Zuid/Noord van Kangchenjunga

Pangpema Trektocht Zuid Noord Kangchenjunga Nepal Kanchenjunga | Snow Leopard (12)
Gegarandeerd vertrek
Niveau

Uitdagend
Reisduur
31 dagen
Hoogste punt
5500m
Aantal loopdagen
21 dagen
Overnachting in
lodges / soms tenten
vanaf € 2250,-

Deze lange uitdagende tocht begint met een vliegreis naar Biratnagar in de Terai. Van hier volgt een enerverende busreis naar Gopetar. We lopen door het subtropische bos naar Yamphudin, het laatste permanent bewoonde dorp, en door de bosrijke vallei van de Omji Khola naar een pas, waar het machtige massief van de Kangchenjunga voor het eerst in zicht komt. Langs de Simbua Khola leidt de route naar de enorme Yalung-gletsjer met een grandioos uitzicht op de zuidwand van de Kangchengjunga.

Hier hebben we een extra dag om de wilde omgeving van het zuidelijk basiskamp te verkennen, voordat we richting de Mirgan La (4640m) verder trekken. Na een lange afdaling bereiken we het Sherpa dorp Ghunsa. Van hier lopen we naar het noordelijk basiskamp van de Kangchengjunga.
In dit fantastisch gelegen basiskamp hebben we een extra dag om de om de omgeving te verkennen en het ongelofelijke landschap op te nemen. De route terug via Taplejung leidt ons door de bossen en landbouwgronden van het Tamur dal.

De trektocht naar de Kangchenjunga behoort tot de mooiste en zwaarste in Oost-Nepal. De ongerepte natuur aan de voet van de op twee na hoogste berg van de wereld (8586m) is zeer gevarieerd en van een overweldigende schoonheid.

 • Lange tocht door rustig gebied
 • Zeer uitdagend
 • Schitterend gelegen Pangpema
 • Zowel bezoek aan de zuid- als noordzijde van Kangchenjunga

Zuid/Noord van Kangchenjunga dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

Een fascinerende en schilderachtige trektocht naar de voet van de twee na hoogste berg op aarde. De tocht voert door de adembenemende bergketens in het oosten van Nepal op de grens met Sikkim. Bezocht worden de basiskampen aan zowel de zuid- als de noordzijde van de Kangchenjunga (8598m). Door de verscheidenheid aan culturen, landschappen, vegetatie en klimaat die we onderweg tegenkomen wordt deze trektocht alom beschouwd als één van de mooiste in Nepal.

De tocht begint met een vliegreis van Kathmandu naar Bhadrapur. Nog dezelfde dag rijden we via Ilam, met een overnachting, over een 2.400 m hoge pas (met uitzicht op de K.) naar Gopetar. We lopen door het subtropische bos naar Yamphudin, het laatste permanent bewoonde dorp. De tocht voert ons verder door de bosrijke vallei van de Omji Khola met bamboe, rododendron en veel pijnbomen. Op de pas komt de Jannu (7710 m) voor het eerst in zicht. Langs de Simbua Khola leidt de route naar Tseram bij de enorme Yalung-gletsjer. Via de morenewal van deze gletsjer bereiken we Ramze. Vanuit Ramze is het mogelijk om naar Oktang te wandelen met een grandioos uitzicht op de zuidwand van de Kangchenjunga. Veel zal echter afhangen van de acclimatisatie.

We keren terug naar Tseram. Om in het paralleldal van Ghunsa te komen . Via de zuidelijke route die steil omhoog voert naar de passen Mirgin La, Sinion La en Sele La (tussen de 4.700 m en 4300 m). De passen staan borg voor een intense beleving van de adembenemende bergwereld. Aan de andere kant ligt Ghunsa, een boeddhistisch dorp van ongeveer 40 huizen, met onder andere een politiebureau en enkele `trekkingshops`. Een rustige dag volgt.

We lopen verder langs de Ghunsa Khola waarin vele watervallen uitstromen. Via Kambachen en Lhonak, waar voor de acclimatisatie eventueel nog een rustdag kan worden ingelast, voert het pad ons langs de eindtong van de Kangchenjunga-gletsjer naar Pangpema. Dit fantastisch gelegen basiskamp wordt omringd door ontelbare Himalayapieken en is een prima plaats om een extra dag in te plannen om hogere regionen te verkennen. De route terug leidt via Ghunsa tot Sekathum, waar de Ghunsa Khola samenkomt met de Tamur rivier. We volgen het steeds subtropischer wordende dal. Er volgt nog een laatste klim naar Taplejung, op 1800 m hoogte.  + zie hier boven

Voor privégroepen is het mogelijk om de Kangchenjunga-trektocht met nog een week te verlengen tot 31 dagen en over de Milke Danda door te lopen naar Tumlingtar, in de Arun-vallei.

Reisschema
01. Vlucht naar Nepal
02. Aankomst in Kathmandu
03. Kathmandu
04. 01. Vlucht naar Biratnagar, bus naar Ilam 1 + 6 (1200 m)
05. 02. Bus verder naar Gopetar 8 à 10 (1700 m)
06. 03. reservedag in verband met mogelijke vertraging bus
07. 04. Bung 6½ (1100 m)
08. 05. Khebang 7 (1700 m)
09. 06. Yamphudin 5½ (1700 m)
10. 07. Omji Khola 5 (2300 m)
11. 08. Torongdin (= Torongtam) 7 (2900 m)
12. 09. Tseram 6 (3850 m)
13. 10. Tseram of Ramze (of Oktang) 4½ or 7 (3850 m of 4500 m)
14. 11. Tseram 2½ (3850 m)
15. 12. Via Mirgin and Sinion La to Kharka 7 (4200 m)
16. 13. Ghunsa 4 (3250 m)
17. 14. Kambachen 5 (3900 m)
18. 15. Lhonak 5 (4600 m)
19. 16. Pangpema 4 (5150 m)
20. 17. –
21. 18. Kambachen 6 (3900 m)
22. 19. Kyapla 7 (2800 m)
23. 20. Sekathum 8 (1600 m)
24. 21. Piputhap 5 (1300 m)
25. 22. School Danda 5 (1650 m)
26. 23. Suketar 6 (2400 m)
27. 24. – , extra reservedag, te gebruiken daar waar nodig
28. 25. Vlucht terug naar Kathmandu via Biratnagar
29. Kathmandu
30. Terugvlucht naar NL
31. Aankomst in Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht

Dag 1

Vertrek vanuit Amsterdam

Kathmandu

Dag 2

Even bijkomen, relaxen, vrij te besteden. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Op fietsafstand liggen de prachtige Boeddhistische stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen op fietsafstand van Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd. Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal. Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. Pottenbakkers hebben met hun activiteiten een compleet plein in beslag genomen en duizenden potten staan te drogen in de open lucht. Ook aan het einde van de reis verblijven we in Kathmandu.

Kathmandu

Dag 3

Sightseeing en trekkings briefing

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
1200M

Ilam

Dag 4

Deze trektocht begint met een vlucht naar Biratnagar in het zuidoosten van Nepal, vlak bij de Indiase grens gelegen. Bij het vliegveld worden we opgewacht door de bus met onze begeleidingsgroep en alle materiële benodigdheden voor de trektocht. Zo snel mogelijk beginnen we aan de busrit, die ons door de Siwalik Hills, door uitgestrekte theeplantages en door de Mahabharat-bergen naar Ilam voert. Vooral het laatste deel van de reis kan de weg slecht zijn. (ca. 6 uur)

1700M

Gopetar

Dag 5

Vandaag volgt nogmaals een lange, enerverende busrit. Op een pas van ca. 2500 m hebben we voor het eerst uitzicht naar de Jannu en de Kangchenjunga. Halverwege de dag komen we aan in het mooie uitgestrekte dorp Phidim waar we de lunch gebruiken. ’s Middags klimt de bus door over de modderige weg naar het op 2000 m hoogte gelegen Gopetar. Een korte afdaling leidt naar het schoolplein waar we kamperen. (ca. 8 à 10 uur, 1700m). We kunnen eventueel ook kamperen op een uitgestrekt ‘sportveld’ op ca. 5 min. van Gopetar. Vanuit dit kamp is er weer uitzicht op de Jannu en de Kangchenjunga.

Afhankelijk van de vluchttijden en de conditie van de wegen kan van dit schema worden afgeweken.

1700M

Gopetar

Dag 6

Reservedag in verband met eventuele vertraging bus

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
1100M

Sinam

Dag 7

Vanaf  Gopetar dalen we door eindeloze gierst- en later rijstterrassen af naar de samenkomst van de Kabeli Khola en de Iwa Khola (Khola = rivier). In het subtropische klimaat groeien ook volop bananen- en mandarijnenbomen. We lopen over de eerste hangbrug van de tocht (600m) naar de orografisch rechteroever van de Iwa Khola, klimmen een paar steile meters en passeren de kam tussen de beide rivieren. We volgen een geleidelijk stijgend pad over de (orografisch) linker vallei-helling door soms prachtig bos en komen aan bij de tweede hangbrug.

We steken deze tweede hangbrug over de Kabeli Khola over en bereiken na zo’n 200 meter klimmen de lunchplek tussen de eerste huizen van Sinam (31/2 uur, 900m).

De middagetappe leidt ons verder door de subtropische vallei met rijstterrassen zover het oog reikt en hier en daar kleine dorpjes naar de kampplek. Het pad blijft de gehele middag stijgen, slechts bij een enorme door erosie gevormde geul dalen we een tiental meters af en passeren een glibberige ‘landslide’. Nog iets meer dan een uur verder ligt de kampplek op het schoolplein van Sinam (61/2 uur).

1700M

Khewang

Dag 8

Vanuit Sinam loopt het pad over de (orografisch) rechterhelling van de vallei door terrassen naar een hangbrug over een zijrivier van de Kabeli Khola. Na de hangbrug klimmen we steil omhoog (20 min.) waarna het pad weer vlakker wordt en uiteindelijk afdaalt naar Tellak (1050m). Bij Tellak, niet meer dan een paar huizen, stroomt de Tada Khola in de Kabeli Khola en over beide rivieren is een hangbrug. We passeren de eerste brug over de Kabeli Khola waarna we zeer steil moeten klimmen over een zuidgerichte helling. Het zal menige zweetdruppel kosten voor we op de lunchplek Phedang zijn (4 uur, 1100m).

Na de lunch beginnen we over de hangbrug, het pad met een steile klim die ongeveer en half uur in beslag neemt. Hetzelfde ritueel voltrekt zich nogmaals: eerst lopen we ‘some up, some down’ en daarna klimmen we weer een half uurtje steil omhoog. Hoewel het geen eenvoudige middag is maakt het uitzicht over de vallei een hoop goed. We lopen door een rijk gebied met mooie huizen bewoond door Limbu, Rai en Bahun. Op de terrassen groeit naast rijst, hoofdzakelijk gierst en verder groeien er rode pepers, maïs, boontjes en staan er wat bananenbomen.

De kleine dorpjes bestaan uit tussen de terrassen verspreid staande huizen vaak met bloemen. Khewang is van bovenstaande een mooi voorbeeld. Op het schoolplein is de kampplek. Ongetwijfeld zullen we geen rustige middag tegemoet gaan: de schoolkinderen stromen overal vandaan om een trekkersgroep gade te slaan (7 uur, 1700m). Mogelijk wordt er eerder gekampeerd op een kam op 1600m., afhankelijk van de omstandigheden en snelheid van de groep.

Dag 6: Een eenvoudige dag volgt, ook al moet er een tweetal keren een uurtje geklommen worden. De eerste klim start direkt vanaf de kampplaats. De helling waarover we klimmen is al vroeg in de zon, dus het wordt een warm begin. Op Chatithine Banjyang (bergpas 2000m) reikt het zicht naar het noordwesten tot aan het eindpunt van vandaag Yamphudin. We dalen een stukje af door bos met grote varens en na nog een uurtje ‘some up, some down’ bereiken we vroeg de lunchplek aan een riviertje (21/2 uur, 1800m).

Na de lunch starten we met de tweede klim die een klein uurtje duurt, de laatste 100m zijn vrij steil. De afdaling is erg lastig. In het mooie dichte jungle bos stroomt vaak water over het hier en daar steile pad en de stenen op het pad zijn veelal erg glad. Voorzichtigheid geboden dus! We bereiken een zijstroom van de Kabeli Khola (1 uur) en het pad wordt vrijwel vlak. Door vele (gierst-) terrassen en langs mooie huizen met ‘eigen’ erfjes bereiken we Yamphudin (51/2 uur, 1700m).

We zijn weer bij de Kabeli Khola en steken deze over via een nieuwe stalen hangbrug. We komen aan op de kampeerplek, ook vandaag is dat schoolplein. Voor kleine groepen is er ook de mogelijkheid om te kamperen op een mooi grasveld iets voorbij de lodge en lager, bij de rivier.

1700M

Yamphudin

Dag 9

Een eenvoudige dag volgt, ook al moet er een tweetal keren een uurtje geklommen worden. De eerste klim start direkt vanaf de kampplaats. De helling waarover we klimmen is al vroeg in de zon, dus het wordt een warm begin. Op Chatithine Banjyang (bergpas 2000m) reikt het zicht naar het noordwesten tot aan het eindpunt van vandaag Yamphudin. We dalen een stukje af door bos met grote varens en na nog een uurtje ‘some up, some down’ bereiken we vroeg de lunchplek aan een riviertje (21/2 uur, 1800m).

Na de lunch starten we met de tweede klim die een klein uurtje duurt, de laatste 100m zijn vrij steil. De afdaling is erg lastig. In het mooie dichte jungle bos stroomt vaak water over het hier en daar steile pad en de stenen op het pad zijn veelal erg glad. Voorzichtigheid geboden dus! We bereiken een zijstroom van de Kabeli Khola (1 uur) en het pad wordt vrijwel vlak. Door vele (gierst-) terrassen en langs mooie huizen met ‘eigen’ erfjes bereiken we Yamphudin (51/2 uur, 1700m).

We zijn weer bij de Kabeli Khola en steken deze over via een nieuwe stalen hangbrug. We komen aan op de kampeerplek, ook vandaag is dat schoolplein. Voor kleine groepen is er ook de mogelijkheid om te kamperen op een mooi grasveld iets voorbij de lodge en lager, bij de rivier.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
2300M

Omji Khola

Dag 10

We klimmen vandaag over een bergkam en dalen weer af in de afgelegen en onbewoonde vallei van de Omji Khola. Uit het dorp lopen we over de brug over de AmjiKhola en dan rechts, naar het westen. De klim is zeer steil over veelal gladde modderpaden tot de lunchplek op de col, (3 uur, 2200m),. Het prachtige uitzicht strekt zich uit over de kammen en dalen waarlangs onze route de voorgaande dagen verliep.

Na de lunch klimmen we nog een uur, door steeds dichter bos, naar een bergpas op 2500m. Het steile klimmen is hier voorbij en we dalen aan de andere kant van de pas weer af. Het dichte jungle-bos met veel bamboe, rododendrons en pijnbomen herinnert aan vroeger tijden, toen deze bergregionen nog volledig waren bedekt door oneindig oerbos, helaas neemt de ontbossing ook hier enigszins toe. Over een soms steil, vochtig en dus glibberig pad komen we aan bij de Omji Khola. Bij de rivier aangekomen gaan we weer geleidelijk omhoog en volgen we het pad naar een bruggetje, niet veel meer dan een boomstam. We steken het bruggetje over en bereiken 50m verder een Kharka met twee hutjes, die als kampeerplek dient. (5 tot 6 uur)

2900M

Torongdin

Dag 11

Vandaag wordt de Lamite Bhanjyang beklommen om van het dal van de Omji Kola in het dal van de Simbua Khola te komen. Het is een lange, steile en zuid- (en zon!)-gerichte klim naar de eerste rododendronstruiken waar het pad iets vlakker wordt. Na ongeveer 4 uur continu klimmen bereiken we de Lamite Bhanjyang (3300m), waar we de ‘packed lunch’ gebruiken. ‘Packed lunch’ omdat op deze pas geen (schoon) stromend water voorhanden is. Vanaf de bergpas hebben we weer een mooi uitzicht op de Jannu (maar niet op de Kangchenjunga).

De afdaling begint met een valse start. We stijgen eerst over een geïmproviseerd pad over losse stenen hoog tot 3550m via een spoor aan de bovenkant van de landslide met mooie uitzichten naar beneden. De afdaling tot 3200m is kan een enkele moeilijke stap bevatten, maar de sherpa’s staan klaar om waar nodig een extra hand te geven. Afhankelijke van de invloed van de moesson of een aangepast pad en passage maken de duur van deze passage. Daarna lopen we door wederom dicht jungle-bos naar Torong een kleine Kharka met schitterende kampplek net boven de Simbua Khola. (8 -10 uur)

3850M

Tseram

Dag 12

De route boven de soms spectaculaire Simbua Khola loopt door heerlijk kleurrijk bos en is nergens lastig. Het pad stijgt de gehele dag geleidelijk en we merken dat een korte steile klim heel wat meer inspanning kost dan een paar dagen geleden. Een teken dat de hoogteaanpassing nog niet optimaal is! We lunchen na ongeveer 3 uur op een met stenen bezaaide vlakte aan de rivier.

Na de lunch krijgen we, wanneer de vallei zich verbreedt, zicht op de bergen (Kabru I t/m IV, alle ruim 7300m hoog) die de grens van Nepal met Sikkim vormen. Onderweg passeren we Anda Phedi. Hoewel het wat wandelen betreft een eenvoudige dag is, blijkt bij het bereiken van de kampplek Tseram, dat we bijna 1000 meter gestegen zijn! (6 uur)

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
3850 of 4500M

Tseram of Ramze (of Oktang)

Dag 13

Vandaag lopen we naar Ramze. Ramze ligt naast de zijmorene van de Yalung-gletsjer en kan ons hoogst-gelegen kamp aan de zuidwestkant van de Kangchenjunga zijn. Het spoor van Tseram naar Ramze stijgt door bos naar een diepe geul met veel losliggende stenen die gepasseerd moet worden. Na een half uurtje wordt het pad vlakker en eenvoudig en doorkruist het een aantal prachtige yakweiden vanwaar het uitzicht op de ons omringende zes- en zeven duizenders groots is. Op de flanken van de bergen kunnen we misschien het blauwschaap in kleine kuddes aantreffen.

Ten noorden van de morenekam van de Yalung-gletsjer ligt Ramze, een Yak Kharka waar de lokale bevolking met haar vee tot in de herfst verblijft. Ramze is ons kamp en we blijven hier een dag om te acclimatiseren en om hoger regionen te verkennen . (41/2 uur).

 

3850M

Tseram

Dag 14

Acclimatisatie-dag met een mogelijke wandeling naar het uitzichtpunt in Oktam op 4750 m en weer afdalen naar Ramze waar de lunch wacht . De morene wand volgend komt om de bocht naar het westen de Kangchenjunga tevoorschijn. 3 uur. In de middag dalen we af tot een kampplek boven Tseram met een mooi uitzicht over het dal met mogelijk boven ons enkele nieuwsgierige blauwschaap. (6 uur)

4200M

Via Mirgin and Sinion La to Kharka

Dag 15

Vanaf de kampplek traverseren we naar het pad boven Tseram. Hier buigt het pad noordwestwaarts af naar de Mirgin La. We klimmen een uurtje door mooi bos, waarna een steile klim volgt door open terrein, vanaf hier een grandioos uitzicht op de zuidflank van de Kangchenjung. Na ca. 21/2 uur klimmen bereiken we een eerste, naamloze pas (4400 m), waar de vergezichten richting de bergen op de grens van Nepal met Sikkim de vermoeidheid doen vergeten. Een eerste versnapering uit de ‘packed lunch’ doet wonderen en in ongeveer 11/2 uur klimmen we verder naar de Mirgin La (4600 m). Vanaf deze pas reikt de blik tot Makalu! Het is duidelijk de dag van de passen! We dalen ca. 150 m af en klimmen weer naar een volgende pas, waarna deze opvolging zich nogmaals herhaalt tot we de Sinion La bereiken, de laatste pas van vandaag (4500 m). We dalen steil af naar een Kharka waar de tenten worden opgezet. Een mooie hoogte kamp in een woeste berg wereld (8-9 uur)

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
3250M

Ghunsa

Dag 16

Eerst volgt nog een kleine stijging door het onbegroeide met stenen bezaaide hoogtedal naar de Sele La (ca. 4300m). Een lange afdaling volgt, afgewisseld met enkele tegenstijgingen. Bij een in het oog springend pasje met chörten en met mooi uitzicht over de vallei naar noord en zuid dalen we steil af door werkelijk schitterende bos met veel rododendron. De afdaling eindigt in Ghunsa.

In Ghunsa zijn meerdere lodges, een aantal winkels en een politiepost. Er wonen veel Tibetaanse vluchtelingen. Tegen betaling kan hier met warm worden gedoucht (als de waterkrachtcentrale het doet).

 

3900M

Kambachen

Dag 17

Het klinkt overdreven, maar door nog steeds schitterende bos met vele prachtige geelgroene lariksen gaat het geleidelijk omhoog tot we vlak onder de eindmorenewal van de Khumbakarna-gletsjer (Jannu-gletsjer) de lunchplek bereiken (3 uur). We steken de brug over en na ongeveer een uur moeten we een enorme ‘landslide’ traverseren. Het is beter om er nog niet op te letten, maar tijdens de klim over de ‘landslide’ wordt het uitzicht op Jannu (’the warrior’; Khumbakarna) steeds indrukwekkender. Na deze lastige passage is er voldoende tijd om van het uitzicht te genieten alvorens we eenvoudig afdalen naar een prachtige open grasvlakte Kambachen genaamd. Hier kamperen we. (5 uur, 3900 m)

4650M

Lhonak

Dag 18

We verlaten definitief de bebosde vallei en passeren langzaam, maar gestaag de vierduizendmeter-grens. Na een uur door struikgewas en grote blokken te hebben gewandeld komen we wederom aan bij een enorme ‘landslide’ die we hoog of laag traverseren. De ‘landslide’ eindigt bij een enorme waterval en een woeste stroom die we moeten oversteken. Hierna nog een lastige klimpassage over gruis en losse stenen waarna we de moeilijkheden hebben gehad. De lunch komt op een goed moment! (21/2 uur).

We volgen het pad langs Ramtang Kharka en genieten volop van het uitzicht op de hoge bergen rondom ons. Door een zijdal van de Ramtang-gletsjer krijgen we voor het eerst zicht op het Kangchenjunga massief (het beeld wordt beheerst door de 7903 m hoge Kambachen). Aan het einde van de wandeldag loopt het pad door een wirwar van oude met gras begroeide morenewallen. Op het hoogste punt zien we opeens de kampplek Lhonak: een ongelofelijk mooie, vlakke zand en grasvlakte. (5 uur 4650 m).

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
5150M

Pangpema

Dag 19

De dag naar het hoogste kamp! Het pad is eenvoudig, maar de hoogte laat zich nog meer dan voorheen gelden. Langzaam maar zeker krijgen we steeds meer zicht op Kangchenjunga en de omringende zes- en zevenduizenders. De schoonheid van deze overweldigende bergnatuur laat zich met geen pen beschrijven! Af en toe passeren we een landslide waar het doorlopen is geblazen. De sherpa’s zullen dit aangeven. Daarna is het even uitrusten en genieten van de omgeving. Na ca. 4 1/2 uur bereiken we Pangpema, het hoog(s)tepunt van onze trektocht, recht tegenover het Kangchenjunga-massief. (4 1/2 uur 5150 m)

4650M

Lhonak

Dag 20

½ Rustdag in Pangpema. Genieten van de bergwereld om ons heen of voor de fitte liefhebbers een beklimming van een rotspiekje (ca. 5500 m) direct ten noorden van het kamp. De in de middag dalen we af naar de kampeerplaats in Lhonak. Deze dag genieten we van de uitzichten op de gletsjer en de hoge bergwanden tot over de 8000 meter. (3 – 5 uur 4650 m)

3900M

Kambachen

Dag 21

De route die we 3 dagengeleden liepen volgen we nu terug Lhonak naar Kambachen.  Na de lunch lopen we tot Ghunsa nogmaals een halve dagetappe. In Ghunsa waar we kamperen. Kijk onderweg af en toe een keer omhoog naar de blauwschapen.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24
2800M

Via Kyapla naar Thyanyani

Dag 22

Vanuit Ghunsa .steken we de rivier over naar de (orografisch) rechteroever. Het pad is eenvoudig, loopt merendeels door bos en we blijven zicht houden op de woeste Ghunsa Khola. Na een uur bereiken we Phale (Phere), een soort Tibetaans vluchtelingenkamp met zeer interessante Gompa. Verder op passeren we de winternederzettingen van de Yak herders. Het pad daalt nu verder vrijwel niet meer, maar slingert hoog boven de rivier langs de helling en gaat zeer veelvuldig ‘many up, many down’. De vallei wordt een smalle kloof en het pad daalt langzaam – hier en daar lastig – naar de rivier. Tot aan de lunchplek gaan we nog twee maal flink klimmen om twee hellingen over te steken voor we Kyapla bereiken.

Na een korte maar inspannende, steile afdaling (1/2 uur) loopt het pad verder door mooi, dicht jungle-bos met steeds meer subtropische vegetatie. Het pad blijft door de vele losse en gladde stenen oplettendheid vragen. Hoewel we uiteindelijk vrijwel geen meter stijgen of dalen, overbruggen we toch vele hoogteverschillen. Wederom ‘many up, many down’ dus! Thyanyani is een kampplek langs de rivier.

1600M

Sekathum

Dag 23

Na ca. 2 1/2 uur en een inspannende klim komen we hoog op de helling aan waar het bos ophoudt in Gepla De vallei maakt een bocht naar links en we krijgen mooi zicht op het verdere verloop van de dag, De tweede helft van de wandeldag is ook vandaag lang en zwaar! Vanaf Gepla dalen we af naar de rivierboden en via een brug komen we aan op de linkerkant van de rivier waar we verder gaan over een “aangelegd” pad. Dan naar de volgende brug om weer naar de rechterkant van de rivier te gaan.. Bij een paar huisjes met mooie erfjes en kleine stukjes landbouwgrond volgt het pad verder de rivier. Ook nu gaat het geregeld ‘up and down’ en moeten we aan het eind van de dag nog een flink aantal meters in het verticale overwinnen, alvorens we het kamp in Sekathum bereiken. De kampplek ligt aan de rivier aan de overzijde. (6 uur).

1300M

Chirwa

Dag 24

Bij Sekathum vloeien de drie belangrijkste rivieren van het gebied, de Simbua Khola, de Ghunsa Khola en de Tamur Khola samen en stromen verder als één rivier met de naam Tamur River. In dit waterrijke gebied steken we weer eens een aantal hangbruggen over. Via een aangelegd pad volgen we de rechterkant van de rivier en via rijstvelden en bossen bereiken we de lunchplek aan de Tamur bij Tapethok. Na de lunch lopen we slecht 1 1/2 uur verder naar de kampplek bij Chirwa eveneens aan de rivier. Tijd om in de middag te wassen en het lichaam te reinigen. (5 uur)

+
Dag 25
+
Dag 26
+
Dag 27
1300M

Mitlung

Dag 25

Het einde van de tocht komt in zicht. We hebben het nationaal park verlaten en lopen nu door meer bewoond gebied en aangelegde paden. Bij Sinwa over de brug is een lunchplaats. Daarna, afhankelijk van de omstandigheden, gaan we naar de rivierbodem en lopen daar parallel aan stroomafwaarts. Soms klimmen we naar boven om daarna weer af te dalen. Naar een korte steile klim staan we plotsklaps voor de kampeerplaats in Mitlung 1300m ( 4 tot 6 uur)

Kanli Khola

Dag 26

Een zelfde soort dag met nog flink wat ‘ups en een enkele downs’ volgt. We klimmen eerst over de kam naar zo’n 1700m bereiken we de Lunchplek. 2,5 uur

Na de lunch lopen we nog Nepali flat in een uur naar naar 1600 meter naar Taplejung, waar de bus klaar staat. Naar een rit van ongeveer 3 uur over een spannende dirt road bereiken we of een “hotel’ of een kampeerplaats bij de Kanli Khola.

1200M

Ilam

Dag 27

Vandaag proberen we Ilam te bereiken. Via Gopetar en waarbij bij Phidim het asfalt weer begint. Daarvoor schitterende uitzichten op het gebied richting Jannu en Kangchenjunga.

+
Dag 28
+
Dag 29
+
Dag 30

Extra dag

Dag 28

Extra reservedag, te gebruiken daar waar nodig.

Kathmandu

Dag 29

We rijden vanaf Ilam naar Biratnagar en vliegen terug naar Kathmandu. Het is een enorme ommekeer om na vele dagen rust in de bergen opeens weer in de drukke stad te zijn. Acclimatiseren is ook hier nodig!

Kathmandu

Dag 30

Transfer naar luchthaven, vertrek naar Amsterdam.

+
Dag 31
Pangpema Trektocht Zuid Noord Kangchenjunga Nepal Kanchenjunga | Snow Leopard (12)

Vlucht

Dag 31

Aankomst in Amsterdam.

Zuid/Noord van Kangchenjunga Prijzen/Data


Deze reis is een lodgetrek i.p.v. een full boarded tented trek.
Er gaan als back up wél tenten mee en er kan dus gekampeerd worden maar de tocht is exclusief alle maaltijden en dranken.
Deze dient men in lodges te bestellen en te nuttigen. Bel of mail ons voor meer informatie over specifiek deze reis.


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

15 okt t/m 14 nov 2023
Zuid/Noord van Kangchenjunga
Gegarandeerd
€ 2250,-
14 apr t/m 14 mei 2024
Zuid/Noord van Kangchenjunga
€ 2250,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • 4n Hotel middenklasse Kathmandu obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden):
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Overnachtingen in lodges (excl maaltijden)
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 100
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg (± € 45 tot 75,--, afh van groepsgrootte)
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Zuid/Noord van Kangchenjunga files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Alle info voor het aanvragen van een visum  https://nepal.nl/.Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!