Kilimanjaro (Machame)

Kilimanjaro (Northern Circuit)
Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
10 dagen
Hoogste punt
5895m
Aantal loopdagen
7 dagen
Overnachtingen op Kili
tenten
vanaf € 2350,-
7-daagse Machame route

De Kilimanjaro is met 5.895 m het Dak van Afrika. Daarnaast is het ook één van de 7 Summits. Kilimanjaro is echt een wandelberg en de ultieme kans om in korte tijd dergelijke hoogte te bedwingen. We beginnen de reis in Moshi vanwaar we 7 dagen de tijd nemen om Kilimanjaro te beklimmen. Deze reis is specifiek voor mensen die weinig tijd hebben, anders adviseren we Mt. Meru (4565 m) voorafgaand aan de Kili te doen ter acclimatisatie. Het letterlijke hoogtepunt van de reis moet worden: Uhuru Peak: 5895 m. We volgen de 7-daagse Machame route waardoor je voldoende kunt acclimatiseren en de kans verder vergroot dat je de top ook echt bereikt!

Kilimanjaro
Zonder goede acclimatisatie is het niet goed mogelijk om de 5895 meter hoge top te halen. Hoewel we standaard 7 dagen uittrekken voor de beklimming van de Kilimanjaro, adviseren we je – indien er ruimte is qua tijd – een extra dag in het klimschema in te plannen. Elke dag extra komt ten goede aan een nog betere acclimatisatie van de deelnemers. Vandaar dat er ook diverse vertrekdata met een langere beklimming ingepland staat.

Extra vertrekdata, langere en/of andere reisschema`s mogelijk
Mocht je een
– andere route (bijv. Rongai route of Nothern Circuit route) en/of
– langere route en/of
– op andere data willen reizen
éérst Meru, dan Kilimanjaro en vervolgens een meerdaagse safari
Dat kan: We kunnen – mits vroegtijdig aangevraagd – extra vertrekdata inplannen naar aanleiding van je wensen!

Verlenging mogelijk
Een eventuele verlenging met een 4-daagse safari en/of bezoek aan Zanzibar ná uw beklimming van de Kilimanjaro is mogelijk. Informeer gerust naar de mogelijkheden!

 

 • Beklim het Dak van Afrika
 • 7dgs trektocht Kilimanjaro, rustige Machame route
 • Andere routes ook mogelijk: Rongai & Nothern Circuit!
 • De beklimming kan desgewenst ook verlengd worden naar 8 of 9 dgn!
 • Extreem succesvolle en gewaardeerde gids Herman Tesha
 • Groepen van alleen onze eigen NL/BE klanten, geen internationaal samengevoegd reisgezelschap!

Reiservaringen

Kilimanjaro (Northern Circuit)
Han Willems – dec 2016
Rongai route - grootvader (69) en kleinzoon (13)Wij hebben een prachtige tocht achter de rug, met de hele periode goed weer. Gids Herman en assistent- gids Cobra zijn buitengewoon goed in alle opzichten, zelden zo meegemaakt. De tocht zelf dan. We hebben beiden zonder acclimatisatieproblemen de top bereikt. Wel tweemaal daags 125 mg Diamox tot de topdag, dat helpt zeker en ik raadt het iedereen aan. Rongai kan goed in 7 dagen vind ik, al is elke dag extra natuurlijk risico-reductie. We hebben, in overleg met Herman (en mede op zijn aanraden) het klimschema aangepast. Omdat we beiden zonder enig acclimatisatie-probleem liepen hebben we de de extra dag in Mawenzi Tarn verruild voor een meer geleidelijke afdaling. Dus dag 4 van Mawenzi Tarn naar Kibo-hut (4720m). Dan niet al direct om 12 uur 's-nachts omhoog maar lekker slapen en om 5 uur in de morgen op pad naar de top. Je loopt dan eerst 2 uur in het donker en ziet onderweg de zon prachtig opkomen. Na de top weer terug naar  de tent bij Kibo-hut, en daar een nacht bijgekomen van de topdag. Vervolgens op dag 6 naar Horombo en op dag 7 naar de Marangu gate. Dit is een minder vermoeiend traject dan het oorspronkelijk afgesprokene, omdat je beter uitgerust naar de top gaat en niet direct door hoeft naar Horombo. Voorwaarde voor dit traject is wel dat men goed is geacclimatiseerd op Mawenzi Tarn. Als men het helemaal goed wil doen en er 8 dagen voor over heeft kan men die extra dag in Tarn erbij nemen en vervolgens ons loopschema volgen. Voor mijn kleinzoon, die erg goed liep, was het een life-time ervaring, voor mij heel bijzonder om, na mijn kinderen, ook een kleinkind naar de top van deze berg te kunnen begeleiden. Nogmaals dank voor jullie prima voorbereiding en advisering!

Kilimanjaro (Machame) dag tot dag


Reisschema Machame
1 Vlucht Amsterdam-Arusha, aankomst, transfer Moshi, Hotel
2 vrije dag Moshi, briefing Kili, Hotel
3 (Kili 1 Machame) Machame Gate (1800 m) naar Machame Camp (3000 m), 6 uur
4 (Kili 2 Machame) Machame Camp (3000 m) naar Shira Camp (3840 m), 6 uur
5 (Kili 3 Machame) Shira Camp (3840 m) via Lava Tower (4600 m) naar Barranco Camp (3950 m), 7 uur
6 (Kili 4 Machame) Barranco Camp (3950 m) naar Karranga Camp (4000 m), 3 uur
7 (Kili 5 Machame) Karranga Camp (4000 m) naar Barafu Camp (4600 m), 6 uur
8 (Kili 6 Machame) Barafu Camp (4600 m) naar Uhuru Peak (5895 m) naar Mweka Camp (3000 m), 7-8 + 5 uur
9 (Kili 7 Machame) Mweka Camp (3000 m) naar Mweka Gate (1800 m), 3 uur. Retour naar vliegveld en terugvlucht
10 Aankomst Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3
890M

vertrek Ams, aankomst Tanzania

Dag 1

Na aankomst op Kilimanjaro Airport volgt een transfer naar uw hotel in Moshi (B&B).

890M

Moshi vrije dag, briefing Kili

Dag 2

Deze dag gebruikt u om bij te komen van de vlucht en alles klaar te maken voor de beklimming.
Briefing Kilimanjaro vindt ook deze dag plaats. Hotel Moshi (B&B)

3000M

Kilimanjaro Machame dag 1: Machame camp

Dag 3

We zullen de Kilimanjaro beklimmen via de Machame-route. Er staan geen hutten langs de Machame-route, dus we overnachten in tenten. Deze route is fysiek wel iets (maar niet veel) lastiger. Het voordeel is echter dat je door een veel mooier en meer gevarieerd landschap wandelt; en er minder mensen zijn dan op de Marangu en Rongai routes.

Bij de Machame gate staan de dragers, gidsen en koks al te wachten. Twee van onze gidsen lopen steeds respectievelijk aan de kop en staart van onze groep. Het landschap is spectaculair en je zou zelfs apen en kleine vogels kunnen zien. Geleidelijk evolueert dit naar echt regenwoud: hoge bomen met mos begroeid en veel boomvarens. De bodem kan nogal modderig zijn. Na een goede 6 uur lopen bereiken we de Machame hut op 3000 meter hoogte. Die hut is een gebouw waar de gids en jezelf worden geregistreerd; Slapen wordt in tenten gedaan (die intussen reeds door onze dragers zijn opgezet).
Bij aankomst was het nog zo’n 10°C, maar het wordt snel frisser. Als vieruurtje krijgen we van onze koks koffie, thee en warme choco met vers gepofte popcorn aangeboden, als avonddiner krijgen we zelfs een maaltijd met frietjes! Bij helder zicht kun je in de nacht de eerste glimp van de Klilimanjaro opvangen.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3840M

Kilimanjaro Machame dag 2: Shira camp

Dag 4

Bij het ontwaken was het nog tamelijk fris (zo’n 5°C), maar in de loop van de dag wordt het aangenaam warm en zonnig (19°C). Rond half negen beginnen we aan onze tocht, eerst door heide, later door een meer schaars begroeid landschap waarbij we de eerste heidebomen ontdekken. Afhankelijk van de tijd van het jaar, staan hier diverse bloemen in bloei. De Kameleon is zelfs te spotten. Op mooie uitzichtsrotsen kan het indrukwekkende landschap met daarachter de Kilimanjaro bekeken worden. Na 6 uur wandelen bereikten we de Shira campsite op 3840 meter hoogte, waar we een prachtig zicht hebben op de Kibo peak. Die Kibo Peak, met als top Uhuru Peak (5895 m), is de hoogste van de 3 kraters van de Kilimanjaro (de twee andere kraters zijn Shira Plateau (3840 m) waar we ons op dat moment bevinden en Mawenzi Peak (5149 m)). Doordat het na zonsondergang zeer snel kouder wordt, kropen we al voor 20.00 uur in onze slaapzak.

3950M

Kilimanjaro Machame dag 3: via Lava Tower 4600m naar Barranco camp

Dag 5

Net als de vorige dag vertrekken we rond 08.30 uur. We maken een omtrekkende beweging rond Kibo Peak vanuit het zuidwesten naar het zuidoosten. Dit wordt een echte acclimatisatiedag(van 3840 meter tot 4600 meter en terug dalen tot 3950 meter) .
De route gaat opnieuw door een indrukwekkend steppe landschap met mooie vergezichten.
Op een aangegeven splitsing kiezen we de Arrow-route, die voert over de Lava Tower.
De dragers en de kok nemen de lagere Barranco-route. Beide routes komen opnieuw samen in de afdaling richting de Barranco camping site.
Op 4600 m aangekomen kun je uitrusten en eten tussen Lavatower en de Kilimanjaro. Voor de liefhebbers met nog wat adem over: de Lavatower is te beklimmen. De tower is een echte ash cone of as pit. Op dit rustpunt kun je de loop van de alpine technische Western Reach variation bekijken die via de kibo krater naar de top van de Uhuru leidt. Hierna volgt een korte afdaling en klim, waarna er tussen de twee soorten reuzenlobelia’s (“Senecio Kilimanjaro”) door naar de campsite wordt afgedaald.(7 uur).

4000M

Kilimanjaro Machame dag 4: Karanga camp

Dag 6

Doordat er op het Barafu kamp (4600 m) geen water aanwezig is lopen we vandaag in 3 tot 4 uur over de flanken van de Kilimanjaro naar Karanga, de laatste water tap plaats.
Onmiddellijk na het vertrek wacht een zware taak: de beklimming van de Barranco Wall.
Tot je boven bent kun je beter de loopstokken aan je rugzak vast maken. Bijna loodrecht wordt er 250 meter gestegen, maar de klim is minder moeilijk dan hij er van een afstand uitziet. Tegen de middag wordt opnieuw gedaald tot aan de Karanga valei (4000 m), Onderweg passeren nog enkele rotsblokken, waarbij we de handen en voeten nodig hebben. Na een afdaling klimmen we omhoog naar de campsite. Hier lunchen we. Degene die zich goed voelen kunnen hier nog een stuk richting Barafu kamp wandelen. ( 3 uur heen en 1,5 uur terug.) Dat is goed voor de acclimatisatie.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
4600M

Kilimanjaro Machame dag 5: Barafu camp

Dag 7

Nu zien we veel dragers als waterdragers richting Barafu kamp en Barafu high (4800 m) Camp lopen.
Na een kleine klim traverseren we langzaam omhoog richting een de laatste klim van vandaag, het steile pad voor het Barafu kamp. Ook hier zien we de flanken van de Kilimanjaro met aan de linkerhand een natuurlijk venster. Laat in de ochtend arriveren we op de vaak drukke kamp plaats en aanschouwen van de Kibo Peak en een gedeelte van de route die ons komende nacht te wachten staat. We rusten wat en met de gids je de laatste zaken door voor de komende nacht. Na de avondmaaltijd kruipen we in onze slaapzakken.

3000M

TOP Uhuru Peak 5895, Mweka camp

Dag 8

Om 23.00 uur worden we al wakker gemaakt en na een kop thee met enkele koekjes.
(Tip: neem zelf iets te eten mee voor dan en onderweg. Repen en koekjes die je lekker vindt). We beginnen we om kwart voor twaalf met de finale klim. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het hier extreem koud zijn, en hopelijk schijnt de maan je bij terwijl het daglicht nog op zich laat wachten. Je koplamp hoeft niet voordurend aan bij maanlicht.

De meeste dragers blijven in onze tenten achter, en samen met een aantal gidsen slepen we ons voetje voor voetje (pole pole) vooruit. Na enkele uren beginnen we aan het zwaarste stuk: de klim tot aan de kraterrand. Dit is vooral lastig omdat de bodem bestaat uit zand met losse kiezelsteentjes waarin je voortdurend wegschuift. Uitgeput sta je dan tegen 6.15 uur, net op tijd om de indrukwekkende zonsopgang te bewonderen, boven aan Stella Point (5745 m.), waar je een prachtig zicht hebt op de Rebman Glacier, de Kersten Glacier en de krater en de Mawenzi Peak. Later ook op de Mt. Meru..
Vervolgens gaan we door tot Uhuru Peak, waar we rond een uur of zeven arriveren. Het doel is bereikt, je staat 5895 meter boven de zeespiegel op het hoogste punt van Afrika!

De afdaling is lastig, wegzakkend in de kiezelstenen moet je je naar beneden laten glijden. Nu krijg je een goede indruk, wat je de afgelopen nacht gestegen en gepresteerd hebt. Mooi uitzicht op de Kibo hut in het zadel tussen de Mawenzi en de Kraterrand. Na een uur of drie ben je terug bij de tenten waar je na een uurtje rust wat soep krijgt. Hierna is het tijd om de tent op te ruimen en de spullen in te pakken. Rond 12.00 uur gaan we verder naar beneden.

In drie uur dalen we af. Vanaf nu wordt er afgeweken van de Machame-route (die enkel voor beklimmingen wordt gebruikt) en wordt de Mweka-route gevolgd (die enkel voor afdalingen mag worden gebruikt). In de late namiddag kom je aan bij de Mweka kampsite (3000 m) en dan zit je alweer in het regenwoud. Hier kan het pad glad en modderig zijn. De gamaschen zijn ook hier weer een uitkomst.

Kilimanjaro Machame dag 7: Mweka Gate

Dag 9

Het laatste gedeelte van een Kilimanjaro-tocht is een afdaling van bijna vier uur waarbij je weer modder tegen kan komen. Aan de Mweka Gate wachtte de bekroning: een fris biertje.
Nadat je het meeste vuil van je schoenen en broek hebt afgewassen krijg je een certificaat overhandigd waarop staat dat je de top hebt bereikt. Na het afscheid van onze dragers keer je met een busje terug naar het hotel in Arusha, waar je een heerlijke douche kan nemen. Dan door naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.

+
Dag 10
Kilimanjaro (Northern Circuit)
0M

Aankomt NL

Dag 10

Aankomst in Nederland.

Kilimanjaro (Machame) Prijzen/Data


 


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Lokale briefing op bestemming
 • Co2 compensatie gehele reis! Dus zowel tickets als hele landarrangement.
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende Lokale gids(en)
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent €75
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €140
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • toeslag uitvoering reis privé bij 2-pers: euro 195pp
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg (USD 30pp per wandeldag)
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Kilimanjaro (Machame) files en detail


Documenten

Visumformulier en Algemene reisinfo Tazania

documenten & informatie


Visumformulier Tanzania
Visumformulier Tanzania

download hier het visumformulier.Download
Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Bekijk hier de algemene reisinformatie Tanzania incl paklijst.Download
Machame
Machame


Download
Seizoenen
Seizoenen
Month
Temperature
Precipitation
Cloudiness
Crowds
January Warm Medium Low High
February Warm Medium Low High
March Moderate High Medium Low
April Moderate High High Low
May Moderate High High Low
June Cold Medium Medium Medium
July Cold Medium Low High
August Cold Low Low High
September Moderate Low Low High
October Moderate Low Medium Medium
November Moderate High Medium Low
December Moderate Medium Medium Medium
Recommended
Good
OK
Not Recommended
Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!