Stok Kangri & festival

Niveau

Zwaar
Technisch
Reisduur
24 dagen
Hoogste punt
6123m
Aantal loopdagen
16 dagen
Korting 1ste boekers!
(zie incl/excl)
vanaf € 2395,-
Stok Kangri (6123m) met Tibetaans Boeddhistisch festival in Phyang of Tak Tok

De Stok Kangri is een van de meest in het oog springende pieken in de Zanskar-bergketen, die ten zuiden van Ladakh ligt. De eenvoudige beklimming van deze meer dan 6000m hoge berg is een prachtige uitdaging voor hij of zij die op zoek is naar een eerste Himalaya top.
Via een indrukwekkende vlucht over de Himalaya komen we aan in de ‘hoofdstad’ van Ladakh: Leh.
De eerste dagen in Leh en omgeving bezoeken we o.a. de prachtige boeddhistische kloosters van Thikse en Hemis.
Na deze acclimatisatiedagen beginnen we aan de trektocht door de Markhavallei. Er wachten ons enkele avontuurlijke rivieroversteken en schitterende kampplekken in oases. Via een aantal hoge passen, waaronder de Ganda La (4900m) en de Stok La (4600m) bereiken we het basiskamp van de Stok Kangri.
We hebben drie dagen nodig om de Stok Kangri te beklimmen . Vanaf de top hebben we uitzicht op de Indusvallei, de Karakoram en Tibet.

 • 'Makkelijke' 6000-er
 • Indrukwekkend en hectisch New Delhi
 • Bijzondere droge landschappen van de Indus vallei
 • Boeddhistische cultuur in Ladakh
 • Bijwonen spectaculair Tibetaans Boeddhistisch festival in Phyang of Tak Tok!

Stok Kangri & festival dag tot dag


Na een indrukwekkende vlucht over de Himalaya komen we aan in de ‘hoofdstad’ van Ladakh: Leh. Hier verblijven we een aantal dagen om aan de hoogte te wennen en om enkele kloosters te bezichtigen. Tijdens de reis met vertrekdatum 8 juli 2018 bezoeken we het Phyang festival. Na deze acclimatisatiedagen beginnen we aan de trektocht door de Markhavallei. Er wachten ons enkele avontuurlijke oversteken en schitterende kampplekken in de oases. Via een aantal hoge passen, waaronder de Ganda La (4900m) en de Stok La (4600m) bereiken we het basiskamp. We hebben drie dagen nodig om de Stok Kangri te beklimmen over puinhellingen. Voor de laatste inspannende 400 meter over een sneeuw- en ijshelling van 35 graden zijn soms pickel en stijgijzers nodig. Vanaf de top hebben we uitzicht over de Indusvallei, de Karakoram en Tibet. We keren terug naar de Stok La en rijden vanaf Stok met jeeps terug naar Leh.

In het jaar 1974 opende Ladakh zijn grenzen voor buitenlandse reizigers. Sindsdien heeft het land al menig bezoeker in vervoering gebracht! Geografisch gezien is Ladakh een westelijke uitloper van het Tibetaanse hoogplateau. Tot in het begin van de 19e eeuw behoorde deze bergstaat tot Tibet. De kleurrijke boeddhistische levensovertuiging werd overgebracht vanuit de Pakistaanse Swatvallei en beheerst tot op heden Ladakh en het naburige Zanskar. Als gevolg hiervan zijn er nog vele actieve boeddhistische kloosters die vaak op schitterend afgelegen heuvels ‘waken’ over de omringende valleien. Een deel van de bevolking is afkomstig uit het westelijk gelegen Kashmir en houdt vast aan de moslim-religie.

De zo ontstane mengeling van levensovertuigingen en culturen vormen een belangrijk element van de aantrekkingskracht van Ladakh, als doel voor een avontuurlijke reis. Misschien nog wel belangrijker is het opmerkelijke landschap, dat uitzonderlijk geschikt is voor het maken van trektochten en het beklimmen van relatief eenvoudige bergen. Meerdere bergketens verdelen het land in evenzovele dalen en bieden naast enkele beklimbare toppen van meer dan 6000 meter hoogte een scala aan trekkingroutes; de meeste met één of meerdere traverses van hoge passen. Verspreid liggende dorpjes met akkers waarop voornamelijk gierst en aardappelen worden verbouwd en die op ingenieuze wijze van water worden voorzien voegen kleur en contrast toe aan de ruige en kale omgeving.

Reisschema
1 Vertrek uit Nederland, aankomst in Delhi
2 Sightseeing Delhi
3 Vlucht naar Leh (3500m)
4 Sightseeing Leh (3500m)
5 Sightseeing Indus vallei, bezoek Phyang festival (3500m)
6 Rit terug, start trek Zinchen ca. 4-5uur (3700m)
7 Trek naar Urutse 5uur (3800m)
8 Trek naar Shingo 6-7uur (4150m)
9 Trek naar Skiu 5uur (3400m)
10 Trek naar Markha 6uur (3700m)
11 Trek naar Tahungtse 6-7uur (4150m)
12 Trek naar Nimaling 6uur (4720m)
13 Rustdag in Nimaling – (4720m)
14 Trek naar Chukirmo 5-6uur (4070m)
15 Trek naar Shang Sumdo 5uur (3660m)
16 Trek naar Shang Phu 4uur (4000m)
17 Trek naar Gangpoche 4uur (4320m)
18 Trek naar Stok Kangri BC 6uur (4800m)
19 Verkenning beklimmingsroute of rustdag – (4800m)
20 Beklimming Stok Kangri (6123m), retour BC 10uur (4800m)
21 Van basiskamp naar Stok, transfer naar Leh 4+3uur (3500m)
22 Vlucht naar Delhi
23 Vrije dag tot vertrek naar Amsterdam
24 Aankomst Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek uit Nederland

Dag 1

Vertrek vanaf Amsterdam naar Delhi. We komen dezelfde dag aan.

Delhi

Dag 2

Na het ontbijt gaan we met bus, chauffeur en gids op pad om de meest interessante plekken van Old & New Delhi te bezichtigen. Een bezoek waard zijn bijvoorbeeld het Gandhi Memorial Park, het door de Moghuls gebouwde Red Fort, de Qutab Minaret, de Birla tempel, de grote Moskee en de in engelse stijl aangelegde avenue waaraan de regeringsgebouwen staan.

3500M

Leh

Dag 3

Een zeer vroege transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Leh. Het zal zeker een spectaculaire vlucht worden. We vliegen over de toppen van de Himalaya-keten voordat we dalen in een serie van scherpe bochten om te landen op het kleine vliegveld bij Leh. De vliegreis duurt ongeveer anderhalf uur. Op het vliegveld worden we opgewacht en nadat we alle bagage hebben ingeladen in een jeep worden we naar het hotel gereden. Leh ligt op een hoogte van 3500 meter en het is daarom noodzaak om het de rest van de dag rustig aan te doen om te wennen aan de hoogte.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3500M

Leh

Dag 4

Vandaag bezichtigen we Leh zelf. Leh is in veel opzichten een Tibetaans stadje; de nationale jurk, ‘stove-pipe’ hoeden en wandelschoenen met omhooggekrulde tenen zijn hiervan het bewijs. Het Koninklijk Paleis dat boven de stad ligt is vergelijkbaar met de Potala in Lhasa en lijkt op een Tibetaans-boeddhistische klooster.

3500M

Indus Vallei

Dag 5

Bezoek aan het Pyang festival. De monniken van dit boeddhistische klooster doen kleurrijke maskerdansen. De mogelijkheid om het Phyang festival bij te kunnen wonen is mede afhankelijk van de planning:Soms wil de hoofdlama op het laatste moment het festival met 1 of 2 dagen verzetten. We proberen ter plekke dan de beste oplossing te vinden. Kans is echter aanwezig dat het festival tijdens de trekkingdagen plaatsvindt en dus niet bezocht kan worden.

3700M

Zinchen

Dag 6

Na een vroeg ontbijt rijden we terug en afhankelijk van de tijd kunnen we eventueel nog even naar Spitok Gompa voordat we aan onze trektocht beginnen. Spitok Gompa is zo’n 5 eeuwen geleden gebouwd door Gyalpo Bumide. Eén tempel is zelfs al 900 jaar geleden gebouwd ter nagedachtenis van Mahakala. Ongeveer 125 geelkap-monniken zijn bij Spitok aangesloten al wonen er minstens de helft van hen in Spitok’s onafhankelijke kloosters bij Sankar, Stok en Sabu. Alle lamas komen wel samen op grote festivals. De naam Spitok is hoogstwaarschijnlijk afgeleid uit de Centraal-Tibetaanse taal en betekent “effectief als voorbeeld”. Dit wijst waarschijnlijk op het feit dat dit een van de eerste Tibetaanse kloosters in Ladakh was. Het hoofd van de lamas van Spitok is de hoofd-lama van Ladakh en vertegenwoordigt Ladakh als lid van het parlement. Hij spendeert het merendeel van zijn tijd in Delhi. Spitok Gompa heeft zowel oude tempels als tempels uit de jaren ’70. Oude thankas worden hier onderhouden. Sommige zijn meegenomen van de Potala in Lhasa nadat de Chinezen Tibet binnenvielen.
Onze trekking begint in de buurt van Zinchen. na ca. 4-5 uur lopen zetten we hier het eerste kamp op. (3700m, 4-5 uur)

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
3800M

Urutsu

Dag 7

Het pad van Zinchen daalt gestaag langs de Rumbak Nala totdat we Rumbak, de grootste stad in de Zinchen vallei, bereiken. Als de velden geïrrigeerd zijn, moeten we de rivier een paar keer doorwaden totdat we bij het Rumbak-kruispunt zijn aangekomen. Wij zullen daarna het goedgemarkeerde pad op de linkeroever van de Rumbak Nala volgen. We zullen langs geïrrigeerde velden en verspreide huizen komen totdat we een zijvallei binnentreden die naar het zuiden leidt. De witgewassen huizen van Yurutse liggen verderop in de vallei. (3800m, 5 uur)

4150M

Shingo

Dag 8

Onmiddellijk nadat we het kamp hebben verlaten krijgen we een lichte verhoging opgevolgd met een steile klim die ons naar Ganda La (4900m) leidt. Vanaf de pas is er een prachtig vergezicht op de witbesneeuwde toppen opdoemend uit de nabijgelegen Karakoram. Het pad leidt naar de bovenloop van de Skiu vallei, waar kleine beekjes samenkomen en één grotere stroom vormen. De brede grassige bodem van de vallei vernauwd snel tot een smalle kloof bij Shingo. Hier liggen enkele huizen en velden bij de samenloop van enkele smalle stroompjes met de Skiu Nala. We zullen hier kamperen. (4150m, 6-7 uur)

3400M

Skiu

Dag 9

Vanaf hier stroomt de rivier in een klein, nauw ravijn, volop begroeid met wilgen en wilde rozen. We volgen het spoor dat loopt van oever naar oever helemaal naar het dorpje Skiu, gelegen op de oever van de Markha-rivier. Het dorpje ligt in een imposante vallei in het aangezicht van omhoog torenende rotsformaties. Skiu ligt op slechts 3050 meter hoogte en de temperatuur is hier dus betrekkelijk hoger dan de afgelopen dagen. Bij zonsondergang, wanneer de avond valt, doemt schaduw op in de vallei. Het is het waard terug te lopen langs het pad waar de Skiu Nala de Markha tegenkomt om een klein klooster te bezoeken. Het kloostertje wordt onderhouden door een oude non die elke morgen en avond de boterlampen belicht bij het altar van Chamba – de Boeddha van de Toekomst. (3400m, 5 uur)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3700M

Markha

Dag 10

Een erg plezierige wandeling naar één van de mooiste plekjes van de Markha vallei. Houtige bebossing groeit vrij dicht langs de rivier. We passeren de rivier via een brug en lopen langs de rivier naar Thinlespa. Het pad gaat verder naar het oosten en loopt gestaag omhoog naar het fotogenieke dorp Markha. Markha heeft een mooi klooster dat zeker een bezoek waard is. Vanuit het zuiden komt een pad van de Rubering La, een van de routes vanaf Zangla. Het kamp ligt voorbij dit kleine dorpje op de rechteroever van de rivier. (3700m, 6 uur)

4150M

Tahungtse

Dag 11

Vanaf Markha verandert het landschap en we verlaten het warmere, relatief flink begroeide deel van de Markha-vallei. Tussen Markha en Tahungtse is een ruïne van een kloosterfort dat we kunnen beklimmen. Het uiteindelijke doel is de oude uitkijktoren. Let wel, degene die dit onderneemt moet geel last van hoogtevrees hebben! Vanaf Hankar klimt het pad naar een smalle vallei, voorbij enkele kleine arme dorpjes. In het kamp achter het dorpje Tahungtse is het opmerkelijk koeler dan in Markha. (4150m, 6-7 uur)

4720M

Nimaling

Dag 12

De Nimaling-vlakte is een uitgestrekt golvende weide die omhoog leidt naar de ijsvlakte van de Kang Yatze die het gebied domineert. In de zomer voorziet Nimaling, met kleine vijvertjes en beekjes stromend door de weide, de hier aanwezige dieren van een prima graasgebied. Onder de dieren hier aanwezig zijn: yaks, schapen, geiten, dzos en paarden. Deze behoren niet alleen toe aan de bewoners van het rijke Markha maar ook van de dorpjes die om Nimaling heen liggen. Himalaya-marmotten en hazen met witte staarten zijn te zien en niet zelden een blauwe schaap. Zeldzamer is de wolf. (4720m, 6 uur)

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
4720M

Nimaling

Dag 13

Een kans om te relaxen in Nimaling en te genieten van de prachtige omgeving. Geïnteresseerden hebben vandaag de mogelijkheid om te wandelen naar het basiskamp van Kang Yatze, de hoogste berg in het Zanskar gebergte.

4070M

Chukirmo

Dag 14

We lopen naar het noorden richting de bovenloop van de Markha-vallei. Het pad wordt steiler tot we na enkele vermoeiende uurtjes de top van de 5180 meter hoge Gongmaru La bereiken. Het uitzichten vanaf de top is ook hier weer geweldig. Sneeuwtopjes omringen ons en, op een heldere dag, zien we de reuzen van de Karakoram (sommigen mensen beweren dat je zelfs de K-2 kunt zien!). De afdaling leidt naar de bovenloop van de Martselang-vallei en we zetten het kamp op voorbij de zwavelbronnen van Chukirmo. (4070m, 5-6 uur)

3660M

Shang Sumdo

Dag 15

Het pad daalt geleidelijk en volgt het Martselang-stroompje naar het dorpje Sumdo of Shang Sumdo, gelegen aan de samenloop van de Shang Nala en de Martselang. (3660m, 5 uur)

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
4000M

Shang Phu

Dag 16

’s Ochtends nemen we afscheid van de ploeg die ‘alleen’ de Markha Vallei loopt. Zij zullen vandaag naar Martseling, het eindpunt van de Markha trek, lopen. Wij slaan in westelijke richting af en lopen door een gebied waar nauwelijks toeristen komen. We eindigen vandaag in Shang Phu (4 uur, 4000m)

4320M

Gangpoche

Dag 17

We moeten een aantal kleine passen oversteken. Na de Shang La dalen we af naar de Topko rivier en door naar Ganpoche, waar we ons kamp zullen opslaan. (4 uur, 4320m)

4800M

Stok Kangri BC

Dag 18

Een geleidelijke klim voert naar de bergpas Mato La (4860m). Na de gebruikelijke stop dalen we af het dal in ten noorden van Stok. In deze vallei leven de lokale herders die hier op de hoge weides gedurende de zomer hun vee laten grazen. Stenen hutjes bieden onderdak. Ook is er kans Golden Eagles, Blauwschapen of zelfs de sneeuwluipaard te spotten! Vanaf Mankarmo is het nog een eenvoudige 2,5 uur wandelen naar het basiskamp van de Stok Kangri, gelegen in een groen veld met uitzicht op de toppiramide van de Stok Kangri. (6 uur, 4800m)

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
4800M

Verkenning beklimmingsroute of rustdag

Dag 19

Een laatste rust- en acclimatisatiedag moet ervoor zorgen dat iedereen zich fit voelt om de beklimming van de Stok Kangri uit te voeren. Begeleiders en eventuele deelnemers die geïntertesseerd zijn kunnen een verkenning uitvoeren om de omstandigheden hoger op de berg nader te onderzoeken. (4800m)

4800M

Beklimming Stok Kangri (6123m), retour BC

Dag 20

Beklimming Stok Kangri! Het eerste deel van de beklimming is hoofdzakelijk een pittige wandel/klim over met stenen bezaaide puinhellingen, waarop in de periode van de reis vrijwel zeker geen sneeuw ligt. De laatste 400 meter daarentegen verlopen over een sneeuw- en ijshelling met een maximale steilte van 35 graden. Het lopen over deze bevroren helling vereist meestal het gebruik van stijgijzers en pickel om te remmen (en evt een skistok voor steun). Technisch gezien is deze beklimming uiterst eenvoudig, maar wat we niet moeten vergeten is dat we ons begeven tot een hoogte van meer dan 6000 meter. Door de ijle lucht zal de beklimming een aanslag blijken op het doorzettingsvermogen van menig deelnemer; hoe goed zij of zij ook in conditie is!
Uiteraard levert de inspanning bij helder weer ook wat op: een fantastische hoogte-ervaring en uiteindelijk ontvouwt zich vanaf de top een spectaculair uitzicht dat reikt over de valleien van de Indus en van Leh via het Karakoram-hooggebergte in het noorden tot aan de bergen van Tibet in het oosten. Een moment om niet snel te vergeten; we wanen ons op het dak van de wereld! (10 uur, 4800m)

3500M

naar Stok

Dag 21

We dalen af vanuit het basiskamp en passeren het dal dat naar de Stok La leidt. Na een lange dag via een nauwe kloof bereiken we de eerste huizen van Stok. Opeens lopen we weer door velden met gerst en boekweit; een groot contrast met een paar dagen eerder. In Stok staan de jeeps klaar die ons terugbrengen naar het hotel in Leh*, waar we vermoeid maar voldaan onze intrek nemen. Onder het genot van een koele drank laten we ons de relatieve luxe welgevallen en beginnen we te beseffen dat een sportief avontuur teneinde is (4+3 uur, 3500m.)!
* Onderweg kan er indien gewenst nog gestopt worden bij diverse klooster zoals Hemis (via omweg), Shey en Thikse. De laatste 2 kloosters liggen boven op een heuvel en bieden een wijds uitzicht over de Indusvallei. Hemis is het belangrijkste klooster in de buurt van Leh en behoort tot de Boeddhistische Kagyupa-orde.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24

Vlucht naar Delhi

Dag 22

Vandaag vliegen we terug naar de drukte van Delhi.

Vertrek naar Amsterdam

Dag 23

Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij vliegt u ’s ochtends of ’s avonds terug naar Nederland.

Aankomst Amsterdam

Dag 24

Aankomst in Nederland

Stok Kangri & festival Prijzen/Data


Reis met vertrekdatum 20-juli
Deze reis heeft al een gegarandeerd vertrek. De reissom is gebaseerd op minimaal 6 deelnemers.
Bij minder deelnemers geldt er een toeslag. Bel of mail ons voor meer informatie.
Eerstboekers korting
Tijdig boeken biedt naast goedkopere vliegtickets o.a. nog het voordeel van de eerstboekers-korting voor deze reis:
€ 100 p.p. voor de 1ste en 2de boeker
€ 75 p.p. voor de 3de en 4de boeker.
De korting is – indien nog van toepassing – reeds verdisconteerd in de reissom!
09 jul t/m 01 aug 2018
Stok Kangri & festival
€ 2295,-
20 jul t/m 12 aug 2018
Stok Kangri & festival
Gegarandeerd
€ 2395,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel in Delhi, middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Hotel in Leh, middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt en diner
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Korting voor eerste boekers! Reissom euro 2000-3000 (deeln 1+2: €100pp, deeln 3+4: € 75pp)
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende gids(en)
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene klimmaterialen (zoals bijv touwen)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in India (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 100
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 500
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Lunches + diners in Delhi ( en lunches in Leh)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
 • Entree voor sights in Delhi/Leh

Stok Kangri & festival files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

VolgtReisinformatie
Reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!