Kilimanjaro (Rongai)

Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
10 dagen
Hoogste punt
5895m
Aantal loopdagen
7 dagen
vanaf € 2125,-

Kilimanjaro - Rongai Route 8dgn

Rustige noordzijde

Uhuru Peak is met 5.895m het Dak van Afrika. Daarnaast is het ook één van de 7 summits. Kilimanjaro is echt een wandelberg en de ultieme kans om in korte tijd dergelijke hoogte te bedwingen.
De achtdaagse Rongai route benadert de berg vanuit het noorden en is dus rustiger. Ook wordt de technische en uitdagende Barranco Wall (Machame Route) zo vermeden.

 • Ieder dag extra vergroot kans op topsucces!
 • Rongai is rustiger dan route sdie vanuit het zuiden komen.
 • Flexibiliteit om binnen route nog aanpassingen te doen.
 • Met onze eigen ervaren lokale staff.
 • Groepen van alleen onze eigen NL/BE klanten, geen internationaal samengevoegd reisgezelschap!

Reis in beeld

Reiservaringen

Han Willems – dec 2016
Rongai route - grootvader (69) en kleinzoon (13)Wij hebben een prachtige tocht achter de rug, met de hele periode goed weer. Gids Herman en assistent- gids Cobra zijn buitengewoon goed in alle opzichten, zelden zo meegemaakt. De tocht zelf dan. We hebben beiden zonder acclimatisatieproblemen de top bereikt. Wel tweemaal daags 125 mg Diamox tot de topdag, dat helpt zeker en ik raadt het iedereen aan. Rongai kan goed in 7 dagen vind ik, al is elke dag extra natuurlijk risico-reductie. We hebben, in overleg met Herman (en mede op zijn aanraden) het klimschema aangepast. Omdat we beiden zonder enig acclimatisatie-probleem liepen hebben we de de extra dag in Mawenzi Tarn verruild voor een meer geleidelijke afdaling. Dus dag 4 van Mawenzi Tarn naar Kibo-hut (4720m). Dan niet al direct om 12 uur 's-nachts omhoog maar lekker slapen en om 5 uur in de morgen op pad naar de top. Je loopt dan eerst 2 uur in het donker en ziet onderweg de zon prachtig opkomen. Na de top weer terug naar  de tent bij Kibo-hut, en daar een nacht bijgekomen van de topdag. Vervolgens op dag 6 naar Horombo en op dag 7 naar de Marangu gate. Dit is een minder vermoeiend traject dan het oorspronkelijk afgesprokene, omdat je beter uitgerust naar de top gaat en niet direct door hoeft naar Horombo. Voorwaarde voor dit traject is wel dat men goed is geacclimatiseerd op Mawenzi Tarn. Als men het helemaal goed wil doen en er 8 dagen voor over heeft kan men die extra dag in Tarn erbij nemen en vervolgens ons loopschema volgen. Voor mijn kleinzoon, die erg goed liep, was het een life-time ervaring, voor mij heel bijzonder om, na mijn kinderen, ook een kleinkind naar de top van deze berg te kunnen begeleiden. Nogmaals dank voor jullie prima voorbereiding en advisering!

Kilimanjaro (Rongai) dag tot dag


De Rongai route is minder druk bewandeld dan de andere routes en daarom onze favoriet. Je trotseert de berg vanaf de noordkant, bij de grens met Kenia. Het landschap is minder afwisselend dan aan de zuidwest kant, maar toch gevarieerd. Je start in het regenwoud en via dennenbossen en akkers zie je naarmate je stijgt de begroeiing lager worden en verandert het steeds meer in een maanlandschap. Op de laatste dag loop je door sneeuw en ijs naar de top als het langzaam licht begint te worden. Als de zon opkomt sta je op het hoogste punt van Afrika. Je kijkt kilometers ver over gletsjers en eeuwige sneeuw naar de bevroren zee van wolken waar de zon langzaam doorheen komt.

Je kunt de Rongai route in 5 of 6 dagen doen, maar wij raden aan om er 7 of 8 dagen de tijd voor te nemen, zodat je meer tijd hebt om aan de hoogte te wennen en de kans op hoogteziekte verkleint. Hieronder vind je de dag-tot-dag beschrijving van de Rongai route (7 dagen).

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Ams - Kilimanjaro Airport

Dag 1

Vanaf Schiphol vliegt u naar Tanzania. De meest logische keuze is de non-stop KLM vlucht welke rond 20.00 uur lokale tijd in Arusha aankomt. U wordt opgewacht en naar uw lodge gebracht. Overnachting in lodge (incl ontbijt).

Vrijdag dag Arusha, briefing Kili

Dag 2

Deze dag geeft u de tijd bij te komen van de vlucht. We plannen ook altijd nog een briefing olv uw gids op de berg, zodat alles nog goed kan worden doorgesproken voor vertrek. Overnachting in lodge (incl ontbijt).

2600M

Op weg naar First Cave (Simba) Camp

Dag 3

Het stadje Moshi ligt vlakbij Arusha, aan de voet van de Kilimanjaro. Vanaf hier vertrekt ons (mini)busje richting de noordelijke flanken, vlakbij de grens van Kenia. Je rijdt ongeveer drie en half uur over een behoorlijke hobbel de bobbelweg naar de Rongai gate, bij het dorpje Nale Moru dat al op 1950 meter hoogte ligt. Hier worden de formele zaken voor je Kilimanjaro beklimming als parkfees en vergunning afgehandeld en ontmoet je de veelal goedlachse dragers die je de komende dagen zullen vergezellen. Door de lokale akkertjes en pijnboombossen loop je op je eigen tempo omhoog. Meestal vang je nog wel een glimp op van de luidruchtige Black and White Colubus apen met hun pluizige staarten.

Na ongeveer een uur lopen wordt de dichtheid van bomen minder en sta je plots in een ander landschap, met meer heideachtige planten. Als het een beetje meezit heb je hier een weids uitzicht over de uitgestrekte Keniaase vlakten. Je loopt het laatste stukje naar Simba Camp op 2600 meter hoogte waar je je tentje neerzet en even kunt uitpuffen van je eerste dag. De dragers beginnen alvast aan de avondmaaltijd die je goed zal smaken na je eerste beproeving.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3600M

Simba Camp – Kikelewa grotten

Dag 4
Via Mawezi Peak

In de vroege ochtend na een kopje koffie en een broodje, wordt het kamp weer afgebroken en worden de veters weer aangetrokken. Het is tijd om je Kilimanjaro beklimming te vervolgen. Door het geurige, heide landschap kronkelen de paden langzaam omhoog. Bij helder weer heb je uitzicht op de hogerop gelegen gletsjers die wit afsteken tegen de blauwe lucht. Na de lunch zet je koers richting de bizar gevormde Mawenzi peak. Je loopt eerst een tijdje omhoog en daalt dan weer een stuk af richting de Kekelewa grotten op 3600 meter waar het kamp wordt opgebouwd. Zodra het donker wordt koelt het al behoorlijk af en is het heerlijk om in je slaapzak te kruipen en weg te dromen.

4320M

Kikelewa – Mawenzi Tarn Camp

Dag 5

Bij het krieken van de dag staat er een ontbijt voor je klaar. Als het kamp is afgebroken vertrek je richting Mawenzi Camp, op ongeveer 4320 meter waar je aan het eind van de ochtend arriveert. De afstand die je vandaag aflegt is niet erg groot, maar de paden zijn een stuk steiler dan wat je tot op heden gewend bent en ook de lucht is hier al behoorlijk ijl.

De middag wordt dan ook gebruikt om te acclimatiseren. En we hebben hiervoor dan ook een mooie plek uitgekozen. Het kamp wordt opgezet aan de voet van Mawenzi Peak, vanwege het uitzicht een prima plek om aan de hoogte te wennen. ’s Avonds wordt er voor je gekookt en met een beetje geluk word je getrakteerd op een hemel vol met sterren.

4320M

Rustdag Mawenzi Tarn Camp

Dag 6
+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
4750M

Mawenzi Tarn – Kibo Camp

Dag 7

Vroeg op vandaag en niet voor niets. Als je je tent openritst en het is helder, dan kun je het zonnetje langzaam omhoog zien kruipen. We durven bijna met zekerheid te zeggen dat dit een van de mooiste zonsopgangen is die je ooit hebt gezien. Na het ontbijt en een dampende kop koffie ga je op weg richting Kibo Peak.

Je loopt door een bizar en surrealistisch maanlandschap en door de ijle lucht heb je echt het idee dat je op een vreemde planeet rondwandelt. Je stijgt vandaag tot een hoogte van 4750 meter en slaan hier het kamp op aan de voet van de Kibo krater. In de middag kun je relaxen en genieten van het ruige landschap om je heen. Na het diner is het verstandig om vroeg onder de wol te duiken, want net na middernacht vertrek je richting de top van Afrika’s hoogste berg voor het hoogtepunt van je Kilimanjaro beklimming

3720M

Kibo Camp – Uhuru peak - afdalen naar Horombo Camp

Dag 8

Net na middernacht (wanneer het weer het meest stabiel is) vertrek je in het maanlicht voor het zwaarste gedeelte van de klim. Je doet er zo’n 5-6 uur over omdat je regelmatig zal moeten stoppen om om op adem te komen in de ijle lucht. Maar je inspanning wordt beloond…

Aangekomen bij Gillman’s Point (5685 meter) heb je een spectaculair uitzicht op de gletsjer waarboven het zonnetje opkomt en de uitgestrekte vlaktes beneden in een oranje gloed zet. Vanaf hier is het ongeveer nog drie kwartier naar Uhuru peak, het dak van Afrika op 5895 meter hoogte, de ultieme uitdaging van je Kilimanjaro beklimming.

Als de zon langzaam omhoog klimt, is het tijd om af te dalen. Dat klinkt gemakkelijker dan het eigenlijk is en je doet er bijna 7 uur over. Maar we doen het rustig aan en je gids zal het ideale tempo aangeven. Onderweg maak je nog even een stop bij de Kibo hut (4700 meter) voordat je verder afdaalt naar Horombo camp (3720 meter).

1800M

Horombo Camp (3720m) – Marangu Gate

Dag 9
En terug naar Moshi/Arusha

Na het ontbijt en als het kamp is afgebroken, vertrek je richting Mandara Hut op 2700 meter. De laatste dag van je afdaling is niet zo intensief als de dag ervoor en ook het landschap is een wereld van verschil. De laatste paar uur loop je door tropische vegetatie, een soort regenwoud. Het is hier echt totaal anders dan de afgelopen dagen. Je krijgt een beetje een sprookjesbos gevoel, mede door het geluid van tropische vogels en krijsende apen.

De paden zijn hier en daar wat glibberig, zeker als het geregend heeft. Het einde van de Kilimanjaro trekking is nu bijna in zicht en aangekomen bij de Maragu gate op 1800 meter mag je jezelf op de borst kloppen. Je hebt het gehaald en de Kilimanjaro beklommen! Je ontvangt hier dan ook een certificaat om dit moment te vereeuwigen. Onze chauffeur staat hier voor je klaar om je weer naar je hotel in Moshi/Arusha te brengen. Hier kan je nog even opfrissen en wat eten, ’s avonds gaat de transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht.

KLM vliegt via Dar es Salam waar een korte stop wordt gemaakt. Vervolgens is het non-stop naar Amsterdam

 

+
Dag 10

aankomst Ams

Dag 10

Vroeg in de ochtend staat u weer op Schiphol, een mooie ervaring rijker.

Kilimanjaro (Rongai) Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Lokale briefing op bestemming
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende lokale gids(en)
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg (USD 30pp per wandeldag)
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Kilimanjaro (Rongai) files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Download hier het visumformulierReisinformatie
Reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!