Expeditie Elbroes | 5642 meter

Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
15 dagen
Hoogste punt
5642m
Aantal loopdagen
11 dagen
vanaf € 2650,-
Op expeditie naar de hoogste berg van het Europese continent! Dat is niet de Mont Blanc (4810 m), zoals velen denken, maar de Elbroes in het Kaukasusgebergte in het uiterste zuiden van Rusland. Het hoogste punt van de karakteristieke dubbeltop van deze oude vulkaan ligt op 5642 m, dus ruim 800 m hoger dan de hoogste berg van de Alpen. Toch is het technisch gezien geen moeilijke berg om te beklimmen. De klassieke route naar de top loopt over een lange, glooiende ijskap, die nergens steiler is dan 35 graden. Wel is het essentieel om voorafgaand aan de klim goed te acclimatiseren aan de hoogte. Dat doen we in de vorm van een enerverende rugzaktrekking rond de vulkaan, die 15 km ten noorden van de eigenlijke Kaukasusketen ligt. Reisschema en wandelprogramma

Rugzaktrekking van negen dagen

Via Moskou vliegen we naar Mineralniye Vody, de Russische toegangspoort tot het centrale deel van de Kaukasus. Na een rit van een halve dag begint op dag 2 meteen de negendaagse rugzaktocht. We starten aan de zuidoostkant van de vulkaan, lopen om de noordflank heen, doorkruisen het ruige randgebergte aan de westkant en komen ten slotte aan de zuidkant, waarvandaan de top bekommen gaat worden. Deze trekking leidt ons door zeer afgelegen delen van het Elbroesgebergte en we zullen op een enkele plek na amper andere trekkers tegenkomen. Het is een prachtige, maar ook fysiek pittige tocht. We lopen met volle bepakking, dus incl. tent en voedsel en brandstof voor 4-5 dagen. Aan het einde van de vierde dag kunnen we herprovianderen via een voor ons aangelegd depot. De eerste vier dagen zijn goed te doen, alleen de derde dag is pittig met een pas van 3670 m en een lange afdaling over de gletsjer. De laatste vijf dagen zijn het zwaarst met een vijftal passen tussen de 3400 en 3700 m en tevens is het terrein soms zwaar om in te lopen. Tijdens de trek hebben we voortdurend zicht op de prachtige vulkaankegel en met name de laatste dag ook een fantastisch panorama van de langgerekte Kaukasusketen.

De beklimming

Na de rugzaktocht nemen we een halve dag rust in een hotel aan de zuidkant van de vulkaan. De nacht voor de klim brengen we door in een hut op 3900 m. Bij de beklimming volgen we de normaalroute, waarbij stijgijzers tot de standaarduitrusting behoren. We starten ´s ochtends heel vroeg. Een zogenaamde ‘snowcat’ brengt ons op 4700 m. Zodoende is de kans groot dat we de top ook echt gaan halen. We klimmen geleideljjk over de immense ijskap, gelukkig door spletenvrij terrein, naar een zadel op 5420 m. Vandaar is het nog ongeveer 1,5 uur naar de westtop op 5642 m. Bij goed weer zijn de uitzichten fantastisch! We zitten hier op zo’n 15 km afstand van het eigenlijke Kaukasusgebergte en kunnen zodoende de vele vergletserde vier- en vijfduizenders van deze keten op ooghoogte aanschouwen.

 • expeditie naar de hoogste berg van het Europese continent!
 • Kaukasusgebergte in het uiterste zuiden van Rusland
 • technisch gezien geen moeilijke berg om te beklimmen
 • enerverende rugzaktrekking rond de vulkaan

Expeditie Elbroes | 5642 meter dag tot dag


Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onder meer het weer, de terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel als ook in technische zin) kunnen van invloed zijn op het uit te voeren programma. Kampplekken en duur van per dag te lopen trajecten kunnen van jaar tot jaar verschillen. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

 

Dag Uren lopen Stijgen/dalenin m (+)
1 Vlucht Amsterdam – Moskou – Mineralniye Vody  —
2 Rit naar dorpje Elbrus en start 9-daagse rugzaktrekking  3 630 / 80
3 Geleidelijke klim naar de voet van de Irikchat pas  5 640 / 90
4 Irikchat pas en kamp bij Emerald Lake  7 – 8 950 / 415
5 Over bergruggen naar ‘airstrip’ en ophalen depot  4,5 + 2,5 200(+)/685(+)
6 Via plateau en gletsjer naar voet Balkbashi pas  5 – 6 600 / 300
7 Balkbashi pas, beboste vallei, klim naar Koltsevoi pas  7 – 8 650 / 1200
8 Kolstevoi pas, gruishellingen en door naar Kükürtlü BC  6  450 /450
9 Zware dag over drie passen  8  800 /800
10 Khotyutau pas en afdaling over ijsvelden n. bergdorp Terskol  7  700/600
11 Halve rustdag in Terskol; met liften naar hut op 3900 m  —
12 Snowcat naar 4700m en Klim naar de westtop op 5642 m  10 – 12*) 950 / 1750
13 Reservedag  —
14 Rit van Terskol naar stad Piatigorsk en vrije tijd  —
15 Transfer luchthaven – vlucht  Mineralniye Vody – Amsterdam  —

  *) de mensen die op dag 5 het depot ophalen dalen en stijgen 300m extra

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

vlucht Amsterdam - Moskou - Mineralniye Vody, transfer naar een hotel

Dag 1

Een vlucht van  ruim  3 uur  uur  brengt ons naar Moskou. Daar stappen we over op de vlucht van 2,5 uur naar Mineralniye Vody, waar we ‘s avonds laat aankomen.  Deze stad vormt de toegangspoort tot het Russische deel van de Centrale Kaukasus. Korte transfer naar het  hotel. Hier maken we ook kennis met de Russische gids en eventuele hulpgids(en).

2300M

Rit naar dorpje Elbrus en start negendaagse rugzaktrekking

Dag 2

’s Ochtends doen we eerst nog wat allerlaatste inkopen en rijden dan via een redelijke weg naar het zuiden richting het Kaukasusgebergte met z’n machtige besneeuwde bergtoppen. Na een uur of vijf  komen we aan in het kleine dorpje Elbrus op ongeveer 1750 m. Dit plaatsje ligt ten zuidoosten van de  Elbroes vulkaan en is het startpunt van de rugzaktrekking. Via een kleine canyon lopen we de Irikchat vallei in en klimmen geleidelijk en in ontspannen tempo naar de kampeerplek op 2300 m. Vandaag lopen we aan het begin nog door bebost gebied, maar al snel wijkt het bos voor glooiende alpenweiden. Looptijd 3 uur.

2850M

Geleidelijke klim naar de voet van de Irikchat pas

Dag 3

We vervolgen onze klim door de vallei en maken kamp aan de voet van de Irikchat pas. Het is een wat kortere dag mede om verder te acclimatiseren aan de hoogte. Kamp op 2850 m. Looptijd 5 uur.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3385M

Irikchat pas en kamp bij Emerald Lake

Dag 4

Op deze pittige dag klimmen we om te beginnen over de Irikchat pas van 3670 m. De klim begint op een goed pad dat later overgaat in een steiler spoor over keien tot op de pas zelf. Bij helder weer worden we beloond met een machtig panorama van de noordzijde van de Elbroeskegel. Op de pas doen we onze stijgijzers onder en gaan aan het touw. De afdaling gaat de eerste 150 meter over een sneeuw-/ijshelling die hier tot 30 graden steil is. Eenmaal op het vlakkere deel lopen we in noordelijke richting over de sneeuw van de Djikaugenkez gletsjer, de grootste in de Kaukasus. De route varieert van jaar tot jaar: op sommige plekken is het ijs erg zacht en nat, waardoor we wellicht omtrekkende bewegingen moeten maken. Na 7 – 8 uur lopen komen we bij een azuurblauw meer waar we kamp maken. Kamphoogte 3385 m.

Over bergruggen en groene morenenwallen naar ‘airstrip’ en ophalen depot

Dag 5

Ook op deze dag kan de route van jaar tot jaar wat anders lopen mede i.v.m. de waterstand van sommige riviertjes en de mogelijkheid om al dan niet hogere doorsteken te maken. We lopen in 4 – 5 uur over bergruggen en tussen groene morenenwallen naar de kampplek op een grasveld aan de rand van een natuurlijke ‘airstrip’ op 2900 meter hoogte. Tijdens de 2e wereldoorlog is deze strip gebruikt door de Duitsers, die het hadden gemunt op de olievelden in Azerbeidzjan. Na een pauze in het kamp dalen we – of een deel van de groep – met de lokale gids af naar een lager kamp. De lokale agent heeft ervoor gezorgd dat hier nieuwe voorraden eten en brandstof klaarliggen voor het tweede deel van de trekking. De afdaling van ongeveer 300 hoogtemeters naar de depotplek en de klim terug duurt totaal ongeveer 2,5 uur.

3400M

Via plateau en gletsjer naar voet van de Balkbashi pas

Dag 6

Met de ijshellingen van de Elbroesvulkaan steeds aan onze linkerhand lopen we over het Irakhisyrt plateau naar de voet van de volgende pas, de Balkbashi. Soms is er een vermoeden van een pad, maar vaak lopen we cross country. Mogelijk moeten we één of twee keer een kleine rivier doorwaden. We komen bij de rand van een gletsjer en steken deze over. Normaal is de gletsjer aper en bezaait met gruis en stenen, zodat de stijgijzers niet nodig zijn. Na de oversteek van de gletsjer zetten we onze tenten op. De precieze kampplek hangt mede af van de beschikbaarheid van drinkwater. Totaal 5 – 6 uur lopen. Kamp: 3400 m.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
2900M

Balkbashi pas, afdalen naar beboste vallei en klim naar kamp Koltsevoi BC

Dag 7

‘s Ochtends volgen we om te beginnen een pad naar de brede Balkbashi pas op 3690 m. Hemelsbreed zijn we relatief dicht bij de westtop van de Elbroes. Vanaf de pas hebben we prachtig uitzicht op de woeste bergen en diepe kloven ten westen van de vulkaan. Beneden ons ligt de smalle beboste Ullukhurzuk vallei. We dalen af over losse stenen en gras naar de rivier en steken die over via een brug. Daarna volgt weer een flinke klim naar ons kamp op 2900 m aan de voet van de Koltsevoi pas en tevens aan de oever van een klein, ondiep meertje. Looptijd 7 – 8 uur.

2900M

Kolstevoi pas en over gruishellingen en puinbulten naar Kükürtlü BC

Dag 8

Dit keer een aangename, geleidelijk klim naar het brede zadel van de mooie Kolstevoi pas op 3360 m. De route loopt over grashellingen met vaak veel bloemen. Lunch bij een meertje vlak voor de pas. Vanaf de pas is er mooi uitzicht op de Kükürtlü gletsjer in de diepte en de gelijknamige pas aan de overzijde van het dal. Het is moeilijk voor te stellen dat we daar overmorgen in de buurt zullen lopen: zo hoog en ongenaakbaar ziet de pas er van deze kant uit. De afdaling van de Kolstevoi pas is bepaald minder ontspannen: deze voert over zoge- naamde Geröll-velden en gruishellingen. Alles glijdt weg onder je voeten en een stok is hier erg handig voor het evenwicht. Beneden passeren we een mooie hoge waterval en karakteristieke basaltzuilen. Door de oksel van de zijmorene is het dan nog 100 m licht stijgen tot de plek waar we veilig de gletser op kunnen. De gletsjer is hier vlak, aper en spletenvrij met mooi wit ijs. In 1942 is hier een Sovjetbommenwerper neergestort bij een mislukte nachtelijke noodlanding. Een klein gedenkteken voor de bemanning herinnert aan deze tragische gebeurtenis. Her en der tussen de stenen liggen nog stukken aluminium plaatwerk. Na het oversteken van de gletsjer volgen nog de puinbulten van de andere zijmorene voor we aankomen op de kampeerplek: Kükürtlü-basecamp. Looptijd ongeveer 6 uur. Kamp rond de 2900 m.

2900M

Zware dag over drie passen

Dag 9

Dit is verreweg de zwaarste dag van de trek: de route gaat over maar liefst drie passen door moeilijk terrein. Vanuit het basiskamp lopen we eerst iets omlaag naar het Kebek ‘dal’. Daar ga je steil omhoog. We lopen via de linkerkant van het dal omhoog. Het laatste stuk gaat over een sneeuwveld en daarna een stukje door het gruis (drie stappen omhoog, twee stappen omlaag). Na 2,5 uur komen we bij de Kebek pas (3670 m), waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de Georgische Kaukasus. Vanaf de pas gaan we steil omlaag, steken een tweede pasje over, blijven op hoogte en steken door naar de laatste pas van vandaag, de Eko pas (3478 m). Het laatste stuk gaat steil omhoog door gruis. Vanaf de pas gaan we weer steil omlaag naar de Ullukam rivier die we oversteken om bij de kampeerplek te komen. Looptijd 8 uur, incl. rond de 800 meter klimmen en dalen. Kamp op ongeveer 2900 m aan de voet van de Khotyutau-pas.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
1900M

Khotyutau pas en afdaling over ijsvelden naar bergdorp Terskol

Dag 10

Een pittige klim brengt ons op de Khotyutau pas (3545 m), die uitzicht biedt op de enorme ijsvelden aan de zuidflank van de Elbroes. Ook hier zijn er veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Deze strategische pas was lange tijd in handen van de Duitsers. Het kostte het Rode Leger veel moeite de pas te heroveren. Gedenkplaten op de rotsen memoreren de omgekomen soldaten. Voor ons ligt het gigantische Khotyutau sneeuw- plateau. Rechts voor ons hebben we voortdurend uitzicht op de besneeuwde toppen van de imposante Kaukasusbergen, die hier de grens vormen met Georgië. Wij koersen richting de Azaugletsjer. Om deze gletsjer veilig over te steken is een ervaren plaatselijke gids een ‘must’: de spletenvrije corridor is slechts enkele tientallen meters breed en zeker bij mist moeilijk te vinden. Door een op IJsland lijkend landschap met veel zwart en donkerrood gesteente en gruis komen we uiteindelijk bij een prachtig ijsmeer. Van hier gaat het via een goed pad naar beneden naar het middelste station van de kabelbaan aan de zuidkant van de vulkaan (3000 m). Op het station neem je de kabelbaan omlaag en kom je aan in Azau op 2300 m. Azau bestaat alleen uit toeristenstalletjes en restaurantjes. Vanaf hier rijden we met een busje naar het hotel in het bergdorp Terskol. Looptijd 7 uur. Overnachting in hotel op ongeveer 1900 m.

3900M

Halve rustdag in Terskol. Met liften naar hut op 3900 m

Dag 11

Een halve rustdag in Terskol. ‘s Middags brengt een busje ons naar het kabelbaanstation in Azau, waar we gisteren ook al waren. Eerst gaan we met een cabinelift naar het Mir-station en daar stappen we over op de stoeltjeslift naar de Garabashi hutten. In de buurt van het eindstation overnachten we in een eenvoudige hutaccommodatie. Hoogte 3900 m. Zodoende pakken we onze hoogte-acclimatisatie weer op.

3900M

Beklimming westtop op 5642m

Dag 12

De grote dag! Bij de beklimming volgen we de normaalroute, waarbij stijgijzers tot de standaarduitrusting behoren. We beginnen heel vroeg en hebben hoofdlampen nodig om op de route en bij elkaar te blijven. Tegen half zes wordt het licht. Vandaag dragen we alleen een dagrugzak. Een zogemaamde ‘snowcat’ (inbegrepen bij de prijs) brengt ons van de hutten naar de Pastuchov-rotsen op 4700 m. Zodoende is de kans groot dat we de top ook echt gaan halen. Vanaf de Pastuchov-rotsen gaat de route over de immense ijskap door in principe spletenvrij terrein meteen steil omhoog. Daarna kom je op het minder steile tot horizontale pad om de oosttop heen met waarschijnlijk veel koude tegenwind. We klimmen geleideljjk door naar het zadel tussen de dubbeltop op 5420 m, waar je kunt pauzeren. Vanaf het zadel loopt het pad steil omhoog. De wind kan hier heel krachtig zijn, waardoor de gevoelstemperatuur flinkt daalt. Via een ‘valse’ top bereiken we in ongeveer 1,5 uur de westtop op 5642 m. Bij goed weer zijn de uitzichten fantastisch! We zitten hier op zo’n 15 km afstand van de eigenlijke Kaukasusketen en kunnen zodoende de vele vergletsjerde vier- en vijfduizenders op ooghoogte aanschouwen. Totaal aantal loopuren inclusief terugtocht naar de hut: ongeveer 10 uur. We overnachten weer in de hut op 3900 m.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Reservedag

Dag 13

Dit is een reservedag. Mocht de toppoging op dag 12 vanwege weersomstandigheden of anderszins niet zijn doorgegaan, dan is dag 13 voor dit doel beschikbaar. In dat geval wordt er ook op dag 13 overnacht in de hut op 3900 m. Als de klim naar de top op dag 12 wel is doorgegaan, dan dalen we deze dag af naar Terskol en overnachten daar in een hotel.

Rit van Terskol naar stad Piatigorsk en vrije tijd

Dag 14

Vandaag verlaten we het Elbroesgebergte en rijden met een gecharterde bus in een uur of vijf vanuit Terskol naar ons hotel in de stad Piatigorsk (560 m; ruim 140.000 inwoners). Deze plaats ligt 20 km ten zuiden van de stad Mineralniye Vody, waar we op dag 1 overnacht hebben. In principe is er in de namiddag tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen. In een park staat op een heuvel een imposant Lenin-standbeeld. Het in de regio omvattend aanwezige microvulkanisme heeft van oudsher geresulteerd in een groot aantal heet- en mineraalwaterbronnen met geneeskrachtige werking. De streek is daarmee het belangrijkste centrum van kuuroorden in Rusland. Vroeger kwam hier vooral de adel op bezoek wat resulteerde in vele mooie neo-classicistische badhuizen en andere gebouwen. Maar inmiddels komen er gasten uit alle rangen en standen. ‘s Avonds nemen we afscheid van de Russische crew.

terugreis naar Amsterdam

Dag 15

‘s Ochtends na het ontbijt transfer van hotel naar de luchthaven bij de nabijgelegen stad Mineralniye Vody. Terugvlucht via Moskou naar Schiphol/Amsterdam.

Expeditie Elbroes | 5642 meter Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start klimtocht v.v.
 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Hotelovernachting(-en) obv 2-pers kamer gedurende wandel/expeditie arrangement
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Korting voor eerste boekers! Reissom euro 1000-2000 (deeln 1+2: €75pp, deeln 3+4: €50pp)
 • Korting voor eerste boekers! Reissom euro 2000-3000 (deeln 1+2: €100pp, deeln 3+4: € 75pp)
 • Korting voor eerste boekers! Reissom euro 3000+ (deeln 1+2: €150pp, deeln 3+4: € 100pp)
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Overnachtingen in lodges
 • Overnachtingen in lodges (incl maaltijden)
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Klimsherpa's
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer klimtocht: max 17 kg per persoon)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene klimmaterialen (zoals bijv touwen)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
 • NL reisleider vanaf 8 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Expeditie Elbroes | 5642 meter files en detail


Weer en klimaat

Over het algemeen is het weer in de centrale Kaukasus in de zomer stabieler dan in de Alpen. Juli en augustus zijn de beste maanden voor tochten in het hooggebergte. De temperatuur kan tijdens een heldere nacht op 4000 m dalen tot 10 – 15 graden onder nul. Een goed isolerend matje (er wordt wellicht een enkele keer in de sneeuw gekampeerd) en dito donzen slaapzak zijn een must. Aangezien hoge bergen min of meer hun eigen weer maken, moet op de Elbroes altijd rekening worden gehouden met een plaatselijke weersomslag, vooral in de middag. Het kan dan in korte tijd helemaal dichttrekken, met een flinke sneeuwstorm tot gevolg. Maar ook op heldere dagen kan het hoog op de berg erg hard waaien, waardoor de windchill-factor een rol gaat spelen. In elk geval is het uiterst belangrijk om steeds vroeg op pad te gaan. Voor de beklimming is voldoende tijd uitgetrokken waardoor een dag slecht weer geen probleem hoeft te zijn.

Visum

Voordat het visum voor Rusland kan worden aangevraagd, hebben we eerst een uitnodiging vanuit Rusland nodig (kosten ongeveer € 50,–) Als de uitnodiging er is kan het visum worden aangevraagd.

De visum aanvraag duurt zo’n 2 weken. (visumkosten ongeveer € 65,– + bemiddelingskosten en porto kosten) Er is ook een versnelde procedure mogelijk (de visumkosten en bemiddelingskosten zijn dan hoger).

Voor de aanvraag van het visum hebben we het volgende nodig:
– paspoort (moet geldig zijn tot 6 maanden na verblijf)
– ingevuld visumformulier voor Rusland met daarop een pasfoto
– voor een visumaanvraag voor Rusland moet worden bijgevoegd een zgn.   Ruslandverklaring (standaardbrief, op te vragen bij de ziektekostenverzekeraar, die de   periode van het aangevraagde visum omspant); of: bewijs van een reisverzekering met   vermelding van werelddekking (een fotokopie volstaat);

De genoemde kosten zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Geld

Het is aan te bevelen uitsluitend contante euro’s (of dollars) mee te nemen, in coupures van 5, 10 en 20 of eventueel 50. Grotere coupures zijn vaak moeilijk te wisselen.

Voor de niet bij de reissom inbegrepen maaltijden moet je rekenen op ongeveer € 75,– . Daarbij komen eventueel nog uitgaven aan souvenirs e.d., fooien. We raden aan om ongeveer € 200,– mee te nemen, dan heb je ruim voldoende.

Gezondheid en vaccinaties

De volgende vaccinaties worden aanbevolen voor Rusland in z`n algemeenheid. Onderstaande informatie is van algemene aard.

– DTP
– Havrix tegen geelzucht (Hepatitus A)

Informeer je hierover tijdig bij je huisarts of de G.G. & G.D. en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.

Persoonlijke medicijnen

– 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
– 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties, algemeen breedspectrum
– Diamox, strip van 10 tabletten (250mg per tablet)
– Azaron, lidocaïnezalf bij insektenbeten
– Sterilon/betadine-iodium als wondontsmetting
– leukoplast 2nd skin als blaarpreventie
– Hansaplast bij wondjes
– Paracetamol voor pijnstilling
– insectenafweermiddel bijv.: djungel olja (met DEET)
– zonnebrandolie/crème met hoge beschermingsfactor
– lippenbescherming, zinkzalf, lipbalsem met hoge beschermingsfactor
– Isostar o.i.d., door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door Isostar toe te voegen
aan je drinkwater herstel je het evenwicht.
– jodium voor waterontsmetting
– rekverband, knieband bij knieproblemen
– sporttape ( voor vele doeleinden)
– Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
– Norit voor lichte darmklachten
– Immodium in geval van diarree
– ORS tegen uitdroging bij diarree
– Strepsils

De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding.

HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnenkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Maximale hoeveelheid ruimbagage tijdens de heenvlucht

Vanuit Nederland moeten er diverse spullen meegenomen worden in de vorm van groepsbagage. Denk bijvoorbeeld aan: tenten, branders, lichtgewicht voedsel voor tijdens de trekking, groepsmedicijnen, enz. Daarom vragen wij deelnemers om de eigen in te checken ruimbagage bij vertrek vanuit Nederland te beperken tot 15 kg p.p. Zorg dat je rugzak – al dan niet met een plunjebaal er omheen – voldoende capaciteit heeft voor ook een deel van de groepsbagage. Tijdens de voorbesprekingsbijeenkomst worden hierover nadere afspraken gemaakt.

Paklijst Elbroes

Algemene opmerkingen vooraf
Elke deelnemer draagt een evenredig deel van de gezamenlijke bagage (details: zie vorige alinea). HT zorgt voor lichtgewichtvoedsel tijdens de rugzaktrekking (mee te nemen als groepsbagage vanuit Nederland). Mede gezien de zwaarte van de tocht is het van groot belang je rugzakgewicht zoveel mogelijk te beperken. Vraag je bij elk item af of het echt (en in die vorm) mee moet en/of er een lichtere c.q. meer compacte variant denkbaar is. Tijdens de voorbesprekingsbijeenkomst kunnen er wellicht afspraken gemaakt worden welke deelnemer wat precies meeneemt. Met de locale agent wordt nog overlegd of het mogelijk is dat deelnemers aan het begin van de reis een klein pakketje met spullen (bijv. schone set kleren, plunjebaal, etc. kunnen afgeven. Op dag 2 kunnen die pakketjes dan afgegeven worden in het hotel in de stad Pyatigorsk, waar we de laatste nacht doorbrengen. Op de voorbesprekings- bijeenkomst hoor je nadere details. Indien achter een item in onderstaande lijst een asterix *) staat: zie dan ook de toelichting onderaan deze lijst

~ rugzak, 65 – 70 liter *)
~ binders voor bevestiging spullen aan je rugzak
~ regenhoes voor rugzak
~ klein dagrugzakje (als handbagage tijdens vliegreis, achter te laten in hotel Pyatigorsk)
~ bergschoenen *)
~ stijgijzers , bij voorkeur met acht punten(in beperkte mate te huur bij HT)
~ klimgordel (in beperkte mate te huur bij HT)
~ gamaschen
~ gympies of tevasandalen, voor ’s avonds en beekoversteken
~ slaapzak, minimaal tot – 10º C , eventueel lakenzak *)
~ gioed isolerend slaapmatje
~ zitlap
~ winddicht / regen jack (licht gewicht en goed ventilerend of ademend bijv. goretex, mpc, etc)
~ regenbroek
~ lange broek (licht van gewicht, snel drogend; evt. afritsbaar
~ korte broek
~ enkele T-shirts en overhemden/blouse
~ ondergoed (snel drogend; w.o. thermisch hemd en legging
~ warme trui /fleece vest
~ trekkingsokken (3x)
~
~ evt. bodywarmer
~ evt. 1 of 2 telescopische wandelstokken
~ dunne vingerhandschoenen
~ waterdichte overhandschoenen (wanten)
~ bivakmuts
~ sjaal of losse col
~ zakmes
~ zonnehoed / -pet
~ gletscherbril met UV filter
~ zonnecrème met hoge beschermingsfactor
~ dito lippenbescherming
~ hoofdlamp met voldoende batterijen
~ toiletartikelen en toiletpapier
~ veldfles
~ plastic of nylon (vuilnis) zakken/ organisers *)
~ bril of lenzen , reservebril
~ plunjebaal
~ hangslotje voor plunjebaal
~ zitlap
~ fluitje
~ evt. kompas
~ paar reserve pasfoto’s
~ kopieën reispapieren
~ moneybelt/halstasje: paspoort, ticket, geld (cash dollars) en verzekeringspasje
~ evt. fototoestel
~ evt. verrekijker

Toelichting
– rugzak (goede kwaliteit; je moet minimaal 20 kg kunnen dragen, minimaal 65 a 70 liter)
– eventueel riemen(pjes) om spullen aan je rugzak te binden
– berg (wandel) schoenen type C minimaal stijgijzervriendelijk en zo waterdicht mogelijk (type Meindl Perfekt).
Een betere, maar ook duurdere optie is om 2 paar bergschoenen mee te nemen, nl. een paar stevige bergschoenen voor de trek (type B/C) plus een paar plastic schoenen voor de beklimming (als je die al hebt of aanschaffen als je meer hoge bergen denkt te gaan beklimmen). Huren in bergdorp Terskol is zeer waarschijnlijk, ook een optie.
Details   m.b.t. bergschoenen: nader te overleggen tijdens de voorbespreking. – Evt. lakenzak. Tip, een zogenaamde ‘thermolite’ lakenzak (‘sleeping bag liner’   prima investering zijn: licht v. gewicht en diverse uitvoeringen. Claim fabrikanten: ‘deze    lakenzak verhoogt de temperatuur van je slaapzak met ongeveer 8 – 15°C
– Nylon of pvc (vuilnis)zakken: bij voorkeur met sluiting en in verschillende kleuren, o.a. om   de inhoud van rugzak goed te organiseren en te verpakken i.v.m. regen en/of rivieroversteken.

Hoogteziekte

Tijdens de voorbereidingsbijeenkomst komt dit oderwerk zeker aan bod. Hieronder volgt alvast de nodidge voorinfromatie.

De meeste mensen die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 m. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
– geringere aanwezigheid van zuurstof en
– geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. “acclimatiseren”. Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal “inlopen” levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij “invliegen” naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT-menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Meer in het algemeen wordt aangenomen dat diamox een preventieve werking heeft bij ademhalingsstoornissen.

dosis: 1 à 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte, wanneer aanpassingsproblemen zich hebben geopenbaard.

Lichte symptomen van hoogteziekte:
– enigszins slap, loom gevoel
– kortademigheid bij inspanning
– hoofdpijn
– misselijkheid
– gebrek aan eetlust
– spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
– slecht slapen
– onregelmatige ademhaling tijdens het slapen
– lichte duizeligheid
– lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
– ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
– vochtige, rochelende ademhaling
– hevige hoestbuien, die activiteit beperken
– ophoesten van roze tot bruin sputum
– hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
– blauwe verkleuring van gezicht en lippen
– geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
– aanhoudend overgeven
– wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
– aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
– aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
– coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
– verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.

Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

In de praktijk van HT hebben zich tot op heden slechts een paar keer ernstige gevallen van hoogteziekte voorgedaan, overigens met goede afloop. Het ging dan met name om gevallen in het Everest-gebied en vlak voor de Thorung la bij de Annapurna, beide in Nepal.
Ook bij aanvliegen naar La Paz (Bolivia) heeft er een keer een deelnemer bij aankomst op het vliegveld zuurstof toegediend gekregen en is iemand in een ziekenhuis behandeld. (De laatste bleek al eerder last van de longen gehad te hebben.)

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Milieu

HT Wandelreizen voert reizen uit naar bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten milieubelastend zijn en kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden in ecologische en in culturele zin dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van deze reizen.
HT Wandelreizen wil haar verantwoordelijkheid t.a.v. het milieu nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten.

We vragen jou als deelnemer het volgende in acht te nemen:
– Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
– Alle afval te verzamelen en mee te nemen tot het eind van de tocht
– Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren.
– Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.

Souvenirs van bedreigde dieren en planten

Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.

Over het algemeen wordt er aangeraden wanneer souvenirs gemaakt zijn van wilde dieren of planten deze niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op: www.wnf.nl/souvenirs.


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!