Nijmegen

Niveau

Makkelijk
Reisduur
4 dagen
Aantal loopdagen
4 dagen
reisleiding
inclusief
vanaf € 515,-

Wandelen door de tijd in het Rijk van Nijmegen

‘Ons binnenste buitenland’

Voor een echt buitenlandgevoel met glooiende heuvels, vergezichten en prachtige, afwisselende natuur, hoef je niet ver te reizen. Een brede rivier, uiterwaarden met pal daarachter een machtige stuwwal, uitgestrekte bossen, heide- en weidevelden. Rondom Nijmegen is dit alles in ruime mate voorhanden. Nergens in Nederland tref je een zo gevarieerd landschap aan.
Wandelen door het Rijk van Nijmegen betekent loskomen van het alledaagse, je laten inspireren door rijke natuur, historie en cultuur in een eeuwenoud landschap. Om als een ander mens, innerlijk rijker, weer thuis te komen.

De locatie en accommodatie
We verblijven in de luxe vakantieboerderij ‘de Holdeurn’ in Berg en Dal. We beschikken over diverse appartementen met 1- en 2-persoons slaapkamers en een royale, sfeervolle groepsruimte. Daarnaast heeft de Holdeurn een prachtig wijnterras, met een mooi uitzicht
over de bijbehorende wijngaard. Ontbijt en diner gebruiken we in de groepsruimte, de lunch maken we daar klaar voor onderweg. Alle maaltijden worden verzorgd door een geïnspireerde en gepassioneerde cateraar, Mieke Lavrijsen (www.rodecomcommer.nl). Zij weet eenieder te verrassen met heerlijke, smaakvolle, biologische en vegetarische gerechten. De ingrediënten daarvoor haalt zij zoveel mogelijk uit de streek zelf.

De wandelingen
Tijdens onze wandelingen treffen we een rijk verleden aan: sporen van de voorlaatste ijstijd ruim 100.000 jaar geleden, de Romeinen, de Middeleeuwen en de periode daarna tot de tweede wereldoorlog en de koude oorlog. We zien ook recente natuurontwikkelingsprojecten.
De wandelingen zijn uitdagend door de hoogteverschillen in het gebied. Het landschap is heel gevarieerd: de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd met droogdalen, heuvels en grote leemputten, bossen, beekjes, akkers, weidevelden, wijngaarden, heidegebieden, de
uiterwaarden van de rivier de Waal en de Ooijpolder.

 • Prachtig gelegen, bijzondere accommodatie met veel privacy, aparte groepsruimte en wijnterras
 • Zeer divers landschap: heuvels, bos, hei, weiden, uiterwaarden, rivier, moerasgebied
 • Meer dan 90% onverharde paden
 • Verrassend terrein; de ene dag min of meer vlak, op de andere dagen (soms flink) stijgen en dalen
 • Talloze markante tekenen in het landschap met een bijzondere geografische, culturele en historische betekenis
 • Naar bijzondere, nog door weinig mensen ontdekte plekjes in de natuur
 • Begeleiding door ervaren wandelgids die de omgeving op haar duimpje kent
 • Extra informatie over de rijke natuur, cultuur en historie van het gebied
 • Kleurrijke, smaakvolle, vegetarische catering met verse, biologische, lokale producten

Nijmegen dag tot dag


Programma
Het vierdaagse programma begint op de dinsdag na Pasen, 19 april, en duurt tot en met vrijdag 22 april. Het programma omvat 4 begeleide wandelingen, variërend van 15 tot 20 km.
Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van het wandelaanbod. Niks moet. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rond het vakantieverblijf of een bezoek brengen aan de stad Nijmegen? Vooral doen, als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, geheel verzorgd met 3 overnachtingen. Alle maaltijden zijn inbegrepen.
Op de tweede wandeldag vertrekken we rechtstreeks vanuit de Holdeurn. Op de andere dagen regelen we onderling de transfer via een mooie route van slechts enkele kilometers naar het begin- en tevens eindpunt van de wandeling.

Dag 1, dinsdag 19 april
Na de ontvangst met koffie in de Holdeurn, vertrekken we naar de grote parkeerplaats bij restaurant de Wolfsberg in Groesbeek. Van daaruit wandelen we langs het oude spoorlijntje van Nijmegen naar Kleve, door bossen en heidevelden, naar het jachtslot Mookerheide. Dit is een oud jugendstil-kasteel dat vroeger op de Mookerheide lag, maar inmiddels door bos is omgeven. We vervolgen onze weg over een prachtige natuurbegraafplaats naar de Heumense Schans en de Mookerschans (niet te verwarren met de Mookerheide, die we op de laatste dag doorkruisen). Van daaruit hebben we een weids uitzicht over de Maas en het Brabantse achterland. Een mooie boswandeling brengt ons weer terug naar de Wolfsberg, gevestigd in een oud landhuis, waar we vanaf het terras met een uitzicht op ‘klein Zwitserland’ nog kunnen nagenieten. In de Holdeurn is daarna gelegenheid om je op te frissen voordat we aan tafel gaan voor een heerlijke avondmaaltijd.

Dag 2, woensdag 20 april
Het wordt klimmen en dalen tijdens deze wandeling met een aantal flinke kuitenbijters. Het ene moment wandelen we hoog over de in de voorlaatste ijstijd ontstane stuwwal, met een fraai uitzicht over de Ooijpolder. Dan weer beklimmen we de steile hellingbossen op de Duivelsberg, lopen langs de randen van diepe kleiputten die door de Romeinen zijn aangelegd, om vervolgens aan te komen in de idyllische Elyseese velden bij Beek. De wandeling gaat verder door een afwisselend, glooiend landschap met bossen, akkers en weidevelden. Onderweg passeren we een rijksmonument in de vorm van een langgerekt dal, in de heuvels uitgegraven door de Romeinen voor een waterleiding naar de legerplaats bij Nijmegen. Na een tocht vlak langs de Duitse grens in het Nederrijk bereiken we door golvende akkers met weidse uitzichten tenslotte weer onze accommodatie in de Holdeurn.

Dag 3, donderdag 21 april
We vertrekken vanaf de parkeerplaats bij restaurant Oortjeshekken in de Ooijpolder, lopen langs de Bisonbaai over een struinpad naar de rivier de Waal, waar we struinend over zandstranden een tijdlang langs de rivier wandelen. De kans is groot dat we onderweg grote grazers tegenkomen; Konikspaarden en Galloway runderen krijgen hier alle ruimte. We struinen door het gebied tot we oude restanten van de IJssellinie uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw aantreffen.

In de Stadswaard bij Nijmegen lopen we door ‘nieuwe natuur’ langs een pas aangelegde nevengeul om ruimte voor de rivier te maken, maar ook door een eeuwenoud Ooijbosje (als de waterstand in de rivier het toelaat). In de Groenlanden lopen we over een oude IJsselliniedijk en komen we op plekken die niet bekend zijn bij het grote publiek en waar de natuur vrijwel ongestoord haar gang kan gaan. De wandeling eindigt waar we begonnen zijn, bij restaurant Oortjeshekken, van oudsher een sfeervol logement en huiskamerrestaurant, met een groot terras. Daar kunnen we iets drinken en nagenieten van onze struinwandeling, voordat we terugkeren naar de Holdeurn.

Dag 4, vrijdag 22 april
Na het ontbijt nemen we afscheid van de Holdeurn, en vertrekken we opnieuw naar de parkeerplaats van de Wolfsberg in Groesbeek. Deze keer wandelen we langs wijngaarden en akkers met weidse uitzichten in de richting van Duitsland, over oude paden en langs holle wegen naar de Jansberg. We treffen er restanten van een grote, 18e eeuwse villa die ooit deels versierd is geweest met prachtige ornamenten afkomstig van een Romeinse villa. Langs kleine meertjes lopen we via ‘de Diepen’ door het bos en langs beekjes naar Plasmolen. Ook daar bevindt zich een archeologisch monument, dat de contouren van een romeinse villa weergeeft. Via de Kiekberg en het oude, idyllische Zevendal, een droogdal uit de voorlaatste ijstijd waar nog grote keien liggen die door het ijs zijn meegenomen, komen we op de Mookerheide, bekend van de slag om de Mookerhei. Bij helder weer hebben we ook hier, net als op de eerste dag, een weids uitzicht over de Maas en het achterliggende Brabantse land. De wandeling eindigt weer bij de Wolfsberg, waar we op het terras met een on-Nederlands uitzicht afscheid van elkaar nemen.

 

Nijmegen Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto). 

Check regelmatig onze website voor nieuwe data!


We beschikken over diverse appartementen voor vier personen met in elk appartement een eigen zithoek, keukenblok, douche, toilet en 2 slaapkamers met 2 eenpersoons bedden. De prijs bedraagt:

 • 2 pk: € 515,- o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 1 pk: € 545,- o.b.v. 1 persoon

Je boekt op basis van een gedeeld appartement.
Wil je (met minimaal twee personen) een appartement privé gebruiken, neem dan contact op. Dit kan alleen op aanvraag en als er voldoende plek is. Meerkosten € 125.


 

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Drie overnachtingen obv 2-pers kamer
 • Drie keer een gezond ontbijt, drie energierijke lunches en drie smakelijke diners. Alle maaltijden zijn vegetarisch en biologisch, gemaakt van verse, zo veel mogelijk lokaal ingekochte ingrediënten.
 • Vier begeleide wandelingen en lokale informatie
 • Co2 compensatie gehele reis
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
 • NL reisleider vanaf 8 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €30
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Vervoer naar en van ‘De Holdeurn’ in Berg en Dal.
 • Vervoer naar de wandellocaties. Wij nemen aan dat deelnemers over eigen vervoer beschikken. Kom je met het openbaar vervoer? Dan zullen wij in overleg zorgen voor (gratis) vervoer naar en van de wandellocaties.
 • Frisdrank en alcoholische drankjes
 • Lunch op dag van aankomst, diner op dag van vertrek
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Nijmegen files en detail


Praktisch
• Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers
• Naast een grote groepsruimte met een goed geoutilleerde keuken, beschikt de Holdeurn over diverse appartementen. Elk appartement heeft een eigen keukenblok, zithoek en 2 slaapkamers met zowel een- als tweepersoonsbedden.
• Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie, waaronder het adres met een routebeschrijving, een paklijst en een aantal vragen.
• De Holdeurn is vanaf station Nijmegen goed bereikbaar met bus 8, uitstappen bij Park Tivoli in Berg en Dal. Vandaar is het nog een paar minuten lopen naar de Holdeurn.


Begeleiding van het programma
De wandelingen worden begeleid door een ervaren wandelgids die het hele gebied al vele malen heeft doorkruist. Tijdens de wandelingen krijg je extra informatie over de afwisselende natuur en rijke cultuur en historie van het gebied.


Corona
Puur genieten en veiligheid staan bovenaan. Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen, wat de regels op dat moment ook zijn. Blijf altijd thuis bij klachten waarover je onzeker bent.


Meer informatie
Wilt u meer informatie over het programma of heeft u specifieke vragen? Bel dan gerust de reisbegeleider Ineke Schaper op 06 23454600 of mail naar inekeschaper@gmail.com.

documenten & informatie


Folder
Folder


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!