Upper Mustang

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
24 dagen
Hoogste punt
3850m
Aantal loopdagen
15 dagen
Overnachting in
lodges
vanaf € 1995,-

Een tocht om van de Tibetaanse cultuur en natuur te proeven, zonder naar Tibet te gaan. Het autonome koninkrijkje Upper Mustang met zijn hoofdstad Lo Manthang is pas sinds 1992 opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Om de culturele en natuurlijke rijkdom te bewaren, gelden strikte voorwaarden voor dit boeddhistische gebied, zoals een (dure) speciale vergunning en de begeleiding van een liaison’s officer (toezichthouder).
Onder Nepalgangers is Mustang een legende. Gelegen aan de droge noordkant van het Annapurnamassief ligt een fascinerend landschap van diep uitgesneden canyons, prachtig geërodeerde zandsteenformaties in mooi oplichtende paletkleuren en bergplateaus met uitzicht op blinkend witte gletsjers. Deze tocht is nu overigens goed te doen terwijl je in lodges overnacht.

Mustang
Het gebied is grotendeels woest, kaal en verlaten, maar heel indrukwekkend. De winderosie heeft wonderlijke sculpturen in het zachte kleurrijke gesteente gevormd. Van de vele forten en kloosters, voor het grootste deel overigens ruïnes, is een aantal nog dagelijks in gebruik.
Langs Kagbeni loop je naar Chhusang waar je de eerste prachtig geërodeerde bergwanden hebt. De klim tussen Chele en Samar is pittig, daarna nemen we de lage route langs het grotkloostertje van Ranchung naar Shyammochen. Elke dag is weer een hoogtepunt, in Ghiling staat een prachtig klooster, Ghemi is een oase, de rode rotsen van Dhakmar met de ontelbare nu ontoegankelijke grotwoningen, het uitzicht op Tsarang van Gar Gompa uit de 12e eeuw waar in de donkere ruimtes aparte beelden je aanstaren.

Lo Manthang
De hoofdplaats van Mustang, Lo Manthang ligt op 3800 meter en is omgeven door een dikke hoge muur met vierkante torens. De witte huizen hebben op de hoekpunten van de platte daken roodgeverfde chörten met daarop gebedsvlaggen, die aan lange stokken naar beneden wapperen. In zes dagen lopen we volgens een andere route terug naar Jomsom. We bezoeken onderweg o.a. het afgelegen klooster van Luri dat midden in een absurd landschap ligt van kale pinakels en vreemde rotswanden.

De trektocht naar Mustang start in Jomson (2800m). De natuurlijke weg door het dal van de Kali Gandaki, van het groene zuiden van Nepal tot op de Tibetaanse hoogvlakte, was vroeger een van de belangrijkste Trans-Himalaya-karavaanroutes.

Voorbij de checkpost van Kagbeni betreden we verlaten gebied met geërodeerde vlaktes, zandsteen-pilaren en bergstructuren in een kleurrijk mozaïek van rood, geel en bruin. Het oostelijke pad langs de bovenloop van de Kali Gandaki voert door diepe kloven en over een aantal passen van bijna 4000 meter hoogte. Na vijf dagen bereiken we de ommuurde hoofdstad van Mustang: Lo Manthang, waar we een extra dag blijven. De terugtocht verloopt over de westelijke zijde van de Kali Gandaki-vallei naar Kagbeni en Jomson. Van Jomson wordt naar Pokhara teruggevlogen. De volgende dag rijdt men naar Kathmandu.

Zomermaanden
Mustang is één van de weinige wandelgebieden in Nepal dat ten noorden van de Himalaya-keten ligt, in de zogenaamde regenschaduw van de Himalaya.
Daardoor heeft dit gebied niet of nauwelijks last van de vele Moesson regenbuien die in andere delen van Nepal kunnen vallen in de zomermaanden.
Mustang is daarom – samen met de Dolpo regio – prima te bezoeken in de zomermaanden.

Teeji festival
De reis met vertrek op 9 mei 2020 is zo gepland dat we  een paar dagen in Lo Manthang zijn en het bijzondere en spectaculaire Teeji Festival kunnen bijwonen. Uit alle windstreken komen de Mustangi in hun mooiste kleren naar dit festival toe. Oeroude dansen worden uitgevoerd door verklede monniken met maskers op die de strijd symboliseren tussen goed en kwaad.
Exacte data festival 2020 nog onder voorbehoud van wijzigingen

 • 'Middeleeuws' Lo Manthang
 • Zowel groene zuidzijde van de Himalaya als de droge noordkant
 • Bijzondere vluchten Pokhara - Jomson v.v.
 • In de regenschaduw van de Himalaya, dus óók geschikt in de zomermaanden!

Reiservaringen

Nepal | Mustang (zomer 2019)
Upper Mustang een prachtige ervaringEen hele mooie trekking voor mensen die houden van prachtige, afwisselende natuur in een gebied van Nepal dat uitermate geschikt is om in de zomer te verblijven. Daarnaast kom je in nog authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en krijg je een indruk van het leven in dit gebied.
Nepal | Mustang (juli 2019)
Upper Mustang een prachtige ervaringEen hele mooie trekking voor mensen die houden van prachtige, afwisselende natuur in een gebied van Nepal dat uitermate geschikt is om in de zomer te verblijven. Daarnaast kom je in nog authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en krijg je een indruk van het leven in dit gebied

Upper Mustang dag tot dag


Onder Nepalgangers is Mustang een legende. De reden hiervoor is dat voor 1959 slechts één westerling voet had gezet in Mustang. Sindsdien is het gebied verboden geweest en daarop is in een zeer incidenteel geval een uitzondering gemaakt. Sinds het voorjaar van 1992 is het gebied opengesteld voor buitenlanders.

Door erosie zijn aan de zuidrand van het Tibetaanse plateau canyonachtige dalen uitgesleten. Mustang ligt aan weerszijden van de bovenloop van een dergelijk canyongebied. Jonge afzettingsgesteenten in de vorm van zandsteen, grindlagen en conglomeraten lichten in allerlei kleuren op: paars, bruin, roze, groen en geel. Het zijn oude zeebodems kompleet met fossielen die nu het intrigerende Tibetaanse randgebergte vormen. Dit gebied is om nog een aantal redenen heel bijzonder. Sinds enkele eeuwen hoort het gebied officieel bij Nepal en daarom is het een van de weinige stukjes van het Tibetaanse plateau dat bezetting door China bespaard is gebleven en daarmee ook de verwoestingen die daar mee gepaard gingen. Van oudsher is de noord-zuidroute die door dit gebied loopt een belangrijke handels en pelgrimsroute geweest. We vinden er talloze forten en kloosters, voor een groot deel overigens leeg en verlaten of halve ruïnes. Maar verscheidene kloosters en een enkele fort zijn nog springlevend en dagelijks in gebruik. Vanwege het winderige klimaat en de aanwezigheid (tot niet zo heel erg lang geleden) van rovers, zien de huizen en miniatuurstadjes als Kagbeni en Mustang er uit als gefortificeerde vestingen. Hoewel Mustang vroeger formeel altijd deel uitmaakte van Tibet en nu van Nepal, heeft het feitelijk altijd als een onafhankelijk koninkrijkje gefunctioneerd. Ook nu nog is het de koning van Mustang die grote invloed heeft op het dagelijkse leven in dit afgelegen stukje Nepal.
Ook aan Mustang gaat echter de moderne tijd niet voorbij. Vanuit China is een weg aangelegd. Deze vormt nu een verbinding van de grens met Tibet via Lo Mantang en Tsaparang tot aan Jomosom. Omdat we heen meestal de paden volgen op de westelijke kant van de Mustang vallei en terug de oostelijke kant kunnen we de weg voor het grootste deel vermijden en we hebben er in principe niet veel “last” van.

Opzet van de reis
Na aankomst in Kathmandu heb je een dag om rond te kijken in deze schitterende vallei. Daarna vliegen we van Pokhara tussen Annapurna en Dhaulagiri door over de machtige Kali Gandaki (rivier) naar Jomsom. Jomsom ligt op ongeveer 2800 meter hoog zo goed als helemaal in de regenschaduw van de Himalaya. Het is er ineens stoffig droog en veel koeler. Op de eerste dag lopen we gelijk door naar een mooi authentiek dorpje Kagbeni. Omdat we wat aan hoogtegewenning willen doen maken we de volgende dag een uitstapje naar het op 3800 meter gelegen dorpje Muktinath.

Vanaf Kagbeni begint de 12-daagse trek door het Mustang gebied. We lopen in vier dagen naar Lo Manthang, de plaatselijke naam voor Mustang. Onderweg treffen we enkele nederzettingen aan die met hun groene velden ware oases zijn te midden van een maanlandschap van kleurige klippen en besneeuwde bergtoppen. Tevens passeren we vele forten en kloosters. In het gefortificeerde Mustang zijn we terug in de Middeleeuwen. We hebben hier de tijd om dit unieke Tibetaanse koningsstadje (of ook het gebied ten noorden ervan) te exploreren. In zes dagen keren we via een andere route terug naar Jomsom. De trek eindigt met een spectaculaire vlucht van Jomsom naar Pokhara, waar je wat kunt bijkomen van de inspanningen en indrukken aan het Phewameer.
In Kathmandu en Pokhara verblijven we in eenvoudige, maar toch comfortabele hotels. Tijdens de trek overnachten en eten we in lodges.

Een opmerking vooraf
Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Reisschema
01. Vlucht A’dam – KTM
02. Aankomst KTM, transfer naar hotel, relax/sightseeing
03. Vrije dag Kathmandu, relax/sightseeing, briefing
04.01 Rit van Kathmandu naar Pokhara, transfer naar hotel
05.02 Vlucht van Pokhara naar Jomson, lopen naar Kagbeni (2850 m)
06.03 Reservedag i.v.m. vlucht, anders dagwandeling mogelijk naar Muktinath
07.04 Kagbeni – Chuksang – Chele, 6 uur (3050 m)
08.05 Chele – Samar – Syangbochen, 6,5 uur (3800 m)
09.06 Syangbochen – Ghami – Dhakmar, 3-4 uur (3450 m)
10.07 Dhakmar – Lo Gekar – Lo Manthang, 7 uur (3800 m)
11.08 Lo Manthang (3800 m)
12.09 Lo Manthang – Chosar – Lo Manthang (3800 m)
13.10 Lo Manthang – Yara, 7 uur (3800 m)
14.11 Luri Gompa en terug naar Yara, 5 uur (3800 m)
15.12 Yara – Tsarang, 5 uur (3550 m)
16.13 Tsarang – Ghami – Zaite, 5 uur (3800m)
17.14 Zaite – Syangbochen – Chyunsi Cave Monastery – Samar, 6 uur (3600m)
18.15 Samar – Chuksang – Jomsom, 5 uur + 2 uur rijden (2750m)
19.16 Vlucht naar Pokhara
20.17 Vrije dag in Pokhara
21.18 Rit met bus naar Kathmandu
22. vrije dag Kathmandu, relax/sightseeing
23. Transfer naar airport, vlucht naar NL
24. Aankomst in NL

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht van Amsterdam-Kathmandu

Dag 1

Vertrek Amsterdam naar Kathmandu

Aankomst in Kathmandu

Dag 2

Aankomst Kathmandu

Kathmandu

Dag 3

KATHMANDU, VRIJE DAG + BRIEFING TREKTOCHT

Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.
Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhooggeschoten tot rond de 1 miljoen.
Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

van Kathmandu naar Pokhara

Dag 4

Een ongeveer 7 uur durende rit door het boeiende berglandschap van centraal Nepal brengt ons naar het toeristenstadje Pokhara. Bij helder weer heb je prachtig uitzicht op de zuidwanden van de diverse Annapurna`s (waaronder de Machhapuchhare) en Dhaulagiri. In Pokhara overnachten we in een hotel.

naar Pokhara-Jomosom-Kagbeni, 20 minuten vliegen, 2 uur lopen, 2850 meter

Dag 5

Vroeg in de ochtend vliegen we, zwevend tussen de Annapurna en de Dhaulagiri door de Kali Gandaki vallei noordwaarts. Na ± 20 minuten landen we op de geasfalteerde baan van Jomosom en we zijn daarmee direct in een hele andere wereld. We blijven hier niet omdat het stadje op zich niet zo interessant is. Door de keiige Kali Gandaki bedding lopen we noordwaarts tot het vestingdorpje Kagbeni, waar het district Upper Mustang begint. Het is niet zo ver lopen zodat we deze dag de tijd hebben om het stadje eens goed te bekijken. Hier begint Mustang en dat is aan alles al te zien: de kleding van de mensen, het klooster, de smalle kruip-door-sluip-door steegjes en de woestijnomgeving. Dit is de laatste plaats waar we ook toeristen tegenkomen die de tocht rond de Annapurna lopen.

Kagbeni naar Muktinath en terug 5 uur lopen, 3750 meter

Dag 6

Vanuit de lodge lopen we in heel rustig tempo naar Muktinath. Hier is een tempeltje gebouwd over een gasvlammetje en het is een bedevaartplaats voor zowel Hindoes als Boeddhisten. Je kunt dus veel pelgrims tegenkomen op het pad. Het is vandaag een inlooptocht, niet ver maar wel vermoeiend doordat je al snel op grote hoogte bent. In de middag daal je weer af naar de lodge in Kagbeni zodat het gevaar op hoogteziekte minimaal is.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Kagbeni naar Chele 5 uur lopen, 3050 meter

Dag 7

’s Morgens passeren we eerst de checkpost die er op toeziet dat iedereen een permit heeft en er wordt gecontroleerd op het bezit van videocamera’s. (Wil je filmen dan kost dat 5000 dollar of je moet het clandestien doen.) Vanaf Kagbeni lopen we eerst een aantal uren door de rivierbedding met hier en daar een stijging om aan de steile oever en rivierdoorwadingen te ontsnappen. Onderweg passeren we een aantal dorpjes waarbij we ook nog een kloostertje kunnen bekijken. In de middag lijkt het alsof je een gigantische Efteling binnengaat: rode loodrechte rotswanden aan beide kanten van de rivier. Soms zijn er door mensen uitgehouwen gaten in de wanden waarin waarschijnlijk de eerste mensen hun onderdak hebben gemaakt. Je vraagt je af hoe ze ooit hiervan gebruik hebben kunnen maken zo hoog boven de rivier. Vanaf nu is alles ommuurd vanwege de harde wind met bijbehorende stofwolken die bijna elke dag opsteekt.

naar Shyammochen, 6,5 uur lopen, naar 3800 meter via 3800 meter

Dag 8

Vanuit Chele stijgt het pad direct flink richting de alleereerste pas van Mustang, die we na zo’n 2 uur bereiken. We kunnen iedere dagbeschrijving vullen met de beschrijving van de enorme contrasten in dit landschap: Perfect groene oases rond (kleine) dorpjes, rode zandsteenrots, de (meestal) blauwe hemel, het is een genot om hier te wandelen. Soms is het jammer dat delen van de route verplicht over de dirtroad lopen, maar dat is nu eenmaal niet anders. Lunch in Samar.
We klimmen boven Samar uit naar de top van een kam en dalen vervolgens af in een kloof langs een grote chörten in de kleuren rood, zwart, geel en wit; de kleuren van de omringende gesteentes. We komen in een volgend zijdal vol jeneverbesstruiken, steken een zijrivier over en klimmen naar een kam op 3800 m
Hier vandaan dalen we weer af naar Bhena. De route voert door een kloof en klimt geleidelijk naar Yamda. Een volgende pasovergang voert naar Syangboche, een kleine nederzetting op 3800 m met een paar lodges (6,5 uur, 3800 m).

via Ghami naar Dhakmar 6,5 uur lopen, 3800 meter

Dag 9

We beginnen vandaag wederom met een stijging naar een pas op 3700 m. We betreden een volgend zijdal en houden bij een splitsing links aan om via een hoge route (langs Zaite) aan te komen op de Nyi La (4000 m). Deze pas vormt de zuidelijke grens van Lo. De afdaling vanaf de Nyi La is geleidelijk en ongeveer een half uur vanaf de pas komen we wederom op een splitsing. De rechtervork is de route naar Charang, wij houden links aan naar de Ghami La en dalen daarna af naar Ghami waar we -relatief laat- lunchen (3500 m)
Ghami is een groot dorp met witte huizen en een groot areaal aan landbouwgrond. Een deel van deze grond kan echter maar gebruikt worden vanwege problemen met het irrigatiesysteem. Behalve een politie-checkpost is er in dit dorp een gompa die gerestaureerd wordt met lokaal geld. De dorpelingen en de priesters laten liever geen mensen toe in het klooster sinds er in 1992 een paar belangrijke thanka’s gestolen waren (3450 m, 3-4 uur).

Van Ghami naar Dhakmar is slechts een wandeling van 2 uur. We moeten echter wel eerst een stukje afdalen naar de rivier en daarna weer omhoog naar een pasje. Vanaf dit pasje dalen we geleidelijk af en het uitzicht is wederom adembenemend! Dhakmar ligt in een lieflijk groen dal met een brede, meanderende stroom. De meeste omringende heuvels hebben grijze en gele pasteltinten, maar één reusachtige wand van rood gesteente, versneden in ontelbare pilaren zorgt voor een schitterend contrast. (6,5 uur, 3800 m).

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Dhakmar - Lo Gekar - Lo Manthang 7 uur lopen, 3800 meter via 4250 meter

Dag 10

We wandelen eerst door de uitgestrekte nederzetting alvorens naar het noorden een smalle kloof binnen te gaan. We zien weer prachtige zand-schelpen-steen sculpturen en waarschijnlijk zal de begeleiding ons wijzen op blauwschapen die we zelf, vanwege hun schutkleur, nog niet hadden opgemerkt. De klim naar de pas is hier en daar steil en de hoogte doet zich bemerken. Een rustig tempo aan houden is dus belangrijk. Aan het einde van de helling lijkt het pad te worden afgesloten door grote rotsen. Tussen de wapperende gebedsvlaggen herkennen we echter de mogelijkheid om tussen de rotsen door te klimmen naar de top van de pas, op de meeste kaarten Mola Bhanjyang genoemd, 4200 m hoog.

Na de pas dalen we af naar een klein dorpje waar we lunchen, Lo Gekar genaamd. Hoewel klein, is in het dorpje één van de belangrijkste kloosters van Upper Mustang te vinden: Ghar Gompa (ghar=huis gompa = klooster). De gompa is versierd met allerlei schilderingen, beelden en grote gebedsmolens. De belangrijkste rijkdommen van de gompa zijn de honderden geschilderde en bewerkte stenen die in houten frames aan de muren hangen. Helaas weten we nooit of er een sleutel-bewaarder in de buurt is en we weten dan ook nooit zeker of we de Gompa kunnen binnengaan.

Na de lunch klimmen we vrij steil naar de laatste pas van de dag, de Marang La, 4250 m hoog, waarna we op een soort van weidse hoogvlakte komen. We laten de pas achter ons en wandelen over de verder richting noorden. Het pad is duidelijk niet de hoofd-karavaanroute naar Lo Manthang. Die route verlieten we in Ghami en loopt via Tsarang waar nu de dirtroad langs loopt noordwaarts naar Lo Manthang.
Het pad stijgt geleidelijk naar een breed zadel of toch pas, die gemarkeerd is met een hoop stenen. Vanaf deze pas zien we de ommuurde stad Lo Manthang in de verte liggen. Het is een moment om even bij stil te staan. We proberen ons voor te stellen hoe het leven hier eeuwen geleden was, toen Lo Manthang nog niet de door ‘toeristen’ bezochte stad was die we nu bezoeken…….
De afdaling voert ons naar een rivier vlak voor de stad en als we deze oversteken en weer omhoog lopen komen we aan op het plateau van Lo Manthang op 3800 m gelegen. De muur om Lo heeft de vorm van een noord-zuid georiënteerde rechthoek waarvan een stukje uit de rechterbovenhoek ontbreekt. Er zijn ongeveer 150 huizen binnen de stadspoort, naast verschillende behuizingen voor de monniken. Het zuidelijk deel bevat de huizen, het paleis en de tempels, terwijl het noordelijk deel de vertrekken van de monniken en twee kloosters bevat. Dit laatste gedeelte van de stadsmuur is rood geschilderd. Vroeger was de stadsmuur een stuk imposanter dan nu: tegenwoordig zijn er aan de buitenkant veel huizen, stallen en ommuurde veldjes tegenaan gebouwd. Een klein kanaaltje loopt rondom de stadsmuur en bevloeit een paar wilgen en wat velden. Door de stad zelf loopt ook een kanaaltje. De school, de medische post, de politie-checkpost en een paar belangrijke chörtens zijn buiten de stadsmuren geplaatst, precies waar het stuk uit de rechthoek mist. Vroeger was de enige ingang van de stad aan de noordoostelijke kant te vinden, nu zijn er meerdere stadspoorten open. (7 uur, 3800 m)

Lo Manthang en omgeving

Dag 11

Bij de reis met vertrek 2 mei 2018 is deze dag de eerste dag van het Teeji festival. Tijdens dit festival gaan de lama’s voor in eeuwenoude ceremonies om de demonen te verjagen uit de stad. Dat gaat gepaard met versierde menselijke schedels, het zingen van mantra’s en door het uitvoeren van wel 50 verschillende religieuze dansen. De voorstellingen worden afgewisseld met optredens van gemaskerde “demonen” die met hun rondzwaaiende houten zwaarden de toeschouwers angst aanjagen. Op de laatste dag worden ouden musketten (geweren) afgevuurd in dichtbij gelegen velden terwijl een hoge lama een pijl afvuurt op een rode demonpop die is neergelegd op een verweerde tijgervacht. Hij gooit nog 5 demonen in het zand waarmee hij uitbeeldt dat de stad wordt bevrijd van demonen.

Hoogtepunten Lo Manthang
Hoogtepunten in de stad Lo Manthang zelf om te bezoeken zijn de grote Lakhangs, kloosters en het koninklijk paleis. De koning is inmiddels oud, maar als hij aanwezig is en zich fit voelt kunnen we nog steeds vragen voor een audiëntie. Het aanbieden van een witte sjaal, de kata, met daarin enkele honderden roepies als geschenk, is gebruikelijk.De Champa Lhakang is een hoge tempel die dateert uit de vijftiende eeuw, en kan alleen via de tweede verdieping betreden worden. De tempel heeft een groot kleibeeld van Matreia, de toekomstige boeddha, zittend op een voetstuk dat gehele benedenverdieping beslaat. De muren van de tempel zijn beschilderd met mandala’s (symbolische figuren die gebruikt worden voor meditatie) die bijna twee meter in doorsnee zijn.

De Thugchen Gompa is een rode tempel in het hart van de stad. De centrale hal wordt gedragen door grote houten pilaren die uit dezelfde periode als de Champa Lakhang dateren. De schilderingen in beide tempels zijn ook door dezelfde artiesten gemaakt. De tempel bevat verder standbeelden van Sakyamuni (de historische Boeddha), omringd met beelden van Avelokiteshvara (een duizend-armige bodhisatthva; iemand die de verlichting al heeft bereikt maar op aarde terugkeert om de mensen uit hun lijden te helpen), Vaisravana (de god van de rijkdom) en Padhmasambhava (de heilige die het Boeddhisme in Tibet een plaats heeft gegeven en die de ‘boze geesten’ van het Bon Po geloof heeft verjaagd). Eén van de muren van de tempel is geheel verwoest, en op de andere muren zijn fresco’s in verschillende staat van verval te zien. De aankomsthal bevat reusachtige beelden van Lokapala, de beschermers van de vier windrichtingen.De twee andere tempels bevinden zich in het noorden van de stad. De Chyodi Gompa is de belangrijkste tempel en bevat tientallen bronzen en koperen standbeelden, waarvan er velen in Lo Manthang zelf zijn gebouwd. Het is niet toegestaan om deze beelden te fotograferen, aangezien het bekend worden van deze beelden tot diefstal zou kunnen leiden.

Het paleis van de koning is een indrukwekkend gebouw van vier verdiepingen in het centrum van de stad. De huidige koning heet Jigme Parbal Bista. Deze man beheert de beste paarden en fokt verschillende soorten honden. Hoewel zijn plichten voornamelijk ceremonieel zijn, wordt hij zeer gerespecteerd door de bevolking, en wordt hij vaak geconsulteerd bij conflicten en politieke zaken. Een interessant detail is dat de koning zijn oorspronkelijk Tibetaanse naam veranderd heeft in een Nepalese naam. Dit is een fenomeen wat ook bij Manangi’s en Khampa’s die in Nepal wonen is te zien. Het is een poging om beter in de Nepalese samenleving te integreren (3730 m)

Buiten Lo Manthang is een bezoek aan Tinkhar, waar het zomerpaleis van de koning is, maar vooral aan de regio Chosar de moeite waard. In Chosar zijn een aantal prachtige Gompa’s waarvan één in de rotsen gebouwd en vele oude hol-woningen. De hol-woningen zijn onder leiding van een gids te bezoeken. Een zeer bijzondere ervaring voor diegenen die zich in gedachten enigszins kunnen verplaatsen naar (wederom) het leven dat zich hier eeuwen geleden afspeelde. De wandeling naar Chosar duurt heen en terug zo’n 6 uur.

Lo Manthang en omgeving

Dag 12

Rustdag in Lo Manthang

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

Lo Manthang - Yara 7 uur, 3300 meter

Dag 13

We volgen in eerste instantie de dirt-road die naar Tsarang leidt, maar na ongeveer een uur houden we links (oost) aan. Het pad loopt richting de heuvels die in de zon soms een soort gouden gloed hebben. Het is geen moeilijk traject en het uitzicht – het blijft zo…..- is schitterend. Soms zien we de Annapurna keten aan de horizon, tot we opeens bij een steile afdaling komen richting Dhi. Het pad bestaat nog meer dan eerst uit stof en losse stenen, dus voorzichtigheid is hier en daar weer eens geboden. Dhi is een typisch Mustang-dorp, en nog duidelijk minder bezocht dan de dorpjes aan de overkant van de Kali Gandaki-vallei.
Van Dhigaon dalen we iets af naar de rivierbedding om aan de andere kant weer omhoog te klimmen. Het is een nog korte (ca. 2 uur) en eenvoudige etappe naar Yara. (7 uur, 3300 m)

Dagtocht naar Luri Gompa, 5 uur lopen, 3800 meter

Dag 14

De tocht naar Luri Gompa duurt zo’n 2,5 -3 uur en we volgen wederom een vrijwel (meestal) droge rivierbedding. Luri Gompa is een bijzondere plek met twee kleine kloosters, waarvan er één grotendeels in de rotsen ligt. Indien er een overnachtings-mogelijkheid voorhanden is blijven we de nacht hier. Helaas zullen we, als er geen lodge is, weer moeten afdalen naar Yara. De afdaling naar Yara is eenvoudig, maar het bezoek aan Luri is dan wat kort. (5 uur, 3800 m)

Yara naar Tsarang, 5 uur, 3350 meter

Dag 15

Vanaf Yara volgen we de rivier in westelijke richting en we komen op die manier uit in de diep uitgesleten Kali Gandaki rivierbedding. Aan de andere kant stijgt het pad daarom ook weer steil omhoog naar de kam tussen de 2 rivieren in op 3800 meter. Dan nog 2 keer een rivier dal door, maar die hebben niet zo’n groot hoogte verschil. Tsarang is een oude hoofdstad van de regio en het heeft naast een mooi klooster ook de ruïnes van een groot paleis. Het dorp ligt in een grote vlakte waar voor Mustang begrippen veel landbouw mogelijk is.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Tsarang via Ghemi naar Zaite, 5 uur lopen, 3800 meter

Dag 16

Door een kaal glooiend landschap lopen we vandaag naar Ghemi en hier zijn we weer op de trail waarlangs je omhoog liep.  Ghemi ligt op ongeveer 3500 m. Na Ghemi lopen we over 2 pasjes van respectievelijk 3765 m en 4020 m naar de kleine nederzetting Zaïte. Hier nemen we onze intrek in een eenvoudige lodge.

Zaite - Syangbochen - Chungsi Cave - Samar, 6 uur, 3600 meter

Dag 17

Een mooie  en interessante dag vandaag die heel wat ups en downs kent. Via 2 piepkleine dorpjes lopen we over een soort vlakte die dan weer doorsneden wordt door riviertjes die je noodzaken om af te dalen en er weer uit te klimmen. Dan volgt net voor Shyanbochen nog een pasje op 3850 meter. Na Shyanbochen nemen we een ander pad dan op de heenweg. Nu volgen we een pad naar beneden door een kloof en het lijkt of je afdaalt in de schoot van moeder aarde: overal om je heen loodrechte rotswanden. Ergens op het diepste punt volg je een paar honderd meter een vallei naar rechts. Je ziet de trappen al die toegang geven tot de Chungsi Cave. Hier heeft Guru Rinpoche volgens overlevering een aantal gemediteerd. In de grot is er een soort natuurlijk stupa ontstaan en je kunt zien, getuige de vele gebedsvlaggen en yakboterlampjes, dat deze indrukwekkende plek nog steeds gebruik wordt voor meditatieve doeleinden. Dan keren we terug op de route en kijkend in de diepe spelonken naast het pad ontstijgen we langzaam weer aan de moederschoot. Na hier en daar enorme gaten in de rotswanden te zijn gepasseerd stijgen we weer naar een pasje waarlangs we dan ergens in de middag aankomen bij het dorpje Samar. Hier slapen we in een grote boerderij-lodge met een mooi uitzicht rondom.

Samar - Chusang - Jomosom, 5 uur + 2 uur rijden, 2750 meter

Dag 18

Vanaf Samar is het nog een klein uurtje vlak alvorens we langs een spectaculair maar stoffig pad gaan afdalen. Langs loodrechte gele en rode wanden slingert het pad zich naar beneden waarbij je aan je rechterhand zicht hebt op een tegenoverliggend dorp met er tussenin een diep ravijn. Ongeveer 1,5 uur later ben je in het dorp Chele waar je op de heenweg hebt overnacht. We lunchen hier en vervolgen daarna onze weg naar beneden. Daar waar we d.m.v. een brug de Kali Gandaki oversteken is de rivier smal en diep, komend uit een smalle spleet waarvan je het einde niet kunt zien. In de rode rotswand zie je nog de gaten van holen waar in lang vervlogen tijden mensen moeten hebben gewoond. Bij het dorp Chusang is de trek ten einde en we wachten op vervoer dat je in ongeveer 2 uur naar Kagbeni en Jomosom kan brengen.

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Jomosom naar Pokhara

Dag 19

Wederom vliegen we in een 18-persoons vliegtuigje door het diepste dal der aarde tussen Annapurna en Dhaulagiri door en over “Poon Hill” naar Pokhara dat nu wel erg groen en tropisch aandoet en aanvoelt.

Verblijf in Pokhara

Dag 20

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen in het meer en je te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants.

Pokhara naar Kathmandu

Dag 21

Vandaag rijden we per bus terug naar Kathmandu.

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24

Kathmandu

Dag 22

Nog een dagje heerlijk bijkomen, eventueel nog wat bezichtigen en/of souvenirs kopen.

Vlucht naar NL

Dag 23

`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Aankomst in NL

Dag 24

Upper Mustang Prijzen/Data


Er zijn diverse factoren die deze reis relatief prijzig maken. Omdat dit zo`n bijzonder (en kwetsbaar) gebied is wil de Nepalese overheid slechts een handvol groepen per jaar toelaten. De kosten voor de trekkingpermit voor dit gebied zijn dan ook hoog. Voor het Upper Mustanggebied bedragen de permitkosten $ 50,– per persoon per dag met een minimum van tien dagen. Wij gaan bewust zoveel dagen omdat je dan goed kunt genieten van het Teeji festival in het voorjaar (zie andere reis) en/of een mooie route ten noorden van Lo Mantang tot bijna aan de Chinese grens. De kosten voor deze permit is bij de reissom inbegrepen.


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto). 

 

09 mei t/m 01 jun 2020
Upper Mustang
€ 1995,-
18 jul t/m 10 aug 2020
Upper Mustang
€ 1995,-
26 sep t/m 19 okt 2020
Upper Mustang
€ 1995,-
24 okt t/m 16 nov 2020
Upper Mustang
€ 1995,-

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Overnachtingen in lodges
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
 • Special permit voor Mustang voor 12 dagen (± € 600,--)
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Reserveringskosten € 20,-- per nota
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • Alle maaltijden tijdens de trek en lunches en diners in Pokhara en Kathmandu (samen ± € 250,-- / € 350,--)
 • Extra vervoerskosten op de weg tussen Jomsom en Pokhara (wanneer vlucht onverhoopt geannuleerd wordt)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Upper Mustang files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

bekijk hier het visumformulier.Download
Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!