Wandelreis Montenegro kort

Montenegro - wandelreis Dinarische Alpen - Snow Leopard (3)
Niveau

Uitdagend
Reisduur
11 dagen
Hoogste punt
2523m
Aantal loopdagen
9 dagen
vanaf € 995,-

Montenegro is Europa’s nieuwe hotspot voor avonturiers. In dit kleine Balkan-land ontmoeten de Dinarische Alpen de Adriatische zee elkaar. Meer dan de helft van Montenegro ligt boven de 1000 meter hoogte en de bergen worden doorkliefd door spectaculaire rivierkloven. De diversiteit in het land ter omvang van onze 3 noordelijke provincies, is immens! 11 dagen en 9 wandeldagen verder kun je zeggen dat je dit prachtige land intensief hebt leren kennen!

 

Bukumirsko meer

Dit meer, samen met de centrale gelegen pieken van de het Kucka Krajina gebergte op de achtergrond, maakt het tot één van de beroemdste en meest schilderachtige scènes in de omgeving. Het meer ligt aan de weg van Katun Mokro naar Brskut of Ubli, op 1.440 meter boven zeeniveau. Het meer is van oorsprong een gletsjermeer. In zijn wateren zijn veel water planten te vinden. De noordelijke kant van het meer is rotsachtig, terwijl het zuidelijker deel zachter is en bedekt met vegetatie.

Komovi gebergte

Samen met het Durmitor gebergte en Prokletije gebergte behoort het Komovi gebergte tot de groep van de meer indrukwekkendere en mooiere bergketens van Montenegro en de Dinarische Alpen. Het Komovi gebied ligt in het oostelijke deel van Montenegro en strekt zich uit tussen de verste stroomopwaartse delen van de Lim rivier in het oosten en de Tara rivier in het westen, naar de Drcka rivier in het noorden en Prokletije met de berg Planica in het zuiden. Vanuit het zuiden en het oosten is het omringd door het massief van de Montenegrijnse en Albaneze bergketen bekend als Prokletije en in het noorden door het Bjelasica. Het bergmassief van Komovi, 40 kilometer lang en 30 kilometer breed, is van alle kanten omringd door ruimtelijke plateaus met een gemiddelde hoogte van 1900 meter. Stavna en Ljuban in het noorden, Rogam in het westen, Crne in het zuiden en Varda naar het oosten. De hoogste toppen van het Komovi gebergte zijn: Kucki Kom (2487 meter), Ljevorijecki Kom (2469 meter, noordpiek van Kucki Kom) en Vasojevicki Kom (2460 meter).

Het bergmassief van Komovi stijgt sterk vanaf 850 meter de hoogte in als een gigantische bergpyramide. Het Komovi gebergte fascineert met zijn diversiteit aan natuurlijke bezienswaardigheden.

Durmitor

Een prachtige rit door Europa’s grootste rivierkloof brengt ons naar het Durmitor Nationaal Park. Dit is het meest bezochte berggebied van Montenegro en de wandelmogelijkheden zijn dan ook legio. We overnachten er in het sportieve plaatsje Zabljak vanwaaruit we verschillende wandelingen maken. Misschien wel vergezeld door kuddes gemzen en toegezongen door kruisbekken en rotskruipers, wandelen we over de pieken Prutas en Bobotuv Kuk (de hoogste tot het laatste bewaard!), naar Zabljak, het toeristisch centrum, waar we `s avond op het terras van het hotel nog een beetje kunnen nagenieten van al het moois dat we hebben gezien.


Wandelreis Montenegro kort dag tot dag


Maaltijd driving / trekking
Dag Van via Naar incl overnachting uur km stijgen dalen
1 AMS Podgorica Bukumirsko meer D tent vliegen + transfer 1,5
2 Bukumirsko Meer Zijovo-Stitan Bukumirsko meer O D tent 5 11 1000 1000
3 Bukumirsko Meer Maglic Carine O D tent 7 16.5 1100 700
4 Carine Komovi pas Stavna O D bergpension 5,5 13,5 750 800
5 Stavna Zabljak O D hotel 3 7 600 600
6 Zabljak Terzin Bogaz Zabljak O D hotel 6 14 1000 1000
7 Zabljak Sedlo-Bobotov Kuk Zabljak O D hotel 6,5 14 800 1200
8 Zabljak Sedlo-Komarnica-kloof Kapetanovo O D tent 3,5 12 900
9 Kapetanovo Kapa Moracka Kapetanovo O D tent 7 15 1200 1200
10 Kapetanovo Velje Duboko-Mrtvica-kloof Podgorica O D hotel 6 20 100 800
11 Podgorica Amsterdam O transfer + vliegen

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
Dit is best een zware reis als je alles mee wil doen. Op elk gewenst moment echter kun je voor jezelf ook een rustdag inlassen!

Dag 1 Amsterdam – Podgorica – Bukumirsko

aankomst op Podgorica & transfer naar het Bukumirsko meer (1u 15 min). Hier wacht onze kok je op en staat het basecamp gereed. Zwemmen & diner. Je waant je meteen heel ver van huis en zit meteen helemaal in de sfeer van een trektocht.

Dag 2 Zijovo – Stitan

Dagwandeling naar Stitan (6 uur retour, 1000 hoogtemeters). Een prachtige piek in het weinig bewandelde massief van Zijovo. De kok bewaakt het basecamp dus je hoeft alleen je dagrugzak mee. De route is echt heel fraai, maar niet te lang, zodat we niet al ons kruit verschieten op de eerste wandeldag.

Dag 3 Maglic – Carine

wandeling via een aantal herdersdorpen over de top Maglic naar de herderskerk van Carine, aan de zuidkant va het Komovi-massief. De route klimt door bos en verderop door open terrein tot het eerste herdersdorp in zicht komt. Hier kunnen we water bijvullen voor we doorgaan richting de top. Maglic is een afgeronde top maar de afdalign is deels wel lastig in verband met de grote brokken steen. Maar dat is maar even. Verderop ontvouwt zich een fenomenaal pad met afwisselend bog en weidse panorama`s. De bivak aan het kerkje op 1900m hoog is ook wel echt uniek. onze trouwe chauffeur staat hier weer gereed met tenten & een warme maaltijd.

Dag 4 Komovi pas – Stavna

de trektocht vervolgt over de pas tussen de Komovi pieken. Hierachter betreden we de fraaie vallei van Medjukomlje met zijn immense puinhelling en eeuwenoude zwarte dennen. Bij de lodges van Stavna zullen we voor het eerst weer een beetje onder de mensen komen. Hier treffen we ook andere wandelaars en vinden we het comfort van een warme douche. Vanavond rond de stoof zal het vast gezellig worden!

Dag 5 Zabljak

Wie wil kan in de ochtenduren nog de piek Vasojevicki kom beklimmen (reken 3-4 uur retour). De verder rustige dag vervolgt met een transfer over asfalt (dat hebben we sinds Podgorica niet meer gezien). De rit brengt ons door de Tara kloof naar het massief van Durmitor. We verblijven in een hotel nabij het centrum van Zabljak. Het massief zullen we de komende dagen vanuit diverse richtingen doorkruisen. Wie in de namiddag al niet meer kan wacht kan vast even op en neer naar hey Zwarte Meer.

Dag 6 Terzin Bogaz

Korte transfer naar het zwarte meer (10 min). Vanaf het zwarte meer maken we een rondwandeling over de top Terzin Bogaz. Het pad stijgt door prachtig naaldwoud waar onder meer het auerhoen het goed doet, maar waar ook nog regelmatig wolven passeren. Dan komen we in de kom onder Savin kuk, waar de enige gletsjer van Montenegro ligt. het pad gaat er boven langs maar tot laat in de zomer kunnen hier sneeuwvelden voorkomen. Dan gaan we de pas over om af te dalen via de hoogst gelegen herdershut van Montenegro, katun Lokvice.

Dag 7 Sedlo – Bobotov Kuk

vroege transfer naar Sedlo (25 min) en wandeling over de top Bobotov Kuk en via de ijsgrot terug naar Zabljak. Deze fameuze traverse dekt alles wat Durmitor te bieden heeft; prachtig geplooid kalksteen, ruige pieken, volop wild (met rotskruipers en gemzen als zekerheidje), heerlijke bergpaden, een heuse ijsgrot (lampjes en touw mee!) en terug aan het meer een terras aan het meer met koude pivo.

Dag 8 Sedlo – Komarnica kloof – Kapetanovo

nog eens een transfer aar Sedlo maar nu voor weer een wat rustigere tocht (4u, 1000m dalen). Montenegro is beroemd om zijn kloven en daarvan bezoek we twee hele fraaie de komende drie dagen. We dalen af door de kloof van de rivier Komarnica en aan het einde wacht de van ons op. Vanaf het eindpunt is het nog een rit van een 1,5 uur naar het meer van Kapetanovo. Hier brengen we 2 nachten in tenten / of een eenvoudig hostel op slaapzaal door in een eeuwenoud herdersdorpje aan het meer.

Dag 9 Kapa Moracka

en rondwandeling vanaf het verblijf naar de top Kapa Moracka. Van boven kijken we de prachtige vallei van Liopovo in. Een onvergetelijke mooie laatste piek van deze reis.

Dag 10 Velje Duboko – Mrtvica kloof – Podgorica

de laatste wandeldag is een lange, maar eenvoudige tocht. Via een dalend pad bereiken we het dorpje Velje Duboko van waar we het pad nemen de kloof van de Mrtvica in. Dit pad is deels aangelegd door mensen en ziet er spectaculair uit. We komen aan de weg uit in het dorpje Mrtvica, van waar we in minder dan 1 uur de hoofdstad Podgorica bereiken voor ene laatste overnachting in een comfortabel hotel. Deze hoofdstad van dan wel geen Rome of Parijs zijn, maar voor een avond vertier kun je hier zeker terecht.

Dag 11 Podgorica – Amsterdam

transfer naar Podgorica luchthaven en terugvlucht naar Nederland.

Wandelreis Montenegro kort Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Alle overnachtingen in berghutten, herdershutten, pensions, tenten en 2x hotel
 • Alle ontbijten en alle diners
 • Transfers en bagagevervoer volgens programma
 • Entrees
 • Nederlandse reisleiding vanaf 10 deelnemers
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunchpakketten (± € 3,-- per dag)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Wandelreis Montenegro kort files en detail


documenten & informatie


Paspoort
Paspoort

Een geldig paspoort/identiteitskaart volstaat.Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!