Zwaarte reizen & deskundig advies

Van onze reizen kunt u uitgebreide dag-tot-dag-beschrijvingen bekijken op de site. Hierna volgt meestal een periode van informatie inwinnen en vragen stellen. Dit kan plaatsvinden via de telefoon, per mail, of in een persoonlijk gesprek op kantoor (op afspraak).

Wellicht zelfs dat wij u meer vragen stellen, dan omgekeerd. Onze ervaring leert dat wij er alleen op deze manier voor kunnen zorgen dat uw wensen optimaal vervuld zullen worden op reis en dat de door u gekozen vakantie ook daadwerkelijk zal brengen wat u zich ervan heeft voorgesteld. Het komt geregeld voor dat mensen na een persoonlijk gesprek voor een andere trektocht kiezen dan de trektocht waarop zij in eerste instantie hadden willen inschrijven. Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid op reis gaat, sturen we na boeking een uitgebreid informatiepakket toe met tips over de uitrusting, gezondheid en veiligheid, toegespitst op het land dat u bezoekt en de reis die u maakt.


Alleen voor topsporters?
Een vaak gehoord misverstand is dat trektochten in de Himalaya, Centraal-Azië, Afrika en de Andes alleen geschikt zouden zijn voor jonge mensen met een superconditie. Veelal wordt gevraagd naar de leeftijd van onze deelnemers. Het verrassende antwoord is – met uitzonderingen natuurlijk – tussen de 20+ en 70+ jaar. Er zijn zoveel trektochten, allen verschillend in lengte, hoogte en zwaarte, dat er voor vrijwel iedereen een tocht te kiezen is die voldoet aan de verwachtingen. Hieruit moet u vooral niet concluderen dat slechts jongere mensen aan de zwaarste tochten deelnemen en ouderen aan de lichte! Wel moet iedereen in een goede gezondheid zijn en wandelen een plezier vinden.


Informatiedagen, extra openingstijden en kennismakingsbijeenkomsten
Op onze algemene informatiedagen kunt u zich globaal oriënteren op onze bestemmingen en ons persoonlijk leren kennen. Bovendien presenteren we ons op diverse beurzen o.a. de Fiets- en Wandelbeurs. De data van de informatiedagen, extra openingstijden en beurzen publiceren we op onze website (Klik hier)

Voor de deelnemers aan onze wandeltochten en expedities organiseren we ongeveer 6 weken voor vertrek een kennismakingsbijeenkomst, waarbij u uw reisgenoten kunt leren kennen en nader geïnformeerd wordt over de reis. Wij beschouwen dit als een essentieel onderdeel van de voorbereidingen op uw reis.


Hoogte
Veel van onze (lange) trektochten gaan naar behoorlijke hoogte. De trektochten gaan tot zo’n 5500m maximaal en de klimtochten en expedities soms nog aanzienlijk veel hoger. Vanzelfsprekend houden we terdege rekening met de acclimatisatie en onderschatten we de invloed van hoogte nooit. Onze reisschema’s zijn relatief lang om onze klanten maximaal de kans te geven zich aan de grotere hoogte aan te passen. Dit vergroot tegelijkertijd de flexibiliteit in het reisschema zodat bijvoorbeeld een dag slecht weer voor de pas niet rechtsomkeert hoeft te betekenen.
Mocht u meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Hieronder nog drie interessante linkjes:
DOWNLOAD hier de Lake Louise ACUTE MOUNTAIN SICKNESS vragenlijst.
DOWNLOAD hier het UIAA boek ‘Reizen op grote Hoogte’ (oa. geschikt voor I-Pad!)
Website Hoogteziekte (door Han Willems, auteur van het boek ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’)

In 2013 is op initiatief van de Werkgroep Hoogtefysiologie Nederland (WHFN) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging een nationale database opgericht (NHDB) waar personen die een hoogte gerelateerd probleem hebben ervaren zich kunnen melden. Met behulp van deze meldingen kan inzicht verkregen worden in waar, op welke hoogte en wanneer de problemen zich voordoen en of ze voorkomen kunnen worden.

Om een beter inzicht te krijgen in de hoogte gerelateerde problemen werken wij graag mee aan dit initiatief! Mocht u toch hoogtegerelateerde problemen gehad hebben, dan willen we u graag attenderen op de database: http://www.hoogtegeneeskunde.nl/page21/index.html

Bij veel van onze reizen naar de Himalaya, Centraal Azië, Afrika en de Andes kan het voorkomen dat u regelmatig boven de 3000 m verblijft. Alle trektochten die Snow Leopard Adventures organiseert zijn zeer zorgvuldig gepland en zodanig opgebouwd dat er voldoende tijd is om goed aan de hoogte te wennen. Mocht iemand onverhoopt toch last van de hoogte krijgen dan wordt er adequaat gereageerd door de ervaren staf en wordt u tijdens de terugtocht ten alle tijden begeleid.


Hoe zwaar zijn de reizen?
We hebben geprobeerd het niveau van onze reizen zo helder mogelijk weer te geven.
Mocht u vragen hebben over een bepaalde reis, bel dan gerust met ons kantoor voor nadere informatie.

Expedities en Trektochten
Om een indicatie te geven hoe zwaar een tocht kan zijn onder normale omstandigheden, hebben we onze trektochten ingedeeld in de volgende categorieën:

Zwaar – Klimmer


Zeer uitdagende (klim)trektochten in veelal afgelegen gebieden. Vaak worden hoge, vergletsjerde passen overgestoken waarbij touwen gebruikt moeten worden. Veel van onze alpiene trektochten zijn op dit niveau. Naast een goede conditie is basiskennis van alpiene technieken noodzakelijk. Omdat de ene berg de andere niet is, en vereiste klimvaardigheden enorm kunnen verschillen, hebben we ook nog een technische zwaarte toegevoegd om het onderscheid tussen de klimreizen duidelijker te maken.

 

Uitdagend – Sporter


Als niveau 3 maar inspannender: op gedeelten van de tocht is het terrein moeilijker begaanbaar en vaak voert de tocht over een pas met sneeuw en ijs. Bovendien wordt er meerdere opeenvolgende dagen op grote hoogte gelopen. Lange vermoeiende dagen van meer dan 7 loopuren kunnen voorkomen.
Indien een tocht specifieke eigenschappen heeft die onderscheidend zijn, kunnen we ook nog een technische zwaarte toevoegen.

Gemiddeld – Trekker


Deze trektochten zijn langer en uitdagender. Goede paden worden afgewisseld met steile en ruigere stukken. Zo nu en dan grote stijgingen en afdalingen. Onregelmatig verspreide overnachtingplaatsen zorgen voor soms lange loopdagen. Mensen met een goede conditie en een flexibele instelling kunnen veel plezier aan een tocht van dit niveau beleven. Voor de Himalaya trekkings geldt dat het hoogste punt van deze (tot 3 weken) lange trektochten vaak boven de 5000 meter ligt.

Licht – Wandelaar


Eenvoudige trektochten op goede, maar soms steile paden in heuvelachtig of bergachtig terrein. Wat meer stijgen en dalen (gewoonlijk niet meer dan 700 meter stijgen per dagdeel). De dagetappes zijn wat langer en de paden soms wat lastiger begaanbaar. Voor de Himalya trekkings geldt dat deze tochten meestal niet boven de 3500 meter komen.

Makkelijk – Actieve reiziger


Eenvoudige dagwandelingen of korte meerdaagse trektochten op goede paden en op niet al te grote hoogte. Geschikt voor iedereen met een goede gezondheid die van wandelen houdt (en 5 uur op een dag kan lopen). De stijgingen/dalingen vallen mee. Ook de (actieve) rondreizen vallen hieronder, op deze reizen zijn eventuele wandeling optioneel.

 


Een dag op trek

Om een idee te geven hoe ’een dag op trek’ er uit kan zien, hieronder een voorbeeld uit Nepal:

06.00    Wakker worden met een kop thee of koffie, geserveerd in de eigen tent. Daarna wordt een wasbakje met warm water voor de tent gezet.
We pakken onze persoonlijke spullen in en de tenten worden opgeruimd door de staf.
06.45  Ons ontbijt bestaat uit pap, muesli, eieren, pannenkoek en brood of chapati met boter, jam en honing, thee of koffie.
08.00  Rustig aan op pad.
11.30  Een warme lunch wordt geserveerd. De lunch bestaat uit bijvoorbeeld rijst met linzen, gebakken aardappelen, vlees, groenten en fruit en natuurlijk thee!
13.00  Weer op pad.
15.30  Meestal bereiken we tussen 3 en 4 uur ’s-middags het kamp.
Thee en koffie met koekjes worden geserveerd en we hebben tijd om uit te rusten of om de omgeving te verkennen.
18.00  Eettafels staan klaar in de eettent, verlicht door een kerosine- of gaslamp.
Een veelal overvloedige maaltijd met thee en koffie na, beëindigt de dag.
20.30  
Vroeg naar bed na een lange dag in de buitenlucht.


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!