Mongolië wandelreis | Khövsgöl + Gobi

Mongolië wandelreis trektocht Khövsgöl , Khangai Nuruu, Gobi woestijn | HT & Snow Leopard 15
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
31 dagen
Hoogste punt
3117m
Aantal loopdagen
17 dagen
vanaf € 3495,-
Boeddhisme, Sjamanisme en de Gobi woestijn

Een reis van 1000 km door drie verschillende gebieden van dit fascinerende, onmetelijk grote land. Het hooggebergte in het noorden, de steppen in Centraal Mongolië en de Gobi woestijn in het zuiden. De reis begint in het noorden met een 6-daagse trekking in het Ulaan Taiga gebergte, in deze uitlopers van de Siberische taiga, een prachtig gebied met hoge bergen, sprankelende rivieren en kristalheldere meren, gaan we op zoek naar de rendiermensen. Daarna dwars door het heuvelachtige groene landschap van het centrale deel met een 5-daagse trektocht in het Khangai Nuruu gebergte. We verlaten de groene steppen en reizen naar de grote leegte van de Gobi woestijn.

Nederlandse toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen.

  • Ontmoetingen met de Tsatanen
  • Azuurblauwe Khövsgöl meer en Terkhiin Tsagaan meer
  • 6-daagse trekking in het Ulaan Taiga gebergte
  • 5-daagse trektocht in het Khangai Nuruu gebergte
  • Gobi woestijn
  • Zandduinen van Khongoriin Els
  • Het is ook mogelijk de reis eerder af te breken door niet deel te namen aan het Gobi deel (reis dan 6dgn korter)

Mongolië wandelreis | Khövsgöl + Gobi dag tot dag


Deze reis combineert de pracht van de oorspronkelijke natuur met de oude cultuur en tradities van het Boeddhisme en Sjamanisme in Mongolië. Op deze reis zijn de hoofddoelen in het noorden (het gebied ten westen van het Khövsgöl meer), in het midden de Khangai Nuuruu en in het zuiden de Gobi woestijn. Dit is ook de volgorde waarin we deze reis uitvoeren.

We vliegen van Amsterdam via Istanboel of Moskou naar de hoofdstad van Mongolië, Ulaan Baatar. Daarna met een binnenlandse vlucht naar Mörön in het noorden vanwaar we per bus/jeep verder reizen. We maken een trek van 6 dagen door afgelegen wouden ten westen van het Khövsgölmeer, in de Horidol Saridag bergen. We lopen door de dichte taiga langs heldere meren en rivieren en door groene open valleien. Deze regio wordt bewoond door de Tsataan, een minderheidsgroep. Het is één van de meest afgelegen en moeilijk te bereiken gebieden in Mongolië. We gaan op zoek naar deze “Rendier mensen”, Zij leven met kuddes rendieren, wonen in ronde tipi”s, volledig in harmonie met de natuur.. Na deze trek rijden we over slechte wegen naar het zuiden naar het “White Lake National Park”. Dit gebied is gevormd door vulkaanuitbarstingen vele duizenden jaren geleden en is nu een beschermd natuurgebied. We logeren twee nachten aan de oever van het azuurblauwe Terkhiin Tsagaanmeer in een ger, de traditionele ronde vilten tent, die al sinds eeuwen door de Mongolen wordt gebruikt. Van daaruit kunnen we wandelen naar de Khorgu Uul vulkaankrater. Verder naar het zuiden wandelen we gedurende vijf dagen in het centrale berggebied, de Khangai Nuruu, door de open valleien en ruige bosgebieden.

Vervolgens trekken we verder naar de Gobi woestijn. De interessante gebieden van de Gobi regio zijn gevarieerd en uniek met zandduinen die afsteken tegen de rotsbergen van Noyon Sevrei. In het hoogste deel van de Khongoriin Els, met schitterende zandduinen, vermaken we ons een dag door stevig door dit wondermooie landschap te struinen. Daarna wandelen we twee en een halve dag met kamelen als lastdieren in westelijke richting door dit, wellicht mooiste deel van de Gobi woestijn. Aan het slot van deze reis kunnen we nog, als alles volgens plan verlopen is, een dag wandelen door de mooie vallei bij Yolyn Am, ook bekend als “Vulture Canyon”. De hoge steile stukken van deze vallei worden bedekt met gletsjervelden die hier soms kunnen blijven liggen tot aan de warme zomermaanden. Ook interessant is het idee dat over de hele Gobi woestijn verspreid, fossiele overblijfselen van de dinosaurus worden gevonden.

 

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn veel factoren die een reis door Mongolië kunnen beïnvloeden. Daardoor is een strakke planning van de reis doorgaans een utopie. Zo zijn de vluchtschema`s van de binnenlandse vluchten vaak aan wijzigingen onderhevig. Ook hebben de vervoermiddelen, doorgaans Russische jeepbusjes, veel te lijden van de zeer slechte wegen. Er moet rekening gehouden worden met oponthoud door noodzakelijke reparaties van voertuigen. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. Het kan noodzakelijk zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. Dit betekent dat de reisleiding kan besluiten onderdelen van het hier beschreven reisprogramma in te korten of zelfs te laten vervallen. Daarbij zal alles in het werk gesteld worden de essentiële onderdelen van de reis, de trekkings door de Gobi-woestijn, de Khangai Nuuru en het gebied waar de Tsataanen wonen, uit te voeren.

UB en het noorden
De reis begint met een vlucht naar Ulaan Baatar, op het eerst gezicht een saaie sombere stad. Je kunt er echter ook prachtige musea bezoeken, boeddhistische kloosters bekijken en genieten van gezellige restaurantjes en de warmte van de mensen. Na een binnenlandse vlucht naar Mörön rijden we door bosrijk gebied naar de bergen van de Ulaan Taiga. In de vochtige wouden of op de kale hoogvlakten gaan we op zoek naar de nomadische Tsataan, de rendiermensen. Zij leven met hun kuddes rendieren nog volledig in harmonie met de natuur en wonen in tipi`s. Hier maken we een trek van 6 dagen door wouden, langs, over en door visrijke rivieren en over boomloze passen. Hoe deze route er precies zal uitzien, zal worden bepaald door de plekken waar de Tsataan zich bevinden wanneer wij daar zijn.

Over de steppen naar de Gobi
Vanwege de slechte wegen is sneller rijden dan gemiddeld 20 à 30 km per uur niet mogelijk. De reis van 1000 km naar het zuiden is daardoor een hele opgaaf. Daarom onderbreken we deze lange rijdagen met een bezoek aan het, mooi in de bergen gelegen azuurblauwe meer, Terkhiin Tsagaan. Van daaruit wandelen we naar de Khorgu Uul vulkaankrater. Vervolgens een tweede onderbreking voor een 5-daagse tocht in het centraal gelegen berggebied Khangai Nuruu. Het is de bedoeling dat we wandelend het hoogste gedeelte van deze bergketen doorkruisen. Verder naar het zuiden wordt het landschap kaler, minder groen en de temperatuur verschillen groter. Van de steppen naar de hoge zandduinen van Khongoryn Els in de Gobi woestijn waar we enkele dagen met kamelen rondtrekken. We besluiten de reis met een bezoek aan de mooie Yolyn Am Canyon. We wandelen door deze spectaculaire kloof. Het is mogelijk dat hier gedurende bijna het hele jaar ijs is. Door de aanwezigheid van water is het een relatief groen en vogelrijk (gieren en adelaars) gebied. Vanuit het warme woestijnstadje Dalandzadgad vliegen we terug naar Ulaan Baatar waar we nog een aantal van de culturele high-lights van dit fascinerende land kunnen bewonderen

Reisschema

01. Amsterdam-Ulaan Baatar
02. Aankomst in Ulaan Baatar
03. Ulaan Baatar sightseeing
04. Vlucht naar Mörön
05. Busrit richting Hadart Vallei en Ulaan Uul
06. Naar het startpunt van de eerste trek.
07. Op zoek naar de Tsataan
08. We vervolgen onze zoektocht
09. Verblijf bij de Tsataan
10. Vervolg eerste trek.
12. Rijden richting Mörön en verder.
13. Rijden naar het Great White Lake.
14. Khorgo Uul (vulkaankrater)
15. Naar de Khangai Nuruu (rijden)
16. Naar KH-Kamp 1
17. Naar KH-Kamp 2
18. Naar KH-Kamp 3
19. Naar KH-Kamp 4
20. Naar KH-Kamp 5 (Three Bridges)
21. Naar Khongorin Els in de Gobi woestijn.
22. Naar Khongorin Els in de Gobi woestijn.
23. Naar Khongorin Els in de Gobi woestijn.
24. Op stap met kamelen
25. Op stap met kamelen
26. Op stap met kamelen
27. Op stap met kamelen
28. Wandelen in de Yolyn Am
29. Vlucht Dalandzadgad naar Ulaan Baatar
30. Ulaan Baatar
31. Terugvlucht Ulaan Baatar – Amsterdam

 

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam-Ulaan Baatar

Dag 1

Vertrek uit Amsterdam en via Berlijn of Moskou naar Ulaan Baatar de hoofdstad van Mongolië.

Dag 1 en 2 Amsterdam-Ulaan Baatar

Dag 2

Op dag 2 komen we daar aan. We worden opgehaald door onze Mongoolse agent die ons naar het hotel brengt. In de middag is er tijd om geld te pinnen/wisselen en de stad alvast wat te verkennen.

Ulaan Baatar sightseeing

Dag 3

Vandaag is er tijd om even te wennen aan het tijdsverschil. Rustig aan dus. We gaan verschillende bezienswaardigheden in Ulaan Baatar bekijken. Eerst brengen we een bezoek aan het Gandan Klooster, het grootste en beroemdste nog in gebruik zijnde klooster van Mongolië. Hier zien we misschien Boeddhistische Lama’s bidden en kunnen we ook het zeer grote gouden Boeddha beeld van Megjid Janraisig zien. Daarna kan een keuze gemaakt worden tussen een bezoek aan het Nationaal museum van de Mongoolse geschiedenis of het Natuurhistorisch museum. Met onze gids kunnen we bespreken of we die dag nog andere bezienswaardigheden willen zien of dat we dat uitstellen tot na de reis door Mongolië. Als de groep daarvoor kiest kan voor de avond een tafel gereserveerd worden in het restaurant `Nomad`s City` waar we tijdens het diner kunnen genieten van `Throat singing`. Deze keelzang is een van de meest mysterieuze kunsten in Mongolië. Een heel moeilijke manier van zingen die alleen door Mongolen wordt beheerst.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Vlucht naar Mörön

Dag 4

Met een binnenlandse vlucht reizen we naar Mörön in het noorden van Mongolië. Als het een rechtstreekse vlucht is arriveren we daar na minder dan een uur vliegen. Maar het kan zo zijn dat het vliegtuig eerst helemaal naar het westen van Mongolië vliegt om vervolgens via een tussenstop in Mörön terug te vliegen naar Ulaan Baatar. Omdat je niet hoog vliegt krijg je , bij helder zicht, wel een mooie indruk van de verschillende landschappen van dit grote land. Niet ver van het vliegveld van Mörön richten we ons kamp in bij Uushigiin Uver, op loopafstand van de “Deer stones”, een wonderlijke verzameling rechtopstaande grafstenen. De naam komt van de in de stenen gegraveerde afbeeldingen van herten. Mogelijk zijn deze grafstenen hier al 3000 jaar geleden door nomaden geplaatst.

Busrit richting Hadart Vallei en Ulaan Uul

Dag 5

Op deze reis is het onvermijdelijk dat er hele dagen in een jeep/bus gereisd wordt. We proberen op deze reisdagen wel iedere dag te starten met een korte wandeling. Na het ontbijt en het inpakken van de bagage en de tenten kan de groep de route te voet vervolgen, terwijl de Mongoolse staf de rest van het kamp opbreekt. Als zij klaar zijn vertrekken zij met de busjes en pikken de deelnemers langs de route op. Het is een lange rit naar het startpunt van de eerste trekking. Voor de zekerheid trekken we daarom anderhalve dag uit voor deze rit met de, overwegend, Russische voertuigen . Er is dan onderweg nog genoeg tijd om te pauzeren, foto`s van de omgeving te maken en te lunchen. We kamperen aan een rivier even voor Ulaan Uul.

Naar het startpunt van de eerste trek.

Dag 6

Het startpunt van de trekking ligt ongeveer, twee uur rijden voorbij Ulaan Uul. Daar zullen we de paardenman ontmoeten die samen met zijn collega`s ons de komende dagen zal begeleiden. We rijden door een heel gevarieerd, typisch Mongools landschap. De rit door dit deel van Mongolië is prachtig: golvende groene heuvels met hier en daar wat bos, een meer en een paar ronde nomadententen. (mongools: ger; rusissch: yoert) Hoe noordelijker we komen des te meer rijden we door bossen. Na Ulaan Uul hebben we een prachtig zicht op de besneeuwde bergen van de Ulaan Taygaa. We laten de jeeps achter en alles wat we op deze trek nodig hebben, inclusief onze eigen bagage wordt op de paarden geladen. Denk eraan je spullen waterdicht te verpakken! De trek begint rond het middaguur.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Op zoek naar de Tsataan

Dag 7

De beschrijving van de komende 5 dagen is die van een reis die we eerder in dit gebied maakten. Het geeft een indruk van hetgeen je kunt beleven, maar de kans is groot dat dit jaar een heel andere route gekozen moet worden om de Tsataan te vinden. Deze nomadische families verplaatsen zich steeds met hun rendier kuddes, op zoek naar voedsel. Als het meezit weten de paardenmannen wel waar de Tsataan zich bevinden. Maar het is ook heel goed mogelijk dat dit niet het geval is. We zullen er alles aan doen deze bijzondere stam te ontmoeten. Dit kan betekenen dat de zes dagen die gepland zijn voor deze trek niet voldoende zijn. We lopen door dichte lariksbossen en komen langs kleine verlaten dorpjes.

Tijdens de Sovjet tijd, heeft de Mongoolse regering besloten dat de rendier bevolking op één vaste plaats moesten wonen en hebben deze dorpen toen aangelegd. Echter, geen van de rendier herders vond dit een goed idee en ze zijn gevlucht en nooit meer teruggekeerd naar deze huizen. Het terrein wordt steiler en er is geen duidelijk pad meer, vaak moeten we ons eigen pad maken. De route die we volgen wordt bepaald door de verblijfplaats van de Tsataan. Maar altijd met dezelfde ingrediënten: bergen, bossen, rivieren, open weidegronden, weidse valleien. De gemiddelde looptijd op een dag ligt tussen de 5 en 6 uur

We vervolgen onze zoektocht

Dag 8

De trek vandaag gaat door wat moeilijker terrein, het landschap is schitterend. We trekken een pas over en komen in het gebied waar het rendiervolk in de zomer rondtrekt. Er kan hier en daar nog sneeuw en ijs liggen. We zullen de paardenmannen soms moeten helpen bij het begeleiden van de paarden door het dichte bos, anders lopen ze met hun brede bepakking vast in de struiken. Na de pas volgt een stuk kaal grasland dat nogal moerassig blijkt te zijn. Als het goed is komen we aan bij de plaats waar de Tsataan hun kamp hebben opgeslagen. Op een honderd meter van de eerste tipi’s vandaan gaan we eerst eens rustig zitten. Voor ons ontvouwd zich een tafereel dat heel erg doet denken aan de plaatjes over een kamp van Noord-Amerikaanse Indianen. Een stuk of 5, 6 grote (doorsnee 5-6 meter) wigwamvormige tenten, tipi’s, staan op een grote open plek aan de heldere rivier. De palen zijn boomstammen en het tentdoek is gemaakt van huiden. Tientallen rendieren liggen vastgebonden in rijen naast de tipi’s. Geiten, schapen en paarden lopen los. Hier en daar scharrelen mensen rond, bezig met de beesten of met het verzamelen van brandhout. Onze Mongoolse gids gaat vooruit met wat kleine geschenken om ons bezoek te melden en te vragen of het goed is dat we, op gepaste afstand, kamp maken. Na wat plichtplegingen over en weer zetten we dan de tenten op.

Verblijf bij de Tsataan

Dag 9

Vandaag hebben we de tijd om in alle rust de bezigheden van de Tsataan gade te slaan. In alle vroegte gaan de jongemannen er op uit met de kuddes om goede graasgronden op te zoeken. Het kamp loopt leeg terwijl de vrouwen en kinderen, wat oudere mensen en de hoofdman achterblijven. De kinderen laten ons graag zien wat je met de rendieren kan doen zoals bijvoorbeeld melken of erop rijden. In de loop van de dag raakt men wat meer gewend aan de toeristen en in kleine groepjes worden we uitgenodigd om en kijkje te nemen in de tipi’s.

De hoofdman blijkt ook sjamaan te zijn, iemand die de kontakten met de hogere machten onderhoud. Als we vragen of hij iets wil laten zien of iets wil uitleggen, is hij terughoudend. We praten en vragen honderduit over hoe het leven er hier uitziet en hoe men kans ziet om hier te overleven. Wat moeten die mensen een heel andere kijk op het leven hebben dan wij. Wij hebben ons thuis omringd met alle denkbare luxe die je maar kunt verzinnen en onze wereld draait steeds maar sneller met alle media- en informatie stromen: tv, Hyves, Facebook, computers etc. De rendiermensen leven met de seizoenen en het enige comfort dat ze hebben is een klein houtkacheltje dat in de winter de – 40 graden C dragelijk moet maken. Dat vinden ze zelf geen probleem. Bij – 25 graden C wordt er soms ook nog wel eens verhuisd naar een andere plek. Zolang het dan maar niet waait is er geen probleem.

Er lijkt ook geen vrees te bestaan voor ziektes en pijn: de kruidenman/sjamaan heeft voldoende kennis van het woud om voor elke kwaal een remedie te hebben. Alleen de beloftes die niet waar worden gemaakt door de politici die eens in de zoveel jaar langskomen vlak voor verkiezingen zit de mensen dwars. Voor de meesten deelnemers is het een nogal confronterende ervaring met een relativerende uitwerking over hoe je zelf in het leven staat en dat vorm geeft. Het geeft mooie momenten van uitwisseling van gedachten.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Vervolg eerste trek.

Dag 10

In de loop van de morgen nemen we afscheid van de hartelijke mensen die ons nog lange tijd uitwuiven. We trekken de schoenen uit, waden de ijskoude rivier door en we vervolgen onze weg berg op en berg af. Het pad is soms modderig maar de omgeving is spectaculair. Mooie bergmeertjes, een vallei met grashellingen aan de ene kant en naaldwoud aan de andere kant. In de verte hogere bergwanden die steeds kaler worden. We komen geen mensen meer tegen en maken kamp tussen hoge bergen op een droog plateautje. Als het kan gaan we hier een kampvuur maken.

Terug naar het kamp bij Ulaan Uul

Dag 11

We dalen af door een prachtig lariksbos. We komen nu weer in iets meer bewoond gebied. Op sommige plaatsen zie je dat de Mongolen op bescheiden schaal wat aan landbouw doen. Akkers zijn ingezaaid of worden geoogst, er zijn graanopslagplaatsen, schuren en hier en daar is een enkeling aan het werk. Na ongeveer 4 uur lopen langs de snelstromende rivier, komen we aan op de plek waar we gaan lunchen en waar onze chauffeurs op ons wachten. We nemen hartelijk afscheid van de paardenmannen die ons zo goed hebben geholpen op deze trek. Daarna rijden we naar het stadje Ulaan Uul en de campsite waar we op de heenweg ook hebben gestaan.

Rijden richting Mörön en verder.

Dag 12

We staan vroeg op voor de eerste etappe per jeep/bus naar het zuiden. Op weg naar het stadje Mörön houden we een lunchpauze. In Mörön is het mogelijk om te bellen of te mailen vanuit het lokale postkantoor. Als er voldoende tijd is kunnen we ons lekker baden in het plaatselijke badhuis terwijl de Mongoolse crew hier inkopen gaat doen. Na de stop in dit stadje rijden we tot het donker begint te worden in de richting van de stadjes Shine-Ider en Jargalant. Er zijn voldoende mogelijkheden om te kamperen onderweg en we laten het afhangen van de voortgang op deze dag

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Rijden naar het Great White Lake.

Dag 13

Vandaag rijden we verder naar het zuiden. Bij Jargalant steken we de brede rivier over via een grote brug. Dit is een ongelooflijke constructie. De steunen in het water zijn in de loop van de tijd verschoven en het houten wegdek slingert en hobbelt daardoor naar de overkant. Nadat we de Tariat pas zijn overgestoken bereiken we het merengebied, de “Great White Lakes” ten noorden van de Khangai Nuruu bergketen. De bergen zijn hier hoger en het landschap kleinschaliger. We logeren twee nachten in een eenvoudig Gerhotel direct aan het azuurblauwe Therkhiin Tsagaanmeer.

Khorgo Uul (vulkaankrater)

Dag 14

Vandaag houden we een dagje rust aan het prachtige azuurblauwe meer. Voor degenen die dat willen kan er gewandeld worden naar de Khorgo Krater, één van de kraters van de Horgo Vulkaan. We worden omgeven door interessante rotsformaties, die zijn ontstaan door lavastromen ongeveer 20.000 jaar geleden. De krater is 94 meter diep en 200 meter in doorsnee.

Naar de Khangai Nuruu (rijden)

Dag 15

Na het ontbijt gaan we richting Khangai Nuruu. We rijden door het Mongoolse steppenlandschappen met grazende kuddes, verspreid liggende gers en hier en daar een kleine nederzetting. We volgen een poosje de loop van de Chuluut rivier die op sommige plaatsen een diepe canyon in het landschap heeft gesleten. Bij Ich-Tamir kruizen we de Khoid Tamir Gol, één van de vele rivieren in dat gebied. Via het plaatsje Tsetserleg (mogelijk onze lunchplek) rijden we naar de hot springs in de buurt van Tsenkherin waar we op zoek gaan naar een goede een plek voor onze tenten.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Naar KH-Kamp 1

Dag 16

De komende 5 dagen maken we een trektocht in de Khangai Nuruu keten. De eerste dag loop je een stuk bergopwaarts de wildernis in. Soms door een moerassig gebied. (gamaschen aan te raden!) Wildernis houdt hier in dat je nog maar weinig gers tegenkomt en dat het landschap open van karakter is met hier en daar flinke stukken bos. Later in de zomer kunnen er veel muggen zijn. (Anti muggen lotion of crème bewijzen hier goede diensten!) Kamp is op een plaats waar weer een warme bron is.(1700 meter)

Naar KH-Kamp 2

Dag 17

Een redelijk makkelijke dag. Maar ook vandaag weer veel pollen en moerassig terrein. Onderweg bijna zeker de mogelijkheid families in een Ger op te zoeken. De kampeerplek is in de nabijheid van een snelstromend riviertje.(2020 meter).

Naar KH-Kamp 3

Dag 18

Vandaag lopen we naar een kamp aan de voet van de heilige berg Suvrain Khairkhan. Qua weer kunnen we alles verwachten. De afgelopen jaren was het meestal erg warm maar we hebben ook een keer in een sneeuwstorm gelopen. Het laatste stuk loop je door een moerassig stuk land. We moeten ons een weg zoeken tussen hoge pollen door en krijgen gegarandeerd natte voeten. Kamp op 2475 meter.

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Naar KH-Kamp 4

Dag 19

De groep wordt in tweeën gesplitst. Bij het heilige meer en op de heilige berg Suvraga Hairhan (3117 meter) mogen vrouwen niet komen. De mannen vertrekken om ongeveer 07.30 uur naar de top, een pittige klim. Op ongeveer 45 minuten onder de top is het meertje en een Ovoo. De vrouwen vertrekken om 10.30 uur en lopen om de berg naar de lunchplek waar de groep weer compleet is. Vanaf de lunchplek is het een makkelijke wandeling naar het kamp. (2260 meter). ’s Avonds bij het kampvuur komen de gesprekken op gang en tot laat in de avond worden door de paardenmannen soms prachtige gedragen liederen ten gehore gebracht over moeders, liefde en paarden.

Naar KH-Kamp 5 (Three Bridges)

Dag 20

De laatste trekdag is schitterend. We lopen door weidse valleien langs de rivier, die soms bedekt is met stukken gebroken sneeuw en ijs. Soms moeten we een stukje steile oever over, soms doorwaden we een zijstroompje. Tegen de tijd dat we bij de weg aankomen (en de jeeps) zien we hier en daar wat gers. De mensen hier zien niet veel westerlingen en nodigen ons steevast uit in hun ronde tentwoning om wat eten te delen. Over en weer wisselen we wetenswaardigheden uit over onze landen en manier van leven. In het kamp nemen we ’s avonds afscheid van de paardenmannen, met wie we inmiddels een band hebben gekregen, met een slok wodka en mooie liederen. Kamp op 2100 meter.

Dag 21 t/m dag 23 Naar Khongorin Els in de Gobi woestijn.

Dag 21

Er staat ons een rit van ruim 500km te wachten. Via de stadjes Erdenetsogt, Bajanhongor en Bogd rijden we naar de zandduinen van de Gobi woestijn. Na Bajanhongor verandert het landschap. De dorheid in dit gebied wordt duidelijk wanneer vruchtbare valleien overgaan in stille vlakten. De begroeiing is spaarzaam en je moet je voorbereiden op extreme temperatuurswisselingen. Ondanks deze harde leefomstandigheden zijn er veel ongewone diersoorten te vinden in dit gebied zoals de Gobi beer, hagedissen, zeldzame kamelen, sneeuwluipaarden en de Aziatische wilde ezel. Of we iets van deze dieren zullen zien is niet te voorspellen.

We proberen de reistijden zo goed mogelijk te verdelen over de drie dagen die we beschikbaar hebben om deze afstand te overbruggen. De plekken waar we zullen overnachten zijn niet vooraf vast te stellen maar hangen af van de omstandigheden. Plaats is er in ieder geval genoeg. De avond van dag 22 kamperen we in de buurt van Khongor. Hier vind je enkele van de grootste en meest spectaculaire zandduinen van Mongolië. De enorme duinen strekken zich uit over een lengte van ongeveer 180 km. Hier zijn de hoogste zandduinen van dit gebied. Je kunt de duinen beklimmen zo vaak als je wilt en genieten van de oneindige uitzichten. Wanneer je je naar beneden laat glijden hoor je het zingen van de zandduinen.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24

Dag 22

Dag 23

Dag 24 t/m dag 27 Op stap met kamelen

Dag 24

Om dit betoverende landschap van dit deel van de Gobi woestijn goed op ons te laten inwerken gaan we nu 4 dagen lopen. De eerste dag maken we een tocht door het hoogste deel van de duinen. Een fantastische ervaring! Omdat het voor de kamelen, die we hier als lastdieren gebruiken, lastig is daar te lopen, zullen we deze dag terugkeren naar ons kamp. De tweede en derde dag in dit gebied trekken we verder. De bagage wordt gedragen door de kamelen. Het is mogelijk om als groep een kameel extra te huren, zodat alle deelnemers ook een deel van de wandelroute op een kameel kunnen afleggen. Op de vierde dag komen we onze jeep/busjes weer tegen. Op die plek zullen we onze lunch gebruiken. Daarna rijden we in de richting van de Yolyn Am, waar we weer een goede plek zoeken voor ons kamp.

+
Dag 25
+
Dag 26
+
Dag 27

Dag 25

Dag 26

Dag 27
+
Dag 28
+
Dag 29
+
Dag 30

wandelen in de Yolyn Am

Dag 28

Vandaag wandelen we door deze prachtige vallei, de Vulture Canyon, die ligt tussen de prachtige toppen van de Gurvansaikhan. We kunnen misschien een deel van de gletsjer zien. Dit is een apart natuurverschijnsel: het hele jaar door, dus ook tijdens de heetste maanden smelt het ijs niet helemaal weg. Bovendien is de omgeving prachtig. De steile rots wanden van de kloof steken soms meer dan 200 meter boven ons uit. Boven ons zien we misschien een ibex grazen. Op de steile rotswanden zie je nesten van de lammergier en misschien zien we de zeldzame boomkruiper van dichtbij. De kloof is een plek waar je meer dan 200 soorten vogels kunt vinden, zoals de Altaic sneeuwhoen, de Mongoolse woestijnvink en gieren en er is een grote verscheidenheid aan vegetatie en planten. Wanneer we de kloof weer verlaten kunnen we nog een bezoek brengen aan het plaatselijk Natuurhistorisch Museum, hier kun je onder andere dinosaurus eieren en botten zien en een opgezet sneeuwluipaard. Omdat de vlucht naar Ulaan Baatar morgen vertrekt rijden we aan het eind van de middag naar Dalandzagdad. We kamperen vlak bij het vliegveld

Vlucht Dalandzadgad naar Ulaan Baatar

Dag 29

Na het ontbijt bereiden we ons voor op de terugvlucht naar de bewoonde wereld. Tentjes schoonmaken en netjes opruimen zodat een volgende groep er ook nog met plezier gebruik van kan maken. Middenin de woestijn ligt de start en landingsbaan van Dalangdzadgad. De vlucht naar Ulaan Baatar duurt ongeveer een uur. Wie zin heeft kan ’s avonds meegaan naar een Mongools folkloristisch concert gegeven door het Tumen Ekh ensemble. Het is een soort mix van allerlei soorten variété, waaronder zang (o.a. Khumi, de Mongoolse kopstemzang), dans, toneel, goochelkunst en acrobatiek.

Ulaan Baatar

Dag 30

Wat we op dag 3 niet hebben kunnen doen, doen we vandaag. Deze dag kan eventueel ook gebruikt worden als uitloopdag voor het geval de vlucht uit Dalangzadgad vertraagd is of om andere redenen niet kon.

+
Dag 31
Mongolië wandelreis trektocht Khövsgöl , Khangai Nuruu, Gobi woestijn | HT & Snow Leopard 15

Terugvlucht Ulaan Baatar – Amsterdam

Dag 31

Vandaag vliegen we via Istanboel of Moskou weer terug naar Amsterdam. Heb je gekozen voor de KLM optie via Beijing dan kom je een dag later aan.

Mongolië wandelreis | Khövsgöl + Gobi Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Vluchten Ulaan Baatar-Mörön en Dalandzadgad-Ulaan Baatar (of andersom)
  • Alle luchthaven transfers
  • Hotelovernachtingen in Ulaan Baatar met ontbijt in tweepersoonskamer
  • Alle vervoer voor de groep
  • Entree Nationaal Museum voor Mongoolse Geschiedenis of Natuurhistorisch museum en 1 culturele voorstelling
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Nederlandse reisbegeleider
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Engelssprekende gids en kok, tolk, paarden, kamelen
  • 15 kg bagage laten dragen door paard/ kameel
  • Alle benodigde permits voor de Nationale Parken
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Luchthaven transfers in Mongolië (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent ( € 125)
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer (€ 195)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunches en diners in Ulaan Baatar (± € 70,--)
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties

Mongolië wandelreis | Khövsgöl + Gobi files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Download hier het visumformulier.

 

Toeristenvisum:  op een toeristenvisum mag je Mongolië
slechts eenmaal inreizen. De maximale verblijfsduur is 30 dagen. Het visum kan aangevraagd worden vanaf 3 maanden voor het vertrek. Voor de aanvraag van een toeristisch visum heb je de volgende documenten nodig:

  • Paspoort. Let op: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na afloop van de geldigheidsduur van het visum dat je wilt aanvragen. Bovendien moeten er in het paspoort nog 2 lege pagina’s naast elkaar beschikbaar zijn.
  • Het volledig ingevuld aanvraagformulier ingevuld met een blauwe pen aanvraagformulier Mongolie downloaden
  • 2 identieke pasfoto’s. Het Mongolische consulaat accepteert alleen recente pasfoto’s van goede kwaliteit.
  • Er is GEEN uitnodiging vereist voor een toeristen visum


Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de algemene reisinformatie en de paklijst voor Mongolië



Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!