Mera Peak – Island Peak

Expeditie trektocht Island Peak 6189m Imja Tse Nepal | Snow Leopard (1)
Niveau

Zwaar
Technisch
Reisduur
34 dagen
Hoogste punt
6461m
Aantal loopdagen
27 dagen
Overnachting in
tenten
2 Himalaya toppen!

De Mera Peak (Central Summit) is met z’n hoogte van 6461m de hoogste ’trekking peak’ en de Amphu Labtsa geldt als één van de meest uitdagende pasovergangen van Nepal.
Island Peak (6189m), met z’n adembenemende uitzicht op de Lhotse zuidwand, is de uitsmijter van deze zware alpiene mini-expeditie.

Van Ramechhap  vliegen we naar Lukla en vandaar trekken we door de prachtige Hinkuvallei naar ons kamp voor de bekliming van de Mera Peak. Het panorama vanaf de bijna 6500m hoge top is adembenemend: Mount Everest, Lhotse Makalu, Cho Oyu, Kangchenjunga verschijnen aan de horizon. Na de beklimming van de Mera Peak trekken we door de onbewoonde bergwildernis van het Honku dal naar de heilige meertjes van Panch Pokhri.

Onderweg hebben we voortdurend zicht op Everest en Lhotse. De moeilijke pasovergang Amphu Labtsa (5700m) brengt ons in het Imja dal en naar het basiskamp van de Island Peak. Deelnemers moeten in uitstekende conditie zijn en blijven (!) om ook deze top nog te bereiken…. Een plezierige wandeling door het Everest National Park brengt ons terug naar Namche Bazar en het vliegveldje van Lukla.

  • Weergaloze uitzichten op o.a. Mt Everest, Lhotse Makalu, Cho Oyu, Kangchenjunga
  • Beklimming Mera Peak & Island Peak
  • Binnenlandse vluchten van en naar Lukla
  • 27-daagse volledig verzorgde trektocht

Mera Peak – Island Peak dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

De Mera Peak is met z’n hoogte van 6461m de hoogste ’trekking peak’ en de Amphu Labtsa geldt als een van de uitdagendste pasovergangen van Nepal. Island Peak (6189m), met z’n adembenemende uitzicht op de Lhotse zuidwand, is de uitsmijter van deze zware alpiene mini-expeditie.

Van Ramechhap vliegen we naar Lukla en vandaar trekken we door de prachtige Hinkuvallei naar ons kamp voor de bekliming van de Mera Peak. Het panorama vanaf de bijna 6500m hoge top is adembenemend: Mount Everest, Lhotse Makalu, Cho Oyu, Kangchenjunga verschijnen aan de horizon. Na de beklimming van de Mera Peak trekken we door de onbewoonde bergwildernis van het Honku dal naar de heilige meertjes van Panch Pokhri. Onderweg hebben we voortdurend zicht op Everest en Lhotse. De moeilijke pasovergang Amphu Labtsa (5700m) brengt ons in het Imja dal en naar het basiskamp van de Island Peak. Deelnemers moeten in uitstekende conditie zijn en blijven (!) om ook deze top nog te bereiken…. Een plezierige wandeling door het Everest National Park brengt ons terug naar Namche Bazar en het vliegveldje van Lukla.

REISSCHEMA
Dag Kampplaats Uur Hoogte
1 Vlucht A’dam – KTM
2 Aankomst KTM, transfer naar hotel, relax/sightseeing
3 briefing, vrije dag Kathmandu, relax/sightseeing,  OF bus naar Ramechhap
4 01. Vlucht naar Lukla, kamp in Puyan 5uur (2775m)
5 02. Pangkongma 6½uur (2850m)
6 03. Najing 6½uur (2600m)
7 04. Chereme Kharka 5½uur (3450m)
8 05. Rustdag – (3450m)
9 06. Kharka 5½uur (4150m)
10 07. Kothe 6½uur (3700m)
11 08. Tangnag 5uur (4300m)
12 09. Khare 4½uur (4950m)
13 10. Rust- en acclimatisatiedag – (4950m)
14 11. Mera Peak East Basecamp 4½uur (5350m)
15 12. Rust- en acclimatisatiedag – (5350m)
16 13. Mera Peak High Camp 4½uur (5800m)
17 14. Top Mera Peak (6461m) – Mera Peak East BC 8-12uur (5350m)
18 15. Kongme Dingma 2uur (4850m)
19 16. Seto Pokhri (White Lake) 6½uur (4900m)
20 17. Amphu Labtsa South Basecamp 3½uur (5290m)
21 18. Amphu Labtsa North Basecamp 8 – 12uur (5175m)
22 19. Kharkha kamp 3uur (4780m)
23 20. Reserve-/rustdag – (4780m)
24 21. Island Peak High Camp 3½uur (5350m)
25 22. Top Island Peak (6189m) – Chhukung 10 – 15uur (4800m)
26 23. Pangboche 5uur (3900m)
27 24. Namche Bazar 5½uur (3450m)
28 25. – , rustdag – (3450m)
29 26. Via Phakding naar Lukla 6-7uur (2800m)
30 27. vlucht Lukla-Ramechhap en bus naar Kathmandu
31 Extra dag, reservedag voor vlucht terug naar Kathmandu
32 Vrije dag, relax/sightseeing
33 Transfer naar luchthaven, vlucht van Kathmandu naar NL
34 Aankomst A’dam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

VERTREK AMSTERDAM

Dag 1

Vlucht vanaf Schiphol naar Nepal

1300M

AANKOMST KATHMANDU

Dag 2

Het laatste uur van de vlucht naar Kathmandu heb je al een prachtig uitzicht op de Himalaya, bij goed weer tenminste! Het laatste stukje vlieg je over beboste kammen en rijstvelden de Kathmandu vallei binnen. Je landt op de luchthaven van Kathmandu en een uur later vind je jezelf in eens terug midden in de drukke chaos van de Nepalese hoofdstad.

Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.
Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhooggeschoten tot rond de 1 miljoen.
Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.

1300M

Sightseeing Kathmandu

Dag 3

Een voorbeeld: sightseeing tour door centrum van Kathmandu.
U brengt een bezoek aan Durbar square, het centrale plein met meer dan vijftig indrukwekkende tempels, monumenten en standbeelden en het koninklijk paleis. Ook bezichtigt u Teleju tempel met zijn vergulden daken. De poort naar Hanuman Dhoka Durbar, het oude koninklijke paleis, wordt bewaakt door een standbeeld van Hanuman, de aap-god. Over de bazaar en door het labyrint van smalle straatjes loopt u naar de toeristische wijk Thamel. Daarna rijdt u naar Swayambhunath, ook wel monkey-temple genoemd vanwege de vele apen die hier rondlopen. Deze 2500 jaar oude stupa ligt op een 75 meter hoge heuvel ten westen van Kathmandu. Het heiligdom van Swayambhunath is een wonderlijke mengeling van boeddhistische elementen, zoals de stupa zelf, de gompa (het klooster) en de gebedsmolens en –vlaggen en hindoeïstische elementen, zoals de Hindu-godenbeelden, twee enorme sikara’s (torens) en zelfs heuze pagodetempels. Vanaf de top van de heuvel heeft u een schitterend uitzicht op de stad en de omringende vallei. De legende vertelt dat in de Kathmandu vallei vroeger een groot meer lag. De heilige Manjushri ontdekte vanaf deze heuvel de blauwe lotus met zijn duizend bloemen, die midden uit dit meer oprees. Hij pakte zijn Magische Zwaard der Wijsheid en sloeg met één slag een gat in de rand van het meer. Het meer stroomde leeg. De lotusbloem werd overgebracht naar het voormalige eiland Swayambhu.

Sightseeing Patan. Toen in 1482 koning Yaksha Malla overleed werd zijn land verdeeld onder zijn drie zoons en dochter. Zo ontstonden de koningssteden Kathmandu. Patan, Bhaktapur en Banepa. Patan met zijn prachtige kunst en architectuur staat bekend om zijn nijverheid in brons, zilver en koper. U brengt een bezoek aan Patans Durbar Square, de koninklijke baden, de tempels Mahaboudha en Krishna Mandir en de gouden tempel Hiranya Verna Mahabihar.

 

Sinds najaar 2019 worden er eigenlijk geen vluchten meer uitgevoerd van Kathmandu naar Lukla (grote spelbreker is mist / slecht weer), maar ga je eerst met de bus van Kathmandu in ong 5 uur naar Ramechhap. Hier overnacht je en de volgende ochtend vlieg je naar Lukla. Op de terugweg vlieg je ook naar Ramechhap en ga je terug naar Kathmandu.

Mocht het wel weer mogelijk worden om direct van/naar Lukla te vliegen vanuit Kathmandu, dan zullen we samen met onze agent naar de omboekmogelijkheden kijken. Idealiter laten we iedereen direct van/naar Lukla vliegen, maar het risico dat je vertraging oploopt is wezenlijk. Bij de start van de tocht is dat vervelend want je loopt direct achter de feiten aan. Op de terugweg kan het ronduit funest zijn in verband met mogelijk missen van de intercontinentale retourvlucht. Dus om de logistiek van de trektocht maximaal te kunnen garanderen, is de prijs die je betaalt dat je tweemaal een oncomfortabele busrit voor lief moet nemen (welke ten koste gaat van een halve dag Kathmandu).

 

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Vlucht Kathmandu–Lukla, kamp in Puyan 5uur (2775m)

Dag 4

Een vroege ochtendvlucht met veelal Yeti Airlines brengt ons in Lukla (2750 m). Nadat alle bagage is gechecked en verdeeld dalen we af naar Surke. Het pad is soms steil en de helling is zuidgericht dus warm. Het grootste deel van het hier ooit aanwezige bos is weg, dus is er weinig beschutting. We lunchen aan de rivier (1 ½ uur, 2270m).

Na de lunch klimmen we steil over een goed pad. De helling is nu een noordhelling en daardoor minder fel beschenen door de zon en het bos geeft wat beschutting. We komen op het hoogste punt (2800m). Hierna volgt nog zo’n vijf kwartier het bekende “some up, more down” naar Puyan. Vooral het laatste half uur zien we veel mooie rododendons en hier en daar reuzen-magnolia’s. (Totaal 5 uur, 2725m)

Pangkongma 6½uur (2850m)

Dag 5

Het is overdag warm, dus we staan extra vroeg op (05.30 uur) om de ochtend etappe zoveel mogelijk van de koele ochtend te profiteren. Dit is vooral goed omdat we vanuit Puyan flink gaan klimmen. Na eerst een uurtje rustig zijn begonnen komen we bij de ‘afslag’: links naar Pangkongma (2800m). Nu gaan we over een weinig belopen steil pad omhoog en moeten we ons goed op het klimmen concentreren. Na ruim een uur zijn we boven bij een kharka-achtige vlakke plek met een hutje en een aantal koeien (2 ¼ uur vanaf kamp, 2975m).

Na het pasje dalen we af door schitterend bos met volop rododendrons en magnolia’s naar High Bupsa, waar we lunchen (3 ¼ uur, 2600m). Na de lunch passeren we al dalend een aantal riviertjes en twee bergkammen. Het laagste punt bereiken we bij het derde riviertje met houten bruggetje (ongeveer 1 uur, 2375m). Vanaf hier klimmen we in een lange ruk naar Pangkongma (Panggom), waarbij het laatste uur het pad steeds wisselend steil en dan weer vlak is (3 uur, 2850m).

Najing 6½uur (2600m)

Dag 6

We starten de dag met klimmen. Het goede (en soms iets minder goede) pad loopt niet al te steil, rechtstreeks naar de Pangkongma La. Het laatste deel door laag bos. Vanaf de pas (3050m) dalen we vrij vlak af tot we twee bergkammen hebben gepasseerd. Hierna, op zo’n 2850m dalen we steil af naar het dorpje Chodung (2400m). De helling lijkt steeds steiler te worden en dit afdalen, over het vrij onbeschutte (hier en daar wat bomen) pad is, in de zon, vrij zwaar. Eindelijk komen we aan bij de hangbrug over de Hinku Khola (1900m, 3 ¾ uur). Direct na de hangbrug klimmen we behoorlijk steil naar de lunchplek (2100m, 4 ¼ uur). Na de lunch klimmen we – en nog steeds steil! – over een open helling tot zo’n 2200m waar we in vrij open bos komen. We passeren op 2450m een kharka (links een matige kampplek) en klimmen nog een half uurtje door naar Najing (2 ¼ uur, 2600m). Het kamp heeft een mooi uitzicht terug richting Pangkongma La, Chodung en overziet de Hinku vallei en NNO de bergkam waar we verder overheen trekken.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Chereme Kharka 5½uur (3450m)

Dag 7

Na 500m inlopen over vrij vlak weidelandschap met prachtige rodo’s passeren we een kleine rivierbedding en gaan we steil richting Surke La. De pas is niet alleen steil, maar ook niet altijd even gemakkelijk. Hogerop wordt het bos vochtiger met varens, mossen en bamboe en het pad soms een beetje glibberig. Na circa 1 ½ uur geleidelijk klimmen staan we boven op de pas (2990m) en strekt het uitzicht zich vooral zuidoost uit over ‘lager’ Nepal. We dalen oostwaarts in 15 minuten af naar een teahouse (2790m), van hier weer steil – door bos – omhoog naar de lunchplek op een prachtige Kharka onder de oosthelling van de bergkam. We lunchen vroeg omdat er verderop weinig water te vinden is (2 ¾ uur, 2840m). Na de lunch klimmen we naar de bergkam en wederom is de helling vrij steil. Het pad blijft de rest van de middag op de bergkam, of oost of west van de bergkam lopen, en vrij gestaag komen we hoger. Hier en daar vlak, dan weer steil. Het wisselt elkaar af tot we uiteindelijk bij Chereme Kharka, de kampplek van vandaag met prachtig uitzicht, aankomen (2 ½ uur, 3450m).

Rustdag - (3450m)

Dag 8

Rustdag

Kharka 5½uur (4150m)

Dag 9

Ook deze dag begint weer met klimmen. Eerst een ½ uurtje naar een colletje op 3600m door mooi gemengd bos. Het pad wordt iets vlakker en we betreden een prachtige bergkom met veel losse stenen. In de verte zien we reeds het zadel waar we naartoe moeten klimmen. Allereerst klimmen we nu weer steiler naar een zijkam en krijgen bovenop een uitzicht op o.a. Kusum Kanguru.

Nu wordt de klim echt steil. Zig zag gaat het omhoog tot we na totaal zo’n 2 ½ uur de 4170m hoge pas bereiken met mooie vergezichten naar zowel het oosten als het westen. Het pad loopt een half uurtje om en nabij de 4150m tot we naar een tweede pas moeten klimmen. De tweede pas is minder steil, maar wel hoger en niet te onderschatten. Een packed lunch brengt uitkomst! Na een uur klimmen over een redelijk pad komen we aan op de tweede pas (4365m) waar een oude mani-muur staat. We zien in de diepte de meertjes van Panch Pokhri liggen. De afdaling voert langs het grootste meer waar veel steenmannetjes met de drietand van Shiva staan. We passeren Panch Pokhri en dalen verder af naar een schitterende Kharka waar we de tenten opzetten (5 ½ uur, 4150m).

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Kothe 6½uur (3700m)

Dag 10

Er volgt een zware dag die begint met – hoe kan het ook anders – een steile klim van ongeveer een half uur. Het pad wordt dan vlakker maar blijft stijgen. Op een eerste colletje krijgen we vrij uitzicht op ‘Zuid-Nepal’. Na ongeveer 1 ¼ uur is het hoogste punt (4275m) bereikt. We traverseren in ongeveer een ½ uur een zuidgerichte helling tot we op een tweede pas aankomen. We hebben nog geen hoogte verloren, maar dat verandert nu rap! Een steile afdaling met veel losliggende stenen en soms oude bevroren sneeuw maakt het voor iedereen knap lastig. Voorzichtigheid is hier dan ook geboden! Het lastigste deel van de afdaling is op circa 3900m achter de rug. We lopen inmiddels weer tussen het groen en komen aan op een markant met gras bedekt colletje. Dit is een perfecte plek om van de lunch te genieten (3 uur, 3750m).

Vanaf het colletje gaan we steil naar beneden door een prachtig rododendron-bos. We dalen en dalen over een lastig pad met grote stenen met mos en omgevallen bomen. Uiteindelijke steken we middels een enorm rotsblok een snelstromend riviertje over (3/4 uur, 3470m) en dalen in westelijke richting af (met behoorlijk wat ‘ups’ tussendoor) naar de dalbodem van de Hunku Khola. Na totaal 5 uur (inclusief lunch) komen we aan de rand van de rivier in een enorme puinbedding. Deze volgen we tot we wederom steil een helling aan de oostzijde van het dal opklimmen. Deze klim duurt langer dan verwacht maar eindigt met zicht op de kampplek van vandaag in Kothe. Voor we deze echter bereiken moeten we eerst de rivier oversteken middels een spannende ‘boomstam’-brug. In het dorpje zetten we de tenten op. Omdat we nu op de ‘drukkere’ trek naar Mera Peak zijn aangekomen zijn hier een paar Tea-shop’s met allerlei dranken en andere lekkernijen (6½ uur, 3700m).

Tangnag 5uur (4300m)

Dag 11

Vandaag volgt een makkelijkere dag. Het is helaas triest te moeten constateren dat door de GLOF (Glacier Lake Outburst Flood) van het voormalige Sabai Tsho (meer boven Tangnag) er niets meer over is van het pad over de westelijke over van de Hinku Khola. We lopen dan ook ongeveer twee uur over de stenen en rotsblokken door de rivierbedding. Eerst hebben we zicht op de Mera Peak zuid-wand (NO) en later zien we ook Kusum Kanguru en de Kyalshang, toppen van ruim 6000m hoogte. Op circa 3840m verlaten we de rivierbedding en lopen eindelijk over de mooie west-oever. Een half uurtje later gaan we lunchen op een verlaten Kharka (3 uur, 3900m).

In de middag blijven we de west-oever volgen, waarbij we bemerken dat het pad hier en daar is weggeslagen. Na 2 uur komt Tangnag in zicht en zien we tevens de enorme damdoorbraak rechtsboven Tangnag. We kamperen tussen een paar lodges en zien pal oost van ons de weg naar de Mera La, die zelf net uit zicht blijft (2 uur, 4300m).

Khare 4½uur (4950m)

Dag 12

Vanuit Tangnag traverseren we de enorme puinhopen die de gletsjer-meer damdoorbraak heeft veroorzaakt. Na deze traverse komen we op een prima pad wat niet al te steil langs de oude morenewal van de gletsjer loopt. Over dit pad – met hier en daar een steil stukje – bereiken we rustig wandelend Dig Kharka, waar we lunchen (2 ½ uur, 4485m).

De korte middag etappe leidt ons naar Khare, het hoogste kamp aan de westzijde van de Mera La. De eerste paar honderd meter is het pad vlak, maar daarna moet er flink geklommen worden. Het smalle paadje gaat steil de oude morene-helling op en wordt op ongeveer 4650m wat vlakker. Toch is het nog een inspannend half uurtje alvorens we in Khare aankomen. Deze kampplek wordt door velen, die de Mera Peak willen beklimmen, gebruikt. Het kan hier dus druk zijn. Vanuit het kamp hebben we een schitterend uitzicht op Mera La en Mera Peak ten zuiden van ons en op het dal met de daarboven uit torende 6000-ers, waar we vandaan komen (Totaal 4½ uur, 4950m).

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Rust- en acclimatisatiedag - (4950m)

Dag 13

Mera Peak East Basecamp 4½uur (5350m)

Dag 14

Vanuit het kamp klimmen we naar een oude morenewal die we oostwaarts volgen. De morenewal wordt eerst iets steiler en dan even vlak tot een ruime vlakke plek waar we prima kunnen uitrusten. Voor ons ligt namelijk een steile helling met veel los puin die ons uiteindelijk naar het ijsveld leidt dat we moeten beklimmen (1 ½ uur, 5100m). Het ijsveld is vrij steil en het zal dan ook van de sneeuw condities afhangen of we de stijgijzers onder zullen moeten doen en of er een vast touw wordt gebruikt. Na zo’n 250 meter wordt het ijsveld vlakker al zijn we nog geenszins bij de pas! Een aantal steile hellinkjes doen ons op het vlakkere deel van de gletsjer aankomen en grotendeels ‘vals plat’ volgen we het spoor tot de Mera La (5400m). We hebben weer mooi zicht op het dal waar we uitkomen, maar vooral ook op de Mera Peak (4 uur). Waar we de tenten opzetten hangt af van voldoende goede plaatsen. Soms moeten we wat verder naar het oosten afdalen. Vlak onder de Mera La zijn een aantal goede tentplaatsjes. Een korte afdaling door eerst ijs/sneeuw en later los puin op grote rotsplaten brengt ons in het oostelijk van de Mera La gelegen basecamp voor Mera Peak (Totaal 4 ½ uur, 5350m).

Rust- en acclimatisatiedag - (5350m)

Dag 15

Een rust- en acclimatisatiedag in het Mera Peak Base Camp op 5350m hoogte.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Mera Peak High Camp 4½uur (5800m)

Dag 16

Vandaag klimmen we naar het High Camp van Mera Peak. Allereerst klimmen we terug naar de Mera La (5400m) vanwaar we min of meer zuidwaarts de vlakke maar wel stijgende Mera Glacier volgen. Het spoor is nergens moeilijk al moet soms een kort steil stukje overwonnen worden. Na zo’n 4 ½ uur bereiken we de spectaculaire plaats van het High Camp, een rotsbastion met een gapende diepte eronder! Indien noodzakelijk/gewenst kan er ook op de gletsjer gekampeerd worden. Het uizicht vanaf het rotsbastion wordt naar het noorden versperd door de rotsen. Lopen we echter terug naar de gletsjer, dan staan ontelbaar veel Himalaya toppen (oa. Mount Everest) aan de horizon.

Vroeg naar bed want er volgt een korte nacht! (4 ½ uur, 5800m)

Top Mera Peak (6461m) - Mera Peak East BC 8-12uur (5350m)

Dag 17

We staan omstreeks 2–3 uur ’s nachts op. We ontbijten in het donker en beginnen met de klim met onze hoofdlampjes aan. We zijn vertrokken voor de topbeklimming van de Mera Peak! In het donker klimmen we eerst nog wat vlak maar al snel door een steilere flank recht omhoog. Bij het allereerste licht aan de oostelijke horizon komen we bovenaan een vlakker gedeelte. De beklimming blijft technische gezien eenvoudig, al zal de hoogte de beklimming steeds zwaarder maken. Het laatste stuk voert naar de Mera voortop (6425 mtr). Afhankelijk van de omstandigheden zal de klim naar de hoofdtop iets meer of minder technisch zijn. Meestal is er een grote bergschrund. Deze kan met de door de sherpa’s aangelegde vaste touwen beklommen worden naar de Central Summit van de Mera Peak (6461m). Het zal zwaar geweest zijn, maar het uitzicht vanaf de top rondom vergoedt werkelijk alles! Na veel genieten volgt de zware afdaling naar Base Camp. (8-12 uur, naar omstandigheden, High Camp – Mera Peak – Base Camp)

Kongme Dingma 2uur (4850m)

Dag 18

We maken het ons gemakkelijk, want we hebben vandaag slechts twee uurtjes wandelen voor de boeg. We dalen vanuit het Base Camp over veel los puin en zand af naar de vlakte waar vroeger ooit de gletsjers uitmondde (1/2 uur, 4930m), op de kaart aangeduid als Kongme Dingma. Na een traverse over een met enorme blokken bezaaide helling klimmen we weer iets naar een oude morene-kam. Aan de NNO horizon zien we Makalu en Baruntse en naast ons de enorme west-wand van de Chamlang. We dalen flink af naar de grasvelden in de verte en zetten na deze zeer eenvoudige etappe de tenten op. De plek waar we staan heeft op de meeste kaarten geen naam, maar wordt in de mond den gidsen ook Kongme Dingma genoemd (2 uur, 4850m).

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Seto Pokhri (White Lake) 6½uur (4900m)

Dag 19

Het zijdal waarin we kampeerden loopt uit in de vallei van Honku Khola, kortweg de Honku vallei genoemd. Vanuit het kamp beklimmen we de zeer steile linker (oude) morenenwal. Boven aangekomen (1/2 uur, 4710m) krijgen we een mooi uitzicht over de Honku vallei met Chamlang (rechts) en Baruntse in de verte als meest in het oog springende toppen. Naast ons ligt een bijna perfect rond meertje (we konden dit meertje al zien vanaf Mera Peak), als ware het gevormd door een inslag van een meteoriet o.i.d.. Terugkijkend houden we nog even zicht op Mera Peak en Nau Lekh, totdat we richting Honku valleibodem afdalen over een smal maar goed paadje. Op ongeveer 4600m bereiken we het laagste punt en gaat het pad weer stijgen over mooie grasweiden langs de Honku Khola. Het is een mooi moment als we, na het passeren van een aantal enorme rotsblokken, de Lhotse en Everest als een muur aan de horizon zien opdoemen. We passeren en beklimmen nog een aantal oude morenewallen voor we op ca. 4750m de lunchplek bereiken (3 1/2 uur). In de middag volgen we het vager wordende spoor langs de Hinku Khola. Soms moeten we even steil klimmen, maar het merendeel van de middagetappe loopt het spoor geleidelijk omhoog. Op ongeveer 4900m lopen we door een markante zandvlakte en komen we aan op een tweesprong: links aanhouden betekent richting Mingbo La en Amphu Labtsa, rechts gaat het richting Baruntse BC en West Col. Vanuit de relatieve vlakte beklimmen we een veelvoud aan oude morenewallen alvorens we na totaal zo’n 3 uur de prachtige kampplek bij het Seto Pokhri (White Lake) bereiken. De woeste bergwereld om ons heen is uiterst indrukwekkend (3 uur, 4900m).

Amphu Labtsa South Basecamp 3½uur (5290m)

Dag 20

We lopen een aantal honderden vlakke meters over rotsen met daartussen soms een paadje. Dan beklimmen we de westelijke helling van de vallei die voornamelijk bestaat uit oude morenewallen en los gesteente. Het vage spoor is niet moeilijk al blijven er altijd wel een paar steile stukjes te overwinnen. Zo ook voordat we een enorme arena betreden waarvan de boden wordt opgevuld door één van de grotere meren van het gebied dat Panch Pokhri wordt genoemd. We hebben mooi uitzicht op de Baruntse west wand en de West Col. We klimmen geleidelijk verder langs het meer met recht voor ons het doel van de volgende dag: de Amphu Labtsa, een imposante vooruitblik! Het kamp zetten we op een relatief vlakke plek naast een klein, met ijs bedekt, muurtje. Het grote meer ligt zuidelijk beneden ons (3 ½ uur, 5290m). Indien mogelijk verkennen sherpa’s en/of teamleden ’s middags de route naar de pas.

Amphu Labtsa North Basecamp 8 - 12uur (5175m)

Dag 21

We starten vroeg vandaag, om een uur of 6 zodat we van de (hopelijk) gunstige weersomstandigheden kunnen profiteren. Zoals steeds de laatste dagen beklimmen we een oude morenewal. Deze keer wordt de wal een helling die steeds steiler wordt. Uiteindelijk (2 uur later) bereiken we de overgang van rots naar ijs en betreden we een onwerkelijk bijzondere ijswereld. De gletsjer is opgebouwd uit een aantal enorme blokken die trapsgewijs op elkaar liggen. Het is ongelooflijk dat er tussen deze indrukwekkende wereld van ijs een relatief eenvoudige (klim-)doorgang te vinden is naar de Amphu Labtsa. Soms is het spoor door het ijs even steil, maar nergens is het echt moeilijk. De hoogte laat zich natuurlijk wel voelen! Na 4-5 uur klimmen bereiken we het hoogste punt en genieten we van het uitzicht (5620m).

We kijken terug in de Honku vallei, staan tegenover Baruntse en zien onder ons het amphitheater van rots en ijs waarin we moeten afdalen. Ten noorden van ons staat een ijzige 6000-der waarnaast rechts de enorme muur van Nuptse en Lhotse oprijst. Nog net hierboven uitstekend is het topje van Mount Everest te zien. De afdaling zal beduidend moeilijker zijn dan de klim naar de pas en zal daardoor zeker veel tijd in beslag nemen. Er moet tussen de 500m en 700m vast touw worden aangelegd. Aan rots- en/of ijshaken en/of sneeuwankers, alvorens de afdaling veilig kan worden ondernomen. Eerst wordt door een geul met los gesteente zo’n 50m afgedaald waarna een steile abseil volgt (ca. 50m). Na de abseil begint een lange dalende traverse naar links van meer dan 100 meter. De traverse eindigt boven aan een vrij steile helling van ijs/sneeuw en rots die uiterst voorzichtig moet worden afgedaald tot de dalbodem.

De vermoeidheid zal aan het einde van de afdaling toeslaan en het zal van het tijdstip van de dag afhangen waar we kamperen: ofwel een paar 100 meter verwijderd van de laatse afgedaalde helling aan een zanderige vlakte met water, ofwel nog 2 (!) uurtjes verder op een mooie grasvlakte in de Imja vallei. Meestal zal de tweede optie niet haalbaar blijken. De gehele dag zal tussen de 8 en 12 uur in beslag nemen, van 5290m naar 5620m en weer dalen naar 5175m. Alles zal afhangen van de omstandigheden die zowel zuid als noord van de Amphu Labtsa worden aangetroffen.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24

Kharkha kamp 3uur (4780m)

Dag 22

Er vanuit gaande dat we aan het zanderige meertje hebben gekampeerd, begint de afdaling naar het Imja dal tussen twee oude morenewallen door over losse rotsblokken en stenen.Wanneer we langzaam naar het noorden toe beginnen te wandelen wordt het vrijwel onzichtbare spoor een vaag, uiterst smal paadje. Pas wanneer we oog in oog staan met de enorme Lhotse Zuidwand wordt het paadje op de morenewal die we nu belopen eenvoudiger. We zien onder ons het grote meer Imja Tsho en in de verte de markante pieken van Taboche, Cholatse en iets verder Cho Oyu. Allesoverheersend blijft natuurlijk de enorme wand die zich rechts en achter ons uitstrekt en wordt gevormd door Nuptse, Lhotse, Lhotse Shar, Shartse tot aan Baruntse. Tegenover deze bergreuzen valt de Island Peak (Imja Tse), die als te beklimmen berg over een paar dagen op het programma staat volledig in het niet. Pas als we over meedere oudere morenewallen een eind richting Chhukung (west) zijn afgedaald dan zien we Island Peak als een echte eiland-piek aan de horizon staan, een mooie laatste uitdaging binnen deze toch al zo bijzondere trektocht. We kamperen op een vage kharka, een half uurtje voorbij de splitsing (van Chhukung komend) waar het pad links naar Island Peak BC loopt en rechts naar Amphu Labtsa waar we vandaan komen. De lunch gebruiken we op de kampplek (3 uur, 4780m).

Reserve-/rustdag - (4780m)

Dag 23

Island Peak High Camp 3½uur (5350m)

Dag 24

We volgen een half uurtje het spoor waarover we zijn afgedaald en houden dan links aan. Vanaf het vrij vlakke pad krijgen we schitterend zicht op de enorme Nuptse-Lhotse zuidwand. We blijven ongemerkt stijgen en bereiken al snel de uitlopers van Island Peak. Na twee uurtjes komen we aan in het officiële basiskamp van Island Peak. Wij stoppen hier slechts voor lunch (2uur, 5025m). Na de lunch klimmen we steil en in gestaag tempo naar het High Camp van Island Peak. Het uitzicht rondom wordt steeds mooier, we zien achter ons de Amphu Labtsa weer opdoemen en rechts de sneeuwgraat die van Shartse naar Baruntse loopt. Het kamp ligt in een beschutte kom met veel rotsblokken. Omdat er al zoveel mensen hier hebben gekampeerd zijn er prima plaatsen voor de tenten voorhanden (1 ½ uur, 5350m).

+
Dag 25
+
Dag 26
+
Dag 27

Top Island Peak (6189m) - Chhukung 10 - 15uur (4800m)

Dag 25

De beklimming van Island Peak verloopt eerst door de met vele rotsblokken en stenen gevulde puinkegel waarvan het BC de basis vormt. In het donker is het soms moeilijk het juiste pad te kiezen. “Juiste” meer in de zin van meest eenvoudige, want er zijn meedere mogelijkheden. Alle sporen hebben hier en daar wel een paar lastige passages, maar echt klimmen wordt het nergens. Dit wordt anders als we, na een korte passage over een smalle rotsgraat, bij het ijs aankomen op ca. 5700m.

We moeten een kleine ijsbreauk door die, i.v.m. een paar flinke gletsjerspleten, met vast touw wordt afgezekerd. Op 5750m klimmen we alweer uit de ijsbreuk en komen we op een sneeuw/ijsvlakte aan. Deze vlakte traverseren we steeds meer stijgend tot de bergschund onder de topopbouw van Island Peak. Van hier af aan zijn er allerlei mogelijkheden. De gemakkelijkste leidt via vast touw direct naar de verbindingsgraat tussen hoofd- en zuid-top. Om de hoofdtop te bereiken moet dan echter meestal een enorme gletsjerspleet worden gepasseerd, wat vaak onmogelijk is. De hoofdtop kan bereikt worden via een directe route door de zuidflank, maar die herbergt vele (en waarschijnlijk ieder seizoen weer andere!) klimtechnische lastigheden. De uitzichten tijdens de beklimming zijn onbeschrijflijk! Al naar gelang de omstandigheden kan de beklimming van High Camp – top tot High Camp 8 tot 12 uur in beslag nemen. Na de beklimming zijn er diverse mogelijkheden voor het kamp:

1) Kortst – terug naar High Camp (minste optie)

2) Middel – naar het Island Peak BC (3/4 uur vanaf High Camp)

3) Langst – Chhukung (High Camp – Kamp dag 19 en 20) ± 1 3/4 uur, naar Chhukung nog 1 uur verder)

Pangboche 5uur (3900m)

Dag 26

Teruggekeerd in de wereld van lodges, frisdrank, bier en andere versnaperingen, wandelen we uiterst gemoedelijk het Imja dal uit naar Dingboche (2uur, 4220m), soms even terugkijkend naar de enorme bergreuzen rechts, achter en links van ons. Net voorbij Dingboche (1/2 uur) steken we de Dudh Kosi (melkrivier) over die noordelijk van ons ontspringt, hoofdzakelijk uit de Khumbu (Everest) gletsjer. We klimmen iets omhoog waarna het pad samengaat met het pad dat van het noorden (Pheriche – Everest BC) komt. Het nu vlakke, licht dalende pad leidt ons voorbij Orsho naar Shomare waar we luchen (3 uur, 4000m). Na de lunch dalen we iets verder af voor het pad vlak wordt (bij de muurschilderij van Guru Rinpoche) en weer iets gaat stijgen. Bij de tweesprong ‘Laag’ en ‘Hoog’ Pangboche houden we Hoog aan, omdat we zo bij het authentieke oude Pangboche komen, met gompa (helaas meestal dicht). De wandeling neemt tot het kamp iets meer dan een uur in beslag. Achter ons zien we de Nuptse graat met daarboven Mount Everest en links van ons de alles overheersende Ama Dablam. We kamperen op een prachtige plek net voorbij ‘Hoog’ Pangboche, ver boven de dalbodem met de Dudh Kosi (1 ¼ uur, 3900m).

Namche Bazar 5½uur (3450m)

Dag 27

Er zijn vandaag twee mogelijkheden om naar Namche Bazar te lopen:

1) De ‘normale’ weg van Thyangboche of,

2) De ‘hoge panorama-route’ via Phortse en Mon La.

Ad 1. We volgen een smal paadje naar beneden richting hoofdpad en volgen dit naar de kleine hangbrug over de hier smalle kloof van de Dudh Kosi (1/2 uur). Aan de overkant van de vallei aangekomen (3700m) klimmen we zeer geleidelijk over een uitstekend pad via Deboche naar Thyangboche (2 uur, 3850m). Indien mogelijk (= indien open) bezoeken we in Thyangboche het beroemde – zij het na brand in 1989 ‘modern’ opgeknapte – klooster, met drie mooie beelden van Sakyamuni, Maitreya en Manjushri. De vrij lange afdaling leidt ons, soms steil, naar Punki Tenga waar we luchen (3 uur, 3250m). Na de lunch steken we de Dudh Kosi over en beginnen we aan een steile klim die eindigt in Sanasa. We bevinden ons dan weer op 3600m onder de brede vallei die naar Khumjung loopt. Vanaf hier omrondt het pad meerdere zijkammen en tussenliggende bergkommen om uiteindelijk (1 uur) bij de laatste bergkam boven Namche Bazar aan te komen. Het eerste gebouw wat we zien staan is de lodge Sherwi Kangba met Sherpa Museum. Lopen we iets verder dan zien we de kom waarin het steeds verder groeiende Namche Bazar ligt met vele, vele lodges en evenzoveel faciliteiten (van hot shower tot pool biljart…..). Tussen en bij de lodges zijn ook diverse kampeerplaatsen waar de tenten kunnen worden opgezet (2 ½ uur, 3450m).

Ad 2. Vanuit het kamp klimmen we iets omhoog naar het hoofdpad dat naar Phortse leidt. Dit pad is hier en daar smal en stijgt net zo vaak als dat het daalt. Aangekomen ter hoogte van Thyangboche, dat op de oostelijke vallei-helling ligt, beginnen we aan de afdaling naar de rivier en iets verder naar Phortse Tenga, de lunchplek (3 uur, 3450m). Na de lunch klimmen we naar de Mon La (1 ½ uur, 4000m) en genieten hier van prachtige uitzicht over de valleien en omringende bergen. We dalen af naar Sanasa en volgen het eerder beschreven pad naar Namche Bazar. Een eventuele optie is om via Khumjung naar Namche te lopen (3 uur, 3450m).

+
Dag 28
+
Dag 29
+
Dag 30

- , rustdag - (3450m)

Dag 28

Rustdag om Namche Bazar te verkennen en te ‘ontdekken’…

Via Phakding naar Lukla 6-7uur (2800m)

Dag 29

Voor het eerst sinds lange tijd dalen we af onder de 3000m! De steile klim van 600m die wandelaars die in Lukla beginnen aan de Everest trek met vrij veel moeite op dag twee naar Namche brengt, dalen we nu in iets meer dan een uur af naar de grote hangbrug over de Dudh Kosi (2850m). We komen in de zijbedding van de rivier te lopen over veel losse stenen, voordat we wederom een (kleine) hangbrug oversteken om zo weer op de westelijke oever aan te komen. We lopen verderop door het dorp Jorsale, steken de volgende -grote nieuwe– hangbrug over en klimmen vlak hierna naar de Entrance Post van het Sagarmatha National Park. Van hier dalen we weer af door Monju en Chomoa, waarna we de vierde hangbrug oversteken om weer aan te komen op de westoever, waarop we nu ook zullen blijven. In het voor Nepal zo bekende “some up and some down” volgen we het pad tot Phakding waar we lunchen. Na de lunch is het nog een flinke etappe naar Lukla.
Allereerst steken we de lange -nieuwe- hangbrug over en stijgen en dalen we naar het ‘oude’ dorp Phakding. Van hier gaat het op en neer tot we uiteindelijk naar het in meerdere delen opgesplitste dorp Cheplung klimmen (2 uur). Nu blijft het pad een poosje vlakker langs de helling lopen tot we uiteindelijk de laatste -fors steile- meters naar Lukla overbruggen. Inmiddels zijn we weer tot 2750m geklommen. Lukla heeft net als de meeste dorpen in Solo Khumbu vele lodges, maar ook hier zijn kampeerplaatsen te over, dichtbij of verder van het ‘vliegveld’ af (3½ uur, 2750m) Slechts een vlucht per stol-(short take off and landing)-vliegtuigje scheidt ons nog van Kathmandu. Soms groeit er ’s avonds onder het genot van smakelijk eten en drank iets moois van een feest, wanneer de lonen zijn uitbetaald en er fooien worden uitgedeeld. (6-7uur, 2800m)

Terugvlucht Lukla-Ramechhap, bus Kathmandu

Dag 30

Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een wat nerveuze bezigheid. Het is nooit zeker of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het 19-persoons vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair! De Twinotters vliegen af en aan. Één van de zwaarste rondtochten in Solo Khumbu is ten einde!

We vliegen naar Ramechhap waar de bus ons opwacht en weer terugbrengt naar Kathmandu, waar de drukte na drie weken in de bergen, ons rauw op het dak valt. Mocht je om een of andere reden niet met de reguliere vlucht kunnen vertrekken dan kunnen we alsnog een helikopter inschakelen. De meerkosten voor deze operatie wordt over de deelnemers verdeeld.

 

+
Dag 31
+
Dag 32
+
Dag 33
1300M

Bufferdag / vrije dag Kathmandu

Dag 31

Douchen, souvenirs kopen, genieten op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen in het hotel of in één van de cybercafé`s, stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren in de tuin van het hotel.

1300M

sightseeing Kathmandu

Dag 32

Bijvoorbeeld: ’s Ochtends: Sightseeing Bhaktapur. Vandaag brengt u een bezoek aan de derde koningsstad Bhaktapur, bekend om zijn keramiek. De stad straalt nog altijd een middeleeuwse sfeer uit met zijn scheefgezakte huizen, klinkerweggetjes, smalle steegjes en ambachtelijke pleinen. Het platteland van deze zelfvoorzienende stad begint onmiddellijk buiten de stadsmuren. In de oogstperiode ziet u dan ook het hele ‘Pottery square’ bezaaid met rijst, die te drogen ligt.
’s Middags: Van Bhaktapur reist u naar het schitterend gelegen Nagarkot, een dorpje op 2000 meter hoogte 40 km ten oosten van Kathmandu. Met helder weer heeft u vanaf het zonnige terras van het hotel een panoramisch uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya.

1300M

VERTREK UIT NEPAL

Dag 33

Vrije dag tot vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

+
Dag 34
Expeditie trektocht Island Peak 6189m Imja Tse Nepal | Snow Leopard (1)

AANKOMST IN NEDERLAND

Dag 34

Aankomst in Amsterdam.

Mera Peak – Island Peak Prijzen/Data


 


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start klimtocht v.v.
  • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Lokale briefing op bestemming
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Eettent, tafels & stoelen.
  • Engelssprekende Nepalese gids(en)
  • Klimsherpa's
  • Kok, keukenjongens
  • Dragers (voor bagagevervoer klimtocht: max 17 kg per persoon)
  • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
  • Algemene klimmaterialen (zoals bijv touwen)
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
  • NL reisleider vanaf 9 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent € 5 per nacht (deze reis € 130)
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer
  • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties
  • Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
  • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Mera Peak – Island Peak files en detail


documenten & informatie


Visumformulier Nepal
Visumformulier Nepal

Download hier het visumformulier.



Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.



Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.



Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!