Sneeuwschoenwandelen in de Jura

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
7 dagen
Hoogste punt
1688m
Aantal loopdagen
5 dagen
vanaf € 785,-

UNIEK, AFZONDERLIJK  KALKMASSIEF

De Jura is eigenlijk een voorgebergte van de Alpen; een uniek, afzonderlijk gelegen kalkmassief. Maar vergis je niet, ook al zijn de bergen relatief laag (tot 1.700 meter hoogte),  de omstandigheden lijken erg op die van het hooggebergte! De Jura is een langgerekt kalkmassief, ten westen van het Meer van Genève, met zeer alpiene eigenschappen. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m. We overnachten in (het goedkopere) Frankrijk, De meeste tochten maken we in het Zwitserse deel van de Jura.

Algemeen: De Jura is in wezen net zo sneeuwzeker als de Alpen, ook al zijn de bergen ervan relatief laag (tot 1.700 meter hoogte). Het massief is een langgerekt kalkmassief, ten westen van het Meer van Genève, met zeer alpiene eigenschappen. Bij Genève gaat de Juraboog abrupt omhoog met een hoogteverschil van bijna 1000 m.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, of met het lopen op sneeuwschoenen (in het Frans heten ze raquettes). Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3 – 5 uur per dag (excl. pauzes).

Accommodatie: We verblijven de eerste 3 nachten bij het gastvrije gezin van de gîte Chez Liadet, in het Franse Mouthe www.chezliadet.com  Het is er informeel en tegelijkertijd warm en gastvrij. We hebben een slaapzaal met goeie stapelbedden en een comfortabel sanitair. Daarna slapen we 3 nachten in het berghotel Marchairuz http://www.hotel-marchairuz.ch waar we ook een ruime slaapzaal hebben. Tegen extra betaling zijn er 2- en 3-persoonskamers beschikbaar, met gescheiden bedden.

 

Deze sneeuwschoenwandeltocht zal worden begeleid door Frederike Bloemers.
Zij heeft de opleiding tot Accompagnatrice en Montagne (AM) in het Zwitserse Wallis in 2017 met succes afgerond

 

HOOGTEPUNTEN

 

 • Fantastische vergezichten op Mont Blancmassief,Berner Oberland en Wallis
 • Grote kans op groepjes gemzen zien
 • In beide gîtes gezellig knappend haardvuur
 • Met goeie Franse keuken

Sneeuwschoenwandelen in de Jura dag tot dag


Programma: Het programma kan aan de weersomstandigheden (vooral wanneer sprake is van lawinegevaar) en aan de Corona-eisen aangepast worden. Op zaterdagochtend 12 februari na het ontbijt  gaat een ieder weer huiswaarts. Overigens: de hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Aankomst

Dag 1

We verzamelen op zaterdagavond 6 februari uiterlijk om 17.30u. in de gîte in Mouthe. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht.

1377M

Rondje restaurant la Gègue

Dag 2

Deze tocht is aardig om de directe Franse omgeving van onze gîte te verkennen en is onder alle weersomstandigheden goed te doen. Eerste oefenen we op een weilandje met het lawinemateriaal. We kunnen de tocht met diverse lusjes inkorten, maar dan missen we het aardige restaurant La Gègue! Dat is me door mijn goede adviseur Jan Bongenaar van harte aangeraden. Vanuit Chez Liadet lopen we westwaarts een uitgezette ronde van een kleine 20 km., met 300 m. in ongeveer 3,5 uur omhoog en iets sneller weer omlaag.

Hoogteverschil: 100 m. stijgen en dalen.

Lengte: 10 km. Duur: 3,5 uur

1482M

Dent de Vaulion

Dag 3

We rijden 20 minuten en maken een mooie tocht vlak over de grens in Zwitserland, te beginnen met een groot stuk bos en op het laatst de top van de Dent de Vaulion. Het is een schitterende rotspunt die zeer markant in het landschap uitsteekt. Daar strekt zich een fantastisch uitzicht over de Mont Tendre, het Lac de Joux aan onze voeten en verder weg de Alpen voor ons uit. We lopen in 2 uur terug aan de westkant naar Vallorbe terug. De dapperen onder ons kunnen een duik in het ijskoude Lac de Joux nemen! En als we dan nòg tijd over hebben rijden we voor een kort bezoekje naar het historische stadje Romainmôtier.

Hoogteverschil: 340 m. stijgen en dalen

Lengte: 7 km Duur: 3,5 uur

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
1678M

Mont Tendre

Dag 4

Dit wordt een echte klassieker, want deze berg mag je niet missen! Hij is bijna de hoogste berg van de Jura (die ligt in Frankrijk en is 39 meter hoger). We pakken onze spullen en zetten een auto bij het dorpje Le Sentier, de andere auto laten we 4 km. verder achter bij het plaatsje Vers chez Grosjean. Na de auto-wissel-truc starten we samen bij Le Sentier. We stijgen in een prachtige weidse omgeving naar de top van de Mont Tendre en genieten bij helder weer van het prachtige uitzicht over het Mont Blancmassief. De afdaling gaat via een noordelijke route, door gemengd terrein. Bij Aron halen enkelen van ons de andere auto weer op, die in Le Sentier staat.

Hoogteverschil: 670 m.

Lengte: ca. 16 km. Duur: 5,5 uur

1688M

Col de la Faucille – Colomby de Gex

Dag 5

Vandaag verhuizen we naar het Zwitserse hotel, maar eerst rijden we met de auto naar het hoogste gebied van de Jura. We omzeilen de skipistes, maar zullen wel eens een skiër zien. In 20 minuten rijden we naar de Col de la Faucille (1320 m.). We stijgen 500m en lopen in 3,5 uur naar boven naar de Colomby de Gex. We gaan dezelfde weg in zo’n 2 uur weer terug en rijden direct door naar hotel Marchairuz. Daar laten we ons heerlijk verwennen!

Hoogteverschil: 500m. stijgen en dalen

Lengte: 12 km. Duur: 5,5 uur

1282M

Mont Fier

Dag 6

We maken een mooie rondtocht naar de Mont Fier (Trotse Berg), die zijn naam eer aan doet. Voor een groot deel lopen we over de GR 9. We rijden naar het dorpje Prémanon (1115m.) en stijgen tussen de weilanden door en daarna over een fraai bospad naar de top. Na van het schitterend uitzicht genoten te hebben, zoeken we westwaarts onze weg naar beneden. Tientallen meters aan onze rechterhand is de Mont Fier steil afgebroken, een vaak voorkomend verschijnsel in de Jura. Na de afdaling recht omlaag door de bomen doorkruisen we een romantisch dal en stijgen een kleine 200 meter weer naar de auto.

Hoogteverschil: 400m.

Afstand: 10,5 km. Duur: 4 uur.

+
Dag 7
1677M

La Dôle

Dag 7

De Dôle is een ware uitzichtsberg en een mooiere afscheidstocht kun je je niet indenken! We rijden via Frankrijk over de Zwitserse grens en parkeren vlak voor St. Cerque. Na 2 uur lopen staan we op de top van La Dôle, die al van grote afstand zichtbaar is wegens zijn markante witte bol, een meteorologisch station. Èn met wat geluk zien we er gemzen lopen! In 1,5 uur lopen we terug naar de auto. Daarna zeggen we elkaar gedag na een heerlijke, sportieve week en rijden we huiswaarts.

Hoogteverschil: 500 m.

Lengte: 8 km. Duur: 3,5 uur

Sneeuwschoenwandelen in de Jura Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • In 2 verschillende gîtes, in 2- en 3-persoonskamers
 • In sfeervolle familiegîte, in slaapzaal met comfortabele bedden
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een driegangen menu)
 • Deskundige Nederlandse reisleiding, met aandacht voor natuur en omgeving
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Persoonlijke uitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
 • Vervoer, de reisleider bevordert carpoolen

Sneeuwschoenwandelen in de Jura files en detail


Aantal deelnemers: tussen 3 en 8 personen.

Inschrijven: vóór 10 januari 2021.

Transport: Het is het handigst om met een auto naar de Jura te komen, want openbaar vervoer is schaars. Vanaf Utrecht is het 826 km. Frederike bevordert dat er gepoold wordt met auto’s (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Zij kan, indien nodig, met haar auto rijden en passagiers meenemen. We zullen regelmatig een stukje moeten rijden om bij een startpunt van de de dagwandeling te komen.

Materiaal: Een paklijst (de reguliere lijst èn de lijst met extra spullen voor in de winter) staat op de website, onder Programma. Je kunt sneeuwschoenen kopen (tussen de €130,- en €300,-), lenen of huren. Huren kan in Nederland (o.a. bij www.Base-camp.nl sneeuwschoenen en stokken ca. €10 per dag). Voor het lawinemateriaal (zender, schep en sonde) wordt gezorgd.

Vereiste ervaring en conditie: je hoeft geen ervaring te hebben met bergwandelen, of met het lopen op sneeuwschoenen (in het Frans heten ze raquettes). Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je bindt de “raquettes” onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzak 3 – 5 uur per dag (excl. pauzes).

Accommodatie: We verblijven de eerste 3 nachten bij het gastvrije gezin van de gîte Chez Liadet, in het Franse Mouthe www.chezliadet.com  Het is er informeel en tegelijkertijd warm en gastvrij. We hebben een slaapzaal met goeie stapelbedden en een comfortabel sanitair. Daarna slapen we 3 nachten in het berghotel Marchairuz http://www.hotel-marchairuz.ch waar we ook een ruime slaapzaal hebben. Tegen extra betaling zijn er 2- en 3-persoonskamers beschikbaar, met gescheiden bedden.

Programma: We verzamelen op zaterdagavond 6 februari uiterlijk om 17.30u. in de gîte in Mouthe. Na het gezamenlijke diner bespreken we het programma en pakken onze dagrugzak voor de eerste tocht. Het programma kan aan de weersomstandigheden en aan de Corona-eisen aangepast worden.

documenten & informatie


Paklijst
Paklijst

eguliere paklijst (lijsten voor Corona, winter en voor overnachting in een berghut, zie hieronder)

 • Stevige wandelschoenen, met vooral goed vastzittende zolen! En waterdicht gemaakt (zgn. B- of C-schoenen,kijk voor uitleg op de website van Zwerfkei of Bever)
 • Wandelstokken
 • Goeie wind- en waterdichte kleding
 • Zonnepet èn muts, dunne handschoenen
 • Zonnebril, die met felle zon, bijv. in de sneeuw, de UV-straling goed tegenhoudt
 • Zonnebrandcrème >factor 30+ (in kleine verpakking) en lippenbalsem
 • Dagrugzakje voor eten, drinken, trui en jas
 • Regenhoes voor over rugzak
 • Een zitmatje van ca. 30 – 30 cm.  (evt. heeft Bever)
 • Waterfles van 1 liter en desgewenst ook van 0,5 liter, gevuld met water, gesuikerde thee of limonade. Reken niet  op restaurantjes onderweg!
 • Fototoestel (evt.)
 • Mobieltje (evt.)
 • Tussendoortjes voor onderweg, naast het lunchpakket. Kies vooral wat je zelf lekker vindt! Voorbeelden per dag:  1 vruchten- of chocoladereep, 2 handjes noten of studentenhaver, enkele koekjes of Snelle Jelle of stukjes worst of kaas. Neem niet teveel mee, max. 250 gr. is mijn advies.
 • Beetje verbandspul zoals sporttape, pleister. Wij hebben uitgebreid assortiment mee.
 • Plastic zakjes of een aansteker voor (verbranding van) gebruikt w.c. papier.
 • Papier met NAW van een contactpersoon thuis die bereikbaar is.
 • Identiteitskaart en NKBV lidmaatschapskaart als je die hebt.
 • Verzekeringsbewijs (is bij de NKBV-verzekering niet nodig)
 • Als je het interessant vindt een wandelkaart van het gebied, kompas, GPS, maar daar zorgen we natuurlijk in elk geval voor!
 • Neem altijd euro’s of (indien relevant) Zwitserse franken mee in je rugzak voor een versnapering in een cafeetje tijdens een tocht.

Bedenk dat het in de bergen plotseling winters kan zijn. Zorg daarom áltijd voor warme spullen, ongeacht de weersverwachting! Aarzel je, mis je iets op deze lijst,  of heb je een vraag, email ons!

Extra spullen voor in de winter

 • Een skibroek, skijas, thermo-ondergoed, windstopper, donsjas etc.
 • Handschoenen met overwanten of dikke handschoenen of wanten
 • Thermosfles van 1 l., en evt. 0,5 l. waterfles
 • Zonnebrand beschermingsfactor 50+ en lippenbalsem
 • Skibril (evt., naast je goeie! zonnebril)
 • Sneeuwschoenen indien er sneeuw ligt. Daarover je hoor je tijdig van ons (huren kan bij Basecamp in Den Haag, laat mij s.v.p. horen als je wilt dat wij ze voor je reserveren)
 • Gamaschen (nylon hoezen om je schoenen en enkels, liefst ook tot je knie), tenzij je waterdichte broek je schoenen goed afsluit.

Extra spullen bij overnachting vanwege Corona

 • Slaapzak! Die is in de Franse hutten overal vereist, in de Zwitserse niet altijd (informeer bij Frederike)
 • Flesje desinfecteermiddel
 • Minstens 6 mondkapjes

Extra spullen voor bij overnachting in een berghut

 • Iets grotere rugzak dan dagrugzak, van ca. 40-50 liter. Gewicht van gepakte rugzak (incl. drinken en eten) mag tussen 8 – 10 kg. zijn.
 • Tochtenproviand (vaak is lunchpakket van hut al royaal) voor de volgende dag
 • Extra geld voor heet water, drankjes, snacks in de hut
 • Extra plastic zakjes (evt. met afsluitbaar) voor proviand
 • Hoofdlamp met reservebatterijen)
 • Lakenzak (zijden is lekker licht) met kussensloop
 • Een of twee kleine handdoekjes
 • Slaapkleding met lange mouwen
 • Extra sokken
 • Schoon ondergoed
 • Toiletartikelen (crème etc. in kleine potjes verpakken!)
 • Theezakjes, evt. koffiestaafjes, cup-a-soup, want in een hut kan je heet water kopen
 • Voor de bezitters van een mobiele telefoon: een oplader.
Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!