Sneeuwschoenwandelreis Montenegro

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
9 dagen
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 895,-

Als de schaapherders zich terugtrekken naar de dalen dan zal het niet lang meer duren eer de eerste sneeuw neerdwarrelt in de bergen van Montenegro. Na enkele gouden en zonovergoten herfstweken zullen de toppen van Durmitor, Komovi en Bjelasica van de ene op de andere dag in het wit gehuld zijn.
In deze stille periode wagen maar weinigen zich in de ongerepte hooglanden van Montenegro.
We hebben de bergen dan ook vrijwel voor ons alleen, want ook skitoerisme is er nauwelijks te bekennen in Montenegro. Kom mee op dit winters avontuur in het hart van de Balkan!


Sneeuwschoenwandelreis Montenegro dag tot dag


Een opmerking vooraf…
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht naar Podgorica

Dag 1

De reis begint met een vlucht naar Podgorica, van waaruit we in een kleine 2 uur door een prachtig winterberglandschap naar Žabljak rijden. Van het kleine beetje wintersport dat Montenegro kent, is dit het epicentrum. We verblijven er in een comfortabel hotel pal aan het centrale plein.

Introductie van het sneeuwwandelen, inlooptocht, 2½ uur lopen, 250 meter stijgen en dalen

Dag 2

Vanuit Žabljak maken we een rondwandeling door het nationaal park Durmitor. De tocht is redelijk vlak, niet te lang en daarom ideaal om even te wennen aan het materiaal, de techniek en het sneeuwwandelen zelf. De route voert vanaf het hotel langs het fameuze zwarte meer en dan door de stille sparrenwouden naar de voet van de Savin Kuk. Dit is zonder twijfel één van de mooiste toppen uit het Durmitor gebied. Na een warme lunch keren we met de taxi terug naar het hotel, maar wie wil kan met de lift omhoog om daar nog een stukje te wandelen rond de top Savin Kuk.

Wandeling in de Tara Canyon en transfer naar Stavna, 5½ uur lopen, 200 meter stijgen, 850 meter dalen

Dag 3

Vandaag trekken we de echte wildernis in. In een half uur rijden we naar het dorpje Gomile, hoog boven de Tara-canyon gelegen. Over goed begaanbare, en doorgaans goed besneeuwde wegen, dalen we af naar de bodem van deze fameuze kloof. Aan het einde van de rit worden we opgewacht door de jeeps en rijden we in een goed uur door naar het herdersdorp Stavna.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Komovi rondwandeling, 8 uur lopen, 700 meter stijgen en dalen

Dag 4

Vanaf dit moment verblijven we 4 nachten hoog in de bergen. We slapen in twee verschillende eenvoudige maar nette hutten, die we verwarmen met behulp van een romantische houtkachel. We maken 3 dagtochten tussen de 1600 en de 2200m hoogte, in een gegarandeerd wit decor dus. De eerste tocht is een hele fikse van ruim 18 km, met 700 hoogtemeters en vergt dan ook een heel vroeg vertrek. Met hoofdlampjes op vertrekken we ’s morgens vroeg rond de klok van 6 uur om dit avontuur te voltooien. De route voert ons langs drie  spectaculaire Komovi-pieken en biedt een afwisseling van bos en open terrein met prachtige vergezichten. Bij minder ideale omstandigheden kiezen we voor een kortere route.

Stavna naar Vranjak, 7 uur lopen, 500 meter stijgen en dalen

Dag 5

In een rechte lijn trekken we  noordwaarts naar ons volgende verblijf, terwijl de bagage per jeep of sneeuwscooter mee overkomt. Deze panoramische en eveneens dag vullende route kan eventueel worden ingekort door een stukje met de jeep of sneeuwmobiel mee te gaan. Vranjak is een bergweide met een aantal charmante berghutten en hutjes. Het is een prachtige omgeving met mooie uitzichten op de beschermde bosrijke hellingen van het Biogradsko National Park.

Vranjak naar Crna Glava en terug, 6½ uur lopen, 500 meter stijgen en dalen

Dag 6

Vandaag maken we een rondtocht naar Bjelasica, Crna Glava, de zwartkop (2139m), een mooie top waarvandaan je een groot deel van het Nationale Park kunt overzien.  Daar sta je dan te midden van een maagdelijk wit landschap in een tintelend frisse winter.  We keren in de middag weer terug naar de warme hutten van Vranjak.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Vranjak naar Biogradsko Meer en transfer naar Kolašin, 7 uur lopen, 100 stijgen en 700 meter dalen

Dag 7

Vanaf Vranjak is het een mooi tocht, waarbij je het meest afdaalt naar het Biogradsko meer.  Te midden van oude oerbossen met enorme naaldbomen ligt dit kleine pittoreske meer. Een hele mooie tocht. Vanaf hier gaan we met de taxi naar het luxe hotel Bianca, waar we ons onderdompelen in weelde en in de hotelbar de mooie reis nog eens herbeleven. De sauna en het binnenzwembad staan tot onze beschikking. Een beter einde aan deze mooie reis kun je niet wensen.

Kolašin, dagtocht

Dag 8

We maken een laatste wandeling in de pitoreske vallei van Lipovo, vlak buiten het dorp. Al naar gelang de omstandigheden kiezen we voor een lijnwandeling over de toppen aan de noordkant van de vallei, waarbij we over de ruim 2200m hoge Jablanov Vrh komen, of een route over de vallei-bodem. Hoe dan ook, prachtige vergezichten gegarandeerd!

Kolašin –Podgorica-Nederland

Dag 9

Transfer van 1½ uur naar het vliegveld een een terugvlucht naar Nederland met overstap.

Sneeuwschoenwandelreis Montenegro Prijzen/Data


In principe vliegen we met Air Serbia van Amsterdam via Belgrado naar Podgorica.
Op dit moment (11 december) zijn deze tickets nog te boeken voor onder de € 300,- en dat is inclusief 1 stuks ruimbagage.

Vluchtschema
Amsterdam-Belgrado 10.00 – 12.15
Belgrado-Podgorica 13.35 – 14.25

Podgorica-Belgrado 15.10 – 16.00
Belgrado-Amsterdam 17.45 – 20.20

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Overnachtingen per programma
 • Ontbijt dag 2-8
 • Diner dag 1-7
 • Lunchpakket dag 2-6
 • transfers & bagagevervoer
 • 1 Nederlandse reisbegeleider
 • Een lokale gids voor dag 4-7
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Amsterdam-Podgorica, zie boven (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Sneeuwschoenen en stokken (te huur à € 35)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Entreegelden indien van toepassing

Sneeuwschoenwandelreis Montenegro files en detailAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!