Mongolië | Khövsgöl en Khangai Nuruu

Mongolië wandelreis trektocht Khövsgöl , Khangai Nuruu, Gobi woestijn | HT & Snow Leopard 15
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
22 dagen
Aantal loopdagen
13 dagen
vanaf € 2995,-
Mongolië kort

Deze reis combineert de pracht van de oorspronkelijke natuur met de oude cultuur en tradities van het Boeddhisme en Sjamanisme in Mongolië. Hoofddoelen zijn het gebied van de Tsataan (rendiervolk) ten westen van het Khövsgölmeer in het noorden, de Khangai Nuuruu bergen in Midden-Mongolië waar we een tweedaagse trekking doen en enkele boeddhistische kloosters bezoeken en ten slotte de bergen van Khogna Khan Uul en Khustai Uul, waar we enkele laatste wandeltochten maken.

We vliegen van Amsterdam via Berlijn, Moskou of Beijing naar de hoofdstad van Mongolië, Ulaan Baatar, waar we een dag rond kunnen kijken. Daarna is er  een binnenlandse vlucht naar Mörön in het noorden. Vanaf deze plaats wordt er met  een kleine Russische jeepbusjes verder gereisd.  We maken een trek van zes dagen door afgelegen wouden ten westen van het Khövsgölmeer, in de Horidol Saridag bergen. We lopen door de dichte taiga langs heldere meren en rivieren en door groene open valleien. Deze regio wordt bewoond door de Tsataan, een minderheidsgroep. Het is één van de meest afgelegen en moeilijk te bereiken gebieden in Mongolië. We gaan op zoek naar deze ‘rendiermensen’.  Zij leven met kuddes rendieren, wonen in ronde tipi’s, volledig in harmonie met de natuur.

Na deze trek rijden we over slechte wegen naar het zuiden naar het ‘White Lake National Park’. Het landschap is gevormd door vulkaanuitbarstingen vele duizenden jaren geleden en het is nu een beschermd natuurgebied. We logeren aan de oever van het azuurblauwe Terkhiin Tsagaanmeer in een ger, de traditionele ronde vilten tent, die al sinds eeuwen door de Mongolen wordt gebruikt. Van daaruit kunnen we wandelen naar de Khorgu Uul vulkaankrater. Verder naar het zuiden wandelen we gedurende twee dagen in het centrale berggebied, de Khangai Nuruu, door open valleien en ruige bosgebieden. Op de terugweg naar Ulaan Baatar bezoeken we Kharkorin/Karakorum, waar in de 13e eeuw een hoofdstad gebouwd is door de zoon van Djenggis Khan. En tenslotte maken we een lange dagtocht in Khustayn Uul, waar de bekende Takhi (wilde Prezwalski-paarden) nog te bewonderen zijn.

Nederlandse toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen.

 • Ontmoetingen met de Tsatanen
 • Azuurblauwe Khövsgöl meer en Terkhiin Tsagaan meer
 • 6-daagse trekking in het Ulaan Taiga gebergte
 • 2-daagse trektocht in het Khangai Nuruu gebergte

Reis in beeld

Mongolië | Khövsgöl en Khangai Nuruu dag tot dag


 

UB en het noorden
De reis begint met een vlucht naar Ulaan Baatar, op het eerst gezicht een saaie sombere stad. Je kunt er echter ook prachtige musea bezoeken, boeddhistische kloosters bekijken en genieten van gezellige restaurantjes en de warmte van de mensen. Na een binnenlandse vlucht naar Mörön rijden we door bosrijk gebied naar de bergen van de Ulaan Taiga. In de vochtige wouden of op de kale hoogvlakten gaan we op zoek naar de nomadische Tsataan, de rendiermensen. Zij leven met hun kuddes rendieren nog volledig in harmonie met de natuur en wonen in tipi`s. Hier maken we een trek van 6 dagen door wouden, langs, over en door visrijke rivieren en over boomloze passen. Hoe deze route er precies zal uitzien, zal worden bepaald door de plekken waar de Tsataan zich bevinden wanneer wij daar zijn.

Over de steppen naar de Gobi
Vanwege de slechte wegen is sneller rijden dan gemiddeld 20 à 30 km per uur niet mogelijk. De reis van 1000 km naar het zuiden is daardoor een hele opgaaf. Daarom onderbreken we deze lange rijdagen met een bezoek aan het, mooi in de bergen gelegen azuurblauwe meer, Terkhiin Tsagaan. Van daaruit wandelen we naar de Khorgu Uul vulkaankrater. Vervolgens een tweede onderbreking voor een 5-daagse tocht in het centraal gelegen berggebied Khangai Nuruu. Het is de bedoeling dat we wandelend het hoogste gedeelte van deze bergketen doorkruisen. Verder naar het zuiden wordt het landschap kaler, minder groen en de temperatuur verschillen groter. Van de steppen naar de hoge zandduinen van Khongoryn Els in de Gobi woestijn waar we enkele dagen met kamelen rondtrekken. We besluiten de reis met een bezoek aan de mooie Yolyn Am Canyon. We wandelen door deze spectaculaire kloof. Het is mogelijk dat hier gedurende bijna het hele jaar ijs is. Door de aanwezigheid van water is het een relatief groen en vogelrijk (gieren en adelaars) gebied. Vanuit het warme woestijnstadje Dalandzadgad vliegen we terug naar Ulaan Baatar waar we nog een aantal van de culturele high-lights van dit fascinerende land kunnen bewonderen

Reisschema

01. Amsterdam-Ulaan Baatar
02. Aankomst in Ulaan Baatar
03. Ulaan Baatar sightseeing
04. Vlucht naar Mörön
05. Busrit richting Hadart Vallei en Ulaan Uul
06. Naar het startpunt van de eerste trek.
07. Op zoek naar de Tsataan
08. We vervolgen onze zoektocht
09. Verblijf bij de Tsataan
10. Vervolg eerste trek.
11. Einde trek en start van de reis naar het zuiden
12. Rijden richting Mörön en verder.
13. Rijden naar het Great White Lake.
14. Khorgo Uul (vulkaankrater) en Naar de Khangai Nuruu (rijden)
15. Dag 1 van tweedaagse trek door Khangai Nuruu bergen
16. Nog een dag door de Khangai Nuruu bergen trekken
17.Bezoek aan de Tibetaans boeddhistische Tuvkhun tempel
18. Kharkhorin, Erdene Zuu en museum
19. Door naar Khustayn National Park
20. Lange wandeling in het Khustayn National Park
21. Terug naar Ulaan Baatar
22. Terugvlucht Ulaan Baatar – Amsterdam

 Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn veel factoren die een reis door Mongolië kunnen beïnvloeden.  Daardoor is een strakke planning van de reis doorgaans een utopie. Zo zijn de vluchtschema`s van de binnenlandse vluchten vaak aan wijzigingen onderhevig. Ook hebben de vervoermiddelen, doorgaans Russische jeepbusjes, veel te lijden van de zeer slechte wegen. Er moet rekening gehouden worden met oponthoud door noodzakelijke reparaties van voertuigen. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. Het kan noodzakelijk zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. Dit betekent dat de reisleiding kan besluiten onderdelen van het hier beschreven reisprogramma in te korten of zelfs te laten vervallen.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam-Ulaan Baatar

Dag 1

Vertrek uit Amsterdam en via Berlijn, Moskou of Beijing vliegen we naar Ulaan Baatar de hoofdstad van Mongolië.

Aankomst Ulaan Baatar

Dag 2

Op dag 2 komen we daar aan. We worden opgehaald door onze Mongoolse agent die ons naar het hotel brengt. In de middag is er tijd om geld te pinnen/wisselen en de stad alvast wat te verkennen.

Dagprogramma in Ulaan Baatar

Dag 3

Vandaag is er tijd om even te wennen aan het tijdsverschil. Rustig aan dus. We gaan verschillende bezienswaardigheden in Ulaan Baatar bekijken. Eerst brengen we een bezoek aan het Gandan Klooster, het grootste en beroemdste nog in gebruik zijnde klooster van Mongolië. Hier zien we misschien Boeddhistische Lama’s bidden en kunnen we ook het zeer grote gouden Boeddha beeld van Megjid Janraisig zien. Daarna kan een bezoek gebracht worden aan het National Museum of Mongolia, waar de bewogen geschiedenis van het land via diverse invalshoeken op een aantrekkelijke manier toegankelijk is gemaakt. Het nabijgelegen Museum of Natural History zal waarschijnlijk vanwege grootschalige renovatie nog gesloten zijn. Met onze gids kunnen we bespreken of we die dag nog andere bezienswaardigheden willen zien of dat we dat uitstellen tot na de reis door Mongolië. Als de groep daarvoor kiest kan voor de avond een tafel gereserveerd worden in het restaurant `Nomad`s City` waar we tijdens het diner kunnen genieten van `throat singing`. Deze keelzang is een van de meest mysterieuze kunsten in Mongolië. Een heel moeilijke manier van zingen die alleen door Mongolen wordt beheerst.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Vlucht naar Mörön

Dag 4

Met een binnenlandse vlucht reizen we naar Mörön in het noorden van Mongolië. Als het een rechtstreekse vlucht is arriveren we daar na minder dan een uur vliegen.  Maar het kan zo zijn dat het vliegtuig eerst helemaal naar het westen van Mongolië vliegt om vervolgens via een tussenstop in Mörön terug te vliegen naar Ulaan Baatar. Omdat je niet hoog vliegt krijg je, bij helder zicht, wel een mooie indruk van de verschillende landschappen van dit grote  land. Niet ver van het vliegveld van Mörön richten we ons kamp in bij Uushigiin Uver, op loopafstand van de ‘deer stones’, een wonderlijke verzameling rechtopstaande grafstenen. De naam komt van de in de stenen gegraveerde afbeeldingen van herten. Mogelijk zijn deze grafstenen hier al 3000 jaar geleden door nomaden geplaatst.

Rit richting Hadart Vallei en Ulaan Uul

Dag 5

Op deze reis door het weidse Mongoolse landschap is het onvermijdelijk dat er hele dagen in de busjes gereisd wordt. We proberen op deze reisdagen wel zo veel mogelijk te starten met een korte wandeling. Na het ontbijt en het inpakken van de bagage en de tenten kan de groep alvast gaan lopen, terwijl de Mongoolse staf de rest van het kamp opbreekt. Als zij klaar zijn vertrekken ze met de busjes en pikken de deelnemers langs de route op. Het is een lange rit naar het startpunt van de eerste trekking. Voor de zekerheid trekken we daarom anderhalve dag uit voor deze rit met de, overwegend, Russische voertuigen. Er is dan onderweg nog genoeg tijd om te pauzeren, foto`s van de omgeving te maken en te lunchen. We kamperen in de buurt van het plaatsje Ulaan Uul.

Naar het startpunt van de eerste trek

Dag 6

Het startpunt van de trekking ligt enkele uren voorbij Ulaan Uul. Daar zullen we de paardenman ontmoeten, die samen met zijn collega`s ons de komende dagen zal begeleiden. We rijden door een heel gevarieerd, typisch Mongools landschap. De rit door dit deel van Mongolië is prachtig: golvende groene heuvels met hier en daar wat bos, een meer en een paar ronde nomadententen (in het Mongools: ger; in het Russisch: yoert). Hoe noordelijker we komen des te meer bossen het landschap gaan domineren. Na Ulaan Uul hebben we een prachtig zicht op de besneeuwde bergen van de Ulaan Taygaa. We laten de busjes achter en alles wat we op deze trek nodig hebben, inclusief onze eigen bagage wordt op de paarden geladen. Denk eraan je spullen waterdicht te verpakken! De trek begint rond het middaguur.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Op zoek naar de Tsataan

Dag 7

De beschrijving van de komende vijf dagen is die van een reis, die HT reeds verscheidene keren in dit gebied gemaakt heeft. Onderstaande tekst geeft een indruk van wat je kunt beleven, maar de kans is groot dat elk jaar een wat andere route gekozen moet worden om de Tsataan te vinden. Deze nomadische families verplaatsen zich steeds met hun rendierkuddes, op zoek naar voedsel. De paardenmannen weten gewoonlijk waar de Tsataan zich bevinden. We zullen er alles aan doen om deze bijzondere stam te ontmoeten. Tijdens de Sovjet tijd, heeft de Mongoolse regering besloten dat de Tsataan – de rendiermensen – op één vaste plaats moesten wonen en hebben toen dorpjes voor hen aangelegd. Echter, geen van de rendierherders vond dit een goed idee; de Tsataan zijn gevlucht en nooit meer teruggekeerd naar deze huizen. Aan het begin lopen we over vlak terrein langs een rivier, maar gaandeweg wordt het terrein wordt  steiler en soms is er geen duidelijk pad meer. De route die we volgen wordt bepaald door de verblijfplaats van de Tsataan. Maar hoe de tocht ook precies verloopt, altijd zijn er dezelfde ingrediënten: bergen, lariksbossen, rivieren, open weidegronden, weidse valleien en bergen op de achtergrond. De gemiddelde looptijd op een dag ligt tussen de 5 en 6 uur.

Vervolg van de zoektocht

Dag 8

De trek vandaag gaat door wat moeilijker terrein, het landschap is schitterend. We trekken een pas over en komen in het gebied waar het rendiervolk in de zomer rondtrekt. Er kan hier en daar nog sneeuw en ijs liggen. We zullen de paardenmannen soms moeten helpen bij het begeleiden van de paarden door het dichte bos, anders lopen ze met hun brede bepakking vast in de struiken. Na de pas volgt een stuk kaal grasland dat nogal moerassig blijkt te zijn. Als het goed is komen we aan bij de plaats waar de Tsataan hun kamp hebben opgeslagen. Op een honderd meter van de eerste tipi’s vandaan gaan we eerst eens rustig zitten. Voor ons ontvouwt zich een tafereel dat heel erg doet denken aan historische plaatjes van kampen van Noord-Amerikaanse Indianen. Een stuk of vijf, zes grote (doorsnee 5 – 6 meter) wigwamvormige tenten, tipi’s, staan op een grote open plek aan de heldere rivier. Tientallen rendieren liggen vastgebonden in rijen naast de tipi’s. Geiten, schapen en paarden lopen los. Hier en daar scharrelen mensen rond, bezig met de beesten of met het verzamelen van brandhout. Onze Mongoolse gids gaat vooruit met wat kleine geschenken om ons bezoek te melden en te vragen of het goed is dat we, op gepaste afstand, kamp maken. Na wat plichtplegingen over en weer zetten we dan de tenten op.

Verblijf bij de Tsataan

Dag 9

Vandaag hebben we de tijd om in alle rust de bezigheden van de Tsataan gade te slaan. In alle vroegte gaan de jongemannen er op uit met de kuddes om goede graasgronden op te zoeken. Het kamp loopt leeg terwijl de vrouwen en kinderen, wat oudere mensen en de hoofdman achterblijven. De kinderen laten ons graag zien wat je met de rendieren kan doen zoals bijvoorbeeld melken of erop rijden. In de loop van de dag raakt men wat meer aan ons gewend en in kleine groepjes worden we uitgenodigd om en kijkje te nemen in de tipi’s.

Uit een verslag van een eerder uitgevoerde reis:
De hoofdman blijkt ook sjamaan te zijn, iemand die de kontakten met de hogere machten onderhoudt. Als we vragen of hij iets wil laten zien of iets wil uitleggen, is hij terughoudend. We praten en vragen honderduit over hoe het leven er uitziet en hoe men kans ziet om hier te overleven. Wat moeten die mensen een heel andere kijk op het leven hebben dan wij. Wij hebben ons thuis omringd met alle denkbare luxe die je maar kunt verzinnen en onze wereld draait steeds maar sneller met alle media- en informatiestromen: TV, facebook, computers etc. De rendiermensen leven met de seizoenen en het enige comfort dat ze hebben is een klein houtkacheltje, dat in de winter de – 40 graden C  draaglijk moet maken. Dat vinden ze zelf geen probleem. Bij – 25 graden C wordt er soms ook nog wel eens verhuisd naar een andere plek. Zolang het dan maar niet waait is er geen probleem.

Er lijkt ook geen vrees te bestaan voor ziektes en pijn: de kruidenman/sjamaan heeft voldoende kennis van het woud om voor elke kwaal een remedie te hebben. Alleen de beloftes, die niet waar worden gemaakt door de politici die eens in de zoveel jaar langskomen vlak voor verkiezingen, zit de mensen dwars. Voor de meeste deelnemers is het een nogal confronterende ervaring, die  je aan het denken zet over hoe jezelf in het leven staat en dat vormgeeft. Het geeft mooie momenten van uitwisseling van gedachten.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Vervolg van de trek

Dag 10

In de loop van de morgen nemen we afscheid van de mensen die ons nog lange tijd nawuiven. We trekken de schoenen uit, waden de ijskoude rivier door en vervolgen onze weg berg op en berg af. Het pad is soms modderig, maar de omgeving is spectaculair. Mooie bergmeertjes, een vallei met grashellingen aan de ene kant en naaldwoud aan de andere kant. In de verte liggen hoge bergwanden, die steeds kaler worden. We komen geen mensen meer tegen en maken kamp tussen hoge bergen op een droog plateautje. Als het kan gaan we hier een kampvuur maken.

Einde van de trek en start van de reis naar het zuiden

Dag 11

We dalen af door een prachtig lariksbos. We komen nu weer in iets meer bewoond gebied. Op sommige plaatsen zie je dat de Mongolen op bescheiden schaal wat aan landbouw doen. Akkers zijn ingezaaid of worden geoogst, er zijn graanopslagplaatsen, schuren en hier en daar is een enkeling aan het werk. Na enkele uren afdalen en lopen langs de snelstromende rivier, komen we aan op de plek waar onze chauffeurs op ons wachten. We nemen afscheid van de paardenmannen die ons zo goed hebben geholpen op deze trek. Daarna rijden we via het stadje Ulaan Uul en beginnen de lange tocht naar het zuiden.

Rijden richting Mörön en verder

Dag 12

We staan vroeg op en onze eerste bestemming is het stadje Mörön. De keukenploeg heeft hier minstens twee uur nodig om inkopen te doen voor de komende week en wij gaan hier op eigen gelegenheid lunchen en rondkijken. In Mörön is een lokale markt en het  is mogelijk om te bellen of te mailen vanuit het lokale postkantoor. Na de stop in dit stadje rijden we tot het donker begint te worden in de richting van de stadjes Shine-Ider en Jargalant. Er zijn voldoende mogelijkheden om te kamperen onderweg: waar precies laten we afhangen van de voortgang op deze dag.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Rijden naar het Great White Lake

Dag 13

Vandaag rijden we verder naar het zuiden. Bij Jargalant steken we de brede rivier over via een grote brug. Nadat we de Tariat-pas zijn overgestoken bereiken we het merengebied, de ‘Great White Lakes’ ten noorden van de Khangai Nuruu bergketen. De bergen zijn hier weer wat hoger en het landschap kleinschaliger. We logeren deze nacht in een eenvoudig gerkampement direct aan het azuurblauwe Therkhiin Tsagaanmeer. Aan het einde van deze dag – en anders de volgende ochtendkan er  door degenen die dat willen gewandeld worden naar de Khorgo Krater, één van de kraters van de Horgo Vulkaan. We worden omgeven door interessante rotsformaties, die zijn ontstaan door lavastromen ongeveer 20.000 jaar geleden. De krater is 94 meter diep en 200 meter in doorsnee.

Rit naar Khangai Nuruu bergen

Dag 14

Na het ontbijt gaan we richting Khangai Nuruu. We rijden door Mongoolse steppenlandschappen met grazende kuddes, verspreid liggende gers en hier en daar een kleine nederzetting. We volgen een poosje de loop van de Chuluut rivier, die op sommige plaatsen een diepe canyon in het landschap heeft gesleten. Bij Ich-Tamir kruisen we de Khoid Tamir Gol, één van de vele rivieren in dit gebied. In principe maken we kamp aan de oevers van een flinke rivier, even voorbij het plaatsje Tsetserleg. De kans is groot dat we in de namiddag een bezoek kunnen brengen aan een van de gers, die hier gewoonlijk in de zomer dicht in de buurt staan.

Tweedaagse trek door de Khangai Nuruu bergen

Dag 15

De busjes zetten ons af bij het startpunt van de tweedaagse trektocht door de Khangai Nuruu bergen, ongeveer 1,5 uur rijden vanaf het kamp bij de rivier. Dit sterk beboste middelgebergte rijst op boven de omliggende halfwoestijnen; de hoogste top is Suvarga Khayrkhan Uul (3179 m), die door Mongolen gezien wordt als een heilige berg en die op basis van lokale tradities alleen door mannen beklommen mag worden. In twee dagen tijd komen we dicht in de buurt van deze berg, maar zullen deze niet beklimmen. We stijgen enkele honderden meters voor we het hoogste punt van vandaag bereiken. Dan volgt een afdaling via een langgerekte vallei voordat we een heel mooie kampplaats bereiken vlakbij een warme bron, zoals die in dit gebied veel voorkomen. Nomaden uit de omgeving komen te paard of op de motor naar deze plek om kleding en zichzelf te wassen en het is een heerlijk relaxte plek om het Mongoolse leven aan je voorbij te zien trekken.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Tweedaagse trek door de Khangai Nuruu bergen

Dag 16

De volgende dag lopen we via een lange route eerst naar een pas van ruim 2000 m hoogte. Van daaraf is het lekker afdalen, waarbij we een sterk meanderende riviertje volgen met rondom bergweiden met veelal volop bloeiende bloemen. De Suvarga Khayrkhan Uul top is op de achtergrond duidelijk herkenbaar. We maken kamp in een vlak gebied, waar verschillende rivieren bij elkaar komen. Dit is een mooie plek om een groot kampvuur te bouwen.

Bezoek aan de Tibetaans boeddhistische Tuvkhun tempel

Dag 17

Om vanaf het eindpunt van de trek het Tuvkhun tempelcomplex te kunnen bereiken, rijden we eerst ongeveer 100 km over redelijk begaanbare onverharde wegen en door een mooi afwisselend berglandschap. We maken onderweg een flinke wandeling van 3 – 4 uur langzaam stijgend omhoog naar de Tuvkhuntempel en weer terug. Het complex is één van de oudste boeddhistische kloosters van Mongolië. Het is gesticht in 1648 door de toen 14 jaar oude Zanazabar, de spirituele leider van het Tibetaans Boeddhisme in Mongolië. Het klooster is een paar keer behoorlijk beschadigd, o.a. in 1688 door een opstandige Mongoolse stam en tijdens de zuiveringen van Stalin in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Zanazabar, een begenadigd beeldhouwer, schilder en muzikant, gebruikte de plek in eerste instantie gedurende 30 jaar als zijn persoonlijk kluizenaars woning. In deze tijd heeft hij ook veel van zijn kunstwerken geschapen. De restoratie van Tuvkhun was in 1997 volledig voltooid en er zijn ceremonies gehouden om het opnieuw in te wijden. Op dit moment resideren er verscheidene monniken die het klooster fulltime openhouden. Na het bezoek aan deze heilige plaats rijden we door de Khangai Nuruu richting de Orkhon vallei, ongeveer 50 km verderop. Hier in de buurt maken we kamp of we overnachten in een ger en genieten van een mooie avond omringd door Mongoolse bergen.

Kharkhorin, Erdene Zuu en museum

Dag 18

Na het ontbijt rijden we in ongeveer drie uur naar de grote vlakte waarin Karakorum/Kharkorin was gesitueerd: de oude hoofdstad uit de 13e eeuw gebouwd door een zoon van Djenggis Khan. Er zijn nagenoeg geen overblijfselen van deze stad maar er is wel een groot en beroemd tempelcomplex: de Erdene Zuu. We nemen hier, na de lunch, ruim de tijd om de verschillende gebouwen en andere bezienswaardigheden, zoals de 108 stupa’s en het museum, te bekijken. Vandaar rijden we nog zo’n anderhalf uur in noordoostelijke richting en maken kamp in de Khogno Khan Mountains.

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Door naar Khustayn National Park

Dag 19

We rijden nog zo’n 200 km overwegend in oostelijke richting op weg naar Khustai National Park. Onderweg passeren we een keten van semi-zandduinen ter lengte van zo’n 70 kilometer. In dit gebied maken we een stop voor een lunch plus korte wandeling. Deze nacht verblijven we in een gerkampement in Khustayn National Park.

Lange wandeling in het Khustayn National Park

Dag 20

Dit park is vooral bekend vanwege de Takhi, de wilde paarden die in de jaren zestig van de vorige eeuw uitgestorven bleken te zijn. Deze dieren worden ook wel Prezwalski-paarden genoemd, naar de beroemde  Poolse natuurvorser, die het bestaan van deze soort in 1878 voor het eerst wereldkundig maakte. Via fokprogramma’s met takhi’s uit dierentuinen buiten Mongolië is het gelukt een gezonde populatie te kweken en in het wild uit te zetten. Ook Nederlandse dierentuinen hebben  bij de herintroductie een belangrijke rol gespeeld. We zullen deze prachtige beesten met name rond zonsop- en ondergang zeker te zien krijgen. Daarnaast is er ander wild te zien, zoals de maral (Aziatische reeënsoort), steppegazelles en met het nodige geluk ook een lynx of een wolf. We maken deze dag een lange tocht van 6 – 7 uur en eindigen bij de Tuulrivier, waar we kamperen.

Terug naar Ulaan Baatar

Dag 21

Binnen enkele uren rijden zijn we terug in de hoofdstad, waar we de rest van de dag op eigen gelegenheid kunnen doorbrengen.

+
Dag 22
Mongolië wandelreis trektocht Khövsgöl , Khangai Nuruu, Gobi woestijn | HT & Snow Leopard 15

Terugvlucht naar Amsterdam

Dag 22

Terugvlucht en aankomst in Amsterdam.

Mongolië | Khövsgöl en Khangai Nuruu Prijzen/Data


 


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

16 jul t/m 06 aug 2024
Mongolië | Khövsgöl en Khangai Nuruu
€ 2995,-
12 aug t/m 02 sep 2024
Mongolië | Khövsgöl en Khangai Nuruu
€ 2995,-

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht v.v.
 • alle transfers per busje en/of jeepbusjes
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • 3n Hotel middenklasse Ulaan Baatar obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • alle entrees voor musea, klooster, winter paleis, een culturele voorstelling en nationale parken
 • Co2 compensatie gehele reis, dus incl vlucht en totale landarrangement!
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende lokale gids(en)
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde trekking permits
 • NL reisleider vanaf 12 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Luchthaven transfers Ulaan Baatar (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent (€ 125)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer (€ 250)
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Mongolië | Khövsgöl en Khangai Nuruu files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Toeristenvisum:  op een toeristenvisum mag je Mongolië
slechts eenmaal inreizen. De maximale verblijfsduur is 30 dagen. Het visum kan aangevraagd worden vanaf 3 maanden voor het vertrek. Voor de aanvraag van een toeristisch visum heb je de volgende documenten nodig:

 • Paspoort. Let op: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na afloop van de geldigheidsduur van het visum dat je wilt aanvragen. Bovendien moeten er in het paspoort nog 2 lege pagina’s naast elkaar beschikbaar zijn.
 • Het volledig ingevuld aanvraagformulier ingevuld met een blauwe pen aanvraagformulier Mongolie downloaden
 • 2 identieke pasfoto’s. Het Mongolische consulaat accepteert alleen recente pasfoto’s van goede kwaliteit.
 • Er is GEEN uitnodiging vereist voor een toeristen visum


Reisinformatie
Reisinformatie


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!