Sneeuwschoenwandelen Pays du St. Bernard

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
7 dagen
Hoogste punt
2469m
Aantal loopdagen
5 dagen
vanaf € 895,-
Sneeuwschoenwandelen

VERSTILDE DALEN ZONDER SKILIFTEN

Algemeen: Dit wordt een heerlijk afwisselende week, in meerdere opzichten! Want behalve dat we vijf schitterende dagtochten maken, lopen we maar liefst in vier verschillende gebieden! Het doodlopende, compleet verstilde maar oh zo mooie Val Ferret, is beroemd om zijn in de zomer populaire Tour du Mont Blanc. Het biedt fenomenale uitzichten. Ook de andere 2 gebieden, bij Champex en bij Liddes, kenmerken zich doordat ze weinig skiliften hebben en dus rustig zijn. De wandelingen duren gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes) en hebben maximaal 400 meter hoogteverschil.

Accommodatie: We slapen alle nachten in het sfeervolle, houten hotel du Grand Sint Bernard in het dorpje Liddes op 1347m hoogte. Dit omdat het zo mooi centraal gelegen is. Daar hebben we 2-persoonskamers met gescheiden bedden. W.c. en douche zijn op de gang.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of  met lopen op sneeuwschoenen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet goed zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3,5 – 5 uur per dag, exclusief de pauzes.

Deze sneeuwschoenwandeltocht zal worden begeleid door Frederike Bloemers.
Zij heeft de opleiding tot Accompagnatrice en Montagne (AM) in het Zwitserse Wallis in 2017 met succes afgerond.

 • Gevarieerde tochten in drie verschillende dalen
 • Veilige wandelroutes met uitdagende vergezichten
 • Authentiek en comfortabel hotel
 • Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)

Sneeuwschoenwandelen Pays du St. Bernard dag tot dag


Winterse weertypes
In de winter is het in de Walliser Alpen boven de 1.200 meter, mede door het landklimaat, vaak prachtig weer met strakke blauwe luchten en veel zon. Vanuit het hotel en de gîte lopen we direct de natuur in. Tijdens deze sneeuwschoen wandelreis maakt u afwisselende tochten onder deskundige Nederlandse reisbegeleiding. Een sneeuwschoenwandeltocht is een wintersportvorm die heerlijk bij de natuur staat. Snelheid is niet aan de orde, het tempo licht zowel stijgend als dalend relatief laag. Daardoor kan volop aandacht besteed worden aan sporen in de sneeuw, aan de soorten bomen en aan de omgeving. De wandelgids zal daar zeker het een en ander over vertellen!

Programma
Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3
1347M

Rit naar La Fouly, Val Ferret, Zwitserland

Dag 1

We verzamelen op zaterdagavond 20 maart uiterlijk om 17.30u. in hotel du Grand Sint Bernard, Rue du Fond de Ville 1, 1945 Liddes. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste dagwandeling. Het programma kan aan corona-eisen en aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

1500M

Val Ferret

Dag 2

Zo’n eerste dag gaan we voor de ongeoefenden eerst wat spelen in de nabije omgeving. Eerst oefenen we op een besneeuwd weitje met de lawinepieps. Dan beginnen we rustig te lopenom aan de sneeuwschoenen te wennen. Heerlijk comfortabele start vanuit het hotel!

1470M

Champex

Dag 3

Rondom het sympathieke dorpje Champex met het verstilde gelijknamige meertje kunnen we fantastische tochten maken. Met de auto rijden we in 20 minuten hier naartoe. Er zijn maar liefst 3 verschillende lussen in 3 windrichtingen te lopen! We laten ons inspireren door wat we zien en willen. Zeker is dat dit een prachtige dag wordt, met uitzicht op het Lac de Champex en het Val d’Entremont! Na de wandeling rijden we terug naar Liddes waar we weer warm verwelkomd zullen worden en kunnen aanschuiven aan de dis.

Hoogteverschil: 600m stijgen en dalen

Lengte: 10,2 km. Duur: 5 uur

 

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
2111M

Tsamonay

Dag 4

Vandaag blijven we lekker hoog en vertrekken direct vanuit ons hotel. Het wordt een van de mooiste tochten in dit dal, afgewisseld door open vlaktes en bossen. Het is een schitterende rondtocht. We rijden in 10 minuutjes naar het begin van een van de weinige skiliften hier: Le Chapelet (1595m). Maar wij stijgen op eigen kracht en volgen door het bos de hoogtelijn van de helling naar het noorden. Langzaam naderen we het mooie uitzichtspunt tot boven de 2.000 meter (Tsamonay) en we komen uit bovenaan de skilift. Over de vlakte naar Bavon en dalend duiken we een romantisch bospad in en komen zo terug bij de parkeerplaats.

Hoogteverschil: 516m.

Lengte: 8,5 km. Duur: 5 uur

2469M

Col de St.Bernard

Dag 5

Wanneer de sneeuw- en weersomstandigheden gunstig zijn maken we een imposante tocht naar de Zwitsers-Italiaanse grens. We rijden naar het begin van de colweg, die voor auto’s is afgesloten.  Het wandelpad loopt voor een groot deel over deze pasweg en is zowel qua route als qua uitzicht sensationeel. Het nog in gebruik zijnde, reusachtige klooster (Hospice) is opengesteld voor gasten. Daar kunnen we ons laten verwennen met warme drank en spijs. Dat we dezelfde weg terug lopen is geen enkel bezwaar, het uitzicht is totaal anders!

Hoogteverschil: 549m.

Lengte: 6 km. Duur: 4 uur

1500M

Val Ferret

Dag 6

Vandaag bezoeken we het prachtige Val Ferret! Even met de auto en dan maken we een 2 uur durende ronde van 5,5 km. vanaf het Prayon (1460) naar het  gehucht La Fouly (1594m), bekend van de Tour de Mont Blanc. gaan we gemotoriseerd naar het 8 km. verderop gelegen dorpje Praz de Fort. Nu duiken we een verstild zijdal westwaarts in, het Vallon d’Arpette de Saleina. We lopen een vriendelijke lus, gedeeltelijk door het bos.

Hoogteverschil: 300m. stijgen en dalen

Lengte: 9,7 km. Duur: 3,5 uur

 

+
Dag 7
1580M

Col du Tronc, rit terug naar Nederland

Dag 7

Op onze laatste dag gaan we onszelf heel erg verwennen met een schitterende afscheidstocht! We rijden met onze bagage in de auto een klein halfuur en stijgen noordwaarts naar het gehucht Levron (1.313m.). Vandaaruit maken we een uitdagende rondtocht op hoogte, over de Col du Tronc met het letterlijke (uitzichts)toppunt La Crevasse (1807m.). Na eerst door larix-en sparrenbos gestegen te zijn, komen we in de openheid en kijken uit en blikken terug over “onze” Val Ferret en Val d’Entremont! We zeggen elkaar gedag en stappen in de auto richting treinstation of autoweg naar Nederland. Sommigen willen misschien direct doorrijden naar Nederland,maar dat wordt een latertje. Verstandiger lijkt het om ergens nog onderweg te logeren, een overnachtingsplaats kunnen we suggereren.

Hoogteverschil: 500m. stijgen en weer dalen

Lengte: 11 km. Duur: 4,5 uur

Sneeuwschoenwandelen Pays du St. Bernard Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • 6 overnachtingen half pension in hotel, met lunchpakket
 • Deskundige Nederlandse reisleiding, Frederike Bloemers, met aandacht voor natuur en omgeving
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • huurlawinemateriaal (zendertje, schep,sonde)
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Evt. extra overnachting na laatste wandeltocht: Reken op ca. €100,-
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Heen- en terugreis vanuit Nederland. (Er wordt door reisbegeleider gecoördineerd over poolen met auto’s)
 • Eventueel lokaal vervoer
 • Huur of aanschaf sneeuwschoenen en stokken. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag).
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Sneeuwschoenwandelen Pays du St. Bernard files en detail


Groepsgrootte:
minimaal 3 personen
maximaal 8 personen

Inschrijven: vóór 15 februari 2021

Accommodatie: We slapen alle nachten in het sfeervolle, houten hotel du Grand Sint Bernard in het dorpje Liddes op 1347m hoogte. Dit omdat het zo mooi centraal gelegen is. Daar hebben we 2-persoonskamers met gescheiden bedden. W.c. en douche zijn op de gang.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of  met lopen op sneeuwschoenen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet goed zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3,5 – 5 uur per dag, exclusief de pauzes.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Voor het lawinemateriaal (zender, schep en sonde) wordt gezorgd.

Transport: De afstand naar het beginpunt over de autoweg is vanaf Utrecht 960 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto’s (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. Auto’s zijn handig, omdat we regelmatig naar een ander startpunt voor de wandelingen moeten rijden.

 

 

documenten & informatie


Paklijst
Paklijst

eguliere paklijst (lijsten voor Corona, winter en voor overnachting in een berghut, zie hieronder)

 • Stevige wandelschoenen, met vooral goed vastzittende zolen! En waterdicht gemaakt (zgn. B- of C-schoenen,kijk voor uitleg op de website van Zwerfkei of Bever)
 • Wandelstokken
 • Goeie wind- en waterdichte kleding
 • Zonnepet èn muts, dunne handschoenen
 • Zonnebril, die met felle zon, bijv. in de sneeuw, de UV-straling goed tegenhoudt
 • Zonnebrandcrème >factor 30+ (in kleine verpakking) en lippenbalsem
 • Dagrugzakje voor eten, drinken, trui en jas
 • Regenhoes voor over rugzak
 • Een zitmatje van ca. 30 – 30 cm.  (evt. heeft Bever)
 • Waterfles van 1 liter en desgewenst ook van 0,5 liter, gevuld met water, gesuikerde thee of limonade. Reken niet  op restaurantjes onderweg!
 • Fototoestel (evt.)
 • Mobieltje (evt.)
 • Tussendoortjes voor onderweg, naast het lunchpakket. Kies vooral wat je zelf lekker vindt! Voorbeelden per dag:  1 vruchten- of chocoladereep, 2 handjes noten of studentenhaver, enkele koekjes of Snelle Jelle of stukjes worst of kaas. Neem niet teveel mee, max. 250 gr. is mijn advies.
 • Beetje verbandspul zoals sporttape, pleister. Wij hebben uitgebreid assortiment mee.
 • Plastic zakjes of een aansteker voor (verbranding van) gebruikt w.c. papier.
 • Papier met NAW van een contactpersoon thuis die bereikbaar is.
 • Identiteitskaart en NKBV lidmaatschapskaart als je die hebt.
 • Verzekeringsbewijs (is bij de NKBV-verzekering niet nodig)
 • Als je het interessant vindt een wandelkaart van het gebied, kompas, GPS, maar daar zorgen we natuurlijk in elk geval voor!
 • Neem altijd euro’s of (indien relevant) Zwitserse franken mee in je rugzak voor een versnapering in een cafeetje tijdens een tocht.

Bedenk dat het in de bergen plotseling winters kan zijn. Zorg daarom áltijd voor warme spullen, ongeacht de weersverwachting! Aarzel je, mis je iets op deze lijst,  of heb je een vraag, email ons!

Extra spullen voor in de winter

 • Een skibroek, skijas, thermo-ondergoed, windstopper, donsjas etc.
 • Handschoenen met overwanten of dikke handschoenen of wanten
 • Thermosfles van 1 l., en evt. 0,5 l. waterfles
 • Zonnebrand beschermingsfactor 50+ en lippenbalsem
 • Skibril (evt., naast je goeie! zonnebril)
 • Sneeuwschoenen indien er sneeuw ligt. Daarover je hoor je tijdig van ons (huren kan bij Basecamp in Den Haag, laat mij s.v.p. horen als je wilt dat wij ze voor je reserveren)
 • Gamaschen (nylon hoezen om je schoenen en enkels, liefst ook tot je knie), tenzij je waterdichte broek je schoenen goed afsluit.

Extra spullen bij overnachting vanwege Corona

 • Slaapzak! Die is in de Franse hutten overal vereist, in de Zwitserse niet altijd (informeer bij Frederike)
 • Flesje desinfecteermiddel
 • Minstens 6 mondkapjes

Extra spullen voor bij overnachting in een berghut

 • Iets grotere rugzak dan dagrugzak, van ca. 40-50 liter. Gewicht van gepakte rugzak (incl. drinken en eten) mag tussen 8 – 10 kg. zijn.
 • Tochtenproviand (vaak is lunchpakket van hut al royaal) voor de volgende dag
 • Extra geld voor heet water, drankjes, snacks in de hut
 • Extra plastic zakjes (evt. met afsluitbaar) voor proviand
 • Hoofdlamp met reservebatterijen)
 • Lakenzak (zijden is lekker licht) met kussensloop
 • Een of twee kleine handdoekjes
 • Slaapkleding met lange mouwen
 • Extra sokken
 • Schoon ondergoed
 • Toiletartikelen (crème etc. in kleine potjes verpakken!)
 • Theezakjes, evt. koffiestaafjes, cup-a-soup, want in een hut kan je heet water kopen
 • Voor de bezitters van een mobiele telefoon: een oplader.
Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!