Sneeuwschoen-wandelreis Zweden | Dalsland

Niveau

Gemiddeld
Technisch
Reisduur
8 dagen
Hoogste punt
301m
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 985,-

Jezelf een weekje onderdompelen in de rust van het Scandinavische sneeuwlandschap, met als uitvalsbasis een gezellig hotelletje aan  de oever van een meer? Dat kan op deze reis, die zich afspeelt in de bosrijke regio Dalsland, Hier vind je de grootste concentratie aan meren van heel Zweden. Licht glooiende heuvels, naald- en loofwouden, afgelegen boerderijen, stille landwegen,… al wandelend op sneeuwschoenen over de krakende sneeuw onderga je ten volle de schoonheid van de winter.

 

Hoewel Dalsland meestal op voldoende sneeuw kan rekenen, is sneeuwzekerheid (vooral de laatste jaren met de grillen van het klimaat) niet 100% gegarandeerd. We wensen alle deelnemers een dikke deken met verse sneeuw toe maar rekenen op hun begrip indien dit niet zo zou zijn.

De sneeuwhoogte bepaalt ook de keuze van de wandelingen, Wanneer de minibus niet voldoende dicht kan parkeren, komen er mogelijk soms enkele kilometers wandelen bij, of kan het zijn dat een alternatieve wandeling moet worden gekozen. En in het uitzonderlijke geval dat er geen sneeuw ligt, of te weinig om de sneeuwschoenen te kunnen gebruiken, worden ‘gewone’ wandelingen gemaakt.


Sneeuwschoen-wandelreis Zweden | Dalsland dag tot dag


12-okt Amsterdam naar Göteborg.
13-okt natuurreservaat Bräcke Ängar
14-okt massief van de Baljåsen
15-okt natuurreservaat  Sörknatten
16-okt Eigen dagtocht
17-okt Vänernmeer
18-okt “Storspåret”
19-okt  Göteborg naar Amsterdam
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Dag 1 Reisdag

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Göteborg.

Bij aankomst worden we opgewacht door Johan, de uitbater van het hotel en tevens begeleider van deze wandelweek. Met zijn minibus rijden we naar het hotel, een rit van een twee uur.
Het hotel is gelegen in het gehucht Edsleskog, aan de oever van een meer. Het is gezellig ingericht in Zweedse stijl, met comfortabele kamers met privé sanitair.

Na een nadere kennismaking worden de sneeuwschoenen aangepast en kan er een kleine inloopwandeling worden gemaakt.

Dag 2 Bräcke Ängar

Dag 2

Onze eerste wandeling is 10 à 12 km lang. Het natuurreservaat Bräcke Ängar is gelegen aan de oever van het meer Bräcketjärnet. We gaan op zoek naar beverburchten en als de dikte van de ijslaag het toelaat wagen we ons ook op het meer zelf. In dat geval is iedereen voorzien van ijspriemen en gaat Johan voorop met een lange ijsprikker.

Dag 3 massief van de Baljåsen

Dag 3

Een korte verplaatsing met de minibus brengt ons bij het massief van de Baljåsen. Dit is de hoogste top van Dalsland, maar laat je niet afschrikken: hij is slechts 301 m hoog. Toch is het een wandeling met een licht avontuurlijke toets: het pad slingert over rotsen en wortels, met korte klimmetjes en afdalingen, Van verschillende plaatsen heb je een breed uitzicht op het weidse winterlandschap. Afhankelijk van het weer en sneeuwlaag maken we een kortere of langere ronde. Deze laatste leidt bijkomend naar het vliegvismeer Ängebytjärnet en het Kuvetjärn. De lengte van de wandeling varieert van 12 tot 18 km.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Dag 4 Sörknatten

Dag 4

Vandaag ondernemen we een mooie wandeling door Sörknatten, een natuurreservaat waar in 1984 de film ‘Ronja de Roversdochter’ werd opgenomen. In de zomer is het een wat ruig landschap met rotsachtige bodem, heide en dennen. Onder een sneeuwlaag oogt het allemaal wat lieflijker, maar de tocht over verschillende kleine toppen behelst nogal wat klimmen en dalen, goed uitkijken is dus de boodschap. De tocht is zo’n 14 km lang.

Dag 5 Eigen invulling

Dag 5

Vandaag lassen we een dag in zonder begeleiding. Aan de hand van een wandelbeschrijving maak je een mooie wandeling van ca. 16 km. Bij helder weer krijg je hier en daar mooie uitzichten. Verdwalen is geen optie, je bent hemelsbreed nooit verder dan 4 km van het hotel verwijderd en in geval van nood kan Johan te allen tijde met de auto ter plaatse komen. Hij zorgt ook voor een warme lunch, die ergens onderweg opgediend wordt!
Voor wie liever een dagje iets anders doet: vlakbij het hotel liggen enkele kleine skipistes, en ook langlaufen behoort tot de mogelijkheden.

Bij terugkeer in het hotel staat in de tuin een dampende Zweedse hot tub klaar om onze vermoeide ledematen te verwennen. Wie waagt het om een voet, been of meer door het wak in het ijs in het koude water onder te dompelen?

Dag 6 Vänernmeer

Dag 6

We rijden naar het Vänernmeer, een rit van ongeveer 3 kwartier. Dit is Europa’s tweede grootste meer, het is zo uitgestrekt dat je slechts bij uitzonderlijk helder weer de overkant kan zien. Je waant je eerder aan zee! We wandelen door Yttre Bodane, een natuurreservaat dat zich langs de oevers uitstrekt. Voor de kust liggen scheren en rotseilandjes. Daar waar mogelijk begeven we ons weer over het ijs om naar een van de eilandjes te wandelen. 8 tot 12 km.

+
Dag 7
+
Dag 8

Dag 7 Storspåret

Dag 7

Voor onze laatste – en met zijn 20 km ook langste – wandeling vertrekken we voor de deur van het hotel. Hier loopt het “Storspåret”, de lokale “grande randonnée”, tot het stadje Åmål. Dit is Dalslands ‘hoofdplaats’, dat je misschien kent van de film Fucking Åmål. Onderweg komen we langs verschillende meertjes met schuilhutjes. We keren terug met de bus.

Naast onze laatste avondmaaltijd kunnen de liefhebbers nog een nachtwandeling maken over het meer bij het hotel. Wanneer nagenoeg alles donker en stil is op het ijs, hangt er een bijzondere sfeer.

Dag 8 reisdag

Dag 8

Na het ontbijt zeggen we ons gezellige hotel vaarwel en rijden we naar het vliegveld van Götenburg. Eind van de ochtend en in de middag zijn er terugvluchten naar Amsterdam

Sneeuwschoen-wandelreis Zweden | Dalsland Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Hotelovernachting(-en) obv 2-pers kamer gedurende wandel arrangement
 • Alle maaltijden
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • Vervoer van en naar het vliegveld in Zweden
 • huur sneeuwschoenen
 • hot tub op dag 5
 • begeleiding, behalve op dag 5

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €150
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): €5 per persoon
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Sneeuwschoen-wandelreis Zweden | Dalsland files en detail


documenten & informatie


Info en bagage
Info en bagage


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!