Zwitserland Tessin | 6-daagse huttentocht

Niveau

Gemiddeld
Technisch
Reisduur
7 dagen
Hoogste punt
2635m
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 865,-

onder leiding van Frederike Bloemers

 

PROGRAMMA

Algemeen: Over het kanton Tessin raak je niet uitgepraat. Zo groot als daar het hoogteverschil tussen dal en berg is, zo groot is ook de variatie aan landschappen. Weinig mensen, veel meren en watervallen. Via eiken-, beuken- en tamme kastanjebossen loop je vanuit het dal omhoog en omlaag. Gevarieerde flora, vooral in deze periode! Piepkleine, romantisch aandoende dorpjes met stenen huizen, soms verlaten. Weinig wind en regen. Maar áls het regent kan er heel veel vallen! We trekken van noord (Val Bedretto) naar zuid (Val Maggia) en dalen af naar Locarno. Wie weet duiken we nog even het Lago Maggiore in! Met de trein rijden we in ca. 1,5 uur terug naar ons startpunt.

Accommodatie: We slapen 3 nachten in slaapzalen in berghutten, en 3 nachten in comfortabele B&B’s in 2- en 3-persoonskamers. De innerlijke mens zal goed aan zijn trekken komen. Als vanouds krijg je in de berghutten goede, stevige kost. In de dalen eten we in restaurants.

Transport: Het vertrekpunt All’Aqua (Nufenenpas) is goed met trein tot Airolo en bus te bereiken. Over de weg is het vanaf Utrecht 9,5 uur rijden ( 90o km.). Auto’s, indien relevant, laten we bij ons vertrekpunt voor de hele week staan. Om daar terug te komen nemen we de trein in Locarno en nog een stukje bus.

Vereiste ervaring en conditie: ervaring met bergwandelen is wenselijk, maar niet vereist. Je conditie moet goed zijn, je moet probleemloos met een rugzak van ca.8 kg. gedurende 4-5 uur per dag kunnen lopen (excl. pauzes).

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

 • prachtige kanton Tessin
 • veel meren en watervallen
 • bossen en bergen
 • geen bergwandelervaring vereist
 • overnachten in berghutten en B&B's

Zwitserland Tessin | 6-daagse huttentocht dag tot dag


 

 

Reisschema
00. Verzamelen in All’Aqua (1.614 m.)
01. All Áque – Maria Louisa hut (2160 m, 4 uur)
02. Maria Louisa hut – Capanna Basodino ( 1856 m,4 uur)
03. Capanna BasodinoB&B Cevio (418 m, 4,5 uur)
04. B&B Cevio – Capanna Alzasca (1734, 5 uur)
05. Capanna Alzasca – B&B Cevio (418 m, 3,5 uur)
06. Valle Maggio (3 uur)

 

TESSIN PROGRAMMA 30 juni t/m 6 juli 2019

 

 

We verzamelen op zondagavond 30 juni om ca. 17.30u. in het dorpje All’Aqua (1.614m.),Val Bedretto. In de sfeervolle B&B Locando Orelli laten we ons goed verwennen voordat we zes dagen de bergen ingaan! Die avond pakken we zorgvuldig onze rugzak.

Het programma kan aan weers- of andere omstandigheden aangepast worden. Let op, de hieronder genoemde wandeltijden zijn zonder de rustpauzes.

 

Dag 1 Maria Luisa hut (Italië)

We pakken onze spullen en gaan zuidwestwaarts omhoog naar de hut Capanna Maria Luisa (2.160m). Bij de pas van Giacomo (2.313m.) gaan we de Zwitsers-Italiaanse grens over. Overal zijn in dit gebied meren en stuwmeren. Tot hier zijn de zgn. suisse allemand, dus de duitssprekende Zwitsers, meest zuidelijk vanaf Goms en het Rhonedal, afgezakt. Het kanton heeft een kalkstenen bodem met bijzondere bloemen zoals edelweiss. Als je wilt kun je hier douchen!

 

Hoogteverschil: 700m. stijgen en 150m. dalen.

 

Lengte en looptijd: 8 km. en 4 uur.

Dag 2 Capanna Basodino

We gaan weer terug naar Zwitserland, dus oostwaarts, waar een keten van 3.000 m. hoge bergen ons tegemoet komt. Verder richting de Capanna Basodino (1.856 m.) duiken we dieper het gebergte van West-Tessin in. Als we over de col, de Bocchetta di Vallemaggia (2.635 m.) zijn komen we in een ruig en verlaten gebied en zien we de hut (foto hierboven) al liggen.

Hoogteverschil: 475 m. stijgen en 779 m. dalen.

Tijdsduur: 10 km. 4,5 uur.

Dag 3 B&B Cevio

 

Vandaag komen we langzaam weer in de buurt van de beschaving. We zakken af richting het Lago Maggiore, eerst door het Val Bavona en dan naar het  Valle Maggia. Beide sprookjesachtig. Als we daartoe redenen hebben kunnen we een stuk een lift naar beneden nemen, wel zonde van de fraaie wandeling. Eventueel een stukje bustransport. We slapen in het dorpje Cevio (418m.) en eten daar in een van de knusse restaurantjes.  We slapen heel romantisch in een boerderij-B&B La Stalla.

 

Hoogteverschil: 1.438 m. dalen.

 

Lengte en looptijd: 14 km. en 4,5 uur.

 

Dag 4 Capanna Alzasca

Dit wordt een hele pittige stijging, typisch Tessins! Steil omhoog door bossen gaat eerst, totdat we in een verstild en rotsig  naar de schitterend gelegen Capanna Alzasca (1.734m.). Naar het Val Lodano!

Kijk op https://www.ascona-locarno.com/en/Esplora/Vallemaggia/Valle-di-Lodano.html#cat=Long%20Distance%20Hiking&filter=r-fullyTranslatedLangus-5381,sb-sortedBy-0&ipd=33093407&zc=12,8.66306,46.24967

 

Hoogteverschil:  1.650 m. stijgen. En 335 m. dalen

 

Lengte en looptijd: 9 km. en 5 uur.

 

Dag 5 Terug naar B&B Cevio

 

De terugweg gaat via een andere, heel fraaie  route naar beneden. Eerst lieflijke weiden en berkenbossen. Dan wordt de omgeving ruiger en steiler. We lopen langs de indrukwekkende Casata di Soladino en komen dan iets lager uit in het dorpje Someo (378m.). Dat ligt  6,5 km. af van ons onderkomen in Cevio. We leggen die afstand met de bus af.

 

Hoogteverschil: 1.456 m. dalen

 

Lengte en looptijd:  9 km. en 3,5 uur

 

Dag 6 Valle Maggia en terug naar huis

 

Dit wordt onze laatste en misschien wel meest gevarieerde dag. Want we lopen dan niet alleen het Valle Maggia verder uit, we snoepen ook even van het mondaine zomerleven in Locarno aan het Lago Maggiore. We hebben de vrijheid om op ieder moment het meestal prachtige voetpad in te ruilen voor het asfalt en op de bus te stappen. Uiteindelijk pakken we de trein terug voor het Val Bedretto. Het zal einde van de middag zijn dat we elkaar terug bij de auto gedag zeggen. Mogelijk wil je nog overnachten alvorens richting huis te vertrekken. Dat kan, maar valt buiten de tocht. Als het goed is kijken we terug op een onvergetelijk mooie week!

Hoogteverschil: max. 200 meter dalen.

Lengte en looptijd: ca. 12 km. (tot Maggia) en 3 uur (of zoveel als we willen).

 

Zwitserland Tessin | 6-daagse huttentocht Prijzen/Data


Prijs incl. BTW: incl. begeleiding, 6 overnachtingen half pension met lunchpakket, excl. heen- en terugreis, lokale reiskosten (max. €50,-) en versnaperingen.

Accommodatie: We slapen 3 nachten in slaapzalen in berghutten, en 3 nachten in comfortabele B&B’s in 2- en 3-persoons kamers. De innerlijke mens zal goed aan zijn trekken komen. Als vanouds krijg je in de berghutten goeie, stevig kost en in de dalen eten we in restaurants.

Transport: Het vertrekpunt All’Aqua (Nufenenpas) is goed met trein tot Airolo en bus te bereiken. Over de weg is het vanaf Utrecht 9,5 uur rijden ( 904 km.). Auto’s, indien relevant, laten we bij ons vertrekpunt voor de hele week staan. Om daar terug te komen nemen we de trein in Locarno en nog een stukje bus.

Vereiste ervaring en conditie: ervaring met bergwandelen is wenselijk, maar niet vereist. Je conditie moet goed zijn, je moet probleemloos met een rugzak van ca.8 kg. gedurende 4-5 uur per dag kunnen lopen (excl. pauzes).

Aantal deelnemers: tussen 4 en 8.

Aanmelden: voor 15 mei 2019

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Zwitserland Tessin | 6-daagse huttentocht files en detail


volgt na boeking


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!