Zuid-Limburg | Individueel

wandelvakantie-zuid-limburg-snowleopard-mooiewandeling-26
Niveau

Makkelijk
Reisduur
4 dagen
Aantal loopdagen
4 dagen
vanaf € 435,-

Een wandel 4 – daagse in Zuid-Limburg Geuldal en drielandenpunt.

het ‘buitenland’ in Nederland

Je bent op wandelvakantie in Nederland, maar waant jezelf elke dag in het buitenland. Dat is de beleving met deze wandel 4 – daagse vanuit Hotel Herberg ‘De Smidse’ in Epen. De wandeldagen worden gekenmerkt door adembenemende uitzichten, waarvan we normaal gesproken alleen in het buitenland genieten. Maar in Zuid-Limburg kan dat dus ook. Veel idyllische dorpen met vakwerkhuizen en afwisselende landschappen vormen het dagelijkse decor van deze reis. De tijd lijkt soms te hebben stilgestaan. Je maakt elke dag wél een paar honderd hoogtemeters. Dus neem je wandelstokken mee.

Vanuit ‘De Smidse’ wandel je iedere dag een andere windrichting op. Daarmee krijg je een goede indruk van de prachtige omgeving van het Geuldal. Je komt onder meer door de sfeervolle dorpen Mechelen, Gulpen, Slenaken, het ‘bergdorp’ Vijlen en over het drielandenpunt bij Vaals. Ook wandel jee enkele dagen een stukje door België. De omgeving is betoverend, met veel natuurschoon, typische Limburgse cultuur en gezellige terrasjes.

De locatie en accommodatie
Tijdens deze wandel 4 – daagse verblijf je in Herberg ‘De Smidse’; een bergschoen- en rugzakvriendelijk hotel met 24 bedden verdeeld over 10 eenvoudige, nette kamers. Je hebt heerlijke bedden, bloemetjesbehang en een rustieke sfeer, maar geen televisie of minibar op de kamer. Logeren als vroeger bij oma. Daar hoort een stevig en uitgebreid ontbijt in de Eetkamer bij. Een fantastisch uitzicht over het Geuldal, klassieke muziek en ouderwets gezellig porselein maken de beleving compleet.

 • Authentieke, nette accommodatie, met prachtig uitzicht en zonnig terras
 • Op loopafstand van het centrum van Epen (met terrasjes en winkeltjes)
 • Wandelingen direct vanuit de accommodatie; geen transfers
 • Vier wandelingen door het omringende heuvellandschap van de Geul
 • Bezoek aan drielandenpunt en tweemaal de grens met België over
 • Je wandelt stukken van het Krijtlandpad en de Route des Vins
 • Facultatieve verlenging mogelijk (tijdig reserveren is gewenst)

Zuid-Limburg | Individueel dag tot dag


Corona

Puur genieten en veiligheid staan bovenaan. Wij houden ons uiteraard volledig aan de regels en gaan er vanuit dat onze gasten deze ook in acht nemen: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand en blijf altijd thuis bij klachten.


Programma

Het programma dat wij aanbieden duurt 4 dagen. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van de programma onderdelen. Niks moet, alles mag. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rondom Epen. Vooral doen als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, compleet verzorgd met overnachtingen en maaltijden. Verlenging op de heen- of terugweg kan ook geregeld worden, maar reserveer dan wel tijdig. Epen en omgeving is heel populair en daarom starten we op zondag, met vervolgens rustige wandeldagen.

Dag 1
’s Ochtends kun je (de bagage) inchecken. Na een kop koffie of thee en de (eigen) lunch vertrek je rond 12.00 uur vanuit de Smidse voor een rondwandeling van circa 12 kilometer langs de voor de streek kenmerkende, mooie vakwerkhuizen. Door het heuvellandschap en langs de Geul, waar de bever zich nog echt laat gelden, wandel je naar Bommerig. Onderweg pauzeren je desgwenst in Camerig en Kuttingen. De wandeling door het coulissenlandschap en langs het hoger gelegen bos biedt schitterende uitzichten over de weilanden, met tot slot eventueel een bezoek aan de oude watermolen. Tegen het einde van de middag kom je terug om te genieten van een drankje en / of de ambachtelijke, zelfgemaakte Limburgse vlaai op het schitterende terras van ‘De Smidse’.

Dag 2
Na het ontbijt wacht je de pittige wandeling naar het drielandenpunt bij Vaals. De rondwandeling van 22 kilometer loopt over delen van het ‘Krijtpad’, door het Vijlenerbos en langs de grens met België. Halverwege de dag bereik je het drielandenpunt. Daar kan je de lunch nuttigen, van de omgeving en uitzichten genieten, of nog wat hoger komen door de uitkijktoren te beklimmen. Na de lunch vervolg je de weg door direct de grens met België over te steken onderweg naar Gemmenich en het buurtschap Tersaessen. Over de golfbaan loop je het Geuldal weer in op de terugweg naar ‘De Smidse’. Ook vandaag zijn prachtige uitzichten jouw deel.

Dag 3
Vandaag zie je veel kloosters, maar onderweg ook een zeer afwisselend landschap met vakwerkhuizen, typische Limburgse boerenhoeves, wijngaarden, holle wegen door het bos en glooiende weilanden. Tijdens deze rondwandeling loop je aanvankelijk langs De Geul, het snelst stromende riviertje van Nederland. Je wandelt langs de Selzerbeek en een deel van de Route des Vins bij Nijswiller. Onderweg lunch je in het veld. Op de Gulpenerberg geniet je van een prachtig uitzicht, voordat je richting Mechelen wandelt. Daar kan je kiezen voor een snelle weg terug (maximaal 16 kilometer), of een extra lusje (maximaal 21 kilometer) om via Schweiberg terug te keren in het centrum van Epen. Dalend zie je in de verte de uitlopers van de Eiffel en de Ardennen.

Dag 4
Deze wandeldag start opnieuw vanuit ‘De Smidse’. Je loopt zuidwaarts over een glooiend landschap met mooie vergezichten. Al snel steek je de grens met België over. In Teuven kan je de authentieke herberg Moeder de Gans bezoeken voor een drankje. Door het Roebelsbos keer je terug in Nederland, waar je afdaalt naar het intieme plaatsje Slenaken. Je nuttigt de lunch in het veld en maakt vervolgens een pittige klim om via Heijenrath en de Eperheide terug te keren in Epen. Deze rondwandeling is circa 17 kilometer en de laatste van dit arrangement. Je zijn dan rond om 15 uur terug, zodat degene die wat verder moeten reizen op tijd thuis kunnen zijn. Liefhebbers voor een hapje en drankje kunnen uiteraard nog even van het prachtige uitzicht vanaf het terras genieten.

Zuid-Limburg | Individueel Prijzen/Data


Start arrangement kan dagelijks. GEEN aankomst mogelijk tussen 10 januari en 13 februari.
Geef bij boeking de gewenste reisdata aan.


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto)


Prijs bij aankomst wo t/m za

De prijs voor het 4 – daagse programma bedraagt:

 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 500,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 435,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 470,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 400,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken

Prijs bij aankomst zo t/m di

De prijs voor het 4 – daagse programma bedraagt:

 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 470,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met douche / bad en toilet: € 390,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 415,- pp o.b.v. 1 persoon
 • 2 pk met wastafel (plus nette gemeenschappelijke douche / toilet): € 365,- pp o.b.v. 2 personen die samen 2-pk boeken

 

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Drie overnachtingen
 • Drie keer een gezond ontbijt en energierijke lunches (zelf samenstellen bij ontbijt)
 • Bij aankomst een uitmuntend drie gangen diner (a la carte)
 • Alle wandelroutes uitgeschreven en met GPX files
 • Reisscenario met toelichting op wandelingen en lokale, cultuurhistorische informatie
 • Co2 compensatie gehele reis
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Vervoer naar en van ‘De Smidse’ in Epen.
 • Koffie, thee, frisdrank en alcoholische drankjes
 • 2 x avondmaaltijd (U kunt zelf kiezen uit de vele mogelijkheden die Epen of omgeving biedt)
 • Toeristenbelasting
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Zuid-Limburg | Individueel files en detail


Praktisch

● De Smidse heeft heerlijke ruime terrassen met fantastisch uitzicht en gezamenlijke ruimtes waar je kunt ontspannen.
● Uiteraard ontvang je vooraf uitgebreide informatie w.o. routebeschrijving en paklijst
● ‘De Smidse’ ligt op 500m van het gezellige centrum van Epen
● Te bereiken met eigen vervoer richting Geleen / Heerlen A76, vanaf Simpelveld de N281 richting Nijswiller, Wahlwiller en Epen.
● Te bereiken met OV: NS-Station Maastricht en Arriva bus 57 richting Epen (45 minuten), vanaf het Centrum is het dan nog ongeveer 10 minuten lopen.

 

Geschiedenis De Smidse

We schrijven anno 1911. Het jaar dat Eli Heimans, de bioloog, een prachtig boekje schrijft over het betoverende Geuldal met zijn prachtige flora: “Uit ons Krijtland”. Vanaf die tijd heeft Epen zich ontwikkeld als toeristendorp. In ‘De Smidse” daarentegen is de tijd een beetje stil blijven staan. In 2007 neemt de 5e generatie Bessems het roer over. Yvo en Pauline, Ruud en Monique zorgen er met hun team voor dat De ‘Smidse’ een plek blijft waar het voor de wandelaar en natuurliefhebber goed toeven is. Je kunt er bijna altijd buiten in de zon zitten. Binnen in de herberg wordt er dan voor jou gekookt. Kortom: geen hectiek, rustig genietend van alles wat er om je heen gebeurt en al wandelend terug naar de basis.


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!