Pakistan: Nanga Parbat, Concordia en K2 basiskamp

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
25 dagen
Hoogste punt
5100m
Aantal loopdagen
16 dagen

LET OP! Vanwege het oranje/rode reisadvies mogen we deze reis momenteel niet uitvoeren!

De trektocht naar Concordia, de ’troonkamer van de berggoden’, is met de capaciteiten van een gewone bergwandelaar een goede mogelijkheid voor een eerste bezoek aan de bergen van Pakistan.
Alvorens de tocht naar de ’troonkamer’ te beginnen, maken we eerst een spectaculaire 3-daagse acclimatisatietocht naar het basiskamp van de Nanga Parbat (8125m, de op acht na hoogste berg op aarde).

Na dit indrukwekkende ‘opwarmertje’ reizen we door naar Skardu en Askoli, waar we ons klaarmaken voor de 13-daagse trekking naar het K2-basiskamp. Gedurende de aanloop over de Baltoro-gletsjer blijft het Karakoram-gebergte ons verbazen. Er verschijnen steeds meer schitterende grillige toppen, zoals de granieten spitsen van de Trango Towers, de Baltoro Cathedrals en de Lobsang Spire.

De bergen worden steeds hoger en aangekomen in ons hoogste kamp op de uitgestrekte ijsvlakte Concordia, weten we ons omringd door een aantal van de hoogste bergen ter wereld, waaronder K 2 (8611m), Broad Peak (8047m) en Gasherbrum IV (7924m).


Pakistan: Nanga Parbat, Concordia en K2 basiskamp dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Pakistan kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De lokale gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

01: vlucht NL/B – Islamabad
02: aankomst in Islamabad, briefing, rest van de dag vrij
03: vervoer per bus via de Karakoram Highway (KKH) naar Chilas. (1100m,11-12 uur)
04: rit naar Fairy Meadows nabij de Nanga Parbat (3800m, 2-3uur)
05: trek naar Nanga Parbat BC, terug naar Fairy Meadows.
06: fraaie rit van Raikot naar Skardu (2200m)
07: vervoer per jeep van Skardu naar Askoli.(3000m,6-7uur)
08: lopen van Askoli naar Jhola (3300m, 4-5uur).
09: lopen van Jhola naar Paiyu (3500m, 5-6uur)
10: rust/acclimatisatiedag dag.
11: lopen naar Urdukas (4150m, 6-7uur).
12: lopen naar Goro II (4380m 5-6uur).
13: lopen naar Concordia (4650m 4-5uur).
14: rustdag
15: excursie naar voet van de K2 (5135m,ca. 9uur)
16: lopen van Concordia naar Goro II (4380m, 3uur)
17: lopen van Goro II naar Urdukas (4150m, 5uur)
18: lopen van Urdukas naar Paiyu (3500m, 4uur)
19: lopen van Paiyu naar Jhola (3300m, 4uur)
20: lopen van Jhola naar Askoli (3000m, 4uur)
21: Terugreis naar Skardu (6-7uur)
22: Terugvlucht naar Islamabad*
23: Islamabad*
24: Debriefing
25: Transfer naar luchthaven voor terugvlucht naar Nederland

* In het geval dat binnenlandse vlucht door bijv. slechte weersomstandigheden niet mogelijk is, rijden we in twee dagen met de bus van Skardu via Chilas naar Islamabad.

Dag 1 en 2: vertrek vanuit NL/B en aankomst in Islamabad op het vliegveld nabij Rawalpindi. Vervoer per bus vanaf het vliegveld naar het Regency Hotel of Guesthouse Islamabad. Briefing bij Alpine Club. Dag verder vrij te besteden.

Dag 3: Vervoer per bus van Islamabad naar Chilas. Afstand ca. 450km. We rijden naar het noorden over de Karakoram Highway (KKH) door de Punjab over de heuvels in de westelijke Himalaya.
Vanaf Thakot begint de ‘echte’ KKH, die vervolgens langs de rivier de Indus loopt. Het landschap wordt gekenmerkt door groene vlaktes en met loofbomen begroeide heuvels.
Na Besham, gelegen op ca. 250km van Islamabad, wordt het landschap steeds ruiger. We bereiken Chilas na ongeveer 12 uur rijden, gerekend vanaf vertrek uit Islamabad. Er wordt overnacht in het Panorama Hotel of Shangrila.

Dag 4: Vroeg ochtendvertrek naar de mooie Fairy Meadows aan de voet van de imposante Nanga Parbat (8125m), de negende hoogste berg ter wereld. Vanaf Raikot zullen we de adembenemende rit richting Tato vervolgen per 4WD jeep. Dan begint het eerste deel van de trekking. We laden spullen op en klimmen geleidelijk naar het schitterende Fairy Meadows (3030m), van waar we prachtig uitzicht hebben op de Nanga Parbat.

Dag 5: Na een vroeg ontbijt starten we de tocht naar het Nanga Parbat basiskamp. Eerst lopen we door dichte pijnboombossen, later over uitgestrekte weiden, langs beken en over de Ganalo gletsjer Ganalo. We lunchen in het beroemde Raikot basiskamp (3967m) met uitzicht op vele meer dan 7000 meter hoge bergtoppen. Na de lunch lopen we dezelfde mooie weg terug naar Fairy Meadows.

Dag 6: We lopen terug naar het dorpje Tato of zo ver als de weg op dat ogenblik begaanbaar is voor jeeps. Bij Raikot stappen we weer in de bus en rijden door naar Skardu in de mooie Kachura Vallei.
Deze magnifieke rit leidt ons om het Nanga Parbat massief dat elk jaar door de botsing van het Aziatische en het Indiase continent nog 10cm groeit. Kort na onze eerste ontmoeting met een 8000m hoge berg zullen we voor het eerst het Karakoram gebergte met zijn ruige en scherpe pieken zien. We buigen af naar het oosten richting Tibet en komen aan in het geheimzinnige land dat in het verleden „Klein Tibet“ genoemd werd en tegenwoordig als Baltistan bekend staat. We volgen de rivier de Indus tot we in Skardu (2200m) aankomen, waar we overnachten in het Concordia Hotel of het Masherbrum Motel.

Dag 7: Vervoer per jeep van Skardu naar Askoli. De afstand bedraagt ca. 125 km, waar we ongeveer 7 uur over zullen doen. De route voert door de Shigar-vallei en we volgen de Shigar-rivier stroomopwaarts door een woestijnachtig gebied. Links van de route is het Haramosh-gebergte te zien. Na het dorp Tandara buigt de route af naar het noordoosten en volgen we de Braldu-rivier tot Askoli (3000m), het laatste dorp dat we passeren.

Dag 8: Vandaag lopen we in ongeveer vijf à zes uur van Askoli naar Jhola (3300m). Onderweg passeren we Korophon, dat aan het einde van de Biafo-gletsjer ligt. Dit gebied was vroeger een zeer bosrijke streek. Helaas is het gebied door houtkap een stuk kaler geworden. De route naar de Baltoro-gletsjer loopt eerst gedeeltelijk langs de Braldu rivier. Er moet een kletter-passage worden ‘overwonnen’. We volgen de Biafo rivier tot waar de Biafo en de Dumordo rivier samenkomen. Daarna steken we bij Jhola de Dumordo rivier over. Tot voor kort gebeurde dit in een wankel houten bakje, dat door de lokale bevolking langs een kabelbaan naar de overkant werd getrokken. Tegenwoordig is er een hangbrug over de Dumordo. Aan de andere kant van de rivier slaan we ons kamp op.

Dag 9: We volgen de Dumordo tot waar deze samenkomt met de Biaho-rivier. Vervolgens lopen we langs de Biaho-rivier. Het pad is niet overal even eenvoudig. We klimmen naar een schitterend uitzichtpunt, vanwaar we op de monding van de Baltoro gletsjer kijken en in de verte de Cathedral Towers en links daarvan de beroemde piramide van de K2 zien. De dag eindigt in de oase van Paiyu (3500m), gelegen tegenover de eindmorenes van de Baltoro. Paiyu ligt op de oude zouthandelsroute (Paiyu betekent in het Baltische dialect ‘zout’). Naar het noorden kijkend, verheffen de Paiyu Peak (6600m) en Choricho (6756m) zich voor ons.

Dag 10: Rust/acclimatisatiedag dag. Meestal wordt er hier een traditionele maaltijd geserveerd en is er een groot feest waarbij iedereen wordt uitgenodigd mee te zingen en te dansen om het kameraadschap tussen alle leden van de groep (dragers, koks, gids en deelnemers) in te luiden.

Dag 11: We lopen naar het begin van de Baltoro-gletsjer. We steken eerst een aantal bergbeken over, dalen af naar de vlakte tegenover de gletsjerpoort en klimmen omhoog om op de Baltoro te komen. De gletsjer is hier bedekt met puin en rotsblokken. Vlak voorbij de Liligo-gletsjer hebben we schitterend uitzicht op de Uli Biaho (6417m) en de Great Trango Tower (6286m) met hun indrukwekkende granietwanden bij Khubersay (Khoburtse, 3900m). Het pad loopt vervolgens tussen de gletsjer en de bergwand. Vanaf het zuidoosten verenigen zich twee zijgletsjers met de Baltoro. We omzeilen eerst deze zijgletsjers, belanden weer op de Baltoro en bereiken Urdukas via een steile klim door de bergweiden (4150m).

Dag 12: Het landschap wordt eerst gekenmerkt door enorme granietblokken met uitzicht op alle Trango torens met inbegrip van ‘Nameless Tower’ met zijn hoogste granietwand ter wereld. Dan komen we in het ruige gletsjerlandschap en lopen over het midden van de Baltoro. De route is relatief niet moeilijk en gaat over morenekammen en –dalen. We zien de zogenaamde zeilen van Baltoro, zoals de typische ijskammen wel worden genoemd. Onderweg kunnen we de toppen van het Masherbrum-massief zien, aan onze rechterhand de Masherbrum (7821m) en de Biarchedi (6781m) en links van de gletsjer boven de Biange gletsjer de Muztagh Tower (7273m). We overnachten in Goro II (4380m).

Dag 13: We passeren de Biarchedi-gletsjer aan onze rechterhand. Pal voor ons is het Gasherbrum-massief te zien met nummer 1 (8068m) als absolute topper en schuin rechts de Chogolisa’s 1 (7665m) en 2 (7654m) en het Baltoro-massief.
Als we in de buurt komen van Concordia (4650m), zien we ten noorden van ons de Palchan Kangri of Broad Peak (8047m). Concordia behoort tot één van de meest spectaculaire uitzichtpunten ter wereld (NB op vier van de veertien achtduizenders). Vanaf de campsite hebben we uitzicht op de imposante piramide van de op één na hoogste berg op aarde, de K2 (8611m).

Dag 14: Rustdag

Dag 15: Een zware excursiedag van 9 uur, die echter zijn weerga niet kent. Vanuit Concordia, waar de Baltoro en Godwin Austen-gletsjer samenkomen, gaan we naar de voet van de K2 op 5100 meter hoogte. Naarmate we dichter bij de K2 komen dringt langzaam de enorme omvang van deze kolos tot ons door (8611m).

Dag 16: Vandaag verlaten we dit uitzonderlijke gebied van bergreuzen weer en lopen terug over de Baltoro-gletsjer. Komende vanuit deze richting, biedt de tocht ons een geheel nieuwe blik op de ons omringende toppen. We kamperen wederom bij Goro II (4380m).

Dag 17: Met het zicht op de prachtige granieten Trango-torens wandelen we richting Urdukas (4150m).

Dag 18: Er wacht ons een flinke afdaling, om vervolgens langs de zijgletsjers weer op het pad langs de Baltoro gletsjer te belanden. Via Liligo lopen we naar het einde van de Baltoro-gletsjer, dat door verspreid liggende rotsblokken en door de gletsjer voortgestuwd en ‘opgeschept’ puin gemarkeerd wordt. We dalen hier af en steken de vlakte onderaan de gletsjer over, waarna we weer omhoogklimmen. We overnachten in de oase bij Paiyu, in de schaduw van de Paiyu Peak (6600m) en de Choricho (6756m).

Dag 19: Met de Biaho-rivier aan onze linkerhand, wandelen we ca. 3 uur naar Skam Tsok (3300m). We vervolgen onze route langs de Biaho-rivier tot we bij de uitmonding van de Dumordo-rivier aankomen. Deze volgen we stroomopwaarts tot aan de hangbrug bij Jhola (3300m).

Dag 20: We steken de hangbrug over. Dan volgt de lastige passage langs de rotswand. We lopen langs de Braldo-rivier naar Korophon (3000m), aan de rand van de bekende Biafo-gletsjer, en door naar Askoli (3000m). Voor de laatste maal slaan we ons kamp op.

Dag 21: Per jeep worden we terug de “beschaafde wereld” ingevoerd, over de lange, hobbelige en stoffige weg naar Skardu, waar we van de luxe van een heus bed en vooral een warme douche genieten! Napraten doen we op het terras van het hotel met een magnifiek uitzicht op de Indus-delta.

Dag 22: Vandaag vliegen we terug naar Islamabad. Indien de weersomstandigheden het vliegen niet mogelijk maken, gaan we per bus terug via Chilas naar Islamabad.

Dag 23: Rustdag in Islamabad of busreis Chilas-Islamabad.

Dag 24: Vrije dag Islamabad en debriefing bij de Alpine Club.

Dag 25: Vertrek naar Nederland.

N.B. Reizen naar en door Pakistan kunnen door situaties van overmacht hinder ondervinden dan wel niet uitvoerbaar zijn. Onder overmacht kan o.a. verstaan worden: politieke als ook veiligheidsomstandigheden van de locale of nationale overheid die van invloed kunnen zijn op de toegang tot Pakistan of het bereizen van de route zoals gepland. In het geval de reis door één van bovenstaande redenen niet door kan gaan, zal er een alternatief aangeboden worden.

Pakistan: Nanga Parbat, Concordia en K2 basiskamp Prijzen/Data


Aantal deelnemers:
Minimum aantal deelnemers: 10

Inclusief/exclusief


 • Vlucht Skardu-Islamabad (mits mogelijk, anders busrit over land)
 • Transfers Skardu - trektocht begin v.v.
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Hotelovernachting(-en) obv 2-pers kamer gedurende wandel/expeditie arrangement
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Overnachtingen in lodges
 • Overnachtingen in lodges (incl maaltijden)
 • Engelssprekende gids(en)
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits
 • NL reisleider vanaf 10 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)

Pakistan: Nanga Parbat, Concordia en K2 basiskamp files en detail


documenten & informatie


Visum Pakistan
Visum Pakistan

Info volgtReisinformatie
Reisinformatie

Volgt

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!