Wandelreis Bulgarije | het Pirin- en Rilagebergte

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
8 dagen
Hoogste punt
2925m
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 950,-

Geniet van de mooiste en meest uitdagende berggebieden van dit verrassende Balkanland. We brengen het Pirin- en Rilagebergte samen in een compacte reis waarin je ook nog wat cultuur van Bulgarije kunt opsnuiven. Onze route doorkruist nationale parken met brede alpenweiden en grillige bergtoppen, gletsjermeren, steenrivieren en zeldzame flora en fauna.

We beklimmen de hoogste toppen van de Balkan, de Musala (2925 m) in het Rila Gebergte en de Vihren (2914m) in de Pirin, waarbij je fantastische uitzichten hebt op een groot deel van de Bulgaarse bergketens. We overnachten in hotelletjes en pensions van waaruit we de wandelingen ondernemen. We lopen elke dag met alleen een dagrugzak. Tussen beide gebergten bezoeken we het Rila klooster, door UNESCO erkend als werelderfgoed en één van de bekendste bezienswaardigheden van Bulgarije.

 • mooiste en meest uitdagende berggebieden van dit verrassende Balkanland
 • alpenweiden en grillige bergtoppen, gletsjermeren, steenrivieren en zeldzame flora en fauna.
 • brede alpenweiden, grillige bergtoppen, gletsjermeren, steenrivieren en zeldzame flora en fauna.
 • Rila klooster, door UNESCO erkend als werelderfgoed

Wandelreis Bulgarije | het Pirin- en Rilagebergte dag tot dag


 

Reisschema

Dag Programma Wandelen (uur) Stijgen/dalen (meter)
1 Amsterdam – Sofia – Bansko
2 Naar de top van de Polezhan (2851m) 5 650 / 650
3 Yulen Natuurreservaat 6 / 7 700 / 1100
4 Beklimming van de Vihren (2914m) 6 / 7 1000 / 1000
5 Het Rila Klooster 3 300 / 300
6 Rilagebergte: Seven Rila Lakes 6 / 7 800 / 1200
7 Beklimming Mt. Musala (2925 m) 6 750 / 750
8 Transfer Govedartsi – Sofia Airport – vlucht naar Amsterdam
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam – Sofia – Bansko

Dag 1

Na aankomst in Sofia ontmoeten we onze Engelssprekende Bulgaarse gids, aansluitend transfer naar Bansko. Bansko is een pittoresk stadje aan de voet van het Pirin Gebergte en in de winter een populair skioord. De komende drie dagen zullen we vanuit hier onze wandelingen ondernemen. Overnachting in een hotel.
Transfertijd van luchthaven Sofia naar Bansko: plm 2 uur en 3 kwartier.

Naar de top van de Polezhan (2851m)

Dag 2

We nemen de stoeltjeslift naar de Bezbog Hut, ons uitgangspunt voor de wandeltocht naar de top van de Polezhan (2851m), de op 4 na hoogste van de Pirin. Wij maken gebruik van de klassieke route via de noordoostelijke rand, een niet al te moeilijke en steile route. De laatste 15 minuten zijn even pittig, maar het panorama vanaf de top is adembenemend. We zijn omringd door drie groepen van bergmeren – Disilishki in het noorden, Pole Zanski in het zuiden en Strazhishki in het westen – en wij hebben uitzicht over liefst 17 prachtige gletsjermeren. Overnachting in ons hotel in Bansko.
Wandelen: 5 uur
Stijgen / dalen: 650m / 650m

Yulen Natuurreservaat

Dag 3

Vandaag bezoeken we één van de meest pittoreske delen van de Pirin: het Banderishka Merengebied. Dit gebied telt wel 16 bergmeren en terwijl we omhoog wandelen komen de meren één voor één tevoorschijn. We bereiken het ongerepte Yulen natuurreservaat en dalen af naar de Demyanitsa Hut. Onderweg komen we opnieuw langs een aantal schilderachtige bergmeertjes, de Todorini Ochi. Via een schaduwrijke pad langs de Demyanitsa rivier bereiken we ons eindpunt van vandaag. We overnachten weer in ons hotel in Bansko.
Wandelen: 6-7 uur
Stijgen / dalen: 700m / 1100m

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Beklimming van de Vihren (2914m)

Dag 4

Vandaag zullen we proberen de Mt. Vihren te beklimmen. Dit is de op één na hoogste berg van Bulgarije en de hoogste in de Pirin. Een mooi pad loopt steil omhoog langs de Golyam Kazan cirque die begrenst wordt door de 400 meter hoge vertikale noordwand van de Mt. Vihren. Dit is een karstgebied met vele zeldzame endemische planten zoals de lokale edelweiss. Kleine groepjes Balkan Chamois, een soort antilope-geit, kun je onderweg spotten. Na een inspannende klim bereiken we de top en kunnen we genieten van een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen.
Wandelen: 6-7 uur
Stijgen / dalen: 1000m / 1000m

Het Rila Klooster

Dag 5

We nemen afscheid van het Pirin Gebergte en gaan op weg richting het Rila Gebergte. Onze eerste stop is het Rila-klooster, dat een plaatsje heeft op de UNESCO lijst met werelderfgoed. Achter 20 meter hoge muren liggen de kloostergebouwen, een kerk en een kapel met waardevolle muurschilderingen. De buitengewone fresco’s in de centrale kerk vormen een galerij van meesterstukken van Renaissance Kunst wat je doet denken aan de Sixtijnse Kapel in Rome. Vervolgens gaan we naar de bijzondere zandformaties van de Stob Pyramiden waar we een kleine wandeling maken. Als de tijd het toelaat brengen we nog een bezoek aan de Skakavitsa waterval. We overnachten in Panichishte Resort.
Wandelen: 3 uur
Stijgen / dalen: 300m / 300m

Rilagebergte: Seven Rila Lakes

Dag 6

Dit is misschien wel het mooiste deel van het Rila gebergte. We stijgen over een schaduwrijk pad naar de open en alpine zone van de bergen, naar een mooie cirque op een hoogte tussen 2100 en 2500 meter. Hier verkennen we de beroemde gletsjermeertjes, die elk genoemd zijn naar hun meest karakteristieke kenmerk, zoals The Kidney Lake, The Twin Lake, The Trefoil Lake etc. Op een mooie dag zijn de uitzichten vanaf het hoogste meer op de meertjes onder ons en de bergwanden indrukwekkend en we kunnen zelfs het Rila Klooster zien liggen. We passeren ook de Malyovitsa (2729m) die bekend staat als de bakermat van het Bulgaarse rotsklimmen en bergbeklimmen. We overnachten in een familiehotel in het dorp Govedartsi.
Wandelen: 6-7 uur
Stijgen / dalen: 800m / 1200m

+
Dag 7
+
Dag 8

Beklimming Mt. Musala (2925 m)

Dag 7

Het doel vandaag is het beklimmen van de hoogste berg van Bulgarije en de hele Balkan: de Mt. Musala. Ondanks de hoogte is het op een paar steilere passages na niet een erg zware dag. Het eerste stuk omhoog gaan we met een lift naar de Yastrebets Peak waar onze wandeling begint. We kunnen bijna de hele dag genieten van de kartelige kammen van het massief van de Mt. Musala terwijl we langs de rotsige cirques, gletsjermeertjes en berghutten naar de top lopen. We worden beloond met een prachtig uitzicht op de scherpe pieken van de Pirin, Vitosha en Sredna Gora bergen en de ronde vormen van de Rodopi bergen en de langgerekte Balkan.
Wandelen: 6 uur
Stijgen / dalen: 750m / 750m

Transfer Govedartsi – Sofia Airport – vlucht naar Amsterdam

Dag 8

Na het ontbijt rijden we In ongeveer 1,5 uur naar de luchthaven van Sofia en checken we in voor de vlucht naar Amsterdam.

Wandelreis Bulgarije | het Pirin- en Rilagebergte Prijzen/Data


 


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto). 

18 aug t/m 25 aug 2024
Wandelreis Bulgarije | het Pirin- en Rilagebergte
€ 950,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • vanaf 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee
 • begeleiding door Engelssprekende (Bulgaarse) gids
 • alle groepstransfers
 • alle overnachtingen in hotels/ pensions
 • maaltijden: op dag 1 diner, op dag 2 t/m 7 ontbijt en diner en op dag 8 ontbijt
 • entree Rila Klooster / museum
 • tickets voor de stoeltjesliften
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Co2 compensatie gehele reis: dus zowel vlucht als totale landarrangement!

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Bij 4 of 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan maar met bijbetaling van € 125,- p.p.
Niet bij de reissom inbegrepen
 • lunches / lunchpaketten (± € 66)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • toeslag 1-persoonskamer: € 160,-

Wandelreis Bulgarije | het Pirin- en Rilagebergte files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Er is geen visum nodigInformatie
Informatie

Download hier de praktische informatieDownload


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!