Niveau

Gemiddeld
Reisduur
7 dagen
Aantal loopdagen
5 dagen
vanaf € 595,-
Sneeuwschoenwandelen

De Jura is een langgerekt kalkmassief tot 1.700 meter, ten westen van het Meer van Genève, met zeer Alpiene eigenschappen! De Jura is 350 km. lang en max. 80 km. breed. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m. Er is altijd een kans dat er niet genoeg sneeuw ligt voor sneeuwschoenlopen. In dat geval maken we dezelfde wandelingen, maar dan te voet. Wandelen te voet gaat sneller, we kunnen dan langere tochten maken!

De Jura is wel wat lager dan de Alpen, maar het kan er net zo hard sneeuwen en koud zijn! Niet voor niets heet de Jura ook wel Petit Sibérie. De wandelmogelijkheden voor met of zonder sneeuwschoenen zijn talrijk. We logeren in 2 hotels in verschillende gebieden. De hoogte, de lengte van de tochten en de hoogteverschillen zijn vergelijkbaar met de tochten in de Zwitserse Alpen. Er zijn geen skitoeristen, waardoor het stiller is dan in de Alpen. Bij helder weer heb je fantastisch uitzicht zowel op het dichtbij gelegen Mont Blancgebied als op het verder weg gelegen Berner Oberland.

Deze sneeuwschoenwandeltocht zal worden begeleid door Frederike Bloemers.
Zij heeft de opleiding tot Accompagnatrice en Montagne (AM) in het Zwitserse Wallis in 2017 met succes afgerond.


Reis in beeld

Jura dag tot dag


Programma
Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven indicatieve duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Rit naar Chaux-Neuve, Zwitserland

Dag 1

We rijden per auto (carpoolen?) naar Zwitserland en verzamelen op zondagavond 3 maart uiterlijk om 17.30u. in ons hotel Grand Gît, het plaatsje Chaux-Neuve. Na het gezamenlijke diner  bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht.

Rondje gîtes

Dag 2

Als eerste dag gaan we de directe, Franse omgeving van ons hotel te verkennen. Het wordt een soort kroegentocht, grotendeels door bebost gebied. We lopen eerst langs de aardige Gîte Pré d’Haut (1.274m.), vragen daar een kop koffie. Dan lopen we oostwaarts door (1.120m.)  naar de hut Pré Poncet. Je moet in zo’n bos altijd naar de beste paadjes zoeken, er zijn altijd veel mogelijkheden en overal is het mooi!
Hoogteverschil: 200 m. stijgen en dalen.
Lengte: 12 km.
Duur: 3,5 uur

Dent de Vaulion

Dag 3

We pakken onze spullen en rijden met onze bagage in de auto naar het treinstation van Vallorbe (749m.). We maken een mooie tocht vlak over de grens in Zwitserland,  te beginnen met een groot stuk bos en op het laatst de top van de Dent de Vaulion (1.482m.). Het is een schitterende rotspunt die zeer markant in het landschap uitsteekt.  Daar strekt zich een fantastisch uitzicht over de Mont Tendre,  het Lac de Joux aan onze voeten en verder weg de Alpen voor ons uit.. We lopen in 2 uur terug aan de westkant naar Vallorbe terug. De dapperen onder ons kunnen een duik in het Lac de Joux nemen! Daarna rijden we door naar de volgende logeerplaats, de gîte La Grenotte (1.115m.), waar we met open armen ontvangen worden.
Hoogteverschil: 780m. stijgen en dalen
Lengte: 12 km
Duur: 5 uur

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

La Dôle (1.772m)

Dag 4

We beginnen met een fraaie, klassieke tocht. Na de Mont Tendre is dit de hoogste top van de Zwitserse Jura. We rijden over de Zwitserse grens via de Col de la Givrine (1.228m.) tot we parkeren vlak voor het dorpje St. Cerque (1.162m.): 14,1 km. in 17 min.  We lopen grotendeels in een achtvorm, alleen het beginstuk van het pad is hetzelfde. We schuren eerst aan de top vlak naast La Dôle,  La Barillette (1.528m.). Na 2 uur lopen staan we op de top. Daar staat een groot rond meteorologisch station èn met wat geluk zien we er gemzen lopen! Je kunt wat skieërs zien, want vanaf de andere, de noord-west-kant van La Dôle zijn skiliften. De zuid-oostkant is stiller en ruiger en zo benaderen we de berg ook. Wat eten en genieten van het uitzicht en 1,5 uur lopen we terug naar de auto.
Hoogteverschil: 500 m.
Lengte: 8 km.
Duur: 3,5 uur

Col de la Faucille – Colomby de Gex (1.688m.)

Dag 5

Deze dag blijven we in Frankrijk en rijden met de auto naar het hoogste gebied van de Jura. We omzeilen de skipistes, maar zullen wel eens een skiër zien. We rijden naar de Col de la Faucille (1.320 m.): 20,4 km. in 22 min.  We stijgen 500m en lopen  (met kleine zgn. tegenstijging, d.w.z. je daalt eerst, van 100 m.) in 2,5 uur en ca. 6 km.de naar boven naar de Colomby de Gex. We gaan dezelfde weg in zo’n 2 uur weer terug.
Hoogteverschil:500m. stijgen en dalen
Lengte: 12 km.
Duur: 5,5 uur

Mont Tendre (1.678m.)

Dag 6

Op onze laatste dag wandelen we een echte klassieker, want deze berg mag je niet missen! Niet de hoogste berg van de Jura (die ligt in Frankrijk en is 39 meter hoger). We pakken onze spullen en zetten een auto bij het dorpje Le Sentier,  de andere auto laten we bij het plaatsje Aron/Les Bijoux achter. Na deze auto-wissel-truc starten we samen bij Le Sentier. We stijgen we in een prachtige weidse omgeving  naar de top van de Mont Tendre en genieten  bij helder weer van hetprachtige uitzicht over het Mont Blancmassief.  De afdaling gaat via een noordelijke route, door gemengd terrein. Bij  Aron halen enkelen van ons de andere auto weer op, die in Le Sentier staat. We zeggen elkaar goeiendag en sluiten daarmee een heerlijke vijfdaagse af!
Hoogteverschil: 650m.
Lengte: 11km.
Duur: 5 uur

+
Dag 7

(Vervolg) rit terug naar Nederland

Dag 7

Gisteren na de wandeltocht al een stukje richting huis gereden, nu het laatste stuk naar huis.
Mocht er een extra overnachting geboekt zijn,  (Zie elders bij deze reis) dan reist men vandaag terug naar Nederland.

Jura Prijzen/Data


Groepsgrootte:
minimaal 4 personen
maximaal 8 personen

Vereiste ervaring en conditie
Je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt ze onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 – 5 uur per dag (excl. pauzes). De wandelingen gaan niet om de prestaties maar om het genieten van uitzicht, natuur en verwend worden!

Vervoer
De afstand over de autoweg is vanaf Utrecht ca. 940 km. Het openbaar vervoer is lastig, reizen met  auto’s is prettig, omdat zowel de wandelgebieden als de overnachtingsplek veranderen.
De reisleider bevordert dat er gepooled wordt met auto’s (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!).

Accommodatie
We slapen de eerste 2 nachten in het gezellige hotel Grand Gît, in het dorpje Chaux-Neuve (ca. 1.000m.) We hebben 2- persoonskamers. Voor een 1-persoonskamer, indien voorhanden, moet je €15,- per nacht bijbetalen. De andere 3 nachten brengen we door in de heerlijke gîte La Grenotte, met open haard en informele sfeer.
Het ligt vlakbij het dorpje Prémanon. Daar slaap je in 2- of 3-persoonskamers, voor de beschikbaarheid en prijs van een 1-persoonskamer moet nader geïnformeerd worden.

Extra overnachting op dag 6
De ervaring leert dat de meesten, ná de wandeling op dag 6 graag alvast een stuk richting huis willen rijden en dan onderweg een overnachtingsplek zoeken / boeken.
Wil je pas op dag 7 naar huis en wil je een extra overnachting in gîte La Grenotte? Op aanvraag en op basis van beschikbaarheid, reken dan op ca. €100,- per persoon.

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Overnachtingen in 2 verschillende gîtes, in 2- en 3-persoonskamers
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een vier- resp. driegangen menu)
 • Deskundige Nederlandse reisleiding, met aandacht voor natuur en omgeving
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Evt. extra overnachting na laatste wandeltocht: Reken op ca. €100,-
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Heen- en terugreis vanuit Nederland. (Er wordt door reisbegeleider gecoördineerd over poolen met auto’s)
 • Eventueel lokaal vervoer
 • Huur of aanschaf sneeuwschoenen en stokken. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag).
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Jura files en detailAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!