Dolpo, introductie tot Bön

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
30 dagen
Hoogste punt
5300m
Aantal loopdagen
21 dagen
Overnachting in
tenten
Korting 1ste boekers!
(zie incl/excl)
vanaf € 3835,-

Spirituele wandelreis

In het hart van Dolpo en Inner Dolpo, ver van alle westerse drukte, leeft deze meest oorspronkelijke van de Tibetaans Boeddhistische stromingen voort. Te midden van die ongelooflijke lege en verstilde berglandschappen zijn nog actieve gemeenschappen te vinden met hun kleine vaak eenvoudige kloosters. Door kloven en over passen leidt het pad je langs vele heilige en mystieke plekken. We zullen een aantal van de kloosters bezoeken en nemen er tijd om verder te kijken dan de mooie plaatjes alleen. Barle, Do, Phoksumdo en Pungmo liggen langs de onvoorstelbaar mooie route. De groep wordt begeleid door de Engels sprekende Bön-leraar Takla Tarwa en de zeer ervaren reisbegeleider Charles Halberstadt.

Over Bön
De meeste westerlingen die ooit iets over de Bön stroming van het boeddhisme hebben gehoord, zijn trekkers die het Dolpo gebied van West Nepal doorkruisten. In reisbrochures wordt in het algemeen niet meer vermeld dan dat het bijzonder is en heel oud. Meestal beperkt de ontmoeting zich tot het bezoek aan een al dan niet vervallen klein kloostertje en de reisleider en/of de Nepalese gidsen vertellen je dat je niet kloksgewijs rond de manimuren moet lopen zoals alle Tibetaans Boeddhisten dat doen, maar juist andersom. Op de vraag waarom dat zo is heeft niemand een duidelijk antwoord.

In Nederland zijn er een handvol groepen die zich bezighouden met de daadwerkelijke beoefening van deze vorm van boeddhisme. Wereldwijd is het een wat grotere beweging met aan paar duizend volgelingen. In Tibet zijn het er waarschijnlijk honderdduizenden. De Dalai Lama heeft in 1976 aan de Bön de status verleend als 5e van de Tibetaans Boeddhistische stromingen, naast Kagyupa, Nyingma, Shakya and Gelugpa. (Pa of po als achtervoegsel wordt vaak gebruikt om de stam, familie of mensen aan te duiden die deze richting beoefenen. Zo wordt ook de term Bonpo wel gebruikt om de hele stroming aan te duiden).

Ik maak deel uit van van zo’n Bön meditatie groep. Na een paar jaar kan ik zeggen dat het beoefenen van de verschillende meditaties diepe indruk op me heeft gemaakt. In Dolpo noemen ze deze vormen zelfs de “higher teachings”. Tijd om het ook voor andere geïnteresseerden mogelijk te maken om op een wat dieper nivo kennis te maken met deze oer-Boeddhistische stroming.
Al meer dan 30 jaar organiseer ik trektochten in Nepal en ik ben verschillende keren in Dolpo geweest, de laatste keer in oktober 2016. Dolpo is de plaats waar de mensen al vele eeuwen lang deze vorm van boeddhisme aanhangen.

In oktober 2016 hebben we met een klein groepje deze reis gemaakt. Helaas moest de Geshe die met ons mee zou gaan op het laatste moment afhaken wegens ziekte. Dat was natuurlijk enigszins teleurstellend maar we hopen dat de Geshe de volgende keer wel mee zal kunnen gaan. Toch hebben we met hulp van de lokale hoofdmeester van de Bönschool in Dunai en de geshes in de kloosters van Barle, Do, Phoksumdo en Pungmo wel wat aan Bön-lessen en meditaties kunnen doen.
Op elk van de volgende plaatsen zullen we 1 of 2 dagen stoppen om er de Bönplaatsen te bezoeken én om er te mediteren volgens de principes van de oude tradities: Barle, Do Tarap (Shipshog klooster), Ringmo (bij Phoksumdo) en Pungmo. De omstandigheden in de kloosters in Dolpo zijn ook wel wat anders dan in de lekker verwarmde ruimtes in Nederland. Daar zul je je op moeten instellen. De tocht zelf is op de 2 passen na niet echt zwaar. We lopen zo’n 4 tot 6 uur per dag en we verblijven langere tijd op hoogtes boven de 4000 meter terwijl er een tweetal passen op de route liggen boven 5000 meter hoogte. Deze manier van reizen, het lopen, het ademen op grote hoogte, de afwezigheid van motoren en lawaai, kunnen je enorm helpen om dieper in de meditatie te komen.

Voor mensen die nog niet eerder met Bön in aanraking zijn geweest is er een middag voorafgaand aan de reis waarbij je door een leraar een introductie in Bön wordt aangeboden.

 • Introductie tot Bön
 • Ervaar de lokale bevolking: Dolpo-pa
 • Ruige en ongerepte regio
 • Het onovertroffen Phoksumdo meer

Dolpo, introductie tot Bön dag tot dag


Dag tot dag

Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Delen van de route zullen we voor het eerst afleggen. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids en/of de reis begeleider kunnen genoodzaakt zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag tot dag beschrijving 2017

30 september en 1 oktober vertrek uit Amsterdam en aankomst in Kathmandu
Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu.

2 en 3 oktober Kathmandu
Twee dagen de tijd om even te wennen aan de overgang van Nederland naar het rumoerige Kathmandu. We verblijven in een aangenaam hotel op een rustge plek in de wijk Thamel. Van daaruit kun je deze geweldige stad en omgeving verkennen. We brengen zeker ook een bezoek aan het Bön-klooster (Triten Norbutse Gompa of “Rato Gompa”) dat op een mooie plek ligt tegen de bergen aan de rand van de stad. Dit kunnen we ook aan het eind van de reis doen.

4 oktober vliegen van Kathmandu naar Nepalganj
Dit is een vlucht van ongeveer 50 minuten. Van oost naar west vlieg je langs een groots stuk van de Himalaya. Als het zicht goed is kun je achtereenvolgens zien: Langtang, Ganesh Himal, Manaslu, Annapurna, Dhaulagiri en de bergen van Dolpo. Nepalgunj ligt in de laaggelegen Terai waar het tropisch heet is. We overnachten er in een rustiek hotel, met airco! Een enkele keer kunnen we meteen dezelfde dag doorvliegen naar Juphal. De overnachting wordt dan natuurlijk geschrapt en we hebben dan een extra dag op trek.

5 oktober vliegen van Nepalgunj naar Juphal, wandelen naar Dunaï, 3 uur afdalen en vlak
De vluchten van de zuidelijk gelegen Terai de bergen in, zoals deze, gaan altijd `s morgens. Omdat op “zicht” wordt gevlogen en de ochtenden meestal het helderst zijn kiest men voor dit tijdstip. Het is een prachtige vlucht met een spectaculaire landing. Nepalgunj ligt in de Terai, het vlakke stukje land dat grenst aan India. Je zweeft over de rijstvelden tot al vrij snel de heuvels onder je zichtbaar worden. Heuvels worden bergen en na 20 minuten vlieg je zelfs tussen de bergen door die nu hoger zijn dan waar het vliegtuig is. Om een kam heen zwenkt het toestel nu naar rechts waardoor de kleine landingsbaan zichtbaar wordt. Een paar minuten laten sta je aan de grond en als het stof van de landing is opgetrokken zie je aan de rand van de parkeerplaats al onze staf van gidsen, kok en keukenjongens. Zij helpen oms de bagage naar een jeep te brengen die ermee naar Dunai rijdt. Dit is het enige stukje weg in dit gebied. Het vliegveldje Juphal ligt hoog boven de rivier op tegen de helling van de berg. Door het dorpje lopen we langzaam omlaag en je bent meteen onder de indruk van het landschap maar zeker ook van de mensen die er beslist anders en “wilder” uitzien dan in Kathmandu. De afdaling duurt ongeveer 1 uur en daarna is het vlak tot aan Dunai, de “hoofdstad” van Dolpo. Er is een lange straat met winkeltjes, een politiepost en een camping. Hoewel er hier nog wifi is en een warme douche ben je toch in een compleet andere wereld.

6 oktober Dunai
Vandaag blijven we in Dunai. Even de tijd nemen om te wennen aan deze nieuwe wereld. Tijd ook om een bezoek te brengen aan het Bön-schooltje even buiten Dunai. Hier krijgen kinderen uit de omgeving gewoon onderwijs vanuit de Bön-traditie, een perfecte mix van oud en nieuw. Afgelopen jaar konden we de Bön-mantra: “Om Ma Dre Mu Je Sa Le Du” leren reciteren door de voorzingende leerlingen en docenten. De Nepalese trekkingstaf heeft nu tijd om alles op orde brengen voor de tocht qua paarden en voorraden.

7 oktober Dunaï naar Dharapani, 5 uur lopen, 2700 m
Door de vallei lopen we oostwaarts langs de rivier. Hier en daar staan wat huisjes en het pad gaat wat op en neer. De bergwanden zijn soms wat kaal maar soms ook mooi begroeid met uitgestrekte wouden. Hoog tegen de hellingen zie je hier en daar een geïsoleerd dorp met de typische lemen huizen met platte daken. Na ongeveer 3 uur lopen steken we de rivier over en beginnen met de klim naar het dorpje Dharapani. We mogen kamperen op het terreintje van de school. Er is ook een lokaal beschikbaar waar je je matje kunt uitrollen. 8 oktober Dharapani naar Barle 3 uur lopen, 3600 m
Vanaf Dharapani gaat het meteen steil omhoog. We stijgen rustig aan door de landerijen en bossen. Daar waar het vlakker wordt zien we een grote chörten/stupa als teken dat we het dorp Barle Naderen. Barle is een dorp met een Bön-gemeenschap en een Bön-klooster. Gewone toeristen komen hier nooit. Het is dus voor iedereen bijzonder dat wij hier neerstrijken en belangstelling hebben voor het klooster en andere heilige plekken in de buurt. In de middag hebben we tijd voor een meditatie en we kunnen eens rustig door het dorp slenteren.

9 oktober Barle, bezoek aan klooster, meditaties
Barle is een prachtig dorp. We zijn er welkom en de hoofdlama zal ons vergezellen naar de verschillende plekken die voor de dorpsbewoners belangrijk zijn. Afgelopen jaar kregen we in het klooster een korte les en meditatie over de godheid Waltse. 10 oktober Barle Kora Eens in het jaar lopen alle dorpelingen uit Barle de rondgang langs allerlei heilige plekken uit de Bön traditie rond het dorp. Wij zullen dat ook doen maar dat zal wel niet samenvallen met de “dorpskora”. Hoe het ook zij: het is vast een indrukwekkende tocht en ook heel goed om verder aan de hoogte te wennen.

11 oktober Barle naar Lahini, 5 uur lopen, 3000 m
Nu trekken we naar het noordoosten, het is drie dagen lopen door de Tarap vallei. Deze nauwe kloof zou in Europa zeker de status hebben van Nationaal Park. Vanuit het dorp loopt het pad vrij vlak maar toch hoog boven de dalbodem zodat je steeds een mooi uitzicht hebt op de uitlopers van de Dhaulagiri en bijvoorbeeld de Jang La, de pas die naar het zuidelijker Dhorpatan leidt. Na ongeveer 1½ uur lopen buigen we naar het noorden af. Na de lunch dalen we een beetje en zo komen we op het hoofdpad dat door de Tarapvallei omhoog gaat. Dit pad kronkelt zich langzaam omhoog door prachtige oerbossen en langs donderende watervallen in de Tarap-rivier. Lahini is een mooie kampeerplaats langs de rivier; het water is koud maar zolang de zon er is gaat het nog net om al het zweet van vandaag er af te spoelen. Looptijd +/- 5 uur.

12 oktober Lahini naar Cave Camp, 5 uur lopen, 3300 m
Vandaag is het eerst weer een stukje klimmen en daarna gaat het op en neer (Nepali flat) richting een kampeerplaats aan de rivier. Een spectaculair maar goed begaanbaar pad langs steile afgronden met diep beneden je een kolkende rivier in combinatie met kale en soms loodrechte rotswanden. Onderweg passeren we pleisterplaatsen van de lokale handelaren, grote tenten waar je eenvoudige dingen kunt kopen zoals koekjes, noodlesoup e.d. We komen nu ook in het gebied waar meer yaks voorkomen en soms zien we hier ook blauwschapen.

13 okt Cave Camp naar Do Tarap, 6 uur lopen, 4100 m
Niet alleen stijgen we langzaam naar meer dan 4000 meter hoogte, maar bovendien is het dal zo nauw, dat de zon er, met name in het najaar, maar enkele uren per dag te zien is. De rest van de tijd vriest het. We verlaten de nauwe kloof over een pasje dat door erosie een grillig gevormd beeld geeft. Op de pas staat een chörten en we kijken de vallei in die ons naar Do voert. De pas is eigenlijk een soort natuurlijk dam die uit een toaal andere grondsoort bestaat dan wat je in de omgeving ziet. We krijgen een Bön uitleg over hoe dat komt en ook waarom de rivier hier toch een doorgang heeft kunnen uitslijpen. Na de korte afdeling wordt het dal breder en we lopen stroomopwaarts naar het noorden. Tenslotte verschijn aan het eind van het dal de grauw-grijze huizen van Do Tarap, een echt Tibetaans aandoend dorpje. Je loopt langs gebedsmuren en stupa`s en ziet een beetje boven het dorp de mooi versierde boeddhistische gompa. Je bent hier in een totaal andere wereld. Nadat we zijn aangekomen zetten we de tent op, op de daarvoor aangewezen ommuurde kampeerplaats. In de namiddag en morgen hebben we tijd om Do te verkennen. Er zijn een paar kloostertjes waaronder ook het tamelijk grote Bön-klooster Shipshog .

14 oktober Do bezoek aan Shipshog, meditatie
Het Bön-klooster Shipshog ligt een uurtje lopen vanaf Do. Het landschap eromheen is echt adembenemend, letterlijk en figuurlijk. Enorme grijsbruine hellingen met sneeuw bovenop in een uitgestrekte vallei. Het is er stil en soms hoor je alleen het geluid van de wind langs de rij chörten. Is dit niet een mooie plek om te mediteren? In Do zelf leeft de Bön-gemeenschap vredig samen met de andere boeddhisten. De mensen zijn er open en gastvrij. De huizen zijn opgetrokken van keien, de kamertjes zijn klein en koud, tenzij er een vuurtje brand. Boven het dorp zie je de grote stupa`s met hun indrukwekkende ogen. Ook vandaag kunnen we ons weer wijden aan een meditatie.

15 oktober Do naar Tok Kyu, 4 uur lopen
Een uurtje lopen verderop bevinden zich een grote school waar de kinderen uit de wijde omtrek goed onderwijs kunnen genieten. Er is hier ook een telecom centrum waar eventueel internet beschikbaar is. Even verderop loop je door een aantal dorpjes waar je rustig rond kunt kijken naar het leven van alledag. Wat opvalt is dat ze met minimale middelen tegenwoordig kassen hebben aangelegd: 4 muurtjes met plastic erover. Hierdoor hebben de mensen de mogelijkheid om meer en langer allerlei groentes te verbouwen wat een heel gezonde aanvulling geeft op hun overigens nogal eenzijdige dieet. Overal zie je yaks en er is een levendige handel met dorpen die noordelijker liggen in Inner Dolpo zoals Saldang, Tinje en Bhijer. We kamperen ongeveer 1 uur gaans na het laatste dorp Tok Kyu, midden in een prachtig weids berglandschap.

16 oktober Tok Kyu over de Numa La, 6 uur lopen
We zijn inmiddels goed geacclimatiseerd en we kunnen de twee hoge passen van boven de 5000 meter, Numa La en Baga La, in twee dagen oversteken. We staan vroeg op want het is toch een stevige klim naar de 5300 meter hoge Numa La. Wanneer de gebedsvlaggen op de pas in beeld komen is het niet ver meer en daar ben je dan blij om want aan het hijgen merk je dat er weinig zuurstof is op deze hoogte. Het ritueel op de pas vindt iedereen altijd indrukwekkend, met het aanbrengen van nieuwe gebedsvlaggen en het aansteken van wierook, samen met de recitaties van de Nepalezen. De uitizchten zijn geweldig: op de pas zie je in de verte heel duidelijk het silhouet van de Dhaulagiri 1, de Annapurna en zelfs de Manaslu keten. Verder naar het noorden strekken zich rij na rij de onafzienbare kale bergketens uit tot ver in het Tibetaanse plateau en in de richting waarin we gaan zie al de steile ijswanden van de Kanjelaruwa die de westelijke begrenzing vormt van het Phoksumdo meer. De afdaling is niet al te zwaar, behalve als er veel sneeuw ligt, wat in het voorjaar nog wel eens wil gebeuren. Voor we het kamp bereiken moeten we eerst nog een omhoog contouren. Tussen beide passen is een grandioos ijzig niemandsland, waar we de nacht doorbrengen op 4450 meter. Ook hier zijn temperaturen behoorlijk beneden het vriespunt niet ongewoon.

17 oktober over de Baga La, 6 uur lopen
Weer zo’n mooie pasdag. Na de rivier te zijn overgestoken klimmen we in een rustig tempo ongeveer 3 uur achter elkaar langzaam omhoog. Zo nu en dan is het pad bijna vlak. Het laatste stuk voor de pas traverseren we schuin omhoog over de berghelling, je kunt de vlaggen al van veraf zien. Vanaf de 5150 meter hoge Baga La kijk je het diepe dal in waardoor we richting het Phoksumdo meer gaan lopen. Na de lunch dalen we het laatste steile stuk af in de volgende vallei. Het kamp kun je al van bovenaf zien liggen. Het is een mooie ruime vlakke plek te midden van hoge bergwanden en witte toppen.

18 oktober naar het Phoksumdo meer, 4 uur lopen
We dalen vandaag verder af door deze hele mooie vallei. Steeds zie je in een zijvallei witte toppen, watervallen en gletsjers die naar beneden stromen. We passeren één enkele hut waar yakmensen wonen die mooie dekens en sjaals weven. Na een paar uur begin het pad weer te stijgen en met een pittige klim kom je ineens in het beroemde Phoksumdo-dal. Hier ligt op 3600 meter het (heilige) diepste en mooiste meer van Nepal. We kamperen aan de oever en kijken naar de nederzetting van Bon-po monniken en het onwaarschijnlijk mooie blauw van het meer.

19 oktober Phoksumdo, genieten van de omgeving
Het meer en de omgeving is te mooi om er niet wat langer van te genieten. Vandaar hier weer een rustdag. En wat is een betere plek dan deze. Tussen de wit besneeuwde pieken, lekker in de zon aan het diepblauwe meer dringt het misschien tot je door waar je eigenlijk bent. We bezoeken natuurlijk ook het Bön klooster waar we ’s morgens les krijgen en meditatie. Vlakbij het kamp ligt het zeer pittoreske dorpje Ringmo. Het is ook mogelijk aan de overkant van het meer een prachtige wandeling omhoog te maken. Vanuit het kamp kun je het pad omhoog goed zien. Bovengekomen heb je een schitterend uitzicht op het meer en de omringende bergen. Een aanrader!

20 oktober Phoksumdo, Bönklooster en meditatie
Vandaag gaan we weer naar het klooster voor Bön-meditatie en lessen. Het klooster ligt op de oevers van het Phoksumdo meer te midden van bossen en met uitzicht op het intens blauwe meer en de mooi gekleurde bergen eromheen. Afgelopen jaar kregen we uitleg over de diepere betekenis van de zgn. “rootmantra’s” en een introductie tot de Phowa-beoefening.
21 oktober Ringmo naar Pungmo 6 uur lopen
Het water uit het Phoksumdo meer stroomt aan de zuidkant over de rand van de afgrond, daarmee een enorme waterval veroorzakend. De route van vandaag loopt daar precies langs en gedurende de hele afdaling kun je als je achterom kijkt dit prachtige fenomeen bewonderen. De afdaling brengt je langs de rivier de Suli Gad in schitterende bossen. Dat is een prettige ervaring omdat we de laatste dagen weinig bomen hebben gezien. Na ongeveer 3 uur lopen komen we bij een zijrivier die aan de rechterhand de hoofdvallei instroomt. Deze zijrivier gaan we nu stroomopwaarts volgen. Na een uurtje stijgen komen we in een schitterende vallei en daarin ligt het dorpje Pungmo.

22 oktober Pungmo bezoek klooster, meditatie
Ook in Pungmo is een levendige Bön-gemeenschap. We bezoeken het klooster in het dorp maar ook een retraite plek ongeveer 2 uur hogerop ver buiten het dorp verscholen tegen de berghelling. Het is de bedoeling dat we ook hier een meditatie doen. De eenvoudige en vriendelijke man die hier woont blijkt één van de belangrijke lama`s van de Bön te zijn.

23 oktober Pungmo naar Sepka, 6 uur lopen
We keren terug op onze schreden naar de hoofdvallei en daar aangekomen slaan we rechts af om verder te kunnen afdalen. Het pad heeft een grillig verloop, soms hoog boven de rivier, soms er vlak naast. We dalen steeds verder af door het bosrijke dal naar het zuiden. Langzaam lopen we met de rivier mee omlaag. Ondanks dat dit nog een behoorlijk lange dag is, zitten de grootste inspanningen er op en kun je hier volop genieten van de prachtige bossen waar het felle zonlicht door het gebladerte wordt gebroken. Het is een bijzonder en indrukwekkend ruig dal met loodrechte rotswanden. Hier en daar een waterval en misschien een troep apen. Vorig jaar hebben we hier een wolf gezien! We overnachten op een kampplaats bij een lodge in Sepka.

24 oktober Sepka naar Rupagad, 4 uur lopen
Vandaag een kortere dag. We zakken verder af langs de rivier richting Dunai en het landschap wordt langzaam wat opener. Vlak voordat we in de hoofdvallei aankomen passeren we de checkpost van het Nationale Park. We slaan de tent op op een groen grasveldje aan de overs van een mooi zijriviertje. Hier maken we ons op voor de laatste dag naar Juphal.

25 oktober Rupagad naar Juphal, 3 uur lopen
Nadat we eerst een stuk langs de rivier hebben gelopen, beginnen we aan de laatste fikse klim omhoog naar het vliegveldje van Juphal. Hier waren we aan het begin van deze trek ook al en de cirkel is daarmee rond. We lopen nog door een verzameling dorpjes van uit India afkomstige groepen Kakibrahmanen en chetri`s. In de tuin van een lodge brengen we de laatste nacht door in de tent of je kunt als je dat wil ook in de lodge overnachten.

26 oktober Juphal naar Kathmandu via Nepalgunj
Vandaag ook weer een grote overgang: de laatste weken ben je gewend geraakt aan een hete zon en de kou als de zon weg was. De vlucht van ongeveer 25 minuten is altijd een gedenkwaardige gebeurtenis: iedereen is alleen met zijn/haar gedachten en gemengde gevoelens. Als onder je het hooggebergte langzaam maar zeker plaatsmaakt voor de lagere gedeeltes van Nepal ben je blij weer terug te keren naar enige luxe van het westers bestaan, terwijl je tegelijkertijd weet dat je dit vredige, harmonieuze en bijna onaardse bestaan achter je laat. Drie weken lang heb je geen machine of auto gehoord en er was geen haast.
Als je uit het vliegtuig stapt is het ineens 20 graden warmer: fleecejack uit, bergschoenen uit. Hier ben je weer omgeven door paardenkarren, motorrickshaws, bussen en fietstaxi`s: de terugreis naar de snellere tijd is begonnen.

Om de kans door een vertraagde vlucht vanuit Juphal de aansluitende vlucht naar Kathmandu te missen, wordt meestal de vlucht naar Kathmandu pas in de namiddag gepland.
N.B. De vluchten tussen Juphal en de vliegveldjes in de bergen worden alleen uitgevoerd met kleine 18-persoons toestellen (waarin vanwege de hoogte slechts 15 personen meekunnen). Aan binnenlandse vluchten in Nepal zijn altijd onzekerheden verbonden. Soms is er een vliegtuig in onderhoud, soms waait het te hard of soms is er teveel bewolking; er zijn vele redenen waarom een vlucht kan worden uitgesteld of geannuleerd en soms wordt er een behoorlijk beroep gedaan op je incasseringsvermogen.

Het verschil in kosten wordt hoofdelijk over de deelnemers omgeslagen en kan een bedrag vertegenwoordigen van ongeveer € 200,– tot € 300,– per persoon. In principe proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld in zo’n geval, indien mogelijk, direct op Pokhara te vliegen.

27 oktober Kathmandu
Tijd om bij te komen van de hele tocht. Het verwerken van al die ervaringen zal voor de meesten nog lange tijd nagenieten betekenen. Tijd ook om de stad nog eens in te gaan en souvenirs te kopen. Soms ook een dag om vertragingen op te vangen.

28 oktober vertrek uit Kathmandu
Afhankelijk van de gekozen luchtvaartmaatschappij vlieg je in 1 dag of in 2 dagen naar Amsterdam

29 oktober aankomst in Amsterdam

Dolpo, introductie tot Bön Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Bön Geshe Takla Tarwa als begeleider/leraar
 • Nederlandse reisbegeleiding (Charles Halberstadt)
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Korting voor eerste boekers! Reissom euro 3000+ (deeln 1+2: €150pp, deeln 3+4: € 100pp)
 • € 150 van de reissom is gereserveerd voor een donatie aan een project dat ten goede komt aan de Bön-stroming, bijvoorbeeld een schooltje in Dolpo.
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende Nepalese gids, kok, keukenjongens, paardenmannen en paarden (+extra rijpaard)
 • 3 weken Dolpo permit
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Entree Shey-Phoksumdo National Park
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 150
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Extra kosten voor terugvlucht uit de bergen wanneer de regulier geboekte vlucht om welke reden dan ook niet snel genoeg kan worden uitgevoerd.
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Dolpo, introductie tot Bön files en detail


Documenten

voor jouw reis

Hieronder tref je de praktische informatie aan over het land, het visumformulier alsmede de relevante informatie over reizen naar Nepal incl paklijst.

documenten & informatie


Visum
Visum

Bekijk hier het visumformulier.Download
Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!