Wandelreis Geologietocht Graubünden

Niveau

Uitdagend
Reisduur
7 dagen
Hoogste punt
2625m
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 875,-

begeleid door Frederike Bloemers & Janos Urai

emeritus hoogleraar Structural Geology-Tectonics-Geomechanics (universiteit Aken)

Algemeen: Er zit bijna teveel moois in deze huttentocht om het allemaal op te schrijven. Deze bijzondere week zal met ons meelopen Janos Urai, emeritus hoogleraar Structural Geology-Tectonics-Geomechanics aan de universiteit Aken. We trekken zes dagen door een gebied dat een waar eldorado is voor geologen. Op de geologische kaart zie je een palet van kleurschakeringen, dit gebied is een van de geologisch meest diverse uit de Alpen (door de omgeving van de UNESCO World Heritage Tectonic Arena Sardona – https://unesco-sardona.ch/en/homepage). Janos vertelt, laat ons zien, voelen en proeven van al het steen om ons heen. En dat met humor, relativeringsvermogen en met zijn liefde voor de bergen. Je leert de verschillende stenen kennen, en de leert de structuren zien in de geplooide en over elkaar geschoven gesteentemassa’s, en leert hoe geologen het ontstaan van de Alpen door de afgelopen 500 miljoen jaar reconstrueren. Ook kun je na deze week landschappen lezen en vertalen naar hun geschiedenis. Kortom, je bent een ervaring rijker!

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Vereiste conditie: uitstekend, je wandelt met een rugzak van ca. 8 kg. zo’n 4-7 uur per dag (excl. pauzes), enige bergwandelervaring is vereist.

 • Deskundige begeleiding
 • Graubünden: Eldorado voor geologen

Reis in beeld

Wandelreis Geologietocht Graubünden dag tot dag


Gedetailleerd programma

Dag 1 Heenreis

Een ieder reist in principe op eigen gelegenheid (er kan worden gepoold). We verzamelen op zondagavond 16 augustus uiterlijk om 17.30u. in het bijzondere kloosterhotel in Ilanz, kanton Graubünden. Na het eten pakken we de rugzak voor de zesdaagse tocht. Voor de eerste nacht, ochtend en middag dragen we wel ons eten mee. Voor de overige vijf dagen laten we ons geheel verwennen en hebben qua eten slechts ons lunchpakket in de rugzak.

Dag 2 Panixerpasshütte

We nemen de bus vanaf Ilanz die ons in 20 minuten naar het startpunt Pigniu (1.298m) brengt. Omdat we nog niet geacclimatiseerd zijn en toch wat bagage dragen, lopen we heel rustig omhoog. Een lekker wandelpad, eerst in het groen, dan boven de boomgrens, leidt ons naar de eenvoudige en onbemande hut. Die ligt op 2.403 meter hoogte, dus we bevinden ons direct in de heerlijke verlatenheid en stilte.

Hoogte: 1.105m. stijgen.

Afstand en duur: 7 km. en 4 uur

Dag 3 Elm

We dalen alweer naar de bewoonde wereld af om ons deze avond heerlijk in een hotel te laten verwennen, met een 4-gangendiner, douche en frisse lakens. Maar eerst de dijbenen aan het werk zetten! Omlaag gaat het, langs een meer en de Jetzbach, terwijl geoloog Janos ons laat genieten van al het moois om ons heen. We kunnen halverwege een verfrissend drankje nemen in de Panixerstübli, waarna we een stukje langs de weg moeten lopen.

Hoogte: 1.525m. dalen

Afstand en duur: 10,5 km. en 5 uur

Dag 4 Leglerhütte

Het gebied tussen Elm en de Leglerhütte is volgens Janos absoluut de moeite waard! Je krijgt al een eerste indruk van het Tectonisch Werelderfgoed Sardona: de zogenaamde Glarner-overschuiving. Daarom maken we deze uitstap, hoewel we dezelfde weg weer teruglopen, de volgende dag.

Hoogte: 1.574m. stijgen en 281m.dalen

Afstand en duur: 15 km. en 7 uur

Dag 5 Tschlingen

Terwijl we teruglopen naar Elm zal Janos ons uitvoerig vertellen over de scheidslijn tussen nieuw en oud gesteente rond de Piz Sardona. Beneden in het dal aangekomen zullen de meesten van ons wel de kabelbaan (CHF 12,-) willen nemen naar ons volgende onderkomen Tschlingen-Wirtschaft. Dat is een lief, sfeervol hutje met een fenomenaal uitzicht op de wonderen van onze aarde.

Hoogte: 1.574m. dalen en 281m. stijgen

Afstand en duur: 15 km. en 5 uur

Dag 6 Segneshütte

Vandaag bereiken we met de overschrijding van de Segnespas (2.625m) ons hoogterecord. Het wordt weer een fantastische wandeltocht met als afsluiting ons verblijf in de geciviliseerde Segneshütte 2.100m. mèt douche! We zijn dan inmiddels overgestapt van Glarus in het Voorrijndal waar we begonnen zijn.

Hoogte: stijgen 1.144m , dalen 525m.

Afstand en duur: 7 km. en 5 uur

Dag 7 Ilanz

Aan onze wandeltocht komt een einde, helaas en zo ook aan de romantiek van de bergen. De Segneshut staat namelijk vlakbij een kabelbaan. Het is dan ook verleidelijk om op deze laatste dag van de zonde een deugd te maken en met een gondellift naar het dal te zoeven. Eerst anderhalf uur naar het lifstation Naraus (1.838m.) lopen, en dan naar Flims (1.081m.). Kosten ca. CHF 18. Daar, of na een gezamenlijke busrit van 35 minuten in Ilanz, nemen we na een gedenkwaardige week afscheid van elkaar. Een ieder reist op eigen gelegenheid naar huis, een overnachting halverwege de terugreis kan in Frankrijk of Duitsland op verzoek en op eigen kosten geregeld worden.

Hoogte: 262m. dalen

Afstand en duur: 3 km. lopen en ca. 3 uur totaal naar Flims

Wandelreis Geologietocht Graubünden Prijzen/Data


https://www.snowleopard.nl/reis/wandelreis-geologentocht-graubunden/

Prijs: €875,- incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. heen- en terugreis, kabelbaan, bus en versnaperingen.

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar startpunt en van eindpunt reis
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Wandelreis Geologietocht Graubünden files en detail


Aanmelden: vóór 15 juli 2020

Transport: Ieder komt op eigen gelegenheid naar de verzamelplaats Ilanz. Die is goed bereikbaar met de trein, maar we proberen zoveel mogelijk samen te rijden met auto’s. Lokaal vervoer in de vorm van bus of kabelbaan is op eigen kosten.

Accommodatie: Net als de omgeving zijn ook onze onderkomens uiteenlopend van aard. We slapen in alle vormen van overnachting: in een hotel met 2-pp.kamers (3x). Soms kan je tegen extra betaling een 1-pp.kamer krijgen. Verder hebben we een slaapzaal in een bemande (2x) en in een onbemande berghut (1x). Douchen kun je alleen in de hotels.De hutten voldoen aan de protocollen voor Corona. Ieder moet handschoenen, desinfecteer en mondkapje meenemen.


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!