Georgië | De Kaukasus

Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (9)
Gegarandeerd vertrek
Niveau

Uitdagend
Reisduur
17 dagen
Aantal loopdagen
9 dagen
vanaf € 1885,-
Wandelen in Georgië

Georgië heeft prachtig bergland tegen de zuidelijke flanken van de Kaukasus en is voor wandelaars een nog onbekende parel. Tijdens de 16-daagse reis door de oude en afgelegen provincie Svaneti trekken we door lege dalen met piepkleine dorpjes en over bergpassen vanwaar we mooie uitzichten hebben op de witte dubbelpiek Ushba. Het gebied kent een geschiedenis van plunderende legers. Dit leidde in de Middeleeuwen tot de bouw van verdedigingstorens en gefortificeerde huizen. Veelvuldig zullen we de bijzondere overblijfselen hiervan tegenkomen. De nog traditioneel levende bevolking is hier nu heel gastvrij en we kunnen in elk dorp rekenen op een warm onthaal. Tijdens de Georgische maaltijden wordt er veelvuldig getoast!

 • Stevige wandelingen
 • Verlaten idyllische bergen
 • Middeleeuwse verdedigingstorens

Reiservaringen

Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (10)
Georgië, Marike (2019)
Mooi GeorgiePrachtige, pittige wandelingen door adembenemend gebied. Nog nooit zoveel bloemen en vlinders gezien met op de achtergrond de witte pieken en de gletchers. In de guesthouses altijd heerlijk eten zowel s avonds als bij het ontbijt. Intrigerend land met tegenstellingen.
Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (8)
Georgië, Arjen (2019)
Giorgi was echt een topper.
Prachtige wandelingen door alpenweides vol bloemen en af en toe een bos. Op de meeste dagen flinke hoogteverschillen en mooie uitzichten. Een nog relatief rustig gebied waar je even terug in de tijd gaat. En om het wandelen heen ook nog wat cultuur in Tbilisi en omgeving. Een aanrader!
Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (14)
Georgië, Reinder Bos (2019)
Wandelreis GeorgiePrachtige wandelreis! De eerste dagen in Tiblisi helpen om de cultuur alvast een beetje eigen te maken. Mooie stad, zeker het zien waard. De trekking in Svenetië is heel bijzonder: prachtige landschappen, iedere op over ben je weer verbaasd: bloemen, gletsjers, torens, en heel vriendelijke mensen. Aanrader!!
Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (15)
Georgië, Sharon (2019)
rotswoningen, kerken, natuur/uitzichtenEen prachtige wandelreis die begint met veel cultuur in de hoofdstad Tblisi, een bezoek aan rotswoningen, grotten en dorpjes die we onderweg naar Svaneti aandeden. Vervolgens hadden we een 10-daagse trek door de bergen van Svaneti waar we dagelijks door een zee van bloemen liepen. De laatste dag waren we weer terug in Tblisi en was de cirkel rond.
Georgië, Ton D (2018)
Mooie combinatie van cultuur en trekking.Mooie combinatie van cultuur en trekking. Voor de trekking worden de culturele highlights van het land bezocht, interessant en zeker de moeite waard. Trekking door mooi gebergte langs veel unieke fotogenieke middeleeuwse dorpjes, erg mooi. De guesthouses zijn beter dan ik had verwacht, het eten was helaas erg eenzijdig.
Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (15)
Georgië: De Lipskes (2018)
Georgië, een hele belevenis!Wijdse natuur. Impressionante immer besneeuwde bergreuzen. Gletsjers. Groene hellingen en dalen. Daar te mogen tussen wandelen. Bergpassen oversteken. Genieten van de Kaukasische bloemenpracht, fladderende vlinders. Trekkend van bergdorp tot bergdorp, waar de tijd bleef stille staan, waar de mensen \'over\'leven, het leven ruw en ongekunsteld
Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (2)
Georgië, deelnemer (sept 2019)
Je gaat Georgië heel anders zienGeorgië is een bijzonder en prachtig land, dat in deze wandelreis volop tot uitdrukking komt. Behalve genieten van de adembenemende omgeving, kun je ook veel kennis over het land opdoen dankzij de deskundige lokale gids. Na deze reis ga je Georgië heel anders zien.

Georgië | De Kaukasus dag tot dag


De Kaukasus
Voor mensen die houden van stevige bergwandelingen door mooie verlaten berglandschappen met sublieme uitzichten is dit een prachtige reis. De Kaukasus is nog niet zo bekend bij de Europese bergwandelaar. Op zich vreemd, want qua gebergte doet de Kaukasus niet onder voor de Alpen of Pyreneeën. Sterker nog 12 toppen zijn hoger dan de Mont Blanc. Het Kaukasusgebergte strekt zich uit van de Zwarte Zee tot de Kaspische Zee met de 5.642 meter hoge Mount Elbrus in Rusland als hoogste top. Grote stukken van het massief boven de 3.500 meter zijn het hele jaar door met sneeuw en ijs bedekt. Wij kunnen dan ook tijdens de trek op de pasovergangen nog sneeuwresten tegenkomen.

Naast alles wat een bergwandelaar mag verwachten aan bergen en dalen, onderscheidt het landschap in Georgië zich door bijzondere cultuurelementen, zoals de eeuwenoude verdedigingstorens en dodenhuizen die we in de afgelegen bergdorpen zullen tegenkomen.

Reisschema
Dag Programma Wandelen (uur) Stijgen/dalen (meter)
1 Vlucht van Amsterdam naar Tbilisi
2 Tbilisi
3 Tbilisi – Mtskheta – Uplistsikhe – Kutaisi
4 Kutaisi – Okatse – Becho
5 Becho – Etseri – Becho                          7 uur      1190 / 1125
6 Becho – Ushba – Becho                         5 uur       700 / 700
7 Becho – Guli Pass – Mestia                   8 uur     1430 / 1200
8 Mestia – Mulakhi                                    4 uur       700 / 425
9 Mulakhi – Adishi                                  5,5 uur      1050 / 580
10 Adishi – Iprari                                        6 uur        700 / 1050
11 Iprari – Ushguli                                 4+3 uur         600 / 250
12 Ushguli vrije dag                                                      800 / 800
13 Ushguli – Shkhara glacier – Ushguli 6 uur         320 / 320
14 Ushguli – Tvibi – Lentekhi                  7 uur        1125 / 1200
15 Lentekhi – Tbilisi
16 Tblisi, Vrij te besteden
17 Vlucht naar Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht van Amsterdam naar Tbilisi

Dag 1

We vertrekken in de ochtend van Schiphol en komen aan het einde van de dag aan in Tbilisi. Het hotel ligt op ruim een half uur rijden van het vliegveld. We eten ’s avonds in een restaurant en zullen genieten van de mooi verlichte oude stad.

Tbilisi

Dag 2

Vandaag nemen we de tijd om Tbilisi te bekijken. De Georgische hoofdstad werd gesticht in de 5e eeuw en biedt een enorme verscheidenheid aan bezienswaardigheden, allemaal aangenaam op loopafstand van elkaar gelegen. We bezoeken enkele zeer oude kerken in het historische centrum waaronder de Metekhi Kerk uit de 13e eeuw, de Sioni Kathedraal uit de 6e –7e eeuw en een synagoge. Via de 17e eeuwse Turkse sulfurbaden wandelen we vervolgens naar het imposante Persische Narikala Fort. Het Fort stamt uit de 4e eeuw en vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de stad. We bezoeken ook de overweldigende schatkamer van het Georgische Nationaal Historisch Museum en genieten van een wandeling langs de Rustaveli Avenue – de hoofdstraat van Tbilisi. Overnachting in Tbilisi.

Tbilisi – Mtskheta – Uplistsikhe – Kutaisi

Dag 3

Vandaag rijden we naar Mtskheta, de oude hoofdstad en religieus centrum van Georgië. Hier bezoeken we twee UNESCO World Heritage sites, de Jvari Monastery uit de 6e eeuw en de Svetitskhoveli kathedraal (11e eeuw) waar de Robe van Christus wordt begraven. Deze kathedraal is de belangrijkste kerk van het land. We vervolgen onze reis naar het langs de oude Zijderoute gelegen Uplistsikhe Cave Town. Dit is een oud (1e eeuw voor Christus) en indrukwekkend complex dat in de rotsen uitgehouwen is. Er zijn woningen, wijnkelders, een basiliek en er is zelfs een antiek theater. Aan het eind van de middag rijden we door naar Kutaisi, na Tbilisi de grootste stad van het land. Diner en overnachting in een guesthouse.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Kutaisi – Okatse (of Prometheusgrotten)– Becho

Dag 4

In de ochtend rijden we naar het dorp Gordi om de Okatse Canyon te bezoeken. Hier kunnen we genieten van prachtige uitzichten. Mocht dit om welke reden dan ook niet mogelijk zijn dan brengen we een bezoek aan de Prometheus-grot. Hier kunnen we een uur lang een route volgen langs de prachtig en suggestief verlichte gangen en zalen. Onderweg naar ons overnachtingsdorp Becho komen we nog langs de zeer grote Enguri Dam. Dit is één van de 5 grootste stuwdammen ter wereld, goed voor 1,2 Megawat electriciteit. De helft gaat naar Abchazië en de helft blijft in Georgië, waardoor de stroom in het land gratis is. We bevinden ons nu in de regio waar het deze reis om gaat, de zeer authentieke Svaneti. In dit gebied met hoge bergen en gletsjers en waar de mensen nog leven volgens oude tradities, zullen we de komende dagen schitterende wandelingen maken. Overnachting in Becho in een pension. Dit pension is vrij nieuw en heeft uitzicht op de trots van de Svani`s: de dubbelpiek van de moeilijk beklimbare Ushba.

Becho – Etseri – Becho

Dag 5

Vanaf Becho gaan we per auto naar het dorp Etseri. Nadat we uitgebreid zijn begroet door de lokale bewoners beginnen we vanaf hier met onze dagwandeling. We lopen over uitgestrekte weiden met alpine bloemen, door pijnboombossen en langs snelstromende rivieren. We genieten van fantastisch uitzichten op de hoge bergen van de Kaukasus waaronder de Mt. Ushba (4710 meter), Mt. Laila (4000 meter), Guli Pass en Mt. Mazeri (3900 meter). Na het oversteken van de Mazeri Pass (2400 meter) bereiken we ons guesthouse. Diner en overnachting in Becho.
Afstand: 16 km Stijgen/dalen: 1190 m / 1125 m Lopen: 7 uur

Becho – Ushba waterval en gletsjer – Becho

Dag 6

In de ochtend rijden we door de naburige dorpen Mazeri en Shikhara naar ons startpunt van onze wandeling door de bossen aan de voet van Mt. Ushba (4700 m). We steken de Dolra rivier over en lopen door het bos waar het steeds steiler wordt. Via een spectaculaire waterval komen we bij de Ushba gletsjer. Vanaf hier lopen we terug naar Becho waar we weer overnachten. Afstand: 16 km. Stijgen/dalen: 700 m/700 m Lopen: 5 uur

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Becho – Mazeri - Guli Pass – Mestia

Dag 7

“s Ochtends worden we afgezet in het 200 meter hoger gelegen dorpje Mazeri. Vandaar lopen we over de Guli-pas naar Mestia. Het pad gaat omhoog langs verlaten ruïnes en ook nu weer zien we de top van de Ushba steeds dichter bij komen. Hogerop komen we boven de boomgrens en enorme grazige met bloemen bedekte steile weiden strekken zich voor ons uit. We bereiken na ongeveer 4,5 uur klimmen de Guli Pass op 2870 meter. Afgelopen trek in juli 2017 zagen we een zwarte gier en een lammergier boven ons zweven. Er volgt nu een directe afdaling van ongeveer 400 meter, waarna het contouren is op dezelfde hoogte langs watervallen en sneeuwresten. Om de tocht iets te bekorten zullen we vanaf een uitzichtpunt boven Mestia worden opgehaald door een busje. Wie wil kan uiteraard de laatste 800 meter ook nog te voet afdalen. Mestia is een soort hoofdstadje van Svaneti met een flink aantal karakteristieke wachttorens. Deze torens zijn zo’n 800 tot 1200 jaar oud, maar verkeren vaak nog in goede staat, ondanks de vele aardbevingen die ze hebben doorstaan. `s Avonds is er waarschijnlijk gelegenheid om een voorstelling bij te wonen van dans en het mooie polyfone gezang. Diner en overnachting in een vriendelijk guesthouse in Mestia.
Afstand: 21 km Stijgen/dalen: 1430 m/1200 m  Lopen: 8 uur

Mestia – Mulakhi

Dag 8

Door de hoofdstraat verlaten we dit pittoreske stadje. We lopen over een breed bergpad met hier en daar een steile shortcut omhoog naar een pasje. Dat is meteen een mooie lunchplek waar je zicht hebt op de dorpjes beneden je in de vallei van Mulakhi. Opnieuw een dag met geweldige uitzichten, vandaag gedomineerd door besneeuwde top van de Mt. Tetnoldi (4852 meter) en de Tsaneri Gletsjer. Als we in het overnachtingsdorp aankomen worden we weer gastvrij verwelkomd door de bewoners. We overnachten hier bij een familie in een eenvoudig guesthouse, dat tevens dienst doet als boerderij.
Afstand: 14 km Stijgen/dalen: 700 m/425 m Lopen: 4 uur

Mulakhi – Adishi

Dag 9

Via de hellingen van Mt. Tetnuldi lopen we vandaag naar Adishi. We dalen eerste verder af naar de rivier en steken de brug over bij een klein dorpje waar de varkens vrij rondlopen. Vervolgens stijgen we door overwegend bosrijk gebied naar de kam die we vandaag oversteken. Bovenop bevindt zich een skipiste die we kort omhoog volgen. We bereiken een maximale hoogte van 2800 meter en hebben schitterende uitzichten over de Chennai gletsjer, Mt. Ushba (4700 m) en Mt. Laila (4010 m). Dan duiken we weer het bos in en al contourend dalen we weer flink af. Het struikgewas groeit over het pad heen zodat het soms niet makkelijk is te zien waar je je voeten neer moet zetten. De berghellingen zijn hier vrij steil en pas op het allerlaatst zie je beneden je het kleine en zeer pittoreske dorpje Adishi liggen. Er zijn bijna evenveel torens als huizen, soms tegen elkaar aan gebouwd. Als het hard heeft geregend, is het moeilijk, zo niet onmogelijk voor het busje dat de bagage vervoert om hier te komen. In dat geval zul je wat extra spullen voor deze dag mee moeten nemen. Adishi ligt voelbaar enorm afgelegen. Er wonen in dit dorp slechts 5-6 gezinnen die onze gastheer zullen zijn voor een traditionele Svaneti maaltijd waarbij een toast zeker niet zal ontbreken. We overnachten in een eenvoudig guesthouse.
Afstand: 14 km Stijgen/dalen: 1050 m/580 m  Lopen: 5,5 uur

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Adishi – Iprari

Dag 10

Vanuit Adishi lopen we vandaag eerst een stuk vlak stroomopwaarts. Daar waar we de rivier oversteken is er geen brug en het water is meestal te diep en te snelstromend om dat op eigen kracht te doen. Vandaar dat er paarden aanwezig zijn die ons naar de overkant brengen. De stijging naar de pas begint eigenlijk vrijwel direct en door een haag van hoge bloemen lopen we gestaag omhoog. Zijn we het bos eenmaal uit dan volgt een mooi breed pad naar de de Chkhutnieri Pass (2760 m). Bovenop de pas is het weer zo`n prachtige plek om even te rusten en de lunch te gebruiken. Rondom prachtig uitzicht waaronder op de grootste gletsjer van Georgië: de Rustaveli gletsjer. Dan volgt een afdaling van ongeveer 500 meter waarna het pad vrij vlak verder gaat tot aan het dorp Khalde. Onderweg passeer je nog een mooie kloof waarin diep beneden je de rivier zich een weg baant. In het door de Russen kapot geschoten Khalde is er weer een huis opgeknapt dat nu dienst doet als guesthouse en bar. Even een fijne stop om wat te drinken. Dan dalen we verder af naar de dalbodem waar we onze intrek nemen in een eenvoudig familie guesthouse waar we ook weer hartelijk worden ontvangen door de familie.
Afstand: 19 km Stijgen/dalen: 700 m/1050 m  Lopen: 6 uur

Iprari – Ushguli

Dag 11

Er loopt een weg van Iprari naar Ushguli maar wij geven er de voorkeur aan om via de beboste heuvels aan de noordkant onze weg te vervolgen. Vlak voor het eerste dorp van Ushguli dalen we weer af naar diezelfde weg. Ushguli bestaat uit 4 verschillende dorpen waarvan er 1 op de UNESCO lijst staat van werelderfgoederen. Op 2200 meter gelegen is dit het hoogste permanent bewoonde dorp in Europa. Het dorp staat bekend om zijn overvloed aan wachttorens en het geheel ademt een Middeleeuwse sfeer uit. Alle dieren lopen los en er zijn mannen en vrouwen te paard. Vanuit de dorpen zie je aan het einde van de vallei de fantastische witte pieken van de hoogste berg van Georgië – Mt. Shkara (5068 m). `s Middags kunnen we optioneel de steile beboste heuvel oplopen waar de toren van Koningin Tamar staat. Diner en overnachting in een eenvoudig maar mooi guesthouse in het op 1 na hoogste dorp van Ushguli. Afstand: 6 km Stijgen/dalen: 600 m/250 m  Lopen: 4 uur + optioneel 3 uur

Ushguli - rustdag of optioneel Mt. Guri – Ushguli

Dag 12

Vandaag hebben we na 8 dagen trek een rustdag. Tijd om even uitgebreid de dorpen te bekijken. Er zijn piepkleine musea en je kunt een toren beklimmen.
Diner en overnachting in ons guesthouse in Ushguli. Afstand: 10 km  Stijgen/dalen: 800 m/800 m  Lopen: 4 uur

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Ushguli – Shkhara – Ushguli

Dag 13

Ook vandaag maken we een dagwandeling vanuit Ushguli. Een schitterende tocht brengt ons bij de Shkhara Glacier, aan de voet van Mt. Shkhara, met 5068 meter de hoogste top van Georgië. We zijn hier bij de bron van de Enguri Rivier, een van de langste rivieren van Georgië. Diner en overnachting in ons guesthouse in Ushguli.
Afstand: 18 km Stijgen/dalen: 320 m/320 m  Lopen: 6 uur

Ushguli – Mami – Lentekhi

Dag 14

Een lange dag vandaag. Vanuit Ushguli volgen we de rivier naar het dorp Murkmeli waarna we langs rododendrons naar een hoogte van 2600 m klimmen. We steken de Gorvashi pas over en vanaf hier hebben we naar het noorden een prachtig uitzicht over vrijwel alle pieken van de Kaukasus, inclusief de hoogste berg: de Elbroes. Naar het westen zien we de gladde leisteen rotsen van de Svaneti Ridge. Ons pad gaat langs een bergmeertje tussen de rotsen, we zitten continu op een hoogte tussen 2750 en 2890 meter. Na een tweede bergmeer dalen we af en via de Latipari pas bereiken we het dorp Chvelphi. Van hieruit worden we met busjes naar Lentekhi gebracht. Lentekhi ligt laag en het is er vaak erg warm. Hier overnachten we in een eenvoudig pension.
Afstand: 17 km Stijgen/dalen: 1125 m/1200 m  Lopen: 7 uur

Lentekhi – Tbilisi

Dag 15

’s Ochtends rijden we terug naar Tbilisi, ons avontuur in de Svaneti zit erop. Onderweg maken we nog een stop in Gori om het museum van Stalin in diens geboorteplaats nog even aan te doen. Interessante geschiedenis over een zeer bewogen deel van onze recente historie. Gori is ook de plaats waar de journalist Stan Storimans dodelijk werd getroffen door een stukje van een Russische clusterbom ten tijde van de korte oorlog met Rusland in 2008.

+
Dag 16
+
Dag 17
Wandelreis Georgië De Kaukasus | Snow Leopard (9)

Tblisi

Dag 16

Vrij te besteden.
’s Avonds praten en genieten we na tijdens het afscheidsdiner in een traditioneel Georgisch restaurant. Overnachting in een hotel in Tbilisi.

Vlucht naar Amsterdam

Dag 17

Transfer naar de luchthaven van Tbilisi en vlucht naar Amsterdam.

Georgië | De Kaukasus Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

20 jul t/m 05 aug 2024
Georgië | De Kaukasus
Gegarandeerd
€ 1885,-

Inclusief/exclusief


 • Alle interlokale vervoer in Georgië
 • Alle overnachtingen volgens programma op basis van twee-/meerpersoonskamers, in Tbilisi in een 3* hotel, buiten Tbilisi in eenvoudige guesthouses / pensions.
 • Dinner included at Family hotels and guesthouses. Picnic lunch on day 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14; Dinner in Tbilisi on day 15;
 • Vervoer van bagage tijdens de trekking
 • Engelssprekende gids
 • Nederlandse reisbegeleiding vanaf 10 deelnemers
 • Maximaal 23 kg ruimbagage tijdens de vlucht
 • entreegelden voor de diverse bezienswaardigheden en musea
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • CO2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Georgië (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer waar mogelijk á € 350
 • Toeslag bij minder dan 8 deelnemers: €165
 • Toeslag bij minder dan 6 deelnemers € 570
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Overige maaltijden: Lunch on day 2,3,4,15, and Dinner on day 1+ 2, 16 + 17;
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Georgië | De Kaukasus files en detail


documenten & informatie


Paspoort
Paspoort

Er is geen visum nodig.Download
Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Paklijst en landeninfo.Download
Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!