M’Goun Traverse

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
10 dagen
Hoogste punt
4068m
Aantal loopdagen
8 dagen
vanaf € 695,-

Adembenemende uitzichten, canyons en schilderachtige valleien
Na aankomst in Marrakech reist u naar de vallei van de Ait Bouguemez, gelegen aan de voet van het Mgoun massief. In acht dagen steekt u het Centrale deel van de Hoge Atlas over van noord naar zuid. Een afwisselende tocht langs ongenaakbare berghellingen, over uitgestrekte rotsplateaus en passen met adembenemende uitzichten, door schilderachtige valleien en diepe canyons. Goede lopers kunnen, indien het weer het toelaat, de M’Goun beklimmen (4068m), de 2e hoogste top van de Hoge Atlas. Naar het zuiden toe verandert de vegetatie en wordt de invloed van de woestijn duidelijk merkbaar. De traverse eindigt in de schilderachtige vallei van de M’gounrivier met vele mooie dorpjes te midden van groene oasen. Bijzonder in dit gebied is de architectuur van de robuuste lemen woonburchten.

 • Adembenemende uitzichten
 • Beklimming M'Goun 4068m (optioneel)
 • Kasba's

M’Goun Traverse dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Marokko kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

Reisschema
01. Vlucht naar en aankomst in Marrakech
02. Transfer (5 u) en eerste wandeldag (ca 3 u.)
03. Naar Tarkeddid ( 4,5 u.)
04. Naar de vallei Oulilimt via de M’Goun top ( 8 u.); facultatief
05. Naar Tighremt – N-Ait-Ahmed (ca 4,5 u.)
06. Naar Imi N Irkt (6 u.)
07. Naar Tiranimine (5 u.)
08. Naar Tamgallou (5,5 u.)
09. Laatste wandeltraject (2,5 u.) en transfer naar Marrakech (6 u.)
10.  Terugvlucht of verlenging

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht naar en aankomst in Marrakech

Dag 1

Na aankomst op de luchthaven in Marrakech worden we naar het hotel gebracht. Dit hotel is een schitterend Riad met kamers uit het sprookje van 1001 nachten op een steenworp afstand van het beroemde Jema el Fna plein, hartje centrum!
Marrakech, gelegen aan de voet van het Hoge Atlas gebergte, is een bruisende stad, waar heden en verleden hand in hand gaan. Het plein Djemaa el Fna ligt centraal in de helemaal ommuurde oude stad en vormt een trekpleister voor jong en oud, zowel voor de Marakchi’s als voor toeristen. Met name ’s middags en ’s avonds is het plein één grote openluchtmarkt waar u kunt genieten van de vele heerlijk geurende etensstalletjes, acrobaten, verhalenvertellers, traditionele waterverkopers, goochelaars, slangenbezweerders, muzikanten en toneelspelers. Een fascinerend schouwspel. Het plein is omzoomd met sinaasappelstalletjes, restaurants en cafés. Achter het plein ligt de Medina, een doolhof van overdekte straatjes met winkeltjes en ateliers.

Transfer (5 u) en eerste wandeldag (ca 3 u.)

Dag 2

De gids komt u ’s ochtends rond 8 uur in het hotel ophalen. Samen reist u naar Agouti, het beginpunt van de trektocht. Het eerste stuk tot aan Azilal (170km) is vlak tot heuvelachtig, maar daarna gaat het slingerend omhoog. Een prachtig traject langs groene valleien met dorpjes, fruitboomgaarden en loofbomen. Bovenop de pas van de Col Oughabr (2200m) heeft u een prachtig uitzicht op de hoogste top van het massif de Irhil M’Goun (4068m). Daarna volgt een mooie afdaling tot aan de schilderachtige vallei van de Ait Bouguemez, ook wel la Vallée Heureuse genoemd want er is overvloed aan water en de bewoners staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. De vallei is één lang lint van schilderachtige dorpjes, afgewisseld door akkers met granen, groenten en fruitbomen, irrigatiekanalen en indrukwekkende, eeuwenoude notenbomen. De beschutte ligging zorgt het gehele jaar door voor een gematigd klimaat. Karakteristiek voor dit gebied zijn de talrijke, mooie lemen woonburchten met terrassen. Bij aankomst in de vallei wordt u opgewacht door de muildierdrijvers (1 à 2) Alle bagage wordt op de muildieren geladen en vervolgens gaat u op pad. U volgt een smal ezelpaadje naar boven langs groene akkers, langs veldjes omzoomd door en struikgewas waar geiten- en schapenkuddes en soms ook enkele koeien grazen. Bij het dorpje Arouss staan enkele indrukwekkende oude notenbomen. Daarna slingert het paadje verder omhoog tot aan

Azib Ikkis. (Azib is de lokale benaming voor zomerschuur). Deze schuren worden gebruikt door de herders uit de lager gelegen valleien. Bivak op 2375m. Stijging ca 600m

Naar Tarkeddid ( 4,5 u.)

Dag 3

Vandaag gaan we meteen over naar het serieuze werk. Het pad leidt verder omhoog en volgt een klein stroompje. Het eerste deel van de stijging is vrij geleidelijk. Op een gegeven moment lopen pad en stroompje dood tegen een komvormige rostwand, waarna een steil stuk volgt tot bovenop de Tizi n Tarkedit (ca. 3400m). Bovenop heeft u een weids uitzicht over het glooiende landschap van het ‘Tilikit (plateau) de Tarkedit’ met de grazende kuddes en de omringende hoge bergtoppen, waaronder die van de M’Goun, de 2e hoogste top van Noord Afrika, die u morgen eventueel gaat beklimmen.

U daalt af naar de vlakte en loopt nog even door tot aan de bivakplaats in de buurt van een bron en een refuge (berghut) Bivak op 2900m. Stijging 1000m / Daling 450m

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Naar de vallei Oulilimt via de M'Goun top ( 8 u.); facultatief

Dag 4

Vandaag is er gelegenheid om de één na hoogste berg van Noord-Afrika, de M’Goun, te beklimmen. De M’Goun zelf is eigenlijk een lange graat, die zich over enkele kilometers uitstrekt op een hoogte van ongeveer 4000m. Het hoogste punt in deze graat is de Amsod (4068m), maar in de volksmond wordt dit punt M’Goun genoemd. Bovenop heeft u een panoramisch uitzicht. Dan volgt een afdaling aan de andere kant over veel los gruis.

Of een eventuele klim naar de top haalbaar is, kan uw gids het beste beoordelen. Behalve van uw conditie, hangt dit mede af van de weersomstandigheden. Overigens is het altijd op eigen risico! Bij slecht weer is het absoluut onverantwoord, ook voor ervaren lopers, omdat u dan met name op de lange hoge kam (1,5 u.) blootgesteld kunt worden aan harde rukwinden, die in het verleden als eens slachtoffers hebben geëist. Maar met mooi weer is het prima te doen. ’s Ochtends is redelijk goed in te schatten wat voor weer het wordt. Mocht eenmaal op weg alsnog het weer omslaan, dan moet u rechtsomkeer maken.

Als u naar boven gaat draagt u zelf uw picknick en andere spullen die u overdag nodig heeft (ook warme kleren en regenkleding) want de muildieren kunnen niet over de col. Zij lopen via een andere route.
Stijging 1150m / Daling 1400m

Indien de tocht via de M’Goun top niet mogelijk is, kunt u er ook omheen. (5 u.)

De route gaat grotendeels over het enorm weidse Tilikit de Tarkedit, ook wel het plateau van de Aït Atta berbers genoemd (Aït betekent stam) die hier zomers met hun kuddes verblijven. Daarna steekt u een kleine pas over van 3100m. en daalt vervolgens af naar de schilderachtige vallei van Oulillimt. Bij een klein riviertje aan de voet van de M’Goun wordt het kamp opgeslagen (2648m).
Daling 2×400 m / Stijging 400m)

Naar Tighremt – N-Ait-Ahmed (ca 4,5 u.)

Dag 5

Vanaf nu af aan gaat het alleen nog maar naar beneden. Een schitterende route over een duidelijk pad langs diverse dorpjes, hoge steile rotswanden en frappante geologische verschijnselen
De grillig gevormde monolieten leveren een bijna surrealistisch landschap op.

Bivak dit keer op een historische plek in de buurt van een indrukwekkende voorraadburcht (Tighremt in het lokale dialect). Het is de moeite waard om hier even een kijkje te nemen.

Over heel de Atlas liggen deze bruchten verspreid. Sommigen, zoals deze lagen aan oude karavaanroutes, anderen liggen verscholen in diepe plooien van een berghelling, weer anderen liggen als adelaarsnesten boven op een bergtop. Deze burchten zijn inmiddels grotendeels in onbruik geraakt, maar werden vroeger gebruikt door de nomaden als opslagplaats voor oogstvoorraden, sieraden en vaak ook als schuilplaats. Bivak op 2335m. Stijging 200m Daling 400m

Naar Imi N Irkt (6 u.)

Dag 6

Ook vandaag een gemakkelijk en prachtig traject over een goed begaanbaar pad door de bedding van de M’Goun rivier, langs dorpjes, omgeven door terrasvormige akkers, waar van alles wordt verbouwd. Verspreid over het landschap staan groepjes notenbomen, die met hun breed bladerdak goede schaduwplekken bieden.

Diverse dorpjes passerend krijgt u een goede indruk van de prachtige en bijzondere architectuur van de Centrale Hoge Atlas. Het pad en de rivier komen uit bij een smalle kloof. Bivak in de buurt van de kloof op 2050m. Stijging 2x200m / Daling 300+400m.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Naar Tiranimine (5 u.)

Dag 7

Wat nu volgt is misschien wel het meest spectaculaire van heel deze Traverse want vandaag loopt u door de immens diepe kloof van de Gorges Achaabou. Behalve spectaculair is het ook een hele mooie route. Het pad blijft de M’Goun rivier volgen, die door de kloof meandert en u meandert mee, waarbij u meerdere malen de rivier moeten oversteken en door het water waden dus houdt uw waterschoenen paraat! U loopt langs hoge, steile rotswanden (soms wel een paar honderd meter hoog) die steeds dichter naar elkaar toekomen. Op een goed moment is de doorgang slechts enkele meters breed. Bivak voorbij de kloof in de buurt van een dorpje op 1850m. Stijging 100m / Daling 300m.

Naar Tamgallou (5,5 u.)

Dag 8

Langzaam maar zeker bereikt u de zuidkant van de Hoge Atlas. U blijft in de buurt van de M”Gounrivier en naarmate u zuidelijker komt, wordt de rivierbedding breder en het landschap groener en uitbundiger. Met name de zuidelijke uitlopers van de Hoge Atlas waar de rivier doorheen loopt zijn dichtgevolkt. U volgt een schaduwrijk pad langs noten- en amandelbomen, bloeiende oleanderstruiken en levendige dorpjes. Bivak in de buurt van een dorpje op 1625m. Daling 200m

Laatste wandeltraject (2,5 u.) en transfer naar Marrakech (6 u.)

Dag 9

U wandelt nog ongeveer 2 a 2,5 uur verder zuidwaarts door de vruchtbare groene vallei die alsmaar breder wordt en waar de rivier rustig doorheen kabbelt. De rotswanden die de vallei omgeven hebben allerlei kleuren. Tussen de akkers in de vallei en soms hoog hoog tegen de berghelling verheffen zich talloze lemen dorpjes en kasba’s waarvan sommigen nog altijd bewoond en anderen inmiddels behoorlijk vervallen zijn. Aan de oever van de rivier spelen kinderen of doen de vrouwen de was, een kleurig schouwspel. Ook ziet u overal ezels, een belangrijk transportmiddel voor de bewoners.

Als u goed rondkijkt ziet u ook overal rozenstruiken tussen het groen. Dit stuk van de vallei wordt tot aan het stadje Kelaa Mgouna verderop, ook wel de rozenvallei genoemd. De Rosa Damaskina is eeuwen geleden hier terecht gekomen uit het midden oosten. En zo is hier een bloeïende rozencultuur ontstaan. Tonnen rozenblaadjes worden hier jaarlijks verwerkt in lokale fabrieken tot oa. rozenwater. Bij het dorpje Boutaghar (1575m) neemt u afscheid van de muildierdrijvers en reist u samen met de gids terug naar Marrakech. Een transfer van circa 6 uur. U passeert de stadjes El Kelaa de Mgouna, het centrum vn de rozencultuur en Boumalne Dades, gelegen aan de Dadesrivier die al het smeltwater van de Hoge Atlas naar het zuiden afvoert. In de brede Dadesvallei liggen veel indrukwekkende kasba’s (authentieke lemen forten). Deze weg heet niet voor niets de ‘Kasba route’. Na Ouarzazate buigt de weg af naar het noorden en steekt u via een spectaculaire route met veel mooie panorama’s de Hoge Atlas over. Aan de andere kant ligt Marrakech, ook wel de Parel van de Atlas genoemd, dat u tegen de avond bereikt. Deze bruisende stad is meer dan 10 eeuwen oud en is de bakermat van de berbercultuur. Een stad met een indrukwekkend verleden, waar ook de moderne wereld haar intrede heeft gedaan. Maar in de oude stadskern, de Medina, met de zoete doordringende oosterse geuren waant u zich nog altijd in de Middeleeuwen. Het wervelende en sprookjesachtige plein Jemaa el Fna blijft iedereen boeien: jong en oud, toerist en Marokkaan.

+
Dag 10

Terugvlucht of verlenging

Dag 10

Transfer naar de luchthaven. Heeft u een hele vroege vlucht, dan kan er zeer waarschijnlijk niet in het hotel ontbeten worden, maar op de luchthaven kunt u meestal koffie en broodjes krijgen, ook ’s ochtends vroeg.

Bovengenoemde uren zijn gemiddelde wandel- en reisuren, waarin niet meegenomen stops en pauzes.

M’Goun Traverse Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht v.v.
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent
 • Engelssprekende Marokkaanse gids
 • Kok en drijvers
 • Bagagevervoer trektocht: max 12 kg per persoon)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Marokko (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 45
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 50
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Vaccinaties

M’Goun Traverse files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Er is geen visum nodig.Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!