Drenthe | Individueel

Wandelvakantie De Borken - Mooiewandeling - Snow Leopard (27)
Niveau

Makkelijk
Reisduur
4 dagen
Aantal loopdagen
4 dagen
vanaf € 450,-

Een wandel 4 – daagse door Drenthe

Nationale Parken en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid

Het Doldersummerveld

“Ik bid niet veur brune bonen”, is de bekende uitroep van Bartje Bartels als zijn moeder bruine bonen opschept en vader oproept tot gebed. Bartje is in 1935 de hoofdpersoon in de boeken van Anne de Vries. Hij groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin en schikt zich steeds minder naar zijn lot. Drenthe is het ‘pauperparadijs’ inmiddels ruimschoots ontstegen. Vanaf de jaren ‘70 kwamen er steeds meer mensen uit het Westen van ons land om in deze provincie veel rustiger te wonen en te werken én te genieten van de prachtige natuur.

In Havelte, Diever, Ruinen, Dwingeloo ervaar je van de rust, ruimte en gevarieerde natuur. Geniet van een aantal afwisselende wandelingen door het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, het Holtingerveld en de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid rondom Fredriksoord en Wilhelminaoord.

De locatie en accommodatie
Tijdens deze wandel 4 – daagse verblijf je in het sfeervolle, gastvrije en prachtig landelijk gelegen Landhotel De Borken in Dwingeloo. Je hoort de stilte van de omgeving. Er zijn 42 kamers, met op de begane grond een deur naar buiten. Het hotel beschikt over een uitstekende keuken, een mooi zwembad met sauna en whirlpool. Er is een prachtig buitenterras. Ook is er fietsverhuur. Je komt op deze 4-daagse bijna tijd te kort om overal van te genieten.

 • Prachtige, in het landschap opgenomen, sfeervolle accommodatie
 • Accommodatie met groot buitenterras, zwembad en sauna
 • Wandelingen door twee Nationale Parken en de koloniën van Weldadigheid
 • Wandeling door het grootste natte heidegebied van West-Europa
 • Geen of korte transfers (max. 15 minuten) voor de vier wandelingen
 • Facultatieve verlenging mogelijk (voor o.a. Nationale Park de Weerribben)

Drenthe | Individueel dag tot dag


Corona

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan. Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.


Programma

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 dagen. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van de programma onderdelen. Niks moet, alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rondom Dwingeloo. Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen en maaltijden. Verlenging op de heen- of terugweg voor nog een wandeling door de Weerribben op 30 km afstand? Ook dat kan geregeld worden.

 

Dag 1

’s Ochtends kun je (de bagage) rond 10.00 uur inchecken. Na een kop koffie of thee vertrekken we rond 11 uur voor een rondwandeling door het Drents-Friese Wold. Neem hiervoor je eigen lunch mee. Deze eerste wandeldag, voornamelijk door het bos, wordt vooral gekenmerkt door stilte. Geen wonder dat we een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomen. Het Dieverzand en de zuidkant van het Doldersummerveld zijn andere hoogtepunten van deze wandeling. We zijn deze eerste dag op tijd weer terug om nog een drankje in het gezellige centrum van Diever te drinken (totaal circa 17 kilometer). Om 19.00 uur wordt het diner geserveerd.

Dag 2

Na het ontbijt vertrek je naar Havelte voor een rondwandeling van circa 20 kilometer. Deze wandelroute over heide, door het bos, langs akkers en water met een meeuwenkolonie, zit vol met cultuurhistorie. Onderweg kom je langs plekken die herinneren aan Tweede Wereldoorlog: een werkkamp, delen van een opgegraven goederenspoorlijntje voor het transport van zand, bomkraters en een start- en landingsbaan voor vliegtuigen. Het zand werd gebruikt om het vliegveld te egaliseren. De afgegraven grond levert nu bijzondere planten op, met ‘s zomers bijvoorbeeld allerlei orchideeën. In dit gebied ligt een groot aantal grafheuvels uit de Trechterbekercultuur in Noord-Europa van 4.350 tot 2.700 v.Chr. Trechterbekercultuur is een verzamelnaam voor een groot aantal verwante gemeenschappen in het neolithicum of nieuwe steentijd.

Dag 3

Je maakt vandaag een door stilte gekenmerkte ‘culturele’ wandeling van circa 17 kilometer rond Frederiksoord en Wilhelminaoord. Begin 1800 werden deze plaatsen bestemd als twee (van de zeven) koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Veenhuizen werd bekend als het zogenaamde ‘Pauperparadijs’. De nederzettingen waren bedoeld als nieuwe landbouwkolonie, maar snel na de oprichting opgeheven en bebost. Bijzonder zijn de vele getuigen in het veld, zoals koloniehuisjes, een koloniekerk en -school en de kolonievaarten. Fredriksoord heeft een klein museum, waar we – voor de liefhebbers – eerst een bezoekje brengen. Ook is er volop horeca. De wandeling loopt vervolgens door het bos, langs de diverse koloniehuisjes en -akkers naar Wilhelminaoord, we vervolgen ons pad over het glooiende ‘Landgoed Heerlijkheid De Eese’ en langs een vochtig heidereservaat. Via een ‘open lucht museum’ en de begraafplaats uit de kolonietijd keren we via de Schietbaan uit de 19e eeuw terug in Frederiksoord.

Dag 4

Vandaag ga je naar Ruinen, waar de rondwandeling van 20 kilometer start, met veel prachtige vergezichten over het Dwingelderveld. Dit Nationale Park is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je vindt hier zeldzame dieren en planten. Je kunt er genieten van een onvervuilde horizon, waarmee de vergelijking met de Afrikaanse savanne zich opdringt. Tevens is de radiotelescoop van Dwingeloo bijzonder, die hier in 1956 is geplaatst. Met 25 meter was dit de grootste ter wereld, waarmee onze Melkweg gedetailleerd in kaart is gebracht. Je kunt bijvoorbeeld bij dit prachtige uitzichtpunt lunchen. Tegen het einde van onze wandeling kom je langs het Theehuis de Anserdennen, waar je de mogelijkheid hebt iets te drinken voor je de wandeling en het arrangement beëindigt.

Drenthe | Individueel Prijzen/Data


* De prijs kan afwijken, afhankelijk van de gekozen reisdata en de beschikbaarheid, alsmede het moment van boeking.
Het hotel rekent met variabele tarieven.

Hele jaar door boekbaar! Start arrangement kan dagelijks.
Geef bij boeking de gewenste reisdata aan.


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto)

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Drie overnachtingen
 • Drie keer een gezond ontbijt, drie energierijke lunches en drie smakelijke diners
 • Co2 compensatie gehele reis
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
Op trek
 • Alle wandelroutes uitgeschreven en met GPX files
 • Reisscenario met toelichting op wandelingen en lokale, cultuurhistorische informatie
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €85
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Vervoer naar en van Landhotel De Borken
 • Koffie, thee, frisdrank en alcoholische drankjes
 • Toeristenbelasting
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Drenthe | Individueel files en detail


● Het Landhotel beschikt over comfortabele (tweepersoons) standaard en weidekamers, waarin je gedurende het programma (3 nachten) verblijft.
● Het hotel heeft een heerlijke ruime tuin in het groen, zwembad en sauna en een aantal gezamenlijke ruimtes waar je kunt ontspannen.
● Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie w.o. routebeschrijving en paklijst.
● Mat eigen vervoer N371 (langs de Drentsche Hoofdvaart) afslag Dwingeloo, vanaf NS-station Meppel of Steenwijk een half uur met de bus (Meppel: lijn 28 richting Beilen / Wijster, Steenwijk: lijn 20 richting Assen, Dieverbrug, Dwingeloo, Lhee), vanaf daar is het dan nog ongeveer 10 minuten lopen).

 


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!