Dalai Lama in Little Tibet

Niveau

Makkelijk
Technisch
Reisduur
17 dagen
reisleidster
Felicitas Speth von Schulzburg
Korting 1ste boekers!
(zie incl/excl)
vanaf € 2295,-
bijzondere reis naar Dharamsala , verblijfplaats van H.H. de Dalai Lama

Tijdens deze bijzondere reis in de Indiase deelstaat Himachal Pradesh brengen we maar liefst 6 dagen door in Dharamsala – ‘rustplaats’ in het Hindi – en verblijfplaats van HH de Dalai Lama, na zijn vlucht uit het door China bezette Tibet.

Sinds het arriveren van HH de Dalai Lama en Zijn mensen in Dharamsala is de stad uitgegroeid tot een Tibetaanse nederzetting, beter bekend als ‘Little Tibet’. Naast de residentie van HH de Dalai Lama zijn er o.a. Tibetaanse musea, kunst- en nijverheid instituten, de Tibetaanse regering in ballingschap, het Tibetaanse medische- en astrologische instituut, Boeddhistische kloosters, het Tibetaans kinderdorp met de Tibetaanse (Montessori) school en het Tibetan Institute of Performing Arts (TIPA).

We maken kennis met de Tibetaanse mensen, hun cultuur en de schitterende omgeving van Himachal Pradesh.

De groepsreis wordt begeleid door Felicitas Speth von Schülzburg. Zij is eigenaresse van International Performing Arts, die sinds 1994 met TIPA samenwerkt en 14 verschillende Tibetaanse voorstellingen heeft geproduceerd en naar Nederland heeft gebracht. Zij is vele malen in Dharamsala geweest en heeft vier keer H.H. de Dalai Lama mogen ontmoeten. Hierdoor worden we als ‘familie’ ontvangen.
De Tibetaanse reisleider is opgegroeid in Dharamsala en kent de mensen en omgeving als geen ander.

 • lang verblijf in Dharamsala verblijfplaats H.H. de Dalai Lama
 • bezoek Tso Pema (grot van Guru Rinpoche)
 • Mahri Rohtang Pass
 • Manali
 • Delhi

Dalai Lama in Little Tibet dag tot dag


In deze bergachtige deelstaat in het noordwesten van India, kan men de hete zomers in het laagland een beetje ontlopen.
Deze deelstaat grenst in het oosten aan Tibet, in het noorden en noordwesten aan Jammu en Kasjmir (o.a. Ladakh), in het zuidwesten aan Punjab, in het zuiden aan Haryana en Uttar Pradesh en in het zuidoosten aan Uttarakhand.

Himachal Pradesh werd gecreëerd in 1948, daarvoor was de regio als Punjab Hill States een deel van de Brits-Indische provincie Punjab. Pas in 1971 kreeg Himachal Pradesh zijn huidige omvang

Dharamsala, wat letterlijk ‘rustplaats’ in het Hindi betekent was niet de eerste verblijfplaats van HH de Dalai Lama, toen hij op 31 maart 1959 in India arriveerde. Voordat hij zich settelde in Dharamsala verbleef hij nog een jaar in Mussoorie.

REISSCHEMA
01. Vlucht van Amsterdam naar Delhi
02. Aankomst in Delhi , binnenlandse vlucht naar Dharamsala
03. Dharamsala / Mcleod Ganj
04. Dharamsala
05. Dharamsala
06. Dharamsala
07. Dharamsala – Rewalsar
08. Tso Pema (Rewalsar)
09. Tso Pema (Rewalsar)
10. van Tso Pema (Rewalsar) naar Manali
11. Manali.
12. Manali, Lahaul Valley en Rothang Pass of bezoek aan Manali en kloosters
13. Manali naar Baijnath
14. Baijnath naar Dharamsala
15. Dharamsala – Delhi
16. Delhi
17. Terugvlucht van Delhi naar Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht van Amsterdam naar Delhi

Dag 1

De groep ontmoet elkaar (weer) op Amsterdam Schiphol. Tijdens een kopje koffie of thee kunnen we (nogmaals) kennis met elkaar maken.

Aankomst in Delhi , binnenlandse vlucht naar Dharamsala

Dag 2

Bij aankomst in Delhi, nemen we het vliegtuig naar Dharamsala. We vliegen langs de uitlopers van de Himalaya en landen op het nieuwe, kleine vliegveld. We worden meegenomen naar deze bijzondere plek en wellicht voelen we al de aanwezigheid van H.H. de Dalai Lama in de buurt. Ons gezellige Guesthouse Pema Thang, ligt op een berghelling met een wijds uitzicht over de stad, de tempel en de residentie van H.H. de Dalai Lama. Na inchecken in het guesthouse is er tijd voor een eerste indruk van het levendige McLeod Ganj. Overnachting in Pema Thang.

Dharamsala / Mcleod Ganj

Dag 3

Vandaag brengen we een bezoek aan de grote tempel van H.H. de Dalai Lama. Tijd om te mediteren en het drukke kleine stadje verder te onderzoeken. Overnachting in Pema Thang.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Dharamsala

Dag 4

De komende dagen hebben we in en rond Dharamsala interessante excursies georganiseerd om nader kennis te maken met de Tibetaanse cultuur. Na het ontbijt bezoek aan het Tibetan Medical and Astrology Museum, Gangchenkyishong – gebouw van het Tibetan Government in Exile, Tibetan Library en Nechung Monastery (plaats van het Tibetaanse orakel). Overnachting in Pema Thang.

Dharamsala

Dag 5

Vandaag bezoeken we St. John Church in the Wilderness, Dal lake, het Tibetan Children’s Village en TCV school. Dit is ooit opgericht door Jetsun Pema, de oudere zuster van de Dalai Lama. Hier zullen we door vele Tibetaanse kinderen van harte welkom worden geheten en krijgen we een rondleiding in het dorp en op de (Montessori) school.
Op de weg terug bezoeken we St. John’s Church, een klein Gotisch kerkje midden het bos.
Na de lunch brengen we een exclusief bezoek aan het Tibetan Institute of Performing Arts (TIPA), waar we worden rondgeleid langs de werkplaatsen, het museum en de decors- en kledingmagazijnen terwijl de studenten druk aan het oefenen zijn. Wellicht kunnen we een optreden bijwonen. Overnachting in Pema Thang.

Dharamsala

Dag 6

Bezoek aan het Gyuto Manastery, de verblijfplaats van de Karmapa en één van de weinige nonnenkloosters: Dolma Ling Nunery. Wij lunchen in Norling cafe en brengen een bezoek aan Norbulinka. Het prachtige Tibetaanse cultuurcentrum, opgericht door de Dalai Lama. Wij bekijken het Thanka schilderen, hout-en koperbewerking, de kledingafdeling en het bijzondere poppenmuseum. Overnachting in Pema Thang.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Dharamsala - Rewalsar

Dag 7

We verlaten Dharamsala, deze unieke plek, om een aantal bijzondere plaatsen in Himachal Pradesh te ontdekken. Na het ontbijt stappen we in de auto’s en rijden we naar Rewalsar. Hier bevindt zich in de vallei een prachtig meer, Tso Pema of het Lotusmeer. Volgens een legende is dit ooit ontstaan doordat Guru Rinpoche en prinses Mandarava werden gearresteerd en ter dood werden veroordeeld. Echter door het praktiseren van de Sadhana of Longevity transformeerde hij de brandstapel in een meer. Men vond hem koel en fris, zittend op een lotusblad in het midden van wat nu het Lotus meer is. Rewalsar is een bedevaartsoord voor Tibetanen, Sikhs en Hindus. De rest van de dag is vrij om een wandeling langs het meer te maken of de tempels en kloosters te bezoeken. Overnachting in Rewalsar.

Tso Pema (Rewalsar)

Dag 8

Bezoek aan Tso Pema, de hoog gelegen grot van Padmasambhava.
We bekijken heilige plaatsen van Guru Rinpoche. Ook bent u vrij om op eigen gelegenheid te mediteren of te bidden. Tegen het einde van de middag rijden we terug naar het hotel. Overnachting in Rewalsar.

Tso Pema (Rewalsar)

Dag 9

Dag om vrij te besteden.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

van Tso Pema (Rewalsar) naar Manali

Dag 10

De auto’s staan wederom klaar om ons naar de volgende bestemming te brengen. We rijden door de plaats Mandi en de Kullu vallei en maken onderweg een aantal leuke stops. Einddoel voor vandaag is Manali, een kleine stad in Himachal Pradesh. Manali betekend letterlijk Woonplek van Manu. Manu was de Noach van het Hindoeïsme en strandde hier na de zondvloed waarin de rest van de wereld was vergaan. Na aankomst heeft iedereen tijd voor zichzelf. Overnachting in Manali.

Manali

Dag 11

Wat Manali zo bijzonder maakt is de prachtige omgeving, de Hadimba Tempel en het dorp Vashisht. Hadmimba Tempel wordt ook wel Dhungri Tempel genoemd en is gebouwd door Maharaja Bahadur Singh in 1553 en gewijd aan de godin Hadimba, vrouw van Bhim of Mahabharat. Na dit spirituele bezoek gaan we richting Vashisht Village. Het bezoeken van deze plaats is een hele ervaring. Het dorp heeft een bijzondere architectuur, het wordt bezocht door veel Guru’s , mensen lopen er deels nog in traditionele kleding en er is een ‘hete bron’.

Manali, Lahaul Valley en Rohtang Pass of bezoek aan Manali en kloosters

Dag 12

De natuur van Noord India en de Himalaya is prachtig en daarom het bezoeken meer dan waard. We rijden over één van de hoogste passen van Noord India richting Lahaul Valley. Een indrukwekkende vallei omringd door enorme bergen met besneeuwde toppen in de buurt van de Tibetaanse grens. De Mahri Rohtang Pass (de enige toeristenplek in India (Himalaya) met het hele jaar door sneeuw). De pas is een denkbeeldige grens tussen de Tibetaanse en Hindustaanse cultuur. We bezoeken kleine lokale dorpen. Afhankelijk van de wens van de groep kan de rit naar de pas ook worden veranderd in een bezoek aan Manali en een klein lokaal klooster. In de avond terug naar het hotel in Manali.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Manali naar Baijnath

Dag 13

Onze weg terug naar Dharamsala begint vandaag. We bezoek een prachtig fort en een heel verrassend museum. Om de afstand in één dag terug te rijden is te vermoeiend, waardoor we onderweg een stop maken in Baijnath. Wanneer er behoefte is, kunnen we deze of de volgende dag een prachtige Shiv Temple (Hindustaanse tempel), een Tibetaans Klooster en een Tibetaanse weverij bekijken. Een prachtige tocht met onverwachte stops. Check in Hotel Taragarh Palace. Een uniek hotel in oud Engelse koloniale stijl en voorheen paleis van de prinsen van Jammu en Kashmir. Vrij voor een wandeling langs de theeplantages, de stallen met de polo paarden of een heerlijke massage in Hotel Taragarh.

Baijnath naar Dharamsala

Dag 14

Op een afgesproken tijdstip rijden we terug naar Dharamsala. Gisteren hebben we het langste deel gereden, waardoor de tocht van vandaag niet zo lang duurt. Eenmaal terug in ons vertrouwde guesthouse heeft iedereen vrij.

Dharamsala - Delhi

Dag 15

Na het ontbijt nemen we afscheid van deze unieke plek en de mensen. We vertrekken naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Delhi.

+
Dag 16
+
Dag 17

Delhi

Dag 16

Na het ontbijt is er een sightseeing tour waarbij o.a. de India Gate, Qutab Minar, Lotus temple, Humayun Tomb, Red Fort en Jama Masjid worden bezocht. We genieten de lunch in het beroemde United Coffee House.

Delhi - Amsterdam

Dag 17

De reis zit er helaas bijna op. Vroeg in de ochtend vertrekken we naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam, met in onze rugzak een geweldige reiservaring!

Dalai Lama in Little Tibet Prijzen/Data


Reisdata nog onder voorbehoud van wijzigingen
Gezien de aard van de reis is een zéér vroegtijdig aanmelden (doorgeven van interesse) wél heel belangrijk!

Eerstboekers korting
Tijdig boeken biedt naast goedkopere vliegtickets o.a. nog het voordeel van de eerstboekers-korting voor deze reis:
€ 100 p.p. voor de 1ste en 2de boeker
€ 75 p.p. voor de 3de en 4de boeker.
De korting is – indien nog van toepassing – reeds verdisconteerd in de reissom!


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

04 okt t/m 20 okt 2019
Dalai Lama in Little Tibet
€ 2195,-

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer gedurende hele reis
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Korting voor eerste boekers! Reissom euro 2000-3000 (deeln 1+2: €100pp, deeln 3+4: € 75pp)
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • alle excursies (conform programma, exclusief entreefees)
 • Nederlandse reisbegeleiding o.l.v. Mw. Speth von Schülzburg
 • voorbereidingsbijeenkomst in Utrecht

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in India (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree fees tijdens excursies

Dalai Lama in Little Tibet files en detail


documenten & informatie


Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

VolgtDownload

Alternatieven


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!