Sneeuwschoenwandelen in de Jura

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
7 dagen
Hoogste punt
1675m
Aantal loopdagen
5 dagen
vanaf € 745,-

UNIEK, AFZONDERLIJK  KALKMASSIEF

De Jura is eigenlijk een voorgebergte van de Alpen; een uniek, afzonderlijk gelegen kalkmassief. Maar vergis je niet, ook al zijn de bergen relatief laag (tot 1.700 meter hoogte),  de omstandigheden lijken erg op die van het hooggebergte! De Jura is een langgerekt kalkmassief, ten westen van het Meer van Genève, met zeer alpiene eigenschappen. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m. We overnachten in (het goedkopere) Frankrijk, De meeste tochten maken we in het Zwitserse deel van de Jura.

Zwaarte

Je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt de in het Frans “raquettes” geheten, onder je bergschoenen. Stokken zijn nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 – 5 uur per dag (excl. pauzes). De wandelingen gaan niet om de prestaties maar om het genieten van uitzicht, natuur en verwend worden!

Deze sneeuwschoenwandeltocht zal worden begeleid door Frederike Bloemers.
Zij heeft de opleiding tot Accompagnatrice en Montagne (AM) in het Zwitserse Wallis in 2017 met succes afgerond

 

HOOGTEPUNTEN

 

 • Fantastische vergezichten op Mont Blancmassief,Berner Oberland en Wallis
 • Grote kans op groepjes gemzen zien
 • In beide gîtes gezellig knappend haardvuur
 • Met goeie Franse keuken

Sneeuwschoenwandelen in de Jura dag tot dag


We verzamelen op zondagavond 1 maart uiterlijk om 17.30u. La Grenotte. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. Op zaterdagochtend 7 maart na het ontbijt  gaat een ieder weer huiswaarts. Overigens: de hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Les Rousses

Dag 1

Vandaag gaan we wennen aan het lopen op de sneeuwschoenen. We verkennen direct vanuit onze gîte de omgeving. Vlak langs de gîte loopt de GR 9 van de Grande Traversée de Jura. Die brengt ons naar het dorpje Les Rousses en naar het gelijknamige meer. Langs een andere weg lopen we weer terug en tippen het grote fort van het dorp even aan.  We kunnen kiezen bij welke Gîte d’étape of caféetje we een warme choco willen drinken!

Hoogteverschil: 100 m. stijgen en dalen.

Lengte: 12 km. Duur: 3,5 uur

Mont Fier (1.282m)

Dag 2

We maken een mooie rondtocht naar de Mont Fier (Trotse Berg), die zijn naam eer aan doet. Voor een groot deel lopen we over de GR 9. We rijden 4 km. naar het dorpje Prémanon (1.115m.) en stijgen tussen de weilanden door en daarna over een fraai bospad  naar de top. Na van het schitterend uitzicht genoten te hebben, zoeken we westwaarts onze weg naar beneden. Tientallen meters aan onze rechterhand is de Mont Fier steil afgebroken, een vaak voorkomend verschijnsel in de Jura. Na afdaling recht omlaag door de bomen doorkruisen we een romantisch dal en stijgen een kleine 200 meter weer naar Prémanon.

 

Hoogteverschil: 400m.

 

Afstand: 10,5 km. Duur: 4 uur

La Dôle (1.677m)

Dag 3

Vandaag maken we een fraaie uitzichtstocht.  We rijden over de Zwitserse grens en na 18 minuten parkeren we vlak voor St. Cerque.  Na 2 uur lopen staan we op de top van La Dôle, die al van grote afstand zichtbaar is wegens zijn markante witte bol, een meteorologisch station. Èn met wat geluk zien we er gemzen lopen! In 1,5 uur lopen we terug naar de auto. Daarna rijden we (een uurtje) door naar de volgende logeerplaats, de gîte Chez Liadet (1.080m.), waar we met open armen ontvangen worden. Als we nog tijd over hebben wandelen we daar nog een fraaie ronde door de bossen.

Hoogteverschil: 500 m.

Lengte: 8 km. Duur: 3,5 uur

+
Dag 4
+
Dag 5

Mont Tendre (1.678m.)

Dag 4

Dit wordt een echte klassieker, want deze berg mag je niet missen! Bijna  de hoogste berg van de Jura (die ligt in Frankrijk en is 39 meter hoger). We pakken onze spullen en zetten een auto bij het dorpje Le Sentier,  de andere auto laten we 4 km. verder achter bij het plaatsje Vers chez Grosjean. Na de auto-wissel-truc starten we samen bij Le Sentier. We stijgen we in een prachtige weidse omgeving  naar de top van de Mont Tendre en genieten  bij helder weer van het prachtige uitzicht over het Mont Blancmassief.  De afdaling gaat via een noordelijke route, door gemengd terrein. Bij  Aron halen enkelen van ons de andere auto weer op, die in Le Sentier staat.

 

Hoogteverschil: 670 m.

Lengte: ca. 16 km. Duur: 5,5 uur

Dent de Vaulion (1.482m.)

Dag 5

Dit wordt onze laatste dag. We pakken onze spullen en rijden met onze bagage in de auto naar het treinstation van Vallorbe (749m.). We maken een mooie tocht vlak over de grens in Zwitserland,  te beginnen met een groot stuk bos en op het laatst de top van de Dent de Vaulion. Het is een schitterende rotspunt die zeer markant in het landschap uitsteekt.  Daar strekt zich een fantastisch uitzicht over de Mont Tendre,  het Lac de Joux aan onze voeten en verder weg de Alpen voor ons uit. We lopen in 2 uur terug aan de westkant naar Vallorbe terug. De dapperen onder ons kunnen een duik in het ijskoude Lac de Joux nemen! En als we dan nòg tijd over hebben rijden we naar het historische stadje Romainmôtier. De volgende dag zeggen we elkaar na een mooie week gedag en rijden huiswaarts.

Hoogteverschil: 339 m. stijgen en dalen

Lengte: 7 km Duur: 3,5 uur

Sneeuwschoenwandelen in de Jura Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • In 2 verschillende gîtes, in 2- en 3-persoonskamers
 • In sfeervolle familiegîte, in slaapzaal met comfortabele bedden
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een driegangen menu)
 • Deskundige Nederlandse reisleiding, met aandacht voor natuur en omgeving
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Persoonlijke uitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
 • Vervoer, de reisleider bevordert carpoolen

Sneeuwschoenwandelen in de Jura files en detail


De afstand over de autoweg is vanaf Utrecht ca. 940 km. Het openbaar vervoer is lastig, reizen met auto’s prettig, omdat zowel de wandelgebieden als de overnachtingsplek veranderen. De reisleider bevordert dat er gepoold wordt met auto’s (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!).

Accommodatie

We verblijven de eerste 3 nachten in de gîte La Grenotte,  Het ligt vlakbij het Franse dorpje Prémanon http://www.Lagrenotte.com Het is gezellig, heeft een open haard en lekker eten. Daar zijn 2- en 3-persoonskamers gereserveerd, w.c. en douche op de gang. Voor een 1-persoonskamer, indien beschikbaar, dient extra betaald te worden. De andere 3 nachten brengen we door bij het gezin van de gîte Chez Liadet, in het Franse Mouthe http://www.chezliadet.com Het is er informeel en tegelijkertijd warm en gastvrij. We hebben een eigen slaapzaal met goeie stapelbedden en een comfortabel sanitair.

Materiaal

Een paklijst voor benodigde kleding en materiaal is bijgevoegd. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (bij http://www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag). Wij hebben al enkele voor je gereserveerd.

Programma

We verzamelen op zondagavond 1 maart uiterlijk om 17.30u. La Grenotte. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar. Op zaterdagochtend 7 maart na het ontbijt  gaat een ieder weer huiswaarts. Overigens: de hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

documenten & informatie
Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!