Groepsreis Noord Schotland en Orkney eilanden

Groepsreis Noord Schotland en Orkney eilanden Geopark-Assynt
Niveau

Makkelijk
Reisduur
9 dagen
vanaf € 2390,-
9-daagse reis van de Highlands naar de prehistorie

 

Het noorden van Schotland is een land van mysterie. Met het woeste klimaat, de lege berglandschappen en bekroond met een eilandengroep uit prehistorische tijden. We overnachten in 3 ½ & 4-sterren kwaliteitsaccommodaties, reizend in een kleine groep van maximaal 7 personen.  
We reizen vanaf Inverness naar de westkust, naar het land van Assynt. Een panoramisch land met de bergtoppen van Suilven en Stac Pollaid. Langs de kust gaan we noordwaarts, door lege landschappen met prachtige vergezichten.

De laatste drie dagen zijn we dan op Orkney. Een verrassend groen eilandenrijk met enkele van Europa’s fascinerendste prehistorische monumenten. Naast prehistorie zijn de twee wereldoorlogen niet ongemerkt aan het eiland voorbijgegaan. We duiken in het fascinerende oorlogsverhaal van Orkney.

 

https://www.snowleopard.nl/?s=schotland

 • De bergen van Assynt
 • prachtige fjorden
 • Prehistorie op Orkney
 • Kleine lodges en 4* accomodaties

Groepsreis Noord Schotland en Orkney eilanden dag tot dag


DAG 1: VLIEGEN NAAR INVERNESS

Je vliegt van Schiphol met de KLM naar Inverness, de kleine hoofdstad van Noord-Schotland. De vlucht is in de middag, rechtstreeks en duurt anderhalf uur.

Aangekomen in Inverness staat jouw reisleider/chauffeur de groep op te wachten en we rijden de korte rit naar ons comfortabele hotel in het centrum van Inverness.
Na ingecheckt in het hotel gaan we gezamenlijk uit eten in een van de leuke restaurants in de stad.

Bij mooi weer, kunnen we na het eten nog een korte wandeling maken langs de rivier en genieten van deze leuke stad.


DAG 2: NAAR DE ASSYNT & SUTHERLAND

De dag begint in Schotland met een groots ontbijt. We verlaten onze mooie lodge en rijden naar het Loch Ness, tijd voor een paar fotostops. Via een route over smalle weggetjes komen we dan bij ons eerste prehistorisch monument op deze reis, een van de steencirkels rondom Inverness. Na een lunchstop in het kleine Beauly rijden we dan de Highlands in, op naar de westkust.

Via het havenstadje Ullapool komen wij bij de ruine van Ardvreck Castle. De omgeving is woest en leeg en iedere dag worden hier andere plaatjes geschoten in dit land waar zon, wind en regen elkaar afwisselen.

We slapen de komende twee dagen in een van leukste lodges van de westkust, hoog gelegen boven het Loch Broom.


DAG 3: DE BERGEN VAN ASSYNT

De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland’s beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt. Wij maken een dagtocht langs deze ruige kust, maken mooie foto’s en stoppen voor de lunch in het klassieke Summer Isles Hotel.

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.


DAG 4: NOORD SCHOTLAND – SUTHERLAND

Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanie, het graafschap genaamd Sutherland. We rijden over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto’s en een koffiestop in de plaatselijke pub.

In het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land.

En ons klassieke hotel is weer zo’n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.


DAG 5: VEERBOOT NAAR ORKNEY

We rijden nog twee uur langs de noordkust van Schotland voordat we aankomen in Scrabster. Hier gaan we aan boord van de Northlink Ferry naar Stromness op Orkney.

De overtocht duurt 90 minuten en we hebben gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Want we varen westelijke langs het eiland Hoy, met de bijna 300meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van “The old man of Hoy“.

Aangekomen in de veerhaven van Stromness maken we een wandeling door dit pittoreske stadje. Vervolgens rijden we over het groene eiland naar het stadje Kirkwall. In deze gezellige hoofdplaats verblijven we in een comfortabel hotel.


DAG 6: PREHISTORIE OP ORKNEY

We maken een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis.

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Daar gaan we naar toe, maar onderweg zie je overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. We stoppen er voor een korte wandeling en maken de foto’s, staande naast deze imposante stenen.

Voor de lunch gaan we naar het leuke havenstadje Stromness. In de middag rijden we dan naar de woeste noordwestkust van het eiland, met de steile kliffen van Marwick Head, Met een beetje geluk zien we hier in het seizoen (mei tot juli) de “Puffins”.

Het grote klimaat enigma

Het is interessant om te weten dat het klimaat in het noorden van Europa duizenden jaren geleden veel milder was dan nu. Want waarom zijn de Schotse eilanden anders zo rijk aan prehistorische monumenten?

Waar nu verzuurde heidelandschappen en duizenden meertjes zijn, was in die tijd een vruchtbaar landschap, perfect voor veeteelt en kleinschalige landbouw. Het oceaanklimaat hield de invloed van de winter mild. En door de geïsoleerde ligging waren de eilanden moeilijk bereikbaar voor rovende stammen van het Europese continent.

Maar tweeduizend jaar geleden werd het kouder en natter in Noord-Europa. De beschaving stortte in en waarschijnlijk vertrokken vele bewoners naar drogere gebieden.


DAG 7: SCAPA FLOW EN HET VERHAAL VAN U-47

Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Wij rijden naar de baai en gaan op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. En natuurlijk gaan we naar het beroemde kappelletje, in de 2e wereldoorlog geniaal gefabriceerd uit restmaterialen, door de Italiaanse krijgsgevangenen.

Vroeg in de middag zijn we terug in Kirkwall en heb je tijd om het stadje te verkennen. Met zijn indrukwekkende Nordic Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En voor wie wil is de Highland Park whiskydistillery, gelegen naast ons hotel.

Het verhaal van de U47

In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst.

In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.


DAG 8: NAAR HET VASTELAND EN DUNROBIN CASTLE

We varen in de ochtend met de veerboot terug naar het vasteland en vervolgen onze reis langs de oostkust. We stoppen voor de lunch in het noordelijkste plaatsje van het Britse vasteland, John O’Groats. Langs de mooie kustroute komen we in de loop van de middag komen we aan bij een on-Schots tafereel. Een kasteel dat afkomstig lijkt uit de Duitse romantiek, het Dunrobin Castle.

Na ons bezoek aan het Castle is het nog een half uur rijden naar ons laatste accommodatie, een aangenaam hotel in het marktstadje Tain.


DAG 9: TERUGVLIEGEN NAAR NEDERLAND/VLAANDEREN

Vanaf onze lodge is het maar 80 minuten rijden naar de luchthaven van Inverness. Even na 11.00 uur vertrekt het KLM vliegtuig voor de twee uur durende vlucht naar Amsterdam neemt. Om 14.00 uur in de middag ben je dan terug op Nederlandse bodem.

Voor onze Vlaamse klanten is er de mogelijkheid om zowel heen als terug vanaf Brussel te vliegen. Er is dan wel op de heenreis een extra overstap in Edinburgh.
Ook is de reis ongeveer € 150,- duurder door die extra benodigde vlucht.

 

Groepsreis Noord Schotland en Orkney eilanden Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Retourvlucht met KLM van Amsterdam naar Inverness
 • Vervoer per comfortabele minibus
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • 2 x de veerboot naar de Orkney eilanden
 • 8 x Overnachtingen in kwaliteitshotels en lodges (3 & 4 sterren)
 • Alle ontbijten
 • Alle in de tekst vermelde excursies
 • Co2 compensatie gehele reis: dus incl vlucht als gehele landarrangement
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 450,-
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Groepsreis Noord Schotland en Orkney eilanden files en detail


Vliegen naar, en vervoer in Schotland

Vliegen naar Schotland.
De retourvlucht naar Groot-Brittannië is bij de prijs inbegrepen. Je vliegt van Schiphol met de KLM naar Inverness Airport, een vlucht van maar 120 minuten.
Voor onze Vlaamse klanten is er de mogelijkheid voor een rechtstreekse vlucht van Brussel op Edinburgh. Er komen dan wel extra kosten bij voor een binnenlandse vlucht van Edinburgh naar Inverness.

Ons vervoer in Schotland.
Een comfortabele 8-persoonsminibus is ons transportmiddel gedurende de reis. Dit geeft ons veel vrijheid voor de mooie dagprogramma’s en het nemen van de minder drukke routes in het mooie Schotland.

Onze reisbegeleider/chauffeur heeft meer dan 20 jaar ervaring in de reiswereld en in het rijden aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, Engeland en Schotland. Veiligheid en ervaring zijn natuurlijk een vereiste op onze reizen.


Onze accommodaties en maaltijden

In Groot-Brittannië reizen we in kleine groepen van maximaal zeven personen. Natuurlijk kiezen we voor accommodaties op mooie locaties; kwaliteit en kleinschaligheid staan bij ons voorop. Zo overnachten we in kleine lodges op mooie locaties aan de west- en noordkust en op Orkney kiezen we voor een klassiek 4-sterren hotel.

De toeslag voor een eenpersoonskamer is € 450,-. Hier willen we graag bij vermelden dat de singleboekers een kamer krijgen die gelijk is de kamer van deelnemers/echtparen die een kamer delen.

Het ontbijt is bij de prijs inbegrepen en dat betekent in Schotland volle tafels met kwaliteitsproducten. Onderweg stoppen we voor de lunch in gezellige pubs of restaurants. Voor de avondmaaltijden zijn er volop pubs en restaurants aanwezig in de omgeving van onze accommodaties. Laat je verrassen door de kwaliteit en veelzijdigheid van de traditionele maar ook moderne Schotse keuken.

 


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!