Pays du St. Bernard

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
7 dagen
Aantal loopdagen
5 dagen
vanaf € 795,-
Sneeuwschoenwandelen

Zuid-Wallis kent een van de stabielste weerzones van de Alpen. Dat geldt ook voor het Pays du St.Bernard, waarin we drie gebieden gaan verkennen. De variëteit van deze regio is ongekend.
We beginnen in het verstilde en van de Tour du Mt. Blanc bekende dal Val Ferret.  Overnachting in een statig, antiek hotel, in La Fouly, op 1.600 meter. Éen skiliftje, een doodlopende weg, dus we hebben het dal aan ons. Je kijkt direct aan tegen bergtoppen van 3.000 meter en hoger.
De volgende dag rijden we naar het belendende dal van het dorpje Champex. Alweer betreden we een verscholen dal waar we ons een dag rondom het Lac de Champex vermaken. Ons derde deelgebied is het Val d’Entremont, met als basis het historische stadje Bourg-St. Pierre (1.632m.). Dit fungeerde sinds de 14e eeuw als burchtstadje om de wegen over de St. Bernardpas te beschermen. Napoleon heeft er in 1800 vertoefd in een nog aanwezig hotel. Wij logeren in een gastvrije gîte, in het oude stadje gelegen. Van daaruit maken we drie dagtochten en krijgen ongetwijfeld zicht op  alpenreuzen als de Grand Combin, de Mont Blanc en de Grand Paradiso! We blijven nadrukkelijk buiten de lawinegevaarlijke gebieden. We lopen en verblijven boven de 1.500 meter, de sneeuwzekerheid is daar groot!

Zwaarte
Actieve sneeuwschoen wandelweek
circa 5 wandeluren per dag; circa 400 – 700 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 9 – 11 km

Deze sneeuwschoenwandeltocht zal worden begeleid door Frederike Bloemers.
Zij heeft de opleiding tot Accompagnatrice en Montagne (AM) in het Zwitserse Wallis in 2017 met succes afgerond.

 • Gevarieerde tochten in drie verschillende dalen
 • Veilige wandelroutes met uitdagende vergezichten
 • Authentiek en comfortabel hotel met sauna
 • En slapen in een sfeervolle gîte
 • Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)

Reis in beeld

Pays du St. Bernard dag tot dag


Winterse weertypes
In de winter is het in de Walliser Alpen boven de 1.200 meter, mede door het landklimaat, vaak prachtig weer met strakke blauwe luchten en veel zon. Vanuit het hotel en de gîte lopen we direct de natuur in. Tijdens deze sneeuwschoen wandelreis maakt u afwisselende tochten onder deskundige Nederlandse reisbegeleiding. Een sneeuwschoenwandeltocht is een wintersportvorm die heerlijk bij de natuur staat. Snelheid is niet aan de orde, het tempo licht zowel stijgend als dalend relatief laag. Daardoor kan volop aandacht besteed worden aan sporen in de sneeuw, aan de soorten bomen en aan de omgeving. De wandelgids zal daar zeker het een en ander over vertellen!

Programma
Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Rit naar La Fouly, Val Ferret, Zwitserland

Dag 1

We rijden per auto (carpoolen?) naar Zwitserland en verzamelen op zondagavond 3 februari uiterlijk om 17.30u. in ons hotel in het plaatsje La Fouly in het dal Val Ferret. Na het gezamenlijke diner  bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht.

Val Ferret

Dag 2

In dit prachtige dal maken we 2 korte tochten. Heerlijk comfortabele start vanuit het hotel! We maken een 2 uur durende ronde van 5,5 km. via het gehucht Prayon. Weer terug in La Fouly gaan we gemotoriseerd naar het 8 km. verderop gelegen dorpje Praz de Fort. Nu duiken we een verstild zijdal westwaarts in, het Vallon d’Arpette de Saleina. We lopen een vriendelijk lus, gedeeltelijk door het bos. Maar vanuit de open plekken word je de ruigte van dit diepe dalletje gewaar.
Hoogteverschil: 300m. stijgen en dalen
Lengte: 9,7 km.
Duur: 3,5 uur

Champex

Dag 3

We pakken onze bagage in en rijden naar het volgende wandelgebied. Dit ligt bij het sympathieke dorpje Champex. Met de auto is dit 19 km, 26 minuten rijden. Hier belanden we in een wandeleldorado waar we ons de hele dag uitstekend kunnen vermaken! Er zijn maar liefst 4 verschillende lussen in 3 windrichtingen te lopen! Ook al laten we ons inspireren door wat we zien en willen, het zou mooi zijn alle 4 tochten te lopen. Zeker is dat dit een prachtige dag wordt, met uitzicht op het Lac de Champex en het Val d’Entremont!Na de wandeling rijden we naar onze gîte in het monumentale dorpje Bourg St. Pierre (1.632m.) in het Val d’Entremont. Daar zullen we 4 nachten verblijven. Met de  auto is dit 23 km, 30 minuten rijden.
Hoogteverschil: 670m. stijgen en dalen
Lengte:  11,2 km.
Duur: 6uur

 

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Plan Beu

Dag 4

Vandaag blijven we lekker hoog! Het wordt een van de mooiste tochten in dit dal, afgewisseld door open vlaktes en bossen. Het is een schitterende rondtocht. We rijden in een kwartiertje naar het begin van een van de weinige skiliften hier: Le Chapelet (1.595m). Maar wij lopen op eigen kracht en volgen door het bos de hoogtelijn van de helling naar het noorden. Langzaam stijgend naderen we Plan Beu (1.833m.) en buigen in het Forêt de Martenne weer zuidwaarts. We stijgen tot boven de 2.000 meter, lopen onderlangs de rotspartij Tsamonay  en we komen uit bovenaan de skilift. Over de vlakte naar Bavon en dalend duiken we vanzelf het bos in. Via Les Torrents en Dzâye komen we bij de parkeerplaats.
Hoogteverschil: 450m.
Lengte: 8,5 km.
Duur: 5 uur

St. Bernardpas

Dag 5

De kans dat de autoweg naar de pas open is is erg klein, maar toch: dan rijden we de 7,5 kilometer daar zo naar toe (2.458m.). En anders lopen we er in een kleine 2 uur heen en weer terug. En dan kunnen we de lus boven vanaf de pas kleiner maken. Het is een indrukwekkend,  kaal landschap wat je daar op de Zwitsers-Italiaanse grens aantreft. Het nog in gebruik zijnde klooster (Hospice) laat het hele jaar door reizigers te logeren toe. Mogelijk kunnen we in het grote gebouwencomplex wat drinken en kunnen we vanaf daar een (deel van de) indrukwekkende rondtocht via de helaas gesloten hut Cantina Dogana (2.203m.) maken. We hebben met goed weer naar het zuiden prachtig uitzicht op het Italiaanse Aostadal en Gran Paradiso.
Hoogteverschil: vanaf de pas 266m. dalen en weer stijgen, en als de pasweg dicht is lopen we 1.000 meter extra!
Lengte: vanaf de pas ca. 6 km. en anders max.13,5km.
Duur: vanaf de pas ca. 2,5 uur en anders max. 6,5 uur

Col du Tronc

Dag 6

Op onze laatste dag gaan we onszelf heel erg verwennen met een schitterende afscheidstocht! We rijden ons dal alvast weer uit, langs Orsières en stijgen noordwaarts naar het gehucht Levron (1.313m.). Vandaaruit maken we een uitdagende rondtocht over de Col du Tronc (1.580m.) met het letterlijke (uitzichts)toppunt La Crevasse (1.807m.). Na eerst door larix-en sparrenbos gestegen te zijn, komen we in de openheid en kijken uit en blikken terug over “onze” Val Ferret en Val d’Entremont. Weer terug in Levron kunnen we een afscheidsdronk  nemen en zeggen we elkaar gedag na een onvergetelijke en sportieve week.
Hoogteverschil: 500 m. stijgen en weer dalen
Lengte: 11 km.
Duur: 5 uur

 

+
Dag 7

(Vervolg) rit terug naar Nederland

Dag 7

Gisteren na de wandeltocht al een stukje richting huis gereden, nu het laatste stuk naar huis.
Mocht er een extra overnachting geboekt zijn,  (Zie elders bij deze reis) dan reist men vandaag terug naar Nederland.

Pays du St. Bernard Prijzen/Data


Groepsgrootte:
minimaal 4 personen
maximaal 8 personen

Vereiste ervaring en conditie
Je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt ze onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 – 5 uur per dag (excl. pauzes).

Vervoer
De afstand over de autoweg is vanaf Utrecht 985 km. De treinverbinding is goed, maar reizen met  auto’s is prettig, omdat zowel de wandelgebieden als de overnachtingsplek veranderen. De reisleider bevordert dat er gepooled wordt met auto’s (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!).

Accommodatie
De eerste twee nachten worden doorgebracht in het zeer sfeervolle, houten hotel Edelweiss, mèt sauna, gratis WiFi en een bibliotheek. Het dorpje La Fouly ligt op een hoogte van 1.593 meter. Je slaapt in 2-persoonskamers. Voor een 1-persoonskamer betaal je CHF 32,- per nacht extra. De andere drie nachten brengen we door in het historische stadje Bourg St. Pierre, in de knusse en gastvrije gîte, Le Petit Vélan. Hier slaap je in 4-persoonskamers. Er is één 1-persoons kamer beschikbaar, voor CHF 20,- per nacht extra.
* Uitgebreid ontbijt
* Lunchpakket met thee (in eigen thermoskan)
* Viergangen menu (in hotel), driegangen menu (in gîte)
* In hotel: sauna en WiFi

Extra overnachting op dag 6
De ervaring leert dat de meesten, ná de wandeling op dag 6 graag alvast een stuk richting huis willen rijden en dan onderweg een overnachtingsplek zoeken / boeken.
Wil je pas op dag 7 naar huis en wil je een extra overnachting in gîte Le Petit Vélan? Op aanvraag en op basis van beschikbaarheid, reken dan op ca. €100,- per persoon.

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Hotel (tweepersoonskamer met douche en toilet) 2 nachten, gîte (4-persoonskamer) 3 nachten
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een vier- resp. driegangen menu)
 • Deskundige Nederlandse reisleiding, met aandacht voor natuur en omgeving
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Evt. extra overnachting na laatste wandeltocht: Reken op ca. €100,-
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Heen- en terugreis vanuit Nederland. (Er wordt door reisbegeleider gecoördineerd over poolen met auto’s)
 • Eventueel lokaal vervoer
 • Huur of aanschaf sneeuwschoenen en stokken. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag).
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Pays du St. Bernard files en detailAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!