Sea Trek


Zeetrektochten op Buginese Schoener - Indonesië


Bij ons boekt u de reis onder ANVR/SGR/SCR voorwaarden en ontvangt u een euro rekening.

.

Zeetrektochten op Buginese Schoener - Indonesië (ANVR/SGR/SCR).
Heeft u vragen dan kunt u een mail sturen naar info@seatrek.nl (tel: 070-3882867)

Bekijk/download hier de korte beschrijvingen van de cruises (engelstalig).


 
ARTIKEL TELEGRAAF
http://www.telegraaf.nl/reiskrant/verrereizen/21764835/__Zeilen_langs_Molukken__.html


Op reis met Sea Trek


De wereld wordt in razend tempo kleiner. In de verste uithoeken van de aarde kom je internetcafe's tegen, landen straalvliegtuigen en ontmoet je rugzaktoeristen met een mobieltje en GPS op zak. Alles lijkt afgegraasd en elk bed beslapen. Maar is dit echt zo? Valt er werkelijk niks meer op eigen houtje te ontdekken? Zijn er helemaal geen plaatsen meer te vinden waar je je waant in de 19e of zelfs in de 18e eeuw? Waar je weken aan een stuk kan reizen zonder weet te hebben van Smartphone, computers of andere zegeningen van onze tijd?

Natuurlijk wel! Maar niet bij het reisbureau op de hoek. Aan boord van onze comfortabele tweemaster 'Katharina' brengen wij u, tijdens onze zeereizen, langs de eilanden van Oost-Indonesië en de kust van Papua naar gebieden waarmee u normaal alleen kunt kennismaken via National Geographic of Discovery Channel. Gebieden die buiten de routes vallen van zelfs de meest gepokte en gemazelde reiziger, domweg omdat er geen verbindingen zijn en er geen accommodatie is. U zult ze met ons bereizen; zittend in een comfortabele dekstoel, nippend van uw glas wijn, terwijl u met een verrekijker de horizon afspeurt naar walvissen en vulkaantoppen. De service aan boord is uitstekend; heerlijke maaltijden worden met liefde en zorg geserveerd door een 12 koppige bemanning. Dit alles voor of na terugkeer van onderwater-avonturen of van spectaculaire tochten langs vulkanen en nooit betreden jungle-dorpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  De Buginese Schoener: Katharina & Ombak Putih

De Buginese schoener of Pinisi is sinds eeuwen een vertrouwd gezicht in de Indonesische archipel. In de vroegste verslagen van westerse reizigers spreekt men al van een uitgebreide vloot van dergelijke schepen die in het gebied van Nieuw Guinea tot aan de kust van Indochina handelswaren vervoerden.

De Pinisi is een opmerkelijke verschijning. De vorm  lijkt op een Chinese jonk, waarbij de boeg  een scherpe hoek met de waterlijn maakt. Het schip is doorgaans voorzien van twee masten met een schoener-zeilvoering, inclusief topzeilen en drie fokken.Vroeger was één van de meest opvallende onderdelen van het schip het roer. In plaats van één roer in het verlengde van de kiel gebruikte men twee roeren, die aan de zijkant van het achterschip opge­hangen waren met een rattanverbinding, en die elk door een stuur­man bediend werden.

De Pinisi's worden tot op de dag van vandaag met de hand gebouwd in Zuid-Sulawesi, zonder hulp van bouwtekeningen, maar volgens de traditie zoals die al eeuwenlang van vader op zoon is doorgegeven.

Kijk HIER voor meer informatie over de Buginese Schoener KATHARINA (14-pers) & OMABK PUTIH (24 pers).

 

 

Accommodatie op De Katharina
'De Katharina' is volledig aangepast aan de wensen van de westerse reiziger. Het schip biedt plaats aan 16 passagiers. Er zijn 2 hutten met een 2-persoonsbed, 4 hutten met 2 losse bedden en 2 hutten met een stapelbed. Alle hutten zijn voorzien van airconditioning, een douche, toilet en een wastafel. Er is extra slaapgelegenheid aan dek zodat u ook onder de sterrenhemel kunt slapen! Aan boord is elektriciteit aanwezig in de vorm van 220 V. 220 V. Het schip is voorzien van moderne navigatiemiddelen zoals GPS, radiocommunicatie-apparatuur en veiligheidsvoorzieningen.

Aan boord u treft u geen uitge­sproken luxe aan, maar de schepen zijn naar de maatstaven van westerse reizigers erg comfortabel. Het belangrijkste comfort-aspect is echter immaterieel: het gegeven dat u verschillende bestemmingen achtereen bezoekt, zonder daarbij ook maar één keer uw bagage te hoeven in- of uitpakken.

Bemanning
Het schip wordt gevaren door een 12-koppige bemanning, terwijl de passagiers worden verzorgd door een kok, twee pursers en een hutjongen. Wanneer u terugkeert aan boord na een excursie, kunt u, achterover geleund in een dekstoel, de indrukken van de dag nog eens uitwisselen. Terwijl in de keuken de laatste hand wordt gelegd aan de maaltijd, wordt het anker gelicht voor het vertrek naar de volgende bestemming.
 

Voorbeeld van een hut

Maaltijden aan boord
De verzorging aan boord omvat ook alle maaltijden.
U begint de dag met een ontbijt, bestaande uit toast, aangevuld met een omelet, pisang goreng, flensjes of fruitsalade. De lunch is een lichte maaltijd, bijvoorbeeld soep met brood en salade, nasi goreng of fruit. 's Avonds wordt een Indonesisch buffet met verschillende gerechten klaargezet, waarbij variatie van de gerechten een belangrijke rol speelt. Vlees, vis, kip, schelpdieren, tahoe, tempeh en eiergerechten wisselen elkaar af, aangevuld met groente, kroepoek en fruit.Onderweg worden verse ingrediënten ingekocht op de lokale pasar. De voorraad in de diepvries overbrugt de dagen waarop geen inkopen kunnen worden gedaan. Met het oog op de smaak van de gasten worden de maaltijden minder pittig gekruid dan in Indonesië gebruikelijk is. Koffie, thee, frisdranken en wijn bij het eten aan boord zijn gratis. Bier is tegen een redelijke prijs verkrijgbaar.


Heerlijke maaltijden aan dek

Geen cruise, geen zeilvakantie
Sea Trek reizen in Indonesië zijn geen zeilvakanties. Omdat de snelheid van de Pinisi zelfs onder vol zeil slechts 2 - 3 knopen bedraagt, wordt er vrijwel uitsluitend op de motor gevaren. Zonder deze maatregel zouden we de door ons geplande routes niet kunnen varen. Natuurlijk worden bij gunstige wind de zeilen gehesen.
 
Snorkelen
Een bijna dagelijks terugkerend hoogtepunt is het snorkelen. De fascinerende wereld onder water biedt steeds weer een overvloed aan bezienswaardigheden. U hoeft alleen in het water te springen om geconfronteerd te worden met bont gekleurd koraal en scholen tropische vissen. Aan boord van onze schepen zijn snorkels, duikbrillen en zwemvliezen aanwezig. Ook is het mogelijk om te duiken. Sea Trek kan voor u een duikuitrusting verzorgen maar dit dient u dan wel op voorhand aan te geven.
 
Hygiëne
Aan boord wordt bij het schoonmaken en het bereiden van het voedsel uitsluitend gekookt water gebruikt. De kans dat u aan boord darmklachten oploopt is daardoor tamelijk gering. Aan land moet u oppassen met wat u eet en drinkt. Het verdient de aanbeveling om thee of mineraalwater te drinken. Hoewel de verleiding om ijsblokjes te gebruiken groot is, kunt u dit beter niet doen omdat deze soms verontreinigd zijn.


VAARSCHEMA 2016 + 2017!

Hier kunt u 'live' de prijzen en beschikbaarheid bekijken van alle cruises op Ombak Putih en Katharina, alsmede de routebeschrijvingen en hut-informatie. Sea Trek in Nederland hanteert dezelfde prijzen (u ontvangt een nota in euro's van ons), met dien verstande dat reizen geboekt in Nederland vallen onder dekking van ANVR/SGR/SCR!

Bekijk hier nu al het vaarschema voor 2017!


Bali

Bali wordt wel omschreven als het paradijs op aarde. Sommige "kenners" zeggen echter dat het definitief ten prooi is gevallen aan het massatoerisme. De waarheid ligt in het midden. Inderdaad is het deel ten zuiden van de hoofdstad Denpasar zonder meer toeristisch en is hier van de oorspronkelijke samenleving weinig meer terug te vinden. Aan de andere kant lijken de Balinezen, mede dankzij de intense beleving van hun religie en het sterk georganiseerde sociale leven, nog altijd betrekkelijk "onaangeraakt" door al het vreemdelingenverkeer. Temidden van de vele Australiërs en Europeanen houden zij vast aan hun tradities, hun ceremonies en tempelfeesten en het bespelen van de gamelan. Veel mensen dragen nog de traditionele sarong of kain.Ook het landschap is nog altijd paradijselijk, uitgezonderd in het zuidelijke deel, waar het erg bebouwd is en wat droger en stoffiger. Bali lijkt zo mogelijk nog vruchtbaarder en nog weelderiger begroeid dan Java. De huizen in de "desa's" gaan schuil in een zee van groen.
Of dit alles zo zal blijven is echter de vraag. Nog steeds worden er nieuwe toeristenplaatsen tot ontwikkeling gebracht en het aantal bezoekers neemt alleen nog maar toe. Een lichtpuntje is dat de nieuwe nederzettingen tot nu toe vrij klein zijn en dat de bebouwing nergens hoger mag zijn dan een kokospalm (drie tot vier etages). Daarbij komt dat veel hotels gebouwd zijn Balinese stijl en in mooie tuinen gelegen zin.

Lombok

Lombok ligt op slechts korte afstand van Bali, maar is, op het westelijk gedeelte na, aanmerkelijk droger dan Bali. Produkten van het eiland lopen uiteen van rijst en tabak tot puinsteen en zee­wier.

De bewoners bestaan voor het overgrote deel uit Sasaks, een islamitisch volk bij wie invloeden van hindoeïsme en animisme nog duidelijk herkenbaar zijn. Sasaks zijn uitstekende man­den­vlech­ters en produceren opvallend licht aardewerk zonder gebruik van een draaischijf.

Vaak worden bij Lombok de Gili’s apart vermeld. De Gili’s zijn een drietal eilanden voor de noordwestkust, een paradijs voor de strand- en snorkelliefhebber! Het is mogelijk om voor de vaartocht ook een paar nachten te verblijven op Lombok. Hier maken we gebruik van de Nusa Bungga bungalows. Op Lombok is ook de thuishaven van ‘de Katharina’. 

 

Sumbawa

Een eiland dat zowel geografisch als qua taal en cultuur uit twee delen lijkt te bestaan. Het westelijke gedeelte, Sumbawa Besar, staat nog enigszins onder invloed van de Baline­se en Sasak-cultuur terwijl het oostelijke gedeelte (Bima) sterk verbonden is met de cultuur van de Makassarezen uit Zuid-Sulawesi. De Islam speelt een belangrijke rol, maar daarnaast blijft een krachtig geloof in de traditionele magie bestaan. Zo worden tijdens de rijst­oogst nog steeds de "berempuk" of traditionele boksge­vechten gehouden.

Van oudsher was Sumbawa verdeeld in drie sultanaten. In de steden Bima en Sumbawa Besar geven de houten paleizen van de vroegere Sultans en de hierin gevestigde musea een glimp te zien van het leven ten tijde van de sultans.

 

Sumba

Omdat dit eiland, afgezien van sandelhout en slaven, voor de Portugezen nauwelijks interessant was, vertoont de cultuur weinig invloeden uit het westen. Eeuwenoude tradities behoren nog tot het dagelijks leven. Zo worden tijdens de adellijke begrafenissen waterbuffels, paarden en varkens geofferd, en wordt de overledene vervolgens bijgezet in een mausoleum opgetrokken uit enorme stukken steen. Belangrijk op Sumba zijn de zogenaamde "uma" wat zowel huis als familie kan betekenen. Deze huizen zijn gebouwd op een verhoging en hebben als opvallend kenmerk een verhoogd deel van het dak. 
Komodo

Komodo en Rinca vormen de woonplaats van een van de meest spectaculaire dieren in Indonesië, de prehistorische Komo­do-varaan. Op deze dorre eilanden moet menig bezoeker even slikken als een drie meter lange varaan nieuwsgierig langs komt schuifelen.
Komodo heeft maar één nederzetting, een eenvoudig vissersdorp aan de kust. In de omgeving zijn verschillende mooie snorkelplekjes en stille stranden te vinden.

 

Flores

Zoals de Portugese naam Cabo das Flores doet vermoeden, is het eiland Flores naast bergachtig ook weelderig begroeid. De Portugese invloed blijkt tevens uit de godsdienst van het eiland, het overgrote deel van de bewoners is rooms-katholiek.

De bevolking bestaat uit een groot aantal etnische groepen, waaronder mensen uit Bima, Zuid Sulawesi, Solor en Sawu.
De bezoeker aan Flores wordt getroffen door het uiter­lijk van de inwoners. Krullend haar, brede gezichten en een donkere huid lijken aan te geven dat de reiziger zich al halverwege Irian Jaya bevindt.
De bekendste trekpleister op Flores is de 'Kelimutu', een vulkaan die door een tot nu toe onverklaarde speling van de natuur drie kratermeren in verschillende kleuren heeft, blauw, groen en zwart.
 
Behalve de Kelimutu wordt Flores door toeristen nauwelijks bezocht. Niet omdat het eiland niet de moeite waard zou zijn, maar omdat de verbindingen naar en over het eiland nog zeer moeizaam zijn. Slechte wegen en gebrekkige vluchtschema's maken het schitterende binnenland van Flores alleen geschikt voor reizigers die tijd en geduld hebben.
  

 

 

Oost Sulawesi

Sulawesi herbergt een bonte mengeling van volkeren waarbij allerlei vormen van geloof, taal en cultuur aan bod komen.
De door Sea Trek bezochte oostkust van Sulawesi is voor de meeste reizigers nog onbekend terrein.
De stad Gorontalo heeft enkele voorbeelden van oude koloniale bouwwerken en kent een grote verscheidenheid aan lokaal borduurwerk.
Op de Togian eilanden is het leven vrij eenvoudig, maar de natuurliefhebber vindt in de bossen en langs de kust bijzondere dieren zoals de Babirusa, zeeschildpadden en fregatvogels.
Halverwege de oostkust stroomt de rivier de Poso van het Posomeer naar de golf van Tomini. Het meer staat bekend om zijn heldere water en de grote alen die er worden gevangen. Een legende over een enorme slang in het meer ontleent zijn oorsprong waarschijnlijk aan deze vissen.
Kendari heeft als hoofdstad van zuidoost-Sulawesi verbindingen met Ujung Pandang en de overige eilanden en herbergt een redelijk aantal hotels en restaurants. Daarnaast is de stad bekend om zijn goud- en zilversmederijen.
Wat fauna en flora betreft, wordt Sulawesi tot het gedeelte oostelijk van de Wallace-lijn gerekend. De zoogdieren op het eiland verschillen aanmerkelijk van het relatief nabij gelegen Kalimantan. Aan de kust komen bijzondere diersoorten voor, waaronder fregatvogels en zeearenden.
Zuid Sulawesi

Het Zuiden van Sulawesi bestaat uit twee "benen", een zuidoostelijk en een zuidwestelijk been.
Het zuidoosten is door de eeuwen heen dunbevolkt gebleven en weinig tot ontwikkeling gebracht. Met zijn bergen en rivieren is het ontoegankelijker en minder vruchtbaar dan het zuidwestelijk deel. Het herbergt één van de diepste meren ter wereld ("Matana-meer"). De bevolking leeft in plukjes verspreid over het schiereiland, veelal nog erg geïsoleerd van de buitenwereld.
Het zuidwestelijk been biedt een heel ander beeld: traditioneel een kruispunt van handelsroutes, het strijdtoneel van Makassarezen, Bugis en Toraja's, sterk beïnvloed door Arabieren en Chinezen, vinden we hier een mengelmoes van culturen en tradities: restanten van de roemruchte Buginese koninkrijken en Islamitische sultanaten (Gowa) en de nog steeds vitale Toraja-cultuur, met name bekend wegens haar voorouder-verering.