Fietsen op het Dak van de Wereld

Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
24 dagen
Hoogste punt
5250m
Aantal fietsdagen
15
reisleider
Jos van der Wiel
Dwars door de Himalaya!

Kern van deze 24-daagse reis is een ‘mountainbike’ expeditie, die start in Lhasa aan de voet van het beroemde Potala paleis. Op de fiets worden het Tibetaanse hoogland en de Himalaya doorkruist over een afstand van meer dan 1000 kilometer. De bijzondere ligging van Tibet, de enorme klimatologische verschillen, en de boeddhistische cultuur spreken waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Bij deze reis volgen de fysieke uitdagingen en beloningen, in de zin van unieke belevenissen, elkaar in snel tempo op.

De route voert over diverse ruim 5000 meter hoge passen en langs de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Centraal-Tibet. We maken een excursie naar het basiskamp aan de ‘North Face’ van Mt. Everest en genieten tenslotte van één van de langste afdaling ter wereld naar Kathmandu.

De reisleider Jos van der Wiel is initiatiefnemer van de eerste Nederlandse Tibetfietsreis i.s.m. Snow Leopard in 1999.  Jos is al meer dan 20jr een zeer ervaren fietsreiziger en begeleider in Azië.

  • Potala Paleis Lhasa
  • Onderweg veel Boeddhistische tempels en kloosters
  • Diverse passen van ruim 5000 meter hoogte
  • Heilige meren, Himalayatoppen zoals Mt. Everest, Cho Oyu en Shismapangma.
  • Bezoek aan het klooster Rongbuk met adembenemend uitzicht op de noordwand van Mt Everest.
  • Fietsen over het Dak van de Wereld!
  • Eén van de langste afdalingen ter wereld dwars door de Himalaya!

Fietsen op het Dak van de Wereld dag tot dag


Programma 
01 Vlucht Amsterdam – Chengdu
02 Aankomst Chengdu, transfer naar hotel
03 Vlucht naar Lhasa. Transfer Lhasa (3600m).
04 Lhasa. Vrij te besteden (bv binnenstad).
05 Lhasa. Vrij te besteden (bv kloosters buiten de stad).
06 Fietsen naar de voet van de Kamba La (3600m, 82km)
07 Fietsen/transp. naar Nargarze via Kamba La (4785,74km)
08 Fietsen/tr. naar Gyantse(4000m) via KaroLa (5050m,104km)
09 Rustdag Gyantse.
10 Fietsen naar Shigatse (3900m,93km)
11 evt. bezoek Tashilumpo klooster, fietsen* naar 5000meter punt of Tsua La (ca100km), fietsen naar Lhatse (ca 50km)
12 Fietsen naar Baipa(4320m) via JiaTsuo La (5250m,81km)
13 Fietsen n Tashi Dzong(4320m) via de Pang La. (5160m,63km)
14 Fietsen naar Rongbuk (4950m,42km).
15 Rongbuk. Bezoek aan het klooster Rongbuk met adembenemend uitzicht op de noordwand van Mt Everest.*
16 Fietsen naar Tingri (4340m,70km)
17 Fietsen naar Sumdo /Menbuxiang (4500 m,60km)
18 Transfer of fietsen naar Paiku Tso (meer) (ca. 80km), fietsen naar Kyirong via bergpas (ca. 48km) MOGELIJK gaat de grensovergang Zhangmu/Kodari weer open in 2019.
19 Fietsen naar Jilongzhen (ca 68km)
20 Fietsen naar Trisuli (800m) (ca. 85km)
21 Fietsen naar Kathmandu (1300m) (ca. 38km)
22 Kathmandu. Vrij te besteden.
23 Transfer naar luchthaven, vertrek naar NL
24 Aankomst in Amsterdam

Opzet van de reis
We hebben bewust gekozen voor een flexibele opzet van de reis waarbij het fietsen afgewisseld wordt met hier en daar transport waar nodig. Onze reisopzet geeft de deelnemers ruimte om meer of minder te fietsen naar gelang de conditie en mate van acclimatisatie. Gedurende de hele reis beschikken wij over volgauto`s en een truck die in nood voor aanvullend transport kunnen zorgen.

De route
Hoewel we constant op grote hoogte rijden (tussen 3600-5000m), is het profiel van de route vlakker dan men zou verwachten. Voortdurend rijden wij over hoogvlakten met eenzame besneeuwde pieken in de verte. Het weer vertoont alle kenmerken van het hooggebergte met intense zonneschijn, diep blauwe luchten, en vooral `s middags wind. Zo nu en dan valt er een plaatselijke bui. Pas als we het Himalaya gebergte bereiken, dat de grens met Nepal markeert, verandert het landschap en loopt de route steil naar beneden. Een groot deel van het wegdek is geasfalteerd maar onderweg kunnen nog stukken voorkomen die onverhard zijn en in slechte staat verkeren

Fietsen op hoogte
Uit ervaring is gebleken dat rijden op deze hoogte vooral een kwestie is van verstandig rijden d.w.z. de juiste snelheid met de bijpassende versnelling. Steeds geldt het advies om niet buiten adem te raken. Daarom fietsen we in een kalm tempo zodat er ook gelegenheid is om te genieten van het landschap en zo nu en dan hier en daar af te stappen voor een foto. Conditie wordt door ons vooraf niet getest maar de deelnemer wordt geacht gezond te zijn, geen bijzondere lichamelijke klachten te hebben en een goede fietsconditie te beschikken. Een indicatie voor conditie: een afstand van 80 km kunnen afleggen met een gemiddelde snelheid van 20 km per uur. Tijdens eerdere uitvoeringen van deze tocht bleek niet zo zeer de conditie maar de motivatie doorslaggevend!

Accommodatie en maaltijden
In de grote plaatsen slapen we in hotels of acceptabele guesthouses met 2 persoons kamers. Onderweg maken we gebruik van de best beschikbare accommodatie (Tib. guesthouses). Een enkele keer kan dat erg primitief zijn! We eten in eenvoudige restaurants onderweg. Onder de hoge passen wordt gekampeerd.

Fietsen: fietsverhuur of eigen fiets & fietsvervoer
Deelnemers kunnen ter plekke prima fietsen huren voor deze reis. Er wordt dan in Tibet gefietst op UCC Webster 3.0 MTB’s en in Nepal op Trek 4300 MTB’s . Deelnemers kunnen echter ook hun eigen fiets meenemen vanaf Nederland. Voor transport dient iedereen over een fietsdoos (in goede staat!) te beschikken. Deze zijn verkrijgbaar op luchthavens bij diverse luchtvaartmaatschappijen. Neem tape mee of speciale aansnoerbanden voor het dichtplakken! Kosten fietsdozen: ± € 25. Voor deze reis adviseren wij de volgende typen fietsen:
– alle typen MTB`s bij voorkeur met voorvering
– stevige randonneur- en hybride fietsen mits voorzien van banden met stevig profiel (>35 mm)
Houdt u er rekening mee dat het meenemen van uw eigen fiets voor onvoorziene extra kosten kan zorgen daar luchtvaartmaatschappijen zonder opgaaf van redenen hun kosten en voorwaarden voor fietstransport kunnen wijzigen!

Dag tot dag beschrijving

Dag 1. Vlucht Amsterdam – Chengdu
U vliegt van Amsterdam naar Chengdu.

Dag 2. Aankomst Chengdu: transfer hotel/guesthouse
Aankomst Chengdu: …… Uw reisleider voor deze reis of locale vertegenwoordiger wacht u op in de aankomst hal van het vliegveld van Chengdu. Bagage en fietsen worden niet ondergebracht op de luchthaven (geen ruimte) maar meegenomen naar het hotel. Transfer naar een middenklasse hotel in de binnenstad.

Dag 3. Transfer vliegveld. Vlucht Chengdu-Lhasa. Transfer Lhasa. Installatie fietsen.
Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Chengdu gebracht . Daarna volgt de check-in bij de luchtvaartmaatschappij die u naar Lhasa vliegt. Alle deelnemers met eigen fietsen dienen individueel in te checken.
In principe wordt alle bagage en fietsdozen opgeteld maar u blijft persoonlijk verantwoordelijk voor het totaal gewicht dat u incheckt. Het max vrijdom voor de incheck bagage voor de vlucht naar Lhasa (economy class is 20 kg per passagier Het overgewicht wordt in rekening gebracht. Het tarief voor overgewicht voor deze vlucht is ca 8 USD per kg (oktober 2017) Zowel bij de check-in als de security check wordt gevraagd naar het z.g. Tibet Inreis Permit (verplicht voor buitenlanders die naar Tibet willen reizen). Dit is in het bezit van de reisleider.

De vlucht naar Lhasa is ca 2 uur. Bij aankomst zal u onmiddellijk de hoogte opvallen, voelbaar aan de ijle lucht en zichtbaar aan het felle zonlicht en de heldere kleuren. U haalt eerst de bagage en de fietsen op en gaat daarna met de hele groep naar de aankomsthal waar de locale gids of een vertegenwoordiger u opwacht. De grote bagage en de fietsen worden ingeladen in een truck. U wordt zelf met een personen bus vervoerd. Transfer naar Lhasa: ca 1 uur

Na aankomst in het hotel (in het oude centrum van Lhasa) is het verder aan te raden het kalm aan te doen. Lhasa ligt weliswaar niet extreem hoog (3630m) maar de ijle lucht is goed te voelen als u een trap oploopt. Uw lichaam zal zeker enkele dagen nodig hebben om de meest gebruikelijke hoogtesymptomen te overwinnen.

Lhasa (3630m)
Aankomen in de hoofdstad Lhasa blijft een bijzondere ervaring. Hoog boven alle bebouwing van de binnenstad toornt nog altijd het indrukwekkende Potala paleis, hèt symbool van Tibet. Het paleis, dat grotendeels gebouwd werd in de 17e eeuw, diende als residentie voor de Dalai Lama`s, de hoogste geestelijk leider in het land. In 1959 moest de huidige Dalai Lama vluchtten voor de Chinese onderdrukking, en verloor het gebouw zijn functie als regeringscentrum. Nu kan het bezocht worden als museum maar voor de Tibetanen blijft het een bijzonder heiligdom dat vast onderdeel is van de pelgrimsronde. De oude binnenstad is nog origineel Tibetaans te noemen en is dagelijks het trefpunt voor veel Tibetanen zowel van binnen als van buiten de stad. De grootste drukte concentreert zich meestal voor de Jokhang tempel en in de belangrijkste marktstraat, de Barkhor. De Jokhangtempel wordt als de heiligste tempel van het Tibetaans boeddhisme beschouwt waar een uiterst kostbaar beeld van boeddha bewaart wordt. Buiten de stad liggen de twee belangrijke kloosters Drepung en Sera waar jonge monniken hun studie en training volgen in boeddhisme en meditatie. We logeren in het oude deel van de stad in de buurt van de Barkhor en de Jokhang tempel.

NB. Het Lhasa van vandaag is een stad in ontwikkeling die vooral bepaald wordt door de economische politiek van de centrale (Chinese) overheid. Ook de grootschalige migratie van Han chinezen (vooral uit Sichuan) naar Tibet heeft er voor gezorgd dat de huidige bevolking van de stad in meerderheid chinees geworden is. Deze leeft voornamelijk in het westelijk en noordelijk deel van de stad. Dat bepaalt ook de aanblik van de stad in zijn architectuur en atmosfeer. Niettemin is de Tibetaanse sfeer en architectuur goed bewaard gebleven in de oude binnenstad rond de Jokhang tempel. De overheid streeft er naar dit ook zo in stand te houden.

NB. I.v.m. de verhoogde security in de binnenstad van Lhasa, zult u de nodige bewapende politie posten en straat patrouilles tegenkomen op en rond het Jokhang plein. Deze maatregel werd ingevoerd na de rellen van maart 2008. Wij adviseren u deze straat suveillance zoveel mogelijk te negeren en er op te letten dat u geen foto`s maakt van dienstdoende agenten.

Dag 4. Lhasa. Mogelijkheid voor bezoek oude binnenstad, Jokhang tempel en Barkhor markt.
Vandaag en morgen kan men enkele van de vele bezienswaardigheden van de stad bezoeken. Onderstaande voorbeelden kunnen lopend gedaan worden. Dat is in de eerste plaats de Jokhang tempel en de Barkhor markt. Overnachting in Lhasa.

Dag 5. Lhasa. Fietsen Bezoek kloosters buiten de stad.
Vandaag staat de eerste fiets excursie op het programma naar het klooster Drepung. Wij proberen het zo te regelen dat `s middags een bezoek aan het Potala paleis gecombineerd kan worden.

Dag 6. Fietsen naar de voet van de Kamba La pas (3600m, 82km)
De eerste echte etappe van uw lange reis naar Kathmandu. Dat kunt u redelijk op uw gemak doen. De totale afstand voor deze dag is ongeveer 82 km naar de plaats waar overnacht wordt, maar kent nauwelijks hoogteverschillen. De weg is vlak en volledig geasfalteerd. De weg is tegenwoordig niet zo druk meer als vroeger sinds de opening van de nieuwe snelweg naar de airport. Op zo`n 60 km passeert u het plaatsje Chuzul en 6 km verder steekt u de Yarlung Tsangbo rivier over. Het is nog zo`n 12 km van hier naar de voet van de klim naar de Kamba La pas. Overnachting in tenten op een hoogte van ca 3600 m nabij een klein dorpje.

Dag 7. Fietsen of transport naar de Kamba La pas (4785m, 24km)(*)
Fietsen langs het Yamdrok meer naar Nagartse (50km).

Vandaag maakt u zich op voor de eerste klim transport/fiets etappe (*). Vanaf de kampeerplek is het bijna 1200m ononderbroken klimmen! De weg is volledig geasfalteerd sinds 2008 en in goede conditie. Eenmaal op de pas heeft u een magnifiek uitzicht over het azuurblauwe Yamdrok meer (4400m) en de besneeuwde toppen van de Nojin Gangzang (7190m) in de verte. Het Yamdrok meer is groter dan het op eerste gezicht lijkt en beslaat in total 754 km2. Het meer geldt voor de Tibetanen als een heilige plek die symbool staat voor het leven zelf. Vanaf de pas is ook de route goed te zien die gefietst gaat worden (ruim 50km) en die langs de rechteroever van het meer loopt. Einddoel voor die dag is het dorpje Nagarze. Onderweg wordt eenmaal gestopt voor de lunch. U overnacht in een lokaal hotel met standaard kamers met douche/toilet.

(*) U heeft de keus deze hele etappe te fietsen of te starten vanaf de pas. Voorwaarde voor beklimming per fiets is dat u vrij bent van hoogte aanpassingsklachten (m.n. hoofdpijn) of andere ziekte symptomen. Ook uw conditie moet u in staat stellen de klim in ca 4 uur af te leggen (gem 6km per uur) incl. stops voor rust en revitaillering. De reisleider behoudt zich het recht voor u te adviseren c.q. te instrueren een deel van de klim met transport te doen i.v.m. van het tijdschema voor die dag.

Dag 8. Fietsen of transport naar de Karo La pas (5050m, 29km)(*) Fietsen naar Gyantse (75km)
U kunt opnieuw kiezen voor transport of fietsen naar de Karo La pas (5050m)(*). Besef goed dat de etappe van vandaag lang is (103km!) De weg naar de pas loopt geleidelijk omhoog (hoogteverschil ± 600m) Het hoogste punt is zichtbaar aan de gebedsvlaggen over de weg maar het meest fotogenieke punt is iets verder op waar de weg vlak langs de gletsjer loopt van de Nojin Gangzang berg (7190m) Vanaf de pas kunt u ook uw fietstocht starten naar Gyantse (75km) Zo nu en dan heeft u prachtige uitzichten over het droge landschap van Tibet met enkele eenzame bergen als decor. Even later rijdt u een rivierdal in, dat u stroomafwaarts volgt. Opvallend zijn de kleurpatronen in de berghellingen die variëren tussen geel-rood en zwart. Na de Karo La maakt u een picknick lunch stop. Op weg naar Gyantse komt u nog eenmaal een korte klim tegen die naar de Simi La pas leidt die u toegang geeft tot de vallei die uiteindelijk naar Gyantse voert. U passeert hier ook een stuwmeer dat opvalt door zijn turquoise kleur. De weg gaat verder door golvend landschap maar het rijdt relatief gemakkelijk . Op zo`n 10 kilometer voor Gyantse ziet u in de verte al de rots met daarop het fort van Gyantse. Het laatste deel van de weg is praktisch vlak. Overnachting in een 2 sterren hotel.

(*) U heeft de keus deze hele etappe te fietsen of het eerste deel, naar de Karo La pas, met transport te doen. Voorwaarde voor beklimming per fiets is dat u vrij bent van hoogte aanpassingsklachten (m.n. hoofdpijn) of andere ziekte symptomen. De reisleider behoudt zich het recht voor u te adviseren c.q. te instrueren een deel van de klim met transport te doen i.v.m. van het tijdschema voor die dag.

Dag 9. Gyantse. Rustdag.
Gelegenheid om vandaag bij te komen van de eerste fietsdagen en historische plekken te bezoeken.

Gyantse (4038m): is een van de belangrijke steden van Tibet en van oudsher een knooppunt op de handels wegen tussen Tibet en India. Al in de 14e eeuw was het een plaats van aanzien dat een sterke band onderhield met de toenmalige leidende sekte van Sakya. Uit die tijd stammen ook de meest markante gebouwen van de stad, zoals het Pelkor Chode klooster dat bijzonder was in Tibet vanwege het feit dat alle stromingen binnen het boeddhisme er in vertegenwoordigd waren. Naast het hoofdgebouw staat nog steeds de prachtige witte Kumbum pagode (1427), in Newari (Nepalese) stijl gebouwd, en dat vol symboliek is. Het gebouw moet als een drie dimensionale mandala bekeken worden. Via stijle trappen kan men van binnen uit naar een niveau hoger klimmen. Hoe hoger men komt, hoe hoger het niveau van verlichting, zichtbaar aan alle beelden en fresco`s in de vele nissen. In zijn opzet vertoont de Kumbum verwantschap met de Borobudur op Java. Een ander karakteristiek gebouw is het op een hoge rots gelegen Gyantse fort dat ook dezelfde tijd stamt. Het onderging diverse uitbreidingen maar werd praktisch verwoest bij de belegering door het Britse leger in 1904. Het fort is later gerestaureerd en kan van buitenaf beklommen worden. Het uitzicht over de stad en de omgeving is imponerend. Hoewel ook in Gyantse de vernieuwing van de stad zichtbaar is heeft de stad meer dan in andere steden haar oorspronkelijke atmosfeer bewaard. Een wandeling door de smalle straten van de oude stad is als het wandelen door een oud fotoboek en geeft een goede indruk hoe het er 100 jaar geleden moet hebben uitgezien.

Dag 10. Fietsen naar Shigatse (93km)
Vandaag fietst u een behoorlijke afstand maar over een praktisch vlakke weg. Het voert door het dal van de Nyang rivier dat voor irrigatie van de omringende velden zorgt. Halverwege zal ergens geluncht worden in het plaatsje Penam Dzong. Aankomst Shigatse in de loop van de middag.

Shigatse (3845m): is na Lhasa de grootste stad van Tibet. Het is tevens bekend als de zetel van de Panchen Lama de tweede geestelijk leider van het land. Van de goede connecties die hij onder¬hield met de Chinezen profiteerde ook het klooster waar hij resideerde: het Tashilumpo klooster. In het klooster bevindt zich het grootste bronzen boeddhabeeld ter wereld (26meter !). Achter het klooster loopt de pelgrimsroute die mooie uitzichten biedt over het klooster en de stad. Shigatse heeft nog een klein deel oude binnen¬stad waar dagelijks markt gehouden wordt. Tegenover het klooster is een tapijtweverij die graag haar deuren openstelt voor bezoekers. Hier vinden 200 vrouwen werk in het op traditionele wijze weven en knopen van tapijten.

Dag 11. Fietsen* of transfer naar 5000km punt of Tsua La (ca. 100km), fietsen naar Lhatse (4025m, 50km)
(*) Opm: op deze dag moet er 150 km overbrugd worden. In principe te lang voor één dag fietsen binnen het kader van deze reis. Maar niet onmogelijk. Deelnemers mogen er voor kiezen deze etappe volledig te fietsen indien zij over een uitstekende fetsconditie beschikken en geen last ban hoogte symptomen hebben. Het betekent wel dat zij vroeg vertrekken en geen tijd hebben voor een bezoek aan het Tashilumpo klooster, en dat ze het eerste deel van de route zonder support zullen moeten rijden. Deelnemers die alleen het stuk vanaf het 5000 km punt rijden tot aan Lhatse (c.a. 50 km) worden het eerste deel van de etappe getransporteerd. Zij bezoeken `smorgens voor vertrek (kort) het Tashilumpo klooster.

`s Morgen na het ontbijt bezoeken we eerst het Tashilumpo klooster. We rijden daar heen op de fiets. Daarna
volgt een tamelijk lang stuk van ca 45km dat geleidelijk oploopt (vals plat!). In de loop van de ochtend passeert het 5000 km punt waar we even stoppen voor een snack en drank. Het 5000 km punt geeft aan dat u zich op 5000 km van Shanghai bevindt (voor de statistieken). Even verderop wacht vervolgens de beklimming van de niet al te hoge Lagpa La pas (4540m) De klim zelf is niet langer dan ca 4 km. Boven aangekomen ziet u meteen de route verder lopen en heeft u een wijds uitzicht. Dan volgt een lange afdaling tot de brug over de Sakya rivier waar er gepicknickt kan worden. Vervolgens met er nog ca 23km naar Lhatse gereden worden over een praktisch vlakke route. U overnacht in een plaatselijk farmer`s guesthouse met standaard kamers en eigen douche/toilet.

Dag 12. Fietsen naar Baipa (4320m) over de Jia Tsuo pas (5250m, 81km)
De zwaarste beproeving van de reis qua hoogte en die geheel op eigen kracht gereden mag worden! De weg van Lhatse naar Baipa (Shegar) voert over de hoogste pas van de reis, de Jia Tsuo La (5250m). Aangezien u inmiddels een week in Tibet hebt doorgebracht zult u, als het goed is, geen last meer hebben van hoogtesymptomen. Dat wil niet zeggen dat u deze pas zomaar even over fietst. Het hoogteverschil dat u moet overwinnen is meer dan 1200 meter! Maar de weg klimt geleidelijk met een gemiddelde stijging van iets onder de 5%. Wat de klim zwaar maakt is dat tegen de middag bijna wel zeker er tegenwind opsteekt die krachtiger wordt naarmate men hoger komt. Wie het fysiek niet haalt kan een lift krijgen tot op de pas. De pas zelf is zichtbaar aan een enorme poort van gebedsvlaggen die hier net als elders in Tibet altijd het hoogste punt markeert. Blijf niet in de wind staan maar zoek een beschutte plek als u op andere deelnemers wilt wachten! De afdaling na de pas is minder steil dan de klim vanaf Lhatse en het duurt lang voor u een beschutte plek tegenkomt waar het aangenaam genoeg is voor een picknick lunch. En dan de lange rit naar beneden. Ook hier zal tegenwind bijna zeker een factor van belang zijn die soms de indruk wekt dat weg weer stijgt. Vroeger was dit een bijna onbegaanbare modderroute, nu een keurige asfaltweg. De totale afstand deze dag bedraagt 81km! Overnachting in een lokaal hotel met schone 2 persoons accommodatie en eigen douche/toilet. In Baipa zullen ook de Everest entree ticets moeten worden aangeschaft (ca. 200 RMB pp; kosten deelnemers)

(*) U heeft de keus deze hele etappe te fietsen of het eerste deel, naar de Karo La pas, met transport te doen.
De reisleider behoudt zich het recht voor u te adviseren c.q. te instrueren een deel van de klim met transport te doen i.v.m. van het tijdschema voor die dag.

Dag 13. Fietsen naar Tashi Dzong (4210m) over de Pang La (63km, 5000m)
Vandaag is de afstand weliswaar korter maar dat betekent niet minder zwaar. Opnieuw moet een hoge pas boven de 5000 meter overwonnen worden. De Pang La pas (5160 m) biedt toegang tot het Everest natuurgebied zoals tegenwoordig het hele gebied rond de Everest heet. Vanaf Baipa/Shegar rijdt u eerst 12km naar de afslag die u het Everest gebied invoert (*). Enkele kilometers daarvoor is het officiële politie checkpoint waar paspoorten en permits gecontroleerd worden.
Vanaf de afslag naar et Everest National Park lag voorheen een onverharde weg maar naar onze laatste informatie is de weg tot aan
Rongbuk nu volledig of in elk geval voor een groot deel geasfalteerd. Enkele stuken kunnen nog wel onverhard zijn.

Na het controleren van de entree tickets in Chay kan de “aanval” op de Pang La pas ingezet worden. Ook hier is het een kwestie van gestaag opbouwen op deze 18 km lange klim. Het is een opeenstapeling van haarspeldbochten die omhoog lopen maar het stijgingspercentage valt mee (ca 4%). Eenmaal boven wordt de inspanning meer dan dubbel beloond. U heeft daar een adembenemend uitzicht over een groot deel van de èchte Himalaya. Het mooiste fotopunt is overigens iets naar beneden. Van links naar rechts ziet u vijf achtduizenders op een rij: Makalu, Lhotse, Everest, Cho Oyu en Shishapangma. Na de top resteert nog een afdaling van ca 28km naar een T-kruising waar het dorpje Tashi Dzong ligt. We overnachten in een plaatselijk guesthouse. Eenvoudig maar Tibetaans gezellig! Dankzij de aanwezigheid van enkele nieuwe chinese restaurants in het dorp kan er in dit afgelegen oord ook nog heerlijk gegeten worden!

Dag 14. Fietsen naar Rongbuk (4950m, 42km)
Vandaag geen lange afstand te gaan maar wel in totaal 800 meter stijgen! Het eerste deel van de route is nog weinig stijgen waarbij de loop van de Dzakar Chu rivier volgt. Het wegdek is nogal aangetast door winderosie waardoor het karakteristieke “wasbord” patroon ontstaat. Vering op de fiets is hier geen overbodige luxe. Na 20 km buigt de rivier af in zuidelijke richting en begint de weg te stijgen. Pas aan het begin van het Rongbukdal ontrolt zich opeens een van de machtigste panorama`s ter wereld: de noordwand van de Everest met de Rongbuk gletsjer en het Rongbukklooster op de voorgrond. De plek wordt al sinds het eind van de 18e eeuw bewoond door mannelijke en vrouwelijke monniken behorend tot de z.g. `roodmutsen of Nyingmapa sekte`. Bezoekers worden altijd gastvrij onthaald op tsampa en boterthee zoals ook de expeditie verslagen van de eerste Everest expedities reeds vermeldden. U neemt uiteraard een kijkje in de gebedsruimten en slaapvertrekken van dit hoogst gelegen klooster ter wereld. Vergeet u vooral niet de klassieke foto te maken met de stupa van het klooster op de voorgrond en Everest op de achtergrond. We overnachten in onze eigen tenten (als de ruimte dat toelaat) of in reeds aanwezige communale tenten die ook als restaurants dienst doen. Elke communale tent is gezellig Tibetaans ingericht met ca 6 platte beklede bedden en een kachel in het midden.

Dag 15. Rustdag Rongbuk (4950m) Wandelen/fietsen (*) naar Everest BC (5150m, 2 x 8km v.v.)
Vandaag fietst of wandelt u (*) naar het Everest basiskamp dat op 8km ligt van het klooster ligt. Het basiskamp zelf is niet meer dan een open vlakte aan de monding van de Rongbuk gletsjer waar in de maanden april-mei en september-oktober klim expedities hier hun tenten opzetten. U mag niet verder dan de uitkijk heuvel direct achter de politiepost. Everest wordt hier overigens in het chinees aangeduid met Qomolongma.

(*) Er kunnen beperkingen bestaan voor transport naar of bezoek aan het basecamp.

Dag 16. Fietsen naar Tingri (4340m) via de shortcut route over de Langma La/Pang La pas (ca 70km)
Een prachtige route binnendoor maar NIET geschikt voor zondagsfietsers. De hele route is onverhard en beslaat een totale afstand van ca 70km vanaf het klooster Rongbuk. De route voert over de dubbel pas die op de kaart staat aangeduid als Langma La (5050m) maar door de Tibetanen als Pang La wordt aangeduid. Het weg dek was in het najaar van 2013 in zeer wisselende conditie met hier en daar goed berijdbare delen maar ook veel plaatsen met slechte stenige stukken. Het laatste deel van de route was beter. Sommige delen van de beklimming voor en na Zhampuk hebben stijgingspercentages tot 10%! Een zware dag maar ook een van de mooiste tochten van de reis.

NB. Wie twijfelt aan zijn conditie of geen zin heeft in “wasbord” weg, wordt aangeraden het eerste deel van deze dag met transport te doen b.v. tot vlak voor het plaatsje Zhampuk. Ook starten vanaf de lunchplek vlak voor de Langma La pas is een optie. In Tingri overnachten we in een locaal Tibetaans hotel met kamers met eigen/douche toilet (*)

NB. In Tingri kan het voorkomen dat er geen electriciteit en/of geen stromend water beschikbaar is.

Dag 17. Fietsen naar Sumdo /Menbuxiang (4525m, 59km)
De route gaat in westelijke richting verder over een maagdelijk asfalt parcours van de Friendship Highway. Nog lang is achterom het decor zichtbaar van de 8-duizenders Cho Oyu en Everest en de rest van de toppen van de Himalaya bergketen. De omgeving is wijds en verlaten. Hier en daar is het stille water van een zoutmeer zichtbaar en de ruines van verlaten burchten en kloosters. Onderweg wordt het plaatsje Gutsuo gepasseerd (op 37km). De route is praktisch vlak en gemakkelijk rijdbaar. We overnachten in het plaatsje Sumdo in een eenvoudig Tibetaans hotel.

Dag 18 Fietsen* of transfer naar Paiku Tso meer (ca. 80km), fietsen naar Kyirong via bergpas (ca. 48km) 
Omdat dit voor iedereen een nieuwe route is (de grensovergang via Kyirong is in het najaar 2017 pas geopend voor toeristen) is hier (nog) geen uitvoerige beschrijving van. Er wordt ’s avonds overnacht in een eenvoudig hotel. MOGELIJK gaat de grensovergang Zhangmu/Kodari weer open in 2019.

Let op: deze eerste dag van deze afdaling is verraderlijk. Twee condities verzwaren de route tot Kyirong aanzienlijk. Niet de hele route is dalend, er moet hier en daar ook nog wat geklommen worden. Maar het meest frustrerende is de altijd aanwezige tegenwind! Rond de middag steekt er een harde wind op die altijd van zuid naar noord waait en veroorzaakt wordt door de opwarming van het Tibetaans hoogplateau. Geen keus dan de wind te trotseren.

Dag 19. Fietsen naar Jiliongzhen (ca. 68km)
Bij de grens Kyirong neemt men afscheid van de Tibetaanse staf en hier neemt de Nepalese staf het over.
De overige bagage en fietsdozen worden door locale porters naar de Nepalese kant gebracht. Aan Nepalese kant moet u inchecken in het land en vooraf (indien nodig) een visum on arrival (*) regelen.

Na alle formaliteiten en controle van de bagage kan er verder gefietst worden. Let op: in Nepal wordt er LINKS gereden. U zult even moeten wennen aan het smalle en onregelmatige wegdek aan de Nepalese kant. De weg verkeert in zeer wisselende conditie met afwisselend goede en dan weer slechte modderige stukken. Ook hier daalt de weg voornamelijk maar zijn er hier en daar ook nog korte klimmetjes.

(*) Weersomstandigheden zoals mist en regen kunnen het rijden van deze afdaling gevaarlijk maken voor fietsers. De reisleiding behoudt zich het recht voor de afdaling tot de grens als fietstocht te annuleren en transport in te lassen.

(**) Visum on arrival in Nepal: 45 USD p.p. in cash + 1 pasfoto (info dec. 2018)

Dag 20 Fietsen naar Trisuli (800m) (ca. 85km)
Omdat dit voor iedereen een nieuwe route is (de grensovergang via Kyirong is in het najaar 2017 pas geopend voor toeristen) is hier (nog) geen uitvoerige beschrijving van. Er wordt ’s avonds overnacht in een eenvoudig hotel.

Dag 21. Fietsen naar Kathmandu (1300m) (ca. 38 km)
Omdat dit voor iedereen een nieuwe route is (de grensovergang via Kyirong is in het najaar 2017 pas geopend voor toeristen) is hier (nog) geen uitvoerige beschrijving van. Er wordt ’s avonds overnacht in een eenvoudige lodge.

Kathmandu Vallei
Kathmandu is voor de meeste bezoekers het eerste beeld dat zij zien van Nepal. Een stad die in een notendop alles samenvat dat Nepal te bieden heeft. Vooral bij helder weer krijgt de stad en de omgeving bijzondere allure door de besneeuwde bergketens op de achtergrond. Naast de eigenlijke stad Kathmandu liggen er in de vallei nog twee historische stadscentra: Bakthapur en Patan. In en rond deze drie plaatsen zijn verreweg de meeste cultuurmonumenten van Nepal te vinden. Daartoe behoren talrijke hindoeïstische en boeddhistische tempels en offerplaatsen, maar ook b.v. goed geconserveerde huizen en pleinen. Bakthapur is op zichzelf al bijna een levend museum te noemen na de uitgebreide restauraties die de stad onderging in de afgelopen 20 jaar. De vallei biedt ook gelegenheid de stad te ontvluchten en het platteland te zien met charmante terraslandschappen.

Dag 22. Kathmandu. Vrij te besteden.
Een hele dag om bij te komen van de reis. Overnachting in ***hotel in Kathmandu.
Optioneel: georganiseerd bezoek aan bezienswaardigheden van Kathmandu stad, Patan en Bakthaphur (vraag informatie aan de reisleider).
NB. Vergeet u niet op tijd uw fiets in te pakken voor de reis terug naar Nederland.

Dag 23. Transfer naar het vliegveld. Vertrek internationale vlucht.
Vandaag vliegt u terug naar Amsterdam.

Dag 24. Aankomst Amsterdam.

Voor deze zware tocht is een goede conditie vereist. Hoewel een groot gedeelte van het wegdek is geasfalteerd, komen onderweg ook onverharde stukken voor die in slechte staat kunnen verkeren. Er moet behoorlijk geklommen worden over de talrijke heuvels en de circa 12 passen waarvan diverse boven de 5000m. En dat op grote hoogte. Dat vergt nogal wat van het lichaam. Daarom is er aandacht voor een goede acclimatisatie. En indien nodig transport. Deelnemers ontvangen informatie over hoogteziekte. De voorkeur gaat uit naar een mountainbike of een crosshybride. Maar ervaren fietsers kunnen op een stevige trekkingbike (met bredere profielbanden) ver komen.

Iedereen kan in zijn/haar eigen tempo rijden. Af en toe hergroeperen hoort erbij. Er gaat een vrachtwagentje mee voor bagage, gereedschap en onderdelen. En misschien een lift voor wie het soms rustig aan wil doen.
De dagafstanden varieren van 60 tot 100km. Dit is afhankelijk van de omstandigheden en of er veel te zien is. Er zijn meerdere rustdagen ingepland om even bij te komen. Wel op plaatsen waar het een en ander te zien is. In Tibet dringt nauwelijks regen door. Overdag in de zon is het aangenaam warm, maar ’s avonds koelt het flink af. Vaak staat er een straf windje. Aan de Nepalese kant is meer bewolking. Een verlate moessonbui kan voorkomen.

DISCLAIMER
Een avontuurlijke tocht door landen als Tibet en Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken. De reisbegeleider beslist wanneer en of er afgeweken moet worden van het reisschema; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden (zoals het weer, de staat van de weg/paden/te volgen route).

N.B. Reizen naar en door Tibet kunnen door situaties van overmacht hinder ondervinden dan wel niet uitvoerbaar zijn. Onder overmacht kan o.a. verstaan worden: politieke omstandigheden zoals veiligheids maatregelen van de locale of nationale overheid die van invloed zijn op toegang tot de Tibet Autonome Regio (TAR) of het bereizen van de route zoals gepland. In het geval de reis door één van bovenstaande redenen niet door kan gaan, zal er in overleg met de deelnemers een alternatief worden aangeboden.

Fietsen op het Dak van de Wereld Prijzen/Data



Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • alle transfers zoals beschreven voor personen, bagage & fiets
  • vlucht Chengdu - Lhasa, bagage vrijheid: max 20 kg check in bagage, ca 10 kg handbagage
  • alle overnachtingen volgens reisschema o.b.v. indeling 2 persoons kamers (logies&ontbijt) In Kathmandu, Lhasa, Gyangtse, Shigatse, Lhatse, Shekar, Tingri en Kyirong kan worden gekozen voor een 1 persoonskamer, (voor kosten toeslag zie onder)
  • kampeerovernachtingen volgens reisschema o.b.v. indeling in 2 persoons tent, ontbijt.
  • volgtransport: 4WD of minibus + truck, afh. van groepsgrootte
  • visum authorisatie
  • alle noodzakelijke permits (bv Everest National Park)
  • 2 liter water per dag per persoon
  • Engelstalige lokale gids (verplicht)
  • Zéér ervaren Nederlandse reisbegeleiding
  • technische assistentie fietsreparatie/onderhoud
  • Lokale briefing op bestemming
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties
  • alle overige maaltijden (ca $ 4-6 p.p. eenvoudige maaltijd zonder drank) Alle maaltijden onderweg zullen in lokale restaurants geregeld worden. Indien geen restaurant /eetgelegenheid beschikbaar is, zal extra voedsel ingeslagen worden en gekookt worden door de lokale gids en chauffeur.
  • entreegelden (bijvoorbeeld voor Potala, ca € 20 pp)
  • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)
  • gids voor excursie Lhasa/Kathmandu
  • visum voor Nepal
  • visum voor China/Tibet
  • persoonlijke uitrusting + fiets
  • fietsdoos en isolatiemateriaal voor luchttransport
  • alle airporttax en overige airporttoeslagen (zoals kosten overbagage op vluchten)
  • evt. fietshuur UCC Webster 3.0(Tibet),Trek 4300(Nepal): € 450
  • evt. toeslag éénpersoonskamer en tent € 525
  • persoonlijke uitgaven en fooien
  • alle kosten voortvloeiend uit wijziging reisschema veroorzaakt door overmacht. (daarvoor: reisverzekering)

Fietsen op het Dak van de Wereld files en detail


documenten & informatie


Visum China/Tibet
Visum China/Tibet

Volgt



Reisinformatie
Reisinformatie

Volgt





Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!