Wandelreis Roemenië | Transsylvanische Alpen

Wandelreis Roemenië Transsylvanische Alpen Retezat | Snow Leopard 15
Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
14 dagen
Hoogste punt
2535m
Aantal loopdagen
10 dagen
vanaf € 1,-

Roemenië is een super interessant land, zowel qua geschiedenis, cultuur als natuur. Op dat laatste zal bij deze reis de nadruk liggen. Het centrale deel van Roemenië heet Transsylvanië, van oudsher het vlakke deel aan de overkant van de “bossen” (Silva). Het wordt omringd door een flink aantal te onderscheiden berggebieden waarvan de hoogste toppen in de zuidelijke ketens liggen. Op deze reis doen we de mooiste tochten in 4 bergketens: Çiukas, om even prettig in te lopen, Een oversteek over een steile route van de spitse Piatra Craiului om te wennen aan de ongepolijste paden, een doorgaande 4-daagse ruige tocht door de Fagaraš Mountains en last but not least 3 ruige dagen in de Retezat Mountians. Tussendoor verblijf je in sfeervolle hotels in de prachtige middeleeuwse binnensteden Brašov en Sibiu en we hebben aan het eind van de reis een volle dag om in Boekarest rond te neuzen. Dus ook tijd en aandacht voor de lange en turbulente geschiedenis van dit relatief “nieuwe” land.

 

De natuur in Roemenië is -net als in de meeste voormalig Oost Europeese landen- overweldigend. Uitgestrekte bossen met beren, lynxen, wolven (daar hoef je overigens geen grote angst voor te hebben want de beesten zijn schuw) en grote leegtes en bergtoppen tot boven de 2500 meter.  De bergtochten zijn niet voor ongeoefende wandelaars en met enige regelmaat zul je ook tot 8 uur op een dag wandelen. De paden zijn vooral boven in ruig waarbij je soms kleine stukjes op handen en voeten vooruit moet zien te komen. Hier en daar hangen kabels of kettingen ter beveiliging maar het is op gezette tijden toch goed opletten geblazen. De groep wordt daarom ook altijd begeleid door een Roemeense berggids en een Nederlandse reisleider. Tijdens de 3½ dag lopen door de Fagaraš moet je naast wat kleren, toiletartikelen en wat lunchsnacks voor de zekerheid ook een matje en een slaapzak meenemen. Niet alle hutten kunnen vooraf worden gereserveerd en als er bedden te kort zijn dan slaap je op de grond in de eetzaal.

 • interessant, zowel qua geschiedenis, cultuur als natuur.
 • de mooiste tochten in 4 bergketens
 • sfeervolle hotels in de prachtige middeleeuwse binnensteden Brašov en Sibiu
 • Uitgestrekte bossen met beren, lynxen, wolven
 • grote leegtes en bergtoppen tot boven de 2500 meter.

Wandelreis Roemenië | Transsylvanische Alpen dag tot dag


1 via lopen stijgen dalen
2 Boekarest Brasov hotel
3 Ciucas Peak Brasov hotel 5 760 560
4 Piatra Craiului Brasov hotel 7 a 8 1320 1230
5 Sambetei monastery Sambetei Hut berghut 2,5 655 0
6 Moldoveanu Peak Podragu Hut berghut 8 a 9 1700 1050
7 Balea Lac hotel 6 880 940
8 Negoiu Peak Negoiu Hut berghut 7 a 8 1080 1560
9 Porumbacu Sibiu hotel 2,5 40 850
10 Rausor pension
11 Pietrele hut berghut 7 1350 1050
12 Peleaga en Papusa Pietrele hut berghut 7 1350 1050
13 Rausor/Sibiu Boekarest hotel 2,5 400 600
14 Boekarest hotel
sightseeing Amsterdam
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Ams- Boekarest-Brasov

Dag 1

Het vliegveld van Boekarest ligt aan de noordkant van de stad. Boekarest zelf zullen we aan het eind van de reis gaan bekijken. Tijdens de transfer naart Brașov hoef je daarom niet eerst de hele stad door. Je rijdt meteen het platteland op van de provincie Wallachië met die kleine dorpjes waarbij je nog heel regelmatig ziet dat mensen met paardenkarren landbouwprodukten vervoeren. Al gauw rij je de bergen in. Over een kleine pas, door een smal dal bereik je uiteindelijk het aan de overkant van de bosrijke bergen gelegen Transsylvanië met de prachtige historische stad Brașov. Dit is onze uitvalsbasis voor onze tochten gedurende de komende twee dagen. Er zijn verschillende vluchten op verschillende tijden naar Boekarest. Wanneer de vlucht op tijd is hebben we wat extra tijd om bijvoorbeeld het kasteel van Sinaia te bezichtigen. In Brașov overnachten we in een historisch pand waar al sinds jaar en dag een hotel is gevestigd. Zo’n 100 jaar geleden ging dit hotel door voor het meest chique hotel van oost Europa. Het ligt midden in het fraaie historische centrum en je loopt zo het voetgangers gebied in om lekker uit te gaan eten in één van de talrijke restaurants. Aan het centrale plein met de mooie kathedraal is misschien wel de leukste plek.

Çiukas Mountains

Dag 2

Het ontbijt(buffet) gebruik je in het aangrenzende restaurant dat nog een bijzonder charmante indeling en inrichting heeft van 100 jaar geleden. Na het ontbijt rijden we in 1 à 1½ uur naar het begin van de eerste wandeling. Aan de oostrand van de stad zie je de wijk waar Roma (ook wel: zigeuners of  gypsies) huizen. Meer over deze groep  mensen van wie herkomst en geschiedenis toch nog niet helemaal ontrafeld is, kun je vinden op wikipedia. We worden afgezet op een pas en vandaar stijgt een breed pad de Çiukas bergen in. Het is een prachtige niet al te moeilijke route over bergweiden en bospaden. Hier en daar heb je een mooi zicht op de valleien in de omgeving met evenzovele doorkijkjes naar kleine dorpjes of stadjes. Na wat ups en downs contour je rond wat loodrechte rotstorens waarna je op een plateau komt met een glooiend oppervlak.  Het landschap is hier opener. Op een bepaald moment loop je tegen een grote rotswand aan en dan heb je de keus: of je loopt onderdoor naar de berghut, of je stijgt in ongeveer 25 minuten naar de top van de Çiukas-keten vanwaar je natuurlijk een fantastisch uitzicht hebt op de hele omgeving.  De hut is behoorlijk luxe en je kunt er wat eten en drinken. Het is dan vervolgens nog 6 km steil afdalen over een jeepweg naar de plaats waar je weer wordt opgehaald. Eventueel kun je ook een jeep huren om je naar beneden te laten brengen. ’s Avonds krijg je de gelegenheid om een excursie te maken naar de hut van waaruit je de beren kunt gadeslaan. 100% kans dat je meerdere beren ziet. Extra kosten € 45,- p.p.

Piatra Craiului

Dag 3

Piatra Craiului is een heel andere kleine bergketen ten westen  van Brașov. Het is steil met een scherpe kam en we steken over van de ene kant naar de andere. Deze tocht is voor mensen die al ervaring hebben met bergwandelen. Mocht je dat niet hebben of niet zo houden van steile paden dan kun je voor vandaag een alternatieve wandeling doen en/of het “Dracula”kasteel van Bran bezoeken. We worden afgezet langs de weg en starten de wandeling langzaam omhoog lopend. Na een half uur bereiken we een klein kerkje en omdat het zondag is, is er waarschijnlijk een dienst gaande, waarbij de aanwezigen prachtig zingen en aandachtig luisteren naar de priester. Vanaf de kerk duiken we het bos in en we klimmen in eerste instatie naar een uitzichtspunt bij een shelter. Daarna wordt het terrein steiler en de paden smaller. Het is heel erg spectaculair lopen langs loodrecht oprijzende rotswanden en naar mate je dichter bij de top komt is het ook nog een stuk puin stampen terwijl je hier en daar ook wat struikgewas opzij moet duwen. Natuurlijk is er weer een mooi uitzicht op de top waarna de afdaling volgt. Het pad is iets beter maar de steilte is er niet minder om: uitkijken voor struikelen dus!  600 Meter lager ligt de hut Cabana Curmatura, weer een heerlijk punt om even bij te komen en wat te eten en te drinken. Daarna is het uitlopen over mooie glooiende bergweiden waar herders in de zomer wonen en dan nog een laatste stuk door het bos naar beneden naar de weg. Hier worden we weer opgewacht voor de transfer naar het hotel in Brașov.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Făgăraș Mountains

Dag 4

Onder weg naar de Făgăraș mountains stoppen we nog even bij een oude molen waarvan de oude eigenaar nog interessante verhalen kan vertellen. Daarna rijden we door naar de plaats waar we worden afgezet. Het eerste stuk is vrij vlak over een berijdbare weg maar al snel gaat dat over in een stijgend pad door bossen en langs een rivier. Het is een vrij smal dal met hoogoprijzende bosrijke bergflanken. Daar waar het landschap zich opent, vinden we de Sambatei hut waar we zullen overnachten. Er zijn een aantal meerpersoons kamers allemaal met stapelbedden. De matrassen zijn goed en er zijn dekens waar je misschien liever niet onder wil slapen. Daarom is het toch goed om zelf ook een slaapmatje bij je te hebben en een slaapzak. Dat geldt in mindere mate voor deze hut maar zeker wel voor de hut waar we morgen zullen overnachten. Bovendien geeft het extra veiligheid voor het geval het weer omslaat en we boven in de bergen ergens in een bivak moeten overnachten. In de hut kunnen we ook de maaltijden gebruiken. Het is allemaal aan de primitieve kant maar toch prima te doen. Wassen doe je onder de kraan of in de beek buiten. Je draagt op dit deel van de reis je eigen rugzak met kleding, wat voeding, een slaapzak en matje. Je kunt met ongeveer 10-12 kg wel volstaan.

Moldoveanu Peak

Dag 5

Vandaag wordt één van je topervaringen in deze bergketen. We staan vroeg op want het belooft een lange dag te worden met veel stijgen en dalen. Het eerste uurtje gaat het vrij geleidelijk omhoog maar daarna stijgt het pad steil naar de kam van de keten (2175m). Daarna volgen we de kam van de hoofdketen van de Făgăraș. Het pad golft op en neer met hoogteverschillen tussen 100 m en 250 m steeds heb je of links of rechts of aan beide kanten prachtige uitzichten in de dalen en de bergketen verderop. Op een enkele plaats is er een noodhut, waar we in geval van slechte weeromstandigheden kunnen schuilen. Op sommige stukken is het pad nogal ruig en steil waarbij je soms een beetje op handen en voeten moet gaan. Een hoog punt heet Vesta Mare op 2522 meter. De hoogste top van Roemenië, Moldoveanu (2544m), ligt ongeveer 20 minuten gaans hiervandaan, van de hoofdkam af naar het zuiden. Na de top dalen we weer af en het gaat dan weer verder met up en down. Na een paar uur zie je plots rechts beneden je de Podragu Hut liggen. Deze hut ligt in “the middle of nowhere” en er is geen communicatie mogelijk. Er zijn wel veel bedden maar of ze bezet zijn op een bepaalde dag is maar de vraag en toewijzing van de bedden gaat op first come, first serve basis. Er bestaat gerede kans dat je op de vloer van de eetkamer moet slapen en voor deze gelegenheid komen je slaapzak en matje erg goed van pas. In de Roemeense berghutten is het meestal heel gezellig en iedereen doet zijn best om een goede sfeer te creëren. Diner en ontbijt kunnen in de hut worden besteld.

Balea Lac Hut

Dag 6

Vanuit de hut stijgen we eerst weer een paar honderd meter om op de kam te komen. Daarna is het weer omhoog en omlaag en hier en daar een klein stukje steil. De hellingen zijn met gras begroeid en erg geschikt om schapen te weiden. We zullen dan ook met enige regelmaat een grote kudde passeren. Hier moeten we wel wat voorzichtig zijn i.v.m. de waakhonden. Misschien dat er vroeg in het seizoen -tot half juli- nog wat sneeuwresten liggen en daarvoor is het handig om kleine stijgijzertjes bij je te hebben. Verder lopen we langs een prachtig bergmeertje dat luistert naar de naam Capra. Iets verderop zie je beneden je de trans-făgăraș highway, de enige weg die de bergketen oversteekt. Aan het meer Balea Lac bevinden zich een grote parkeerplaats, wat hotelletjes, restaurants en kraampjes met souvenirs en lekkernijen. Heerlijk om weer eens in een “normale” kamer te slapen met een warme douche!

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Negoiu Peak (2535m)

Dag 7

We steken de weg over en beginnen weer met een stijging naar de kam. Het landschap is prachtig en ruig. Hopelijk zien we wat wild in deze regio zoals grote bergmarmotten en/of  berggeiten of gemzen. Hier en daar is het pad niet echt makkelijk en kleine stukjes voeren je langs rotswanden en richels. Nooit gevaarlijk maar als je het niet gewend bent, vind je het misschien wel lastig. Gelukkig zijn er altijd 2 begeleiders bij: de Roemeense berggids en de Nederlandse reisleider. Op één plek hangt er een ketting over een lengte van ongeveer 10 meter omdat je daar door een nauwe doorgang de kamoversteek gaat bereiken. Op ongeveer ¾ van de tocht ligt de Negoiu Peak, die met 2535 meter de tweede hoogste berg is in Roemenië. Vanaf de top zie je het doel van vandaag al liggen: de Negoiu Hut. Dit is van de berghutten de meest luxe tot nu toe. Er zijn 2-persoons kamertjes en als je gelukt hebt een warme douche. De afdaling vanaf de top gaat langzaam omdat je rustig door terrein met enorme rotsblokken een paar honderd meter moet afdalen. Daarna gaat het weer sneller. Het grasland maakt plaats voor bos en over stalenbruggetjes die het pad wat makkelijker maken bereik je uiteindelijk de hut. Dan is het heerlijk relaxen na een schitterende, opwindende en vermoeiende dag.

Sibiu

Dag 8

In de ochtend lopen we relaxed omlaag over een breed pad. Wat gemakkelijk in vergelijking met gisteren! Het is nog wel een flinke afdaling maar door een mooi bos met grote bomen en na 2-2,5 uur bereiken we de weg waar we worden opgepikt door ons vervoer. Vervolgens rijden we in ongeveer 2 uur naar de stad Sibiu. In de middag en morgenvroeg hebben we de tijd om rustig door deze fantastisch bewaard gebleven oude stad. Er zijn ook een aantal mooie musea te bezoeken voor de liefhebbers. Op het grote marktplein is het heerlijk uitblazen van het eerste deel van de reis op een van de vele terrassen.

Raușor

Dag 9

Na de lunch vertrekken we richting de Retezat Mountains. De route voert door de dalen en het platteland van het midden-westen van Roemenië. Bij voldoende belangstelling kunnen we onderweg ook het imposante kasteel van Hunedoara aandoen. De oudste delen zijn gebouwd in de 14e eeuw en het is verder uitgebouwd tussen 1446 en 1453. Bij weinig of geen belangstelling  rijden we door naar het bergsportdorpje Raușor waar we ons installeren in een guesthouse. We verkennen het dorpje wat en bereiden ons voor op de komende dagen in deze bergketen.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Retezat Peak

Dag 10

We lopen het dorp uit omhoog en bevinden ons daarna snel in de bossen. Het pad stijgt gestaag tot aan de boomgrens waarna je weer een weidser uitzicht krijgt op de omringende bergen. Door wat blokkenterrein en een steil paadje omhoog bereik je de graad. Het pad verloopt nu iets vlakker tot pal onder de Retezat Peak. Dan is het nog ongeveer 100 meter steil omhoog tot op de top. Natuurlijk 360 graden mooi uitzicht op de hele keten van de Retezat. De afdaling gaat via een ander paadje en via een pasje bereik je het prachtig blauwe meertje Lacul Stănișoara. Het pad volgt de bobbels van de dalbodem totdat je weer in het bos komt en niet veel verder ligt de Cabana Pietrele. Hier brengen we de nacht door zodat we morgen een mooie uitgangspositie hebben om de laatste mooie bergtocht te maken.

dagtocht

Dag 11

Vandaag lopen we natuurlijk een andere route dan gisteren en die leidt over twee toppen: de Papusa en de Peleaga. Vanaf de pieken heb je weer mooie uitzichten ook op de route die we gisteren hebben gelopen. Die-hards zouden er nog een extensie aan vast kunnen knopen naar één van de grotere meren waar dit berggebied zo om bekend is. Hou in dat geval rekening met 600 meter extra stijgen en dalen en 3-4 uur meer looptijd. Op de terugweg over een kam passeren we nog een kristalhelder bergmeertje en ook de Gentiana hut. Op beide plekken nemen we even een rustpauze om wat te eten en te drinken van zelf meegebrachte eetwaren. We slapen in de Pietrele Hut.

Sibiu-Boekarest

Dag 12

De allerlaatste dag wandelen in deze vakantie. We klimmen meteen naar de graad die we oversteken om in Rausor te komen. Het is een mooi afscheid van de Retezat bergen omdat je nog een keer de hele keten kunt overzien.  Een makkelijke afdaling brengt je bij het busje dat ons naar Sibiu brengt. Aansluitend reizen we in ongeveer 5 uur naar Boekarest zodat we daar morgen nog een hele dag de tijd hebben om alle mooie en bijzondere dingen te zien waar je zin in hebt. We overnachten er in een centraal gelegen hotel dat van alle gemakken is voorzien. Het centrum is op loopafstand, dus we kunnen ’s avonds lekker uit eten in de bruisende stad. Wel weer even wennen.

+
Dag 13
+
Dag 14
Wandelreis Roemenië Transsylvanische Alpen Retezat | Snow Leopard 15

Boekarest

Dag 13

Vrij te besteden met o.a. mogelijkheid voor een bezoek aan het Parliament Palace, het megalomane Ceaucescu-gebouw, een openluchtmuseum, een rit met de hop-on, hop-off bus of iets anders naar je zin. De gids kan je van alles vertellen over de bezienswaardigheden en je kunt je ook door hem of haar laten leiden om zo het maximale uit dit stadsbezoek te halen.

Thuisreis

Dag 14

Als het verkeer meezit rijden we in ongeveer 1 uur naar de luchthaven om in te checken voor de vlucht terug naar Nederland. Voor mensen die mileubewuster willen reizen bestaat de mogelijkheid om per trein naar Boekarest en terug te reizen. Een enkele reis duurt ongeveer 24 uur en er is mogelijkheid om in de nachtelijke uren in een slaapcabine door te brengen.

Wandelreis Roemenië | Transsylvanische Alpen Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • overnachtingen in hotels o.b.v. 2-persoons kamers
 • 2 hotelnachten in Boekarest
 • 3 hotelnachten in Brașov
 • 1 nacht hotel in Balea Lac, Rausor en Sibiu
 • 5 nachten in een berghut op 2 of meer persoons kamers
 • alle ontbijten
 • 7x diner
 • 1 Roemeense berggids
 • Nederlandse reisleider vanaf 10 deelnemers
 • alle groepsvervoer/transfers
 • entrée Nationaal Park Craiului
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol of trein
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • alle lunches en de 7 diners die niet inclusief zijn in de steden
 • overige entrées en fotofees voor zover van toepassing
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 275
 • bagagevervoer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • optioneel: beerobservatie Brașov € 45 p.p.
 • traditioneel diner met folkloristische show € 25,- p.p.
 • bezoek parliament Palace in Boekarest € 10,-
 • fooien, indicatie € 50,- p.p.
 • Reissom bij groep van 5, €150 pp extra
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Wandelreis Roemenië | Transsylvanische Alpen files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Er is geen visum nodig.Algemene info
Algemene info


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!