Beklimming Kackar (3927m) & Ararat (5165m)

Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
15 dagen
Hoogste punt
5165m
Aantal loopdagen
9 dagen
vanaf € 1950,-
2 gevarieerde gebieden

We vliegen van Istanbul naar Ezurum en rijden direct door naar het Kackar gebergte. Dit door toeristen nog nauwelijks ontdekte gebied ligt aan de Zuidoost zijde van de Zwarte Zee. De bevolking hier leidt een nomadisch bestaan; ’s zomers trekken ze met hun schapen en koeien de hogere bergweides in, zodra de eerste sneeuw valt trekken ze zich weer terug naar de dalen. Op de vijfde dag staat de beklimming van de 3937 meter hoge Mt. Kackar op het programma.
Na de acclimatisatie trekking rijden we naar Dogybeyazit, beroemd om zijn indrukwekkende Ishakpasa paleis. Hier maken we ons op voor de beklimming van de Mt. Ararat. De route naar het basiskamp voert door een steppeachtig landschap met schitterende uitzichten op de besneeuwde vulkaan. Na een acclimatisatiedag lopen we de derde dag door naar kamp 2, van waaruit we een toppoging doen. Het eerste stuk van de klim voert over los puin, het laatste deel over de gletsjer. Vanaf de top hebben we een weergaloos uitzicht tot aan de Kaukasus toe!
Terug in Dogybeyazit rijden we naar Van, gelegen aan het Van Lake, het grootste meer van Turkije. Deze indrukwekkende reis wordt afgesloten met een verblijf in de sprookjesachtige stad Istanbul.

 • Door toeristen nog nauwelijks ontdekte Kackar gebergte.
 • Dogybeyazit, beroemd om zijn indrukwekkende Ishakpasa paleis
 • beklimming van de Mt. Ararat met weergaloos uitzicht tot aan de Kaukasus toe!
 • Van Lake, het grootste meer van Turkije
 • sprookjesachtige stad Istanbul

Beklimming Kackar (3927m) & Ararat (5165m) dag tot dag


Dag Kampplaats Uren Hoogte(m)
01. Amsterdam – Istanbul – –
02. Istanbul – Ezurum, door naar Yusefeli – –
03. Yusefeli – Yaylalar, lopen naar Korahmet en terug 5uur (2100m)
04. Dilberduzu 5uur (2700m)
05. beklimming Mt. Kackar (3937 m) 8uur (2700m)
06. Hevek, met bus door naar Yusufeli 4uur (2100m)
07. naar Dogubeyazit – –
08. Eli – basiskamp 3uur (3200m)
09. Acclimatisatiedag, evt. bezoek aan kamp 2 5-6uur (3200m)
10. kamp 2 4uur (4200m)
11. beklimming Ararat (5165m), terug naar basiskamp 8-10uur (3200m)
12. afdalen naar Cervime, rijden naar Dogybeyazit 2uur (2350m)
13. Rijden naar Van, sightseeing
14. vlucht naar Istanbul – – vrije dag
15. Istanbul – Amsterdam – –

 

Een avontuurlijke reis naar de binnenlanden van Turkije kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De lokale gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

De Mt. Aratat is met zijn 5165m hoogte de hoogste berg van Turkije. De beklimming van deze besneeuwde vulkaan is zwaar, maar technisch niet moeilijk.

Om aan de hoogte te wennen maken we eerst een schitterende trekking door het afgelegen Kackar gebergte. Dit door toeristen nog nauwelijks ontdekte gebied ligt aan de Zuidoost zijde van de Zwarte Zee. De bevolking hier leidt een nomadisch bestaan; ’s zomers trekken ze met hun schapen en koeien de hogere bergweides in, zodra de eerste sneeuw valt trekken ze zich weer terug naar de dalen. Op de vijfde dag beklimmen we de 3937 meter hoge Mt. Kackar.

Na de acclimatisatie trekking rijden we door naar Dogybeyazit, een stadje 10 km van de grens met Iran. Dogybeyazit, beroemd om zijn indrukwekkende Ishakpasa paleis, is het startpunt van de Ararat-beklimming. Eerst lopen we door een steppeachtig landschap naar het basiskamp op 3200 meter. Na een acclimatisatiedag lopen we de derde dag door naar kamp 2, van waar uit we een toppoging doen. Het eerste stuk van de klim voert over los puin, het laatste deel over de gletsjer. Vanaf de top hebben we een weergaloos uitzicht tot aan de Kaukasus toe!

Terug in Dogybeyazit rijden we naar Van, gelegen aan het Van Lake, het grootste meer van Turkije. We sluiten deze indrukwekkende reis af met een verblijf in de sprookjesachtige stad Istanbul. Een bezoek aan de Blauwe Moskee, de hectische bazaars en misschien zelfs een Hammam mag er natuurlijk niet aan ontbreken.

NB: Het permit voor de beklimming van Mt. Ararat kan uiterlijk twee maanden voor vertrek worden aangevraagd. Deze reis dient daarom tijdig geboekt te worden!

 

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

AMSTERDAM-ISTANBUL

Dag 1

Vlucht vanaf Amsterdam naar Istanbul. Transfer naar het centraal gelegen hotel.

700M

Istanbul – Erzurum, door naar Yusefeli

Dag 2

’s Ochtends vliegen we door naar Erzurum. Erzurum is van oudsher, door zijn geostrategische ligging, het cultureel en economisch centrum van Anatolia. Ten tijde van de overheersing van de Seljuk Turken en daarna tijdens het Ottomaanse Rijk zijn in deze omgeving prachtige monumenten, tombes en moskeeën gebouwd. We kunnen hier de koranschool Cifte Minerali Medrese, met zijn dubbele minaret en indrukwekkende decoraties bezoeken.
In de middag rijden we door naar Yusefeli. Onderweg steken we de snelstromende Coruh rivier over met zijn prachtig gekleurde rotswanden.

2100M

Yusefeli – Yaylalar, lopen naar Korahmet en terug 5uur

Dag 3

Vanuit Yusefeli een korte transfer over een smal weggetje omhoog naar het bergdorpje Yaylalar (2100 m). De tijd lijkt hier wel te hebben stil gestaan: het boerenleven gaat er nog precies hetzelfde aan toe als eeuwen geleden. Vanaf Yaylalar lopen we naar het dorpje Korahmet (2580 m) aan de voet van de het Bulut gebergte. De vrouwen van het dorp werken op de velden, terwijl het leven van de mannen zich afspeelt in de ‘tea houses’. ’s Middags lopen we weer terug naar Yaylalar. (5 uur)

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
2700M

Dilberduzu 5uur

Dag 4

’s Morgens worden de spullen, die we overdag niet nodig hebben, opgeladen op de muildieren. Wij lopen met slechts een dagrugzakje door de yaylas, de bergweides op de koele hoogvlaktes waar de Turkse herdersfamilies zomers bivakkeren om met hun schapen, lammeren en geiten de hitte van het laagland te ontvluchten. Ze wonen dan in geitenharen tenten. We zullen onderweg een bezoek brengen aan één van deze nomadenkampen. We volgen de rivier verder stroomopwaarts tot onze kampplaats (2700 m) van waar we mooie uitzichten hebben op de steile sneeuwtoppen boven Dilberduzu. (5 uur)

2700M

beklimming Mt. Kackar (3937 m) 8uur

Dag 5

Vroeg op om de hoogste top van de Kleine Kaukasus, de Mt. Kackar (3937 m), te beklimmen. De beklimming is technisch niet moeilijk, maar het pad is op sommige stukken behoorlijk ruig. Onderweg lopen we langs het mooie bergmeer Deniz Golu. Wie durft kan hier op de terugweg een verfrissende duik nemen! Vanaf de top van de Mt. Kackar hebben we bij helder weer een panoramisch uitzicht op het hele Kackar-gebergte, de Kaukasus, en met geluk zien we zelfs de Mt. Ararat al liggen! (8 uur)

2100M

Hevek, met bus door naar Yusufeli 4uur

Dag 6

Vanaf Dilberduzu, het basiskamp van de Mt. Kackar, dalen we door weelderige bloemenweides af naar het dorpje Hevek (2100 m), waar onze acclimatisatietocht eindigt. Na de lunch, die we in Hevek houden, rijden we terug naar Yusufeli. Onderweg zien we grote thee plantages. We overnachten in een pension in Yusufeli. (4 uur lopen)

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
1625M

naar Dogubeyazit

Dag 7

Na het ontbijt vertrekken we per minibus naar Dogubeyazit. Deze ligt stad ligt aan de grens met Iran en is beroemd om zijn overweldigende Ishakpasa paleis. Het paleis is in de 17e eeuw gebouwd door de sultan Ishak Pasa. De bouwstijl is een schitterende combinatie van Osmaanse architectuur met Perzische en Seldjoekse invloeden. Na bezichtiging van dit roodkleurige paleis rijden we door naar ons hotel. (450 km)

3200M

Eli – basiskamp 3uur

Dag 8

Vandaag begint de echte expeditie. We rijden naar het dorpje Eli (2500 m) aan de voet van de Mt. Ararat. De Ararat staat in de Bijbelse geschiedenis bekend als rustplek van de Ark van Noach. Tot op heden vindt hier veel onderzoek plaats naar bewijslast van de Ark. In Eli worden de muildieren opgeladen en maken we ons klaar voor de trek naar het basiskamp (3200 m). De route naar het basiskamp (ook wel kamp 1 genoemd) voert door yayla’s naar de groene grashelling waar het kamp wordt opgeslagen. (3 uur)

3200M

Acclimatisatiedag, evt. bezoek aan kamp 2 5-6uur

Dag 9

Acclimatisatiedag. Voor een goede acclimatisatie lopen we vandaag naar kamp 2 (4200 m). De route is niet makkelijk door het losse puin op de steile hellingen. Ook de hoogte is goed te merken. Na een goede pauze in kamp 2 dalen we af. We slapen weer in het lager gelegen basiskamp. (5 -6 uur)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
4200M

kamp 2 4uur

Dag 10

Beter geacclimatiseerd zullen we merken dat de klim naar kamp 2 vandaag makkelijker gaat dan gister.In 1840 is de Ararat voor het laatst uitgebarsten. De lavabrokken en stukken puin liggen over de hele berg verspreid en leveren een bijna surrealistisch landschap op. ’s Middags is er voor de minder ervaren klimmers tijd om te oefenen met pickel en stijgijzers. (4 uur)

3200M

beklimming Ararat (5165m), terug naar basiskamp 8-10uur

Dag 11

Heel vroeg in de morgen vertrekken we voor de toppoging van de 5165 meter hoge Mt. Ararat. Het eerste stuk lopen we nog over vulkanisch puin. De zware klim wordt onderbroken door de welkome zonsopkomst. Een schitterend uitzicht op het Ararat dal strekt zich voor ons uit. Op ongeveer 4500 meter bereiken we de gletsjer. Afhankelijk van de sneeuw-/ijscondities binden we hier de stijgijzers onder. Het laatste stuk naar de top is niet meer zo steil. En na vijf à zes uur zwoegen staan we uiteindelijk bovenop de hoogste berg van Turkije! Het uitzicht is adembenemend! Na het maken van de benodigde plaatjes, dalen we weer af naar de warmte en de luwte. Het is nog een flinke tocht terug naar het basiskamp. (8-10 uur)

2350M

afdalen naar Cervime, rijden naar Dogybeyazit 2uur

Dag 12

We dalen in ongeveer 3 uur af naar het dorpje Cevirme (2350 m), waar we afscheid nemen van de gids en de muildierdrijvers. Dan rijden we terug naar Dogubeyazit.
Hier bezoeken we nog het 17e eeuwse Ishakpasa Paleis. De Ottomaanse leider van de provincie liet dit paleis bouwen in diverse stijlen van architectuur. In de buurt gaan we ook nog even kijken bij bas-reliëf op de stenen graftombe van een Urartiaanse koning uit de 9e eeuw B.C. We eten in een lokaal restaurant en overnachten dan nog een nacht in een hotel, alvorens morgenochtend terug te reizen naar Van.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
1750M

Rijden naar Van, sightseeing

Dag 13

Na het ontbijt in Dogubeyazit rijden we in ongeveer 2 uur naar Van. Van was ooit de hoofdstad van het Urartiaanse Rijk (1000 voor Christus). Er zijn vele historische bezienswaardigheden, zoals de Van Citadel, gebouwd in 900 voor Christus. We gaan met de boot naar Akdamar Eiland om de Church of the Holy Cross te bezoeken. Vanaf de rotsen heeft u een prachtig uitzicht over de kerk, het eiland en de bergen achter het meer. We bezichtigen ook nog het Ottomaanse kasteel bij Hosap en de ruines van een Urartiaanse stad (765 B.C.) bij Cavustepe.

Van ligt aan de oever van Van Lake, het grootste meer van Turkije. Het is een zoutwatermeer dat omringd wordt door vulkanische formaties. Een duik in dit ‘soda’ meer is een bijzondere ervaring. Na de zonsondergang bij het meer eten we nog wat in een lokaal restaurant. We overnachten in een hotel in Van. Morgen weer terug naar istanbul!

vlucht naar Istanbul – – vrije dag

Dag 14

’s Ochtends transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Istanbul. We hebben vandaag nog de tijd om deze sprookjesachtige stad te verkennen. Het is zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan de imposante Blauwe Moskee, de Aya Sofia (de van oorsprong Byzantijnse Basiliek, die in de 15e eeuw verbouwd is tot moskee en inmiddels is ingericht als museum) en/of het sultanpaleis Topkapi. Er kan uitgebreid gewinkeld worden in de Grand Bazaar en de Egyptische Bazaar. En voor echte ontspanning kan men ook een bezoek brengen aan de Hammam (Turks badhuis).

Istanbul – Amsterdam

Dag 15

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Beklimming Kackar (3927m) & Ararat (5165m) Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Hotelovernachting(-en) obv 2-pers kamer gedurende wandel/expeditie arrangement
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Co2 compensatie gehele reis: dus zowel vluchten als gehele landarrangement!
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende lokale gids(en)
 • Klimgids
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer klimtocht: max 17 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits
 • Algemene klimmaterialen (zoals bijv touwen)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
 • NL reisleider vanaf 8 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Luchthaven transfers in Istanbul - alleen IST Ataturk airport - (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 75
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 175
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
 • Entree voor sights in Istanbul/Van

Beklimming Kackar (3927m) & Ararat (5165m) files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Er is een visum nodig. Vraag hier je visum aan.Reisinformatie
Reisinformatie

Volgt.

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!