Val d’Anniviers

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
8 dagen
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 895,-
Sneeuwschoenwandelen

Deze wandelweek wordt er bij uitstek een van bewegen, observeren en genieten! Hij vindt plaats in het nagenoeg verstilde Val d’Anniviers, aan de zuidkant van het Zwitserse kanton Wallis.
Kleine dorpjes, vriendelijk ogende laagbouw, en twee verschillende verblijfplaatsen! Beide hotels munten uit in knusse Walliser sfeer en gastvrijheid. Van daaruit worden 6 dagtochten gemaakt, van gemiddeld 4 uur per dag (excl. de pauzes) met maximaal 400 meter hoogteverschil.
Regelmatig hebben we gelegenheid om de tocht te onderbreken met een warme drank in een café. We lopen namelijk nooit ver van de bewoonde wereld, ook omdat hier wel wat skiliften zijn. We blijven buiten de lawine-gevaarlijke gebieden. Steeds hebben we met helder weer een schitterend uitzicht over het hoofddal en alle omringende bergreuzen van vaak boven de 4.000 meter! We lopen en verblijven boven de 1.500 meter, dus de sneeuwzekerheid is groot te noemen.

Deze sneeuwschoenwandeltocht zal worden begeleid door Frederike Bloemers.
Zij heeft de opleiding tot Accompagnatrice en Montagne (AM) in het Zwitserse Wallis in 2017 met succes afgerond.


Val d’Anniviers dag tot dag


sneeuwschoenwandelen

Programma
Het programma kan aan weersomstandigheden aangepast worden, vooral wanneer sprake is van lawinegevaar.
De hieronder aangegeven duur van de dagtochten is altijd exclusief de pauzes.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Rit naar Zwitserland

Dag 1

We rijden per auto (carpoolen?) naar Zwitserland en verzamelen op zaterdagavond 16 februari uiterlijk om 17.30u. Na het gezamenlijke diner  bespreken we het programma en pakken de rugzak voor de eerste tocht.

Illhorn

Dag 2

Om aan de sneeuwschoenen te wennen en wat in te lopen, beginnen we met een rustige route. Die kunnen we net zo lang en kort maken als we willen, want hij loopt in een acht. We nemen de gratis skibus en stappen uit bij het op 1.920m. hoog gelegen plaatsje Chandolin. Gaande over de sneeuwhellingen, waarbij we af en toe een skipiste kruisen, lopen we naar de Illhorn hut. Een kop koffie of hete chocola zal smaken! Bij de tweede lus lopen we eerst door bebost gebied en kunnen we zelfs naar de Bella Tolahut op 2.345m. stijgen, voor weer een welverdiende pauze.
Hoogteverschil: max. 400 m. stijgen en dalen
Lengte: max. 7 km.
Duur: max. 4 uur

Weisshorn

Dag 3

Weer zitten we even in de skibus, naar St. Luc (1.600m.). We stijgen in drie uur geleidelijk richting het hotel Weisshorn (2.245m.). Daar kunnen we onszelf verwennen met een warm drankje. Het is een prachtig pad, eerst door het bos, langs een watergang (in het Frans: bisse), daarna buigen we af omhoog, de kale helling op. De terugweg kunnen we kiezen wanneer we willen. Er zijn diverse afdaalmogelijkheden. Bij helder weer kunnen we de Matterhorn zien!
Hoogteverschil: 645 m
Lengte: 12,5 km.
Duur 4 uur

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Sorebois

Dag 4

Halverwege de week, we doen het wat rustig aan vandaag.  We verhuizen dieper het dal in, naar een nieuw gebied en een nieuw hotel. Na het ontbijt in hotel Au Manoir rijden we met onze bagage naar het kleine dorpje Zinal (1.780m). We blijven we in de omgeving van ons hotel. Vandaar uit maken we in het Val de Zinal een rondtochtje van 4 km., en kunnen vervolgens met de gondellift naar Sorebois (2.825m) gaan. Daar zijn vele skipistes, maar het uitzicht op witte pieken als de Dent Blanche, Obergabelhorn, Zinalrothorn, maakt veel goed! We maken daar ook een wandeling van 4 km.
Hoogteverschil:  nauwelijks
Lengte: 2 maal 4 km.
Duur: 2 maal max. 2 uur

Mottec

Dag 5

Met de skibus rijden we in 10 minuten naar het origineel gehouden wintersportdorpje Grimentz. Vandaar maken we een lange en prachtige tocht terug het Val de Zinal in. Eerst gaat het door bebost gebied oostwaarts en dan buigen we af naar het zuiden. We traverseren over de hellingen van de Corne de Sorebois (bijna 3.000m.). Bij het keerpunt Mottec komen we weer in de openheid. We lopen naar het historische dorpje Ayer (1.475m). Van daaruit maken we, eventueel nog met een extra lusje, onze rondtocht van vandaag langs Les Morasses in Grimentz weer af.
Hoogteverschil: 300 m. stijgen weer dalen
Lengte: 9,5 km.
Duur: 4,5 uur

Le Partsé

Dag 6

Nogmaals beginnen we in Grimentz (1.553m.). We gaan nu noordwaarts lopen, langs een vlakke weg, naar de schuren Les Bouesses (1.66m).Vandaar kunnen we naar het dorpje St. Jean afdalen. Mooier wordt het om, als de sneeuwcondities het toelaten, via enkele schuurtjes (Partsé, 1.660m) door naar het dorpje Vercorin te lopen. We nemen daar de bus terug naar Zinal.
Hoogteverschil: 80 m stijgen, 320 m dalen
Lengte:13,5 km.
Duur: 3,5 uur

+
Dag 7
+
Dag 8

Bendolla

Dag 7

Dit wordt een schitterende laatste tocht, door gevarieerd landschap We pakken eerst onze spullen in en rijden naar het startpunt in St. Jean-d’en Haut (1.395m). Het eindpunt van de wandeling is bij de skilift Bendolla op 2.129m. We parkeren de auto bij de gîte, waar Frederike haar opleiding gevolgd heeft. We lopen een klein stukje richting Vercorin, dus hetzelfde als gisteren en buigen linksaf naar divers groepjes schuren, die allemaal romantische namen hebben: Les Ziettes, Pramrilett, Tsougdires en Alpage d’Avion. Na een welverdiende rust in restaurant Bendolla, nemen we de gondel naar Grimentz. Terug per skibus naar St.Jean, waar we elkaar na een heerlijk sportieve week gedag zeggen!
Hoogteverschil: 738m. stijgen
Lengte: 5,30 km.
Duur: 3 uur

(Vervolg) rit terug naar Nederland

Dag 8

Gisteren na de wandeltocht al een stukje richting huis gereden, nu het laatste stuk naar huis.
Mocht er een extra overnachting geboekt zijn,  (Zie elders bij deze reis) dan reist men vandaag terug naar Nederland.

Val d’Anniviers Prijzen/Data


Groepsgrootte:
minimaal 4 personen
maximaal 8 personen

Vereiste ervaring en conditie
Je hoeft geen ervaring hebben met bergwandelen, of met sneeuwschoenlopen. Sneeuwschoenlopen is net als gewoon lopen, het gaat alleen langzamer. Je klemt ze onder je bergschoenen. Stokken zijn wel nodig. Je conditie moet wel redelijk zijn, d.w.z. dat je kunt wandelen met een dagrugzakje 3 – 5 uur per dag (excl. pauzes). De wandelingen gaan niet om de prestaties maar om het genieten van uitzicht, natuur en verwend worden!

Vervoer
De afstand over de autoweg is vanaf Utrecht ca. 980 km. Het dal is ook uitstekend met trein en bus te bereiken, zie https://www.sbb.ch/de/fahrplan.html. De reisleider bevordert dat er gepooled wordt met auto’s (sneeuwkettingen mee voor de zekerheid!). Ook voorziet de gratis (!) skibus in een goed functionerend lokaal vervoer.

Accommodatie
We slapen de eerste 3 nachten in het statige hotel Au Manoir, in het plaatsje Vissoie, op 1.200 meter. Je slaapt in 2-persoonskamers, met badkamer, salon TV, Wifi, minibar et balkon. Een 1-persoonskamer kost CHF 25,- per nacht extra. De volgende 3 nachten brengen we door in het prachtige, helemaal houten, hotel Le Trift, diep in het Val de Zinal.
Daar slaap je in een 2-persoonskamer (met douche en w.c. op de gang). Er zal voor het gebruik van een 1-persoonskamer nader geïnformeerd moeten worden naar prijs en beschikbaarheid.

Extra overnachting op dag 7
De ervaring leert dat de meesten, ná de wandeling op dag 6 graag alvast een stuk richting huis willen rijden en dan onderweg een overnachtingsplek zoeken / boeken.
Wil je pas op dag 8 naar huis en wil je een extra overnachting in hotel Le Trift? Op aanvraag en op basis van beschikbaarheid, reken dan op ca. €100,- per persoon.

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Overnachtingen in 2 verschillende, statige hotels in 2-persoonskamers
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een vier- resp. driegangen menu)
 • Deskundige Nederlandse reisleiding, met aandacht voor natuur en omgeving
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Evt. extra overnachting na laatste wandeltocht: Reken op ca. €100,-
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Heen- en terugreis vanuit Nederland. (Er wordt door reisbegeleider gecoördineerd over poolen met auto’s)
 • Huur of aanschaf sneeuwschoenen en stokken. Huren kan in Nederland (bij www.Base-camp.nl schoenen €6,- per dag en stokken €3,- per dag).
 • Kosten kabelbaantjes. Reken op ca. €35
 • Eventueel lokaal vervoer
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Val d’Anniviers files en detailAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!