De mystieke eilanden van Schotland

Boutique reis door hart van Schotland naar Isle of Lewis & Harris: Ring-of-Brodgar
Niveau

Makkelijk
Reisduur
9 dagen
vanaf € 2290,-
Boutique reis door hart van Schotland naar Isle of Lewis & Harris

 

Aan de rand van Europa is de natuur woest, maar ook ontroerend mooi. Laat je verrassen door de woeste Highlands en de betoverende eilanden van de Outer Hebrides. Een reis door prachtige gebieden van het Schotse land, waarbij we de drukke plaatsen vermijden en je laten kennismaken met het eeuwenoude cultuurlandschap.

Je reist in een moderne minibus, met een kleine groep van maximaal zeven personen. De overnachtingen zijn in kleine hotels en kwaliteitslodges op mooie locaties. Een reis zonder verplichte programma’s en met veel individuele vrijheid om te genieten van dit mooie eilandenrijk.

Heb je zin in een reis naar het ruige afgelegen Schotland, lees dan de dag-tot-dagprogramma en boek op tijd voor deze speciale reis.

 

https://www.snowleopard.nl/?s=schotland

 • The Isle of Lewis
 • Steencirkels van Callanish
 • De kust van Assynt
 • Goede lodges, guesthouses en een 4* hotel

De mystieke eilanden van Schotland dag tot dag


DAG 1: VLIEGEN NAAR EDINBURGH EN DE LEGE HIGHLANDS

Je vliegt in de ochtend met KLM van Schiphol naar de kleine luchthaven van Edinburgh. Rond het middaguur komt u aan in Schotland en we rijden in 90 minuten naar onze mooie plekje in de Tay Valley. Het kleine Kenmore is een aangename plaats voor onze dagtocht verderop in de vallei van de rivier Tay.

Na aankomst bij het hotel maken we nog een leuke tocht door een van de afgelegen valleien van dit indrukwekkende bergland. Een gebied met verborgen dorpjes en boerderijen, gelegen in het Trossach Nationale Park.

We overnachten twee nachten in een mooi gerenoveerd 4-sterren hotel in de Tay Valley. Het hotel heeft een uitstekend restaurant en er is een leuke pub, tijd om onze eerste pint of dram te nemen tussen de Schotten.

Accommodaties en maaltijden

We reizen in een kleine groep van maximaal zeven personen en overnachten in kwaliteitshotels en lodges in de 3 ½ tot 4-sterrencategorie. Doordat we maar met een klein gezelschap zijn, kunnen we terecht in leuke Boutique accommodaties met soms maar 5 of 6 slaapkamers. Je zult aangenaam verrast zijn met de kwaliteit en charme van deze mooie plekjes en kamers.

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Onderweg stoppen we voor de lunch in gezellige pubs of lodges, plaatsen waar het goed toeven is en passend bij onze kleinschalige reis. De avondmaaltijden zijn niet inclusief, maar we gaan natuurlijk uit eten in de betere restaurants of pubs. Want hier heeft Schotland de afgelopen jaren een behoorlijk inhaalslag geleverd, veel vers, van het land en uit de meren en zeeën.


DAG 2: CRANNOGS EN WHISKY

In het midden van Schotland ligt een prachtig berglandschap, met als kroon de piramidepiek van Schiehallion. We gaan een mooie dagtocht maken, te beginnen aan het grote Loch Tay. Aan het meer ligt het Scottish Crannog Centre en we brengen een bezoek aan deze nagebouwde prehistorische paalwoning. Op de een uur durende Tour krijgen we uitleg over de geschiedenis van het fascineerde leven aan het Loch Tay in de ijzertijd.

Na de lunch in het nabijgelegen Boathouse Restaurant rijden we naar het plaatsje Pitlochry. Pitlochry is gezegend met twee whiskydistilleries en kiezen voor de leuke tour in de Blair Athol Distillery. Een korte wandeling naar de zalmladder bij de stuwdam van de rivier de Tummel rond een mooie dag af.


DAG 3: OVERSTEKEN NAAR DE “OUTER HEBRIDES”

We rijden door de Highlands naar het noorden en stoppen bij de ruine van de Ruthven Barracks. Voor de lunch gaan we naar een oude Ferry Tavern bij Inverness, voordat we verder westwaarts rijden naar de veerhaven van Ullapool. Het laatste uur rijden we door een woest berglandschap en eenmaal aan de Atlantische kant van de bergen zult u zich verbazen over de abrupte overgang in landschapsvormen.

De veerboot vertrekt om 17.00 uur vanuit het havenstadje Ullapool voor de 2 ½ uur durende overvaart. Aangekomen in Stornoway checken we in bij onze kleine Lodge midden in het stadje. Stornoway is een compacte plaats met een kleine 10.000 inwoners en ons aangenaam thuis op The Isle of Lewis voor de komende drie dagen.

The Isle of Lewis & Harris

De eilanden Lewis en Harris zijn bijna volledig boomloos door de constante Atlantische stormen en bedekt met een dikke laag veengrond. Een vreemd landschap maar ook een met prachtige schatten uit de oudheid. Na Stonehenge is de steencirkel van Callanish de beroemdste en grootste op de Britse eilanden.

Maar er is meer, zoals het Iron Age House van Bernarra Island, een mystiek oord aan een betoverend mooi strand. En dan zijn er natuurlijk de originele Black Houses van Lewis, waar tot 50 jaar geleden nog mensen in woonden. We gaan op zoek naar al die mooie plekjes op dit meest Keltische deel van Schotland.

Het zuidelijke deel van het eiland is genaamd Isle of Harris. Eigenlijk is het land een geheel, maar het grote verschil in landschapstype heeft er waarschijnlijk in een ver verleden al voor gezorgd dat het gebied twee namen had.

Was het noordelijke deel en land van eindeloze heidevelden, het zuiden is een ruig land met miljoenen jaar oude rotsformaties. Maar aan de randen van deze rotsvelden bevinden zich misschien wel de mooiste stranden van het land, grootse lege witte stranden en een blauwe oceaan. Nu nog wachten tot de zon doorbreekt, maar dat plannen we vaak perfect.


DAG 4: PREHISTORIE OP ISLE OF LEWIS

Vandaag gaan we het verleden van Lewis ontdekken. Want ook al is het eiland nu niet echt economisch florerend, duizenden jaren geleden was dat wel anders. Het klimaat was toen warmer en droger waardoor er op de Schotse eilanden een rijke neolithische beschaving ontstond.

We rijden naar Loch Ceann. Als dit gebied op het vasteland lag, dan zou het een van de grootste toeristische trekpleisters zijn. Maar hier op de afgelegen Hebriden zijn de steencirkels van Callanish zoals ze horen te zijn, mystiek! Ten zuiden ligt het kleine eiland Bernera. Aan de oceaankant van het eiland ligt een prachtig baaitje met tussen de kleine duinen een replica van een prehistorisch huis.

Na de lunch gaan we naar de Broch van Dun Carloway. Deze “Brochs” zijn stenen huizen, 2000 jaar geleden gebouwd in de stijl van verdedigingstorens, de ruine bij Carloway is een van mooiste voorbeelden van deze imposante burchten. We sluiten onze historische dag af met een bezoek aan de traditionele ‘black houses’ van Arnol.


DAG 5: MAGIC ON THE ISLE OF HARRIS

Vandaag gaan we op pad voor misschien wel de mooiste dagtocht van de reis.
Vanaf het eindeloze heideland van Lewis trekken we vandaag door de mystieke bergen van North Harris. Ineens ben je in een ander landschap, een land van mos, donkere stenen en stilte. Maar het wordt nog veel mooier, want over vanuit de bergen komend hebben we uitzicht op de schitterende baaien van Harris. Witte zandstranden en een azuurblauwe oceaan, stiekem het grootste geheim van Schotland.

We gaan naar het zuidelijkste punt van het eiland en bezoeken het kerkje van Rodel. Na de lunch in een cafeetje, gelegen tussen de verweerde rotsen van Harris, komen we nogmaals langs de schitterende westkust van Harris. Na iedere bocht weer een panorama om in te lijsten.

Het land van turf

Als je rondrijdt op de “Outer Hebrides” komt de vraag op; “hoe konden mensen in dit ruige klimaat van constante stormen leven?” Het antwoord daarop is rondom te vinden in de stapeltjes met turf die je in de velden ziet liggen.

Overal waar je rijdt zie je dikke lagen veengrond, een onuitputtelijke bron van warmte tegen de wind en regen. Turf is als een spons zo nat als het uitgegraven wordt. Maar stapel het in luchtige muren op tegen je huis, en na een paar maanden heb je keurig droge blokken brandstof voor de deur. Het geurt lekker en maakt het leven een stuk aangenamer in de alledaagse stormachtige schoonheid van Lewis en Harris.


DAG 6: OCHTEND IN DE IJZERTIJD

De veerboot naar Ullapool vertrekt pas om 14.00 uur dus hebben we nog een ochtend voor een speciaal plekje.
Aan de westkust ligt het eiland Bernara, met verborgen in een vallei een replica van een huis uit de ijzertijd. Maar wandel er ook rond tussen de ruines van een verlaten buurtschap en kijk uit over de woeste oceaan. Een plekje bevroren in de verleden tijd.

We varen terug naar het vasteland en komen aan het eind van de middag aan in Ullapool. We rijden we van de veerhaven naar onze heerlijke lodge, gelegen even buiten het dorpje, hoog boven Loch Broom. We verblijven hier twee dagen, genietend van de locatie en stilte in aangenaam comfort.


DAG 7: NAAR DE MOOISTE KUST VAN SCHOTLAND

Ten noorden van Ullapool ligt een van Schotlands mooiste gebieden, genaamd Assynt. We gaan eerst naar de westpunt van dit gebied, met prachtige vergezichten op de Summer Isles. Aan de horizon de contouren van de Hebriden en met wat geluk zien we zeehonden langs de rotskust.

Het mooiste van de dag komt nog, in de vorm van een prachtige kustroute. De smalle eenbaans-weggetjes bieden na iedere bocht weer een prachtig panorama. Met twee van de meest markante bergen van Schotland aan de horizon. (De Stac Pollaid en de Suilven).

Na een lunch in een lodge met uitzicht in Lochinver rijden we naar de ruïne van Ardvreck Castle, alvorens we terugrijden naar onze lodge in Ullapool.

Knockan Crag Geopark

Even ten noorden van Ullapool ligt een van de belangrijkste plaatsen uit de geschiedenis van de geologie. De Knockan Crag is lange klif die dwars door de Highlands ligt, waar de bovenste laag gesteente ouder is dan de onderste lagen.

De Schotse geologen Peach & Horne kwamen in 1907 op deze plaats met het bewijs van “schuivende platen”. Het bewijs dat de oudere lagen over grote afstanden kunnen schuiven en zodoende boven op een jongere rotsformatie komen te liggen. Wij brengen een bezoek aan het leuke infocenter en maken de korte wandeling naar deze geologische formatie.


DAG 8: INVEREWE GARDENS EN MORAY FIRTH

We hebben nog een mooie dag voor de boeg, door misschien wel het meest woeste berglandschap van Schotland. De bergen van het Torridon Massief zouden niet misstaan in Noorwegen en tussen dit natuurgeweld nestelt zich een van de mooiste tuinen van Schotland.

We gaan natuurlijk aan in deze tuinen van Inverewe, een botanisch paradijsje aan deze noordelijke kust. Langs de voet van de bergen rijden we dan in de loop van de middag terug naar het oosten. We komen aan bij ons laatste hotel van de reis, misschien wel het mooiste plekje van allemaal. Een stijl sluiten we de reis af in dit 4-sterren hotel, prachtig gelegen aan de baai van de Moray Firth.


DAG 9: DE TERUGREIS NAAR NEDERLAND

Afhankelijk van het vluchtschema is de vlucht om 11.30 uur of later op de dag rond een uur of 14.00 uur.
Vanaf het kleine vliegveldje van Inverness vlieg je met KLM weer terug naar Amsterdam. De mooie reis naar de Outer-Hebrides zit erop, we hopen dat je genoten hebt van dit ruige, mystieke Schotland.

 

De mystieke eilanden van Schotland Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Retourvlucht naar Schotland met KLM
 • Vervoer per comfortabele minibus
 • De veerboot van Ullapool naar Isle of Lewis
 • Acht overnachtingen in kwaliteitshotels en landelijke lodges
 • Alle ochtenden is het (Schotse) ontbijt inclusief
 • Co2 compensatie gehele reis: dus incl vlucht als gehele landarrangement
 • excursies: Whisky distillery, Loch Tay Crannog Centre, Bezoek aan de steencirkel van Callanish, Blackhouses op Isle of Lewis, Het Iron Age House op Isle of Lewis, Bezoek aan de Inverewe Gardens
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 400
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Visum
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

De mystieke eilanden van Schotland files en detail


Accommodaties en maaltijden

We reizen in een kleine groep van maximaal zeven personen. De overnachtingen zijn in de betere lodges en guesthouses. In de Tay Valley overnachten we in een comfortabel hotel. Op het Isle of Lewis en bij Ullapool slapen we in een kleinschalige kwaliteitsguesthouse. Ons laatste hotel is een 4-sterren hotel aan de Moray Firth Bay bij het stadje Nairn.

De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 400,-. Voor wie een 1-persoonskamer boekt geldt dat het een ruime kamer is met een tweepersoonsbed, dus geen kleine “singlerooms”.

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Onderweg stoppen we voor de lunch in gezellige pubs of lodges. De avondmaaltijd is niet inclusief, maar we gaan natuurlijk vaak gezamenlijk uit eten in de betere pubs of restaurants.


De vliegreis en vervoer in Schotland

Vliegen naar Schotland. De retourvlucht naar Groot-Brittannië is bij de prijs inbegrepen. Je vliegt met KLM van Schiphol rechtstreeks naar Edinburgh, de terugvlucht is vanaf Inverness Airport. Boek je binnen 12 weken voor vertrek, dan zullen wij misschien een toeslag moeten vragen voor eventuele meerkosten.

Ons vervoer in Schotland. Een comfortabele minibus is ons transportmiddel gedurende de reis. Dit geeft ons veel vrijheid voor de mooie dagprogramma’s en het nemen van de minder drukke routes in het mooie Schotland. Onze reisbegeleider/chauffeur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de reiswereld en in het rijden aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland. Veiligheid en ervaring zijn natuurlijk een vereiste op onze reizen.


Excursies

Excursies. We gaan vooral op zoek naar de geschiedenis en de natuur van dit fascinerende oude land. We bezoeken de prehistorische steencirkels, de ruines en afgelegen baaien op het mysterieuze eiland Lewis. Natuurlijk gaan we naar een whisky distillery en trekken tijd uit voor de oude dorpjes.

Maar bovenal rijden we en maken foto’s van het prachtige landschap, de bergen, baaien, heidevelden en huisjes van dit tijdloze eilandenrijk.


Verlenging van de reis, Inverness of Edinburgh.

Maar wie wil kan natuurlijk een of meerdere dagen extra in Schotland blijven. Er is veel te doen in de omgeving van Inverness. Of vlieg een of twee dagen voor aanvang van de reis naar Edinburgh en alvast genieten van deze leukste stad van Schotland.

Vraag bij uw reisaanvraag naar de mogelijkheden van verlenging van uw reis.


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!