Oekraïne | Lviv en de Karpaten

Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
15 dagen
Aantal loopdagen
10 dagen
vanaf € 2250,-

Deze 15-daagse wandelreis in de Oekraïense Karpaten biedt een mooie mix van cultuur, authentieke bergdorpjes en wandelingen, die de mooiste plekken van de Karpaten met elkaar verbinden. En natuurlijk zijn er ook de lokale gerechten, de op hout gestookte banja’s en ontmoetingen met de lokale bevolking. Lviv behoort cultuur-historisch tot de belangrijkste steden van Midden-Europa en heeft een zeer bewogen geschiedenis. De stad ligt in het westen van Oekraïne. Van oudsher waren er sterke Poolse, Oostenrijks-Hongaarse, Duitse, Russische, Joodse en Armeense invloeden, die nog overal herkenbaar zijn in het straatbeeld van de prachtige historische binnenstad. Mede om die reden is die binnenstad in 1998 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Verder zijn er verbindingen met de oude Roetheense volkscultuur van het omringende bergland.

Sinds de Tweede Wereldoorlog bestaat de bevolking van Lviv vrijwel geheel uit Oekraïners. De stad telt ruim 700.000 inwoners. De Karpaten is een boogvormig gebergte in Midden-Europa dat door de zuidwesthoek van Oekraïne loopt. In dit gebergte – met een hoogste top van 2061 m – overnachten we veelal in sfeerrijke afgelegen bergdorpjes, waar het leven lijkt stil te staan, en wandelen we door dichte bossen van beuken en vooral sparren via hoge bergweiden naar toppen met prachtige uitzichten. De regio ligt op grote afstand van het roerige oosten van het land.

Vanwege de grote aantrekkingskracht van Lviv en het omliggende berggebied van de Oekraïense Karpaten is sinds kort het toerisme flink in opkomst, maar het is qua omvang naar West-Europese maatstaven nog heel bescheiden

 

 

 • een unieke en beste routekeuze op de mooiste en belangrijkste plaatsen in de Karpaten
 • "Chan-baden" - de Karpatische jacuzzi
 • Nationaal Park Synevir
 • Bezoek aan de loopgraven “Arpada”

Oekraïne | Lviv en de Karpaten dag tot dag


uren stijgen dalen
1 Amsterdam Kiev Lviv 21.00 2 vluchten
1 Lviv citywalk Lviv 4
3 Lviv Sambir Lybochora busje
4 Lybochora rondwandeling Lybochora 4 a 5 300 300
5 Lybochora Pikui, Ruskiy Put Bukovets 5 750 750
6 Bukovets climb Vel. Verh Pylypets 5 500 500
7 Pylypets Mizhhirya-THT Mersha Kolochava 7 600 600
8 Kolochava Pryslop pass-Strymba Kolochava 5 700 900
9 Kolochava bear rehab, Synevyr Lake Rakhiv busje
10 Rakhiv Mt. Terentin Rakhiv 5 800 800
11 Rakhiv Berlybashka/Pip Ivan Rakhiv 6 1000 1000
12 Rakhiv hike Petros Chernivtsi 5 500 500
13 Chernivstsi citywalk Chernivtsi station 3
14 Chernivstsi nachttrein Kyiv Kyiv 10
15 Kyiv 09.50 flight Amsterdam 1 vlucht
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam naar Lviv

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van L’viv, waarschijnlijk in de avond. De goed Engelssprekende lokale gids en de chauffeur wachten ons op en brengen ons naar het centraal in de stad gelegen hotel. Voor we gaan slapen maken we een korte introductiewandeling door de stad. Een voor de hand liggende keuze is een bezoek aan de levendige oude Rynok plein met daarbij het in art-deco stijl opgetrokken stadhuis. Dit plein kan zich meten met de mooie midddeleeuwse pleinen van Praag en Krakow. Sommige van de prachtige patriciërshuizen dateren uit de middeleeuwen.

L'viv

Dag 2

’s Ochtends maken we om te beginnen een tweede, meer uitgebreide wandeling door de historische binnenstad, waarbij we onder meer de volgende plekken aandoen: de Joodse wijk, de Boim-kapel uit 1615 met rijk gedecoreerde westgevel, de Armeense kathedraal met haar orientaalse exotiek , het mooie in Weense stijl opgetrokken operagebouw uit de Habsburgse tijd. We lunchen in een Italiaanse binnentuin en aansluitend kun je je eigen weg gaan of nog verder met de gids mee. Voor de chocolade liefhebbers is het nog een aanrader even bij de beroemde chocolatier binnen te lopen en wat overheerlijke bonbons te kopen voor onderweg.

Op weg naar de Karpaten

Dag 3

Vandaag beginnen we aan onze tocht naar het Karpatengebergte. Deze rit van ongeveer 180 km voert ons door het rustieke platteland met de nodige traditionele houten kerkjes en boerderijtjes. Onderweg maken we een korte wandeling in Sambir, een klein plattelands stadje en we maken een stop bij een kaasboerderij en – proeverij. In de namiddag komen we aan in het gebied bij onze overnachtingsplek, een boerderij-accommodatie in het kleine authentieke bergdorpje Libochora, ongeveer 10 km verwijderd van de uiterste zuidoostpunt van Polen. We maken kennis met het gastgezin dat leeft van kleinschalige landbouw en worden op het buitenterras verwelkomd met een glas zelfgemaakte horylka (lokale wodka). Het diner wordt bij goed weer buiten geserveerd en bestaat uit traditionele Oekraïense gerechten. Het meest bekende lokale gerecht is borsch: een overheerlijke goed gevulde rode bietensoep, die op heel veel verschillende manieren bereid kan worden. Er worden zoveel mogelijk verse ingrediënten gebruikt, met name groentes en kruiden. Lokale muzikanten dragen bij aan een ontspannen sfeer. Wie wil kan ’s avonds lekker badderen in de traditionele banja (sauna) van de familie.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

'Dagtocht

Dag 4

Vandaag maken we een ontspannen wandeling in de omgeving van het dorp. Langs de oever van het riviertje dat door het dorp stroomt klimmen we langzaam omhoog en komen onderweg diverse bezienswaardigheden tegen, zoals een kerkje en een heel oude houten school die nog steeds als zodanig in gebruik is, hoewel er ook nieuwbouwplannen zijn. De bergweiden waar we doorheen lopen bieden een lieflijk landschap met op de achtergrond steeds het imposante Beskiden-gebergte. We passeren meer dan tweehonderd jaar oude huizen met rieten daken. Boeren zijn op het land in de weer al naar gelang het seizoen met zaaien en poten, bewerken en oogsten. Ze zijn meestal blij met bezoek en vast ‘in’ voor een praatje. ’s Avonds keren we weer terug naar het boerenverblijf waar we weer hartelijk welkom zijn. Misschien gaan we aan de BBQ want vlees op een houtskoolvuurtje lijkt de onofficiële nationale sport te zijn en ’s avonds staat er dus ongetwijfeld shashlyk op het menu, naast natuurlijk diverse andere lekkere gerechten.

1410M

Pikiu

Dag 5

De Oekraïense Karpaten behoren tot de minst bezochte bergen van Europa. Ze hebben echter heel veel te bieden: looproutes via eeuwenoude paden en bergdorpjes, bloemrijke bergweiden, spectaculaire uitzichten en een gastvrije bevolking.  Op onze eerste volledige wandeldag lopen we naar de top van de Pikui. De weg gaat vanuit Libochora omhoog door een bosgebied met beuken en sparren en we volgen een middeleeuwse handelsroute die de Karpaten over stak en de Slavische gebieden verbond met Slowakije en Hongarije. Na het bereiken van de bergpas ‘Ruskyi Put’- Oekraïens voor ‘Roetheense weg’ – volgen we een poosje de kam voordat de klim over met gras begroeide hellingen naar de Pikui-top begint. Een lokaal gezegde is dat wie Pikui niet heeft gezien, de Karpaten niet heeft gezien. Vanaf de top hebben we een adembenemend uitzicht op wilde bossen, mooie bergweiden en een deels lieflijk deels ruig berglandschap tot in de verre omgeving. Via een bospad dalen we af naar Buskovets, ook weer zo’n bijzonder en authentiek boerenplaatsje. Overnachting in Zhvedijeno in een rustiek wintersport hotelletje.

Ostra en Pylypets

Dag 6

Gisteren zijn we de hoofdketen van de Karpaten overgestoken en we bevinden ons nu in het gebied dat Transkarpatië wordt genoemd, een regio in zuidwest Oekraïne. Het grenst aan maar liefst vier landen: Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. In de afgelopen 100 jaar is het gebied 7 keer van land gewisseld en het heeft daarmee een bijzonder roerige recente geschiedenis. Soms zijn er wat spanningen tussen met name de voormalig Hongaarse bevolking en extreem rechtse groeperingen.  Vandaag verkennen we Mount Ostra. De lange wandeling omhoog combineert dichte bossen, open bosland en weiden. Er zijn hier maar weinig toeristen wat een uitstekende gelegenheid geeft om de geheimen van dit buitengebied te ontdekken.We dalen af naar Roztoka en dan rijden we naar Pylypets. Onderweg hebben we nog de mogelijkheid een deel van de “Arpada” of wel loopgraven te zien uit WO I, getuigen van een woelig en gewelddadig verleden. Daarna checken we bij het hotel in waar we overnachten.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Hymba-Velikij Verkh

Dag 7

We nemen in de ochtend de stoeltjes lift naar de top van de Hymba. Er is een kleine uitspanning waar we –voor wie wil- een kruidenthee kunnen proberen. Dan volgen we de kam van de bergen van Borzhava van top naar top met steeds weer fantastische uitzichten op de bergen rondom en de diepe dalen beneden. Een flinke afdaling brengt ons naar het dorp Kolochava, waar we twee overnachtingen hebben in een gezellig pension aan de rand van het dorp. Onderweg naar onze overnachtingsplaats kijken we nog even rond bij de lokaal beroemde waterval van Shypit. Bij de vele kraampjes krijg je een aardig idee van wat mensen hier zoal als souvenirs kopen. Kolochava is een heel langgerekt dorp langs twee rivieren. De mensen hier leven nog zeker niet in luxe en toeristen worden verwelkomd als extra bron van inkomsten. De mensen hier doen erg hun best en zijn ook erg trots op hun dorp. Zo zijn er 9 verschillende museumpjes gesticht met onder meer traditionele houten kerkjes en dorpshuisjes waar je verschillende folklore kunt bekijken.  Wie daarvoor interesse heeft kan veel te weten komen over de geschiedenis en het harde dagelijkse bestaan van de lokale bevolking. Veel boerengezinnen zijn nog steeds min of meer zelfvoorzienend.  Men is hier blij met de komst van het toerisme: het levert aanvullende inkomsten op en brengt ook meer variatie in het dagelijkse bestaan. Morgen maken we een pittige wandelingen in het hoogland van Gorgany en de lokale gids zal het makkelijker maken om onderweg eens een praatje aan te knopen met willekeurige passanten.

1720M

Mt. Strymba

Dag 8

Vandaag maken we een dagtocht naar Mount Strymba, de op één na hoogste top van het Gorgany-gebergte. We worden afgezet op de Pryslop pas vanwaar we over steile bospaden hoogte winnen. Via een aantal mooie tussenliggende stukken landschap bereiken we de polonyna, de zomerweiden.  Uiteindelijk bereiken we via hoge uitlopers van de bergweiden een mooi gelegen meer met volop uitzichten rondom. Onderweg komen we misschien wel herders tegen die ons wat kunen laten proeven van de zelfgemaakte schapenkaas. Daarna dalen we af naar ons pension in Kolochava en we kunnen daar genieten van een heerlijk maal dat bestaat uit meerdere lokale schotels: porcini (paddenstoelensoep), banosh met bryndza (maismeel aangemaakt met zure room met daarop stukjes schapenkaas en salo/spek) en natuurlijk verschillende soorten kool.

1495M

Synevyr Nationaal Park:

Dag 9

Na de inspannende afgelopen dagen doen we het rustiger aan. We bezoeken een verscheidenheid aan interessante plaatsen van West Oekraïne. `s Morgens reizen we via een slechte weg van Kolochava naar het Nationaal Park Synevyr. Het gelijknamige Synevyr-meer behoort vanwege z’n schoonheid tot de zogenaamde zeven grootste natuurwonderen van Oekraïne en het maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Een grote houten sculptuur verwijst naar een legende die is verbonden met het ontstaan van het meer. We bezoek het rehabilitatiecentrum voor zwarte beren. Er is plaats voor ongeveer 32 beren die uit de omgeving hier naar toe worden gebracht. Veelal hebben deze dieren vreselijk geleden in circussen, als huisdier of als dansende beer. Maar hier hebben ze de ruimte en ze worden heel goed verzorgd. Dan volgt een stop in het mooie gerenoveerde stadje Khust. Wij krijgen een wijnproeverij en kunnen de schapenkaas proberen van de lokale schapenboerderij. Na Khust maken we nog een stop bij het geografische middelpunt van Europa. Oostenrijkse geleerden hebben deze plaats vastgesteld in 1886 en het ligt vlakbij de rivier Tisza. Vervolgens rijden we door naar het stadje Rakhiv waar we de komende drie dagen zullen overnachten in een klein hotel.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
1388M

Mt. Terentin

Dag 10

We zijn nu in het hart van Hutsul-land. De Hutsuls zijn mensen van het hoogland. In de dorpen van dit deel van de Karpaten kunnen we getuige zijn van hun oude manier van leven en tradities. De Hutsuls staan bekend om hun folkfestivals, houtsnijwerken en mooie muziekinstrumenten. Misschien horen we een mooie melodie van de herders in de bergen. We lopen vandaag omhoog vanuit Rakhiv naar de alpenweiden van Mahuritsa en Terentin. Terentin is een van de meest schilderachtige bergkammen van de Svydovets Mountains. Er gaat ook een oude militaire weg naar de top van Terentin. Deze is aangelegd gedurende de heerschappij van Oostenrijk-Hongarije en bedoeld als beschermlinie. Vandaag hebben we daarom de kans om door deze historische plaatsen ter wandelen en te ervaren hoezeer dit gebied was verbonden met het Habsburgse imperium.

1940M

Berlybashka en Pipan Ivan

Dag 11

Vandaag gaan we de Marmoroshy bergen verkennen met een prachtige trail naar de Mount Berlybashka. Tot 1400 meter hoogte zijn de bergwanden begroeid met berken en naald bossen waarin veel vogelsoorten en herten leven. Boven de boomgrens zien we dat de bodem bestaat uit kalksteen en zandsteen, meestal bedekt met een dikke graslaag. Het is een typisch en prachtige Transkarpatische bergweide. We klimmen naar de toppen van de Berlybashka en de Pipan Ivan. In de middag keren we terug naar Rakhiv en het hotel.

2020M

Mt. Petros en Chernivtsi

Dag 12

Mt. Petros is na de Hoverla de hoogste berg van de Oekraïense Karpaten. Het is er veel minder “druk” en eigenlijk ook mooier. Wie het laatste steile stukje naar de top overwint wacht een fenomenaal uitzicht op het grootste deel van deze bergketen. We kunnen de Hoverla zien en ook de Pip Ivan die we gisteren beklommen. Na de afdaling zeggen we vaarwel tegen de gids en de Karpathen,  “Do Pobachennya”, tot ziens, in het Oekraïens. Aansluitend rijden we in ongeveer 4 uur naar één van de onbekende juweeltjes en best bewaarde geheimen: de oude hoofdstad van Boekovina: Chernivtsi. We overnachten er in een comfortabel hotel.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Chernivtsi en nachttrein

Dag 13

Dit deel van Europa heeft een woelige en heftige geschiedenis achter de rug. De regio Boekovina werd na WO I toegewezen aan Roemenië nadat het lange tijd onderdeel was geweest van het Oostenrijks Habsburgse Rijk. In 1940 werd het onderdeel van de Sovjet Unie. Na de oorlog werd het in tweeën gedeeld, de helft in Roemenië en de andere helft in de Sovjet-Oekraïne. Pas 1991 werd het noordelijke deel onderdeel van de zelfstandige staat Oekraïne. In de stad woonden rond 1850 vele bevolkingsgroepen naast elkaar: Oekraïners, Roemenen, Polen, Joden, Duitsers, Russen, Armeniërs en Tsjechen. Vanaf WO 1 en tot en met WO II werd er nogal met grenzen geschoven met bijbehorende volksverhuizingen. En ook hier ontkwamen de Joden niet aan de gruwelen van de holocaust. Eind 19e eeuw werd Chernivtsi een beroemde stad met prachtige Duits-Midden Europeese architectuur. Tot op de dag van vandaag is het stadscentrum heel goed bewaard gebleven en een genot om door de slingerende straten te lopen. Net als in L’viv is ook hier de koffiecultuur goed ontwikkeld en het is prettig om af en toe een café binnen te lopen. Verder zijn er natuurlijk de diverse monumenten die je vandaag op je gemak kunt bekijken. Een stadsgids zal je meenemen op een wandeltour door de stad zodat je de belangrijkste, mooiste, leukste en interessantste plekken kunt bezoeken. ’s Avonds stappen we op de luxe nachttrein naar Kyiv (Kiev), we krijgen twee persoons slaapcabines toegewezen en reizen zo door de nacht naar de hoofdstad. Vroeg in de ochtend komen we aan in Kyiv.

Kiev

Dag 14

Na aankomst in Kyiv gaan we eerst eens lekker ontbijten, daarna inchecken in het hotel. Dan gaan we de stad bekijken zowel te voet als met een busje.  De gids zal je meenemen langs de highlights zoals: een wandeling door de oude stad naar Old Kiev Hill waarbij we de Golden Gates passeren, de ingang tot de oude stad. We bezichtigen de St. Sophia Kathedraal met z’n buitengewone mozaïeken en fresco’s van 1000 jaar oud en we lopen door straten, boulevards en pleinen zoals Pechersk Lavra, Khreschatik Street en het Majdan Plein. Je kunt op deze dag ook andere dingen doen zoals bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Tsjernobyl of wat rondwandelen bij Babi Jar om de oorlogsgeschiedenis van de stad tot je te laten doordringen. Hoe dan ook: het is en blijft een boeiende stad. ’s Avonds gaan we lekker uit eten in het hotel.

Kiev - Amsterdam

Dag 15

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Amsterdam.

Oekraïne | Lviv en de Karpaten Prijzen/Data


Aantal deelnemers:
Minimaal aantal deelnemers:   6
Maximaal aantal deelnemers: 12

Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • 4 nachten in goede hotels in Lviv, Chernivtsi en Kyiv
 • 9 overnachtingen in de Karpaten bij gastfamilies guesthouses en kleine hotelletjes
 • Maaltijden: 13x ontbijt, 1x brunch, 9x lunch en 9x diner
 • tijdens de hele reis een zeer goed gekwalificeerde Engelssprekende gids
 • bergwandelingen met een ervaren berggids voor de bergwandelingen naar: Pikui, Ostra, Hymba, Stij, Terentin, Pip Ivan Marmaroskij, Strymba en Petros.
 • Een HT/Snowleopard reisleider
 • Alle transfers en rondleidingen in een comfortabele bus volgens het programma
 • Bagagevervoer
 • Speciaal diner in het gezin met dorpsmuzikanten
 • Dagelijks mineraalwater 1,5l / dag
 • Alle bezoeken aan bezienswaardigheden volgens het programma
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 325,-
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • 4x lunch en 5x diner
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg: indicatie € 50,- - € 75p.p.
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Oekraïne | Lviv en de Karpaten files en detail


documenten & informatie


Alg reisinfo
Alg reisinfo

Download hier.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!