Aconcagua 360° (6962m) NKBV mini-expeditie

Argentinië, is met zijn 6962 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika en eveneens de hoogste berg ter wereld buiten het Himalayagebergte.

De berg is gelegen in de provincie Mendoza en zijn natuurlijke grens wordt gemarkeerd door de Valle de las Vacas in het noorden en oosten en de Kleine Valle de los Horcones in het westen en zuiden. De berg en zijn omgeving maken deel uit van het provinciale Aconcaguapark.
De berg heeft een aantal gletsjers, waarvan de belangrijkste de noordoostelijke of Poolse gletsjer en de oostelijke of Engelse gletsjer zijn.

Aconcagua 360° Traverse
De beklimming via de normaalroute van deze bijna 7000 meter hoge reus kent geen grote technische moeilijkheden, maar de hoogte maakt de beklimming zwaar. Wij zullen de berg beklimmen via de technisch interessantere, qua flora en fauna mooiere en veel rustigere False Polish Glacier en ná de beklimming via de normaalroute afdalen. (zie ook dag tot dag bij: belangrijk)

NKBV
Deze mini-expeditie organiseren wij in nauwe samenwerking met de NKBV en is bedoeld voor NKBV leden.
Lees hier meer over de NKBV mini-expedities

HIGHLIGHTS:
- 360° traverse: Heen via de rustiger & mooie Vacas Valley route, terug via de normaalroute
- hoogste berg van Zuid-Amerika
- beklimming in de voor deze berg ideale (meest stabiele weer) periode: januari
- veel ruimte in klimschema voor evt. extra toppogingen
- Nederlandse NKBV tochtleider: Freek Strebe

Aconcagua 360° Traverse
(Heen de False Polish Route en terug via de normaalroute)
Dag Programma
01. Vertrek NL
02. Aankomst in Mendoza, transfer naar Hotel
03. Formaliteiten, daarna transfer Mendoza naar Puente del Inca.
04. Transfer naar Vacas Valley Entry (2400m) en trekking naar Pampa de Leñas (2800m), 4-5 uur
05. Trekking naar Casa de Piedra (3200m), 6-7 uur
06. Trekking door de Relinchos Valley naar Basiskamp (BC) = Plaza Argentina (4200m) , 6-7 uur
07. Acclimatisatie-, rustdag BC, Plaza Argentina (4200m)
08. Bevoorrading -> Kamp 1(K1, 4800m) ca. 4-5 uur, Retour BC, Plaza Argentina (4200m), 2-3uur
09. Acclimatisatie-, rustdag BC, Plaza Argentina (4200m)
10. Klimmen naar kamp 1 (K1, 4800m), 3-5 uur
11. Bevoorrading -> K2 (5500m) -> Retour K1 (4800m), 5-6 uur
12. Acclimatisatie-, rustdag Kamp 1 (4800m)
13. Klimmen naar K 2 (5600m), 4-5 uur
14. Klimmen naar K 3, Rocas Blancas (6100m), 5-6 uur
15. Toppoging 1 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3, 4-6 uur
16. Toppoging 2 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3, 4-6 uur
17. Toppoging 3 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3, 4-6 uur
18. Afdaling K 3 naar Plaza de Mulas BC (4260m), 7-8 uur
19. Plaza de Mulas -> Horcones, 5-7 uur, transfer via Puente del Inca naar Mendoza
20. Mendoza - AMS
21. Aankomst in NL (bij snel vluchtschema), of
22. aankomst NL


Aconcagua (regio Mendoza)
Daar waar de doorgaans gortdroge pampa’s langzaam overgaan in de het imposante, grillige Andesgebergte ligt Mendoza als een groene oase in een woestijn van rotsen en spectaculaire zandduinen. Mendoza is de hoofdstad van de gelijknamige provincie 1000 kilometer ten westen van Buenos Aires en 350 kilometer ten noordwesten van Santiago de Chile. Het is een hele leuke en relaxte stad met parken en pleinen.

Op weg naar de grote reus Aconcagua (6962m) komt men eerst langs het uitgestrekte Potrerillos waterbekken, een geliefd watersportgebied dat al boven de boomgrens ligt. Daarna blijft de weg, die Mendoza verbindt met Santiago de Chili maar stijgen. In de buurt van Uspallata doet het landschap zo aan het Centraal-Aziatische hoogland denken, dat hier de film Seven Years in Tibet met Brad Pitt werd opgenomen. Vrachtauto’s en bussen ploegen naar boven over de, overigens goed berijdbare, weg. Voor toeristen is het bezoekerscentrum van de Aconcagua meestal het eindpunt van deze excursie, voor ons begint de reis hier!

De Aconcagua, gelegen in Argentinië, is met zijn 6962 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika en eveneens de hoogste berg ter wereld buiten het Himalayagebergte.


Argentinië

Argentinie is een schitterend land met voor ieder wat wils. U treft er een prachtige natuur aan, uiteenlopend van savannevlaktes tot watervallen (het duizeling-wekkend waterspektakel van Iguazu is een hoogtepunt en onvergetelijk) en van jungles tot gletjsers, kleurrijke indianengemeenschappen, uitgestrekte pampas en bergen die overgaan in imposante Andestoppen. Aconcagua is de hoogste top op het zuiderlijk halfrond!

Patagonië heeft een magische klank in de oren van de meeste mensen. Het is een land van woeste bergen, gletsjers, nooit aflatende wind en oneindige pampa's met koeien en schapen. Grof gezegd is Patagonië gedefinieerd als de laatste 2000 kilometer van Zuid-Amerika. Het ligt in twee landen, Chili en Argentinië. Het beslaat ongeveer een derde van de totale oppervlakte van beide landen maar slecht 5% van de bevolking woont er.
Aconcagua 360° Traverse
De Aconcagua, gelegen in Argentinië, is met zijn 6962 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika en eveneens de hoogste berg ter wereld buiten het Himalayagebergte.
De Aconcagua is voor het eerst beklommen door de Zwitser Mathias Zurbriggen op 14 januari 1897. De beklimming via de normaalroute van deze bijna 7000 meter hoge reus kent geen grote technische moeilijkheden, maar de hoogte maakt de beklimming zwaar. Wij zullen de berg beklimmen via de technisch interessantere en veel rustigere False Polish Glacier. Het hooggelegen Aconcaguapark vraagt om een gedegen acclimatisatie en zelfdiscipline (langzaam lopen en veel drinken), zodat het lichaam gelegenheid krijgt om aan de hoogte te wennen. na de top dalen we via de normaalroute af en lopen via de Plaza de Mulas terug naar de ingang van het park.

Belangrijk:
De voor deze berg 'ideale' (weers)omstandigheden dwingen ons deze expedities uit te voeren in een beperkte en - relatief korte - periode in de korte zomer van Argentinië. Het weer is het beste van midden december tot eind januari. Daarbij moet je ook in deze 'ideale' periode op deze berg rekening houden met onvoorspelbaar weer en harde wind. 80% van de klimmers op deze berg doet dit in december en januari: absoluut de beste periode, maar dus ook 'hoogseizoen' voor deze berg.

De normaalroute is in deze periode erg druk. Dat is één van de redenen waarom wij kiezen voor de rustige False Polish Glacier route op de heenweg. De aanlooproute naar de berg is weliswaar langer en zwaarder, maar veel rustiger en mooier qua flora en fauna. Ook zorgt de langere aanloop voor een betere acclimatisatie voor de uiteindelijke toppoging(en)!


Een avontuurlijke reis naar een land als Argentinië kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

DAG TOT DAG
Dag 1: Via Buenos Aires vliegen we naar Mendoza.

Dag 2: Na aankomst op de luchthaven worden we opgehaald en naar het middenklasse hotel gebracht. Met helder weer kunnen we in de verte de besneeuwde toppen van de Andes al zien liggen. Mendoza staat vooral bekend om zijn wijn. 70% van alle Argentijnse wijn wordt in de provincie Mendoza geproduceerd. De stad zelf oogt redelijk modern, omdat het na een verwoestende aardbeving in 1861 in rap tempo is opgebouwd door Franse planologen.

Dag 3: ’s Ochtends handelen we eerst de formaliteiten omtrent de permits voor de Aconcagua af. Daarna rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Puente del Inca (2750m). Deze plaats is een belangrijk startpunt voor trekkers en klimmers in het Aconcaguapark.

Dag 4: Enkele kilometers van Puente del Inca ligt de ingang van het nationale park. Bij de zogenaamde Vacas Valley Entry (2400m) beginnen we de trektocht naar Pampa de Leñas. Het pad volgt de rivier Rio de las Vacas stroomopwaarts. Geleidelijk klimmen we gedurende 5 uur naar de eerste kampplaats op 2800 meter.

Dag 5: We volgen de rivier verder stroomopwaarts en klimmen geleidelijk naar de volgende kampplaats Casa de Piedra (3200m) Onderweg hebben we schitterende vergezichten op grillige bergtoppen, terwijl we door een groen dal lopen. Vlak voor het kamp hebben we voor het eerst uitzicht op de Aconcagua! De top is nog ruim 3700 hoogtemeters van ons verwijderd. Casa de Piedra dankt zijn naam aan een groot rotsblok aan de oever van de rivier, waaronder de arrieros (de muildierdrijvers) normaliter overnachten.

Dag 6: Een zware dag staat ons voor de boeg. De eerste uitdaging begint direct na vertrek uit het kamp al: we moeten met droge voeten de rivier zien over te steken. Gelukkig bieden de arrieros tegen een kleine vergoeding hun ezels aan als hulp voor een droge overtocht. De echte bikkels wagen zelf een poging om met droge voeten de overkant te bereiken.

Dan volgt een klim van 1000 hoogtemeters door de ruige Relinchos Valley. Met geluk zien we onderweg Guanacos’ (familie van de lama). We moeten de Rio Relinchos nog een aantal keer oversteken, hetgeen iedere keer weer een uitdaging vormt. Bovenin de Relinchos Valley ligt de Relinchos gletsjer, die in eerste instantie niet opvalt als gletsjer omdat hij met een dikke laag puin bedekt is. Over het puin en de morenen bereiken we tegen het einde van de middag het basiskamp, Plaza Argentina (4200m) De komende dagen is dit onze thuisbasis.

Dag 7: Rustdag/acclimatisatiedag

Dag 8: Vanaf het basiskamp zijn er 3 tussenkampen (kamp 1, 2 en 3) voordat we de top van de Aconcagua kunnen bereiken. Naast een goede acclimatisatie is het de komende dagen allereerst zaak de hogere kampen in te bevoorraden. Vandaag beginnen we met de bevoorrading van kamp 1 (4800m) 

De route naar kamp 1 loopt over de grotendeels met puin bedekte Relinchos gletsjer. Een deel van de gletsjer bestaat uit velden met ijsspitsen: de beroemde Penitentes, de tanden van de Aconcagua.
Het is ongeveer 4-5 uur klimmen naar kamp 1. We laten onze lasten achter en dalen weer in ca. 2-3 uur af naar het basiskamp.

Dag 9: Rustdag/acclimatisatiedag (4200m)

Dag 10: Over de Relinchos gletsjer klimmen we de 600 hoogtemeters naar kamp 1. Vannacht zullen we in dit kamp overnachten. (4800m, 3-5 uur)

Dag 11: Na het ontbijt beginnen we aan de eveneens ruige klim naar kamp 2. Halverwege de klim houden we pauze op de col, waar door sommige expedities kamp 1,5 wordt ingericht. Na een pauze klimmen wij echter door naar kamp 2, dat op een voor de zon en de wind onbeschutte vlakte ligt. Vanaf deze kampplaats is het uitzicht op de omringende 6000-ers adembenemend!  Na de topuitrusting in dit kamp gebracht te hebben, dalen we weer af naar kamp 1. (4800m, 5-6 uur)

Dag 12: Rustdag (4800m)

Dag 13: We klimmen naar kamp 2. Het is duidelijk te merken dat we al beter geacclimatiseerd zijn en de klim ons een stuk beter af gaat dan een paar dagen geleden. (5600m, 4-5 uur)

Dag 14: De klim van kamp 2 naar kamp 3 beslaat 500 hoogtemeters. Het grootste deel van de route loopt over ijs; afhankelijk van de condities zullen we pickel en stijgijzers moeten gebruiken om het ijsveld over te steken. Na 4 à 5 uur klimmen komen we aan in kamp 3, dat ook wel Rocas Blancas wordt genoemd vanwege de witte rotsen waar het kamp tegen ligt. Op deze plaats komen de False Polish Glacier route en de normaalroute, die vanaf de andere kant van de berg begint, samen. ( 6095m, 5-6 uur)

Dag 15: Vroeg op! Vandaag zullen we een poging wagen de top van de bijna 7000 meter hoge Aconcagua te beklimmen. In het donker gaan we op pad. De route naar de top bestaat eigenlijk uit drie trajecten. Het eerste traject is niet moeilijk. We klimmen naar de 6250 meter hoge pas, waar een vervallen houten hutje staat, dat bekend is onder de naam Independencia. Hier houden we een korte pauze. Dan klimmen we door naar de bergrug Cresta del Viento. Een traverse leidt ons vervolgens naar de beruchte Canaleta. De Canaleta vormt de laatste 400 hoogtemeters naar de top en bestaat uit los grind en gruis. Bij elke twee stappen omhoog zak je weer een stap terug. Dit is niet alleen fysiek erg zwaar, maar vraagt ook mentaal een grote inspanning. Voor wie de Canaleta overwonnen heeft, ligt de weg naar de top open. Een korte, niet al te steile klim leidt naar het hoogste punt van Zuid-Amerika, de 6962 meter hoge Aconcagua! Het uitzicht van de top is overweldigend! Deze klim duurt natuurlijk mede afhankelijk van diverse omstandigheden, 7-10 uur. Dan volgt de vermoeiende afdaling terug naar kamp 3.  De afdaling duurt dan nog ca. 4- 6 uur.

Dag 16: Deze extra reservedag is misschien hard nodig op deze onvoorspelbare berg!

Dag 17: Deze extra reservedag is misschien hard nodig op deze onvoorspelbare berg!

Dag 18: Van kamp 3 dalen we via de normaalroute af naar het basiskamp aan de andere kant van de berg, Plaza de Mulas. Hoewel de vermoeidheid van de topbeklimming nog in de benen zit, levert elke stap omlaag extra zuurstof op. De afdaling is echter zwaar en niet eenvoudig. De meesten komen pas aan het einde van de middag aan in het basiskamp. (4260m, 7-8 uur)

Dag 19: Na het ontbijt beginnen we aan de laatste 5 á 6 uurtjes wandelen van deze indrukwekkende expeditie. Bij de Vacas Valley Entry nemen we afscheid van de begeleidingsploeg. Dan stappen we in de bus terug naar de bewoonde wereld. Een warme douche na 2,5 week zal ons zeker goed doen!

Dag 20: Vertrek uit Argentinië.

Dag 21: Aankomst in Amsterdam bij snel vluchtschema.

Dag 22: evt aankomst Amsterdam.

Inbegrepen in de reissom::
* airport-transfer bij aankomst per privégroepsvervoer in Mendoza
* 2 nachten hotel*** in Mendoza o.b.v. L&O,o.b.v. 2/3 pers.kamer
* Hulp bij het verkrijgen van de benodigde permits
* Transport per privévervoer Mendoza - Puente del Inca v.v.
* 1 nacht in Puente del Inca o.b.v. volpension in 6 pers.kamer
* Privétransport Puente del Inca - Punta de Vacas v.v.
* Muilezels & begeleiders voor trekking naar Plaza Argentina
* Idem voor trekking Plaza de Mulas naar uitgang park
* Bagage-limiet naar basiskamp is 30 kg per persoon
* 1 nacht in Pampa de Leñas kamp + 1 nacht in Casa de Piedra kamp, incl. maaltijden en drank geserveerd door eigen gidsen
* 4 nachten in Plaza Argentina BC+1 nacht in Plaza de Mulas BC inclusief alle maaltijden, drank geserveerd in eigen messtent
* Eigen mess-tent, met tafels, stoelen.
* Electrische verlichting middels zonne-energie
* Toilettent
* Alle keukengerei voor basiskamp
* Kok, assistenten voor bereiding van o.a. maaltijden & 'bediening'
* Dragers voor het dragen van voedsel, brandstof, branders etc. voor de hoogtekampen
* Nederlandse NKBV tochtleider: Freek Strebe
* Tweetalige, gekwalificeerde berggids met assistenten, ratio circa 1 gids per 4 klimmers
* Tenten voor basiskamp en op de berg zijn bekende expeditie-modellen van o.a. The North Face, Mountain Hardware etc.
* Branders, gas, keukengerei voor in de hoogtekampen
* Alle voeding voor in de hoogtekampen
* Continu radio-contact met hogere kampen
* Continu radio-contact met 'de beschaving' voor logistieke doeleinden, noodgevallen, etcetera
* voorbereidingsbijeenkomst
* Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van het ANVR, het SGR en het Calamiteitenfonds

Niet inbegrepen in de reissom:
* Vliegreis naar en van Mendoza en luchthavenbelastingen
* Persoonlijke uitrusting
* Dragers o.a. voor inrichten van hoogtekampen indien nodig of voor persoonlijke uitrusting
* Extra kosten in verband met voortijdig verlaten van de expeditie
* Kosten van mogelijke evacuaties
* Reisverzekering (verplicht)
* Annuleringsverzekering (optioneel)
* Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, (fris)dranken & alcoholica)
* Klimpermit (obv tarieven seizoen 2017, reken op USD 750-950)
* transfer naar airport bij vertrek
* Reserveringskosten € 20 per nota
* Verplichte eigen bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota

Optioneel:
* evt. vaccinaties (informeer bij uw GGD)
* evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit (reisverzekering!)
* evt. toeslag 1-pers.kamer voor 2 nachten in hotel op aanvraag
* evt. toeslag 1-persoonstent op aanvraag
* evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35,-
* evt. annuleringsverzekering
BEKIJK HIER DE DIGITALE BROCHURE!

- versie BASIC o.a. voor iPAD (pdf, niet interactief)
1) Algemeen – introductie
2) Azië
3) Overige Bestemmingen

- versie UITGEBREID (flash, interactief)
1) Algemeen – introductie
2) Azië
3) Overige Bestemmingen

printer
21 dagen
16 loopdagen
Zwaarte
Hoogste punt
6.962 meter
Hoogste kamp
6.095 meter