Patagonië en Vuurland

Niveau

Uitdagend
Reisduur
21 dagen
Hoogste punt
1200m
Aantal loopdagen
13 dagen
Korting 1ste boekers!
(zie incl/excl)
vanaf € 4495,-
Patagonië: El Chaltén, El Calafate en Torres del Paine

Patagonië is een streek op deze wereld die tot ieders verbeelding spreekt. De extreme en vaak barre weersomstandigheden schrikken alleen de echte avonturiers niet af. In de korte lokale zomer zijn de omstandigheden wat milder en heeft iedereen de kans om dit verlaten stuk wereld te voet te ontdekken.

Deze bijzondere reis begint in Argentinië met een bezoek aan het beroemde – door Unesco op de lijst van Werelderfgoederen gezette – Nationale Park Los Glaciares. Vanuit het plaatsje El Chaltén maken we enkele fraaie wandelingen met uitzicht op o.a. de beroemde rotspieken van Cerro Fitzroy en Cerro Torre. Na een bezoek aan de even beroemde als reusachtige gletsjer Perito Moreno, steken we vanuit Argentinië de grens over naar Chili. In het Torres del Paine Nationale Park maken we een ongelooflijke 10-daagse trektocht. Op deze manier beleeft iedereen alle aspecten van het gebied optimaal.

Circuit Torres del Paine
Het circuit rond het rotsachtige Paine bergmassief is één van ‘s werelds beroemdste trektochten. Deze reis is voor de echt avontuurlijke en lichamelijk fitte reiziger, bereid om soms eenvoudig te kamperen en om te wandelen in soms stormachtig weer. Uniek aan deze tocht is dat u ook de ruigere en spectaculaire “achterkant” van het Paine massief bereikt die stilletjes een veelheid aan gletsers, bergpieken en valleien voor de meeste reizigers verborgen weet te houden. Ook wordt de adembenemende Bader Vallei bezocht. Dit alles kan niet worden gezien met kortere reizen.

Indien u voldoende tijd tot uw beschikking heeft is een 6-daagse verlenging naar Vuurland mogelijk.
Zie voor deze uitbreiding de Vuurland verlenging

 • El Chaltén met o.a. zicht op Cerro Fitzroy, Cerro Torre
 • El Calafate met o.a. boottochtje bij Perito Moreno gletsjer
 • 10 -daagse (!) trektocht Torres del Paine
 • 'Achterkant' Pain massief
 • Bader Vallei
 • Kleine groepen (max. 10 deelnemers)

Patagonië en Vuurland dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar landen als Argentinië en Chili kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

Reisschema
01: Vertrek vanuit NL / B
02: Aankomst in Buenos Aires, transfer naar hotel
03: Reisdag van Buenos Aires naar El Chaltén
04: El Chaltén: Tocht Pliegue Tumbado (ca. 4uur)
05: El Chaltén: Tocht Laguna de los Tres (ca. 9uur)
06: El Chaltén: Tocht Laguna Torre (ca. 8uur), rit naar El Calafate
07: El Calafate: Excursie naar Perito Moreno Gletsjer met kleine boottocht (optioneel)
08: Transfers van El Calafate naar Puerto Natales
09: Rit naar Torres del Paine: Tocht Las Torres – Seron (ca. 4uur)
10: Torres del Paine: Tocht van Seron naar Dickson (ca. 6uur)
11: Torres del Paine: Tocht naar Los Perros (ca. 3 á 4uur)
12: Torres del Paine: Tocht naar Grey (ca. 10uur)
13: Torres del Paine: Diverse facultatieve excursies en tocht naar Paine Grande
14: Torres del Paine: Tocht via de Valle Frances naar Camping Frances (ca. 7uur)
15: Torres del Paine: Tocht naar Valle Bader (ca. 4uur)
16: Torres del Paine: Tocht door de Bader vallei (ca. 5 á 10uur, mede afhankelijk van de wensen van de groep)
17: Torres del Paine: Tocht naar Las Torres (ca. 4uur)
18: Torres del Paine: Tocht naar Base de las Torres en terug naar Las Torres (ca. 7uur), transfer naar Puerto Natales
19: Reisdag van Puerto Natales naar Buenos Aires
20: Buenos Aires, vrij te besteden, ’s avonds vlucht naar NL.
21: Aankomst in Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek vanuit NL /B

Dag 1

Vertrek vanuit NL/B, aankomst ’s avonds in Buenos Aires of de volgende dag
(Afhankelijk van gekozen vluchtschema)

Aankomst Buenos Aires

Dag 2

Gisteren of vandaag aankomst in Buenos Aires
Privé transfer (nog zonder gids) naar uw hotel in Buenos Aires
(-,-,-) (B=Breakfast, L=Lunch, BL=Box-Lunch, D=Dinner)

Reisdag Buenos Aires - El Chaltén

Dag 3

Privé transfer (nog zonder gids) van uw hotel naar de luchthaven
We nemen een ochtendvlucht van Buenos Aires naar El Calafate, dat op de Patagonische hoogvlakte aan het Lago Argentino ligt. Hiervandaan is het circa 5 uur rijden (privé transfer ,nog zonder gids) naar El Chaltén, een pioniersdorp aan de voet van de Fitzroy. We rijden over geïsoleerde, onverharde wegen, over pampa´s en langs de noordkant van Lago Viedma en bereiken El Chaltén. Kennismaking met uw gids en briefing, overnachting in eenvoudig hotel (B,-,-)

Aan de oostzijde van de Andes is het weer extreem wisselvallig. Naast de vrijwel constante harde wind kan het regenen en sneeuwen, maar ook de zon laat zich gelukkig frequent zien.
El Chaltén is een dorpje wat vlakbij de ingang van het park Los Glaciares ligt. Dit park is zo uniek dat het door Unesco op de lijst van Werelderfgoederen is geplaatst. De vijftig gletsjers in het park vormen door hun grootsheid een enorme ijsmassa.
Door een zeer afwisselend gebied van azuurblauwe meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotspieken, zoals de Cerro Fitzroy en de Cerro Torre, maken we deze dagen verschillende dagwandelingen. De boomgrens van het Patagonische woud ligt ongeveer op 500m hoogte.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

El Chaltén

Dag 4

Op deze dag maken we onder leiding van de gids onze eerste wandeling van ongeveer vier uur naar
Pliegue Tumbado. Wandeling is ong 18km en gaat van 400m hoogte naar max 1.285m. Onderweg schitterende uitzicht op de gigantische noordwand van de Cerro Fitzroy (3420m). Overnachting in eenvoudig hotel, (B,-,-)

El Chaltén

Dag 5

We lopen vandaag een pittig stuk, waarbij we zowel stijgen als dalen. We wandelen met de gids naar het uitzichtpunt bij Laguna de los Tres, wat een schitterend uitzicht biedt op de gletsjers Piedras Blancas en Rio Blanco met op de achtergrond de toppen Fitz Roy en Poincenot. (ca. 9uur)
Overnachting eenvoudig hotel, (B,-,-)

El Chaltén

Dag 6

Vandaag wandelen we naar Laguna Torre, een meer waar twee gletsjers, Glaciar Torre en Glaciar Grande in uit komen. Op de achtergrond schittert de Cerro Torre, een rotspiek met een bijzonder gevormde top. (ca. 8uur)
Op deze dag hebben we ook de transfer met de bus van El Chaltén naar El Calafate (zonder gids)
Een privé transfer (met gids) brengt u van bus terminal naar uw eenvoudig hotel. (B,-,-)

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

El Calafate

Dag 7

Vandaag is er een (facultatief) excursie – met klein boottochtje (Safari nautico) – onder leiding van een gids naar de Perito Moreno Gletsjer, een actieve gletsjer aan de zuidkant van Lago Argentino.(Aanrader, bijzonder spectaculair!)
Na de Iguazú watervallen is de gletsjer de meest bezochte natuurlijke attractie in Argentinië. De plek waar de reusachtige ijswand van de gletsjer langzaam uit het Andes gebergte komt zakken en in het azuurblauwe Lago Argentino schuift, is zeldzaam fotogeniek.

Dat schuiven gaat overigens snel (4m per dag), dagelijks verdwijnt er een flink stuk ijs in het meer wat vaak met krakend geweld gepaard gaat. Vooral in de middag breekt er zeker een paar keer per uur een enorm stuk ijs van de 60m hoge loodrechte ijswand af, wat een donderend lawaai teweegbrengt. Adembenemend! Ook vanaf de overkant van het meer kun je het spektakel op je gemak bewonderen.

El Calafate - Puerto Natales

Dag 8

We starten met een vroeg privétransfer (met gids) van uw hotel naar de busterminal, vanwaar we met de bus (zonder gids) naar Puerto Natales reizen.
Het is ca. 6 uur rijden van El Calafate naar Puerto Natales in Chili, een fantastische rit over de Patagonische hoogvlakte. Het is ongeveer drie uur reizen naar de Argentijns-Chileense grens.
Puerto Natales is een rustig en sfeervol havenstadje, mooi gelegen aan de Sena de la Ultima Esperanza. De algemene sfeer in Chili is duidelijk informeler dan in Argentinië.
Bij aankomst in Puerto Natales brengt een privé transfer (met gids) u weer van de bus terminal naar het hotel. Samen met uw gids wordt het materiaal gechecked voordat we – de volgende dag beginnen aan de fraaie 10 – daagse (!) trektocht in Torres del Paine. ’s Avonds diner en briefing met de gids, overnachting in hotel, (B,-,D)

Torres del Paine | Las Torres - Seron

Dag 9

Torres del Paine NP.
Zich bijna verticaal 2000 meter boven de Patagonische steppe verheffend zijn het de “Torres del Paine”, de granieten pilaren die het landschap domineren van een van Zuid-Amerika’s mooiste parken. Het park ligt zo’n 100km ten noorden van Puerto Natales en is alleen bereikbaar via een 2 uur durende busrit over een gravelweg. Voor het park in 1959 tot nationaal park werd uitgeroepen was het gewoon een deel van een schapen houdende Estancia. De grote boerderijen hier in Patagonië heten Estancias. Overblijfselen van deze tijd zoals afrasteringen en herdershutjes kom je nog overal in het park tegen.
Kern van het park is het Paine massief een gebergte vol rotspieken dat hoog boven de omgeving uittorent. Aan de westkant van dit massief stroomt de enorme Grey gletsjer vanaf de ijskap het Lago Grey in. Aan de zuidkant van het massief liggen in een relatief vlak landschap talrijke grote meren die door zich terugtrekkende gletsjers zijn achtergelaten.

Vanaf dag 9 t/m dag 18 is er steeds een gids bij en dragers waar nodig. De dragers vervoeren de campingspullen (tenten en kookgerei) en ontbijt en avondeten. Daarnaast nemen ze 5 kg per persoon voor hun rekening. De deelnemers dienen hun eigen slaapzak, matje, persoonlijke zaken (Zie ook paklijst) vanuit Nederland mee te nemen. Tijdens de tocht draagt elke deelnemer zelf bovenstaande materialen en zijn/haar eigen lunch. Van deze bagage kan voor elke deelnemer max. 5 kg aan een drager worden geven.

Dag 9: Torres del Paine | Las Torres – Seron
Met een busje gaan we over een gravelweg op pad van Puerto Natales naar Laguna Amarga. Eerst een stukje langs de grote Ultimo Esperanza fjord waaraan Puerto Natales ligt. Daarna gaat de route landinwaarts nog steeds over gravel door een grazig heuvellandschap. Hoe dichter we bij P.N. Torres del Paine komen, hoe groter de kans om de grootste onder de vogels te bewonderen, de condor.
Na zo’n 100 kilometer en circa 2 uur rijden, komen we in het park aan. Met een beetje geluk zien we bij het eerste meer aan onze rechterhand, Laguna Amarga, meteen guanacos’s.
We rijden verder van Laguna Amarga naar Las Torres en beginnen aan de meerdaagse wandeling in dit fraaie Nationale Park! Wandeling Las Torres – Seron (ca. 4uur), overnachting op Camping Serón, (B,BL,D)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Torres del Paine | Seron - Dickson

Dag 10

Wandeling van Seron naar Dickson (ca. 6uur), overnachting op Camping Dickson, (B,BL,D)

Torres del Paine | Dickson - Los Perros

Dag 11

Wandeling van Dickson naar Los Perros (ca. 3 á 4uur), overnachting Camping Los Perros, (B,BL,D)

Torres del Paine | Los Perros - Grey

Dag 12

Wandeling van Los Perros naar Grey (ca. 10uur), overnachting op camping Grey, (B,BL,D)

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Torres del Paine | Grey - Lodge Paine Grande

Dag 13

Op deze ochtend is het mogelijk om één van deze spectaculaire facultatieve excursies te maken:

Grey Gletsjer
In de ochtend is er de mogelijkheid om een gletsjertocht te maken op de Grey gletsjer tussen 08:30 en 13:30. Met een klein bootje wordt je afgezet op de nunatak van de gletsjer. Daar loop je in een uur naar het punt van contact met de gletsjer. Deze wandeling gaat over ruw maar goed begaanbaar terrein. Af en toe moet er even geklauterd worden. Eenmaal op de gletsjer (met stijgijzers, pickel, helm en klimgordel dit wordt ter plekke aan deelnemers verstrekt en hoeft u niet zelf mee te nemen) is er ruim 2 uur de tijd om deze te verkennen. De gidsen die deze tocht leiden zijn uitstekend en zeer ervaren) Deze gletsjertocht is niet vergelijkbaar met die van in El Calafate of Chalten waar massa’s mensen in rijen achter elkaar het ijs op en af worden geleid. Er zijn weinig mensen en de toegang tot het ijs maakt het een pittige excursie. Eenmaal op het ijs is het een fluitje van een cent.

Kayakken tussen de ijsbergen
Ook bestaat de mogelijkheid om te kayakken tussen ijsbergen tussen 09:00 en 11:30. In de kayak zit je laag en je glijdt geruisloos over het water. Dat geeft een heel ander gevoel dan kijken vanaf een boot of vanaf de kant. Aanrader!

Wandeling van Grey naar Lodge Paine Grande (ca. 4uur),overnachting op camping Lodge Paine Grande, (B,BL,D)

Torres del Paine | Lodge Paine Grande - Valle Frances - Camping Frances

Dag 14

In ongeveer 7 uur wandelen we van Lodge Paine Grande naar Camping Frances. Onderweg zullen we “Valle Frances” verkennen, dit is een smalle en ruige vallei die wordt gedomineerd door de oostelijke muur van de Paine Grande berg, de hoogste berg in het park. Aan de andere kant staan de dreigende tweekleurige muren van de “Cuernos” formatie. Af en toe hoor je het ijs van de “Glaciar Frances” kraken en kan je een kleine lawine naar beneden zien komen! Overnachting op Camping Frances. (B,BL,D)

Torres del Paine | Camping Frances - Valle Bader

Dag 15

De Bader Vallei is de hoogste vallei in het park. Er gaan geen officiële paden heen, dus weinig mensen krijgen de mogelijkheid van deze prachtige plek te genieten die vaak favoriet is bij de lokale bergsport liefhebbers. Het is een pittige wandeling naar boven om bij de ingang van de vallei te komen waar we kamp opslaan in de wildernis.
Overnachting in Valle Bader (wildernis camping zonder voorzieningen) (B,BL,D)

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Torres del Paine | Valle Bader

Dag 16

Vandaag gaan we zonder zware bepakking op pad om de Bader Vallei te verkennen. De wandelingen in Valle Bader gaan over niet officiële paden en over terrein zonder paden. Dit vergt extra inspanning en is uitdagender voor knieën en enkels. We zijn omringd door de prachtige tweekleurige muren van de Cuernos en de Almirante Nieto berg met zijn roze graniet. Hier in het hart van het massief zien we ook de beroemde Torens vanuit een hele andere hoek dan we gewend zijn ze te zien. Door de hoogte van de vallei hebben we richting het zuiden steeds uitzicht over de blauwe meren en uitgestrekte pampa’s in de verte. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de groep bepaalt de gids welke route er wordt gelopen en hoelang we op pad gaan.
Overnachting in Valle Bader (wildernis camping zonder voorzieningen) (B,BL,D)

Torres del Paine | Valle Bader - Las Torres

Dag 17

We lopen de Bader vallei weer uit terug naar het pad helemaal beneden en in ongeveer 4 uur bereiken we Camping Las Torres. Terwijl we wandelen hebben we uitzicht over het prachtige turquoise Nordenskjold meer. Eenmaal aangekomen zien we de Almirante Nieto berg weer, maar dan in een heel andere gedaante. De puntjes van de Torens zijn net zichtbaar boven zijn donkere helling uit. Overnachting op camping Torres (B,BL,D)

Torres del Paine | Base de las Torres

Dag 18

De Torens die het park zijn naam hebben gegeven staan op ons te wachten. In een rustig tempo lopen we naar boven, over rotsachtige vlakten en door donkere frisse bossen totdat we aan de voet van een morene staan. Daar eenmaal overheen staan we opeens oog in oog met de indrukwekkende granieten torens die recht voor onze neus meer dan een kilometer de hoogte in schieten. Na de tijd genomen te hebben van dit spektakel te genieten lopen we terug. In totaal duurt deze wandeling ongeveer 7 uur.
Transfer van Las Torres naar Puerto Natales
Afscheidsdiner El Asador Patagonico, overnachting in eenvoudig hotel. (B,BL,D)

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Puerto Natales - Buenos Aires

Dag 19

Privé transfer (zonder gids) van uw hotel naar de bus terminal
Transfer (zonder gids) met de bus van Puerto Natales naar El Calafate (ca. 5 á 6uur)
Privé transfer (met gids) van de bus terminal naar het vliegveld voor uw vlucht van El Calafate naar Buenos Aires.
Privé transfer (zonder gids) van het vliegveld naar uw hotel, overnachting in uw hotel, (B,-,-)

Buenos Aires

Dag 20

Vrije dag in Buenos Aires
Privé transfer (zonder gids) van uw hotel naar het vliegveld voor uw I.C. terugvlucht naar Amsterdam, (B,-,-)

Amsterdam

Dag 21

Aankomst in Amsterdam

Patagonië en Vuurland Prijzen/Data


De reissom is onder voorbehoud:
2018-19: euro

Eerstboekers korting
Tijdig boeken biedt naast goedkopere vliegtickets o.a. nog het voordeel van de eerstboekers-korting voor deze reis:
€ 150 p.p. voor de 1ste t/m 4de boeker
€ 100 p.p. voor de 5de en 6de boeker.
De korting is – indien nog van toepassing – reeds verdisconteerd in de reissom!


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

18 jan t/m 07 feb 2020
Patagonië en Vuurland
€ 4500,-

Inclusief/exclusief


 • Alle luchthaven transfers in Argentinië
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax **
 • Alle hotels en/of lodges o.b.v. 2 -persoonskamers & L&O
 • Alle genoemde transfers per privévervoer en/of bus
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • Engelssprekende gids voor de wandelingen vanuit El Chaltén
 • Idem voor de excursie (optioneel) bij de Perito Moreno Gletsjer
 • Idem voor de 10-daagse trektocht in Torres del Paine
 • Korting voor eerste boekers! Reissom € 3000+ (deeln 1 t/m 4: €150pp, deeln 5+6: € 100pp), de korting is - indien nog van toepassing - reeds verdisconteerd in de reissom!
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de kok de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten
 • Engelssprekende gids(en)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 5 kg per persoon)
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent op aanvraag (alléén indien gewenst!)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer voor alle nachten in hotel/lodge € 1250 (alléén indien gewenst!)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Evt. huur slaapmatje
 • Evt. facult. boottocht Perito Moreno Gletsjer ca.€ 25 p.p.
 • Evt. facultatieve excursie wandeling Grey gletsjer $ 200 p.p.
 • Evt. facultatieve excursie kayakken bij Grey gletsjer $ 125 p.p.
 • ** Bij late boeking kan er een toeslag op deze vluchten noodzakelijk zijn. Informeer!
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree Parque Nacional Los Glaciares ca. € 26
 • Entree Torres del Paine ca. € 25

Patagonië en Vuurland files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Er is voor deze reis geen visum nodig.Reisinformatie
Reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!