Annapurna Rond

Trektocht Rond de Annapurna Sanctuary Pokhara Nepal | Snow Leopard (6)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
25 dagen
Hoogste punt
5416m
Aantal loopdagen
17 dagen
Overnachting in
lodges
vanaf € 1315,-
Een echte klassieker!

Hindoeïsme, Boeddhisme, Tilicho Lake en Thorung-La. Een klassieker met net iets meer. Al sinds jaar en dag één van de drie grote klassieke treks in Nepal maar nog steeds een interessante tocht. De wisseling van vegetatie, het klimaat, de huizenbouw, de klederdracht en de religie van de bevolking maken het tot een uniek geheel. Wij volgen niet alleen de klassieke route maar bezoeken ook het mysterieuze Tilicho Lake wat deze tocht een extra dimensie geeft. Dit -op 5000 meter hoogte gelegen- meer wordt aan de zuidkant begrenst door de zogenaamde “Great Barrier”, de met gletsjers bedekte steile noordwanden van de Annapurna. Aan het eind van de tocht ligt een 5400 meter hoge pas, de onvoorspelbare Thorung-La, waarna je in het diepste dal ter wereld komt. Dit is de trekking van Nepal die je als wandelaar echt gedaan moet hebben!

Trekking in Nepal
De eerste drie dagen wandel je door groene rijstvelden, kleine dorpjes en bossen, heuvel op, heuvel af. We gebruiken deze dagen om wat te wennen aan het lopen, het eten en het slapen in de lodges, kortom aan de Nepali manier van leven. We volgen de loop van de machtige Marsyandi rivier die zich soms in wilde stroomversnellingen en watervallen een weg naar beneden zoekt. Na deze aanloop kom je vrij abrupt in een ander gebied. Je passeert de kloof die de rivier heeft uitgesleten tussen de Annapurna en de Manaslu. De hoogte neemt toe, de nachten worden frisser. De cultuur wordt meer Tibetaans en de vegetatie minder tropisch.

Tilicho Meer en Thorung-La
Op 3500 meter blijven we een extra dag om wat uit te rusten en goed te kunnen wennen aan de hoogte die ons te wachten staat. We nemen nu 4 dagen de tijd om in een zijvallei het Tilicho Meer op te zoeken. Dit op 5000 meter hoogte gelegen meer wordt aan de zuidkant begrenst door de zogenaamde “Great Barrier”, de met gletsjers bedekte steile noordwanden van de Annapurna. We zijn nu goed geacclimatiseerd en kunnen zonder problemen de Thorung-La over (“la” betekent pas, ofwel de plaats waar de goden wonen). Eenmaal op de top word je beloond met weergaloze uitzichten op Dhaulagiri en Mustang. Vervolgens dalen we af naar het grote heiligdom Muktinath waar een tempel gebouwd is over een eeuwige vlam als verschijning van Shiva. Via het burchtdorp Kagbeni bereiken we de vallei van de Kali Gandaki.

Poon Hill
Aangekomen in de Kali Gandaki vallei gaan we niet gelijk terug naar Pokhara, maar klimmen we vanaf Tatopani ook nog naar het beroemde viewpoint van Poon Hill. Echt een kers op de taart!

 

 • Een echte klassieke trektocht!
 • Afwisselende route
 • Schitterend gelegen Manang
 • Pittige bergpas Thorung La
 • Ook erg fraai in april als o.a. alle rododendrons in bloei staan!
 • Weergaloze panorama vanaf Poon Hill

Reiservaringen

Panchase Danda Poon Hill trektocht Annapurna, Nepal | Snow Leopard(39)
Nepal, Rond de Annapurna (Teunis, 2019)
Avontuurlijke en goed georganiseerde trekking door prachtige natuur !Avontuurlijke en goed georganiseerde trekking door prachtige natuur ! De opbouw van de trekking was uitstekend, zowel qua inspanning als hoogte. De begeleiding kundig en positief, de groepsgrootte (en sfeer) was prima. Daarmee was het een unieke belevenis, met veel uitzichten als inzichten !
Trektocht Rond de Annapurna Sanctuary Pokhara Nepal | Snow Leopard (40)
Annapurna, Renate (2018)
Annapurna CircuitEen prachtige, goed opgebouwde, maar zeker ook pittige reis waarbij je door een zeer afwisselend landschap loopt. Je ziet verschillende aspecten van dit deel van Nepal die zeer de moeite waard zijn. En de voldoening als je de Thorung La pas overgaat is heel groot.
Trektocht Rond de Annapurna Sanctuary Pokhara Nepal | Snow Leopard (6)
Annapurna Rond, Eric Uytdewilligen (2018)
Afwisseling.Dit was mijn 5e trekking in Nepal, maar de Annapurna Rond heeft mij verrast door de veelzijdigheid in landschappen, bevolkingsgroepen en elke dag is weer een nieuwe beleving die ik met plezier heb ondergaan

Annapurna Rond dag tot dag


De tocht rondom het massief van de Annapurna is van de klassieke “lodge treks” wellicht de meest afwisselende, zowel in landschappelijk als cultureel opzicht. Bovendien heeft deze tocht als belangrijk voordeel dat je vrijwel helemaal rondom één van de grote 8000-er massieven heen loopt. Je steekt een pas over van 5400 meter hoog, maar problemen met hoogteziekte doen zich bijna niet voor door ons acclimatisieschema. Voor het acclimatiseren neem je alle tijd. Het mooie van deze tocht is dat je niet alleen door een vrijwel autoloos gebied van onder de 800 meter hoogte naar boven de 5400 meter en weer omlaag wandelt, maar ook ter acclimatisatie via een prachtig zijdal naar het schitterende Tilicho meer gaat, wat vrijwel geen andere organisatie doet.
Je ziet per twee dagen van alles veranderen: vegetatie, huizenbouw, klederdracht en berggezichten. Je loopt als het ware van de zomer, via de herfst en winter, weer de zomer in. Er zijn subtropische bossen, maar ook ijzige rotswanden en gletsjers. Je ontmoet verschillende stammen: naast hindoeïstische Chetri- en Brahmindorpen zie je hogerop de dorpen van de boeddhistische Gurung en Manangba. De Thakali van de Kali Gandaki vallei zijn bekend om hun gastvrijheid en hotelierschap! Dit is het gebied waar al heel lang toerisme gemeengoed is.

Opzet van de reis
In Kathmandu stap je in de bus naar Dumre, waar je afslaat richting Besisahar. Daar stappen we over in een jeep die ons naar Syange rijdt. In een dag of zes loop je langs de Marsyandi rivier omhoog. Je overnacht in lodges. De Manang vallei is pas in 1978 opengesteld voor toeristen en het heeft wel tot midden jaren 80 geduurd voordat toerisme enigszins op gang was gekomen. Vanaf Manang, op 3500 meter, wordt het gebied kaler en kouder. In deze prachtige omgeving hebben we 4 dagen om de vallei naar het Tilicho meer te verkennen. De pasoversteek zelf neemt vanaf Tilicho Base Camp drie dagen in beslag. Je loopt tussen fantastische toppen, gletsjers en rotswanden alsmaar hoger. Je hebt een schitterend uitzicht op het Annapurna massief en als je de pas eenmaal over bent, op de vallei van Mustang en de machtige wanden van de Dhaulagiri. Net over de pas, in de regenschaduw van de Annapurna heeft het landschap een woestijnachtige aanblik. Gele, grijze en rode tinten wisselen elkaar af.

Tijdens de gehele trekking zullen we, daar waar dat mogelijk is langs die oever van de rivieren wandelen waar geen gemotoriseerd verkeer mogelijk is. Op de meest recente kaarten van de Around Annapurna Trekking staat de met rood/wit signalen gemarkeerde route aangegeven. Vanaf Jomson gebruiken we de bus/jeep door de Kali Gandaki naar Tatopani. Vanuit Tatopani gaan we weer omhoog naar Poon Hill, waar je een van de mooiste Himalaya panorama’s voorgeschoteld krijgt.

Pokhara
Een mooiere plek dan Pokhara om bij te komen van de vermoeienissen is er niet: het Annapurna massief weerspiegelt er in het stille Fewa-meer, er zijn geweldige restaurants, goede lodges en heel veel leuke winkeltjes; je kunt er lezen op de veranda, fietsen, kanoën en als je er nog niet genoeg van hebt natuurlijk ook nog even wandelen.

Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.


Route is vernieuwd

Als sinds meer dan 10 jaar wordt er gewerkt aan wegen in het Annapurna gebied. Strikt genomen zou je op 2 dagen na het hele circuit kunnen rijden, met een busje of een jeep. De aanloop is nu door het toenemende verkeer wat minder interessant geworden zodat we beginnen te lopen op een hoogte van ongeveer 1700 meter, bij Tal. Vanaf Tal is de verkeersoverlast minimaal en geregeld kun je een pad nemen waardoor je het lopen over de weg vermijdt. We maken ook een uitstapje vanaf Manang naar het op 5000 meter hoogte gelegen Tilicho Meer dat wel als één van de hoogte punten van deze tocht mag gelden.
In de vallei van de Kali Gandaki tussen Kagbeni en Tatopani lijkt het wel een bouwput met de aanleg van bruggen, het verbeteren van de weg. Dit stuk zullen we dan ook met bus of jeep overbruggen. Het laatste stuk is weer erg mooi met een wandeling over Poon Hill het beroemde uitzichtspunt over Manaslu, Annapurna en Dhaulagiri.


Reisschema

1 A`dam vertrek wandel(uren) hoogte
2 aankomst KTM 1250
3 KTM sightseeing 1250
4 KTM Tal 8 1700
5 Tal Timang 6 2270
6 Timang Chame 3 2670
7 Chame Pisang 4 3200
8 Pisang Manang 5 of 7 3540
9 Manang akklimatiseren 3540
10 Manang Shree Kharkha 4 4080
11 Shree Kharkha Tilicho BC 3,5 4150
12 Tilicho BC – Tilicho meer Tilicho BC 5 4900 – 4150
13 Tilicho BC Yak Kharkha 7 4050
14 Yak Kharkha Thorung High Camp 6 4800
15 Thorung HC – Thorung La Muktinath 8 5400 – 3800
16 Muktinath Kagbeni 4 2850
17 Kagbeni jeep/bus Tatopani 4 1100
18 Tatopani Sikha 4 2000
19 Sikha Ghorepani 4 2900
20 Ghorepani – Ulleri Pokhara 5 + 4 850
21 Pokhara vrije dag, relax 850
22 Pokhara bus Kathmandu 6 1250
23 Kathmandu vrije dag, relax
24 Kathmandu vertrek
25 aankomst Amsterdam
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht van Amsterdam naar Kathmandu

Dag 1

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu.

Vlucht van Amsterdam naar Kathmandu

Dag 2

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu.

1400M

Kathmandu

Dag 3

Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.  Natuurlijk weet iedereen van de aardbevingen die in delen van Nepal hebben huisgehouden.
In de nieuwere wijken van Kathmandu is de schade beperkt gebleven. De oude monumenten, tempels en paleizen hebben wel de nodige schade opgelopen evenals vele oudere huizen in het oude centrum van de stad. Dat neemt niet weg dat de stad nog steeds een grote charme heeft en nog steeds is het geweldig om te dwalen door de kleurrijke straten en markten.

Aan het begin van de reis heb je tijd vrij te besteden in Kathmandu en omstreken. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Iets verder liggen de prachtige Boeddhistische Stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen net buiten Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd. Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal.

Bhaktapur was het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. De aardbevingen hebben hier wel een grote schade aangericht en we moeten even afwachten hoe deze stad zich herstelt na de moesson. Ook aan het einde van de reis verblijven we in Kathmandu.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
1700M

Kathmandu - Tal

Dag 4

We beginnen met een lange bus/jeeprit van 8 tot 10 uur. Direct nadat je uit Kathmandu bent vertrokken, stijg je naar het pasje over de bergrand die de Kathmandu-vallei omgeeft. Vandaar heb je bij helder weer al een fenomenaal uitzicht op o.a. Ganesh Himal, Lamjung Himal en Annapurna. De weg daalt nu tot ongeveer 400 meter hoogte en loopt langs de Trisuli-rivier. Beneden zie je een enkele groep in rafts de soms onstuimige rivier afzakken. Bij Muglin, na ongeveer 4 uur rijden, stoppen we even voor de lunch waarna de reis wordt vervolgd tot Dumre. Daar verlaten we de hoofdweg naar Pokhara. We slaan hier rechtsaf de bergen in naar het plaatsje Besisahar, waar we overstappen op een jeep. Die rijdt ons in ongeveer twee uur over een onverharde weg naar Tal. Daar overnachten we voor het eerst tijdens deze reis in een lodge.

2270M

Tal - Timang

Dag 5

Het landschap is ongelooflijk mooi. Steile rotswanden, watervallen, immens groene bossen en spectaculaire hangbruggetjes geven het aanzien aan deze dag. Bovendien is er in Bagarchap, waar we zullen lunchen, een kloostertje dat we kunnen bezoeken. We moeten wel geluk hebben want de monniken zijn vaak weg. Aan het werk op het land of studeren in de stad. In het najaar van 1995 is Bagarchap getroffen door een aardverschuiving waarbij 24 huizen zijn vernield en 20 mensen zijn gedood.  Na Bagarchap is het nog 1,5 tot 2 uur lopen naar Timang. Zo`n drie kwartier voor Timang gaat het steil omhoog door een bos. Vanuit Timang heb je een prachtig uitzicht op het Manaslu massief. In totaal lopen we vandaag ongeveer zes uur.

2670M

Timang - Chame

Dag 6

Vandaag een korte wandeldag. Door schitterende bossen stijgen we naar Chame, hoofdplaats van dit gebied. Dit plaatsje heeft wat meer faciliteiten zoals internet en soms is er een (boogschutter-) festival. Vanaf het terras van de lodge kijken we recht op Annapurna II en Lamjung Himal. Onderweg zien we achter ons de top van de 8100 meter hoge Manaslu.  Vlakbij kun je genieten van de warme bron aan de overs van de Marsyangdi-rivier.
2,5 tot 3 uur lopen.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
3200M

Chame - Pisang

Dag 7

Na een paar uur langs de rivier gelopen te hebben over uit de rotsen geblazen paden klimmen we weer verder naar de 3000 meter. We passeren dan de indrukwekkende, 1500 meter hoge granietwanden die de rivier zuidwaarts dwingen, terwijl wij stijgen door een mooi bos naar de brede Manang-vallei in het noordoosten. Het eerste dorpje is Pisang. De manier waarop hier de huizen worden gebouwd, is weer heel anders. Duidelijk is dat we in een andere zone zijn beland en dat het hier gemiddeld veel kouder is dan wat we tot nu toe hebben gezien. De Marsyandi wordt smaller en de bruggen zijn van het Cantilever type, gemaakt van lange boomstammen die worden ondersteund door andere stammen die weer worden verankerd door netjes opgestapelde stenen. `s Middags kunnen we een acclimatisatietochtje maken naar Upper Pisang.
Exclusief pauzes wandel je 4-5 uur tot (Lower) Pisang. Het is een mooie, makkelijk wandeldag: er is 1 keer een klim van 200 hoogtemeters en in het totaal stijg je vandaag zo’n 600 meter.

3540M

Pisang - Manang

Dag 8

We bevinden ons nu voorlopig in de hoge en droge Tibetaanse wereld achter de Annapurna`s. We lopen tussen gerstvelden. Vanaf Pisang kunnen we door het dal rustig naar Braga en Manang wandelen. De vallei is schaarser begroeid en de rode herfsttinten kleuren de hellingen (najaar). De Annapurna laat zich nu in volle omvang zien: van de 7900 meter hoge Annapurna II, de Annapurna IV, de Annapurna III, Gangapurna en Roc Noir.
Wij kiezen de hoge route via Gyaru en Ngawal, twee heel authentieke bergdorpen. Door deze route te kiezen hebben we het meest fraaie zicht op het Annapurna-massief.
Een half uur voor Manang bereiken we het schilderachtige dorpje Braga, een tegen de rots geplakt dorp met een heel mooie, zeer oude Gompa, die een bezoek meer dan waard is. We kunnen de Gompa vandaag bezoeken, als daar voldoende tijd voor is, of morgen op de rustdag vanuit Manang. In Manang blijven we twee nachten. Dit i.v.m. de acclimatisatie.
Je stijgt deze dag effectief zo’n 475 meter, maar onderweg is er een stevige klim van zo`n 450 meter naar Gyaru. Je wandelt deze dag 6,5 to 7 uur.

3540M

Manang acclimatiseren

Dag 9

In Manang blijven we minstens één dag rusten om te acclimatiseren. We bekijken het dorpsleven en worden telkens weer stil van de ontzaglijke witte toppen en gletsjermassa`s hoog boven ons aan de zuidkant. De nachten zijn nu koud en overdag is het uit de wind heerlijk om in de zon te zitten. Wel oppassen voor verbranden. Zo nu en dan zien we op de velden de langharige yaks, die worden gebruikt als lastdieren, maar die ook leverancier zijn van boter, vlees, wol en kaas. Je kunt daar door het het stadje dwalen, verderop nog het blauw/grijze gletsjermeer gaan bekijken (goed voor het acclimatiseren!), naar de film te gaan, of een lezing over hoogteziekte bij te wonen. Als je gisteren geen bezoek hebt gebracht aan de gompa in Braga, is een bezichtiging vandaag van deze prachtige oude gompa zeer aan te bevelen! In Manang zijn er talloze mogelijkheden voor internetten.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
4080M

Manang - Shree Kharka

Dag 10

Na Manang is er een keuze tussen twee valleien, de ene vallei leidt je via de hoofdroute naar de Thorung-La, de andere naar het Tilicho meer. De komende 3 dagen ontdekken we de Tilicho vallei en kunnen, mits je goed geacclimatiseerd bent, zelfs een bezoekje brengen aan het hoog (5000 meter) gelegen meer. Vandaag lopen we aan de noordzijde van de rivier langs het Gangapurna gletsjermeer naar Shree Kharka. Het is zo’n 2,5 tot 3 uur lopen en 250 – 300 meter stijgen naar Khangsar, waar we lunchen. Khangsar zelf is een dorpje dat niet op de hoofdroute ligt en nog veel authentieker dan de dorpen die je tot nu toe zag. Houd er rekening mee dat vanaf hier ook de lodges primitiever kunnen zijn dan je gewend was. Na de lunch lopen we naar de lodge in Shree Kharka in ongeveer één uur.

4150M

Shree Karka - Tilicho Base Camp

Dag 11

De vallei wordt nu nog kaler en wilder, de bomen zijn nu op struik formaat. Hoog boven de vallei loopt een prachtige route met uitzicht op steile wanden van de Grand Barrier de diverse Annapurna toppen zoals de Gangapurna.
Het pad is de lastigste van de hele rondgang, tenminste als de Thorung-La pas die we later oversteken sneeuwvrij is. Je loopt hier op een pad over een steile helling waar over een breedte van 1,5 kilometer aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. Er is (een heel kleine) kans op steenslag hier, dus blijf hier niet te lang staan en blijf opletten. Je loopt vandaag ongeveer 3,5 uur en stijgt effectief een kleine 400 meter.

4900M

Tilicho Base Camp - Tilicho meer dagtour

Dag 12

Voor `t eerst naar ongeveer 5000 meter! Op de kaart lijkt het dat je er bijna bent, maar de klim naar de oevers van het meer is lang en zwaar door de hoogte en doordat je voor de eerste keer op deze reis op een dergelijke hoogte komt. Het pad is goed en slechts op enkele plaatsen steil. Later, wanneer je de Thorung La gaat oversteken, zul je heel erg blij zijn met deze extra tocht naar 5000 meter omdat je dan veel beter aan de hoogte gewend bent dan de gemiddelde Rond Annapurna loper. Aan je linkerhand staat de Grand Barrier met de Tilicho piek als hoogtepunt, het is een machtige wand met gletsjers. Die gletsjers stromen in het Tilicho meer. Onderweg heb je kans bharals tegen te komen, Nepalees voor wilde blauwschapen. Ook zie je hoog in de bergen boven de 3000 meter soms imposante lammergieren en/of sneeuwgieren (Himalayagieren) door de lucht zweven. Na enkele uren klimmen zie je de stapel stenen met daarop een aantal gebedsvlaggen, dat is het punt waar je op de pas staat waarachter het meer ligt. Het uitzicht is fantastisch. Je kunt hier even bijkomen in een theehuis. Het meer is overigens in het voorjaar meestal nog bevroren, voor het mooie blauw moet je in het najaar zijn.
Het is vandaag 800 meter stijgen en dalen, ongeveer 5 uur lopen.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
4050M

Tilicho Base Camp - Yak Kharka

Dag 13

We lopen vandaag naar Yak Kharka over een nieuw pad dat direct naar Yak Kharka leidt. Na de 800 m afdaling volgt een pad met best wel wat ups en downs”, onder meer vanwege rivieren onderweg waar je overheen moet.  Yak Kharka betekent yak weide en deze beesten staan vaak bij het gehucht te grazen. Als de zon schijnt, kun je ’s middags heerlijk op het terras bij de lodge relaxen. We  lopen vandaag ongeveer 6 uur.

4800M

Yak Karka - Thorung Phedi 4500m & High Camp

Dag 14

Vandaag lopen we in de ochtend eerst tot het einde van de vallei, daar waar hij wordt geblokkeerd door enorme rotswanden. We stijgen naar 4500 meter naar Thorung Phedi waar we lunchen. In principe lopen we na de lunch nog zo’n anderhalf uur en 300 meter omhoog naar het High Camp waar we overnachten. Het grote voordeel van een overnachting in het High Camp is, dat de pasdag van morgen minder lang en zwaar is. Bovendien zou je door de tocht naar het Tilicho meer voldoende geacclimatiseerd moeten zijn om een overnachting op dergelijke hoogte zonder grote problemen aan te kunnen. Mochten er toch deelnemers zijn met problemen bij het slapen op grote hoogte, dan kan ervoor worden gekozen om op 4500 meter in Thorung Phedi te slapen. Mocht je erg tegen de pasdag opzien, dan zijn er vaak wel lastdieren te huur die je over de pas brengen. Je loopt ongeveer 5½ uur en stijgt ongeveer 750 meter.

3800M

Thorung High Camp - Thorung La 5416m - Muktinath

Dag 15

Dit is de grote dag, de dag van de pas. Vroeg opstaan, want het is raadzaam om al even voor zonsopgang te starten om voldoende tijd te hebben en om iedereen de gelegenheid te geven voor de middag de top te bereiken. Tegen de middag begint het vaak zo hard te waaien dat rust nemen op de top dan te bar wordt. Vanuit het High Camp stijg je zo’n 600 hoogtemeters tot aan de Thorung-La pas. Langzaam maar zeker ontstijg je de wereld en steeds wanneer je denkt de laatste hobbel genomen te hebben, volgt er nog één en nog één. Soms ligt er sneeuw op het pad, soms ook niet. Boven op de pas ligt de Lhato, symbool voor de goden die de pas beheersen. Het is gebruikelijk ze aan te roepen (Ke, Ke, So, So, Larkye Lo) en een steen toe te voegen aan de hoop die er al ligt. Over de hele pas zijn gebedsvlaggen geplaatst. Na de pas wacht er een lange, van tijd tot tijd nogal steile afdaling van zo`n 1600 meter, die je in alle rust moet doen, zodat je knieën niet te veel belast worden. Het zicht naar het noordwesten op het fantastische woestijnlandschap van Mustang en Dolpo is weergaloos. In het zuidwesten zien we de enorme Dhaulagiri-top.
Op de pasdag wandel je tussen de 6 en 10 uur, afhankelijk van het weer en de gesteldheid van het pad (al dan niet met sneeuw). Je stijgt eerst 600 meter tot de pas en daalt vervolgens 1600 meter tot Muktinath.

Muktinath is een magische plek. Het is een pelgrimsplaats met zowel hindoe – als boeddhistische tempels. Er branden vlammetjes boven op een bergbeek. Daaromheen is een tempel gebouwd en Hindoes zien het als de materialisatie van Shiva. Van heinde en verre komen hier pelgrims naar toe om helemaal op te gaan in het goddelijke. Een bad onder de 108 koude waterstralen is een must. Van verre komen pelgrims naar deze onherbergzame plek ter bedevaart. Soms zie je Sadhu`s die helemaal uit Zuid-India te voet hier naar toe zijn gekomen en in hun dunne oranje gewaden niet zijn berekend op de lage temperaturen die hier heersen.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
2850M

Muktinath - Kagbeni

Dag 16

De dag na de pas is misschien wel de meest relaxte dag van deze trek. De pasoversteek is spannend geweest omdat de meesten zich hebben afgevraagd of ze het wel zouden halen: conditioneel en qua hoogte. Vandaag is deze vraag niet meer aan de orde en iedereen kan ongestoord genieten van het schitterende landschap. Nu is het overduidelijk: we zijn in de regenschaduw van de machtige Himalaya midden in een woestijn gebied. Op de tegenover liggende helling zien we over de kale bulten het pad naar Inner Dolpo gaan; naar rechts ligt het lang verboden en pas in de negentiger jaren opengestelde gebied Upper-Mustang.
`s Morgens vroeg kunnen we in Muktinath boeddhistisch/hindoeïstisch heiligdom bezoeken. Later op de morgen dalen we af naar de Kali Gandaki vallei en het vestingdorpje dat de toegang vormt van Upper-Mustang: Kagbeni. Het is aan te raden de route aan de noordkant van de vallei te kiezen. Van Muktinath naar Kagbeni daal je dan via Dzong in ongeveer 5 uur uur lopen een kleine 1000 meter. Het pad voert langs mooie authentieke dorpjes, die veel weg hebben van de dorpjes in Upper-Mustang. Het laatste uur van de wandeling heb je een mooie doorkijk op het indrukwekkend mooie geërodeerde landschap van Upper-Mustang. Kagbeni is prachtig gelegen tussen het Annapurna en het Dhaulagiri massief op een plek waar een zijriviertje in de Kali Gandaki rivier stroomt. De graanakkers rondom het dorp zijn in het voorjaar groen met wuivende halmen. In de brede rivierbedding naast het dorp liggen talloze keien en fossielen. De besneeuwde top van de Nilgiri –  onderdeel van het Annapurna massief – steekt majestueus uit boven het dorpje.

2590M

Kagbeni - Tatopani

Dag 17

We zijn nog aan de noordkant van de Himalaya. Vandaag rijden we naar Tatopani. Het wordt sdteeds moeilijker hier om de weg te vermijden en met de werkzaamheden aan de brugconstructies en wegverbetering is het lopen niet aan te raden. De route op zich is wel heel mooi, in eerste instantie op de bodem van de Kali Gandaki vallei, tussen Annapurna en Dhaulagiri door! Na het dorp Ghasa is er een stuk door de kloof die de rivier heeft uitgesleten. Daarna kom je al snel in het lager gelegen gedeelte dat veel tropischer aandoet. We overnachten in Tatopani wat in het Nepalees “heet water” betekent: er zijn warme bronnen.

2000M

Tatopani - Sikha

Dag 18

We steken de rivier over en beginnen aan de klim naar het 1800 meter hoger gelegen Poon Hill. Gelukkig doen we er twee dagen over zodat we kunnen genieten van de mooie landschappen en dorpjes onderweg. Op deze hoogte is het een tropische omgeving met rijstvelden omgeven door grote planten, bloemen en bomen. 4 uur lopen.

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
2900M

naar Gorepani

Dag 19

Het tweede deel van de stijging, van 2000 meter (Sikha) naar Gorepani loopt in eerste instantie nog door een gebied met terrasbouw. Na het gehucht Chitre loop je door een bos met kronkelbomen die bedekt zijn met een dikke laag mos, teken dat het over het algemeen een vochtige omgeving is. Gorepani betekent: de plaats waar paarden water krijgen. Het ligt langs een oude karavaanroute. We overnachten in een lodge in dit markante dorp.

 

820M

Poon Hill via Ulleri naar Pokhara

Dag 20

Voor het ontbijt beklimmen we het unieke uitzichtspunt: “Poon Hill”. Je kijkt naar de diepgelegen kloof van de Kali Gandaki met aan weerszijden de 2 achtduizenders Annapurna en Dhaulagiri, waarin je diverse afzonderlijk toppen kunt onderscheiden. Iets verder naar het oosten ligt de Manaslu waar je ook een belangrijk deel van kunt zien. Na het ontbijt dalen we door weer een mooi bos af naar Ulleri (2000 m) waar de weg begint. Hier stappen we in een bus of jeep en we rijden in een paar uurtjes naar Pokhara aan het Phewa meer.

We rijden per bus/jeep eerst naar Birethanti in ongeveer 2 uur. Afhankelijk van het vervoer dat de gids heeft kunnen regelen, gaan we mogelijk met dezelfde bus/jeep door naar Pokhara. Vanaf Birethanti is het nog ongeveer 3 uur rijden.

820M

Pokhara

Dag 21

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen en in een bootje varen naar de andere kant van het meer. Je kunt je er te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants. En er is van alles te koop in de vele souvenirshops.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24
1400M

Pokhara - Kathmandu

Dag 22

Vandaag reizen we naar Kathmandu. We gaan met de bus in ongeveer acht uur terug naar Kathmandu, waar we nog wat tijd hebben om rond te kijken, inkopen te doen en ons op te maken voor de terugvlucht naar Amsterdam.
N.B. Het is mogelijk te vliegen van Pokhara naar Kathmandu. De kosten zijn niet bij de reissom inbegrepen. Je kunt bij boeking aangeven of je wilt vliegen. Mocht de vlucht om wat voor reden dan ook geannuleerd worden, zul je per jeep / bus moeten reizen.

1400M

Kathmandu vrije dag

Dag 23

Nog een laatste dag in deze stad om de dingen te doen die je nog niet had gedaan: een bezoeek aan één van de andere koningssteden (Baktapur, Kirtipur, Patan), de “Garden of Dreams” of zomaar wat ronddwalen door de superdrukke marktstraten van de oude stad.

Vlucht van Kathmandu naar Amsterdam

Dag 24

Terugvlucht naar Nederland, aan het eind van de middag, in de avond vertrek je naar het vliegveld. De volgende dag komen we aan in Nederland.

+
Dag 25
Trektocht Rond de Annapurna Sanctuary Pokhara Nepal | Snow Leopard (6)

Aankomst in Amsterdam

Dag 25

Annapurna Rond Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

13 okt t/m 06 nov 2024
Annapurna Rond
€ 1325,-
27 okt t/m 20 nov 2024
Annapurna Rond
€ 1325,-
06 apr t/m 30 apr 2025
Annapurna Rond
€ 1325,-
20 apr t/m 14 mei 2025
Annapurna Rond
€ 1325,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt (4n Kathmandu & 2n Pokhara)
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Co2 compensatie gehele reis! Dus incl vlucht en volledige landarrangement.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Reserveringskosten
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Overnachtingen in lodges
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Eenpersoonskamer toeslag Kathmandu+Pokhara € 175
 • Vlucht Pokhara - Kathmandu (kan worden bijgeboekt voor ± € 125,-- inclusief luchthavenbelasting)
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Maaltijden en drankjes in de lodges, ong euro 20-30pp per dag
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Annapurna Rond files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Alle info voor het aanvragen van een visum  https://nepal.nl/.Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!