Aconcagua

Aconcagua 6962m Expeditie Argentinië klimtocht | Snow Leopard (06)
Niveau

Zwaar
Technisch
Reisduur
22 dagen
Hoogste punt
6962m
Aantal loopdagen
16 dagen
Gegarandeerd vertrek met
Internationale groep!
vanaf € 4100,-

Beklimming Aconcagua - 360° Traverse

Internationale groepsreis

De Aconcagua, gelegen in Argentinië, is met zijn 6962 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika en eveneens de hoogste berg ter wereld buiten het Himalayagebergte.

De berg is gelegen in de provincie Mendoza en zijn natuurlijke grens wordt gemarkeerd door de Valle de las Vacas in het noorden en oosten en de Kleine Valle de los Horcones in het westen en zuiden. De berg en zijn omgeving maken deel uit van het provinciale Aconcagua park.
De berg heeft een aantal gletsjers, waarvan de belangrijkste de noordoostelijke of Poolse gletsjer en de oostelijke of Engelse gletsjer zijn.

De beklimming via de normaal route van deze bijna 7000 meter hoge reus kent geen grote technische moeilijkheden, maar de hoogte maakt de beklimming zwaar. Wij zullen de berg beklimmen via de technisch interessantere, qua flora en fauna mooiere en veel rustigere False Polish Glacier en ná de beklimming via de normaal route afdalen.

 

 • 360° traverse: Heen via de rustiger & mooie Vacas Valley route, terug via de normaalroute
 • Hoogste berg van Zuid-Amerika
 • 1 van de Seven Summits!
 • Beklimming in de voor deze berg ideale (meest stabiele weer) periode: eind december tot eind januari
 • Veel ruimte in klimschema voor evt. andere toppoging
 • Gegarandeerde vertrekken want je reist in internationale groep

Aconcagua dag tot dag


Belangrijk:
De voor deze berg ‘ideale’ (weers)omstandigheden dwingen ons deze expedities uit te voeren in een beperkte en – relatief korte – periode in de korte zomer van Argentinië. Het weer is het beste van midden december tot eind januari. Daarbij moet je ook in deze ‘ideale’ periode op deze berg rekening houden met onvoorspelbaar weer en harde wind. 80% van de klimmers op deze berg doet dit in december en januari: absoluut de beste periode, maar dus ook ‘hoogseizoen’ voor deze berg.

De normaalroute is in deze periode erg druk. Dat is één van de redenen waarom wij kiezen voor de rustige False Polish Glacier route op de heenweg. De aanlooproute naar de berg is weliswaar langer en zwaarder, maar veel rustiger en mooier qua flora en fauna. Ook zorgt de langere aanloop voor een betere acclimatisatie voor de uiteindelijke toppoging(en)!

Een avontuurlijke reis naar een land als Argentinië kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

Reisschema 
01. Vertrek NL
02. Aankomst in Mendoza, transfer naar Hotel
03. Formaliteiten, daarna transfer Mendoza naar Puente del Inca.
04. Transfer naar Vacas Valley Entry (2400m) en trekking naar Pampa de Leñas (2800m), 4-5 uur
05. Trekking naar Casa de Piedra (3200m), 6-7 uur
06. Trekking door de Relinchos Valley naar Basiskamp (BC) = Plaza Argentina (4200m) , 6-7 uur
07. Acclimatisatie-, rustdag BC, Plaza Argentina (4200m)
08. Bevoorrading -> Kamp 1(K1, 4800m) ca. 4-5 uur, Retour BC, Plaza Argentina (4200m), 2-3uur
09. Acclimatisatie-, rustdag BC, Plaza Argentina (4200m)
10. Klimmen naar kamp 1 (K1, 4800m), 3-5 uur
11. Bevoorrading -> K2 (5500m) -> Retour K1 (4800m), 5-6 uur
12. Acclimatisatie-, rustdag Kamp 1 (4800m)
13. Klimmen naar K 2 (5600m), 4-5 uur
14. Klimmen naar K 3, Rocas Blancas (6100m), 5-6 uur
15. Toppoging 1 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3, 4-6 uur
16. Toppoging 2 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3, 4-6 uur
17. Toppoging 3 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3, 4-6 uur
18. Afdaling K 3 naar Plaza de Mulas BC (4260m), 7-8 uur
19. Plaza de Mulas -> Horcones, 5-7 uur, transfer via Puente del Inca naar Mendoza
20. Mendoza – AMS
21. Aankomst in NL (bij snel vluchtschema), of
22. aankomst NL

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek vanuit Nederland

Dag 1

Vertrek vanaf Amsterdam

Aankomst in Mendoza

Dag 2

Via Buenos Aires vliegen we door naar Mendoza. Na aankomst op de luchthaven worden we opgehaald en naar het middenklasse hotel gebracht. Met helder weer kunnen we in de verte de besneeuwde toppen van de Andes al zien liggen. Mendoza staat vooral bekend om zijn wijn. 70% van alle Argentijnse wijn wordt in de provincie Mendoza geproduceerd. De stad zelf oogt redelijk modern, omdat het na een verwoestende aardbeving in 1861 in rap tempo is opgebouwd door Franse planologen.

Puente del Inca

Dag 3

’s Ochtends handelen we eerst de formaliteiten omtrent de permits voor de Aconcagua af. Daarna rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Puente del Inca (2750m). Deze plaats is een belangrijk startpunt voor trekkers en klimmers in het Aconcaguapark.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
2800M

Pampa de Leñas

Dag 4

Enkele kilometer van Puente del Inca ligt de ingang van het nationale park. Bij de zogenaamde Vacas Valley Entry (2400m) beginnen we de trektocht naar Pampa de Leñas. Het pad volgt de rivier Rio de las Vacas stroomopwaarts. Geleidelijk klimmen we gedurende 5 uur naar de eerste kampplaats op 2800 meter.

4200M

Casa de Piedra

Dag 5

We volgen de rivier verder stroomopwaarts en klimmen geleidelijk naar de volgende kampplaats Casa de Piedra (3200m) Onderweg hebben we schitterende vergezichten op grillige bergtoppen, terwijl we door een groen dal lopen. Vlak voor het kamp hebben we voor het eerst uitzicht op de Aconcagua! De top is nog ruim 3700 hoogtemeters van ons verwijderd. Casa de Piedra dankt zijn naam aan een groot rotsblok aan de oever van de rivier, waaronder de arrieros (de muildierdrijvers) normaliter overnachten

4200M

Plaza Argentina

Dag 6

Een zware dag staat ons voor de boeg. De eerste uitdaging begint direct na vertrek uit het kamp al: we moeten met droge voeten de rivier zien over te steken. Gelukkig bieden de arrieros tegen een kleine vergoeding hun ezels aan als hulp voor een droge overtocht. De echte bikkels wagen zelf een poging om met droge voeten de overkant te bereiken.

Dan volgt een klim van 1000 hoogtemeters door de ruige Relinchos Valley. Met geluk zien we onderweg Guanacos’ (familie van de lama). We moeten de Rio Relinchos nog een aantal keer oversteken, hetgeen iedere keer weer een uitdaging vormt. Bovenin de Relinchos Valley ligt de Relinchos gletsjer, die in eerste instantie niet opvalt als gletsjer omdat hij met een dikke laag puin bedekt is. Over het puin en de morenen bereiken we tegen het einde van de middag het basiskamp, Plaza Argentina (4200m) De komende dagen is dit onze thuisbasis.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
4200M

Plaza Argentina

Dag 7

Rustdag/acclimatisatiedag

4200M

Plaza Argentina

Dag 8

Vanaf het basiskamp zijn er 3 tussenkampen (kamp 1, 2 en 3) voordat we de top van de Aconcagua kunnen bereiken. Naast een goede acclimatisatie is het de komende dagen allereerst zaak de hogere kampen in te bevoorraden. Vandaag beginnen we met de bevoorrading van kamp 1 (4800m)

De route naar kamp 1 loopt over de grotendeels met puin bedekte Relinchos gletsjer. Een deel van de gletsjer bestaat uit velden met ijsspitsen: de beroemde Penitentes, de tanden van de Aconcagua.
Het is ongeveer 4-5 uur klimmen naar kamp 1. We laten onze lasten achter en dalen weer in ca. 2-3 uur af naar het basiskamp.

4200M

Plaza Argentina

Dag 9

Rustdag/acclimatisatiedag

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
4800M

Kamp 1

Dag 10

Over de Relinchos gletsjer klimmen we de 600 hoogtemeters naar kamp 1. Vannacht zullen we in dit kamp overnachten. (4800m, 3-5 uur)

4800M

Kamp 1

Dag 11

Na het ontbijt beginnen we aan de eveneens ruige klim naar kamp 2. Halverwege de klim houden we pauze op de col, waar door sommige expedities kamp 1,5 wordt ingericht. Na een pauze klimmen wij echter door naar kamp 2, dat op een voor de zon en de wind onbeschutte vlakte ligt. Vanaf deze kampplaats is het uitzicht op de omringende 6000-ers adembenemend!  Na de topuitrusting in dit kamp gebracht te hebben, dalen we weer af naar kamp 1. (4800m, 5-6 uur)

4800M

Kamp 1

Dag 12

Rustdag (4800m)

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
5600M

Kamp 2

Dag 13

We klimmen naar kamp 2. Het is duidelijk te merken dat we al beter geacclimatiseerd zijn en de klim ons een stuk beter af gaat dan een paar dagen geleden. (5600m, 4-5 uur)

6100M

Kamp 3

Dag 14

De klim van kamp 2 naar kamp 3 beslaat 500 hoogtemeters. Het grootste deel van de route loopt over ijs; afhankelijk van de condities zullen we pickel en stijgijzers moeten gebruiken om het ijsveld over te steken. Na 4 à 5 uur klimmen komen we aan in kamp 3, dat ook wel Rocas Blancas wordt genoemd vanwege de witte rotsen waar het kamp tegen ligt. Op deze plaats komen de False Polish Glacier route en de normaalroute, die vanaf de andere kant van de berg begint, samen. ( 6095m, 5-6 uur)

6100M

Kamp 3

Dag 15

Vroeg op! Vandaag zullen we een poging wagen de top van de bijna 7000 meter hoge Aconcagua te beklimmen. In het donker gaan we op pad. De route naar de top bestaat eigenlijk uit drie trajecten. Het eerste traject is niet moeilijk. We klimmen naar de 6250 meter hoge pas, waar een vervallen houten hutje staat, dat bekend is onder de naam Independencia. Hier houden we een korte pauze. Dan klimmen we door naar de bergrug Cresta del Viento. Een traverse leidt ons vervolgens naar de beruchte Canaleta. De Canaleta vormt de laatste 400 hoogtemeters naar de top en bestaat uit los grind en gruis. Bij elke twee stappen omhoog zak je weer een stap terug. Dit is niet alleen fysiek erg zwaar, maar vraagt ook mentaal een grote inspanning. Voor wie de Canaleta overwonnen heeft, ligt de weg naar de top open. Een korte, niet al te steile klim leidt naar het hoogste punt van Zuid-Amerika, de 6962 meter hoge Aconcagua! Het uitzicht van de top is overweldigend! Deze klim duurt natuurlijk mede afhankelijk van diverse omstandigheden, 7-10 uur. Dan volgt de vermoeiende afdaling terug naar kamp 3.  De afdaling duurt dan nog ca. 4- 6 uur.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
6100M

Kamp 3

Dag 16

Deze extra reservedag is misschien hard nodig op deze onvoorspelbare berg!

Kamp 3

Dag 17

Deze extra reservedag is misschien hard nodig op deze onvoorspelbare berg!

4260M

Plaza de Mulas BC

Dag 18

Van kamp 3 dalen we via de normaalroute af naar het basiskamp aan de andere kant van de berg, Plaza de Mulas. Hoewel de vermoeidheid van de topbeklimming nog in de benen zit, levert elke stap omlaag extra zuurstof op. De afdaling is echter zwaar en niet eenvoudig. De meesten komen pas aan het einde van de middag aan in het basiskamp. (4260m, 7-8 uur)

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Mendoza

Dag 19

Na het ontbijt beginnen we aan de laatste 5 á 6 uurtjes wandelen van deze indrukwekkende expeditie. Bij de Vacas Valley Entry nemen we afscheid van de begeleidingsploeg. Dan stappen we in de bus terug naar de bewoonde wereld. Een warme douche na 2,5 week zal ons zeker goed doen!

Vlucht

Dag 20

Vertrek uit Argentinië.

Aankomst Nederland

Dag 21

Aankomst Nederland bij snel vluchtschema.

+
Dag 22
Aconcagua 6962m Expeditie Argentinië klimtocht | Snow Leopard (06)

Aankomst Nederland

Dag 22

Aankomst in Nederland.

Aconcagua Prijzen/Data


reguliere reissom seizoen 2024
Hoogseizoen €4100

 

U kunt altijd navraag doen over een van de plus minus 35 beschikbare vertrekdata


 

Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

22 nov t/m 13 dec 2024
Aconcagua
€ 4100,-
09 feb t/m 02 mrt 2025
Aconcagua
€ 4100,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Airport-transfer bij aankomst per groepsvervoer in Mendoza
 • Groepsvervoer vanuit Mendoza naar start klimtocht v.v.
 • 2 Nachten hotel*** in Mendoza o.b.v. L&O,o.b.v. 2/3 pers.kamer
 • Hulp bij het verkrijgen van de benodigde permits
 • Transport per privévervoer Mendoza - Puente del Inca v.v.
 • 1 nacht in Puente del Inca o.b.v. volpension in 6 pers.kamer
 • Privétransport Puente del Inca - Punta de Vacas v.v.
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Internationale groep
 • 1 nacht in Pampa de Leñas kamp + 1 nacht in Casa de Piedra kamp, incl. maaltijden en drank geserveerd door eigen gidsen
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Tenten voor basiskamp en op de berg zijn bekende expeditie-modellen van o.a. The North Face, Mountain Hardware etc.
 • Tweetalige, gekwalificeerde berggids met assistenten, ratio circa 1 gids per 4 klimmers
 • Dragers voor het dragen van voedsel, brandstof, branders etc. voor de hoogtekampen (max. 5kg per deelnemer)
 • Kok, assistenten voor bereiding van o.a. maaltijden & 'bediening'
 • Branders, gas, keukengerei voor in de hoogtekampen
 • Alle voeding voor in de hoogtekampen
 • Continu radio-contact met hogere kampen
 • Continu radio-contact met 'de beschaving' voor logistieke doeleinden, noodgevallen, etcetera
 • Alle keukengerei voor basiskamp
 • Toilettent
 • Electrische verlichting middels zonne-energie
 • Eigen mess-tent, met tafels, stoelen.
 • 4 nachten in Plaza Argentina BC+1 nacht in Plaza de Mulas BC inclusief alle maaltijden, drank geserveerd in eigen messtent
 • Muilezels & begeleiders voor trekking naar Plaza Argentina
 • Idem voor trekking Plaza de Mulas naar uitgang park
 • Bagage-limiet naar basiskamp is 30 kg per persoon
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfer in Argentinië indien buiten de groepsaankomstdatum
 • Dragers o.a. voor inrichten van hoogtekampen indien nodig of voor persoonlijke uitrusting
 • Evt. toeslag eenpersoonstent (op aanvraag)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer (op aanvraag)
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen in Mendoza
 • Extra kosten in verband met voortijdig verlaten van de expeditie
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Klimpermit (ongeveer USD 900-1100)
 • Luchthaventransfer naar airport bij vertrek
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke klimuitrusting

Aconcagua files en detail


documenten & informatie


GEEN visum nodig!
GEEN visum nodig!


Reisinformatie Aconcagua
Reisinformatie Aconcagua

volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!