USA Best of the southwest

Niveau

Gemiddeld
Technisch
Reisduur
14 dagen
Aantal loopdagen
9 dagen
Overnachtingen
hotels
vanaf € 2420,-

Best of the southwest

Tijdens de meivakantie ontdek je tijdens gevarieerde dagtochten het beste wat de spectaculaire canyons en woestijnen van het Amerikaanse Zuidwesten te bieden heeft. “Best of the Southwest” is een fotogenieke wandelreis door Arizona en Utah waarbij we de wereldberoelde maar ook minder bekende natuurparken van het Colorado-plateau op een unieke manier beleven, midden in het misschien wel het spectaculairste landschap op aarde.

 

Het stroomgebied van de Coloradorivier, het thuisland van de Navajo indianen, is één groot sprookjeslandschap. In klein gezelschap (maximaal 10 deelnemers) verkennen we al wandelend de mooiste natuurparken van Arizona en Utah en zelfs een stukje in het zuidoosten van Colorado. Wandelgids Jonathan Vandevoorde komt er al 25 jaar en kent het gebied op z’n duimpje en weet zo veel mogelijk de toeristendrukte bij de bekende ‘uitzichtpunten’ te ontlopen, zodat we de grootsheid van de bijzondere landschappen in alle rust kunnen ontdekken. Waar het kan, fotograferen we een spectaculaire zonsopgang boven de canyons of blijven we genieten tot de zon ondergaat en het landschap rood kleurt. De reis sluiten we af met een struintocht langs de spectaculairste bezienswaardigheden van … Las Vegas!

 

We overnachten in comfortabele budget-hotels en een keer in een historische lodge. We rijden in onze eigen minivan of busje, waardoor de hele trip zelf een unieke Amerikaanse ervaring wordt.

 

We maken wandelingen in:

  • In Zion National Park warmen we onze kuitspieren op met een eenvoudige wandeling.
  • Monument Valley, het beroemde filmdecor waar we een unieke wandeling maken naar een hoogplateau onder begeleiding van Navajo-indianen.
  • Antelope Canyon X, een van de beroemde ‘slot canyons’ in het noorden van Arizona.
  • Grand Canyon National Park. Wij logeren een nacht in een lodge in het park zelf, bij de South Rim. Zij die willen dalen met Jonathan een flink stuk af in de canyon .
  • Bryce Canyon National Park: de topfavoriet van velen, waar we de hele dag tussen het sprookjesachtige rotsformaties lopen, weg van alles.
  • Capitol Reef National Park, geheel onterecht het minder bekende van de. Wij maken er een wandeling door een kleurrijk maar ruig landschap.
  • Dead Horse Point: beleef het bekendste uitzicht en de mooiste zonsopgang van heel de Southwest!
  • Arches National Park, we maken drie heerlijke wandelingen tussen en onder bijna buitenaardse rotsbogen.
  • Mesa Verde National Park: met een parkranger bezoeken we de indrukwekkende grotwoningen van de oude Anasazi-cultuur

 

Vijf jaar lang heeft Amerika-kenner, reisjournalist en -fotograaf Jonathan Vandevoorde er vroeger als reisleider rondgereisd en geregeld gaat hij nog terug om er te fotograferen en te wandelen. Hierdoor maakte zich de kennis over de geologie, de planten en de indianengeschiedenis van de streek eigen. Hij begeleidt de hele reis zelf. Al vijf keer eerder begeleidde hij deze reis voor Snowleopard/HT.

 

Minimum deelnemers: 5

Maximum deelnemers: 10


USA Best of the southwest dag tot dag


+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam - Las Vegas

Dag 1

Las Vegas is ‘Sin City’, ‘Lost Wages’, megalomaan en knotsgek, maar wel dé uitvalsbasis voor reizen in de Southwest. We landen in de late middag in de woestijnstad en halen meteen onze huurauto’s op waarmee we naar een rustig motel rijden met zwembad, op enige afstand van de casinodrukte. Die is aan het eind van de rondreis aan de beurt!

Las Vegas - Zion -Kanab

Dag 2

Vanwege het tijdverschil zijn we vroeg wakker en snel ‘on the road’ richting Utah. In het zuidwesten van de Mormonenstaat begint onze wandelreis pas echt. We bereiken het waanzinnig mooie Zion N.P., het enige natuurpark op deze reis waar we – eerlijk is eerlijk – de massa’s niet zullen kunnen vermijden. We maken een of een paar eenvoudige maar lonende wandelingen zodat we een goede indruk krijgen van dit spectaculaire landschap. Een uurtje rijden voorbij het park slapen we in ‘Utah’s Little Hollywood’, Kanab. Wie weet zien we onderweg misschien enkele dikhoornschapen?

Toadstool Hoodoo’s – Bryce Canyon N.P.

Dag 3

We rijden eerst richting het oosten waar we een juweeltje van het Coloradoplateau te voet verkennen, de grillige formaties van de Toadstool Hoodoos. Na de middag rijden we noordwaarts richting Bryce Canyon N.P. We verblijven 2 nachten vlak bij de ingang van het park in een comfortabel hotel.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Bryce Canyon N.P.

Dag 4

Dit onvoorstelbaar mooie sprookjeslandschap van oranjeroze rotstorens, hoodoos genoemd, verdient het om de hele dag te voet verkend te worden. Bryce ligt hoog: tot 2700 meter boven de zeespiegel, en het vriest hier 300 nachten per jaar! Na de zeer vroege, koude, maar schitterende zonsopgang boven de canyon maken we een 15 km lange, soms pittige wandeling helemaal weg van de toeristische hotspots door een labyrint van grillige ponderosadennen, duizend jaar oude bristlecone-dennen en kleurrijke hoodoos. Aan het eind van de middag maken we nog een tweede korte wandeling op een populairdere plek die evenwel erg de moeite waard is omdat de lichtinval op de kleurrijke rotsen ondertussen zo anders is. De kans dat we vandaag wildlife spotten is niet gering: kalkoen, muildierhert, chipmunk en grondeekhoorn zijn talrijk aanwezig in het gebied.

Bryce Canyon – Capitol Reef National Park

Dag 5

Scenic Byway 12 is volgens National Geographic Traveler een van de mooiste highways van het Westen en vandaag nemen we onderweg ruim de tijd om fotostops te maken van Grand Staircase Escalante National Monument, het grootste beschermde natuurgebied van Amerika buiten Alaska. We rijden hier soms tot bijna 3000 meter hoogte! De vergezichten reiken tot aan de Waterpocket Fold, de belangrijkste formatie van Capitol Reef National Park. ‘s Middags maken we een prachtige wandeling in een rustig deel van het park waarbij we zelfs over een rotsboog kunnen lopen!

Goblin Valley – Moab

Dag 6

Na een haast buitenaardse rit door de spectaculaire badlands ten oosten van Capitol Reef (met fotostops onderweg) maken we een bizarre tocht we tussen de stenen aliens van Goblin Valley State Park, een echt juweeltje in de woestijn ten noorden van Hanksville. Na de middag rijden we door naar het gezellige stadje Moab, de ‘outdoor capital of Utah’ en uitvalsbasis voor een van de beroemdste én mooiste parken van Amerika.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Arches N.P.

Dag 7

We gaan al vroeg op pad want dan vermijden we de grootste drukte als we de hele dag dit bijzondere park verkennen met drie zeer verschillende wandelingen. Wordt het‘bogen of barsten’? Je vraagt je immers vaak af hoe zulke enorme rotsbogen weer en wind zo lang kunnen doorstaan. En hoe lang nog? De Windows Section, de 88 meter brede Landscape Arch, het labyrint van Devil’s Garden en, top of the bill, Delicate Arch, hét symbool van Utah!

Moab naar Cortez

Dag 8

Vandaag is een overgangsetappe in die zin dat er geen wandelingen gepland zijn, maar je weet maar nooit. Evengoed moeten we wel razend vroeg uit de veren! We willen namelijk de zonsopgang vanaf Dead Horse Point State Park niet missen, genietend van het beroemdste canyonpanorama ter wereld, het uitzicht over Canyonlands National Park. Na een welverdiende paar uur vrije tijd in Moab, waar gezellige winkels en cafés het straatbeeld bepalen, rijden we deels door het Navajoreservaat zuidoostwaarts naar het stadje Cortez in het uiterste zuidwesten van de staat Colorado, gelegen aan de voet van de Rocky Mountains.

Mesa Verde N.P.

Dag 9

Mesa Verde is het enige nationaal park dat artefacten van precolumbiaanse beschaving beschermd. Daarom staat het ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tot eind 13de eeuw kwam hier een landbouwcultuur, die van de Anasazi, tot een ongekende bloei. De overblijfselen van dorpen en graanopslagplaatsen in de verticale rotswanden zijn de belangrijkste getuigenis daarvan. Met een parkranger bezoeken we een paar van de spectaculairste ruïnecomplexen. Maar uiteraard gaan we ook een stukje de natuur in wandelen!

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Monument Valley

Dag 10

Vandaag staat het icoon van het Westen op het programma, het Monument Valley Tribal Park op de grens met Arizona. We stoppen onderweg eerst in Goosenecks State Park waar de San Juanrivier in negen fotogenieke meanders door metersdikke steenlagen een spectaculaire canyon uitgegraven heeft. Dan hebben we een afspraak met een paar sympathieke Navajo-indianengidsen in het wonderschone Monument Valley. Na de lunch wandelen we ’s middags onder hun leiding in een ontoegankelijk deel van het park naar de top van een rotsplateau met een spectaculair uitzicht op de omgeving. Dit is een heel bijzondere plek waar geen enkele andere blanke sinds 1975 is geweest, tenzij Jonathan en HT wandelreizen! Ondertussen vertellen onze gidsen alles over deze bijzondere plek, de geschiedenis en mythologie van de Navajo en het dagelijkse leven in het reservaat. We slapen in het stadje Kayenta, op drie kwartier rijden van Monument Valley.

Antelope Canyon – Grand Canyon N.P.

Dag 11

Wie wil rijdt met Jonathan heel vroeg even terug naar Monument Valley om een unieke zonsopkomst mee te maken. Na het ontbijt rijden we door het reservaat eerst naar Antelope Canyon X in de nabijheid van Lake Powell. Onder begeleiding brengen we in een grotere groep een dik uur op de bodem van dit natuurwonder van licht en schaduw door. Het enige wat je zult doen is omhoog kijken en je vergapen aan de onaardse schoonheid van deze slot canyon (sleutelgatkloof), een van de vele in het gebied. Na de picknick rijden we meteen door naar de Grand Canyon, waar we onderweg langs de Rim enkele pauzes inlassen. Vanavond slapen we in de lodge in Grand Canyon Village, het kloppend hart van het park.

Grand Canyon South Rim

Dag 12

Voor wie wil is vandaag de pittigste wandeldag, de apotheose van de reis, waarbij we ’s ochtends vroeg een kleine 1000 meter afdalen in de kloof voor een heel ander perspectief op dit natuurlijke wereldwonder. In de canyon ontdekken we een spectaculair landschap van mediterraan karakter dat je je vanaf de rand niet kunt voorstellen. Kliffen van honderden meters hoog torenen boven ons uit. We zien onder ons ook de Coloradorivier stromen, die nog steeds bezig is de canyon dieper te maken, korrel na korrel. We gaan dezelfde weg weer omhoog in een rustig tempo want de warmte in de kloof is niet te onderschatten. Wie het vandaag liever rustig aan doet, kiest voor een relaxte tocht langs de Rim en kan daarbij ook gebruik maken van het gratis shuttlebussysteem. We slapen in het nostalgische stadje Williams aan Route 66.

+
Dag 13
+
Dag 14

Grand Canyon – Las Vegas

Dag 13

Vandaag rijden we terug naar Las Vegas en volgen eigenlijk delen van Route 66 waarvoor we onderweg ook enkele fotogenieke stops maken. Ons hotel is een van de oorspronkelijke, beroemde casino’s in het hart van de befaamde Strip. Wie wil, wandelt vanavond mee langs de spectaculaire bezienswaardigheden van de grootste casinohotels ter wereld. Jonathan ontwierp een avondwandeling vol maffe highlights die je niet snel zult vergeten!

terugvlucht

Dag 14

Vandaag leveren we de huurauto(‘s) in en vliegen we vanuit Las Vegas terug naar Amsterdam.

USA Best of the southwest Prijzen/Data


26 apr t/m 09 mei 2025
USA Best of the southwest
€ 2420,-
27 apr t/m 10 mei 2024
USA Best of the southwest
€ 2420,-

Inclusief/exclusief


  • NL begeleiding door Jonathan Vandevoorde
  • Huur voertuig(en)
  • Een Navajo-gids in Mon. Valley en Antelope Canyon X
  • Alle overnachtingen in budgethotels en lodges
  • eenvoudig ontbijt m.u.v. de laatste ochtend (Vegas).
  • Permits en entreegelden
  • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
  • Reserveringskosten € 20,-- per nota
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 795
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Fooien Indiaanse gidsen € 4 pp en restaurants
  • Vervoer van en naar Schiphol
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • ESTA registratie €14

USA Best of the southwest files en detail


In Amerika mogen 200 sigaretten of 50 sigaren en 1 liter alcoholhoudende drank belastingvrij ingevoerd worden. Het invoeren van geschenken is beperkt tot 100 dollar per persoon. Contant geld mag niet meer zijn dan 10.000 Amerikaanse dollar. Verboden om in te voeren zijn drugs (ook softdrugs), planten, loterijkaartjes, illegale software, pornografie, zaden en wapens.

Verder zijn etenswaren zoals fruit, vlees, vleesproducten en sommige zuivelproducten zoals kaas van rauwe melk verboden in te voeren. Dergelijke producten dien je voor de douanecontrole bij aankomst weg te gooien. Veel Nederlandse kazen zoals Goudse en Edammer en Leerdammer zijn wel toegestaan mits vacuüm verpakt en gepasteuriseerd. In het vliegtuig moet een douaneverklaring ingevuld worden; die moet je dan bij de douane overhandigen.

De douane op het vliegveld maakt vingerafdrukken en een foto en stelt meestal enkele vragen over het reisdoel, het karakter van de reis, slaapadres eerste nacht, hoeveel geld en of je etenswaren bij je hebt. Je kunt best een duidelijk, kort antwoord geven. Grapjes worden niet op prijs gesteld.

De douane en veiligheidsmensen op de Amerikaanse luchthavens moeten verder altijd de mogelijkheid hebben om bagage te onderzoeken. Koffers en tassen die ingecheckt worden mogen daarom niet op slot zitten tenzij met een zogenaamd TSA-slot. Voor TSA-sloten gebruikt het Amerikaanse veiligheidspersoneel een loper waarmee bagage zonder schade geopend en weer afgesloten kan worden.

Speciale inentingen voor de VS zijn niet nodig.

 

Landinformatie

 

Het Zuidwesten

Het Zuidwesten van de Verenigde Staten heeft een bewogen geschiedenis van oorspronkelijke bewoners, Spaanse conquistadores en pioniers afkomstig uit Europa. De landschappen zijn uniek en bijna onwerkelijk. Dat komt door de geologische geschiedenis, waarbij verschillende delen van de Southwest meerdere keren door zee werden overspoeld en tektonische activiteit later voor een enorme uplift heeft gezorgd (waardoor ook de Rocky Mountains ontstaan zijn). Miljoenen jaren van onuitputtelijke erosie en verwering hebben vervolgens in die opgestuwde aardlagen de meest grillige canyons en formaties uitgeslepen die nu grotendeels beschermd zijn als park, wildernisgebied of monument.

Beschermd of niet, het land, de bergen, de dieren, de planten worden door de oorspronkelijke bewoners van het gebied als heilig beschouwd. Sommige wandelingen vinden plaats in het Navajo-reservaat. Bepaalde regels zijn er anders. Zo is alcohol verboden en stelt het reservaat wel zomertijd in (Arizona niet). Wandelen zonder begeleiding van een Navajo is niet toegestaan in Antelope Canyon of Monument Valley. Er mogen geen stenen, potscherven of veren worden opgepakt of meegenomen. De Dineh, zoals de Navajo zichzelf noemen, zijn zeer open en hebben aan het toerisme een goede bron van inkomsten: ze verkopen graag ambachtelijke voorwerpen en sieraden en de entreeprijzen tot de genoemde parken brengen veel geld in de kas van de Navajoregering.

Ook in de nationale parken en andere natuurgebieden geldt dat er niets wordt achtergelaten en niets wordt meegenomen: take only photographs, leave only footprints. Bij overtreding zijn de boetes in Amerika niet van de poes!

 

Weer en klimaat

Arizona, Utah, New Mexico en Colorado, ook wel de ‘Four Corners Area’ genoemd, hebben een woestijn- of steppeklimaat. In juni tot en met september kan de temperatuur op sommige plekken makkelijk oplopen tot boven de 35 graden Celsius – in Moab, Zion en Page bijvoorbeeld is dat bijna dagelijkse kost – en kan het vooral in juli en augustus plots hevig gaan onweren. Van eind maart tot begin juni daarentegen zijn de temperaturen aangenaam warm maar is een regenachtige dag niet uit te sluiten: koele avonden en zeer frisse nachten zijn legio. In oktober tot half november is het overdag aangenaam en ’s ochtends fris, soms tegen het vriespunt! Het is daarentegen  erg droog en regenen doet het er over het algemeen dan zelden in het najaar. En buiten de zomermaanden is een geïsoleerde sneeuwbui niet zo heel vreemd, vooral niet op hoger gelegen gebieden zoals Bryce Canyon en Grand Canyon!

Het is dus belangrijk om ook warme kleding, een muts en eventueel handschoenen mee te nemen: voor als we ’s ochtends heel vroeg een zonsopkomst gaan bekijken. Dan voelt zelfs een thermoshirtje echt wel lekker. Maar evengoed is een goede bescherming tegen de zon ook nodig zoals een hoed of petje, een zonnebril, lippenbalsem en zonnebrandcrème. Kortom: wees voorbereid op een extreem landklimaat!

 

Zwaarte en risico’s

 

Veel wandelingen zijn zo’n 3 tot 5 uur lang. Het terrein is goed begaanbaar. Hoogteverschillen zijn over het algemeen niet groter dan 350 meter. Uitzondering is de afdaling in de Grand Canyon met rond de 960 meter het grootste hoogteverschil van de hele reis. Daarna moet dat verschil ook weer omhoog gelopen worden, in de zon. Dat maakt het een pittige bergwandeling waar we de hele dag voor uittrekken!

De zwaardere wandelingen zijn echter facultatief. Wil je liever eens een keer rustig wandelen langs de rand of alleen aan sightseeing doen en foto’s maken: Jonathan heeft voldoende opties beschikbaar.

Beren komen vrijwel niet voor op het Coloradoplateau. Edelhert, ree, eekhoorn, chipmunk, verschillende soorten katten, vos en soms coyote zijn er in grote aantallen. De bergleeuw leeft ook in het gebied maar schuwt mensen.

De woestijn staat bekend om de verschillende soorten slangen, spinnen en schorpioenen die er leven. De beet van sommige, zoals de ratelslang, kan dodelijk zijn. Het is goed te weten dat slangenbeten en schorpioensteken uiterst zeldzaam zijn. Deze dieren vertonen altijd vluchtgedrag en zullen pas aanvallen als ze zich in het nauw gedreven voelen. De kans dat je door de bliksem geraakt wordt is groter.

Het gevaarlijkste dier is wellicht de grondeekhoorn! Omdat veel mensen hem toch voeren (wat niet mag) raken ze gewend aan mensen en proeven ze soms wel eens een vinger als die naar hen uitgestoken wordt. En knaagdieren dragen vaak enge ziektes met zich mee.

Veruit de meeste gezondheidsrisico’s in de woestijn hebben met de zon, de temperatuur (koude/hitte) en de droogte te maken: oververhitting of onderkoeling en uitdroging liggen altijd op de loer, ook nog eens omdat we ons dagenlang op relatief grote hoogte (1500-2900 meter) bevinden. Het effect van al die factoren op het lichaam is niet te onderschatten: je zweet namelijk bijna nooit, je verdampt gewoon! Dat betekent snel vochtverlies zonder dat je het aanvankelijk door hebt. Het is daarom heel belangrijk om veel water te drinken tijdens het wandelen, zelfs als het frisjes is en je geen dorst hebt.

 

 

documenten & informatie


Grensformaliteiten

Grensformaliteiten VS

Je hebt geen visum nodig om de Verenigde Staten binnen te komen. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal drie maanden geldig is. Ook heb je een retourticket nodig én moet je je minimaal 72 uur voor je zgn. ESTA-toestemming aanvragen (het kan ook eerder al en dat raden we ook aan om te doen). Dat kan via een speciale website. Normaliter krijg je vrijwel meteen de bevestiging van toestemming om naar de VS te reizen. Je kunt de bevestiging uitprinten en meenemen naar de luchthaven. Deze ESTA-registratie kost $14 en is twee jaar geldig. De enige officiële aanvraagsite is https://esta.cbp.dhs.gov/esta.





Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!