Sneeuwschoenwandelreis Noorwegen Treriksrøysa

Sneeuwschoenwandelen reis Treriksrøysa Noorwegen | Snow Leopard (62)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
9 dagen
Aantal loopdagen
7 dagen
Wintertocht Treriksrøysa
Het achterland van Tromso in het hoge noorden van Noorwegen is een spectaculair berggebied dat relatief onbekend is. Op de grens tussen drie landen lopen we in een week op sneeuwschoenen door wisselende winterse berglandschappen. De grillige fjorden aan de kust, de ruige bergen op de hoogvlakte, en de heuvels en bossen aan de grens met Zweden en Finland. Hier hoog boven de poolcirkel is er een grote kans op het zien van het noorderlicht in de nachten.

We overnachten in kleine onbemande Noorse berghutten en een keer in de Zweedse Paltsastugorna (met sauna). In de hutten is geen voedselvoorraad en dus gaat er voor de hele week voedsel mee in de rugzakken, naast de standaard winteruitrusting.   De tocht begint tussen de steile bergen aan de fjordenkust van Noorwegen. Vanuit het diepe Signaldalen klimmen we naar de bergen boven de boomgrens. Vanaf de hut Gappo maken we een driedaagse ronde om het bergmassief van Paltsa. Door het ruige Isdalen en over de hoogvlakte ten zuiden van de bergen. Deze bergen zijn door de gletsjers in de ijstijd afgeslepen en afgerond.   De laatste dagen lopen we door de bossen en over enkele bevroren meren langs het drielandenpunt (Treriksrøysa of Treriksroset) met Zweden en Finland naar het eindpunt van de tocht, het dorpje Kilpisjarvi aan de verbindingsweg tussen Finland en Noorwegen.
Het weer kan soms flink spoken in dit gebied en we houden daarom een reservedag achter de hand voor het geval we een dag niet op pad kunnen.

NB: tijdens de tocht(en) in februari is de hut in Zweden nog niet open. De route zal dan wat anders worden ingedeeld.

Het is hoogseizoen voor de vluchten, wil je deze reis maken, wacht dan niet te lang met boeken!

 • Noorderlicht!
 • Fjorden
 • Ruige bergen op de hoogvlakte
 • 3 landen in 1 reis!

Sneeuwschoenwandelreis Noorwegen Treriksrøysa dag tot dag


Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis en voor ons experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Reisschema
01 Amsterdam – Tromso
02 Tromso – Signaldalen – Gappohytta 11 km (+600m)
03 Gappo – Rosta via Isdalen 20 km (+300m -500m)
04 Rosta – Paltsa stugan 16 km (+200m)
05 Paltsa – Gappo 11 km (+100m)
06 Gappo – Golda 12 km (-200m)
07 Golda – Kilpisjarvi 12 km
08 reserve dag
09 Tromso – Amsterdam

 

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam - Tromso

Dag 1

We vliegen van Amsterdam met een tussenstop naar Tromsø, het `Parijs van het Noorden`. Deze stad heeft ongeveer 65000 inwoners en het ligt op bijna 70° noorderbreedte. Het merendeel van de stad ligt op een eiland en dat is schitterend gelegen in het fjord, omringd door grillige bergen die vanuit de fjorden oprijzen. ’s Avonds gezellig uit eten en dan een hotelovernachting in Tromsø. Het klimaat hier wordt nog getemperd door de invloed van de zee en het is vaak veel minder koud dan verder landinwaarts.

Tromsø - Signaldalen – Gappohytta, 11 km, 600m stijgen, 4 uur lopen

Dag 2

Langs de fjorden rijden we met een bustaxi de ongeveer 125 km naar het Signaldalen in ongeveer 3½ uur en worden diep in het dal aan het einde van de weg afgezet. Daar begint de sneeuwschoentocht. Het gaat vandaag meteen gestaag omhoog. Vanuit het diep gelegen dal klimmen we naar boven de boomgrens naar de hoogvlakte waar de Gappohytta (hut) is. Het slaapgedeelte is apart van het woongedeelte en de keuken is goed voorzien met pannen, borden, mokken en bestek. Hier nemen we onze intrek voor de komende nacht. In dit gebied waar verder geen bewoning is, is de situatie ideaal om het noorderlicht te kunnen zien. Men zegt dat er 90% kans is bij een heldere hemel.

Gappohut - Rostahut via Isdalen 20 km, 350m stijgen en 500m dalen, 6½ tot 7½ uur lopen

Dag 3

Vanuit deze hut lopen we nu in 3 dagen rond de bergketen Pältsa  en Moskángáisi.  De eerste etappe een behoorlijke, waar we vandaag de hele dag over gaan doen. De route slingert als het ware over de grens met Zweden en weer terug. We lopen door het  Isdalen, een ruig dal dat onder alle omstandigheden spectaculair is, maar waar het bij slecht weer flink kan spoken. Het hoogste punt ligt op 1100 meter boven zeeniveau. Daarvandaan dalen we af naar de Rostahytta, waar we de nacht doorbrengen.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Rosta - Pältsa stugan 16 km, 250m stijgen, 100 meter dalen, 5½-6 uur lopen

Dag 4

Vanaf Rosta lopen we eerst in oostelijke richting aan de zuidkant van het bergmassief tot aan het meer. Vervolgens draaien we daaromheen en lopen in noordoostelijk richting naar de volgende hut op Zweedse bodem. Omdat we een groot deel van de route wat meer op hoogte lopen hebben we machtige vergezichten op de weidse omgeving.  Deze Zweedse hut is wat luxer dan de Noorse.

Pältsa - Gappo 11 km (120m stijgen en 50 m dalen), 3½ uur lopen

Dag 5

Dit is de derde dag dat we om dit mooie bergmassief heen lopen en daarmee keren we terug naar de 1e hut. Hier hebben we wat voorraden kunnen achterlaten zodat de rugzak de afgelopen dagen een heel dragelijk gewicht had. (±13-15 kg).  Als het weer en de sneeuwomstandigheden goed zijn, kunnen we een iets andere route kiezen door het bergmassief heen.

Gappo - Golda 12 km, 200m dalen, 4 uur lopen

Dag 6

Vanuit Gappo gaan we nu naar het oosten naar de Goldahytta. Deze hut ligt in bossen boven het gelijknamige meertje dat in de winter natuurlijk bevroren is. Het drielandenpunt Noorwegen-Zweden/Finland ligt hier op steenworp afstand vandaan.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Golda - Kilpisjarvi 12 km, 4½ uur lopen

Dag 7

De laatste dag alweer. Na een uurtje passeren we de grens met Finland en over open en weids en heuvelachtig terrein bereiken we het grote bevroren meer Kilpisjarvi. Hier is een hotel en restaurant aan de weg tussen Finland en Noorwegen. Mocht dit hotel zijn volgeboekt dan kunnen we uitwijken naar een andere locatie.

Wandeling en terug naar Tromsø

Dag 8

Achter Kilpisjari ligt de berg Saana van net geen 1000 meter hoog. Op een mooie dag kunnen we deze beklimmen om te genieten van het uitzicht op de bergen van Noorwegen en de eneorme weidsheid van Zweden en Finland naar het zuiden. Mocht het weer tegenzitten dan kunnen we eerder naar Tromsø terugkeren om daar nog een genoeglijke middag en avond door te brengen in deze gezellige stad.

Tromso - Amsterdam

Dag 9

Vanaf Tromso vliegen we terug naar Amsterdam.

Sneeuwschoenwandelreis Noorwegen Treriksrøysa Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • alle overige (groeps-)transport tijdens de reis
 • voorbereidingsbijeenkomst
 • drie maaltijden per dag tijdens de trekdagen (bereiden wij zelf in de hutten)
 • alle overnachtingen
 • medicijn- / EHBO-kit
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • maaltijden (ontbijt, lunch, diner) in Tromso
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)

Sneeuwschoenwandelreis Noorwegen Treriksrøysa files en detailAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!