Stok Kangri & festival

Ladakh Noord-India Leh Indus Markha Stok Nubra trektocht wandelreis | Snow Leopard (2)
Niveau

Zwaar
Technisch
Reisduur
23 dagen
Hoogste punt
6123m
Aantal loopdagen
16 dagen

HELAAS IS STOK KANGRI IN 2023 GESLOTEN!

Stok Kangri (6123m) met Tibetaans Boeddhistisch festival in Phyang of Tak Tok

De Stok Kangri is een van de meest in het oog springende pieken in de Zanskar-bergketen, die ten zuiden van Ladakh ligt. De eenvoudige beklimming van deze meer dan 6000m hoge berg is een prachtige uitdaging voor hij of zij die op zoek is naar een eerste Himalaya top.
Na een indrukwekkende vlucht over de Himalaya komen we aan in de ‘hoofdstad’ van Ladakh: Leh. Hier verblijven we een aantal dagen om aan de hoogte te wennen en om enkele kloosters te bezichtigen.  Na deze acclimatisatiedagen beginnen we aan de trektocht door de Markhavallei. Er wachten ons enkele avontuurlijke oversteken en schitterende kampplekken in de oases. Via een aantal hoge passen, waaronder de Ganda La (4900m) en de Stok La (4600m) bereiken we het basiskamp. We hebben drie dagen nodig om de Stok Kangri te beklimmen over puinhellingen. Voor de laatste inspannende 400 meter over een sneeuw- en ijshelling van 35 graden zijn soms pickel en stijgijzers nodig. Vanaf de top hebben we uitzicht over de Indusvallei, de Karakoram en Tibet. We keren terug naar de Stok La en rijden vanaf Stok met jeeps terug naar Leh.

Tibetaans Boeddhistische festivals
De reis is zo gepland dat we een kloosterfestival kunnen meemaken.
Tijdens de reis met vertrekdatum 28 juli 2019 bezoek je het Phyang festival.
Het kunnen bijwonen van een Tibetaans Boeddhistisch festival is altijd onder voorbehoud van wijzigingen van festivaldata.

 

 • 'Makkelijke' 6000-er
 • Indrukwekkend en hectisch New Delhi
 • Bijzondere droge landschappen van de Indus vallei
 • Boeddhistische cultuur in Ladakh
 • Bijwonen spectaculair Tibetaans Boeddhistisch festival in Phyang of Tak Tok!

Stok Kangri & festival dag tot dag


In het jaar 1974 opende Ladakh zijn grenzen voor buitenlandse reizigers. Sindsdien heeft het land al menig bezoeker in vervoering gebracht! Geografisch gezien is Ladakh een westelijke uitloper van het Tibetaanse hoogplateau. Tot in het begin van de 19e eeuw behoorde deze bergstaat tot Tibet. De kleurrijke boeddhistische levensovertuiging werd overgebracht vanuit de Pakistaanse Swatvallei en beheerst tot op heden Ladakh en het naburige Zanskar. Als gevolg hiervan zijn er nog vele actieve boeddhistische kloosters die vaak op schitterend afgelegen heuvels ‘waken’ over de omringende valleien. Een deel van de bevolking is afkomstig uit het westelijk gelegen Kashmir en houdt vast aan de moslim-religie.

De zo ontstane mengeling van levensovertuigingen en culturen vormen een belangrijk element van de aantrekkingskracht van Ladakh, als doel voor een avontuurlijke reis. Misschien nog wel belangrijker is het opmerkelijke landschap, dat uitzonderlijk geschikt is voor het maken van trektochten en het beklimmen van relatief eenvoudige bergen. Meerdere bergketens verdelen het land in evenzovele dalen en bieden naast enkele beklimbare toppen van meer dan 6000 meter hoogte een scala aan trekkingroutes; de meeste met één of meerdere traverses van hoge passen. Verspreid liggende dorpjes met akkers waarop voornamelijk gierst en aardappelen worden verbouwd en die op ingenieuze wijze van water worden voorzien voegen kleur en contrast toe aan de ruige en kale omgeving.

Cultuur en trekking
Naast de prachtige bergen is Ladakh ook het land van de boeddistische cultuur en kloosters. Je bent hier op oud Tibetaans grondgebied. Voordat we aan de trektocht beginnen bezoeken we enkele van deze kloosters in de omgeving van Leh. De reis is zo gepland dat we een kloosterfestival kunnen meemaken. Eenmaal op trek lopen we door de veelkleurige bergen over passen en langs kleine nederzettingen.

Acclimatisatie en beklimming
Meteen na aankomst in Leh voel je de grote hoogte, van zeeniveau naar 3600 meter valt niet mee. Vanaf het terras van je guesthouse in Leh zie je hoog boven de Indus vallei de 6123 meter hoge top van de Stok Kangri liggen. De vaak besneeuwde top vormt een prachtig contrast met de woestijnachtige vallei waarin Leh ligt.
Nadat we de eerste dagen rustig aan gedaan hebben bouwen we geleidelijk de overnachtingshoogte op naar 4000 meter. Nadat we even een paar nachtjes zijn bijgekomen op lagere hoogtes, stijgen we uiteindelijk naar het Stok Kangri basiskamp op 4970 meter. Na 2 weken op hoogte ben je voldoende geacclimatiseerd om een reële toppoging te wagen. Na een korte overnachting in het basiskamp begin je in de nacht aan de klim van +/- 1200m meter naar de top. De beklimming is technisch eenvoudig. Afhankelijk van de omstandigheden gaan we een deel van de route aan het touw en hebben we ook stijgijzers nodig. Het laatste deel van de beklimming loopt normaliter over een rotsgraat. Ook hier maken we, indien nodig, gebruik van touwen en als de graat besneeuwd is ook van de stijgijzers. De Stok Kangri is de hoogste berg in de omgeving, dus wanneer je op de top staat heb je even het gevoel dat je op de top van de wereld staat.

Reisschema
01 Vlucht Amsterdam – New Delhi
02 Vlucht Delhi – Leh
03 Leh, acclimatiseren
04 Sightseeing Indus vallei, bezoek Phyang of Tak Tok festival
05 Start trekking Zinchen 3700 m
06 Urutse 5uur (3800m)
07 Trek naar Shingo 6-7uur (4150m)
08 Trek naar Skiu 5uur (3400m)
09 Trek naar Markha 6uur (3700m)
10 Trek naar Tahungtse 6-7uur (4150m)
11 Trek naar Nimaling 6uur (4720m)
12 Rustdag in Nimaling – (4720m)
13 Trek naar Chukirmo 5-6uur (4070m)
14 Trek naar Shang Sumdo 5uur (3660m)
15 Trek naar Shang Phu 4uur (4000m)
16 Trek naar Gangpoche 4uur (4320m)
17 Trek naar Stok Kangri BC 6uur (4800m)
18 Verkenning beklimmingsroute of rustdag – (4800m)
19 Beklimming Stok Kangri (6123m), retour BC 10uur (4800m)
20 Naar Stok, transfer naar Leh 4+3uur (3500m)
21 reserve dag
22 Vlucht Leh – Delhi
23 vlucht Delhi – Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht Amsterdam - New Delhi

Dag 1

De vlucht van Amsterdam naar Delhi duurt ongeveer 8 uur. De vlucht komt ‘s avonds laat aan en je vlucht naar Leh staat de volgende ochtend vroeg gepland. Nadat je je India entree-stempel hebt gekregen en je bagage hebt gehaald lopen we naar het domestic airport en we zullen daar half wakend, half slapend een paar uurtjes moeten doorbrengen. Als je een paar uurtjes wil liggen is het misschien handig om je matje in je handbagage mee te nemen.

Vlucht Delhi - Leh

Dag 2

‘s Morgens in alle vroegte checken we in voor de vlucht naar Leh, die ongeveer 1 uur duurt. Je vliegt eerst over een stukje Indiaas laagland maar al snel maakt dat plaats voor de eerste heuvels oplopend naar de Himalaya. Dan vlieg je over talloze besneeuwde bergtoppen en droge dalen naar Ladakh. De landing is op 3400 meter, wat je direct nadat je uit het vliegtuig bent gestapt merkt aan je ademhaling. Na een gebroken nacht zijn en ineens op 3400 meter zijn de meeste mensen nogal gaar. Na even te hebben bijgeslapen lopen we `s middags even rond in Leh ter orientatie en de rest van de dag doen we niet veel meer dan wennen aan de dunne lucht en proberen te beseffen waar je bent.

3500M

Leh, acclimatiseren

Dag 3

Vandaag bezichtigen we Leh zelf. Leh is in veel opzichten een Tibetaans stadje; de nationale jurk, ‘stove-pipe’ hoeden en wandelschoenen met omhooggekrulde tenen zijn hiervan het bewijs. Het Koninklijk Paleis dat boven de stad ligt is vergelijkbaar met de Potala in Lhasa en lijkt op een Tibetaans-boeddhistische klooster.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3500M

Sightseeing Indus vallei, bezoek Phyang of Tak Tok festival

Dag 4

Bezoek aan het Pyang resp. Tak Tok festival. De monniken van dit boeddhistische klooster doen kleurrijke maskerdansen. De mogelijkheid om het Phyang festival bij te kunnen wonen is mede afhankelijk van de planning:Soms wil de hoofdlama op het laatste moment het festival met 1 of 2 dagen verzetten. We proberen ter plekke dan de beste oplossing te vinden. Kans is echter aanwezig dat het festival tijdens de trekkingdagen plaatsvindt en dus niet bezocht kan worden.

3700M

Start trekking Zinchen

Dag 5

Na een vroeg ontbijt rijden we terug en afhankelijk van de tijd kunnen we eventueel nog even naar Spitok Gompa voordat we aan onze trektocht beginnen. Spitok Gompa is zo`n 5 eeuwen geleden gebouwd door Gyalpo Bumide. Eén tempel is zelfs al 900 jaar geleden gebouwd ter nagedachtenis van Mahakala. Ongeveer 125 geelkap-monniken zijn bij Spitok aangesloten al wonen er minstens de helft van hen in Spitok’s onafhankelijke kloosters bij Sankar, Stok en Sabu. Alle lamas komen wel samen op grote festivals. De naam Spitok is hoogstwaarschijnlijk afgeleid uit de Centraal-Tibetaanse taal en betekent “effectief als voorbeeld”. Dit wijst waarschijnlijk op het feit dat dit een van de eerste Tibetaanse kloosters in Ladakh was. Het hoofd van de lamas van Spitok is de hoofd-lama van Ladakh en vertegenwoordigt Ladakh als lid van het parlement. Hij spendeert het merendeel van zijn tijd in Delhi. Spitok Gompa heeft zowel oude tempels als tempels uit de jaren ’70. Oude thankas worden hier onderhouden. Sommige zijn meegenomen van de Potala in Lhasa nadat de Chinezen Tibet binnenvielen.

Onze trekking begint in de buurt van Zinchen. na ca. 4-5 uur lopen zetten we hier het eerste kamp op. (3700m, 4-5 uur)

3800M

Urutse 5uur

Dag 6

Het pad van Zinchen daalt gestaag langs de Rumbak Nala totdat we Rumbak, de grootste stad in de Zinchen vallei, bereiken. Als de velden geïrrigeerd zijn, moeten we de rivier een paar keer doorwaden totdat we bij het Rumbak-kruispunt zijn aangekomen. Wij zullen daarna het goedgemarkeerde pad op de linkeroever van de Rumbak Nala volgen. We zullen langs geïrrigeerde velden en verspreide huizen komen totdat we een zijvallei binnentreden die naar het zuiden leidt. De witgewassen huizen van Yurutse liggen verderop in de vallei. (3800m, 5 uur)

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
4150M

Trek naar Shingo 6-7uur

Dag 7

Onmiddellijk nadat we het kamp hebben verlaten krijgen we een lichte verhoging opgevolgd met een steile klim die ons naar Ganda La (4900m) leidt. Vanaf de pas is er een prachtig vergezicht op de witbesneeuwde toppen opdoemend uit de nabijgelegen Karakoram. Het pad leidt naar de bovenloop van de Skiu vallei, waar kleine beekjes samenkomen en één grotere stroom vormen. De brede grassige bodem van de vallei vernauwd snel tot een smalle kloof bij Shingo. Hier liggen enkele huizen en velden bij de samenloop van enkele smalle stroompjes met de Skiu Nala. We zullen hier kamperen. (4150m, 6-7 uur)

3400M

Trek naar Skiu 5uur

Dag 8

Vanaf hier stroomt de rivier in een klein, nauw ravijn, volop begroeid met wilgen en wilde rozen. We volgen het spoor dat loopt van oever naar oever helemaal naar het dorpje Skiu, gelegen op de oever van de Markha-rivier. Het dorpje ligt in een imposante vallei in het aangezicht van omhoog torenende rotsformaties. Skiu ligt op slechts 3050 meter hoogte en de temperatuur is hier dus betrekkelijk hoger dan de afgelopen dagen. Bij zonsondergang, wanneer de avond valt, doemt schaduw op in de vallei. Het is het waard terug te lopen langs het pad waar de Skiu Nala de Markha tegenkomt om een klein klooster te bezoeken. Het kloostertje wordt onderhouden door een oude non die elke morgen en avond de boterlampen belicht bij het altar van Chamba – de Boeddha van de Toekomst. (3400m, 5 uur)

3700M

Trek naar Markha 6uur

Dag 9

Een erg plezierige wandeling naar één van de mooiste plekjes van de Markha vallei. Houtige bebossing groeit vrij dicht langs de rivier. We passeren de rivier via een brug en lopen langs de rivier naar Thinlespa. Het pad gaat verder naar het oosten en loopt gestaag omhoog naar het fotogenieke dorp Markha. Markha heeft een mooi klooster dat zeker een bezoek waard is. Vanuit het zuiden komt een pad van de Rubering La, een van de routes vanaf Zangla. Het kamp ligt voorbij dit kleine dorpje op de rechteroever van de rivier. (3700m, 6 uur)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
4150M

Trek naar Tahungtse 6-7uur

Dag 10

Vanaf Markha verandert het landschap en we verlaten het warmere, relatief flink begroeide deel van de Markha-vallei. Tussen Markha en Tahungtse is een ruïne van een kloosterfort dat we kunnen beklimmen. Het uiteindelijke doel is de oude uitkijktoren. Let wel, degene die dit onderneemt moet geel last van hoogtevrees hebben! Vanaf Hankar klimt het pad naar een smalle vallei, voorbij enkele kleine arme dorpjes. In het kamp achter het dorpje Tahungtse is het opmerkelijk koeler dan in Markha. (4150m, 6-7 uur)

4720M

Trek naar Nimaling 6uur

Dag 11

De Nimaling-vlakte is een uitgestrekt golvende weide die omhoog leidt naar de ijsvlakte van de Kang Yatze die het gebied domineert. In de zomer voorziet Nimaling, met kleine vijvertjes en beekjes stromend door de weide, de hier aanwezige dieren van een prima graasgebied. Onder de dieren hier aanwezig zijn: yaks, schapen, geiten, dzos en paarden. Deze behoren niet alleen toe aan de bewoners van het rijke Markha maar ook van de dorpjes die om Nimaling heen liggen. Himalaya-marmotten en hazen met witte staarten zijn te zien en niet zelden een blauwe schaap. Zeldzamer is de wolf. (4720m, 6 uur)

4720M

Rustdag in Nimaling

Dag 12

Een kans om te relaxen in Nimaling en te genieten van de prachtige omgeving. Geïnteresseerden hebben vandaag de mogelijkheid om te wandelen naar het basiskamp van Kang Yatze, de hoogste berg in het Zanskar gebergte.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
4070M

Trek naar Chukirmo 5-6uur

Dag 13

We lopen naar het noorden richting de bovenloop van de Markha-vallei. Het pad wordt steiler tot we na enkele vermoeiende uurtjes de top van de 5180 meter hoge Gongmaru La bereiken. Het uitzichten vanaf de top is ook hier weer geweldig. Sneeuwtopjes omringen ons en, op een heldere dag, zien we de reuzen van de Karakoram (sommigen mensen beweren dat je zelfs de K-2 kunt zien!). De afdaling leidt naar de bovenloop van de Martselang-vallei en we zetten het kamp op voorbij de zwavelbronnen van Chukirmo. (4070m, 5-6 uur)

3660M

Trek naar Shang Sumdo 5uur

Dag 14

Het pad daalt geleidelijk en volgt het Martselang-stroompje naar het dorpje Sumdo of Shang Sumdo, gelegen aan de samenloop van de Shang Nala en de Martselang. (3660m, 5 uur)

4000M

Trek naar Shang Phu 4uur

Dag 15

’s Ochtends nemen we afscheid van de ploeg die ‘alleen’ de Markha Vallei loopt. Zij zullen vandaag naar Martseling, het eindpunt van de Markha trek, lopen. Wij slaan in westelijke richting af en lopen door een gebied waar nauwelijks toeristen komen. We eindigen vandaag in Shang Phu (4 uur, 4000m)

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
4320M

Trek naar Gangpoche 4uur

Dag 16

We moeten een aantal kleine passen oversteken. Na de Shang La dalen we af naar de Topko rivier en door naar Ganpoche, waar we ons kamp zullen opslaan. (4 uur, 4320m)

4800M

Trek naar Stok Kangri BC 6uur

Dag 17

Een geleidelijke klim voert naar de bergpas Mato La (4860m). Na de gebruikelijke stop dalen we af het dal in ten noorden van Stok. In deze vallei leven de lokale herders die hier op de hoge weides gedurende de zomer hun vee laten grazen. Stenen hutjes bieden onderdak. Ook is er kans Golden Eagles, Blauwschapen of zelfs de sneeuwluipaard te spotten! Vanaf Mankarmo is het nog een eenvoudige 2,5 uur wandelen naar het basiskamp van de Stok Kangri, gelegen in een groen veld met uitzicht op de toppiramide van de Stok Kangri. (6 uur, 4800m)

4800M

Verkenning beklimmingsroute of rustdag

Dag 18

Een laatste rust- en acclimatisatiedag moet ervoor zorgen dat iedereen zich fit voelt om de beklimming van de Stok Kangri uit te voeren. Begeleiders en eventuele deelnemers die geïntertesseerd zijn kunnen een verkenning uitvoeren om de omstandigheden hoger op de berg nader te onderzoeken. (4800m)

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
4800M

Beklimming Stok Kangri (6123m), retour BC

Dag 19

Beklimming Stok Kangri! Het eerste deel van de beklimming is hoofdzakelijk een pittige wandel/klim over met stenen bezaaide puinhellingen, waarop in de periode van de reis vrijwel zeker geen sneeuw ligt. De laatste 400 meter daarentegen verlopen over een sneeuw- en ijshelling met een maximale steilte van 35 graden. Het lopen over deze bevroren helling vereist meestal het gebruik van stijgijzers en pickel om te remmen (en evt een skistok voor steun). Technisch gezien is deze beklimming uiterst eenvoudig, maar wat we niet moeten vergeten is dat we ons begeven tot een hoogte van meer dan 6000 meter. Door de ijle lucht zal de beklimming een aanslag blijken op het doorzettingsvermogen van menig deelnemer; hoe goed zij of zij ook in conditie is!

Uiteraard levert de inspanning bij helder weer ook wat op: een fantastische hoogte-ervaring en uiteindelijk ontvouwt zich vanaf de top een spectaculair uitzicht dat reikt over de valleien van de Indus en van Leh via het Karakoram-hooggebergte in het noorden tot aan de bergen van Tibet in het oosten. Een moment om niet snel te vergeten; we wanen ons op het dak van de wereld! (10 uur, 4800m)

3500M

Naar Stok, transfer naar Leh 4+3uur

Dag 20

We dalen af vanuit het basiskamp en passeren het dal dat naar de Stok La leidt. Na een lange dag via een nauwe kloof bereiken we de eerste huizen van Stok. Opeens lopen we weer door velden met gerst en boekweit; een groot contrast met een paar dagen eerder. In Stok staan de jeeps klaar die ons terugbrengen naar het hotel in Leh*, waar we vermoeid maar voldaan onze intrek nemen. Onder het genot van een koele drank laten we ons de relatieve luxe welgevallen en beginnen we te beseffen dat een sportief avontuur teneinde is (4+3 uur, 3500m.)!

* Onderweg kan er indien gewenst nog gestopt worden bij diverse klooster zoals Hemis (via omweg), Shey en Thikse. De laatste 2 kloosters liggen boven op een heuvel en bieden een wijds uitzicht over de Indusvallei. Hemis is het belangrijkste klooster in de buurt van Leh en behoort tot de Boeddhistische Kagyupa-orde.

Reserve dag

Dag 21

Deze dag is bedoeld om eventuele vertragingen of bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden bij de beklimming op te kunnen vangen.

+
Dag 22
+
Dag 23
Ladakh Noord-India Leh Indus Markha Stok Nubra trektocht wandelreis | Snow Leopard (2)

Vlucht naar Delhi

Dag 22

Vandaag vliegen we terug naar Delhi. Net als op de heenweg glijden gedurende de 1 uur durende vlucht weer talloze toppen en besneeuwde bergkammen onder je door, totdat de bergen plaatsmaken voor grote vlaktes. Bij aankomst in Delhi gaan we naar een hotel dichtbij de luchthaven zodat we  laat in de avond daar snel naar toe kunnen voor de vlucht naar Nederland.

Vertrek naar Amsterdam

Dag 23

Vroeg in de ochtend vertrek uit Delhi en `s morgens land je op Schiphol.

Stok Kangri & festival Prijzen/Data


Nieuwe vertrekdata en reissom volgen zodra Stok Kangri weer is geopend!

Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Alle hotelovernachtingen obv 2-pers kamer obv logies & ontbijt
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende gids(en)
 • Nederlandse reisbegeleiding vanaf 8 deelnemers
 • Kok, keukenjongens
 • Gids, paarden
 • Het laten dragen van 14 kg persoonlijke bagage
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits
 • t.b.v. de beklimming levert SLA de touwen
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in India (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 100
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer in Delhi en Leh € 200
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. kosten huur persoonlijke klimmaterialen zoals stijgijzers, klimgordel, pickel en karabiners
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Maaltijden wanneer niet op trek
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Delhi/Leh

Stok Kangri & festival files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Vraag hier het online visum aan.

Reizigers hebben de afgelopen jaren ook HIER voordelig een visum geregeld.Reisinformatie
Reisinformatie


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!