Schotland Compleet | Individuele Autorondreis

18-daagse AUTOREIS - HIGHLANDS, SKYE & HEBRIDEN: Castle-of-Mey
Niveau

Makkelijk
Reisduur
18 dagen

18-daagse AUTOREIS - HIGHLANDS, SKYE & HEBRIDEN

Vliegtuig & huurauto of met eigen vervoer - Hotels en lodges

Schotland is een perfect land voor een prachtige autoreis, met bijvoorbeeld unieke nationale parken, zowel op ‘het vasteland’ als op de eilanden. En daarnaast is er natuurlijk de rijke Schotse cultuur met de kastelen, clans, kilts en whisky.

Vanaf het culturele hart van het land reis je naar de afgelegen Highlands & Islands, waar je de ruige natuur van dit prachtige land ervaart. Tijdens deze afwisselende reis zal je in 3 weken tijd kennismaken met al deze aspecten van Schotland.

Je overnacht in door Visit Scotland beoordeelde 4 sterren hotels en Bed & Breakfast lodges, waar je de Schotse gastvrijheid volop zult ervaren.

 

https://www.snowleopard.nl/?s=schotland

 • Directe KLM vlucht inclusief
 • Highlands & Islands
 • Ook mogelijk met eigen vervoer!
 • 4 sterren hotels en Bed & Breakfast lodges
 • Aanpassingen route en/of reisduur mogelijk

Schotland Compleet | Individuele Autorondreis dag tot dag


Dag 1 en 2: Stirling & Trossach Park

Je landt op Edinburgh Airport, waar de huurauto voor je klaarstaat. Vervolgens is het een uurtje rijden naar de oude hoofdstad van Schotland, Stirling. Hier overnacht je twee nachten in een comfortabel en historisch hotel, in het nabijgelegen stadje Dunblane.

In 1297 versloeg de landheer William Wallace een Engels legertje bij de Stirling Bridge. Deze Wallace kennen van de film Braveheart, maar dat is niet zijn bijnaam maar de bijnaam van de volgende koning van Schotland, Robert the Bruce. Maar de echte grote slag was 20 jaar later, op de velden bij nabijgelegen Bannockburn. Hier versloeg Robert the Bruce het Engels koningsleger, en stelde daarmee voor 500 jaar de zelfstandigheid van Schotland zeker.

Naast het boven het stadje uittorende historische Castle is Stirling vooral beroemd om de twee veldslagen. De omgeving van Stirling nodigt uit voor een mooie dagtocht met de auto. De Trossachs zijn prachtige heuvels ten noorden van stadje met mooie valleien en fotogenieke meren. Breng ook een bezoek aan de Drummond Gardens en ga vervolgens voor de Hightea naar een van de klassieke hotels in het nabijgelegen Crieff.

 

 

Dag 3 en 4: Het land van Argyll

Een mooie rijdag door de lagere Highlands, langs de Schotse meren genaamd Lochs. Je komt in de loop van de middag aan in het havenstadje Oban. Prachtig gelegen aan een mooie baai en je overnacht hier in een Bed & Breakfast Guesthouse. Deze is gelegen in een rustige straat even boven het centrum van Oban, met uitzicht over de baai.

Een actieve invulling van dag 4 is een rit naar het imposante Gletsjerdal van de Glencoe. Onderweg rijdt je langs het beroemde Castle Stalker en in Glencoe zijn er mooie wandelingen te maken in dit woeste stukje Schotland. Lopen op de meer dan 250 jaar oude “Military Road” tussen de door de ijstijden gesculptuurde rotswanden.

Isle of Mull & Iona.   Een andere optie is om een van de mooiste dagtochten van Schotland te maken. In Oban ga je ’s morgens aan boord van de veerboot naar het eiland Mull, om vervolgens in anderhalf uur, over dit groots en leeg eiland naar de westpunt te rijden. Hier laat je de auto staan en steekt met een veerpontje over naar het piepkleine Iona.
Van verre zie je al de oude Abbey, de heilige grond van Schotland. Het verhaal gaat dat in de 6e eeuw een Ierse monnik genaamd Columba hier een klooster stichte en van hieruit het Christendom over Schotland verspreidde. Vele Koningen en heiligen zijn begraven rondom de Abbey en in zon of regen, het blijft een magisch oord.

 

 

Dag 5 en 6: Het Isle of Skye

Dag 5 is een lange maar mooie rijdag langs de westkust van woest Schotland. Via Fort William rijdt je westwaarts door een imposant bergland. Misschien nog even stoppen voor een bezoek aan het Eilean Donan Castle, voordat je over de Skye Bridge het mooie Isle of Skye oprijdt.

Skye is een eiland ter grootte van de provincie Friesland, maar dan met maar tienduizend inwoners, ruimte te over dus.

Het noordelijk gedeelte van het eiland nodigt uit voor een rit langs de beroemde Kiltrock kliffen en het prachtige bergland van de Trotternish. Na een bezoek aan het kleine openlucht museum kom je dan aan bij het kasteel van Dunvegan.

Het zuiden van Skye wordt gedomineerd door de granieten bergtoppen van de Cuillins. Je kunt een boottocht maken naar een alleen per boot te bereiken vallei, spectaculair aan de de voet van deze bijna alpiene bergen. Sluit de dag af met een bezoek aan de beroemde Talisker Whisky distillery.

Langs de voet van de Black Cuillins bergen rijdend neem je een landelijke route naar het noorden van het eiland. Hier verblijf je in een van de leukste Bed & Breakfast lodges van het eiland, een thuisbasis voor dagtochten op het fascinerende Isle of Skye.

 

 

Dag 7, 8 en 9:  De Hebriden, Lewis & Harris

Na de wonderen van Skye is de grootsheid en leegte van de Buiten-Hebriden wel even wennen.

Lewis & Harris zijn eigenlijk een eiland, maar de twee delen zijn met elkaar verbonden door een smalle landtong. Het zijn de twee laatste plaatsen in Schotland met de oude Gaelic Cultuur. Ook de duizenden jaar oude Keltische taal is hier nog springlevend. Harris is een klein en bergachtig eiland, mooie kusten en woeste stranden. Lewis is veel groter en het is heerlijk om rond te rijden op dit uitgestrekte dunbevolkte eiland. Vooral de vaak verrassend zonnige westkust is een plaatje.

Vanuit het piepkleine Uig op Skye, neem je de veerboot naar het mystieke Isle of Harris. Je komt aan in Tarbert en hebt nog de middag om dit schitterende woeste eiland te verkennen. Uiteindelijk rijdt je naar Stornoway, aan de oostkust van Lewis. Deze plaats is de grootste op de eilanden en een uitstekende uitvalsbasis voor mooie tochten op het eiland.

Een van de prehistorische wonderen van Europa zijn de Callanish Stones. Al meer dan 5000 jaar staan deze 13 stenen aan een van meest afgelegen kusten van Europa. Eenmaal in de 18 jaar staan de stenen in lijn met de maan, als een precies uurwerk. De isolatie van de Hebriden maken dat dit monument weinig bezoekers heeft in vergelijking met bijvoorbeeld Stonehenge.

Maar er is zoveel meer, aan de mysterieuze westkust van Lewis. Op het eilandje Bernarre is een replica gebouwd van een huis uit de ijzertijd. En de noordpunt van Lewis is een woest oord van rots en oceaan, met op de winderige kaap een prachtige klassieke vuurtoren.

Je slaapt hier drie nachten in een knusse lodge in het centrum van het leuke stadje.

 

 

Dag 10: Ullapool en de westkust

Pas in de loop van de middag vertrekt de veerboot uit Stornoway. Je hebt dus nog tijd voor een ritje naar het noorden van Lewis, naar de ruige omgeving en de vuurtoren op de Butt of Lewis. De oversteek met de veerboot duurt drie uur, en vooral het laatste uur is erg mooi.

Ullapool is gelegen aan een diep Loch, een dunbevolkt gebied van eilanden en steile bergwanden. Aan de reling van de veerboot staande is het puur genieten van deze prachtige omgeving. Je overnacht twee nachten in een comfortabele lodge even buiten het plaatsje, hoog gelegen boven het Loch Broom.

 

 

 

Dag 11: De bergen van Assynt

Vanuit Ullapool rijdt je over de smalle weggetjes om het schiereiland van Assynt. Na iedere bocht wordt je weer verrast met een schitterend panorama. Met als hoogtepunten de twee iconische bergtoppen van de Stac Pollaidh en de Suilven. Rij nog iets verder en geniet van de ruimte, de zee en panorama’s op het schiereiland van Achiltibuie.

Uiteindelijk kom je aan in het kleine vissersdorpje van Lochinver. Tijd voor de lunch of Fish & Chips aan de waterkant. Via het Loch Assynt rijdt je dan terug naar Ullapool, maar eerst nog een stop en korte wandeling naar de mystieke kasteelruine van Ardvreck Castle.

 

 

Dag 12 en 13: Het lege Sutherland

De komende twee dagen staan in het teken van een van de dunbevolkste gebieden van Europa. De weg langs de westkust is smal en slingert langs de rotskusten en de woeste baaien naar het noordelijke Durness. Je verblijft hier aan de noordkust in een gebied dat meer bezoekers verdiend, overnachten in een van leukste hotels van Sutherland.

Op dag 13 zou je kunnen kiezen voor een dagtocht naar de Cape Wrath. De laatste 20 kilometer van noordwest Schotland kunnen alleen bereikt worden met een georganiseerde tour vanaf de Kyle of Durness. Laat je verrassen op de tour naar dit uiteinde van de Britse eilanden.

 

Dag 14 Historisch Inverness

Dwars door de mooie Highlands rijdend kom je aan in de regio van de Firth of Moray. Inverness is de grootste stad van Noord-Schotland en de vruchtbare gronden maakten deze streek al in de oudheid een rijke streek. De geschiedenis is alom aanwezig in dit prachtige gebied, genoeg te verkennen dus.

Van de 6000 jaar oude Clava Cairns en het slagveld van Culloden, naar het imposante Fort George. En dan is natuurlijk het nabijgelegen Loch Ness en Urquhart Castle, een verplicht bezoek aan dit meest mysterieuze meer van de wereld.

We kiezen voor twee overnachtingen in een mooie Boutique Lodge, in een pittoresk dorpje aan de voet van de Highlands.

 

 

Dag 15: Geschiedenis, Culloden & Fort George

In de ochtend, als het nog niet zo druk is, kun je naar het indrukwekkende slagveld van Culloden. Hier werden in 1746 de Schotten verslagen door de Engelsen, wat het einde van hun onafhankelijkheid betekende. Een tragische plek voor de trotse Schotten.

Een half uur verderop ligt het mooie kasteeltje van Cawdor. In de zomermaanden staat het kasteel open voor bezoekers, maar het is vooral de tuin die de bezoekers naar dit mooie plekje trekken. Na een bezoek aan kasteel en tuinen kun je lunchen in een leuke landelijk gelegen taveerne.

Rij na de lunch naar het reusachtige Fort George; door de Engelsen gebouwd om voor eens en altijd het Schotse nationalisme de kop in te drukken. De prachtige locatie aan het water maakt dit tot een bijzonder fotogenieke plek

 

 

Dag 16 en 17: Hart van de Highlands

Een halve rijdag, door de heidevelden van centraal Schotland rijdend naar het mooie dorpje Pitlochry. Breng onderweg een bezoek aan de mooie ruine van de Ruthven Barracks.

De attractie van Pitlochry is een van de leukste whisky distilleries van Schotland. In het dorp is de grootste zalmtrap van het land, combineer een bezoek met een wandeling langs de rivier naar een leuk restaurantje.

Vanuit Pitlochry is het dan nog een half uur rijden naar de prachtige vallei van de Tay River. Dit gedeelte van Perthshire is een schitterende regio, met leuke korte wandelingen, natuurlijk whisky distilleries en breng ook een bezoek aan het National Crannog Centre aan Loch Tay.

Je overnacht in de mooie en rustige Tay Valley in een nieuw gerenoveerd boutique hotel.

 

 

Dag 18: Terug naar huis

Vanaf je hotel is het twee uur rijden naar de luchthaven van Edinburgh. Wij boeken  een vlucht aan het einde van de middag voor je (tussen 4 en 6) zodat je vroeg in de avond weer landt op Schiphol of Zaventem.

De reis zit erop en je levert uw huurauto weer in de bij het Airport-depot. Of indien je met uw eigen auto gekomen bent, rijdt je weer zuidwaarts naar Newcastle voor de veerboot terug naar Nederland of Vlaanderen.

De terugvlucht is vanaf Edinburgh Airport, een vlucht van 70 minuten. Met een heerlijk Schotland gevoel landt je weer op Nederlandse of Vlaamse bodem.

Schotland Compleet | Individuele Autorondreis Prijzen/Data


Dagelijks vertrek is mogelijk!

 

Flydrive vanaf € 3700. 00 per persoon

Korting bij eigen vervoer: euro 700pp.

Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen.

Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen je om op tijd te boeken. Tot 8 weken voor het vertrek kunnen wij je de reis aanbieden voor onderstaande totaalprijs. Boek je later dan zullen wij je mogelijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.

Eerdere boeking voorkomt ook problemen mbt beschikbaarheid bij de lodges, want Schotland is erg populair, het hoogseizoen immens in trek en betrekkelijk kort.

Maatwerk: een afwijkende reisduur en/of route? Geen probleem, we maken een reisopzet en offerte voor je op basis van jouw wensen!

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • KLM Retourvlucht naar Edinburgh, economy class incl tax en ruimbagage (niet bij eigen vervoer)
 • Huurauto middenklasse (bijvoorbeeld Ford Focus, niet bij eigen vervoer)
 • Kwaliteitshotels en lodges, 4-sterren (Visit Scotland Star grading scheme)
 • Alle (Schotse) ontbijten zijn inclusief
 • Veerboot van Isle of Skye naar Tarbert op Isle of Harris
 • Veerboot van Stornoway op Lewis naar Ullapool
 • Beste roadatlas van Schotland en de eilanden
 • Uitgebreid Informatiepakket
 • Co2 compensatie gehele reis: dus incl vlucht als gehele landarrangement
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, drankjes)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Schotland Compleet | Individuele Autorondreis files en detail


Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)

Als agent voor DFDS Seaways kunnen wij de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor u regelen. De totale reisduur is inclusief overtocht 2 dagen langer dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van uw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet kunt u op een toeslag vanaf € 300,- per persoon rekenen.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis inclusief veerbootovertocht.


Vliegen naar Schotland en de huurauto

De vlucht. U vliegt van Schiphol naar Edinburgh, een korte vlucht van maar 70 minuten. Wij boeken voor u een KLM vlucht. Indien u tot 12 weken voor vertrek boekt, kunnen wij de vlucht binnen de bestaande prijs garanderen.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om met Brussels Airlines rechtstreeks vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh.

Als huurauto huren we voor u een comfortabele middenklasse huurauto. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die u bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto’s worden door ons voor u gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)


Uw hotels en lodges in Schotland

Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor u prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar u iedere ochtend een ontbijt inclusief heeft. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die uw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want u heeft de keuze uit “full breakfast” maar ook uit het lichtere “continental”.


Veerboten naar de eilanden

Om de westelijke eilanden te bezoeken is er in Schotland een prachtige netwerk van veerboten genaamd de “Calmac”. U maakt gebruik van deze veerboten op de volgende routes:

 • Oban naar Isle of Mull (optioneel voor dagtocht naar Isle of Iona)
 • Van Uig op Skye naar Tarbert op Isle of Harris

Van Stornoway op Isle of Lewis terug naar vasteland, Ullapool


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!