Wandelreis Oman | Bergen en woestijn

Wandelreis Oman Bergen Woestijn Muscat Midden-Oosten | Snow Leopard (12)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
14 dagen
Hoogste punt
2000m
Aantal loopdagen
11 dagen
vanaf € 2995,-
Op het Arabisch schiereiland, ingeklemd tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedie Arabië en Jemen, ligt het Sultanaat Oman. De rijke geschiedenis en de prachtige landschappen, variërend van steile bergen tot goudkleurige zandstranden en een volmaakte woestijn, maken dit tot een fascinerende reisbestemming. Tijdens onze reis door Oman gaan we op avontuur in de bergen en in de woestijn. Naast een bezoek aan Muscat en Nizwa maken we een prachtige meerdaagse trekking van het Jebel Akhbar massief naar de Jebel Shams en we trekken twee dagen uit om met kamelen door de Wahiba Sands te trekken. Een afwisselende wandelreis door Oman die garant staat voor een geweldige beleving!

Oman

De rijke historie van Oman kent legendarische hoofdstukken met wereldberoemde helden als Job en de koningin van Seba, Sinbad de Zeeman en Marco Polo. Hun avonturen vonden plaats tegen de achtergrond van rijk beladen karavanen, want Oman, ‘het Sultanaat van de zee’, is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West. Vandaar de lange traditie van openheid en gastvrijheid, die ertoe heeft geleid dat het land ook vandaag de dag nog graag bezoekers ontvangt.

Trekking in het Djabal Achdar Massief en door de Wahiba Sands

In samenwerking met onze lokale agent is gekozen voor een reisprogramma dat de bergen en de woestijn combineert. We maken meerdaagse trekking van het groene Djabal Achdar massief naar de ongenaakbare rotswanden van de Jebel Shams ten zuidwesten van Muscat. Door prachtige kloven en bergkammen loop je langs dorpjes en kampeert in de bergen. In de Wahiba Sands maken we kennis met de lokale Bedoeïnenstammen en trekken we samen met de gids en kamelen door de eindeloze Wahibi woestijn.

 • op avontuur in de bergen en in de woestijn
 • bezoek aan Muscat en Nizwa
 • prachtige meerdaagse trekking van het Jebel Akhbar
 • twee dagen met kamelen door de Wahiba Sands
 • maak kennis met de lokale Bedoeïnenstammen

Wandelreis Oman | Bergen en woestijn dag tot dag


Dag 1 Vlucht Amsterdam – Muscat
Dag 2 Muscat wandeling om en in de stad
Dag 3 transfer de stad uit en mooie uitgebreide wandeling in het Hadjar gebergte.
Dag 4 transfer naar Ar Rus en wandelen naar Qiyut
Dag 5 wandelen van Qiyut naar Sharaf el Alamein (2000 m), 7 uur lopen
Dag 6 wandelen van Sharaf naar Misfah al Abreen (950m), 6-7 uur lopen
Dag 7 transfer naar Jebel Shams en middag wandeling: de “Balcony Walk”
Dag 8 van de bergen naar de woestijn
Dag 9 en 10  In de woestijn
Dag 11 transfer naar Wadi Bani Khalid en voettocht naar Khalood, 7 uur lopen, 1500 meter stijgen
Dag 12 wandelen van Khalood naar Wadi Tiwi, 7 uur lopen 1600m dalen
Dag 13 wandelen naar Tahiry Cave en terug naar Muscat, 400 m stijgen en dalen, 5 uur lopen
Dag 14 terugvlucht naar Amsterdam
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Ams- Muscat

Dag 1

In principe vliegen we met KLM, vluchtschema: Amsterdam-Muscat 11.15 uur – 22.05 uur, met een tussenlanding in Dammam, Saoedi Arabië. Mocht deze vlucht vol zitten of te duur worden dan moeten we uitwijken naar een andere luchtvaartmaatschappij, dus op tijd boeken is erg voordelig. Na alle grensformaliteiten wordt je opgewacht door iemand van de lokale organisatie die je naar het hotel brengt. Al onderweg naar de stad zie je de prachtig verlichte grote moskee die opvalt doordat de koepeldaken licht doorlaten. Het hotel ligt aan de haven en vlakbij de Soekh, maar daar zul je vandaag, na de lange vlucht, waarschijnlijk weinig meer mee willen doen.

Muscat

Dag 2

Muscat is een langgerekte stad die deels tussen de bergen en de zee in ligt. De stad heeft een mooie haven waar naast de privé jachten van de sjeik ook cruiseschepen graag een dagje voor anker gaan. Met een gids lopen we een route door de omringende bergen van ongeveer 3 uur waarbij je een mooi overzicht krijgt over de stad en de haven. Het is ook een mooie kennismaking met het woestijnkarakter van de Omaanse bergen. In de rotsige bruingele omgeving groeit er maar weinig. In de middag heb je de tijd aan jezelf. Het hotel ligt aan de haven en een paar honderd meter van de ingang van de soekh. Hier waan je echt in het duizend-en-één-nacht verhaal te midden van al die exotische winkeltjes.   Er zijn restaurantjes  genoeg om iets lekkers te vinden voor de lunch en het diner.

Hadjar gebergte

Dag 3

We vertrekken vandaag redelijk op tijd omdat we een eind gaan rijden en ook nog een flink stuk gaan lopen. Via Wadi Mistal en Wekan rijden we naar het dorp Hadash. Hier stappen we uit in de wondere wereld van de hoogste bergen van Oman. De toppen liggen er op ongeveer 3000 meter. Dit is een interessante wandeling waarbij je als begin en eindpunt leuke dorpjes hebt waar het leven toch heel anders is dan hier. Dit deel van de Hadjarbergketen is het groenst van heel Oman. Dat komt omdat de bergen vanuit zee toch nog heel wat waterdamp kunnen opvangen. Daardoor kunnen de mensen in de dorpen hun bestaan bouwen rond de teelt van allerlei soorten fruit en groenten hoewel de dadelpalm natuurlijk de kroon spant, door heel Oman heen trouwens. Het is ongeveer 6 uur lopen en van 1600 m naar 2000 meter met daartussenin een pasje van 2300 m hoogte. Aan het eind van de dag slaan we kamp op nabij het plaatsje Al Manakir. De bagage is vervoerd door een jeep.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Wandelen naar Qiyut

Dag 4

Na het ontbijt rijden we in ongeveer 1 uur met de 4WD van Al Manakir naar Ar Rus. Samen met de Omaanse gids lopen we een mooie route over het plateau van Hadjar. Het is een behoorlijk tocht van ongeveer 7 uur, 700 meter dalen en 900 meter stijgen. Uiteindelijk komen we uit bij het piepkleine dorpje Qiyut waar we op 2400 m weer gaan kamperen. Nu de hoogte toeneemt voel je ook dat de temperatuur daalt. ’s Overdag is het heerlijk lopen maar ‘s nachts kan het zelfs behoorlijk koud worden en temperaturen rond het vriespunt zijn mogelijk. Bagagevervoer per jeep

Sharaf el Alamein

Dag 5

Vandaag krijgt het landschap mooi diep reliëf wanneer we vanaf de kam van de bergen in de diepte kunnen kijken.  Aan de noordkant vallen de bergwanden bijna loodrecht naar beneden en het lijkt wel of de rotswanden hier van elkaar zijn gescheurd, mooi en heel ruig. Naar het zuiden kun je de veel minder steile bulten ook volgen tot in het dal. We overnachten in Shofet el Alamein in een eenzaam en afgelegen hotel. We gebruiken het diner aldaar en kunnen genieten van een warme douche en een ruime kamer.

Misfah al Abreen

Dag 6

Na een uitgebreid ontbijtbuffet is het weer tijd om op te stappen. Shorfat ligt iets onder de kam en we lopen in een klein half uurtje weer om hoog. Het uitzicht is hier echt fenomenaal. Diep beneden je zie je de blokkige huisjes van het dorpje Balad Sayd liggen te midden van groene boomgaarden. Dan daal je een heel stuk af deels, over een pad maar deels ook gewoon over de platte rotsen, wat het gaan tamelijk vermoeiend maakt. De surrealistische rotsachtige omgeving maakt veel goed. Na een lange afdaling komen we bij een weg en een klein dorpje. Hier slaan we rechtsaf en via de bergflanken stijgen en dalen we verder naar het zeer pittoreske dorpje Misfah al Abreen. Dit is een traditioneel dorp waar mensen nog volgens de oude gewoonten leven. Blote armen en benen zijn “not done” en je kunt door het dorpje dwalen met de groene miniakkertjes en dadelpalmen overal. Hier ontmoet je de “gewone” man van Oman: trots, sterk, eerlijk, bescheiden en erg vriendelijk. We overnachten in een  sfeervol traditioneel huis maar toch voorzien van een warme douche. De avondmaaltijd gebruiken we in buffetvorm, wat ook geldt voor het ontbijt. Vanaf het dakterras heb je een mooi overzicht over het dorp en je kunt je lekker loom laten worden in de late avondzon en onder de nachtelijke sterrenhemel.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

"Balcony walk"

Dag 7

In de ochtend rijden we in een rustig tempo naar het dal en via het stadje met de lemen huizen Al Hamra bereiken we de weg omhoog weer. De bestemming is het vrij luxe Sama Heights Resort. Dit is een accommodatie van vrijstaande huisjes waarin de kamers zijn gesitueerd. Wederom warme douche, lekkere bedden en diner en ontbijt in buffetvorm.  Er is zelfs een zwembad. Het resort ligt op ongeveer 2000 meter hoogte terwijl de hoogste top in dit massief 3009 meter hoog is.  In de middag maken we een fantastische wandeling afdalend in een kloof die ook wel de “Grand Canyon” van Oman wordt genoemd. Het is een tocht langs de steile wanden van de kloof ongeveer 250 naar beneden. Je bereikt dan een plek waar vroeger blijkbaar een dorpje is geweest. De terugweg is dezelfde maar dat is niet vervelend gezien het steeds spectaculaire landschap dat van kleur verandert in de late middagzon. Hoogte verschil +250 m, -250 m in totaal ongeveer 4 uur lopen.

Van bergen naar woestijn

Dag 8

Vandaag is een rijdag om ons te verplaatsen naar de woestijn. Onderweg zijn er allerlei leuke dingen te zien en te doen. We stoppen achtereenvolgens bij de robuuste forten  van Bahla en  Jabrin, in de stad Nizwa met z’n grote markt (lunch) en in het dorpje Mudayrib. Hier kunnen we mooie wachttorens bekijken en ons eens verdiepen in het  interessante waterirrigatiesysteem dat hier Falaj wordt genoemd. Na Mudayrib rijden we verder naar het westen en zuiden. Bij Mintirib wisselen we van auto omdat we vanaf hier 45 km door de zandduinen gaan rijden met een gespecialiseerde chauffeur. Tussen de zandduinen ligt het Safari Desert Camp een verzameling tentgebouwtjes die dienst doen als de kamers waar we gaan slapen. Het is er tamelijk luxe wederom. Ook hier weer diner en ontbijt buffet. Wie zin heeft kan nog naar het zgn “sunsetpoint”  lopen. Het is de top van een wat hogere zandduin vanwaar je bij het ondergaan van de zon de mooiste kleuren kunt waarnemen in de lucht.

Safari desert camp

Dag 9

Deze 2 dagen brengen we door in de woestijn rondom het Safari desert Camp. Met kamelen gaan we op stap door het prachtige zandduinlandschap en we zoeken de stilte op. Ook de kalme tred van de kamelen brengt rust. We lunchen onderweg en maken kamp ergens in de “middle of nowhere” .  De tenten waar je in slaapt nemen we mee uit Nederland zodat we van goede kwaliteit zijn verzekerd. Nadeel is wel dat je, als er niet genoeg tenten in Oman aanwezig zijn, je er misschien eentje mee moet nemen vanaf Schiphol. Een bedoeïne-gids leidt ons deze dagen naar de mooiste plekjes in de omgeving. Aan het einde van dag 2 komen we weer terug in het Safari Desert Camp. Beide dagen lopen we ongeveer 6 uur.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Safari desert camp

Dag 10

Deze 2 dagen brengen we door in de woestijn rondom het Safari desert Camp. Met kamelen gaan we op stap door het prachtige zandduinlandschap en we zoeken de stilte op. Ook de kalme tred van de kamelen brengt rust. We lunchen onderweg en maken kamp ergens in de “middle of nowhere” .  De tenten waar je in slaapt nemen we mee uit Nederland zodat we van goede kwaliteit zijn verzekerd. Nadeel is wel dat je, als er niet genoeg tenten in Oman aanwezig zijn, je er misschien eentje mee moet nemen vanaf Schiphol. Een bedoeïne-gids leidt ons deze dagen naar de mooiste plekjes in de omgeving. Aan het einde van dag 2 komen we weer terug in het Safari Desert Camp. Beide dagen lopen we ongeveer 6 uur.

Khalood

Dag 11

De tocht over de bergen van Wadi Bani Khalid naar Wadi Tiwi is een van de meest avontuurlijke oversteken in Oman. Het is na de 45 km woestijn niet ver rijden naar het begin van de tocht. Dit is een punt waar de rivier prachtige poelen maakt van kristalhelder water, uitmuntende plek om te zwemmen. Er komen hier dan ook veel dagjesmensen speciaal in het weekend om te barbecueën. Na korte tijd wandelen ben je in de leegte van de Omaanse bergen. Het pad stijgt en stijgt soms langzaam soms wat steiler. Naarmate de hoogte toeneemt wordt het weer wat koeler en in een weids desolaat landschap maken we kamp. De jeeps zijn een heel stuk omgereden om onze spullen hier naar toe te brengen, daar waar het pad een heel klein bergweggetje kruist.

Khalood naar Wadi Tiwi

Dag 12

Het licht van de vroege ochtend op het plateau is van een wonderlijke schoonheid. De hemel is lichtblauw en de stilte oorverdovend. We staan op, ontbijten en traverseren de hoogvlakte die ons af en toe ook een blik in de diepte gunt, in een of andere kloof die naar de kust leidt. We dalen af in zo’n kloof en hoe lager we komen hoe meer water het riviertje bevat. Nabij de kust is er weer bewoning en wordt de kloof Wadi Tiwi genoemd. Het is een wonderbaarlijk wereld met blauwe waterpoelen, dadelpalmboomgaarden en witte betonnen blokken als huizen. De mensen zitten gemoedelijk op een muurtje en kijken naar de voorbijgangers zoals de voorbijganger ook terugkijken, over en weer elkaar vriendelijk toeknikkend en onverstaanbare woorden uitwisselend. We maken kamp op een mooie rustige plek aan de rivier. De jeeps zijn met de bagage weer omgereden.

+
Dag 13
+
Dag 14
Wandelreis Oman Bergen Woestijn Muscat Midden-Oosten | Snow Leopard (12)

Tahiri cave, muscat

Dag 13

Dit is de laatste dag in Oman en we maken nog een laatste wandeling en wel naar één van de grootste grotten van de wereld. De jeep brengt ons naar een afgelegen plek waarvandaan het pad begint met een kleine maar steile afdaling. We lopen langs een van de wanden van een spectaculaire kloof en ongeveer 2,5 uur naar de grot. De ingang is een enorme poort waardoor je naar binnen kunt gaan. Eenmaal binnen lijkt de ruimte zo groot als een volwassen kathedraal, aan het eind van de ruimte leidt een gang je verder de aarde in, waar het al snel werkt wordt voor speleologen en dan gaan we niet verder. We lunchen in de grot want dat is lekker koel. Op de terugweg heb je misschien meer oog voor de geweldige omgeving met het riviertje diep beneden je en de mooie kleuren van de rotswanden. De jeeps brengen ons vervolgens terug naar Muscat, naar het luxe Muscat Hills Resort, een mooie plek waar je kunt douchen en je voorbereiden op de terugreis naar Amsterdam. Halverwege de avond checken we in voor de nachtvlucht naar huis. Gepland vertrek van de KLM: 23.25 uur.

Thuiskomst

Dag 14

Vluchtschema KLM:
Muscat – Amsterdam 23.25 uur – 06.35 uur

Wandelreis Oman | Bergen en woestijn Prijzen/Data


16 dec t/m 29 dec 2022
Wandelreis Oman | Bergen en woestijn
€ 3195,-

Inclusief/exclusief


 • Ontvangst op Muscat airport door de lokale agent
 • Transfers van en naar het vliegveld met een busje
 • Alle vervoer (bus en 4/4 auto’s) volgens reisschema
 • hotelovernachtingen in tweepersoonskamers, zoals in het programma beschreven
 • Engelssprekende gids tijdens de wandelingen en excursies
 • Nederlandse reisleiding vanaf 8 deelnemers
 • Co2 compensatie gehele reis! Dus zowel vlucht als landarrangement.
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • bagagevervoer
 • Engelssprekende gids
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar Muscat (uiteraard boekbaar via ons)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent €50
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €275
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum OMR20 ong €47
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Wandelreis Oman | Bergen en woestijn files en detail


documenten & informatie


Praktische informatie
Praktische informatie


Download
Info en paklijst
Info en paklijst


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!