Montenegro | Dinarische Alpen

Wandelreis Dinarische Alpen Prokletije Montenegro | Snow Leopard 040
Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
15 dagen
Aantal loopdagen
12 dagen
vanaf € 1245,-

Montenegro is Europa’s nieuwe hotspot voor avonturiers. In dit kleine Balkan-land ontmoeten de Dinarische Alpen de Adriatische zee elkaar. Meer dan de helft van Montenegro ligt boven de 1000 meter hoogte en de bergen worden doorkliefd door spectaculaire rivierkloven. De diversiteit in het land ter omvang van onze 3 noordelijke provincies, is immens; in 2 weken zien we Mediterraan kustgebergte, kale Alpiene pieken, afgeronde toppen vol kruidige weiden, dichte oerbossen, stille bergmeren en maken we kennis met een keur aan lokale stammen. We doorkruisen het land zoveel mogelijk te voet en verblijven op unieke plekken (herdershutten, pensionnetjes, hotelletjes), veelal aan de wandelroutes. 15 dagen en 6 prominente toppen verder kun je zeggen dat je dit prachtige land intensief hebt leren kennen!

De kust
We beginnen aan de kust. Het jonge kalksteen is hier loodrecht omhoog gestuwd tot bijna 2000 meter hoogte en vormt er prachtige creaties, zoals de pieken Subra en Orjen en natuurlijk de fameuze baai van Kotor. Op 2 heerlijke, maar in de zomer hete, dagtochten verkennen we het beste van deze streek. Achter dit kustmassief ligt het grootste meer van de Balkan; het Skadar-meer. Na een ontspannen paar uurtjes op de boot, met wat interessante stops her en der, bereiken we Virpazar waar waar we overnachten in een karakteristiek staats hotel.  Vanaf de top van de heilige berg Rumija kunnen we het hele meer en de kustlijn overzien. Via eeuwenoude olijfboomgaarden wandelen we naar de volgende plaats, Stari Bar waar we in een bijzonder onderkomen overnachten.

Prokletije
Na een mooie rit door Albanië bereiken we dan Prokletije, een massief van scherpe pieken en prachtige gletsjerdalen, dat zich oostwaarts uitstrekt tot over de grens met Kosovo. Tot 10 jaar geleden waren de pieken hier nog verboden terrein voor avonturiers en schaapherders, maar tegenwoordig is het politieke klimaat wat milder en genieten we hier van een bergparadijs dat zich kan meten met de fraaiste stukken van de Alpen of de Pyreneeën, maar dan zonder enige toeristische infrastructuur van betekenis. We verkennen er prachtige richels, mysterieuze bossen en steile pieken. Wie weet komen we nog een wolf of een beer tegen onderweg.

Biogradska Gora National Park
Na twee dagtochten door Prokletije met geweldige beklimmingen en dito uitzichten verplaatsen we ons naar Andrijevica, een bijzonder en authentiek stadje. Hier genieten we een nachtje van het comfort van een hotel, alvorens we weer de hoogte in trekken. Via het massief van Komovi wandelen we in 4 op elkaar aansluitende dagtochten naar het Biogradska-meer. We verblijven in knusse hutten op traditionele herdersweiden, waar van begin juni en eind oktober de Montenegrijnen hun vee laten grazen. Daar leiden ze het leven waar ze zo trots op zijn; in hun primitieve hutten, wars van alle luxe, zelfvoorzienend en bovenal vrij! Het massief dat we doorkruisen is op de pieken van Komovi na afgerond waardoor er een overvloed aan kruidige graasweiden is. Op dit traject zijn maar liefst 5 pieken op het programma, en verder doorkruisen we afwisselend de weiden, de bossen en de beekbeddingen van Bjelasica. De trekking eindigt aan het meer van Biogradska, waar gezwommen kan worden.

Durmitor
Een prachtige rit door Europa’s grootste rivierkloof brengt ons naar het Durmitor Nationaal Park. Dit is het meest bezochte berggebied van Montenegro en de wandelmogelijkheden zijn dan ook legio. We overnachten er in het sportieve plaatsje Zabljak vanwaaruit we verschillende wandelingen maken. Misschien wel vergezeld door kuddes gemzen en toegezongen door kruisbekken en rotskruipers, wandelen we over de pieken Prutas en Bobotuv Kuk (de hoogste tot het laatste bewaard!), naar Zabljak, het toeristisch centrum, waar we `s avond op het terras van het hotel nog een beetje kunnen nagenieten van al het moois dat we hebben gezien.

 • Prokletije, een massief van scherpe pieken en prachtige gletsjerdalen
 • (Nog) niet-toeristisch gebied

Montenegro | Dinarische Alpen dag tot dag


Reisschema

Dag Programma Wandelen (uur) Stijgen/dalen (meter)
1 Vlucht van Amsterdam naar Dubrovnik , transfer Vrbanj 0 0
2 Beklimming Subra 6-7 1000/1000
3 Rondwandeling Prcanj 4,5 500/1000
4 wandeling Lovcen, rijden Cetinje naar Rijeka Crojevica, boot naar Virpazar 5 700/700
5 over Rumija naar Stari Bar 6 1200/1000
6 rijdag door Albanië naar Grbaja 0
7 naar Prkletije via Albanië, Taljanka beklimming 5 1100/1100
8 beklimming Maja e Rosit 8 1250/1250
9 Stavna 5 1000/100
10 Rondwandeling Komovi 5,5 1000/1000
11 Stavna naar Vranjak 6 900 / 1000
12 Biogradska Lake naar Zabljak 6 tot 8 900/1400
13 Prutas of Terezin Bogas 7 1400/1100
14 Bobotov Kuk naar Zabljak 7-9 1300 / 1500
15 Vlucht van Dubrovnik naar  Amsterdam

Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
Dit is best een zware reis als je alles mee wil doen. Op elk gewenst moment echter kun je voor jezelf ook een rustdag inlassen!

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam-Dubrovnik / Tivat, transfer naar Vrbanj

Dag 1

We vliegen op Dubrovnik (als je op tijd boekt met een lowcost airline) en we komen er rond het middaguur aan. Met een taxi  passeren we de grens met Montenegro. Vanuit het eerste stadje, Herceg Novi, waar we even inkopen doen voor de lunch, rijden we rechtstreeks de hoogte in, richting de hoogste piek aan de Adriatische kust; Zubacki Kabao. Dit is de kroon op het Orjen-gebergte. Hier ligt vaak tot in juni sneeuw, terwijl je met een verrekijker de mensen op het strand kunt zien liggen. We verblijven er in een verrassend leuk pension in het gehucht Vrbanj.

Beklimming van de Subra, transfer naar de baai van Kotor

Dag 2

Vandaag beklimmen we de Subra via een geweldige route. Het is meteen wel de vuurdoop voor het wandelen deze reis. Enige tredzekerheid komt hier wel van pas.  Wie hierover onzeker is kan besluiten met de bagagebus mee te rijden en deze eerste dag over te slaan. Het Orjen-massief is ondanks de nabijheid van de bewoonde wereld een wild gebied van ruw karst. De noordwand is een indrukwekkend amphitheater met bizarre akoestische effecten. De route loopt over steenvelden en langs rotswanden waar je je af en toe voor een paar meter aan een kabel of ketting moet vasthouden. Uiteindelijk sta je na een enerverende beklimming op de top met een mooi uitzicht over het hele gebied. De zuidzijde waarlangs we afdalen is een maanlandschap van zeer ruw en jong kalksteen. We passeren verdwijngaten die tot wel 80 meter diep zijn. Ook hier is het wel oppassen geblazen en is er voorzichtigheid geboden. We lopen dan het laatste stukje op een relaxte manier uit door mooie bossen en een breed pad. Aan het einde van de rit wacht het busje ons op en rijden we de baai van Kotor binnen. Even wat luxe, hoort er ook bij. Villa Feral, met eigen zwembad, is de komende 2 nachten ons thuis.
6 tot 7 uur lopen, 1000m stijgen en dalen.

Rondwandeling met een bezoek aan Perast

Dag 3

We laten ons met het busje na een uur rijden afzetten op een hoge plek boven de baai bij Ledenice. Vervolgens wandelen we in een rustig tempo langs de flanken van het kustgebergte naar het piepkleine dorpje Ubalac. Hier woont nog 1 man, de overige oorspronkelijke bewoners hebben hun heil ergens anders gezocht. Na Ubalac klimmen we een klein stukje naar een oud fort met een waanzinnig uitzicht over de baai van Kotor.  De afdaling naar het mooie stadje Perast voert over een oude militair pad. Het kan hier ongelooflijk warm zijn dus je moet er voor zorgen voor dit gedeelte voldoende water bij je te hebben. Vanaf Perast brengt een bootje ons weer terug naar de accomodatie aan de andere kant van de baai.
4,5 uur lopen, 500 m stijgen, 1000 m dalen.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Lovcen, Cetinje, Rijeka Crnojevica, boot naar Virpazar

Dag 4

Via een oude slingerweg klimmen we naar het Lovcen-gebergte. Vanaf 1200m hoog genieten we de laatste en wellicht ook de mooiste uitzichten over de baai van Kotor. Vanaf Njegusi wandelen naar Ivanova Korita.  Lovcen is het hart van het oude Montenegro.  Het culturele contrast met de kust, hemelsbreed maar enkele kilometers verderop, is haast onwezenlijk. Het was hier dat de Montenegrijnse stammen eeuwen stand hielden tegen Ottomaanse invasies en in dit isolement ontwikkelde zich de typische Montenegrijnse inborst. We dalen verder af en via de oude hoofdstad Cetinje rijden we naar Rijeka Crnojevica, een slaperig dorp aan de gelijknamige rivier die het begin vormt van het grote Skadarmeer. Hier stappen we voor het laatste dagdeel op de boot om in een 2 uur naar het dorp Virpazar te varen alwaar we onze intrek nemen in een karakteristiek maar wat gedateerd staatshotel.
5 uur lopen, 700 meter stijgen en dalen.

Over de Rumija-top

Dag 5

Met de bus reizen we zuidwaarts langs het meer van Skadar. De route is zeer panoramisch. Na een klein uur bereiken we de voet van de berg Rumija, de hoogste piek tussen het meer en de zee. Het is een mooie route langs een dorpje en door verschillende soorten bos. Het is best een lange klim maar zoals altijd wordt je ook hier beloond. Je kunt je voorstellen welk uitzicht daarboven wacht! We dalen af aan de zeezijde naar de vestingstad Stari Bar. Wie wil kan al hogerop worden opgehaald door de taxi, want het is al met al een hele wandeling. In Stari Bar slapen we in een Ottomaans pension. Wederom een compleet nieuwe entourage. Langzaam aan krijg je zo wel een gevoel bij hetgeen bedoeld wordt als men zegt dat de Balkan een lappendeken van volkeren is.
6 uur lopen, 1200 meter stijgen, 1000 meter dalen

Door Albanië naar de Vervloekte Bergen

Dag 6

Deze dag is een rust- en rijdag. `s Morgens kunnen we nog even rondkijken in het stadje Stari Bar maar verder gaat de culturele wervelwind onverminderd voort. Al voor we de grens met Albanië passeren begeven we ons in volledig door Albanezen bevolkt gebied. De splinternieuwe weg voert ons door de Albanese bergen naar Prokletije. We verblijven aan de Montenegrijnse zijde van dit massief in een berghut, die niet helemaal is ingericht naar moderne maatstaven. Hopelijk worden er wat aanpassingen gedaan in de loop van het jaar, bereid je anders voor op een primitief verblijf.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Taljanka

Dag 7

Om Prokletije helemaal goed tot je te kunnen nemen maken we 2 beklimmingen in 2 verschillende valleien. Vandaag is het de dag voor de Taljank waarbij je direct vanuit de hut begint met lopen. Het is een prachtige tocht waarmee je kunt variëren qua lengte en moeilijkheidsgraad. Hoe het ook zij: je zult in ieder geval een stuk over de kam lopen over de grens met Albanië. Prachtige vergezichte heb je hier naar de overkant van de vallei op de steile wanden van het gebergte.
5 uur lopen, 1100 meter stijgen, 1100 meter dalen

Beklimming Maja Rosit

Dag 8

Een vroeg ontbijt, want we gaan vandaag flink wandelen. Met enkele 4×4 -voertuigen rijden we naar een afgelegen militaire barak, van waar we de Maja Rosit beklimmen. Dit is niet de hoogste, maar in termen van uitzicht misschien we de meest begerenswaardige piek van Prokletije. Het terrein is ongelooflijk gevarieerd. Terug bij de start verplaatsen we ons naar Andrijevica, een slaperig provinciestadje, waar we verblijven in een sympathiek hotelletje.
8 uur lopen, 1250 meter stijgen en dalen.

Naar Stavna

Dag 9

Vandaag een panoramische wandeling naar zomerweide Stavna. Verblijf in Eko-katun Stavna.
Vanaf Andrijevica trekken we voor 4 dagen de hoogte in. Het massief Komovi-Bjelasica (waarvan nationaal park Biogradska Gora onderdeel is) doorkruisen we te voet. Vandaag een bosrijke tocht met her en der wat herders en in het tweede deel fraai zicht op Visitor en Prokletije. Het verblijf, de eco-lodges van Stavna, ligt pal op de boomgrens. vanaf hier zien we de 3 Komovi-pieken plotseling heel dichtbij. De bagage gaat per jeep naar Stavna.
5 uur lopen, 1000 meter stijgen, 100 meter dalen.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Rondwandeling door Komovi

Dag 10

Er zijn vandaag diverse opties voor een rondwandeling. We verblijven wederom in Eko-katun Stavna.
Een rondwandeling rondom Vasojevicki Kom met de dagrugzak. Een zeer fraaie route door een weinig bewandeld gebied. Het hoogtepunt is de vallei van Medjukomlje. Hier groeien eeuwenoude zwarte dennen en liggen immense rotsblokken. Een plek met een heel bijzondere sfeer. De route terug voert grotendeels door mysterieus beukenbos over een nagenoeg vlak pad.
5,5 uur lopen, 1000 meter stijgen en dalen.

Stavna naar Vranjak

Dag 11

Stavna naar zomerweide Vranjak. We overnachten in zeer sfeervolle hutten op de bergweide.
Vanaf de eco-lodges wandelen we in een rechte lijn noordwaarts. We zijn de hele dag rond de boomgrens en hebben regelmatig weids zicht terug op de Komovi en op de valleien ten oosten en westen van het Bjelasica-massief. We wandelen door een gebied waar in de zomermaanden nog volop herders komen met hun kuddes. De schapen eten van de tijm en worden zo bij leven al gemarineerd. Dit verklaart de heerlijke smaak van de beesten. Hoewel het leven hier primitief is, houden de Montenegrijnen er toch heel erg veel van. Ze zijn er zelfs erg trots op en kijken neer op de moderne marmeren hotels die aan de kust worden gebouwd. Onderweg doen we enkele onbeduidende topjes aan die toch fraaie 360 graden panorama`s bieden. de lange tocht van 22 km eindigt bij de herdershutten van Vranjak. Deze zijn ingericht om gasten te ontvangen, dus van binnen voorzien van een houtstoof, goede matrassen en warme dekens, maar zijn van buiten volledig authentiek, zoals het er al honderden jaar uitziet hier in de bergen. Er is een douche op solar en water uit een bron. We eten hier traditionele kost die op een houtvuur wordt bereid. En na het eten bij het vuur gaat de zelfgestookte rakija rond.
6 uur lopen, 900 meter stijgen, 1000 meter dalen

Wandeling over hoogste piek Bjelascia (Crna Glava)

Dag 12

Via de hoogste top van Bjelasica (Crna Glava, 2139m) en enkele fraaie bergmeren wandelen we naar het uitzichtpunt Bendovac. De foto die je vanaf hier kunt nemen prijkt op menig brochure. Die beneden ons in de oerbossen van Biogradska ligt het  gelijknamige meer. In de laatste herdersnederzetting is een café dat we aan kunnen doen alvorens we de laatste afdaling inzetten van deze 24 km lange route. De tocht voert door prachtige oerbossen. Daarna rijden we een kleine 2 uur via de Tara kloof naar Zabljak aan de voet van het Durmitor gebergte. We overnachten er de komende 3 dagen in een mooi hotel in het centrum van het buitensportstadje.
6,5 uur lopen, 900 meter stijgen, 1400 meter dalen.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Prutas of Terezin Bogaz

Dag 13

Via het Skrcko meer en Prutas lopen we naar Sedlo.
Een ideale dag voor wie niet van dalen houdt. Vanaf de hut volgen we de stroom van de Susicko-rivier. Soms wandelen we langs een wilde bergbeek, soms is de beek ondergronds en horen we weer het ruisen van de immense bomen. In deze vallei wonen aardig wat beren, met enig geluk zien we hun sporen in de modder. We hebben er zelfs al eens een horen brullen toen we met een groep passeerden. Langs een flinke waterval klimt het pad plotseling steil omhoog en dan komen we in veel opener terrein. Nu bereiken we snel genoeg de hut aan het meer van Skrcko. Dit is de beoogde plek voor de lunchpauze. Vanaf hier wordt het pad spoedig steil tot aan de top Prutas. Vooral vanaf de afdaling wordt duidelijk hoe uniek deze top geologisch gezien in elkaar steekt. We dalen af naar de weg en worden daar opgepikt door een busje dat ons weer terug brengt naar het hotel.
7 uur lopen, 1400 meter stijgen, 1100 meter afdalen.

Mocht het weer om een of andere reden vandaag tegenzitten dan is er een mooi alternatief. Vanuit Zabljak maken we dan een dagvullende rondwandeling door Durmitor NP. We stijgen door dichte sparrenwouden en hogerop door een enorme gletsjervallei naar de pas onder de piek Terzin Bogaz. Na de beklimming  vervolgen we de route via de hoogst gelegen schaapherdershut van het land terug naar Zabljak.
De reisleider bepaalt ter plekke welke keuze wordt gemaakt.
Loopuren en meters stijgen en dalen vergelijkbaar.

Wandeling over Bobotov Kuk (2523 meter, hoogste piek) naar Zabljak

Dag 14

We lopen over de hoofdtop van het massief: Bobotov Kuk, onderweg kunnen we, als tijd en zin het toelaten, ook nog een ijsgrot bewonderen. De wandeling eindigt in Zabljak. Verblijf in een hotel in Zabljak.
Dit stelt ons in staat om in alle vroegte de hoogste top van Durmitor, de Bobotov Kuk, te bereiken. Vanaf de bivak kan dat in 3 uur. De route voert door een fraai landschap van grillig geplooide kalkplaten en toppen met namen als `oma`s tanden` en `de top zonder naam`. Het laatste stukje naar de top is niet eenvoudig en een beetje hoogtevreesgevoelig. Wie niet verder wil kan op het zadel even wachten tot de anderen terug zijn en toch nog genieten van een fraai zicht terug op het Skrcko-meer. Het begin van de afdaling is wat lastig, met veel losse stenen. Hier leven wel talloze rotskruipers, prachtige grijs-rode vogels met een lange snavel. Met enig geluk zien we ook nog gemzen. Zeker als we de eerste groep van de dag zijn, is dat aannemelijk. Spoedig wordt de afdaling eenvoudiger. We maken een lange stop bij de ijsgrot. Wie wil kan hierin afdalen om de prachtige pilaren van ijs te bewonderen. De wandeling eindigt in Zabljak, het centrum voor buitensport in Montenegro. Een prettig hotel, “uit” eten en enkele gezellige cafe`s vormen een goed decor om de reis feestelijk af te sluiten.
7 uur lopen, 1300 meter stijgen, 1500 meter dalen

Dubrovnik naar Amsterdam

Dag 15

In ongeveer 4 uur rijden we naar de luchthaven van Dubrovnik. In de middag vliegen we terug naar Amsterdam.

Montenegro | Dinarische Alpen Prijzen/Data


Aantal deelnemers
Minimaal aantal deelnemers: 6
Maximaal aantal deelnemers: 12


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

13 jun t/m 27 jun 2021
Montenegro | Dinarische Alpen
€ 1245,-
29 aug t/m 12 sep 2021
Montenegro | Dinarische Alpen
€ 1245,-
12 sep t/m 26 sep 2021
Montenegro | Dinarische Alpen
€ 1245,-

Inclusief/exclusief


 • Alle overnachtingen in berghutten, herdershutten, pensions, en 4x hotel
 • Alle ontbijten en alle diners (op 2 na)
 • transfers en bagagevervoer volgens programma
 • Entrees
 • Nederlandse reisleiding
 • Co2 compensatie gehele reis, incl vlucht en gehele landarrangement
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Evt. 1 persoons kamer toeslag: € 175,-
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Excursies die niet zijn beschreven of aangegeven als facultatief
 • Lunchpakketten (± € 3,-- per dag)
 • 2 x diner (ca. € 15)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Vaccinaties

Montenegro | Dinarische Alpen files en detail


documenten & informatie


Paspoort
Paspoort

Een geldig paspoort/identiteitskaart volstaat.Reisinformatie
Reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!