Jbel Toubkal met top (4167 m)

Trektocht Jbel Toubkal top (4167m) Marrakech Marokko | Snow Leopard (8)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
15 dagen
Hoogste punt
4167m
Aantal loopdagen
10 dagen
vanaf € 725,-

`s Zomers als het in Marrakech erg heet is zoeken wij verkoeling in het Hoge Atlasgebergte. Een ruig berggebied met vaak besneeuwde toppen en diepe kloven, afgewisseld door groene valleien met lemen Berberdorpen. Ten zuiden van de rode koningsstad Marrakech rijzen de bergen uit het landschap op. Deze tocht voert je langs en tot bovenop de top van de hoogste berg van Noord-Afrika, de Toubkal op 4167 meter hoogte. We lopen door groene valleien met veelkleurige Berberdorpjes en steken passen over van 3000 meter, waar we alleen nog een herder met zijn kudde tegenkomen.

Na een eerste nacht in Marrakech rijden we per minibus naar het bergdorp Imlil. Hier begint onze trektocht waarbij we met een gids, kok en muildierdrijvers in 11 dagen een groot deel van de zuidelijke Hoge Atlas doorkruisen. Overal lijken de bergen een andere kleur te hebben, net als de dorpjes die tegen de hellingen liggen aangekleefd. Soms slapen we in een Berberhuis, waar we van de spreekwoordelijke Berbergastvrijheid kunnen genieten. Meestal overnachten we in de vrije natuur en maken bivak in tenten. Ongeveer halverwege de tocht beklimmen we daadwerkelijk de hoogste top, de Toubkal. De klim en de vergezichten zijn (letterlijk) adembenemend. Nog een hoge pas en een lange afdaling brengen ons bij een mooi diep meer waarin je zelfs een forelletje kunt vangen. Na twee laatste passen van 3100 en 3600 meter hoog, door ruig en droog terrein, eindigen we met een plezierige uitloop door groene valleien met mooie dorpen van compact in elkaar gebouwde huizen. Natuurlijk is het dan nog even heerlijk bijkomen van de inspanningen in het exotische, rumoerige Marrakech.

 • Op het Dak van Marokko
 • Beschermd natuurpark Jbel Toubkal
 • Berberdorpjes
 • Bijzonder Marrakech

Jbel Toubkal met top (4167 m) dag tot dag


Bij aankomst in Marrakech merk je al snel dat je in een heel andere cultuur beland bent en kun je genieten van de bijzondere sfeer rond het altijd drukke plein Djemaa el Fna. In de medina, de ommuurde oude stad, vind je oude paleizen, praalgraven en kun je dwalen door de vele steegjes van de ‘souks’. We verblijven in een eenvoudig hotel vlakbij het plein. De volgende dag vertrekken we vroeg in de middag naar de bergen, die we vanaf het dak van ons hotel al zien liggen. In het bergdorpje Imlil op 1740 meter begint onze trektocht.

We beklimmen steeds hogere passen om in een volgende vallei te komen. De bergen lijken door de vele mineralen overal een andere kleur te hebben. Evenals de dorpjes die tegen de hellingen liggen aangekleefd. Rond de dorpen vind je overal terrasakkertjes en op de hogere hellingen geurende jeneverbesstruiken. Als we goed zijn ingelopen, gaan we op weg naar ons ‘basiskamp’ om de Toubkal te beklimmen. Vanaf ons bivak bij de refuge Neltner (3200 meter) staan we vroeg op voor onze klim naar de top (4167 meter). De klim is niet moeilijk, maar wel pittig. Tot in juli kan er sneeuw liggen. De afdaling gaat deels over een gruishelling, vooral lastig als er geen sneeuw meer ligt. Mocht er in het voorjaar (te) veel sneeuw liggen dan kun je lokaal nog stijgijzers huren zodat je over de ’s morgens harde sneeuw makkelijker naar boven kunt lopen. Onze trektocht voert je verder over de hoge pas Tizi Ouanoums. We kamperen aan het steeds kleiner wordende groenblauwe morenemeer `Lac d’Ifni`.

In het dorpje Amsouzert kunnen we even rustig genieten van het dorpse leven met watermolentjes om het graan te malen. Vanaf de Ouarrai pas zien we de Toubkal nog één keer liggen en komen we in een vallei met grote basaltblokken rond de klaterende bergbeek. Hier komen de Berbers alleen in de zomermaanden met hun kuddes schapen en geiten. Na nog een pittige klim bereiken we de laatste hoge pas, Tizi Likemt. Dan dalen we af naar groene valleien met terrasakkertjes en walnotenbomen voor een plezierige uitloop langs dorpjes van compact in elkaar gebouwde huizen. De laatste wandeldag steken we een klein pasje en een laatste riviertje over. Dan zijn we terug bij het asfalt en rijden we terug naar Marrakech. Hier hebben we nog tijd om door de souks te dwalen en voor een laatste bezoek aan het plein Djemaa el Fna.

Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan genoodzaakt zijn tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Reisschema
01. Vlucht naar Marrakech
02. Marrakech (450 meter) naar Imlil (1740 meter), minibus 1,5 uur
03. Imlil (1740 meter) naar Tizian (1635 meter), lopen 6 uur via Tizi Oudite (2220 meter)
04. Tizian (1635 meter) naar Azib Tikkent (2250 meter), lopen 7 uur via Tizi Timlimit (2500 meter)
05. Azib Tikkent (2250 meter) naar Azib Tamsoult (2250 meter), lopen 6 uur via col de Tougdalt (2700 meter)
06. Tamsoult (2250 meter) naar Aremd (1900 meter), lopen 5 uur via Tizi Mezzik (2500 meter).
07. Aremd (1900 meter) – bivak Refuge du Toubkal (3200 meter), lopen 5 uur
08. bivak (3200 meter) – beklimming Toubkal (4167 meter), lopen 5 – 8 uur
09. bivak (3200 meter) – Lac d` Ifni (2310 meter), lopen 5 uur over Tizi Ouanoums (3700 meter)
10. Lac d`Ifni (2310 meter) naar Amsouzert (1740 meter), lopen 3 uur via Tizi Tifnout (2400 meter)
11. Amsouzert (1740 meter) – Azib Likemt (2450 meter), lopen 6 uur via Tizi-n-Ourrai (3120 meter)
12. Azib Likemt (2450 meter) – Amguedoul (2000 meter), lopen 7 uur via Tizi Likemt (3550 meter)
13. Amgeudoul (2000 meter) – Imsker (1380 meter), lopen 5 uur
14. naar Marrakech
15. terugvlucht naar NL

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3
450M

Amsterdam naar Marrakech

Dag 1

Na aankomst in Marrakech op de luchthaven, rijden we naar het hotel. Het hotel ligt vlakbij het grote plein Djemaa-el-Fna. Op het plein is het elke avond druk met verlichte eetstalletjes, acrobaten, muzikanten en verhalenvertellers.

1740M

Imlil, minibus 1,5 uur

Dag 2

In de ochtend is er nog gelegenheid voor een korte verkenning van Marrakech. We kunnen een bezoek brengen aan de souks en oude paleizen. Vroeg in de middag rijden we per minibus naar het beginpunt van onze trek: het bergdorp Imlil. Hier slapen we in een comfortabel privé-onderkomen en maken kennis met de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking. ’s Middags is er nog tijd voor een kleine wandeling in de omgeving van het dorp.

1635M

Tizian via Tizi Oudite (2220m) (6 uur)

Dag 3

Vandaag begint onze trektocht. We maken kennis met de muilezeldrijvers, de gids en de “cuisinier”. Alle bagage, de kampeer/keukenuitrusting en de voedselvoorraad worden over de muilezels verdeeld, hetgeen enige organisatie vraagt. Wij beginnen met een kleine afdaling. Door de vallei van Mizane lopen we boven de rivier langs de kleine dorpjes Taddert en Aguersioual (1400 meter). Na oversteek van de rivier volgt een lange, geleidelijke klim naar Tizi (= pas) Oudite op 2220 meter. We zien de lokale bevolking hun terrasakkertjes bewerken. Na de lunch steken we de pas over en dalen af naar Tizian (1635 meter). Hier slapen we in een gîte (Berberhuis) of, als er terras-akkers beschikbaar zijn, maken we bivak.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
2250M

Azib Tikkent via Tizi Timlimit (2500m) (7 uur)

Dag 4

Onze weg gaat langzaam omhoog door een droge rivierbedding naar de Tizi Timlimit (2500 meter). We staan vroeg op om de klim nog in de koelte van de ochtend te kunnen volbrengen. Over hellingen met wijdse uitzichten dalen we daarna af naar het dorpje Tikkent (1900 meter). Hier stoppen we voor de lunch op een mooie plek onder de notenbomen vlakbij een stroompje. Dan is het nog zo`n 300 meter stijgen naar onze hoger gelegen kampeerplek op ca. 2250 meter hoogte met prachtige vergezichten.

2250M

Azib Tamsoult via col de Tougdalt (2700m) (6 uur)

Dag 5

We stijgen verder naar de col de Tougdalt op 2700 meter. Het pad stijgt gestaag over zigzagpaden tegen een bergwand die geliefd is bij schaapherders. Tijdens de afdaling hebben we weer wat schaduw van jeneverbesbomen. We lopen door het steeds groener wordend Azaden-dal dat ons naar het dorpje Tizi Oussem voert. Hier vinden we goed gecultiveerde terrassen waarop vooral gerst en maïs worden verbouwd. Na de lunch is het nog 1 uur en 45 minuten stijgen door de Tamsoulte kloof naar een romantische kampeerplaats met uitzicht op het zomerdorp Azib Tamsoult. Vlakbij is een klaterende beek waar je je heerlijk kunt wassen. Ook kun je in overleg met de gids nog een bezoek brengen aan een verfrissende waterval (± 1 uur extra).

1900M

Aremd via Tizi Mezzik (2500m). (5 uur)

Dag 6

In 1 uur klimmen we naar de volgende pas; Tizi Mezzik op 2500 meter hoogte. Voor je ontvouwt zich de schitterende vallei van Aït Misane. We zien Imlil met zijn notenbomen en een aantal daar omheen verspreid liggende dorpjes. Na de lunch bij Mezzik Berdoune stijgen we nog een stukje naar het dorp Aremd. Hier wonen zo`n 80 families in steil tegen elkaar gelegen lemen huizen. Bij het dorp kamperen we. Alternatief via Tizi-n-Tizikert (2930 meter), 6 à 7 uur

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
3200M

bivak Refuge du Toubkal (5 uur)

Dag 7

Vandaag een lange weg omhoog naar de uitvalsbasis voor de beklimming van de top. Het pad is gemakkelijk en gaat heel geleidelijk aan 1300 meter omhoog. Onderweg passeren we de marabout (graf van een heilige) van Sidi Chamharouch. Vanuit heel Marokko komen pelgrims naar hier om genezing te zoeken voor hun – vooral geestelijke – kwalen. Vanaf Sidi Chamharouch is het nog 3 uur lopen naar onze bivak op 3200 meter. Van verre zien we dan al het eens zo kleine gebouwtje van de refuge dat hier ooit met hulp van de Franse alpinistenvereniging is neergezet en inmiddels verworden tot een gebouw van aanzienlijke omvang. Wij maken ons kamp langs de rivier. Uiteraard kunnen we wel een bezoek brengen aan het gebouw. Tegen betaling van 10 Dh kan zelfs gebruik worden gemaakt van een warme douche. Of toch maar morgen, na onze toppoging…

3200M

beklimming Toubkal (4167 meter) (5-8 uur)

Dag 8

Vandaag is het de grote dag: we gaan naar het hoogste punt van Noord Afrika. We staan vroeg op. Vanaf het kamp is de top niet te zien. Het begin van de beklimming gaat steil. Een wat lastig pad met stukken aardverschuiving, keien en gruis. Als we op de graad komen merken we dat we al hoog zitten. Heel rustig lopen we verder omhoog. Vrij plotseling sta je dan echt boven, met, bij goed weer, weids uitzicht naar alle kanten, soms tot in de woestijn. Na uitgebreid genieten van dit uitzicht dalen we weer af. Dit gaat gelukkig sneller dan omhoog. De klim duurt 3 tot max. 5 uur, het afdalen 2 tot 3 uur (langs hetzelfde pad). Wanneer we in goede conditie zijn kunnen we ook langs een ander (iets moeilijker) pad afdalen.

2310M

Lac d` Ifni over Tizi Ouanoums (3700 meter) (5 uur)

Dag 9

Weer vertrekken we vroeg vandaag. Na een aanloop en pittige klim van ca. 2 uur over de Tizi Ouanoums (3700 meter) krijgen we een lange afdaling van 3 tot 5 uur naar Lac d`Ifni. De afdaling is lang en gaat over losse stenen en is ook voor de lastdieren niet makkelijk. We kamperen aan het groenblauwe morenemeer dat 10.000 jaar geleden is ontstaan en nog steeds uitnodigt voor een verfrissende duik.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
1740M

Amsouzert via Tizi Tifnout (2400m) (3 uur)

Dag 10

Een makkelijke dag. Na een uurtje klimmen passeren we een kleine col (2400 meter) en dalen vervolgens af tot bij een bron waarvan het water slecht smaakt. Een uurtje verder komt de bron weer aan de oppervlakte en blijkt vruchtbaarheid te geven aan de hele voor ons liggende groene vallei van Tifnout. We lopen door verschillende berberdorpjes en drinken een glaasje muntthee onder de walnotenbomen. Dan is het niet ver meer naar het dorpje Amsouzert (1740 meter), waar we overnachten bij Omar (een plaatselijke bewoner). De middag is vrij te besteden. Lekker luieren met een boek op het terras van Omar of in de schaduw van een boom langs de klaterende beek. Of een beetje kuieren door het dorpje en genieten van het traditionele dorpsleven met een watermolentje om het graan te malen.

2450M

Azib Likemt via Tizi-n-Ourrai (3120 meter) (6 uur)

Dag 11

Na een rustige dag kunnen we onze borst weer nat maken. We verlaten de Tifnout vallei en beginnen direct aan een 4 uur durende klim om 1300 meter te stijgen naar de Tizi-n-Ourrai (3120 meter). Vooral de warmte kan deze klim zwaar maken, lastig is het niet. De veldflessen goed vullen want onderweg is geen water meer voorhanden. Vanaf de Tizi-n-Ourrai hebben we nog een laatste mooie blik op de door ons beklommen Toubkal. Net voorbij de pas stoppen we voor de lunch op een mooi plekje langs de beek. Daarna voert een langzame afdaling ons door een verrassende kloof met basaltkeien, een klaterende beek en af en toe een verdwaalde schaapherder. Bij voldoende water kan er zelfs onderweg nog gezwommen worden. We komen uit in de vallei van Tinzar en kamperen langs de beek vlakbij het zomerdorp Azib Likemt.

2000M

Amguedoul via Tizi Likemt (3550m) (7 uur)

Dag 12

Vanaf onze kampplaats is het direct flink klimmen. We gaan 1000 meter omhoog naar de pas Tizi Likemt (3550 meter). Daarna volgt een lange afdaling tot de lunchplek net voor het dorp Ouaneskra (qua duur vrijwel even lang als de stijging, beide ± 3 uur). Voor je zie je de top van de Angour (3800 meter) en de dorpjes Tacchedirt en Ouaneskra, die aan de overkant van de vallei van Imnane liggen. Na de lunch is het nog een korte wandeling door de dorpjes tot we de kampeerplaats bij Azib Amguedoul bereiken.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
1380M

Imsker (5 uur)

Dag 13

Een makkelijke uitloopdag, vooral afdalen. We lopen de groene vallei uit met veel notenbomen rondom de dorpjes, zoals Tamguist, Ikkis, Amsekrou en Arg. Voor onze laatste saladelunch stoppen we aan de oever van het riviertje Oued Imnane. Dan lopen we langs groene hellingen met jeneverbesstruiken tot vlak voor het dorp Imsker waar we kamp maken. Vanavond nemen we (alvast) afscheid van de muildierdrijvers die ons met gezang bedanken, daarbij gebruik makend van heel wat keukengerei voor een ritmische begeleiding.

450M

naar Marrakech

Dag 14

Na nog een korte wandeling (1 uur) via een laatste kleine pas (Tizi el Bour, 1500 meter), komen we uit in Imi Oughlad op 1365 meter. Hier worden we opgepikt door de minibus en rijden we in vijf kwartier terug naar Marrakech. Vanuit ons hotel, niet ver van het centraal gelegen grote plein Djemaa-el-Fna maken we een tocht door de souks. Hier gebeurt het allemaal, aan de rand van een van de grootste medina`s die Marokko rijk is.

0M

Marrakech naar Amsterdam

Dag 15

De laatste dag en de afsluiting van een intensieve en interessante vakantie in dit prachtige land. Vandaag vliegen we terug naar Amsterdam.

Jbel Toubkal met top (4167 m) Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

25 mei t/m 08 jun 2024
Jbel Toubkal met top (4167 m)
€ 725,-
18 aug t/m 01 sep 2024
Jbel Toubkal met top (4167 m)
€ 725,-
01 sep t/m 15 sep 2024
Jbel Toubkal met top (4167 m)
€ 725,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht v.v.
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Hotelovernachting(-en) obv 2-3 pers kamer gedurende wandel/expeditie arrangement
 • Nederlandse reisbegeleiding vanaf 11 deelnemers
 • Alle overnachtingen in steden op basis van logies met ontbijt in twee/driepersoonskamers. Buiten de trekdagen is dat een eenvoudig Riad in het oude centrum van Marrakech.
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten of soms in berberhuis/herberg (meerdere personen op 1 kamer)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent
 • Engelssprekende gids(en)
 • Kok
 • Bagagevervoer : max 12 kg per persoon
 • Muildrijvers
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Marokko (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 60
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 85
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Maaltijden wanneer we niet op trek zijn (± € 100,--)
 • Flessen mineraal water tijdens trektocht
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Jbel Toubkal met top (4167 m) files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

U heeft geen visum nodig.Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!