Langtang – Gosaikund – Helambu

Trektocht Langtang Gosaikund Helambu Nepal | Snow Leopard (10)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
23 dagen
Hoogste punt
4605m
Aantal loopdagen
17 dagen
Overnachting in
lodges
vanaf € 1350,-

Langtang is één van de bekendste trekking-gebieden van Nepal.
Het is een regio die de mogelijkheid biedt om binnen korte tijd in het hart van de Himalaya door te dringen. Deze tocht kent drie facetten: het hooggebergte van Langtang (7245m), de heilige bergmeren van Gosaikund en de Sherpacultuur van Helambu.

Deze variant is een lodgetrektocht!

Met de bus rijden we naar Dhunche, waar vandaan we de Langtang-vallei in lopen en door een nauwe kloof naar de rivier afdalen. Wanneer het dal zich verbreedt, krijgen we onbelemmerd uitzicht op de hoge bergen achterin het dal. Wie de hoogte niet voelt, kan vanuit Kyangjin Gompa richting uitzichtstop Tsergo Ri (5000m) wandelen. We lopen in enkele dagen terug via Thulo Syabru en Laurebina naar de heilige meren van Gosaikund. Volgens overlevering prikte Shiva zijn drietand (trisul) in de grond, waardoor de meren ontstonden. De klim naar Gosaikund en de bergpas Laurebina La (4605m) levert schitterende vergezichten op van de Langtang tot aan de Annapurna. We overschrijden de Laurebina La en komen na een aantal dagen afdalen over een bergkam van Helambu uit in Sundarijal in de Kathmanduvallei, op een uur rijden van het hotel.

  • snel in het hart van de Himalaya
  • doorkruis 3 verschillende gebieden
  • Uitzichtspunt Tsergo Ri op 5000m!
  • Overschrijding Laurebina La (4600m) met schitterende vergezichten op de Langtang tot aan de Annapurna

Langtang – Gosaikund – Helambu dag tot dag


Reisschema
1 Vlucht naar Nepal
2 Aankomst in Nepal
3 Kathmandu
4    01. met de bus van Kathmandu naar Dhunche, lopen naar Thulo Syabru (2290 m)
5    02. naar Lama Hotel (2500 m)
6    03. naar Langtang village (3300 m)
7    04. naar Kyanjingompa (3800 m)
8    05. rustdag – (3800 m) / wandeling hogerop
9    06. naar Langshisa Kharka 3 uur (4100 m)
10  07. rustdag op / wandeling vanaf deze prachtige kampplek
11  08. retour naar Ghodatabela 6-7 uur (3000 m)
12  09. naar Bamboo Lodge 6 uur (2000 m)
13  10. via Thulo Syabru naar Phulung Danda
14  11. via Phulung Danda naar Chyolangpati of Laurebina
15  12. naar Gosaikund
16  13. Over Laurebina La (4600 m) naar Gopte
17  14. naar Mangengoth
18  15. naar Gol Banjyang
19  16. naar Chisopani
20  17. Sundarijal en met de bus naar Kathmandu, hotel
21 . Kathmandu
22. terugvlucht naar NL
23. Aankomst in Nederland

 

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek Amsterdam

Dag 1

Vertrek Amsterdam

Aankomst Kathmandu

Dag 2

Aankomst Kathmandu. (1300 m)
Het laatste uur van de vlucht naar Kathmandu heb je al een prachtig uitzicht op de Himalaya, bij goed weer en bij daglicht tenminste! Het laatste stukje vlieg je over beboste kammen en rijstvelden de Kathmandu vallei binnen. Je landt op de luchthaven van Kathmandu en een uur later vind je jezelf in eens terug midden in de drukke chaos van de Nepalese hoofdstad.

Kathmandu

Dag 3

Kathmandu (1300 m)

 

Trekking briefing, sightseeing Kathmandu.

 

Aan het begin van de reis heb je tijd vrij te besteden in Kathmandu en omsteken. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Op fietsafstand liggen de prachtige Boeddhistische Stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier.
De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen op fietsafstand van Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd.
Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal. Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. Pottenbakkers hebben met hun activiteiten een compleet plein in beslag genomen en duizenden potten staan te drogen in de open lucht. Ook aan het einde van de reis verblijven we in Kathmandu.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Kathmandu - Thulo Syabru

Dag 4

Een lange rit met veel dorpjes onderweg brengt ons van Kathmandu naar Dhunche,  het startpunt van de trek op 2200 meter. Direct uit de Kathmandu-vallei klimmen we omhoog naar Kakani, een dorpje op een pas van 2100 meter hoog, een bekend uitzichtspunt op de centrale Himalaya. Daarna volgt de eindeloze afdaling naar het hete en tropische stadje Trisuli. Dit is het eindpunt van de geasfalteerde weg. Daarna gaat het weer bergopwaarts het dal van de Trisuli Gandaki in. Bij de dorpen vinden we uitgebreide bananenplantages. Bij Dhunche is de checkpost voor het Nationale Park Langtang. Vanaf Dhunche lopen we naar Thulo Syabru, een fijne inloopwandeling van een uur of 2.

Thulo Syabru -Lama hotel

Dag 5

Een afdaling leidt naar de Langtang Khola (= rivier), eerst door de velden van het dorp later door steeds dichter wordend oerwoud. Prachtige vegetatie en veelkleurige vogeltjes. De Langtang rivier is een wilde stroom die zich met vele watervallen naar beneden stort door een nauwe kloofachtige vallei. Het is vandaag een prachtige dag door dichte vochtige wouden, met veel orchideeën, vingerplanten en varens. Je kunt goed begrijpen waarom men dit gebied wil beschermen door het tot nationaal park te maken. We overnachten in Lama hotel. (2470 m).

Lama hotel - Langtang

Dag 6

In de dichte wouden leven groepen apen die we tegen kunnen komen. De boomtakken zijn veelal behangen met lange baardmossen. Langtang dorp ligt op ongeveer 3300 meter hoogte en de vegetatie verandert langzaam naar naaldwouden en berkenbossen. Het is een mooi en klein dorpje met huizen gebouwd in Tibetaanse stijl, ommuurde bouwlanden en een kleine kloostertempel (Gompa). Evenals in de hogere delen van Helambu wonen hier voornamelijk boeddhistische Tamangs. We krijgen nu zicht op de hogere delen van de vallei met besneeuwde toppen en gletsjers. Overnachting in het dorp Langtang (3300 m). Een “nieuw” dorp, de aardbeving in 2015 heeft hier hard toegeslagen.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Langtang -Kyangjin Gompa

Dag 7

Vandaag gaan we naar de kleine nederzetting Kyangjin Gompa (3800 m), genoemd naar het kloostertje. Onderweg passeren we de boomgrens. In Kyangjin blijven we een dag. Het is een prachtige omgeving om verder te verkennen en om verder te acclimatiseren i.v.m. de pasoversteek enkele dagen later.

Kyangjin Gompa

Dag 8

Rustdag in dit mooie oord. Verschillende dagtochten kunnen gemaakt worden. Het plaatsje zelf is ook de moeite waard om eens rond te kijken.

Kyangjin Gompa -Langshisa Kharka

Dag 9

Het is mogelijk om als dagtocht naar Langshisa Kharka te gaan. Een hele lange dagwandeling, hoewel niet erg moeilijk. Wij vinden deze plaats te mooi om even snel te bezoeken en gaan er twee nachten kamperen.

We vervolgen de route oostwaarts vanuit Kyangjin Gompa door de vallei. We passeren de “afslag”naar Tsergo Ri en de airstrip. Deze mooie wandeling brengt ons bovenin de vallei, waar de Salbachum, de Langshisha en de Langtang gletsjer samenkomen.
We zetten de tenten op een machtige kampeerplaats met de routes naar de Tillman pas en het vervolg van de vallei als panorama.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Langshisa Kharka

Dag 10

Een vrije dag op deze prachtige plaats. Tijd en ruimte voor een dagtocht, of om gewoon voor de tent te zitten, foto’s te maken en te genieten van het fenomenale uitzicht.

Langshisa Kharka -Ghodatabela

Dag 11

Een fikse afdaling vandaag, van Langshisha Karka via Kyangjin Gompa en Langtang naar Godatabela.

Ghodatabela -Bamboo lodge

Dag 12

We dalen verder af, langs de bekende plaatsen van de heenweg. Toch ziet alles er wat anders uit wanneer je afdaalt. We overnachten bij Bamboo lodge, een stukje voor Thulo Syabru. (1970 m).

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Bamboo lodge - Phulung Danda

Dag 13

Nog een klein stukje van de ons bekende route, tot Thulo Syabru. Even later gaat de route naar Dhunche naar rechts en gaan wij naar links. We gaan nu richting het Gosainkund meer en slapen op een mooie kam bij een lodge.

Phulung Danda -Laurebina

Dag 14

We doorkruisen in eerste instantie veel bebouwde terrassen. Later komen we in prachtige oerbossen waarin we drie lagen kunnen onderscheiden: de enorme hoge sparren met daaronder grote rododendronbossen en daaronder weer de laag geurende kruiden en varens. Door de bomen heen krijgen we nu zicht op de schitterend witte Himalaya pieken. Sing Gompa zelf is een klein dorp met een oud kloostertje en een kaasfabriekje. Later op de dag drijven er vaak lage wolken de vallei binnen waar je dan bovenop kunt kijken. Op de rand van de afgrond staan de lange stokken met wapperende gebedsvlaggen hoog boven de wereld. We klimmen nog door naar Laurebina (3910 m).

Laurebina -Gosainkunda

Dag 15

We naderen het hoogte punt van de reis. Na een 1½ uur klimmen bereiken we de boomgrens. Geleidelijk stijgen we nu verder over fantastische weidse yakweidevelden en hogerop langs loodrechte rotswanden. Achter ons wordt het dal steeds dieper en we zien bij helder weer steeds meer van de Himalaya hoofdketen: Langtang Lirung, Manaslu en Peak 29, Annapurna… Langzaam ontstijgen we de wereld. Bij de heilige meertjes van Gosaïnkunda overnachten we in een lodge op 4200 meter. Het is hier koud en we bevinden ons in echt hooggebergte tussen besneeuwde rotsige pieken. De meertjes zelf zijn prachtig van kleur (als ze niet bevroren zijn).

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Gosainkunda -Gopte

Dag 16

De klim naar de Laurabina-pas op 4610 meter is van hieruit niet moeilijk. Het gebied aan weerszijden van de pas is nogal verlaten. Slechts af en toe kom je er de komende dagen een enkel hutje of klein gehucht tegen. Vlak voor de pas heb je natuurlijk het mooiste uitzicht op de bergen achter je. Net over de pas heen zie je de aflopende heuvels richting Kathmandu vallei. We dalen zo`n 600 meter af tot 4000 meter, waarna we contourend en nogal “up en down” ons pad vervolgen naar een grote overhangende rots “Gopte” genaamd. Soms ligt er veel sneeuw in dit gebied dat het gaan nogal bemoeilijkt en de tocht op dit punt zwaarder maakt.

Gopte -Mangeghot

Dag 17

Aanvankelijk stijgen we weer wat naar Tharepati om vervolgens door mooie naaldwouden in een rustig tempo af te dalen naar een open plek met een lodge vanwaar je uitzicht hebt op de Laurabina-pas.

Mangeghot -Gul Banjyang

Dag 18

Het eerste stuk van de afdaling loop je door een prachtig rododendronbos dat vooral in het voorjaar versierd wordt door een zee van rode, rose en witte bloemen. Kutumsang is het eerste dorpje dat we na een paar dagen wildernis tegenkomen. Nog een bergkammetje verder ligt het dorpje Gul Banjyang waar we overnachten. De mensen die hier wonen noemen zich Sherpa’s en zeggen verwant te zijn aan de Sherpa’s in het Everest gebied

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Gul Banjyang -Chisapani

Dag 19

Op lagere hoogte nemen de mogelijkheden voor akkerbouw snel toe. De overgang van vrijwel onbewoond gebied naar de dichtbevolkte voetheuvels van de Himalaya is vrij abrupt. Rond Chipling accentueren terrasvormige rijstvelden de contouren van de steile heuvels in een vloeiend spel van slingerende lijnen. Het gezellige dorpje Pati Banjyang is dicht opeen gebouwd en is de eerste plaats met weer diverse kleine winkeltjes en andere voorzieningen. Vlakbij, op een strategisch punt ligt een prachtige stupa (boeddhistisch) met veel kleurige gebedsvlaggen. De dorpsbevolking bestaat steeds meer uit hindoe-groepen, als Chetri’s, Brahmins en ook Newars.

Chisapani -Kathmandu

Dag 20

Hier in de voetheuvels van de Himalaya gaat de route plaatselijk nog flink op en neer. De dichtbeboste Burlang pas (2440 meter) is het laatste obstakel voor ons weerzien met de Kathmandu-vallei. Er volgt een steile afdaling van zo’n 1200 meter tussen tegen de berghelling aangeplakte huizen en erfjes door naar de rand van de vallei. Hier vandaan kunnen we met de bus naar ons hotel in Kathmandu.

Kathmandu

Dag 21

Na de trek is er nog één dag vrij te besteden in Kathmandu (eventueel kan deze dag, indien nodig, tijdens de trek worden gebruikt als extra dag)

+
Dag 22
+
Dag 23
Trektocht Langtang Gosaikund Helambu Nepal | Snow Leopard (10)

Vertrek uit Kathmandu

Dag 22

Vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Aankomst Amsterdam

Dag 23

Langtang – Gosaikund – Helambu Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

06 apr t/m 28 apr 2025
Langtang – Gosaikund – Helambu
€ 1350,-

Inclusief/exclusief


  • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
  • 4n Hotel middenklasse Kathmandu obv 2-pers kamer incl ontbijt
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Lokale briefing op bestemming
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • overnachtingen in lodges
  • Engelssprekende Nepalese gids(en)
  • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
  • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 80 (alleen in kathmandu)
  • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • alle maaltijden tijdens de trek en lunches en diners in Kathmandu (± € 275,--)
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties
  • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Langtang – Gosaikund – Helambu files en detail


documenten & informatie


Visum Nepal
Visum Nepal

Download hier het visumformulier.



Achtergrondinformatie
Achtergrondinformatie

Download hier de algemene achtergrondinformatie.



Download
Praktische reisinformatie
Praktische reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie.



Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!