Schotland | Individuele autorondreis Orkney Eilanden en het noorden

Niveau

Makkelijk
Reisduur
9 dagen
9-daagse reis naar het land van Highlanders en Vikingen (4-sterren)

Een reis naar het mysterieuze verleden van noordelijke Schotland. Van de geologische wonderen van Assynt en Sutherland naar de prehistorische monumenten op Orkney. Het woeste klimaat maakt dat het de dunbevolktste streek van Schotland is, een land van woeste bergen, heideland en water.

Je vliegt met de KLM naar Inverness, vanwaar je in de huurauto naar de westkust rijdt. Vervolgens door het lege Sutherland naar het noorden, waar de oversteek is naar het verrassende Orkney. Daar verblijf je drie dagen op deze fascinerende eilandengroep, met natuurlijk Scara Brae, de Stones of Stennes en nog vele andere historische plekjes.

Op deze reis overnacht je in door Visit Scotland beoordeelde comfortabele 4-sterren accommodaties. Het ontbijt is alle ochtenden inclusief en op Orkney is op twee van de avonden het diner bij de prijs inbegrepen.

 

https://www.snowleopard.nl/?s=schotland

 • geologische wonderen van Assynt
 • prehistorische monumenten op Orkney
 • 4* accommodaties
 • Non stop KLM vlucht naar Inverness

Schotland | Individuele autorondreis Orkney Eilanden en het noorden dag tot dag


DAG 1: VLIEGEN NAAR INVERNESS

Je vliegt van Schiphol naar Inverness, de kleine hoofdstad van Noord-Schotland. De vlucht is rechtstreeks en duurt een kleine twee uur.

Aangekomen in Inverness haal je de huurauto op en rij je (korte rit) naar de aangename lodge, gelegen aan de rivier de Ness.

Het centrum van Inverness is op loopafstand, dus je kunt uit gaan eten in de stad. We hebben voor je nog een landelijke tip; een taverne in het mooie landschap ten oosten van Inverness. Na de maaltijd kan je dan eventueel nog een avondwandeling maken op het veld van Culloden, een van de beroemde en indrukwekkende slagvelden van Schotland.

 

De accommodaties op de Orkney reis
Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor jou prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar je iedere ochtend een ontbijt inclusief geniet. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die jouw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want je hebt de keuze uit “full breakfast” maar ook uit het lichtere “continental”.

 

DAG 2: Naar de ruige westkust

De dag begint in Schotland met een groots ontbijt. Je verlaat de mooie lodge en rijdt naar het Loch Ness, tijd voor een paar fotostops. Via een route over smalle weggetjes kom je dan bij het eerste prehistorisch monument op deze reis, een steencirkel die onderdeel is van de ring van steencirkels rondom Inverness. Na een lunchstop in het kleine Beauly rij je dan de Highlands in, op naar de westkust.

Via het havenstadje Ullapool kom je bij de ruïne van Ardvreck Castle. De omgeving is woest en leeg en iedere dag worden hier andere plaatjes geschoten in dit land waar zon, wind en regen elkaar afwisselen.

Je overnacht twee nachten in dit prachtige gebied in een van de beste 4-sterren Guesthouses van de westkust.

 

DAG 3: DE BERGEN VAN ASSYNT

De kuststreek tussen Ullapool en Lochinver heet de Assynt. Het is een van Schotland’s beroemdste berggebieden, vooral door de iconische bergen; de Suilven en de Stac Pollaid. Maar ook een land van vele baaien waar de smalle kustweg na iedere bocht weer een nieuw panorama biedt.

Je maakt een dagtocht langs deze ruige kust, vol mooie fotoplekjes en misschien stoppen voor de lunch of een “hightea” in het klassieke Summer Isles Hotel.

Een dag om te genieten van de ruimte en de rust van dit betoverend landschap van de Western Highlands.

 

DAG 4: Sutherland en Caithness

Dag 4 is een rijdag door het dunbevolkste gebied van Groot Brittanië, het graafschap genaamd Sutherland.

Je rijdt over de smalle eenbaansweggetjes van dorp naar dorp, kleine plaatsjes, vaak diep verborgen in hun eigen baai. Dus mooie plekjes voor foto’s en een koffiestop in de plaatselijke pub.

In het noorden liggen de prachtige fjorden van de Kyle of Durness, Loch Eriboll en de Kyle of Tongue. Iedere kilometer is een plaatje in op Noorwegen lijkend land. En het klassieke hotel is weer zo’n prachtplekje, gelegen aan de Kyle of Tongue.

 

DAG 5: VEERBOOT NAAR Stromness

Je rijdt een uur langs de noordkust van Schotland voordat je in Scrabster aankomt. Hier ga je aan boord van de Northlink Ferry naar het stadje Stromness op de Orkney Isles.

De overtocht duurt 90 minuten en je hebt gelijk een van de beroemdste plekjes van Orkney in beeld. Varend langs de westkust van het eiland Hoy, met de bijna 300 meter hoge rotswanden en de alleenstaande rotspilaar van “The old man of Hoy”.

Aangekomen in Stromness is het nog 30 kilometer over het groene eiland naar Kirkwall. Hier in de gezellige hoofdstad verblijf je in het beste hotel op Orkney, het 4-sterren Lynnfield Hotel.

 

DAG 6: ORKNEY’s prehistorische wonderen

Maak een dagtocht langs het meest fascinerendste aspect van de Orkney-eilanden; de 5000 jaar oude geschiedenis.

Het beroemdste plekje op de eilanden zijn natuurlijk de restanten van het oudste dorpje van West-Europa, het wonderlijke Skara Brea. Onderweg ernaar toe zie je overal de steencirkels in het landschap, met als topstuk de Ring of Brodgar. Stop er voor de korte wandeling en maak de foto’s, staande naast deze imposante stenen.

Voor de lunch ga je naar het havenstadje Stromness en vervolgens ontdek je de woeste noordwestkust van het eiland. Want geen bezoek is compleet zonder de koddige “puffins”, de papagaaiduikers.

 

DAG 7: SCAPA FLOW EN HET VERHAAL VAN U-47

Bijna alle eilanden van de Orkneys liggen aan de 300km2 grote Scapa Flow Bay. Meer dan honderd jaar was het de natuurlijke ankerplaats voor de Britse vloot. Rij naar de baai en ga er op zoek naar het kleurrijke maar ook donkere verleden van de Scapa Flow. Een bezoek aan het beroemde Italiaanse kappelletje mag je niet overslaan. Deze is in de 2e wereldoorlog door Italiaanse krijgsgevangenen geniaal gefabriceerd uit restmaterialen.

Maar vergeet ook niet om Kirkwall te verkennen. Met zijn indrukwekkende Noorse Kathedraal en het knusse centrum met de smalle stegen en cafeetjes. En dan is er natuurlijk de Highland Park whisky distillery, gelegen naast het hotel.

De U 47
In de vroege dagen van de Tweede Wereldoorlog werd Groot-Brittannië wakker geschud door de spectaculaire “raid” van de U-47. De verdediging van de smalle ingangen was na de Eerste Wereldoorlog slecht onderhouden, zo wist ook de Duitse geheime dienst. In de nacht van 13 op 14 oktober 1939 sloop de U-47 van kapitein Prien tussen de blokschepen door en torpedeerde het oude slagschip de Royal Oak. Meer dan 800 bemanningsleden gingen met het schip ten onder. Het wrak is nu een beschermd oorlogsgraf, alleen te herkennen aan een groene boei.

 

DAG 8: TERUG NAAR HET VASTELAND

Je steekt in de ochtend met de veerboot weer over naar het vasteland.

Vervolgens rij je langs de oostkust zuidwaarts, een mooie route door kleine dorpen. Voor de fitte wandelaar is er de uitdaging van de 330 traptreden van de Whaligoe Steps. Verder naar het zuiden kan je een bezoek brengen aan het enige romantische kasteel van Schotland, het Dunrobin Castle.

In het kleine Spa-village Strathpeffer slaap je de laatste nacht in stijl in een van de mooie Victoriaanse Guesthouses.

 

DAG 9: TERUGVLIEGEN NAAR NEDERLAND/VLAANDEREN

De terugvlucht is rond het middaguur, dus je hebt een relaxte ochtend om vanuit Dornoch de laatste 50 kilometer terug te rijden naar Inverness. Je zou zelfs nog een bezoek kunnen brengen aan de Glenmorangie whisky distillery. De terugvlucht naar Amsterdam duurt een kleine twee uur.

 

Vliegen vanuit België. Voor onze klanten uit Vlaanderen is er de mogelijkheid om zowel heen als terug te vliegen vanaf Brussel. Dit is dan met een overstap in Edinburgh. Er zijn dan wel extra kosten voor de vlucht Brussel – Edinburgh.

Schotland | Individuele autorondreis Orkney Eilanden en het noorden Prijzen/Data


Dagelijks vertrek is mogelijk!

 

Fly drive vanaf € 2500,- per persoon.

Korting bij eigen vervoer: euro 700pp.

Deze prijzen zijn per persoon op basis van boeking voor twee personen.

Tickets zijn inclusief, maar op tijd boeken: Wij vragen je om op tijd te boeken. Tot 8 weken voor het vertrek kunnen wij je de reis aanbieden voor onderstaande totaalprijs. Boek je later dan zullen wij je mogelijk een toeslag moeten vragen omdat de goedkope stoelen op de vlucht dan verkocht zijn.

Eerdere boeking voorkomt ook problemen mbt beschikbaarheid bij de lodges, want Schotland is erg populair, het hoogseizoen immens in trek en betrekkelijk kort.

Maatwerk: een afwijkende reisduur en/of route? Geen probleem, we maken een reisopzet en offerte voor je op basis van jouw wensen!

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • KLM Retourvlucht naar Inverness, economy class incl tax en ruimbagage (niet bij eigen vervoer)
 • Huurauto middenklasse (bijvoorbeeld Ford Mondeo, niet bij eigen vervoer)
 • 8 Overnachtingen in kwaliteitshotels en lodges, 4 sterren (Visit Scotland star grading scheme)
 • Alle uitgebreide (Schotse) ontbijten zijn inclusief
 • 2 x de avondmaaltijd inclusief
 • Veerboot van Scrabster naar Stromness op Orkney
 • Veerboot van St. Margarets Hope op Orkney naar Gills Bay
 • Beste roadatlas van Schotland en Orkney
 • Uitgebreid Informatiepakket
 • Co2 compensatie gehele reis: dus incl vlucht als gehele landarrangement
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Schotland | Individuele autorondreis Orkney Eilanden en het noorden files en detail


Vliegen naar Schotland en de huurauto
De vlucht. Je vliegt van Schiphol naar Inverness rechtsstreeks met KLM. Dus geen overstap in Glasgow of Edinburgh maar een makkelijke vlucht naar de piepkleine airport van Inverness. Ook de terugvlucht is ook weer vanaf Inverness Airport, een comfortabele vlucht van 130 minuten.

Vanuit Belgie. Er is een mogelijkheid om vanaf Brussel te vliegen op Edinburgh. Vervolgens heb je dan een binnenlandse vlucht naar Inverness. Er zijn dan wel extra kosten voor die extra vluchten!

Als huurauto huren we voor je een comfortabele auto, model Ford Mondeo of gelijksoortige auto in die prijsklasse. De kilometers zijn ongelimiteerd. Er zijn wel de eigen risico verzekeringen die je bij afhaal van de huurauto kunt afsluiten (optioneel). De auto’s zijn zo goed als nieuw en worden door ons voor jou gehuurd bij een gerenommeerd verhuurbedrijf. (Hertz, Europcar, Alamo etc.)


De accommodaties op de Orkney reis
Schotland grossiert in geschiedenis en natuurlijk hebben we voor jou prachtige overnachtingslocaties. Mooie kleinschalige hotels en lodges op rustige locaties, waar je iedere ochtend een ontbijt inclusief hebt. Alle accommodaties zijn 4 sterren volgens het Visit Scotland star grading scheme. Dit is een nonprofit beoordelingssysteem van de Schotse overheid, dat voor iedere soort accommodatie een sterren-kwaliteits waardering geeft.

Ons uitgangspunt voor al onze reizen is een accommodatie die jouw thuisbasis is voor dagtrips in de omgeving. Wij kiezen op onze Schotland reizen voor de beste accommodaties in de categorie. Het loont daarom ook om de reis op tijd te boeken. Want vooral in de dunbevolkte Highlands & Islands is er maar beperkte beschikbaarheid.

Het ontbijt is overal inclusief, en in Schotland betekent dat geen half werk. Want je hebt de keuze uit “full breakfast” maar ook uit het lichtere “continental”.

 


Overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle on Tyne (DFDS Seaways)
Als agent voor DFDS Seaways kunnen wij ook de overtocht met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle on Tyne voor je regelen. Omdat je vanuit Newcastle on Tyne nog naar Noord Schotland moet rijden zal de totale reisduur 3 a 4 dagen langer zijn dan in de dag-tot-dag beschrijving.

De prijs is afhankelijk van jouw reisdatum en beschikbaarheid. Voor een retour overtocht met 2 personen en 1 auto, met overnachtingen in een 2-persoons zeezichthut, met een 2-persoonsbed en eigen douche en toilet moet je rekening houden met een toeslag vanaf ongeveer € 300,- per persoon rekenen. Daar komen dan nog 1 à 2 extra overnachtingen onderweg bij.

Neem contact met ons op voor een exacte prijsopgave voor de autoreis met eigen vervoer, inclusief veerbootovertocht en extra overnachting(en).

 

https://www.snowleopard.nl/?s=schotland

 


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!