Zuid/Noord van Kangchenjunga

Pangpema Trektocht Zuid Noord Kangchenjunga Nepal Kanchenjunga | Snow Leopard (12)
Niveau

Uitdagend
Reisduur
30 dagen
Hoogste punt
5500m
Aantal loopdagen
21 dagen
Overnachting in
lodges / soms tenten
vanaf € 2275,-

Deze lange uitdagende tocht begint met een vliegreis naar Biratnagar in de Terai. Van hier volgt een enerverende busreis naar Gopetar. We lopen door het subtropische bos naar Yamphudin, het laatste permanent bewoonde dorp, en door de bosrijke vallei van de Omji Khola naar een pas, waar het machtige massief van de Kangchenjunga voor het eerst in zicht komt. Langs de Simbua Khola leidt de route naar de enorme Yalung-gletsjer met een grandioos uitzicht op de zuidwand van de Kangchengjunga.

Hier hebben we een extra dag om de wilde omgeving van het zuidelijk basiskamp te verkennen, voordat we richting de Mirgan La (4640m) verder trekken. Na een lange afdaling bereiken we het Sherpa dorp Ghunsa. Van hier lopen we naar het noordelijk basiskamp van de Kangchengjunga.
In dit fantastisch gelegen basiskamp hebben we een extra dag om de om de omgeving te verkennen en het ongelofelijke landschap op te nemen. De route terug via Taplejung leidt ons door de bossen en landbouwgronden van het Tamur dal.

De trektocht naar de Kangchenjunga behoort tot de mooiste en zwaarste in Oost-Nepal. De ongerepte natuur aan de voet van de op twee na hoogste berg van de wereld (8586m) is zeer gevarieerd en van een overweldigende schoonheid.

 • Lange tocht door rustig gebied
 • Zeer uitdagend
 • Schitterend gelegen Pangpema
 • Zowel bezoek aan de zuid- als noordzijde van Kangchenjunga

Zuid/Noord van Kangchenjunga dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

Een fascinerende en schilderachtige trektocht naar de voet van de twee na hoogste berg op aarde. De tocht voert door de adembenemende bergketens in het oosten van Nepal op de grens met Sikkim. Bezocht worden de basiskampen aan zowel de zuid- als de noordzijde van de Kangchenjunga (8598m). Door de verscheidenheid aan culturen, landschappen, vegetatie en klimaat die we onderweg tegenkomen wordt deze trektocht alom beschouwd als één van de mooiste in Nepal.

De tocht begint met een vliegreis van Kathmandu naar Bhadrapur. Nog dezelfde dag rijden we via Ilam, met een overnachting, over een 2.400 m hoge pas (met uitzicht op de K.) naar Gopetar. We lopen door het subtropische bos naar Yamphudin, het laatste permanent bewoonde dorp. De tocht voert ons verder door de bosrijke vallei van de Omji Khola met bamboe, rododendron en veel pijnbomen. Op de pas komt de Jannu (7710 m) voor het eerst in zicht. Langs de Simbua Khola leidt de route naar Tseram bij de enorme Yalung-gletsjer. Via de morenewal van deze gletsjer bereiken we Ramze. Vanuit Ramze is het mogelijk om naar Oktang te wandelen met een grandioos uitzicht op de zuidwand van de Kangchenjunga. Veel zal echter afhangen van de acclimatisatie.

We keren terug naar Tseram. Om in het paralleldal van Ghunsa te komen . Via de zuidelijke route die steil omhoog voert naar de passen Mirgin La, Sinion La en Sele La (tussen de 4.700 m en 4300 m). De passen staan borg voor een intense beleving van de adembenemende bergwereld. Aan de andere kant ligt Ghunsa, een boeddhistisch dorp van ongeveer 40 huizen, met onder andere een politiebureau en enkele `trekkingshops`. Een rustige dag volgt.

We lopen verder langs de Ghunsa Khola waarin vele watervallen uitstromen. Via Kambachen en Lhonak, waar voor de acclimatisatie eventueel nog een rustdag kan worden ingelast, voert het pad ons langs de eindtong van de Kangchenjunga-gletsjer naar Pangpema. Dit fantastisch gelegen basiskamp wordt omringd door ontelbare Himalayapieken en is een prima plaats om een extra dag in te plannen om hogere regionen te verkennen. De route terug leidt via Ghunsa tot Sekathum, waar de Ghunsa Khola samenkomt met de Tamur rivier. We volgen het steeds subtropischer wordende dal. Er volgt nog een laatste klim naar Taplejung, op 1800 m hoogte.  + zie hier boven

Voor privégroepen is het mogelijk om de Kangchenjunga-trektocht met nog een week te verlengen tot 31 dagen en over de Milke Danda door te lopen naar Tumlingtar, in de Arun-vallei.

Reisschema
01. Vlucht naar Nepal
02. Aankomst in Kathmandu
03. Kathmandu
04. 01. Vlucht naar Bhadrapur, bus naar Ilam 1 + 6 (1200 m)
05. 02. Bus verder naar Gopetar 8 à 10 (1700 m)
06. 03. Hapu Khola 8 (1100 m)
07. 04. Khebang 7 (1700 m)
08. 05. Sherpa Gaun 7 (1700 m)
09. 06. Torongden  8-10 (2300 m)
10. 07. Tseram 6 (3850 m)
11. 08. Tseram  rust (3850 m)
12. 09. Tseram / Oktang  7 (3850 m of 4500 m)
13. 10.  Selele 8-9 (3850 m)
14. 11.  Ghunsa 7 (3250 m)
15. 12.  Ghunsa  rust  (3250 m)
16. 13.  Kambachen 5 (3900 m)
17. 14.  Lhonak 5 (4760 m)
18. 15.  Pangpema 4 (5150 m)
19. 16.  Lhonak
20. 17.  Kambachen 6 (3900 m)
21. 18.  Gyabla 7 (2800 m)
22. 19.  Lamatar 8 (1600 m)
23. 20.  Tapethpok 5 (1300 m)
24. 21.  Mitlung 5 (1650 m)
25. 22.  Taplejung 6 (2400 m)
26. 23.  Bhadrapur
27. 24.  Vlucht terug naar Kathmandu via Biratnagar
28.         Kathmandu
29          Terugvlucht naar NL
30.         Aankomst in Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam

Kathmandu

Dag 2

Even bijkomen, relaxen, vrij te besteden. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Op fietsafstand liggen de prachtige Boeddhistische stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen op fietsafstand van Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd. Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal. Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. Pottenbakkers hebben met hun activiteiten een compleet plein in beslag genomen en duizenden potten staan te drogen in de open lucht. Ook aan het einde van de reis verblijven we in Kathmandu.

Kathmandu

Dag 3

Sightseeing en trekkings briefing

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
1200M

Ilam

Dag 4

Deze trektocht begint met een vlucht naar Bhadrapur in het zuidoosten van Nepal, vlak bij de Indiase grens gelegen. Bij het vliegveld worden we opgewacht door de bus met onze begeleidingsgroep en alle materiële benodigdheden voor de trektocht. Zo snel mogelijk beginnen we aan de busrit, die ons door de Siwalik Hills, door uitgestrekte theeplantages en door de Mahabharat-bergen naar Ilam voert. Vooral het laatste deel van de reis kan de weg slecht zijn. (ca. 3 uur)

1700M

Gopetar

Dag 5

Vanaf Ilam worden de wegen minder goed, het asfalt is hier en daar tijdens de natte periode weggeslagen. De rit blijft enerverend door de vele (haarspelt)bochten die genomen moeten worden. Op een pas van ca. 2500 m hebben we voor het eerst uitzicht naar de Jannu en de Kangchenjunga. Halverwege de dag komen we aan in het mooie uitgestrekte dorp Phidim waar we de lunch gebruiken. ’s Middags klimt de bus door over de modderige weg naar het op 2000 m hoogte gelegen Gopetar. Afhankelijk van hotel beschikbaarheid wordt in Gopetar of iets verderop in Ganesh Chowk overnacht.

Afhankelijk van de vluchttijden en de conditie van de wegen kan van dit schema worden afgeweken.

1100M

Hapu Khola

Dag 6

Vanaf Gopetar dalen we door eindeloze gierst- en later rijstterrassen af naar de samenkomst van de Kabeli Khola en de Iwa Khola (Khola = rivier). In het subtropische klimaat is een enorme varieteit aan vegetatie. Veel bloemen, grote vlinders en het geluid van krekels, ook volop bananen- en mandarijnen. We lopen over de eerste hangbrug van de tocht (600m) naar de orografisch rechteroever van de Iwa Khola, klimmen een paar steile meters en passeren de kam tussen de beide rivieren. We volgen een geleidelijk stijgend pad over de (orografisch) linker vallei-helling door soms prachtig bos en komen aan bij de tweede hangbrug.

We steken deze tweede hangbrug over de Kabeli Khola over en bereiken na zo’n 200 meter klimmen de lunchplek tussen de eerste huizen van Sinam (31/2 uur, 900m).

Na de lunch nog zo’n 3 ½ uur over hier en daar steile geiten paadjes en van steen tot steen een rivier over, deels lopen wij over een onverharde weg een  tot aan ons onderdak voor de nacht in een homestay op 1100 m hoogte. Totaal vandaag zo’n 8 uur onderweg

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
1700M

Khewang

Dag 7

Na een goed ontbijt, waar meestal keus is tussen pap, muesli in hot of cold milk, pannenkoek (met stroop en/of omelet) of chapati. Ook vandaag lopen weer deels over een onverharde weg waar af en toe een auto langs komt. Geen lange dag vandaag, maar al met al wordt er zo’n 1000 m geklommen en 400 m afgedaald. Na 2 ½ uur bereiken wij de lunch plek waar op een rokerige houtkachel een noodle soep of chowmein gekookt wordt. Dit gebied is duidelijk in ontwikkeling, de weg wordt verbeterd, er wordt elektriciteit aangelegd. Na de lunch gaat het alleen maar, deel steil, omhoog. De middagetappe leidt ons verder door de subtropische vallei met rijstterrassen zover het oog reikt en hier en daar kleine dorpjes. In Khebang overnachten weer in een homestay (5 uur).

1700M

Sherpa Gaun

Dag 8

Vanuit Khebang loopt het pad over de (orografisch) rechterhelling van de vallei door terrassen naar een hangbrug over een zijrivier van de Kabeli Khola. Na de hangbrug klimmen we steil omhoog (20 min.) waarna het pad weer vlakker wordt en uiteindelijk afdaalt naar Tellak (1050m). Bij Tellak, niet meer dan een paar huizen, stroomt de Tada Khola in de Kabeli Khola en over beide rivieren is een hangbrug. We passeren de eerste brug over de Kabeli Khola waarna we zeer steil moeten klimmen over een zuidgerichte helling. Het zal menige zweetdruppel kosten voor we op de lunchplek Phedang zijn (4 uur, 1100m).

Na de lunch beginnen we over de hangbrug, het pad met een steile klim die ongeveer en half uur in beslag neemt. Hetzelfde ritueel voltrekt zich nogmaals:    eerst lopen we ‘some up, some down’ en daarna klimmen we weer een half uurtje steil omhoog. Hoewel het geen eenvoudige middag is maakt het uitzicht over de vallei een hoop goed. We lopen door een rijk gebied met mooie huizen.

Op de terrassen groeit naast rijst, hoofdzakelijk gierst en verder groeien er rode pepers, maïs, boontjes en staan er wat bananenbomen. We lopen het Kangchenjunga Conservation Area gebied binnen en de sherpa moet zich melden met de trekking permit.

De kleine dorpjes bestaan uit tussen de terrassen verspreid staande huizen vaak met bloemen. Khebang is van bovenstaande een mooi voorbeeld. Ongetwijfeld zullen we geen rustige middag tegemoet gaan: de schoolkinderen stromen overal vandaan om een trekkersgroep gade te slaan (7 uur, 1700m). Afhankelijk van de omstandigheden en snelheid van de groep kan ook eerder, in Yamphudin, overnacht worden. Yamphudin is voorlopig de laatste plaats die per 4-wheel drive bereikbaar is.

2300M

Thorongden

Dag 9

Een lange dag volgt, want er moet flink geklommen worden over rotsige geitenpaadjes. Vandaag wordt de Lamite Bhanjyang beklommen om van het dal van de Amji Kola in het dal van de Simbuwa Khola te komen. Het is een lange, steile en zuid- (en zon!)-gerichte klim naar de eerste rododendronstruiken waar het pad iets vlakker wordt. Na ongeveer 5 uur continu klimmen bereiken we de Lamite Bhanjyang (3300m), waar wij in een armzalig tea-house de lunch gebruiken. Vanaf de bergpas hebben we weer een mooi uitzicht op de Jannu (maar niet op de Kangchenjunga).

De afdaling begint met een valse start. We stijgen eerst over een geïmproviseerd pad over losse stenen omhoog tot 3540m via een spoor aan de bovenkant van een grote landslide met mooie uitzichten naar beneden.

De afdaling tot 3200m kan een enkele moeilijke stap bevatten, maar de sherpa’s staan klaar om waar nodig een extra hand te geven. De duur van de dag is afhankelijk van wat de moesson heeft gebracht, of het pad aangepast moest worden of een passage (omweg) gemaakt. Daarna lopen we door wederom dicht jungle-bos naar Torongden waar overnacht wordt  net boven de Simbuwa Khola. (8 -10 uur)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
2900M

Tseram

Dag 10

De route boven de soms spectaculaire Simbuwa Khola loopt door heerlijk kleurrijk bos en is nergens lastig. Het pad stijgt de gehele dag geleidelijk en we merken dat een korte steile klim heel wat meer inspanning kost dan een paar dagen geleden. Een teken dat de hoogteaanpassing nog niet optimaal is! We lunchen na ongeveer 4 uur bij éen van de vele tea-houses die wij vandaag tegen komen.

Na de lunch krijgen we, wanneer de vallei zich verbreedt, zicht op de bergen (Kabru I t/m IV, alle ruim 7300m hoog) die de grens van Nepal met Sikkim vormen. Onderweg passeren we Anda Phedi. Hoewel het wat wandelen betreft een eenvoudige dag is, blijkt bij het bereiken van lodge in Tseram, dat we bijna 1000 meter gestegen zijn! (6 uur)

3850M

Tseram/Ramze

Dag 11

Twee opties of een rust/acclimatisatie dag of naar Ramze en daar overnachten. Met een acclimatisatie dag is het de volgende dag mogelijk in éen, lange, dag vanuit Tseram heen en weer naar Oktang te lopen. Besluit men te ovenachten in Ramze dan is de tocht naar Oktang korter maar is het verstandig daarna naar Tseram of te dalen.

Neemt men een rustdag in Tseram dan is er een mooie wandeling richting de Khang La, de pas naar Sikkim, hoog boven de Yamgacha Kola. Op een uitzichtpunt op 4500 m hoogte heeft men een mooi zicht op de Jannu en de Kangchenjunga. De Tibettaanse Edelweis bloeit hier volop.

Ramze (4600 m) ligt naast de zijmorene van de Yalung-gletsjer en is de hoogst-gelegen lodge aan de zuidwestkant van de Kangchenjunga. Het spoor van Tseram naar Ramze stijgt door bos naar een diepe geul met veel losliggende stenen. Na een half uurtje wordt het pad vlakker en eenvoudig en doorkruist het een aantal prachtige yakweiden vanwaar het uitzicht op de ons omringende zes- en zeven duizenders groots is. Op de flanken van de bergen kunnen we misschien het blauwschaap in kleine kuddes aantreffen.

Ten noorden van de morenekam van de Yalung-gletsjer ligt Ramze, een Yak Kharka waar de lokale bevolking met haar vee tot in de herfst verblijft. (4 uur).

3850 of 4500M

Oktang

Dag 12

Het is een lange dag om vanuit Tseram heen en weer naar Oktang te lopen. De acclimatisatie-dag (op dag 8) zal ons daarbij helpen en wij gaan al vroeg op pad. Zie hierboven voor het stuk naar Ramze waar de lunch gebruikt wordt. Daarna relatief vlakke stukken. De morene wand volgend komt om de bocht naar het westen de Kangchenjunga tevoorschijn en zoeken wij de zij-morene op van de Yalung gletsjer. Oktang op 4800 m is niet meer dan een plek met veel gebeds vlaggen. Weer afdalen naar Ramze en verder naar de lodge in Tseram.

 

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
3850M

Selele

Dag 13

Tseram traverseren we naar het pad boven Tseram. Hier buigt het pad noordwestwaarts af naar de Mirgin La. We klimmen een uurtje door mooi bos, waarna een steile klim volgt door open terrein, vanaf hier een grandioos uitzicht op de zuidflank van de Kangchenjung. Na ca Vanaf. 21/2 uur klimmen bereiken we een eerste, naamloze pas (4400 m), waar de vergezichten richting de bergen op de grens van Nepal met Sikkim de vermoeidheid doen vergeten. Een eerste versnapering uit de ‘packed lunch’ doet wonderen en in ongeveer 11/2 uur klimmen we verder naar de Mirgin La (4600 m). Vanaf deze pas reikt de blik tot Makalu! Het is duidelijk de dag van de passen! We dalen ca. 150 m af en klimmen weer naar een volgende pas op 4700 m, waarna deze opvolging zich nogmaals herhaalt tot we de Sinion La bereiken, de laatste pas van vandaag (4500 m). We dalen steil af naar de lodge in Selele (4200 m). Een mooie hoogte kamp in een woeste berg wereld (8-9 uur)

4200M

Ghunsa

Dag 14

Vanaf Selele is in de 2 corona jaren een nieuw breed pad aangelegd met vel treden. Dit pad is veel beter dan wat wij tot nu toe gehad hebben en is een voorbode van de paden in het noordelijke deel van de route. Het is een dag van afdalen, afgewisseld met enkele tegenstijgingen. Bij een in het oog springend pasje met chörten en met mooi uitzicht over de vallei naar noord en zuid dalen we steil af door werkelijk schitterende bos met veel rododendron. We passeren de waterkrachtcentrale die Ghunsa en omgeving van elektriciteit voorziet. De afdaling eindigt in het permanent bewoonde dorp Ghunsa.

In Ghunsa zijn meerdere lodges, een aantal winkels en een politiepost. Er wonen veel Tibetaanse vluchtelingen. Tegen betaling kan hier met warm water worden gedoucht (als de waterkrachtcentrale het doet).

3250M

Ghunsa

Dag 15

Na een aantal vermoeiende en lange dagen is het aangenaam verblijven in Ghunsa. Gelegenheid om een wasje te doen en een bezoek aan het Tibetaanse klooster te brengen.

 

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
3900M

Kambachen

Dag 16

Het klinkt overdreven, maar door nog steeds schitterende bos langs de Ghunsa Kola met vele prachtige geelgroene lariksen gaat het geleidelijk omhoog tot we vlak onder de eindmorenewal van de Khumbakarna-gletsjer (Jannu-gletsjer) de lunchplek bereiken (3 uur). We steken de brug over en na ongeveer een uur moeten we een enorme ‘landslide’ traverseren. Het is beter om er nog niet op te letten, maar tijdens de klim over de ‘landslide’ wordt het uitzicht op Jannu (’the warrior’; Khumbakarna) steeds indrukwekkender. Na deze lastige passage is er voldoende tijd om van het uitzicht te genieten alvorens we eenvoudig afdalen naar een prachtige open grasvlakte Kambachen genaamd. Hier zijn een aantal lodges. (5 uur, 4100 m). Onderweg zijn hier blauwschapen e zien, zij vallen makkelijk weg in het landschap en de gidsen zullen ze dan ook als eerste opmerken..

4650M

Lhonak

Dag 17

We verlaten definitief de beboste vallei en passeren langzaam, maar gestaag de vierduizendmeter-grens. Na een uur door struikgewas en grote blokken te hebben gewandeld komen we wederom aan bij een enorme ‘landslide’ die we hoog of laag traverseren. De ‘landslide’ eindigt bij een enorme waterval en een woeste stroom die we moeten oversteken. Hierna nog een lastige klimpassage over gruis en losse stenen waarna we de moeilijkheden hebben gehad. De lunch komt op een goed moment! (21/2 uur).

We volgen het pad langs Ramtang Kharka en genieten volop van het uitzicht op de hoge bergen rondom ons. Door een zijdal van de Ramtang-gletsjer krijgen we voor het eerst zicht op het Kangchenjunga massief (het beeld wordt beheerst door de 7903 m hoge Kambachen). Aan het einde van de wandeldag loopt het pad door een wirwar van oude met gras begroeide morenewallen. Op het hoogste punt zien we opeens de Lodges in Lhonak: een ongelofelijk mooie, vlakke zand en grasvlakte. (totaal 6 uur 4760 m).

5150M

Pangpema

Dag 18

De dag naar Kangchenjunga BC! Het pad is eenvoudig, maar de hoogte laat zich nog meer dan voorheen gelden. Langzaam maar zeker krijgen we steeds meer zicht op de Kangchenjunga en de omringende zes- en zevenduizenders. De schoonheid van deze overweldigende bergnatuur laat zich met geen pen beschrijven! Af en toe passeren we een landslide met pittige daling en stijging waar het doorlopen is geblazen. De sherpa’s zullen dit aangeven. Daarna is het even uitrusten en genieten van de omgeving. Na ca. 5 uur bereiken we Pangpema op 5140 m, het hoog(s)tepunt van onze trektocht, recht tegenover het Kangchenjunga-massief. Dit is een kampeer plaats waar wel voor ons gekookt kan worden. Er is een monument voor de Pools/litouse Wanda Rutkiewicz. De Kangchenjunga is pas in 2022 door 2 Nederlanders beklommen.

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
4650M

Lhonak

Dag 19

½ Rustdag in Pangpema. Genieten van de indrukwekkende bergwereld om ons heen of voor de fitte liefhebbers ook nog een beklimming van een rotspiekje (op ca. 5500 m) direct ten noorden van het kam met een panoramisch uitzicht over de Kangchenjunga gletsjer. In de middag dalen we af naar Lhonak. Deze dag genieten we van de uitzichten op de gletsjer en de hoge bergwanden tot over de 8000 meter. (4 – 7 uur 4760 m)

3900M

Kambachen

Dag 20

De route die we 3 dagen geleden liepen volgen we nu terug naar Kambachen (4 uur). Na de lunch kunnen wij door lopen tot Ghunsa (4 uur). Het is ook mogelijk de middag te besteden om het Jannu Base camp op 4700 m te bezoeken. Trek hiervoor zo’n 5 uur uit. Naar het Jannu BC loopt een recent aangelegd goed pad. Aangekomen in het BC rijst de Wall of Shodows van de Jannu 3000 m verticaal op, indrukwekkend en zeer dichtbij. Op de plaats van het Base camp is naast een grote rots een religieuze plaats ingericht.

2800M

Gyabla

Dag 21

We dalen verder af naar Ghunsa voor de lunch (4,5 uur). Wij steken daar de Ghunsa Khola over naar de (orografisch) rechteroever. We komen langs een Tibetaans klooster dat wij tijdens de rustdag op dag 12 hebben kunnen bezoeken. Het pad is eenvoudig, loopt merendeels door bos en we blijven zicht houden op de woeste Ghunsa Khola. Na een uur bereiken we Phale (Phere), een soort Tibetaans vluchtelingenkamp met zeer interessante Gompa. Phale was voor ons zichtbaar vanaf de Sinion pas (dag 10).Verderop passeren we de winternederzetting van de Yak herders.

Het pad daalt nu verder vrijwel niet meer, maar slingert hoog boven de rivier langs de helling en gaat zeer veelvuldig ‘many up, many down’. De vallei wordt een smalle kloof en het met veel treden daalt langzaam – hier en daar lastig – naar de rivier. Het bos verandert, rododendrons, bamboe en veel met mos overdekte loofbomen. Na ca. 4 uur bereiken wij Gyabla.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24
1600M

Lamatar

Dag 22

Na een korte maar inspannende, steile afdaling (1/2 uur) loopt het pad verder door mooi, dicht jungle-bos met steeds meer subtropische vegetatie. Het pad blijft door de vele losse en gladde stenen oplettendheid vragen. Hoewel we uiteindelijk weinig zijn afgedaald, overbruggen we toch vele hoogteverschillen. Wederom ‘many up, many down’ dus! Veel trap treden, watervallen die vanaf beide hellingen de Ghunsa Khola vullen en een aantal bruggen oversteken.

Na ca. 4 uur en een inspannende klim komen we hoog op de helling aan waar het bos ophoudt in Amjilesa voor de lunch. De vallei maakt een bocht naar links en we krijgen mooi zicht op het verdere verloop van de dag, De tweede helft van de dag is voornamelijk, soms steil, dalend. Er kan besloten worden tot Lamatar te lopen, maar het is ook mogelijk verderop in Ithara te overnachten.

1300M

Tapethok

Dag 23

Na 2 uur afdalen bereiken wij, na lange tijd, weer een weg die per 4-wheel drive begaanbaar is. Bij Sekathum vloeien de drie belangrijkste rivieren van het gebied, de Simbua Khola, de Ghunsa Khola en de Tamur Khola samen en stromen verder als één rivier met de naam Tamur River. In dit waterrijke gebied steken we weer eens een aantal hangbruggen over. Het landschap verandert van bos in cultuurlandschap met irrigatie. Via een aangelegd pad volgen we de rechterkant van de rivier en via rijstvelden en bossen bereiken we een tea-house voor de lunch. De lunch breekt de wandeldag in tweeën, na de lunch is het nog 2 1/2 uur gaans naar Tapethok. Wij zien hier veel huizen die hoog op de helling gebouwd zijn en de grond is in cultuur gebracht. Dit gebied is duidelijk in ontwikkeling, zoals de bouw van een waterkracht centrale.

1300M

Mitlung

Dag 24

Het einde van de trekking komt in zicht. We hebben het nationaal park verlaten en lopen nu door meer bewoond gebied en aangelegde paden en secundaire wegen. Bij Sinwa, na een kleine 4 uur, over de brug is gelegenheid voor de lunch. Daarna, afhankelijk van de omstandigheden, gaan we naar de rivierbodem en lopen daar parallel aan stroomafwaarts. Soms klimmen we naar boven om daarna weer af te dalen. Naar een korte steile klim komen wij aan in Mitlung 900m ( totaal 5 uur)

+
Dag 25
+
Dag 26
+
Dag 27
900 mM

Taplejung

Dag 25

Nog een laatste steile klim om in Taplejung aan te komen waar wij overnachten in een hotel. Wij volgen een weg, welke wij afsnijden langs een wandelpad. Hierdoor bereiken wij al na 3,5 uur het hotel. Over de weg zou dat veel langer qua afstand en tijd zijn geweest. In Taplejung nemen wij, na een gezamenlijke lunch, afscheid van de dragers.

Taplejung is een wat grotere plaats met een regio functie, er zijn vele hotels, winkels en restaurants.

Bhadrapur

Dag 26

Omdat de wegen inmiddels dermate goed onderhouden worden is het mogelijk in éen, lange, reis dag Bhadrapur te bereiken. Ilam is een geschikte plek om de lunch te gebruiken. De rit gaat via Gopetar, waar wij de wandeling begonnen en Phidim. Onderweg schitterende uitzichten op het gebied richting Jannu en Kangchenjunga, in het tweede deel komen wij door uitgebreide theeplantages.

Kathmandu

Dag 27

.We rijden vanaf Ilam naar Biratnagar en vliegen terug naar Kathmandu. Het is een enorme ommekeer om na vele dagen rust in de bergen opeens weer in de drukke stad te zijn. Acclimatiseren is ook hier nodig!

+
Dag 28
+
Dag 29
+
Dag 30

Kathmandu

Dag 28

Kathmandu

Dag 29

Transfer naar luchthaven, vertrek naar Amsterdam.

Vlucht

Dag 30

Aankomst in Amsterdam.

Zuid/Noord van Kangchenjunga Prijzen/Data


Deze reis is een lodgetrek i.p.v. een full boarded tented trek.
Er gaan als back up wél tenten mee en er kan dus gekampeerd worden maar de tocht is exclusief alle maaltijden en dranken.
Deze dient men in lodges te bestellen en te nuttigen. Bel of mail ons voor meer informatie over specifiek deze reis.


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

13 okt t/m 11 nov 2024
Zuid/Noord van Kangchenjunga
€ 2275,-
13 okt t/m 11 nov 2024
Zuid/Noord van Kangchenjunga
€ 2435,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • 4n Hotel middenklasse Kathmandu obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden):
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Overnachtingen in lodges (excl maaltijden)
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 100
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg (± € 45 tot 75,--, afh van groepsgrootte)
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Zuid/Noord van Kangchenjunga files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Alle info voor het aanvragen van een visum  https://nepal.nl/.Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!