Bhutan | Chomolhari trektocht

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
12 dagen
Hoogste punt
4700m
Aantal loopdagen
8 dagen
vanaf € 4485,-
Eén van de mooiste trektochten van Bhutan!

Deze trektocht voert door afgelegen dalen en over twee hoge passen naar de heilige berg van Bhutan en is een fantastische kennismaking met de grote variëteit van het Bhutanese landschap in een van de mooiste trekkinggebieden van de gehele Himalaya.

De eerste dagen verblijven we in de omgeving van Paro en hebben de keuze om onder meer het Nationaal Museum of het beroemde Taktsang klooster (Tiger’s Nest) te bezoeken.Een korte autorit brengt ons naar het beginpunt van de trek in Drugyel Dzong. Vandaar trekken we door dorpjes en langs akkers, door prachtige bossen met eiken, rododendrons, dennen en sparren. We winnen geleidelijk hoogte en vanaf de alpenweiden boven de boomgrens genieten we de volgende dagen van een spectaculair uitzicht op de indrukwekkende Chomolhari (7315m) en Jitchu Drake (6850m). Na twee hoge passen dalen we af naar het dal van Thimpu met zijn rotswanden en watervallen. De laatste dagen van de trek volgen we de rivier stroomafwaarts en wandelen door bamboo bossen en langs eeuwenoude ruines naar het begin van de weg waar de bus klaarstaat die ons naar Thimpu brengt. Hier hebben we een dag om de Tashichho Dzong, de Heilige Chörten of de Schilderschool te bezoeken.

Vliegen vanaf Kathmandu of Delhi
Met al onze reisschema’s van Bhutan vliegen we naar Paro vanaf Kathmandu (v.v.). Maar natuurlijk kan dit ook vanaf Delhi, India. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Tijdig uw reis plannen
Houdt u er rekening mee dat door het beperkt aantal vluchten met kleine vliegtuigen op Bhutan en de beperkte hoeveelheid accommodatie in Bhutan met name festivalreizen snel volgeboekt kunnen zijn. Plan en boek uw Bhutanreis ruim (minimaal 5 á 6 maanden) van tevoren om teleurstelling te voorkomen!

 • Eén van de mooiste trektochten van Bhutan!
 • Bezoek de bekende & bijzondere Dzongs en kloosters
 • Bijwonen van een Tibetaans Boeddhistisch festival in Thimphu!

Bhutan | Chomolhari trektocht dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Bhutan kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.

Bhutan, Chomolhari trektocht  12 dagen/11
Hoogtepunten: Deze tocht brengt u een grote variatie van landschappen en is zonder twijfel een van de meest mooie en onbedorven landelijke gebieden in de gehele Himalaya. De tocht begint bij Drugyal dzong en u loopt langs mooie dorpen, verspreide gehuchten en door veel landbouwgrond. Daarnaast ziet u verschillende soorten vegetatie van de rijk beboste valleien. Ook ziet u de hoge alpine weiden waar de Jakherders hun dieren lekker laten grazen. Een activiteit die hier ook veel gedaan wordt is forelvissen in heldere blauwe meren, met prachtig uitzicht op majestueuze bergtoppen. Het is ook mogelijk om zeer hier zeldzame diersoorten tegen te komen zoals een sneeuwluipaard of blauwe schapen.

Reisschema
01: Vliegen Kathmandu-Paro, sightseeing Paro (Kyichu Lhakhang)
02: Wandeling en sightseeing Tijgersnest
03: Rit naar start tocht Drugyel Dzong, lopen naar Shanakamp (2890m, ca.5uur)
04: lopen van Shana naar Soi Thangthangkha (3575m, 7uur)
05: lopen van Soi Thangthangkha naar Jangothang (4044m, 4 á 5uur)
06: Rustdag of exploratiedag (4044m)
07: lopen van Jangothang naar Lingshi (4010m, 5 á 6uur)
08: lopen van Lingshi via Yale pas (4950m) naar Shodu (4080m, ca.8uur)
09: lopen van Shodu naar Barshong (3720m, 4 á 5uur)
10: lopen van Barshong naar Dodina, rit naar Thimphu (7uur, 1,5uur)
11: Na sightseeing in Thimphu, rit terug naar Paro, sightseeing
12: Retourvlucht van Paro naar Kathmandu

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vliegen Kathmandu-Paro, sightseeing Paro (Kyichu Lhakhang)

Dag 1

U komt aan in Paro met de luchtvaartmaatschappij Drukair. Druk Air is tevens de enige luchtvaartmaatschappij die op Bhutan vliegt. De vlucht biedt u een prachtig uitzicht over de bergen en landschappen. Bhutan verwelkomt u met koele, schone lucht.
Bij de aankomst en na de visum formaliteiten wordt u door een van onze vertegenwoordigers ontvangen. In de middag/avond heeft u vrije tijd om eventueel wat rond te kijken (vijv. Bezoek aan nationaal Museum) of te ontspannen. De overnachting is in het Kichu Resort (of vergelijkbaar).

Wandeling en sightseeing Tijgersnest

Dag 2

Vandaag maakt u een wandeling naar het Taktsang Klooster. Er kunnen eventueel paarden geregeld worden tegen betaling, wat ongeveer 5 dollar kost. De wandeling gaat constant omhoog en duurt ongeveer 2 á 3 uur en is een uitstekende acclimatisatiewandeling. U loopt door de dorpjes en dennenbossen. Het klooster klampt zich vast aan een enorme granieten rots die op ongeveer 800 meter hoogte ligt. Het klooster en een gedeelde van de vallei werd in 1998 verwoest door een enorme brand. De Koninklijke overheid heeft toen onmiddellijk stappen ondernomen om het klooster weer in oorspronkelijke staat te herstellen. Het klooster trekt veel bezoekers aan. Thee en snacks worden geserveerd in een cafetaria waar u een prachtig uitzicht heeft op dit monument.
Sommige mensen denken dat de grote heilige Padmasambhava in de 17e eeuw op een vliegende tijgerin hier naartoe kwam en 3 maanden in een grot mediteerde. Ook werden de demonen , die in eerste instantie probeerden de verspreiding van het boeddhisme tegen te gaan, tot inkeer gebracht.
Aan het einde van de 17e eeuw werd er een klooster gebouwd op de plek waar deze Heilige mediteerde. Deze plek wordt ook gezien als een gedeelte van een pelgrimstocht. Elke Bhutanees gaat hier tenminste éénmaal in zijn/haar leven heen.
Vanaf het klooster loopt u rustig weer terug naar het Kichu Resort. In de middag/avond wordt u naar het plaatsje Thimphu gebracht, de rit duurt ongeveer 2 uur. Het zal een zeer aangename rit worden, voornamelijk dankzij het luxe voertuig en de goed onderhouden wegen in Bhutan. De overnachting is in Hotel Druk (of vergelijkbaar) met een mooi uitzicht op de rivier.

Rit naar start tocht Drugyel Dzong, lopen naar Shanakamp (2890m, ca.5uur)

Dag 3

We rijden eerst naar Drugyel Dzong, waar de trektocht begint. Het pad gaat stroomopwaarts naar de rivier Pachu, door de dorpen heen, geleidelijk oplopend tot bijna 2900 meter. Hier ligt het Shana kamp. Voordat u het kamp bereikt komt u eerst nog door een leger kamp. Om het kamp te mogen passeren zijn trekking permits vereist. De mooie camping bekend als Shana Zam ligt net voorbij dit militaire kamp. De wandeltijd is circa 5 uur.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

lopen van Shana naar Soi Thangthangkha (3575m, 7uur)

Dag 4

Van Shana naar Thangthangkha. Het pad volgt opnieuw de Pachu rivier stroomopwaarts door pijnboom-, eiken- en sparrenbossen. De tocht door dit bos is nogal geleidelijk zonder echt steile stukken. De lunch wordt geserveerd in de buurt van een houten brug. Het kamp ligt aan de linkerkant van de rivier op een hoogte van 3575 meter, in de buurt van twee stenen schuilplaatsen. De wandeltijd is ongeveer 7 uur.

lopen van Soi Thangthangkha naar Jangothang (4044m, 4 á 5uur)

Dag 5

Van Thangthangkha naar Jangothang. U klimt een tijdje langzaam omhoog totdat u het legerkamp bereikt. Daarna volgt u de rivier boven de boomgrens met prachtig uitzicht op de bovenliggende bergtoppen. U krijgt een warme lunch die wordt geserveerd in een Yakherderskamp. Na de lunch brengt een gemakkelijke wandeling u naar Jangothang op een hoogte van 4044 meter. Voordat u de ruines van het fort van Jangothang bereikt op een hoogte van 4044, komt u af en toe langs de afgelegen huisjes van Yakherders. Hier staat ook een gemeenschapshal. Dit is tevens het basiskamp van Chomolhari. Het uitzicht op Chomolhari (7315m) en Jichu Drake (6850m) is werkelijk prachtig. Deze beide bergen zijn nog nooit beklommen. De wandeltijd is ongeveer 4 á 5 uur.

Rustdag of exploratiedag (4044m)

Dag 6

Vandaag blijft u in Jangothang. U heeft de keus om de omliggende gebieden zoals Tshophu Lake te verkennen, een bezoek aan de Yakherder te brengen of om gewoon lekker te ontspannen.
U kunt bijv. een excursie doen naar het naamloze uitzichtpunt op een hoogte van 5250 meter. Vanaf dit punt ziet u de Mt. Chomolhari en Kungphu. Een andere optie is forelvissen, de voorwaarden hiervoor zijn dat je wel je eigen apparatuur meebrengt.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

lopen van Jangothang naar Lingshi (4010m, 5 á 6uur)

Dag 7

Van Jangothang naar Lingshi. De tocht gaat verder en volgt de stroom gedurende een half uur en steekt de brug over naar de rechteroever. U beklimt vervolgens de bergkam, met als beloning een ongekend uitzicht op de Chomolhari, Jichu Drake en de Tshrim Khang. Daarna loopt u door de wijd open vallei, soms komt u misschien een kudde blauwe schapen tegen. De klim omhoog naar de Nyele pas is niet zo heel erg moeilijk en het uitzicht is adembenemend. Na de pas is er een geleidelijke afdaling door de vallei heen met prachtig uitzicht aan alle kanten. U nadert het kamp en u ziet dat de Lingshi Dzong op de top van de heuvel is met uitzicht op de vallei. Het kamp is op een hoogte van 4100 meter vlakbij een stenen schuilplaats. De wandeltijd is circa 6 uur.

lopen van Lingshi via Yale pas (4950m) naar Shodu (4080m, ca.8uur)

Dag 8

Van Lingshi naar Shodu. Dit stadium biedt veel natuurschoon. Vandaag is de moeilijkste dag en daarom starten we al vroeg. De wandeling begint tegenover de Dzong en u klimt geleidelijk aan door de vallei tot de steile klimnaar de Yale pas op 4950 meter hoogte. Dit is tevens het hoogste punt van de reis. Het panoramische uitzicht van de Mt. Chomolhari, Jichu Drake en de Tshrim Khang is wederom fenomenaal. Na deze pas is er een lange afdaling naar het kamp, op 4080 meter. De wandeltijd is circa 8 uur.

lopen van Shodu naar Barshong (3720m, 4 á 5uur)

Dag 9

Van Shodu naar Barshong. Het pad volgt de Thimchu rivier, die door rododendrons, junipers en dennenbossen stroomt. De aanblik van de rotsen en de watervallen is werkelijk prachtig. Het pad stijgt dan weer 3 tot 4 uur gestaag richting de ruines van Barshong Dzong en u bereikt het kamp op 3720 meter hoogte. De wandeltijd is ongeveer 5 uur.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

lopen van Barshong naar Dodina, rit naar Thimphu (7uur, 1,5uur)

Dag 10

Van Barshong naar Dodina. Het pad daalt een tijdje af tot de Thimchu rivier, daarna loopt het weer geleidelijk op en neer door de dichte bossen van bamboe en dennenbomen heen. Het pad daalt van Dolemkencho helemaal naar Dodina waar de bus u opwacht voor de rit terug naar de stad. De wandeltijd is 7 á 8 uur en het is anderhalf uur rijden naar Thimphu (de hoofdstad). U overnacht in het hotel.

Na sightseeing in Thimphu, rit terug naar Paro, sightseeing

Dag 11

In de ochtend kunt u op de markt rondwandelen en u wordt opgehaald voor een autorit van 2 uur naar Paro. In de middag kunt u in Paro een aantal bezienswaardigheden bezoeken of gewoon lekker ontspannen. U overnacht in het Kichu resort.

Retourvlucht van Paro naar Kathmandu

Dag 12

Vandaag neemt u de transfer weer terug voor het definitieve vertrek.

Bhutan | Chomolhari trektocht Prijzen/DataVoor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Luchthaven transfers in Bhutan
 • 12-daagse (11 nachten) volledig verzorgde reis in Bhutan
 • Sightseeing in Bhutan met privévervoer en gids
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt, lunch en diner
 • full boarded 8-daagse trektocht
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende gids(en)
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde trekking permits
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol via Delhi of Kathmandu naar Paro (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent op aanvraag
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer op aanvraag
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Bhutan | Chomolhari trektocht files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Uw visumaanvraag voor Bhutan wordt voor u geregeld!Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Bekijk hier de reisbeschrijving incl paklijst.

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!