Sea Trek zeetrektochten

Niveau

Makkelijk
Reisduur
8 dagen
Verblijf aan boord
2-pers Hut
Maaltijden aan boord
inclusief
vanaf € 2595,-

Zeilen op Buginese Schoener

door de Indonesische archipel

Bij ons boekt u de reis onder ANVR/SGR/SCR voorwaarden en ontvangt u een euro rekening.

 

ARTIKEL TELEGRAAF
http://www.telegraaf.nl/reiskrant/verrereizen/21764835/__Zeilen_langs_Molukken__.html


Op reis met Sea Trek

De wereld wordt in razend tempo kleiner. In de verste uithoeken van de aarde kom je internetcafe’s tegen, landen straalvliegtuigen en ontmoet je rugzaktoeristen met een mobieltje en GPS op zak. Alles lijkt afgegraasd en elk bed beslapen. Maar is dit echt zo? Valt er werkelijk niks meer op eigen houtje te ontdekken? Zijn er helemaal geen plaatsen meer te vinden waar je je waant in de 19e of zelfs in de 18e eeuw? Waar je weken aan een stuk kan reizen zonder weet te hebben van Smartphone, computers of andere zegeningen van onze tijd?

Natuurlijk wel! Maar niet bij het reisbureau op de hoek. Aan boord van onze comfortabele tweemaster ‘Katharina’ brengen wij u, tijdens onze zeereizen, langs de eilanden van Oost-Indonesië en de kust van Papua naar gebieden waarmee u normaal alleen kunt kennismaken via National Geographic of Discovery Channel. Gebieden die buiten de routes vallen van zelfs de meest gepokte en gemazelde reiziger, domweg omdat er geen verbindingen zijn en er geen accommodatie is. U zult ze met ons bereizen; zittend in een comfortabele dekstoel, nippend van uw glas wijn, terwijl u met een verrekijker de horizon afspeurt naar walvissen en vulkaantoppen. De service aan boord is uitstekend; heerlijke maaltijden worden met liefde en zorg geserveerd door een 12 koppige bemanning. Dit alles voor of na terugkeer van onderwater-avonturen of van spectaculaire tochten langs vulkanen en nooit betreden jungle-dorpen.

 

 

 • Relaxen tijdens zeetrektocht
 • Authentieke eilanden
 • Komodo varaan
 • Desgewenst gecombineerd met verblijf op Bali

Sea Trek zeetrektochten dag tot dag


alle overige programma’s, data en prijzen kunt u hier bekijken: https://seatrekbali.com/

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek vanaf Bali, Amed

Dag 1

Vanuit Sanur vertrekt u voor de gezamenlijke transfer naar Amed. In dit prachtig aan de oostkust van Bali genestelde plaatsje kunt u zich ontspannen, in de heuvels wandelen  of een eerste poging wagen om te snorkelen onder begeleiding van uw tourleader. Tijdens het diner of tijdens uw sundowner gezeten aan de strand bar maakt u kennis met mensen uit alle delen van de wereld die de komende reis aan boord uw reisgenoten zullen zijn.

Lombok

Dag 2

Na het ontbijt, mogelijk gevolgd door een kort moment van zwemmen of snorkelen, scheept u zich in aan boord van de Katharina of van de Ombak Putih, trotse Buginese schoeners, gebouwd in de gelouterde traditie van door de eeuwen heen beproefde houten scheepsbouw. Vanaf nu treedt u in de voetsporen van de ontdekkingsreizigers. Met een kleine groep gelijkgestemden gaat u een reeks zeer uiteenlopende eilanden in het fascinerende oosten van Indonesië verkennen.

De Katharina en de Ombak Putih tellen respectievelijk 6 en 12 comfortabele hutten, voorzien van douche/toilet en airconditioning. Daarnaast zijn de schepen uitgerust met moderne communicatiemiddelen en veiligheidsvoorzieningen van hoog niveau. De ervaren bemanning telt 12 of 16 koppen die er voor zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Aan boord is er een Engels (en soms ook Nederlands) sprekende tourleader, die verantwoordelijk is voor de gang van zaken aan boord en alle excursies organiseert.

 

’s Morgens wordt er een ontbijtbuffet geserveerd, terwijl ook de lunch in buffetvorm wordt aangeboden. ’s Avonds worden de belevenissen van de dag doorgesproken tijdens een diner, waarbij namens de reder enkele glazen wijn worden geschonken.

 

Bij de prijs zijn de maaltijden en excursies inbegrepen. Dit geldt ook voor de softdrinks, koffie, thee en mineraalwater. Uw verblijf aan boord is ook inclusief laundry service evenals het gebruik van snorkel uitrusting.

Behalve de wijn bij het diner, zijn aan boord alcoholische versnaperingen tegen redelijke prijzen verkrijgbaar.

 

Het is raadzaam om wat contant geld in kleine coupures mee te nemen voor fooien en persoonlijke aankopen. U heeft weinig of geen gelegenheid om tijdens uw Seatrek reis te pinnen.

 

Na het lichten van het anker steekt u tussen Bali en Lombok de zgn. Wallace Lijn over, genoemd naar de beroemde Victoriaanse natuuronderzoeker  Alfred Russel Wallace. Wallace ondekte dat planten en dieren ten oosten van deze lijn op die van Australie leken terwijl die ten westen verwnt waren aan de planten en dieren van Azie.

 

In de loop an de middag komt u aan bij Gili Trawangan voor de west kust van Lombok. Hier kunt u zwemmen, snorkelen, duiken, peddel boarden, kajakken of zonnebaden op  het witte zand.. An het begin van de avond wordt koers gezet naar Noord Lombok.

 

Gili Sulat

Dag 3

Voor anker aan de noordkust van Lombok, gaat u na een hartig ontbijt van boord  voor een tour naar het traditionale dorpje Senaru. Een vrouwelijke gids leidt ons langs  huisjes met rieten daken en tuinen vol fruit en kruiden. We proeven het leven van de

lokale Sasak bevolking. Langs een trap dalen we af naar een 40 meter hoge waterval, waarin we even een bad kunnen nemen. Lopend langs een oud irigatiekaneel hebben we een prachtig uitzicht over de rijstvelden afdalend naar de zee. Dit gebied is de geboorteplats van het unieke Wektu Telu geloof dat animistische praktijken vermengt met Islam. Als de tijd het toelaat bezoeken we Bayan Beleq, de oudste moskee van Lombok daterend uit de 16e eeuw, met wanden van bamboe en een dak van grasvezels. Misschien stuiten we hier ook op wevers en spinsters bij de uitoefening van hun ambacht. Nadat we aan boord hebben geluncht gaan we een kijkje nemen bij de koraalriffen van Gili Sulat, een beschermd natuurgebied.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Satonda

Dag 4

We worden wakker bij het eiland Moyo, ten noorden van Sumbawa. Na het ontbijt lopen we naar de (ondiepe) Diwa Mba waterval, waarboven een dik touw is gespannen. We wanen ons Tarzan, slingeren aan het touw naar beneden en laten ons in de poel onder de waterval plonzen. Of we doen het kalm aan en nemen vanaf de kant een bad. Rond het middaguur komen we aan bij Satonda, een mysterieus, vulkanisch eiland. Het kratermeer in het midden werd ooit met zeewater gevuld door de aanstormende tsunami volgend op de uitbarsting van de Tambora op Sumbawa in 1815. Dit was de hevigste uitbarsting sinds mensenheugenis en de oorzaak van een ‘zomerloos jaar’ in 1816 en hongersnoden in Europa en Amerika. De bevolking heeft in bomen langs het kratermeer wensen aan stenen opgehangen. Komen de wensen uit, dan moet men terug naar het eiland om een dankoffer te brengen. Langs het strand van Satonda ligt een prachtig veelkleurig rif met honderden vissen waar men zich op een zachte stroming langs kan laten drijven voor een magistrale sightseeing. Om het magische geheel te completeren steken er bij zonsondergang duizenden vliegende honden van Satonda over naar het vasteland om voedsel te gaan zoeken en de volgende morgen weerom te keren. De schemering is gevuld met klapwiekende contouren van duizenden mythologische vogels.

‘s Nachts varen we langs de oostkust van Sumbawa.

Banta

Dag 5

Vroeg in de ochtend komen we aan bij Pulau Sangean, een actieve vulkaan die 1800 meter stijl uit zee oprijst. Het dorpje aan de voet is slechts voor een deel van het jaar bewoond in verband met de periodieke activiteiten van de vulkaan. De vruchtbaarheid houdt mens en dier evenwel in de ban om landbouw en veehouderij te bedrijven. Soms zwemmen waterbuffels in zee om af te koelen. Aan de noordkant stijgen luchtbellen gevuld met vulkanisch gas op tussen het koraal, wat een heel bijzonder gezicht is.

Later in de middag arriveren we bij de witte stranden van Banta, het eerste eiland van de Komodo archipel. Een paradijselijke sfeer na de onheilspellende magie van de natuur die we achter ons hebben gelaten. De resterende uren brengen we door met zwemmen, snorkelen en het beklimmen van de heuvel om van het uitzicht te genieten. ‘s Avonds lichten we het anker en zetten we koers naar Komodo eiland.

Komodo

Dag 6

We liggen op de ree voor Komodo eiland, een van de 80 eilanden waaruit de Komodo archipel bestaat. Onder leiding van een parkwachter maken we een trek door het savanne-achtige, dorre en hobbelige landschap, de ideale habitat voor de ontzagwekkende reuzehagedissen, de Komodo varanen, die we – op veilige afstand – zullen tegenkomen. Onderweg zien we misschien herten, wilde zwijnen, geelkuif kaketoes, boshoenders, vlinders en zeldzame orchideen temidden van grillig gevormde vijgebomen en de typische, scherpgetande lontar palmen. Een prehistorisch landschap op armlengte, en het wachten is op de eerste dinosaurier! Eentje komt aangewaggeld, met zijn gevorkte tong tastend op zoek naar een mogelijke vijand of prooi. Na deze les in  prehistorie brengen we een bezoekje aan het plaatselijke dorpje waar varkens en kippen onder de huizen op palen rondscharrelen. Terug aan boord varen we richting Pantai Merah, het ‘rode strand’. Deze naam is ontleend aan stukjes rood koraal die zich met het witte zand hebben vermengd. We snorkelen hier boven een van de mooiste koraalriffen van oost Indonesie met uitzicht op een onwaarschijnlijke verscheidenheid aan vissen en koraal formaties en we komen letterlijk ogen tekort om het allemaal in ogenschouw te nemen. Later gaan we naar het Makassar rif waar we hopen op een ontmoeting met wiekende manta roggen. De dag wordt besloten bij Gili Lawa Darat voor een laatste snorkel ervaring en een klim naar de plaatselijke heuveltop vanwaar we uitzicht hebben op een magistrale zonsondergang.

+
Dag 7
+
Dag 8

Rinca en onbewoond eiland

Dag 7

Vandaag bezoeken we het eiland Rinca, het grootste van de archipel. Opnieuw zullen we onder begeleiding van een park-ranger de Komodo varanen tegenkomen, die volgens de geleerden waarschijnlijk aan de wieg stonden van de Chinese Draak. Ook zien we misschien apen, wilde buffels, wilde paarden en herten. Uitzichtpunten onderweg bieden magnifieke panorama’s over land en zee. ’s Middags maken we weer een snorkel stop bij Siaba eiland waarna we het lieflijke Kelor zullen aandoen en vervolgens misschien kiezen voor een kort bezoek aan het buureiland Kukusan waar zgn. ‘zeezigeuners’ (Bajao) hun huizen op palen boven het water hebben gebouwd. ’s Avonds vieren we onze ‘Grand Finale’ op een onbewoond eiland waar de crew bij het schijnsel van een kampvuur een  barbecue bereidt en er op het strand zal worden gedanst bij levende gitaarmuziek en zang. De scroboscopische sterrenhemel vormt het sluitstuk van een onvergetelijke dag.

Flores, terugvliegen naar Bali

Dag 8

Degenen die vroeg op zijn kunnen nog een laatste keer zwemmen of snorkelen voordat we de baai van Labuhanbajo binnenvaren. Om 9 uur gaan we per bus op weg naar het dorpje Melo. Hier wonen we een uitvoering bij van de zgn ‘Caci’, een ritueel ‘zweep-gevecht’ tussen twee lokale gladiatoren die, bewapend met zweep en schild  en dansend op het ritme van traditionele akoustische instrumenten, elkaar een wond op de rug pogen toe te brengen. De mannen van West-Flores zijn befaamd om hun moed en behendigheid en daarvan getuigen de bliksemsnelle en onverschrikkenbewegingen waarmee ze zich in de strijd werpen. De winnaar wordt luid toegejuicht door de bevolking en de voorstelling wordt afgesloten met traditionale dansen van de streek.

We keren terug aan boord voor een laatste lunch, waarna u per bus naar het vliegveld wordt gebracht voor uw terugvlucht naar Bali.

Sea Trek zeetrektochten Prijzen/Data


alle programma’s, data en prijzen kunt u hier bekijken: https://seatrekbali.com/

 

 

De data hieronder betreffen uitsluitend de 8d/7n cruise: Dances, Dragons and Magical lakes I & II


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Hut obv 2-pers kamer incl alle maaltijden
 • Vervoer naar en van de boot op 1ste en laatste dag.
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Alle excursies conform programma
 • Snorkelen onderweg
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Hotel op Bali voor en/of na cruise
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Drankjes aan boord
 • Persoonlijke uitgaven
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Sea Trek zeetrektochten files en detail


De Buginese Schoener: Katharina & Ombak Putih

De Buginese schoener of Pinisi is sinds eeuwen een vertrouwd gezicht in de Indonesische archipel. In de vroegste verslagen van westerse reizigers spreekt men al van een uitgebreide vloot van dergelijke schepen die in het gebied van Nieuw Guinea tot aan de kust van Indochina handelswaren vervoerden.

De Pinisi is een opmerkelijke verschijning. De vorm  lijkt op een Chinese jonk, waarbij de boeg  een scherpe hoek met de waterlijn maakt. Het schip is doorgaans voorzien van twee masten met een schoener-zeilvoering, inclusief topzeilen en drie fokken.Vroeger was één van de meest opvallende onderdelen van het schip het roer. In plaats van één roer in het verlengde van de kiel gebruikte men twee roeren, die aan de zijkant van het achterschip opge­hangen waren met een rattanverbinding, en die elk door een stuur­man bediend werden.

De Pinisi’s worden tot op de dag van vandaag met de hand gebouwd in Zuid-Sulawesi, zonder hulp van bouwtekeningen, maar volgens de traditie zoals die al eeuwenlang van vader op zoon is doorgegeven.

Kijk HIER voor meer informatie over de Buginese Schoener KATHARINA (14-pers) & OMABK PUTIH (24 pers).

 Accommodatie op De Katharina
‘De Katharina’ is volledig aangepast aan de wensen van de westerse reiziger. Het schip biedt plaats aan 16 passagiers. Er zijn 2 hutten met een 2-persoonsbed, 4 hutten met 2 losse bedden en 2 hutten met een stapelbed. Alle hutten zijn voorzien van airconditioning, een douche, toilet en een wastafel. Er is extra slaapgelegenheid aan dek zodat u ook onder de sterrenhemel kunt slapen! Aan boord is elektriciteit aanwezig in de vorm van 220 V. 220 V. Het schip is voorzien van moderne navigatiemiddelen zoals GPS, radiocommunicatie-apparatuur en veiligheidsvoorzieningen.

Aan boord u treft u geen uitge­sproken luxe aan, maar de schepen zijn naar de maatstaven van westerse reizigers erg comfortabel. Het belangrijkste comfort-aspect is echter immaterieel: het gegeven dat u verschillende bestemmingen achtereen bezoekt, zonder daarbij ook maar één keer uw bagage te hoeven in- of uitpakken.
Bemanning
Het schip wordt gevaren door een 12-koppige bemanning, terwijl de passagiers worden verzorgd door een kok, twee pursers en een hutjongen. Wanneer u terugkeert aan boord na een excursie, kunt u, achterover geleund in een dekstoel, de indrukken van de dag nog eens uitwisselen. Terwijl in de keuken de laatste hand wordt gelegd aan de maaltijd, wordt het anker gelicht voor het vertrek naar de volgende bestemming.
Maaltijden aan boord
De verzorging aan boord omvat ook alle maaltijden.
U begint de dag met een ontbijt, bestaande uit toast, aangevuld met een omelet, pisang goreng, flensjes of fruitsalade. De lunch is een lichte maaltijd, bijvoorbeeld soep met brood en salade, nasi goreng of fruit. ’s Avonds wordt een Indonesisch buffet met verschillende gerechten klaargezet, waarbij variatie van de gerechten een belangrijke rol speelt. Vlees, vis, kip, schelpdieren, tahoe, tempeh en eiergerechten wisselen elkaar af, aangevuld met groente, kroepoek en fruit.Onderweg worden verse ingrediënten ingekocht op de lokale pasar. De voorraad in de diepvries overbrugt de dagen waarop geen inkopen kunnen worden gedaan. Met het oog op de smaak van de gasten worden de maaltijden minder pittig gekruid dan in Indonesië gebruikelijk is. Koffie, thee, frisdranken en wijn bij het eten aan boord zijn gratis. Bier is tegen een redelijke prijs verkrijgbaar.

Geen cruise, geen zeilvakantie
Sea Trek reizen in Indonesië zijn geen zeilvakanties. Omdat de snelheid van de Pinisi zelfs onder vol zeil slechts 2 – 3 knopen bedraagt, wordt er vrijwel uitsluitend op de motor gevaren. Zonder deze maatregel zouden we de door ons geplande routes niet kunnen varen. Natuurlijk worden bij gunstige wind de zeilen gehesen.

 
Snorkelen
Een bijna dagelijks terugkerend hoogtepunt is het snorkelen. De fascinerende wereld onder water biedt steeds weer een overvloed aan bezienswaardigheden. U hoeft alleen in het water te springen om geconfronteerd te worden met bont gekleurd koraal en scholen tropische vissen. Aan boord van onze schepen zijn snorkels, duikbrillen en zwemvliezen aanwezig. Ook is het mogelijk om te duiken. Sea Trek kan voor u een duikuitrusting verzorgen maar dit dient u dan wel op voorhand aan te geven.
Hygiëne

Aan boord wordt bij het schoonmaken en het bereiden van het voedsel uitsluitend gekookt water gebruikt. De kans dat u aan boord darmklachten oploopt is daardoor tamelijk gering. Aan land moet u oppassen met wat u eet en drinkt. Het verdient de aanbeveling om thee of mineraalwater te drinken. Hoewel de verleiding om ijsblokjes te gebruiken groot is, kunt u dit beter niet doen omdat deze soms verontreinigd zijn.


VAARSCHEMA 2018!

Hier kunt u ‘live’ de prijzen en beschikbaarheid bekijken van alle cruises op Ombak Putih en Katharina, alsmede de routebeschrijvingen en hut-informatie.
Sea Trek in Nederland hanteert dezelfde prijzen (u ontvangt een nota in euro’s van ons), met dien verstande dat reizen geboekt in Nederland vallen onder dekking van ANVR/SGR/SCR!


Bali

Bali wordt wel omschreven als het paradijs op aarde. Sommige “kenners” zeggen echter dat het definitief ten prooi is gevallen aan het massatoerisme. De waarheid ligt in het midden. Inderdaad is het deel ten zuiden van de hoofdstad Denpasar zonder meer toeristisch en is hier van de oorspronkelijke samenleving weinig meer terug te vinden. Aan de andere kant lijken de Balinezen, mede dankzij de intense beleving van hun religie en het sterk georganiseerde sociale leven, nog altijd betrekkelijk “onaangeraakt” door al het vreemdelingenverkeer. Temidden van de vele Australiërs en Europeanen houden zij vast aan hun tradities, hun ceremonies en tempelfeesten en het bespelen van de gamelan. Veel mensen dragen nog de traditionele sarong of kain.Ook het landschap is nog altijd paradijselijk, uitgezonderd in het zuidelijke deel, waar het erg bebouwd is en wat droger en stoffiger. Bali lijkt zo mogelijk nog vruchtbaarder en nog weelderiger begroeid dan Java. De huizen in de “desa’s” gaan schuil in een zee van groen.
Of dit alles zo zal blijven is echter de vraag. Nog steeds worden er nieuwe toeristenplaatsen tot ontwikkeling gebracht en het aantal bezoekers neemt alleen nog maar toe. Een lichtpuntje is dat de nieuwe nederzettingen tot nu toe vrij klein zijn en dat de bebouwing nergens hoger mag zijn dan een kokospalm (drie tot vier etages). Daarbij komt dat veel hotels gebouwd zijn Balinese stijl en in mooie tuinen gelegen zin.

Lombok

Lombok ligt op slechts korte afstand van Bali, maar is, op het westelijk gedeelte na, aanmerkelijk droger dan Bali. Produkten van het eiland lopen uiteen van rijst en tabak tot puinsteen en zee­wier.

De bewoners bestaan voor het overgrote deel uit Sasaks, een islamitisch volk bij wie invloeden van hindoeïsme en animisme nog duidelijk herkenbaar zijn. Sasaks zijn uitstekende man­den­vlech­ters en produceren opvallend licht aardewerk zonder gebruik van een draaischijf.

Vaak worden bij Lombok de Gili’s apart vermeld. De Gili’s zijn een drietal eilanden voor de noordwestkust, een paradijs voor de strand- en snorkelliefhebber! Het is mogelijk om voor de vaartocht ook een paar nachten te verblijven op Lombok. Hier maken we gebruik van de Nusa Bungga bungalows. Op Lombok is ook de thuishaven van ‘de Katharina’.

Sumbawa

Een eiland dat zowel geografisch als qua taal en cultuur uit twee delen lijkt te bestaan. Het westelijke gedeelte, Sumbawa Besar, staat nog enigszins onder invloed van de Baline­se en Sasak-cultuur terwijl het oostelijke gedeelte (Bima) sterk verbonden is met de cultuur van de Makassarezen uit Zuid-Sulawesi. De Islam speelt een belangrijke rol, maar daarnaast blijft een krachtig geloof in de traditionele magie bestaan. Zo worden tijdens de rijst­oogst nog steeds de “berempuk” of traditionele boksge­vechten gehouden.

Van oudsher was Sumbawa verdeeld in drie sultanaten. In de steden Bima en Sumbawa Besar geven de houten paleizen van de vroegere Sultans en de hierin gevestigde musea een glimp te zien van het leven ten tijde van de sultans.

Sumba

Omdat dit eiland, afgezien van sandelhout en slaven, voor de Portugezen nauwelijks interessant was, vertoont de cultuur weinig invloeden uit het westen. Eeuwenoude tradities behoren nog tot het dagelijks leven. Zo worden tijdens de adellijke begrafenissen waterbuffels, paarden en varkens geofferd, en wordt de overledene vervolgens bijgezet in een mausoleum opgetrokken uit enorme stukken steen. Belangrijk op Sumba zijn de zogenaamde “uma” wat zowel huis als familie kan betekenen. Deze huizen zijn gebouwd op een verhoging en hebben als opvallend kenmerk een verhoogd deel van het dak.

Komodo

Komodo en Rinca vormen de woonplaats van een van de meest spectaculaire dieren in Indonesië, de prehistorische Komo­do-varaan. Op deze dorre eilanden moet menig bezoeker even slikken als een drie meter lange varaan nieuwsgierig langs komt schuifelen.
Komodo heeft maar één nederzetting, een eenvoudig vissersdorp aan de kust. In de omgeving zijn verschillende mooie snorkelplekjes en stille stranden te vinden.

Flores

Zoals de Portugese naam Cabo das Flores doet vermoeden, is het eiland Flores naast bergachtig ook weelderig begroeid. De Portugese invloed blijkt tevens uit de godsdienst van het eiland, het overgrote deel van de bewoners is rooms-katholiek.

De bevolking bestaat uit een groot aantal etnische groepen, waaronder mensen uit Bima, Zuid Sulawesi, Solor en Sawu.
De bezoeker aan Flores wordt getroffen door het uiter­lijk van de inwoners. Krullend haar, brede gezichten en een donkere huid lijken aan te geven dat de reiziger zich al halverwege Irian Jaya bevindt.
De bekendste trekpleister op Flores is de ‘Kelimutu’, een vulkaan die door een tot nu toe onverklaarde speling van de natuur drie kratermeren in verschillende kleuren heeft, blauw, groen en zwart.
Behalve de Kelimutu wordt Flores door toeristen nauwelijks bezocht. Niet omdat het eiland niet de moeite waard zou zijn, maar omdat de verbindingen naar en over het eiland nog zeer moeizaam zijn. Slechte wegen en gebrekkige vluchtschema’s maken het schitterende binnenland van Flores alleen geschikt voor reizigers die tijd en geduld hebben.

Oost Sulawesi

Sulawesi herbergt een bonte mengeling van volkeren waarbij allerlei vormen van geloof, taal en cultuur aan bod komen.
De door Sea Trek bezochte oostkust van Sulawesi is voor de meeste reizigers nog onbekend terrein.
De stad Gorontalo heeft enkele voorbeelden van oude koloniale bouwwerken en kent een grote verscheidenheid aan lokaal borduurwerk.
Op de Togian eilanden is het leven vrij eenvoudig, maar de natuurliefhebber vindt in de bossen en langs de kust bijzondere dieren zoals de Babirusa, zeeschildpadden en fregatvogels.
Halverwege de oostkust stroomt de rivier de Poso van het Posomeer naar de golf van Tomini. Het meer staat bekend om zijn heldere water en de grote alen die er worden gevangen. Een legende over een enorme slang in het meer ontleent zijn oorsprong waarschijnlijk aan deze vissen.
Kendari heeft als hoofdstad van zuidoost-Sulawesi verbindingen met Ujung Pandang en de overige eilanden en herbergt een redelijk aantal hotels en restaurants. Daarnaast is de stad bekend om zijn goud- en zilversmederijen.

Wat fauna en flora betreft, wordt Sulawesi tot het gedeelte oostelijk van de Wallace-lijn gerekend. De zoogdieren op het eiland verschillen aanmerkelijk van het relatief nabij gelegen Kalimantan. Aan de kust komen bijzondere diersoorten voor, waaronder fregatvogels en zeearenden.


Zuid Sulawesi

Het Zuiden van Sulawesi bestaat uit twee “benen”, een zuidoostelijk en een zuidwestelijk been.
Het zuidoosten is door de eeuwen heen dunbevolkt gebleven en weinig tot ontwikkeling gebracht. Met zijn bergen en rivieren is het ontoegankelijker en minder vruchtbaar dan het zuidwestelijk deel. Het herbergt één van de diepste meren ter wereld (“Matana-meer”). De bevolking leeft in plukjes verspreid over het schiereiland, veelal nog erg geïsoleerd van de buitenwereld.

Het zuidwestelijk been biedt een heel ander beeld: traditioneel een kruispunt van handelsroutes, het strijdtoneel van Makassarezen, Bugis en Toraja’s, sterk beïnvloed door Arabieren en Chinezen, vinden we hier een mengelmoes van culturen en tradities: restanten van de roemruchte Buginese koninkrijken en Islamitische sultanaten (Gowa) en de nog steeds vitale Toraja-cultuur, met name bekend wegens haar voorouder-verering.

 

documenten & informatie


Visum
Visum

Bij aankomst in Indonesië kunt u het visum verkrijgen. Uw paspoort dient op dat moment nog 6mnd geldig te zijn!Praktische informatie
Praktische informatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!