Westerwolde

wandelvakantie Westerwolde - Snow Leopard - Zondag vesting Bourtange 1
Niveau

Makkelijk
Reisduur
4 dagen
Aantal loopdagen
4 dagen
Reisbegeleider
ja
vanaf € 475,-

4 – daagse wandelexpeditie in Oost-Groningen

Ontdek de parel Westerwolde

Westerwol, Westerwol,

veur gain gold wol ik die ruilen veur n stad mit minsen.

Westerwol, Westerwol,

doe bist t mooiste wa’k aal dij joaren kon winsen

 

Aldus de Groningse troubadour Alex Vissering. Merkwaardig genoeg is het meest oostelijke stukje van de provincie Groningen veel mooier dan de meeste mensen weten. Laat je dus verrassen door adembenemend mooi Westerwolde, een absolute aanrader!

Het is de geboortegrond van Gerjan Ananias, één van de initiatiefnemers van Mooie Wandeling. De mooiste wandelingen en locaties zijn door hem persoonlijk geselecteerd om jou van het mooiste te laten genieten.

In Westerwolde raak je nooit uitgewandeld. Het schitterende natuurgebied met haar prachtige beekdalen, verrassende landschappen, sfeervolle dorpen en historische gebouwen is één grote ontdekkingsreis. Al wandelend maak je kennis met de veelzijdige landschappen van Westerwolde. Je beleeft de natuur en hoort de stilte. Deze wandelexpeditie laat je in alle rust genieten en ontdekken.

Niet voor niets heeft het programma Vroege Vogels veel aandacht besteed aan Westerwolde. Zie ook de volgende links:
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/westerwolde-een-goed-bewaard-geheim
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/een-spetterende-ervaring-in-westerwoldeachter-de-schermen
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-ruiten-aa-kronkelende-ruggengraat-vanwesterwolde

Locatie

Wij verblijven in hotel Boschhuis te Ter Apel. De naam zegt het al; midden in de natuur en bovendien op slechts 200 meter van het prachtige, uit 1465 daterende, Kruisherenklooster. In hotel Boschhuis lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De statige entree, de gelagkamer met open haard en het stijlvolle restaurant zijn, samen met de grote schouw, nagenoeg authentiek. Mede door de ligging van het hotel, waar je aankomt via de schitterende oprijlaan, kom je volledig tot rust.

Hotel Boschhuis is een begrip sinds generaties. Met een score van 4,5 uit 5 op Tripadvisor en 9,5 uit 10 op Zoover, is de hoge waardering door de gasten zeker geen geschiedenis.

 • Rust, ruimte en midden in de natuur
 • Een groot natuurgebied van maar liefst 35.000 hectare
 • Unieke locatie, gastvrijheid en complete verzorging in hotel Boschhuis
 • Vier prachtige wandelingen door Westerwolde
 • Begeleiding en informatie over natuur en cultuur door reisbegeleider Gerjan
 • Informatie over natuur en cultuur door lokaal deskundigen

Reiservaringen

wandelvakantie Westerwolde - Snow Leopard - Zaterdag burcht Wedde 1
Westerwolde, Martin Bos (2021)
Wsterwolde om terug te komenDe wandelreis in Westerwolde van Mooie Wandeling is een voltreffer. Er wordt niets teveel beloofd. Aan het eind van elke dag zeiden we weer tegen elkaar "mooie wandeling!" De begeleider Gerjan kent het gebied goed en liet ons de pareltjes van het gebied zien. Kers op de taart waren de theetuinen waar we onderweg pauzeerden; mooie plekken om te onthouden. Aan het eind van de dag was er het terras van hotel het Boschhuis in ter Apel om bij te komen en na te praten. Kortom "Er gaat niet boven Groningen".

Westerwolde dag tot dag


Programma

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 dagen en begint op een donderdag. Je bent uiteraard vrij om er naar eigen inzicht gebruik van te maken. Niks moet, maar (bijna) alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen in de directe omgeving van hotel Boschhuis? Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen, maaltijden en de reisbegeleider.

 

Donderdag

Vanaf 09.30 uur kun je inchecken. Om 10.00 uur kun je desgewenst koffie of thee met Groninger koek bestellen. Om 10.30 uur volgt een uitgebreide rondleiding door het Kruisherenklooster. Om 12.00 uur genieten we (vrijblijvend) van een lunch en om 13.00 uur vertrekken wij vanuit hotel Boschhuis voor een wandeling van circa 11 kilometer door de bossen van Ter Apel. Deze behoren tot de oudste bossen van Nederland. Onderweg passeren wij o.a. de Rijks Hoogere Burger School, gebouwd volgens de Amsterdamse School in 1922, en plekken waar de van oorsprong bepalende aardappel(meel) cultuur nog altijd zichtbaar is.

 

Vrijdag

Na het ontbijt vertrekken wij naar Sellingen voor een wandeling van zo’n 20 kilometer door het stroomdal van de beek Ruiten A. Volgens velen één van de mooiste stroomdalen van Europa. Het is onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur Westerwolde. Een gebied van
ongeveer 2.500 hectare is inmiddels weer kronkelig, nat, kleurrijk, gevarieerd en uniek. Na de wandeling is er gelegenheid het intieme plaatsje Sellingen te bezoeken.

 

Zaterdag

We starten en eindigen de 16 km. lange wandeling bij de burcht te Wedde. Dit is de plek waar de zelfstandigheid van Nederland begon. Want de burcht was de ontstekingshaard van de opstand tegen Filips II van Spanje. Vlak bij de burcht passeren we de Geselberg. Vroeger stond er op de heuvel alleen een paal. De Geselberg werd gebruikt voor de uitvoering van straffen. Voor menigeen betekende dat een enkele reis. De wandeling voert ons via oude houtwallen die agrarisch gebied omzomen. We passeren prachtige essen, meden, woeste gronden en de wetlands van Westerwolde.

 

Zondag

Welkom in het jaar 1742. Vlakbij de Duitse grens ligt de Vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Bezoekers wanen zich eeuwen terug in de tijd. Voldoende redenen om de dag te starten met een rondleiding in en om Bourtange. We sluiten de dag af met een mooie wandeling van circa 16 km. in het beekdal van de Ruiten A van Wollinghuizen naar Smeerling.

 

Westerwolde Prijzen/DataVoor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto). 

Check regelmatig onze website voor nieuwe data!

08 sep t/m 11 sep 2022
Westerwolde
€ 475,-

Inclusief/exclusief


 • 3 nachten Hotel Boschhuis
 • Drie keer een gezond ontbijt, drie energierijke lunches en drie smakelijke diners
 • 4 begeleide wandelingen en lokale informatie
 • Co2 compensatie gehele reis
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €20
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Toeristenbelasting
 • Vervoer naar en van hotel Boschhuis
 • Lunch op dag van aankomst
 • Vervoer naar de wandellocaties. Wij nemen aan dat deelnemers over eigen vervoer beschikken. Kom je met het openbaar vervoer? Dan zullen wij in overleg zorgen voor (gratis) vervoer naar en van de wandellocaties.
 • Koffie en thee, frisdrank of alcoholische drankjes
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Westerwolde files en detail


Begeleiding van het programma 

De wandelingen worden begeleid door Gerjan Ananias. Hij wijst jou de weg. Hij kent de omgeving en de natuur als zijn broekzak.

 

Praktisch

 • Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.
 • Hotel Boschhuis beschikt over zowel 1 als 2-persoonskamers. Het hotel heeft een gezellig stamcafé waar het goed toeven is.
 • Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie waaronder: routebeschrijving, paklijst en een aantal vragen.
 • Hotel Boschhuis is vanaf station Emmen goed te bereiken met de bus.

 

Corona

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan. Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.

documenten & informatie


Folder
Folder

Download hier de flyerDownload


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!